Pihamme iso ja tähänasti terve koivu alkoi varistaa lehtiä tässä päivänä muutamana. (Hyvässä lehdessä koko puu)
Istutimme koivun lähelle/viereen aidan viereen tuijarivistön ja varistaminen liittyy selvästi siihen, sillä alkoi tarkalleen samoina päivinä. Tuijille on rakennettu multakumpu, jotta saisivat vettä eikä koivu veisi kaikkea (eli tiedämme ettei hanke välttämättä koivun veden hamstrauksen takia onnistu, mutta halusimme yrittää, siksi multavalli -suunnittelija kävi neuvomassa). Multavalli on kuitenkin rakennettu niin, ettei se yhtään nosta maata koivun kohdalta eli peitä runkoa mitenkään.
Mutta näinköhän koivu ei saa tarpeeksi vettä, ja siksi alkoi tiputtaa lehtiä?? Onhan siinä lääniä ympärillä mistä ottaa, mutta ilmeisesti haittasi juuri tuo kohta. Voisikohan koivu "tottua"?
Vai voisko kyseessä olla havupuille suunnattu lannoite, jos ei siitä tykännyt?
Iso koivu kuitenkin on nyt ottanut nokkiinsa :( Pitäneekö purkaa koko valli..
Hienoa jos joku osaa auttaa/spekuloida, vaikka on vähän tämmönen "kinkkisempi" juttu...:)
iso koivu alkoi varistaa lehtiä
2
917
Vastaukset
- viherpeukku
Vaikka olitkin tarkkaan selittänyt tilanteen, on isoista puista siltikin todella vaikeaa antaa arviota näkemättä. Epäilen kuitenkin että vedellä olisi tässä noin suurta osaa. Havulannoite on kaliumvoittoinen maata hieman hapattava, mutta sitä on tuskin vastaistutetuille tuijille annettu niin paljoa että sen pitäisi isoa koivua haitata. Kalkkia voi kuitenkin heitellä. Köyhässä maassa eläneet kasvit saattavat kyllä säikähtää lannotteita, minkä voi huomata esim huonekasveilla.
Huono seikka on tuo maan korottaminen. Vaikka runkoa ei olisikaan peitetty, niin juuristoaluetta kuitenkin. Koivu pintajuurisena kasvina ei pidä laisinkaan maan nostamisesta juurien päälle. Nuoremmat koivut menevät kenoon liian syvään istutettuina. Latva siis taipuu kaarelle jopa maahan asti. Veden puute ei uskoakseni tuota aiheuta, sillä maan pintahan se kuiva on. Sensijaan juuriston hapensaanti heikkenee selvästi.
Ja vaikka penkkaa tehtiinkin, niin kaiveltiinko siitä kuitenkin ensin juuria pois? Tai miten se multa paikalle ajettiin ja levitettiin? Painavilla koneillakin saa melkoiset vauriot aikaan jos juuriston päälle ajellaan.
Vaikeaa sanoa mikä tuon aiheuttaa. Suoranaisen akuuttia ongelmaa ei noista toimista kuitenkaan pitäisi aiheutua, joten itsekin rauhassa katselisin tilannetta. Liekö vain vähän säikähtänyt uusia naapureita tai sitten pitää sapattivuotta.
Ilman juuriston vaurioita on vaikeaa uskoa tuhojen näkyvän noin nopeasti. Eihän päivässä ole se vesitilanne maassa muuttunut miksikään, eivätkä lannoitteet liuenneet. Hapen vähäisyys tai syvään istutuskin näkyy vasta vuoden kahden sisään. Jollain tapaa kuitenkin uskoisin juuriston kärsineen.- apua
Hyvin arvattu. Juuristo tosiaan on vaurioitunut: Ensinnäkin koivu on lähellä naapuritonttia, jossa oli viime vuonna uudisrakennus ja kaivettiin maata. Siitä on yksinkertaisesti kaivettu juuret pois. Tontin rajaan on kuitenkin vajaa pari metriä, eli on niitä juuria kuitenkin jotain jäljellä. Erityisesti pitää huomauttaa että koko viime kesän koivu kuitenkin voi ihan hyvin, ja tämä naapurin uudisrakentaminen/juurien ronkkiminen tapahtui vuosi siis sitten toukokuussa. Eli sen jälkeen kesän (ja nyt tämän kevään..) koivu kukoisti.
No tuo multavalli on rakennettu siihen koivun ja tontinrajan väliin. Siitä kaivettiin vähän (ei ollut mitään kaivinkoneita, käsipelillä) maata pois, juurimatto vähän rusahteli, mutta yritys oli kuitenkin kaivaa varovasti. Yhtä pinnalla loikoillutta lonkaretta lukuunottamatta juuria ei poistettu/kaivettu pois.
Eli siinä mielessä yhteisvaikutus voisi olla huono: Ensin pisimmät juuret katkottu, ja jäljelle jääneet peitetty. Uskon että juuret saa kyllä vettä, mutta tuota hapensaantia ei oltu tajuttu. Toisaalta, multavalli on vaan yhdellä sivulla, onhan juurilla vielä reilusti yli 180 astetta koskematonta maata jäljellä.
Toisaalta sitten yllättävää että lehtiä tippui juuri seuraavan 24h sisällä kun lannoitetta oli laitettu. Multavalli (ja kolhiintueneet juuret) ehti kuitenkin olla siinä jo pari viikkoa. Lisäksi lisää lehtiä tippui ensimmäisen sateen aikaan, jolloin voisi ajatella että lannoitetta olisi vielä huuhtoutunut koivun juurille? Lannoite on Kemira GrowHow Havukasvien Täyslannos, ja sisältää mm 0,01 % kuparia. Luettiin netistä että kupari voi jopa tappaa koivuja ja huolesuttiin - no toisaaltahan tuo kymmenestuhannesosa on niin vähän että eihän kupari tuossa lannoitteessa ole se toimiva aines.
Maa on kyllä tosi köyhää, sellaista savihiekkaa, ja nurmikkoa siinä ei kasva moneen metriin (mikä varmaan juuri koivun juuriston syytäkin).
Viimeinen asia vielä, lehdet tippui ekan kerran silloin kuumimpana päivänä mikä viikko sitten oli. Eli ehkäpä se koivu tästäkin kesästä selviää vaikka ihan kuumimpina päivinä vähän kärsisi vedenpuutteesta. Toisaalta sitten toinen tiputuskerta oli mielestäni se viime viikon sadepäivä, mikä tukisi enemmän tuota lannoitteiden huuhtoutumisteoriaa.
Ota tästä sitten selvää...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Voitaisko olla kavereita?
Haluaisin aloittaa puhtaalta pöydältä sinun kanssasi, tabula rasa. Minä lopetan sinun perääsi haikailun, ja sitten sinäk336701Deodoranttiteollisuus
Annan ilmaisen vinkin. Kyseinen teollisuus voisi alkaa valmistaa kuolleen ruumiin hajua. Olisi varma hittituote, ainakin203314Kerro kaivattusi
Jokin tapa/piirre mikä sinua viehättää ja mistä hän voisi myös tunnistaa itsensä.521440Rukoilimme Länsimuurilla 2000 vuoden jälkeen, Jumalamme oli antanut meille kaiken takaisin
Western Wall, In our Hands. 55th Para. https://www.youtube.com/watch?v=u4BJAppyCSo https://en.wikipedia.org/wiki/55th_201362Oulaisten kaupunki tuomittiin maksamaan korvauksia
Mikäs juttu tämä on? Kaupunki syyllistänyt useamman vuoden koneyrittäjiä ja nyt tuomittu.281326PURRA TULEE !
Valtiovarainministeri Riika Purra, joka on lisäksi varapääministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja, tulee puoluesiht1791300- 1401171
Onko MOT tulossa Ähtärin valtuuston kokoukseen?
Esityslistan mukaan Ähtärin kaupunginvaltuuston valtapuolueet aikovat maanantaina estää tilintarkastajan laatiman raport461100- 39956
- 145850