Tässäpä miettimistä

Omaishoito kunniaan

Koukkuniemen säästöjen tulos: Vanhukset suihkuun joka toinen viikko
05.06. - 19:22 (Luotu: 04.06. - 18:59) - Kommentit: 114

Sijaiskielto: Minimimiehitys riittää Koukkuniemessä pelkkään perushoitoon, katso Koukkuniemen tiedote (pdf) >>>

Tiedotteen mukaan potilaiden ylösnostamiset päiväsaliin ja ulkoiluttamiset tapahtuvat tasapuolisuuden nimissä vuoropäivinä. Lisäksi paperissa sanotaan, että "Suihkupäivää saatamme joutua tilapäisesti siirtämään seuraavaan mahdolliseen kertaan. Katso tiedote isommassa koossa (pdf) >>>

Sisarukset Raili Kuivanen ja Ritva Viitala ovat harmissaan. Heille on kerrottu, että henkilökuntapulan vuoksi heidän Koukkuniemessä asuva äitinsä pääsee suihkuun vain kerran kahdessa viikossa.

Asia selvisi sattumalta, tavallisella vierailulla. Sisarusten kanssa asiasta ei ole keskusteltu. Ennen suihkuun pääsi kerran viikossa. Sekin tuntui vähältä.

Laitoshoidon johtajan Ella Suojalehdon mukaan suihkutuspäiviä tarkastellaan tarpeen mukaan. Määrä riippuu muun muassa asukkaan toiveesta.

Hänen mukaansa minimimiehityksestä johtuva hoidon priorisointi on toinen asia. Laitoshoidon säästöjen vuoksi lyhytaikaisia sijaisia ei juuri oteta. Siksi on sovittu osastojen minimimiehitys, jolla pärjätään lyhyitä aikoja. Minimimiehitys saa kestää enintään kolme päivää kerrallaan.

- Varmasti joka osastolla ollaan jonkun kerran joka kuukausi minimimiehityksellä, pitkäaikaishoidon päällikkö Anja Parikka kertoo.

Osaston 26 seinällä olevassa lapussa kerrotaan, että minimimiehityspäivinä kyetään huolehtimaan vain riittävästä perushoidosta. Osastoilla 9, 10 ja 11 seinällä kerrotaan, että minimimiehityksellä muun muassa suihkupäiviä voidaan joutua siirtämään.

- Ei tämä vakituiseksi käytännöksi sopisi. Tämä tuntuu työn raskaudessa. Pelkään, kuinka kauan tätä jaksetaan; Parikka sanoo.

Ei lisäresursseja
Apulaispormestari Harri Airaksinen (kok) sanoo, etteivät esimerkkitapaukset ole hyväksyttäviä, mutta jatkuva resurssien lisääminen ei ole ratkaisu.

- Sovitut säästöt sisältävät sijaispoolin, jolloin kalliita lyhyitä sijaisuuksia voidaan vähentää laatua heikentämättä. Pitää kysyä, mistä johtuu, että laitoshoidossa on taas henkilöstömenoissa merkittävät ylitysennusteet.

Fakta: Laitoshoidon säästöt
Yhteensä laitoshoidon sijaisuuksista säästetään kaksi miljoonaa, kun alle viiden päivän poissaoloihin ei oteta sijaisia.

Koukkuniemen sijaispooli säästää kolme miljoonaa euroa. Mitoitusta pienennettiin ja vapautuneista työntekijöistä perustettiin sijaispankki. He työskentelevät omilla osastoillaan, ja sijaistavat tarvittaessa toisella osastolla.

Sari Sainio

Aamulehti Lue lisää perjantain Aamulehdestä.

10

5666

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • päättäjät

      Koukkuniemen säästöjen kanssa. Minnekähän Airaksiselta on kadonnut muistista ne Lääninhallituksen vaatimat lisähenkiöt, jotka muka palkattiin. Onko heidän kustannuksellaan sanottu toisia irti?

      Toisaalta meidän KAIKKIEN pitää muistaa, mitä sairaanhoitajat lupasivat viime palkkaneuvottelussa!! Hei saivat ennen näkemättömän suuren korotuksen palkkoihinsa sillä edellytyksellä, että kiristävät työtahtia ja lupasivat olla tehokkaampia kuin ennen. Lisäksi he lupasitvat, että jos he saavat nämä lakonuhalla vaatimansa palkankorotukset, niin sairaaloihin ei tarvitse palkata lisähoitohenkilökuntaa. Kaivakaahan hyvät ihmiset, myös sairaanhoitajat, esiin tämä viimeinen palkkasopimus, niin muistuisi vähän mieleen, mitä tuli luvattua.

      Minä kyllä vähän ihmettelin silloin päättäjiemme hyväuskoisuutta sairaanhoitajien työtehon lisäämiskykyihin. Minusta nykyiset sairaanhoitajat ovat kaikki ruikuttajahoitajia, eikä mitää Folence Nightingaleita. Heiltä puuttuu täysin motivaatio hoitotyöhön.

      Tuosta Aamulehden jutusta ei käy muusta ilmi kuin osastonhoitajan lausunnosta, että osasto 9,10 ja 11 ovat sairaalaosastoja (=Rauhaniemen sairaala), jotka ovat ruumishuoneen eteistiloja. Hyvin harva sieltä enää (oma käsitykseni) palaa Koukkuniemen muille osastoille kuin tämän sairaalan pohjakerroksessa olevaan ruumishuoneeseen.

      Olen seurannut sairaalan touhua hyvin läheltä ennen joulua 2005, jolloin anoppini laitettiin sinne osastolta 16 sen vuoksi, kun hän yski ja viikonlopuksi oli tulossa osaamatatonta henkilökuntaa, joten varmuuden vuoksi anoppi siirrettiin sairaalaan. Siellä hänellä kuitenkin todettiin suurimpana ongelmana olevan ummetus. Uloste oli pakkaantunut, niin kovaan, että oli kuulemma kauhea työ saada uloste irtoamaan. Siksi anoppini heittäytyi täysin syömättömäksi. Hän oli sellaisessa kolmen hengen huoneessa, johon oli tungettu neljäs sänky. Soittokellot oli sidottu kattoon, jotta potilaat eivät turhanpäiten hoitohenkilökuntaa häiritsisi. Huoneessa kolme muuta mummua olivat täysin horiskoja, kukaan ei puhunut mitään, olivat suurimman osan ajastaan jonkinlaisessa horroksessa. Vaadin, että puhuvan ja täysin reippaan anoppini pitää päästä kaltaistensa huoneeseen tai sitten takaisin omalle osastolleen. Minulle sanottiin, että täältä harva palaa enää vanhainkodin puolella, eivät ole vanhainkotikelpoisia. Mihinkään muuhun huoneeseen anoppiani ei kuulemma voinut siirtää, mitä siitä muut potilaat ajattelisivat. Itsenäisyyspäivänä menin anoppiani katsomaan. Osaston seurusteluaulassa oli paljon itsenäisyyspäivään liittyvää tilpehööriä, kukkia ym. Siellä oli myös paljon potilaita omaisineen. Ulkoisesti osasto näytti siistiltä ja viihtyisältä tavanomaiseen arkipäivään verrattuna. Potilashuoneiden ovetkin olivat poikkeuksellisesti kiinni. Avatessani sen potilashuoneen oven, jossa anoppini oli, vastaani tulvahti kauhea virtsan haju. Olin vähällä oksentaa. Tätä hajua ei huomannut silloin, kun huoneen ovi oli selkosen selällään auki. Menin heti hoitajien huoneeseen ja sanoin tuosta hajusta ja kysyin, koska mummeleille on vaihdettu vaipat. Sanoivat juuri vaihtaneensa anopilleni. Kysyin, että entäs noille kolmelle muulle. Hoitaja ryntäsi siitä paikasta huoneeseen ja sanoi, että avaa ikkuna. Oli aikalailla pakkasta ja ihmettelin moista käytöstä. Anoppini sängyn pääpuoli oli juuri ikkunan alla. Huoneeseen tuli sitten lähihoitajan lisäksi myös sairaanhoitaja, joka sanoi, että minkäs he sille voivat, jos mummuissa on virtsatietulehdus, joka haisee. Hämmästyin kovasti ja sanoin, että sehän tarttuu, miksi anoppini on sellaisessa huoneessa ja sitä suuremmalla syyllä pitää vaihtaa vaipoja usein. Lisäsin vielä, että nyt sitten vain vaippoja vaihtamaan ja heti. Sairaanhoitja osoitti itseään sormellaan ja hämmästyneenä kysyi:"Jaa, että minäkö?" Vastasin, että sinä juuri, eikös se ole työtäsi ja kaikenlisäksi olet kaupungin verorahoilla palkattu virkamies. Hän rupesi huutamaan, että hän ei ole mikään virkamies. Toistin, että maksan hänen palkkansa veroillani, joten hänen on myös tehtävä työnsä kunnolla. Tämä sairaanhoitaja nakkasi ylpeästi niskansa, kääntyi ympäri kannoillaan ja sanoi minulle, että hän menee nyt hoitamaan virkaansa. Sanoin, että teen valituksen siitä osastosta, niin huusi vielä olkansa yli, että tee vaan.
      Niin anoppini sitten pikkuhiljaa "hirtettiin". Anoppini, joka tälle osatolle saapuessaan oli vielä niin virkeä kuin 89-vuotias osaa olla. Hänellä oli huoli hiuksistaan, joten hänet käytettiin minun pyynnöstäni Koukkuniemessä liikettään pitävän kampaanjan käsittelyssä. Hänelle piti hommata uudet tekohampaatkin. Oliko tällainen mummu sopiva asukki kolmen sellaisen mummun seuraksi, jotka eivät enää tienneet tästä maailmasta mitään. Jouluna anoppini oli saatu jo niin sekaiseksi, että hän luki Aamulehteäkin ylösalaisin ja virkeystaso oli vaihteleva, mutta missään nimessä en silloin vielä osannut odottaa kuoleman herraa hänen tykönsä. Anoppini kuitenkin kuoli 28.12.2005 tässä kuoleman odotushuoneessa.

    • Eikuulumulle

      Meille kävi säkä kun saatiin omainen pois Rauhaniemen osastolta Koukkuniemestä! Kauheaa kohtelua potilaalle ja omaisille. Hoitajat eivät vastanneet kysymyksiin potilaan voinnista ja rähjäsivät meille päin naamaa. Tarvittavia lääkkeitä ei annettu vaikka pyysimme ja potilas valitti kipuja! Aina oli potilaassa jokin vika mitä eivät sietäneet. Taisi olla sama osasto kun tuntui niin tutulta tuo edellinen kertomus. Aikaa vaan on kulunut 10 vuotta ilman muutosta! Tekisi mieli ottaa yhteyttä lehdistöön.

      • Anonyymi

        Hoitajat huutavat alistavat nöyryyttävät. Hoitoa ei saa. Hylkäämistä laiminlyöntiä. Erittäin tärkeää kohtelua. Osasto haisee paskalle ym. Monet ovatkin ihmetelleet miksi osastonhoitajan ym eivät välitä.
        Mielivaltaa kammottavaa. Miksi hirviö hoitajia annetaan olla kiusaamassa.
        Etenkin eräs osasto on pahin kaikista.🐓


      • Anonyymi

        Törkeää kohtelua myöskin olemme saaneet. Järkyttävää kohtelua. Ei todellakaan uskoisi että kyseessä on "sairaala"??
        Hoitajat täysin sopimattomia alalle muutamia poikkeavia lukuunottamatta.
        Minkäänlaista arvoa ei osastolla olevilla saati omaisilla. Kiusaamista. Välinpitämättömyyttä.
        Viihtyvät kopissaan suurella porukalla mutta auttaminen ei kiinnosta. Heitä kun ei saa vaivata.
        Luulevat olevansa Jumala kun yläpuolella. Hyi olkoon mikä asennevamma.
        Luulisi olevan ammattihenkilöitä jonossa asti. Ja poistoon 90%,jotka ovat vain haitaksi potilaille.


    • Anonyymi

      Hirveä paikka. Työntekijät istuvat tauko huoneessa ja puhuvat paskaa potilaasta/potilaan asioista. Opiskelijana kannattaa miettiä 10x haluaako kyseiseen paikkaan mennä ohjausta ei anneta ja sitten syytellään että ei osata mitään. Ammattitaitoiset ihmiset, mutta ammattitaito kyllä puuttuu vaikka tuossa vaiheessa pitäisi olla sitä ammattitaitoa.

      • Anonyymi

        Kertakaikkiaan JÄRKYTTÄVÄÄ TOIMINTAA.
        Missään muualla maan sairaaloissa ei vastaavaa. Ei todellakaan voi olla mitään pahempaa. Ei missään. Miksi osastonhoitajan eivät välitä. Koska ovat samassa veneessä.


      • Anonyymi

        Vääriä lääkkeitä annetaan. Lääkkeitä puuttuu. Ja kun asiasta huomauttaa niin suhtaudutaan välinpitämättömästi. Aivan jatkuvaa välinpitämättömyyttä. Potilasturvallisuus todella vaarassa. Henkistä väkivaltaa myös käyttävät. Ym....Virnuilevat vain. Kiusaamisen tunnusmerkit nähtävillä selkeästi .
        Vaikuttaa siltä että vastuuta ei osata ottaa.
        Eikä asettua vähääkään sairaiden asemaan. Ikäänkuin nämä sairaat eivät olisi ihmisiä. Erityisen alentavaa "hoitoa??"


      • Tee rikosilmoitus tai MOT tukiva jounalismi on oikea paikka kertoa väärinkäytöksistä.
        Minkätähden et hoida häntä rakasta omaistasi itse?

        Oletko kenties homannut hänet halvinpaan hoitolaitokseen,että sinulle jäisi enemmän perunkirjoituksessa dippiäkäteen?
        Meillä on hyviä vanhustenhoitolaitoksia,mutta ne maksavat.

        Tosin,nyt noi monikansalliset Attendot,pörssifirmat jotka haluavat tuottaa voittoa sijoittajilleen,häpäisevät vanhustenhoidon.
        Entisenä omaishoitajana totean,että yhteiskunta aliarvioi omaishoitajia.


      • Anonyymi
        rituliini_38 kirjoitti:

        Tee rikosilmoitus tai MOT tukiva jounalismi on oikea paikka kertoa väärinkäytöksistä.
        Minkätähden et hoida häntä rakasta omaistasi itse?

        Oletko kenties homannut hänet halvinpaan hoitolaitokseen,että sinulle jäisi enemmän perunkirjoituksessa dippiäkäteen?
        Meillä on hyviä vanhustenhoitolaitoksia,mutta ne maksavat.

        Tosin,nyt noi monikansalliset Attendot,pörssifirmat jotka haluavat tuottaa voittoa sijoittajilleen,häpäisevät vanhustenhoidon.
        Entisenä omaishoitajana totean,että yhteiskunta aliarvioi omaishoitajia.

        Omaishoitajia ei arvosteta kuin juhlapuheissa.
        Käytännön arjessa kaikesta saa taistella ja polttaa itsensä loppuun.

        Hyvää ja kaunista kevättä rituliini_38:lle ja kaikille omaishoitajille.
        Terv. Omsku, ex nykyään.


    • Anonyymi

      Törkeää kohtelua hoitajilta. Välinpitämättömyys kukoistaa. Aikaa viettävät vain taukotiloissaan. Mutta työ ei kiinnosta. Osastolla olevilla ei mitään arvoa. Koko maan karmein hoito.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      424
      4714
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      250
      2349
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      70
      1750
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      162
      1477
    5. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      326
      1467
    6. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      140
      1161
    7. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      67
      1157
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      81
      1141
    9. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1105
    10. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      1025
    Aihe