Savustamisjuttua pukkaa

Naapurloihe

Kertokaas, miten ootte kalaa savustelleet? Pönttöön leppäpuruja, katjanoksa ja pari sokerinpalaa?

Kaasulla kun lämmittää rengaspolttimen avustuksella, kauan menee aikaa että lohi näyttää makoisalta?

Pitäis alkaa kokeileen sitäkin hommaa tänä kesänä?

9

661

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sähkösavustin

      Vaivaton ja hyvä. Puruja ja sokeripaloja vaan pohjalle ja töpseli seinään, siinä se

      • pkf

        mitäpä sitä sokeria sinne laittaa ?


    • savustus

      Eiköhän tuo siitä luonnistu, moni tekee noin, pönttöön leppäpuruja ym. ja liiankin kuumaksi, joillakin pönttö on jopa 300 astetta. Tulos on joskus kuten keitetty kala, vetinen ja lötkö. Savukalan tulisi olla kiinteä.

      Jollakin on sanonta: lepällä maku, katajalla väri ja sokerilla kiilto. Nuo kataja ja sokeri ovat temppuja jolla tavallaan peitetään hiukan huonosti onnistunut savustus.

      Jos haluat laatutulosta, voisit harkita ammattilaisille opetettavaa kaksivaiheista savustustapaa. Ensin kypsytetään kala ilman savua. Lämpötilan tulisi olla alueella 70 - 100 astetta. Kypsytys kestää kunnes kalan pinta on kuiva. Siihen voi kyllä mennä tuntikin jos kala on iso. Kun pinta on kuiva kalaan ei enää tartu savusta maulle haitallisia aineita, jotkut sanoo että yököttämistä aiheuttavia aineita.

      Toinen vaihe on sitten savun kanssa, ja lämpötila luokkaa 120 astetta, ja kestää sitten maun mukaan 15 - 30 min.

      Tällä tavalla saat aika hyvän näköistäkin kalaa pelkillä puruilla. Se on kylläkin vaikeampaa kuin noilla kataja- ja sokerikikoilla.

      Tuloksen kannalta lienee yhdentekevää onko kuumuus lähtöisin kaasusta, sähköstä vai polttopuista.

      • tätä tapaa

        Esim nmuikuista tulee erinomaisia kun ensin kypsytää niitä 10 min ja vasta sitten lisää savuaineet (ja sokerin jos haluaa kullanruskean värin kalojen pintaan) ja sitten savustusta toiset kymmenen minuuttia.

        Nuo ajat ovat aina ohjeellisia ja riippuvat savustuspöntöstä, lämmitystavasta ja myös säästä ja tuulen suunnasta. Kokeilemalla oppii oman savustuspöntön tavat.

        Suolaukseen on useampi tapa. Esim nuo muikut suolaan niin, että kalavatiin karkeaa suolaa kourallinen, hetki hölskytystä ja muikut ritilöille. Isommat kalat voi suolata ennen savustusta - karkeata suolaa sisälle ja päälle ja muutama tunti imeytystä. Savustumaan laitettaessa valutetaan suolavesi kaloista ja pyyhkästään enimmät suolat pois.
        Tai sitten savustuksen jälkeen lämpimien kalojen upotus hetkeksi suolaveteen (niin tuhtiin, että raaka peruna kelluu). Upotus aika riippuu kalojen koosta.

        Savustimen pohjalla kannattaa olla erillinen pohjan laajuinen metallinen "vuoka", johon savustuslastut ja sokeri laitetaan ja joka kerää kaloista tippuvat nesteet, suolan ja rasvat. Vuoka puhdisteaan aina kun aloitetaan uusi savustus. Näin menetellen palavat karstat ja rasvat eivät anna kitkerää makua kaloihin ja myös pönttö kestää kauemmin kun suola ei jää sitä ruostuttamaan.


    • makrilli

      Mites nuo hapiskauppojen pöntöt toimii? Meillä on tuo mökki vain kesän vuokralla ja ajattelin sinne tuon alle 20 euron savustuspöntön Tokmannilta hommata... kai se kesän asiansa ajaa?

      • hyvin...

        Hyvin se toimii sekin, kunhan vaan olet varovainen lämmön kanssa, ei liian kovia tulia alle. Itselläni on kaupungissa tuollainen pieni halpis-laatikko ja se toimii hyvin kaasugrillissä, itseasiassa on kuin mittojen mukaan tehty siihen ja kaasulla lämmönsäätely on helpompaa. Paistettuahan siitä helposti tulee, mutta savulta maistuu ja hyvää on.


      • pkf

        talvisin tulee savustettua jopa vuolukiviuunissa tuollaisella pikkusavustimella
        jos ei viitsi kaasu grilliä esiin kaivaa


      • p a t t i
        pkf kirjoitti:

        talvisin tulee savustettua jopa vuolukiviuunissa tuollaisella pikkusavustimella
        jos ei viitsi kaasu grilliä esiin kaivaa

        ...ja jokaisella maailman parhaat niksit. Kyllä sitä tekemällä oppii ja kun kokemusta kertyy niin aina vaan siitä parempaa tulee. Tuo suolavedessä liottaminen on muuten ihan hyvä kikka, jota itsekkin useasti käytän. Suola jakautuu tasaisesti ja on varmasti sitten suolaa joka palassa. Nuo kaupan lootat toimii ihan loistavasti, kuhan muistaa että ruostuvat monet aika helposti. Eli käytön jälkeen säilyttää kuivassa paikassa ja sumuttaa vaikka vähän ruoka ljyä päälle. Niin ja itse pyydystetty kala se kaikkein maukkain on ;)


      • saa jos tekee niin
        p a t t i kirjoitti:

        ...ja jokaisella maailman parhaat niksit. Kyllä sitä tekemällä oppii ja kun kokemusta kertyy niin aina vaan siitä parempaa tulee. Tuo suolavedessä liottaminen on muuten ihan hyvä kikka, jota itsekkin useasti käytän. Suola jakautuu tasaisesti ja on varmasti sitten suolaa joka palassa. Nuo kaupan lootat toimii ihan loistavasti, kuhan muistaa että ruostuvat monet aika helposti. Eli käytön jälkeen säilyttää kuivassa paikassa ja sumuttaa vaikka vähän ruoka ljyä päälle. Niin ja itse pyydystetty kala se kaikkein maukkain on ;)

        kuin esi-isämmekin, laita pönttöön savustuksen ajaksi puolikuivaa sammalta. Jopa Irlantilaiset käyttää sitä whiskeyn valmistuksessa. Käytän aina savustaessani


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Persujen mukaan rasismi on huumoria

      Vaan kun koomikko kutsui Halla-ahoa fasistiksi, niin piti haastaa oikeuteen. Mihin se huumorinitaju yhtäkkiä hävisi? ⠀
      Maailman menoa
      152
      4771
    2. BOIKOTOIN - Ei mitään Suomi.fi postilaatikoita käyttöön

      Ainakaan minulle! Vai että pitäisi alkaa siellä käyädä katselemassa tammikuusta 2026 siis periaatteessa päivittäin että
      Maailman menoa
      207
      4003
    3. 214
      3213
    4. Lasse Lehtonen vaatii persuja pyytämään anteeksi aasialaisilta

      Persut ova romahduttaneet Suomen maakuvan parissa päivässä negatiiviseksi rasismillaan ja se alkaa vaikuttamaan jo Suome
      Maailman menoa
      110
      3054
    5. Hallitus on kaadettava ja Orpon on erottava

      Mikään muu hallitus ei ole oman elämäni aikana tuhonnut näin paljon tämän maan taloutta ja työllisyyttä sekä suomen main
      Maailman menoa
      87
      2896
    6. Lasse Lehtonen palasi ambulanssilennolla Suomeen

      Nyt on syytä lopettaa irvailu.
      Maailman menoa
      125
      1730
    7. HS 12/25 kysely: persut romahti, demarit raketoi

      Kyyti on kylmää persuleirissä, saattaa vetää siellä silmätkin viirulleen. Sen sijaan SDP:n puoluetoimistolla voidaan pok
      Maailman menoa
      15
      1639
    8. 61
      1339
    9. Rasismi rapauttaa Suomen mainetta ja hallituksen hiljaisuus pahentaa vahinkoa

      Finnairin viesti Japanista on pysäyttävä: suomalaisen politiikan rasismikohut heijastuvat suoraan matkustuspäätöksiin ja
      Maailman menoa
      116
      1237
    10. Aitolehti Capital

      HehkuB on myynnissä, kovalla työllä saavutettu unelma joka sekin lässähti kuten kaikki mihin ryhtyy! Nyt Sewen asialle
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      1186
    Aihe