RAHAN TUHLAUS

MIKSIMIKSI

MINULLE BIPON LÄHEISENÄ ON SUURI MYSTEERIO,MIKSI RAHAA PITÄÄ ALKAA HETI TUHLATA,KUN MANIA ISKEE.KUKA OSAISI KERTOA,MIKSI JA MILTÄ SE OIKEIN TUNTUU.LASKUT KUN ON SITTEN KUITENKIN JOSKUS MAKSETTAVA.

34

6056

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • bibo--

      Ei kyse ole siitä tuhlaamisesta,vaan siitä ettei välitä hillitä halujaan.

      • niin minäkin ennen

        ..."välitä hillitä.....vähän huono ja alentuva sanonta.
        Sanoisin että siinä vaiheessa rahan käyttö törsäilevästi tuntuu niin huumaavalta ettei laskuja ajattele.

        Omalla kohdallani onneksi lääkitys on toimiva sillä aloin elää niukemmilla varoilla, siis niin etten joutunut vaikeuksiin.
        Masennus tuntuu vaan istuvan tiukasti.


      • Anonyymi

        Edunvalvonta.


    • Gabi

      Voi kun tuohon tietäisi vastauksen niin olispa sitä kyllä viisas! Itse olen bipo ja AINA maniassa sotken raha-asiani. Sairastanut olen jo noin 15 vuotta ja edelleen aina käy niin. Ulosotossa velkaa kymmeniä tuhansia. Eläkkeestä jää ulosoton ja vuokran jälkeen käteen vajaa 400e. Silti, edelleen, maniassa rahankäyttö, todellisuudentaju, ja kaikki muukin karkaa totaalisesti käsistä. Ja edelleen tämä asia on minulle mysteeri.

      • Anonyymi

        MIELISAIRAAT EIVÄT TAJUA REALITEETEISTA YHTIKÄS MITÄÄN. KAKSISUUNTAINEN SAIRAUS ON NIMENOMAAN VAKAVA-ASTEINEN MIELISAIRAUS JA KOVA LÄÄKITYS PÄÄLLÄ NIIN ON OIKEEN KUNNOLLA SEKAISIN JA TODELLISUUDENTAJUSTA EI TIETOAKAAN. SKITSOFREENIKOT MYÖS SAMANLAISIA AIKA AJOIN.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        MIELISAIRAAT EIVÄT TAJUA REALITEETEISTA YHTIKÄS MITÄÄN. KAKSISUUNTAINEN SAIRAUS ON NIMENOMAAN VAKAVA-ASTEINEN MIELISAIRAUS JA KOVA LÄÄKITYS PÄÄLLÄ NIIN ON OIKEEN KUNNOLLA SEKAISIN JA TODELLISUUDENTAJUSTA EI TIETOAKAAN. SKITSOFREENIKOT MYÖS SAMANLAISIA AIKA AJOIN.

        Miksi kirjoitat caps lock päällä? Vaikuttaa että olet itse mielisairas. Ainoastaan mielisairaat käyttää caps lockia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miksi kirjoitat caps lock päällä? Vaikuttaa että olet itse mielisairas. Ainoastaan mielisairaat käyttää caps lockia.

        Just se mitä olen ihmetellyt keskustellessani mielisairaiden kanssa, niin jokainen heistä näkee terveet ihmiset mielisairaina. Minuakin mielisairaat ovat väittäneet mielisairaaksi, vaikka en todellakaan ole kuin ihan tavallinen terve työssäkäyvä ihminen ilman mitään lääkkeitä ja kaiken lisäksi hyvinkin tasapainoinen perheen isä, jolla ei ole milloinkaan ollut minkäänlaisia ongelmia elämässään.

        Kysyn, miksi mielisairaat antavat ihmisille diagnooseja, vaikka eivät ole lääkäreitä. Tätä sanovat muutkin, jotka ovat olleet tekemisissä mielisairaan kanssa.


    • Matti tässä

      No bipo oon minäkin. Mulla eka mania noin 25 vuotta sitten ja sain itseni tuntemaan maailman valloittajalta. Perustin firman ja vanhemmat takaamaan lainaan noin 200.000 tuhatta silloista markkaa. Kaikki meni vuodessa ja sen lisäksi yksi luotollinen 20.000 markan tili ja vielä tukku laskuja maksettavaksi. Olin ihan varma, kun sen lainan otin firmaa varten, että teen taulukaupoilla miljoonan vuodessa. Pankin johtajakin kehui hyviä laskelmiani, jotka tein pankkia varten. Tuli vaan laitettua silloin plus merkin kohdalle kertomerkki. Ulosoton kautta oon niitä vuosien varrella hoidellut. Tosiaan silloinkaan ei ollut kenellekkään aiheuttaa omalla voiminnalla mitään harmia, mutta se itseluottamus on jotain niin valtavaa.

      Tällä hetkellä mun tilanne on se, että ensi vuonna luottotiedot puhdistuu ja oon ajatellut Suomen asiakastietoon laittaa itselle omaehtoisen kiellon lainan ja luottojen saantiin. Senhän saa itse toki purettua, mutta tulee siinä edes muutaman päivän miettimis aika. Just nyt on hyvä, kun ei saa mistään mitään pikavippiä, muutaman kerran on tullut kokeiltua, kun vauhti alannut kiihtyä.

      Saas nähdä sitten miten elämä menee ensi vuonna.

      Aloittajalle sen verran, että itsekin tiedän, että sairaus ei ole mikään tekosyy huolimattomaan rahan käyttöön, mutta se ei ole maniassa kovin helppo hallita. Kyllä sillä hetkellä pitäisi olla myös vierestä seuraavalla olla mahdollisuus viheltää peli poikki. Ei oo helppoa, mutta ainakin yrittää.

      • miksimiksi

        kiitos viesteistänne. Meillä on siitä hankala tilanne,että juridisesti en ole omainen mutta meillä on yhteiset lapset.Valitettavasti minulla ei ole mahdollisuuksia puhaltaa taloudellisesti peliä poikki.Ja silloin kun vielä oli,en pysynyt vauhdissa enää mukana. Kyllä se sellaista sirkusta oli ja maksun aika tuli aikanaan. Mutta opiksi ei vaan jäänyt. Toivottavasti Masa pysyt päätöksessäsi,on hienoa lukea tuollaista tekstiä.


      • myös bipo
        miksimiksi kirjoitti:

        kiitos viesteistänne. Meillä on siitä hankala tilanne,että juridisesti en ole omainen mutta meillä on yhteiset lapset.Valitettavasti minulla ei ole mahdollisuuksia puhaltaa taloudellisesti peliä poikki.Ja silloin kun vielä oli,en pysynyt vauhdissa enää mukana. Kyllä se sellaista sirkusta oli ja maksun aika tuli aikanaan. Mutta opiksi ei vaan jäänyt. Toivottavasti Masa pysyt päätöksessäsi,on hienoa lukea tuollaista tekstiä.

        Itse olen bipo,jolla sairaus oli aivan ilmiselvä vuosia ennen "virallista" diagnoosia ja lääkityksen aloittamista. Selvistä oireista huolimatta en uskonut sairastavani ja siksi en pitänyt lääkitystäkään tarpeellisena.
        Yksi tyypillinen oireeni lääkityksen aloittamiseen asti oli melkoinen tuhlailu.Olin hyvätuloinen ja kaikenlaiseen "kivaan" oli rahaa.Tulotasoni huomioiden pystyin jotenkin maksamaan laskuni - suurimmat kaupat olivat autokauppoja.Melkein kaiken tarpeettoman ja hienojen autojen ostamisen olen jälkeenpäin ajatellut liittyvän ajatusmalliin "tuo minun on pakko saada,koska tuollaista ei saa mistään muualta/tuo on ainutlaatuinen".Turhaa tavaraa ja vaatteita on vuosien jälkeen kaapit täynnä.Maniaoireiden pysyttyä kurissa lääkityksellä ja elämäntapamuutoksilla auto on pienempi ja kaikenlaisen roinan pakonomaista ostamista on paljon vähemmän.Aiemman ostovimman tiedostaminen ja muistaminen auttaa,jos alan huomata merkkejä tuhlailusta.

        Ehkä muutkin rahansa tuhlaavat bipot ja heidän läheisensä voisivat sairauden tasapainoisessa vaiheessa pohtia,mitä bipo oikein on ajatellut tuhlailun alkuvaiheessa.Luulen,että ajatuksiaan analysoimalla olisi myöhemmin vastaavassa tilanteessa mahdollista ainakin rajoittaa taloutensa tuhoamista.


    • Evil_Plan

      osaa selittää. Pahan manian aikana vain jotenkin menettää kontrollin ja todellisuudentajun, tuntuu siltä että on maailman valtias ja pystyy mihin vain.
      Itse aikoinani pahassa maniassa sotkin raha-asiani totaalisesti, yli 3000e on jo ulosotossa ja samanverran käräjillä käsittelyssä. Kyllä sitä nyt katuu kun järki taas juoksee ja miettii että mitä helvettiä siellä mielessä silloin liikkui. Nyt vaan parhaansa mukaan yrittänyt sovitella ja selvitellä asioita, mielelläni menisin velkavankeuteen mutta noin " pienillä " summilla sinne ei pääse, joten yhdyskuntapalvelu olis seuraava vaihtoehto, sairauspäivärahoilla kun ei tuollaisia velkoja makseta.

    • A Bipo

      Tuhlaaminen on kuin huumetta. Tulee hyvä ja itsevarma olo, kun on omasta mielestä sijoittanut rahat hyvin. Olen ostellut asuntoja ulkomallta. Vaikka olen ns Bipo, on minun sijoitukseni kannattaneet hyvin. Kiinteistöt on nykyisin 10 kertaa arvokkaampia, mitä 12 v siten, kun ne ostin. Kodin muut laskut sai silloin maksetuksi, kun elämisestä vähän tingittiin. Eri asia on jos joku tuhlaa päihteisiin, tai muuhun, mikä kadottaa arvonsa. Holtittomat bipot pitäis saattaa holhouksen alaiseksi.

      • Anonyymi

        KUNTIEN PITÄISI RAKENNUTTAA HOLHOUSLAITOKSIA NIIN KAKSISUUNTAISILLE KUIN SKITSOILLEKIN, JOISSA HE ASUISIVAT MUIDEN KALTAISTENSA PARISSA. TOSIN NIIN ETTEIVÄT PYSTYISI SIITTÄMÄÄN LAPSIA, SILLÄ NUO SAIRAUDET OVAT PERINNÖLLISIÄ. PUTKET POIKKI.


    • pibo63

      Olen bipo, jolla mania aiheuttaa holtitonta rahankäyttöä. En siis käytä päihteitä enkä harrasta vallan hillitöntä seksisekoilua (kuten jotkut tekevät). Sen sijaan rahantaju katoaa kokonaan. Kaikki raha mitä löytyy on tietysti käyttämistä varten :/ Ei osaa ajatella, että niiden rahojen pitäisi kestää paljon kauempaan.

      Mutta, kun mania on ohitse ja totuus iskee päin kasvoja... se vasta kamalalta tuntuukin. Minäkin olen 2 lapsen yh (18v poika ja 10,5v tyttö), jäätyäni leskeksi heinäkuussa 2007. Mieheni oli se auktoriteetti, joka sai minut pysymään ruodussa mutta mieheni kuoleman jälkeen on ollut koko ajan vaikeuksia.

      Manaan alimpaan manalaan "ilman takauksia ja vakuuksia" myönnettävät kulutusluotot, joita saa aivan liian helpolla. Vielä eivät ole luottotiedot menneet, mutta kai sekin on pian edessä.

      Jos jollakin on ratkaisu tähän pulmaan, otan sen kiitollisena vastaan.

      Bipon kourissa syksystä 2005 lähtien.

      • Matti tässä

        Moikka. Käsittääkseni tuolta Asiakastiedon sivujen kautta voit itselle laittaa vapaa ehtoisen eston, että sulle ei myönnetä näitä luottoja. Saa sen eston tietenkin sieltä sitten poiskin, mutta ainakin laittaa ehkä vähän miettimään.

        Itselle meinaan sellaisen laittaa ensi vuonna, kun luottotiedot puhdistuu.

        Mukavaa kesää.


      • Anonyymi

        Käytätkö lääkkeitä? Oletko tietoinen, niin mitkään lääkkeet eivät auta kaksisuuntaisuuteen kunnolla, vaan mania ja masennus jatkuvat samalla tavalla. Vähän lievempinä, mutta pää on samalla tavalla sekaisin.
        Kaksisuuntaiset pärjäävät ilman lääkkeitä monesti paremmin, mutta se vaatii potilaalta pitkäjänteistä lääkkeiden vähentämistä.
        Käypähoitosuosituksissa lääkkeiden annosmäärät ovat kaikille samat ja suuret määrät. Eli siis asiakasta/potilasta kohdellaan lääkkeiden määräyksissä kaikkia samalla tavalla ja lääketehtaiden ( pörssiyhtiöiden ) ohjeiden mukaan. Rahankeräystä.


    • tuhlailuun

      itse sairastuin bibo 2:een vakavan masennuksen jälkeen. Ja juuri holtittomasta rahankäytöstä se alkoi. Visaa oli kiva vinguttaa, kunnes tuli se päivä että laskut tuli maksuun. Miinuksellehan se meni pankki- ja luottotilit. Sovittiin lyhennyserät.Maksettavaa oli sen verran ja niin pitkäksi aikaa että pyysin järjestämään mulle edunvalvojan. Kyllä, itse pyysin...eikä yhtään hävetä. Tämä sairaus on niin arvaamaton ja suuria ongelmia aiheuttava etten enää halunnut sotkea talouttani. Kasvojeni menettämistäkään en pelkää sillä enää ei tarvitse pelätä mitä hölmöilyjä sitä saa aikaan kun vauhti iskee päälle. Onneksi olen ollut jo pitemmän aikaa tasapainossa sairauteni kanssa

    • tukki mummo

      tule meille autokaupoille säästät rahaa ja vaivaa kuntulet meileeehhhhh oho sorim patteri loppu vaikka mää kyllä käytän durceliä mut ladattavat akku patterit puree paremmin

    • Valinnanmahdollisuus

      Nykyään on hukattu sana ja käsitys siitä mitä on itsekuri. On toki kivaa kun saa ihan virallisen syyn olla kuriton ja tehdä mitä haluaa. Lähes 50 % muotidiaknooseista on laitettava käsiteen "itsekurin puute" alle. Mitä sitten on itsekuri? Se on ennen kaikkea vastuun ottamista siitä henkilöstä joka oman kehon alla on ja niistä valinnoista joita on tehnyt ja kun tietää että on itse vastuussa valinnoistaan myös tekee parhaan mahdollisen valinnan sen ihmisen vuoksi joka on ainoa jota voi hallita, eli itseään, kunhan ei anna muitten ihmisten ja maailman määrätä omia valintojaan.

      • Anonyymi

        Tässä yhteydessä keskustelemme neurokemiallisesta sairaudesta, emme moraalisesta karaktääristä, mutta kiitos mielipiteestäsi, joka ei perustu mihinkään tieteelliseen ja vertaisarvioituun tutkimukseen!


    • Yksbipo

      Omasta puolestani sanoisin, että pääsyy tuhlailuun manian aikana on valtava määrä ideoita, joiden toteuttamiseen/kokeilemiseen palaa rahaa. Lisäksi ajantaju hämärtyy, pitkän aikavälin seurauksia ei ajattele tai kykene ottamaan huomioon.

      Tosin masennuksen aikana sitten ostelee kaikkea itseään hemmotellakseen, mutta ehkä vähemmän ja järkevämmin kuitenkin kuin maniassa.

      Parhaiten on mennyt niinä aikoina, kun on ollut tasainen, kohtuullisen hyvin palkattu työ. On jäänyt hiukan säästöön ja niitä säästöjä on sitten voinut käyttää osteluhulluuden iskiessä. Lisäksi pienimuotoista itsensä hemmottelua ei ole tarvinnut vahtia tai siitä kantaa huonoa omaatuntoa. Karmein yhdistelmä on ehdottomasti bipo ja epätasaiset tulot, jotka jo normaali-ihmisellekin hankaloittaisivat raha-asioiden järkevää hallintaa, bipolle aivan toivoton tilanne.

    • Etootosissasi

      Suomeksi sanottuna on helvetin mukavaa kun myyjät nuolee persettä ja kehuvat. He myös käyttävät maniavaihetta hyväkseen

    • nollat

      minä saan niin vähä rahaa kuukaudessa ja edissä , että ne menevät vuokraan , laskuihin , ruokaan ym. humpuukiin.

    • Anonyymi

      Minulla oli jonkinlainen suhde bipo mieheen. Lähinnä seksiä,mutta muutenkin hengattiin,ei yhdessä asuttu ,enkä muuttaisi kenenkään kanssa yhteen. No kuitenkin,en ymmärrä,miten muutama päivä eläkkeestä hän on aina peeaa. Pelaa,juo kaljaa,osti auton,vaikka asuu keskustassa ja ei olisi varaa...Väsyin tosissaan kuuntelemaan samaa joka kuukausi. Muutenkin osaa sotkea asiansa ja sitten on täysin iloton. Huumoriakaan ei ymmärrä aina. Kauhea tosikko ja itseään ajatteleva,hieman narsistinen. Miksi olisin tuollaisen energiasyöpön seurassa. Tarttui itseen vaan se negatiivinen olo. Nyt on helpompaa,kun pistin välit poikki.

      • Anonyymi

        Onko äiti ostanut autoja aikuiselle lapselle, joka itseasiassa on pee aaaa.


    • Anonyymi

      Niinpä. Itse nuukana mietin usein jopa ruokaostoja,että huh. No bipo ei mieti,siis tämä miesystävä. Ostaa kaljaa,pelaa rahansa.

      • Anonyymi

        Huom! Se on sairaus, ei kukaan tahallaan omasta halustaan elä yli varojensa.
        Ei kenenkään kannata ylpeillä terveydellään, koska sitä ei voi kukaan sanoa, milloin se otetaan pois. Voi tulla psyykkinen sairaus, voi tulla syöpä, korona pahasti jne.
        Ollaan onnellisia terveistä päivistä kenellä niitä on.


    • Anonyymi

      Miten saatte homman hallintaan, kun vauhtisokeus iskee? Rahat piiloon jonnekin?

      Ja miten pystytte lopettamaan ostamisen suunnittelun?

    • Anonyymi

      Mielisairaus iskee huumeiden kokeilun ja käytön jälkeen. Pysy poissa huumeista niin et sairastu kaksisuuntaisuuteen.

      Niin moni on sairastunut kokeiltuaan LSD:tä, joka on vahva huumausaine. Kaikki katukaupassa ja bodisaleilla ainakin ennen myytävät jauheet olivat luvattomia. Näyttää sille etteivät nuo ihmiset ole päässeet eroon vieläkään huumaistaan, kun nuoruudessaan aloittivat. Aina löytyy jokin piilo. Tosin toiset kun sairastuvat, niin juoksevat psykiatrilla valittamassa olojaan, mutta eivät vaan kerro sitten psykiatrille, kuinka paljon juovat alkoholia viikossa. Se vaan se juopottelu ja illalla kaljaa ja alkoholia on ihan tavallinen tapa, josta ei lääkärille mainita.

      Niin ja kaljottelijoillahan mieli nousee ja laskee nousuhumalan ja laskuhumalan myötä ja sitten mennään lääkärille valittamaan, kun on ulosotot ja velat ja ei pysy rahat lompsassa.

    • Anonyymi

      Bibomies juoksee vanhan äitinsä luona hakemassa autorahat, että pääsee nussimaan toiselle paikkakunnalle ja juomaan kaljaa.

    • Anonyymi

      Rahan lisäksi bipon mieli sekaa muitakin asioita, ja helposti hän myös riitautuu läheisten kanssa, jos asiat ei suju niin kuin bipo haluaa. Tavallaan hän käyttäytyy monesti kuin uhmaikäinen lapsi. Puolison pitäisi tavallaan lähteä jokaiseen kotkotukseen mukaan, ja jos yrittää puhua järkeä, niin se aiheuttaa stressiä ja pahaa mieltä bipolle. Monesti bipo vielä kääntää asiat puolisonsa syyksi, tai ainakin riitautuu usein tämän kanssa. Bipo syyttää helposti puolisoaan hankalaksi ihmiseksi, jos tämä pullikoi bipon sekoilua vastaan. Bipo kokee että joku yrittää laittaa kapuloita hänen rattaisiin. Vaikka todellisuudessa puoliso yrittäisi vain hillitä tuota sekoilua.

      Sanoisin, että bipon kanssa parisuhde on melkoisen haasteellista. Kuin kananmunankuorilla kävelyä.

      • Anonyymi

        Ennen parisuhteen aloittamista kannattaa kysyä henkilön sairaudet. Jos ei kerro, niin kyllä tuo kaksisuuntaisuus tai skitsofrenia kohta paljastuu, koska niitä ei todellakaan pysty peittelemään. On tosi asia.


    • Anonyymi

      Minulla monta tuommoista läheistä.

    • Anonyymi

      Kysy siltä läheiseltäsi miksi hän tuhlaa "maanisesti" rahansa. ei sitä vastausta kukaan sulle muualla voi antaa ja vielä vähemmän palstan käyttäjät, jotka ei tunne läheistäsi. Kyllä sen verran pitää olla rohkeutta, jos olet läheisestäsi huolissaan, että uskallat kysyä suoraan. ei se mitään auta vatvoa toisen raha-asioita selän takana ja vielä vähemmän anonyymin keskustelupalstan kautta ventovieraiden kanssa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1955
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1878
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      139
      1430
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1184
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1108
    Aihe