iso koivu alkoi varistaa lehtiä

apua

Pihamme iso ja tähänasti terve koivu alkoi varistaa lehtiä tässä päivänä muutamana. (Hyvässä lehdessä koko puu)
Istutimme koivun lähelle/viereen aidan viereen tuijarivistön ja varistaminen liittyy selvästi siihen, sillä alkoi tarkalleen samoina päivinä. Tuijille on rakennettu multakumpu, jotta saisivat vettä eikä koivu veisi kaikkea (eli tiedämme ettei hanke välttämättä koivun veden hamstrauksen takia onnistu, mutta halusimme yrittää, siksi multavalli -suunnittelija kävi neuvomassa). Multavalli on kuitenkin rakennettu niin, ettei se yhtään nosta maata koivun kohdalta eli peitä runkoa mitenkään.
Mutta näinköhän koivu ei saa tarpeeksi vettä, ja siksi alkoi tiputtaa lehtiä?? Onhan siinä lääniä ympärillä mistä ottaa, mutta ilmeisesti haittasi juuri tuo kohta. Voisikohan koivu "tottua"?
Vai voisko kyseessä olla havupuille suunnattu lannoite, jos ei siitä tykännyt?
Iso koivu kuitenkin on nyt ottanut nokkiinsa :( Pitäneekö purkaa koko valli..

Hienoa jos joku osaa auttaa/spekuloida, vaikka on vähän tämmönen "kinkkisempi" juttu...:)

2

838

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • viherpeukku

      Vaikka olitkin tarkkaan selittänyt tilanteen, on isoista puista siltikin todella vaikeaa antaa arviota näkemättä. Epäilen kuitenkin että vedellä olisi tässä noin suurta osaa. Havulannoite on kaliumvoittoinen maata hieman hapattava, mutta sitä on tuskin vastaistutetuille tuijille annettu niin paljoa että sen pitäisi isoa koivua haitata. Kalkkia voi kuitenkin heitellä. Köyhässä maassa eläneet kasvit saattavat kyllä säikähtää lannotteita, minkä voi huomata esim huonekasveilla.

      Huono seikka on tuo maan korottaminen. Vaikka runkoa ei olisikaan peitetty, niin juuristoaluetta kuitenkin. Koivu pintajuurisena kasvina ei pidä laisinkaan maan nostamisesta juurien päälle. Nuoremmat koivut menevät kenoon liian syvään istutettuina. Latva siis taipuu kaarelle jopa maahan asti. Veden puute ei uskoakseni tuota aiheuta, sillä maan pintahan se kuiva on. Sensijaan juuriston hapensaanti heikkenee selvästi.

      Ja vaikka penkkaa tehtiinkin, niin kaiveltiinko siitä kuitenkin ensin juuria pois? Tai miten se multa paikalle ajettiin ja levitettiin? Painavilla koneillakin saa melkoiset vauriot aikaan jos juuriston päälle ajellaan.

      Vaikeaa sanoa mikä tuon aiheuttaa. Suoranaisen akuuttia ongelmaa ei noista toimista kuitenkaan pitäisi aiheutua, joten itsekin rauhassa katselisin tilannetta. Liekö vain vähän säikähtänyt uusia naapureita tai sitten pitää sapattivuotta.

      Ilman juuriston vaurioita on vaikeaa uskoa tuhojen näkyvän noin nopeasti. Eihän päivässä ole se vesitilanne maassa muuttunut miksikään, eivätkä lannoitteet liuenneet. Hapen vähäisyys tai syvään istutuskin näkyy vasta vuoden kahden sisään. Jollain tapaa kuitenkin uskoisin juuriston kärsineen.

      • apua

        Hyvin arvattu. Juuristo tosiaan on vaurioitunut: Ensinnäkin koivu on lähellä naapuritonttia, jossa oli viime vuonna uudisrakennus ja kaivettiin maata. Siitä on yksinkertaisesti kaivettu juuret pois. Tontin rajaan on kuitenkin vajaa pari metriä, eli on niitä juuria kuitenkin jotain jäljellä. Erityisesti pitää huomauttaa että koko viime kesän koivu kuitenkin voi ihan hyvin, ja tämä naapurin uudisrakentaminen/juurien ronkkiminen tapahtui vuosi siis sitten toukokuussa. Eli sen jälkeen kesän (ja nyt tämän kevään..) koivu kukoisti.

        No tuo multavalli on rakennettu siihen koivun ja tontinrajan väliin. Siitä kaivettiin vähän (ei ollut mitään kaivinkoneita, käsipelillä) maata pois, juurimatto vähän rusahteli, mutta yritys oli kuitenkin kaivaa varovasti. Yhtä pinnalla loikoillutta lonkaretta lukuunottamatta juuria ei poistettu/kaivettu pois.

        Eli siinä mielessä yhteisvaikutus voisi olla huono: Ensin pisimmät juuret katkottu, ja jäljelle jääneet peitetty. Uskon että juuret saa kyllä vettä, mutta tuota hapensaantia ei oltu tajuttu. Toisaalta, multavalli on vaan yhdellä sivulla, onhan juurilla vielä reilusti yli 180 astetta koskematonta maata jäljellä.

        Toisaalta sitten yllättävää että lehtiä tippui juuri seuraavan 24h sisällä kun lannoitetta oli laitettu. Multavalli (ja kolhiintueneet juuret) ehti kuitenkin olla siinä jo pari viikkoa. Lisäksi lisää lehtiä tippui ensimmäisen sateen aikaan, jolloin voisi ajatella että lannoitetta olisi vielä huuhtoutunut koivun juurille? Lannoite on Kemira GrowHow Havukasvien Täyslannos, ja sisältää mm 0,01 % kuparia. Luettiin netistä että kupari voi jopa tappaa koivuja ja huolesuttiin - no toisaaltahan tuo kymmenestuhannesosa on niin vähän että eihän kupari tuossa lannoitteessa ole se toimiva aines.

        Maa on kyllä tosi köyhää, sellaista savihiekkaa, ja nurmikkoa siinä ei kasva moneen metriin (mikä varmaan juuri koivun juuriston syytäkin).

        Viimeinen asia vielä, lehdet tippui ekan kerran silloin kuumimpana päivänä mikä viikko sitten oli. Eli ehkäpä se koivu tästäkin kesästä selviää vaikka ihan kuumimpina päivinä vähän kärsisi vedenpuutteesta. Toisaalta sitten toinen tiputuskerta oli mielestäni se viime viikon sadepäivä, mikä tukisi enemmän tuota lannoitteiden huuhtoutumisteoriaa.

        Ota tästä sitten selvää...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      68
      4873
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2310
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1836
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1546
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      37
      1520
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1338
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1257
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1171
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1166
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1156
    Aihe