Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

kummius pilasi ystävyyden

harmittaa

Äh, menee taas hermot vaihteeksi tähän kummiushömpötykseen. Olen hyvän ystäväni lapsen kummi ja ajautunut tilanteeseen jotenkin velvollisuudentunteesta. Olemme tarhaikäisestä asti olleet ylimmät ystävykset nyt jo yli 20 vuotta, kuin paita ja peppu läpi teinivuosien ja kaikki jutut koettu yhdessä ekasta koulupäivästä ensimmäisiin alkoholikokeiluihin ja opiskelijaelämään. Pienestä asti olemme puhuneet,että olemme sitten toistemme ensimmäisten lasten kummeja jne. Opiskelujen takia muutimme eri paikkakunnille, mutta yhteydenpito säilyi, joskin nähtiin vain sen pari kolme kertaa vuodessa.

Kolme vuotta sitten ystävälleni syntyi lapsi ja kaikki muuttui sinä päivänä kun tikku näytti plussaa. Kaikki muu maailma unohtui ja hän ja hänen vatsansa oli kaiken keskipiste. Hän lähinnä ilmoitti kummiasiasta minulle, ei niinkään edes kysynyt. Olin jotenkin sen verran hölmistynyt vielä koko vauvauutisesta, tilanteen koomisuudesta ja hänen ilmoitusluontoisesta toiminnastaan, että en kokenut voivani sanoa asiaan mitään muuta kuin että "tottakai" ilman että olisin pettänyt tuon lapsuus/teini/opiskeluaikojen sopimuksen. Joten suostuin ja olin iloinen ystäväni puolesta ja odotin itsekin vauvaa suurella innolla.

Tällöin kummiudesta sovittaessa lapsi oli siis vasta aluillaan ja me vielä ylimmät ystävykset. En todellakaan voinut kuvitella ystäväni muuttuvan vauvahössötyksen myötä niin järjettömän paljon (kaveripiirissä kuitenkin PALJON äitejä/isiä eikä moista ennen ollut muille sattunut). Mistään muusta ei yhtäkkiä enää puhuttu kuin vauvasta, odotuksesta, neuvolasta, vaunuista, sittereistä, korvikkeista, vaipoista, lahjoista, allergioista ja ties mistä. Minun kuulumisiani taidettiin kysellä viimeksi odotusajan alkutaipaleella. Sen sijaan aina muistetaan mainostaa miten hienoa lapsiperhe-elämä on ja mistä kaikista lapsiperheiden "inside-jutuista"jään näin vielä lapsettomana paitsi. Tätä on nyt jatkunut kolme vuotta. Syksyllä syntyi pikkuveli ja tilanne sen kuin vain paheni.

Nyt tämä kaikki on johtanut siihen, että en enää oma-aloitteisesti jaksa olla tekemisissä tuon ennen niin rakkaan ystäväni kanssa. En jaksa olla ilmainen lapsenvahti ja lahjojen antaja. Me ei olla KERTAAKAAN kolmen vuoden aikana tehty mitään yhdessä ilman, että lapsista vähintään toista täytyy raahata mukana. Siis ei käyty kahvilla, ei leffassa, ei kävelyllä eikä syömässä, ei edes vietetty iltaa heillä tai meillä niin ettei lapsi olisi sylissä tai parkuisi lahkeessa kiinni!!!

Aina ystäväni puhelimessa syyllistää jos en ole vähään aikaan pitänyt yhteyttä, mutta kun en vain jaksa. Aina puhuu, että olisi ihana nähdä ja tehdä jotain yhdessä ja minähän se aina olen, jonka täytyy se matkustuspuoli hoitaa. Olen tuhat kertaa matkannut 2h matkan pääkaupunkiseudulle heitä tapaamaan ja he ovat yhden kerran käyneet täällä. "Kun on niin hankalaa lasten kanssa matkustaa, kyllä sinä sitten ymmärrät joskus, heh heh..." ja plaa plaa plaa. Kylässä sitten lykätään kummilapsi syliin ja sanotaan, että ihanaa kun tuli leikittäjä ja voitkin viedä lapsen varmaan puistoon, uimaan, leffaan ja ties minne. Rahaahan mukaan ei anneta... Ei siis puhettakaan, että me tekisimme ystäväni kanssa jotain kivaa yhdessä. Se on aina tätä.

Nyt se on sitten tosiaan johtanut siihen pisteeseen, että kolmesta kummilapsestani tämä yksi on muuttunut pikkuhiljaa rasitteeksi ja kauhea sanoa näin, mutta hänen kohdallaan kummius on muuttunut suorastaan vastenmieliseksi. En voi sille mitään, että aina ajattelen että tämä lapsi tuli meidän ystävyyden väliin ja tilannetta ei helpota yhtään se jatkuva tyrkytys, vaatimukset ja tuputus kummiasioissa. Ihan kuin ystäväni lapsen pitäisi olla minunkin maailmani keskipiste. En koe mitään rakkautta, kiintymystä, kiinnostusta jne. tuota kummilasta kohtaan. En koskaan jaksaisi leikittää häntä, ottaa syliin jne. mutta tuntuu, että on pakko kun ystäväni kyttää vieressä. Hän on minulle enemmän vastenmielinen velvollisuus yli-innokkaan äitinsä vuoksi.

Muut kaksi kummilastani sen sijaan ovat todella rakkaita, vähän kuin omia lapsia... Heidän vanhemapnsa eivät KOSKAAN kinu, syyllistä tai oleta minun olevan aina valmis/kiinnostunut/halukas tapaamisiin, tuliaisiin, lahjoihin, erilaisiin retkiin jne. ja koska kaikki tapahtuu minun omasta halusta ja aloitteesta olen hyvin sitounut näihin lapsiin ja haluan olla heille hyvä ja osallistuva kummi. Heidän kanssaan kaikki yhteinen telkeminen ja toiminta on jotenkin niin pyytteetöntä ja siitä ollaan iloisia ja kaikille jää hyvä mieli.

13

1332

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kiukkukummi

      Meillä on ihan sama juttu!! Välimatkaa jonkun verran enemmän vielä (4,5h) ja silti oletetaan, että kummilasta ravataan katsomassa parin kuukauden välein ja jopa useamminkin tai alkaa se loputon piikittely ettei taas olla nähty tai ei taas ole kuulunut. Kummin oletetaan osallistuvan herra ties mihin kissanristiäisiin nimppareista tarhan kevät-, joulu ja halloweenjuhliin ja aina ollaan mankumassa kylään. Synttärit nyt voin vielä jotenkin ymmärtää, vaikka matka on pitkä niitäkin juhlimaan, mutta nämä muut juhlat. Ja lapsi on tosiaan vasta sen 4v. Jos yritän vaikuttaa kiireiseltä ettei nyt se ja se viikonloppu käy niin aina aletaan muistuttaa, että kummipojalle se olisi kyllä tosi tärkeetä että tuut. On muakin alkanu ärsyttää koko tää kummitouhu ja kummipoika siinä ohessa. Ihan kuten sanoit, tuntuu niin rasittavalta velvollisuudelta ja taakalta.Jos nyt saisin päättää niin en koskaan ois tämmöstä riesaa itelleni halunnut, mutta minkäs teit...ei tullu sillon mieleen,että ystävyyssuhde muuttuis tämmöseksi.

      Sama on virsi muuten täälläkin, eli lapsiperheen on niin KAUHEAN vaikea kuulemma matkustaa, että tulkaa te tänne. Olemme siis ainoat jotka joutuu aina matkustamaan. Tapaamisia ollaan aina kinumassa, mutta tämä perhe ei sen eteen laita tikkua ristiin. Me matkataan pitkä matka kylään ja matkalla aina soittavat,että voitaisko vielä hakea kahvia ja kahvileipää kun kaupan ohi tuutte ja ruoat tehdään aina yhdessä tai sitten me tehdään ku he paapoo lasta (meiät myös usein lähetetään kauppaan ja hups vaan ostokset jää ikään kuin vahingossa meidän maksettavaksi)...periaatteen vuoksi ärsyttää mennä kylään ja kuitenkaan ei kohdella niin kuin itse kohtelisin vierasta. En odota meitä passattavan kuin vierasta, mutta olisi kiva, että kun kerran tullaan kylään pitkän matkan takaa, että sentään tehtäisiin jotain muuta kun otettaisiin päikkäreitä ja syötäisiin ja tietenkin höösättäisiin ja ihailtaisiin sitä kakaraa.

      Meillä sitten vielä se harmittaa, että opiskelijoita kun molemmat ollaan niin rahat on tooooosi tiukassa ja tämmöset vierailut matkoineen ja ruokineen syö kyllä ison osan kuukauden budjetista. Arvatkaa vaan paljonko se vielä lisää kerta toisensa perään kiukkua ja ärtymystä tätä kummiutta kohtaan, että joudutaan vielä maksamaan ittemme kipeeksi tästä "huvista"! Usein ne reissut on vielä semmosia, että niihin liittyy joku lahja (synttärit, joulu, nimpparit jne.), että pelkät juna/bussiliput ei jää ainoiksi menoiksi.

      Jos vaan kehtaisin niin ehdottomasti eroaisin koko hommasta. En vaan voi kun sitten tulee lopullinen ero myös lapsuudenystävästä.

    • leikittäjää kaipaaville

      Aikuisella työssäkäyvällä ihmisellä on tosiaan muutakin tekemistä ku joka ilta ja viikonloppu ihastella toisten penskaa. Jos kummin tehtävä perheen mielestä on piikoa lasta, keksiä ohjelmaa ja toimia leikkitätinä niin siinä tapauksessa kannattaa siihen hommaan värvätä lapseton teinityttö. Heillä energiaa ja intoa toisten lasten kaitsemiseen saattaa vielä olla. Meillä muilla on omakin elämä!

    • ilmaista

      Kannattaisi puhua tälle ystävällesi. Tilanne kuitenkin vaikuttaa siltä että välinne eivät ole ainakaan parantumassa joten et menetä mitään jos ystäväsi suuttuu puheistasi. Tietysti asia kannattaa ottaa esiin mahdollisimman asiallisesti mutta, voi silti olla että ystäväsi loukkaantuu. Ihana kuitenkin kuulla että sinun laisiasi kummeja on :)
      Omat kummini eivät pitäneet yhteyttä sen jälkeen kun olin jotain 6-vuotta. Kun tulin täysi-ikäiseksi oltiin taas jonkin verran yhteydessä ja nyt eivät ole kai oikein kehenkään yhteydessä.
      Oman lapseni kaksi kummiia (pariskunta) olivat meistä ihana vaihto ehto kummeiksi mutta, ilmoitimme heille kun pyysimme kummeiksi ettei ole pakko suostua. Tämä ihan jo siksi kun mies ei kuulunut kirkkoon. Halusivat kuitenkin ehdottomasti kummeiksi. No nyt on asia mennyt kuitenkin niin että käyvät meillä ainoastaan jos lapsi on hoidossa tai toinen meistä lapsen kanssa jossain. Missään vaiheessa en lasta ole heille tyrkyttänyt enkä edes puhu hänestä jos eivät itse kysy. Ikäväähän asiassa on etenkin se että ennnen näimme todella usein ja nyt todella harvoin. Onneksi lapsellamme on kuitenkin kolmas kummi, veljeni joka oikeasti haluaa lapsen kanssa aikaa viettää. Olen kuitenkin ajatellut että ajan kanssa tämä kummi pariskunta voisi innostua, tai sitten ei. En kuitenkaan alkaisi ikinä asiaan heitä painostamaan. Se ei olisi lastamme kohtaankaan reilua.

      • seurakunnan

        pariin.
        Viekää lasta kirkkoon jne niin taatusti ei tartte enää vaivautua tapaamaan.
        "Mepäs tultiin nyt ja huomenna on tuomiokirkossa lasten kirkko...sinne!"
        Pari kertaa sanotte noin,niin rupee oleen pereellä kiireisä viikonloppuja...ilman kummeja! ;D


      • minä huono kummi
        seurakunnan kirjoitti:

        pariin.
        Viekää lasta kirkkoon jne niin taatusti ei tartte enää vaivautua tapaamaan.
        "Mepäs tultiin nyt ja huomenna on tuomiokirkossa lasten kirkko...sinne!"
        Pari kertaa sanotte noin,niin rupee oleen pereellä kiireisä viikonloppuja...ilman kummeja! ;D

        Tosiaan, mikä mun homma on kun olen lupautunut aikoinani kummiksi?
        Olla toimittamassa aina lahjoja vai? En tiiä.

        Me oltiin parhaimmat ystävykset ja musta oli hienoa alkaa hänen lapsensa kummiksi, mutta mun perhetaustalla mä en kuitenkaan ihan tarkkaan tiedä että mitä multa odotetaan.

        Tekemisissä oltiin ihan niin kuin ystävät ovatkin, mutta sitten tapahtui ystävälleni avioero.. Siitä asti hän on uikuttanut vain omia murheitaan ja niitä riittääääääää... erosta on jo aikaa varmaan liki 7 vuotta, ja uusia suhteitakin on ollut.. joo ei siinä mitään, kyllä mä yritin auttaa minkä osasin, mutta sitten vaan mulla katkes virta kunnen enää jaksanut kuunnella yhtään kännissä vollotettua itsesäälijuttua... ja hän kehui mulle kuinka hyviä ystäviä hän on saanut uudesta työpaikastaan ja nauttii heidän seurastaan, mutta mulle aina aina aina vollotti että kuinka hän on surkeena jne jne.. Oman jaksamiseni takia jättäydyin sivuun hänen toilaliluistaan, en enää edes esittänyt kiinnostunutta kun hän kertoi huimista seikkailuistaan yöelämässä yms.. yritin jopa vähän ehdotella jotain muuta keskustelun aihetta, turhaan.

        Tämän myötä myös yhteys kummilapseeni on jäänyt hyvin etäiseksi,,,ja se kyllä surettaa.


    • olevinas

      niin hemmetin hyvä ystävä tämän henkilön kanssa, niin ei siltä vaikuta. Oikeat ystävät puhuvat toisilleen SUORAAN tuntemuksistaan ja ajatuksistaan. Hitto, et minullekkin äitinä on sanottu asiat suoraan ja niin olen sanonut itsekkin. Ystäviä ollaan edelleen.

      Koetappas asettua sen toisen asemaan. Hän on onnellinen lapsistaan ja elämässään, innostunut jostakin. Eikö olisi oikea naisen teko kertoa hänelle omia ajatuksia? Jos et luota ystävääsi sen vertaa, että et uskalla sanoa hänelle asiasta suoraan, aliarvioit hänet ystävänä. Et luota. Tämä ei ole oikeaa ystävyyttä.

      • huono kummi minäkin

        Voi olla että tämä on toisenlaista ystävyyttä, jossa on joku kummallinen riippuvuussuhde, mutta ihan oikeata se silti on.

        Mun tapauksessa meillä oli hauskaa ja ns. reilua ystävyyttä kunnes hän erosi ja ripustautui minuun ja uhkasi jopa itsemurhalla jollen ole sellaienen kuin hän halusi... apua, elämä ei ole mustavalkoista.

        Voisisitko olla tuomitsematta kun et kaikkea tiedä.


      • tuomitsematta!
        huono kummi minäkin kirjoitti:

        Voi olla että tämä on toisenlaista ystävyyttä, jossa on joku kummallinen riippuvuussuhde, mutta ihan oikeata se silti on.

        Mun tapauksessa meillä oli hauskaa ja ns. reilua ystävyyttä kunnes hän erosi ja ripustautui minuun ja uhkasi jopa itsemurhalla jollen ole sellaienen kuin hän halusi... apua, elämä ei ole mustavalkoista.

        Voisisitko olla tuomitsematta kun et kaikkea tiedä.

        Koskapa vain sen tiedämme, minkä kukin meille kirjoituksen muodossa jakaa, ja siitä on meillä muilla oikeus sitten mielipiteemme muodostaa -ja tuomita.

        Kirjoita ensikerralla selkeämmin ja selitä taustat, jos haluat tulla ymmärretyksi.

        Muussa tapauksessa tyydy tuomioosi.


      • ystävyys?

        Luitko ap:n kirjoitusta? Tässäpä ote siitä:

        "Mistään muusta ei yhtäkkiä enää puhuttu kuin vauvasta, odotuksesta, neuvolasta, vaunuista, sittereistä, korvikkeista, vaipoista, lahjoista, allergioista ja ties mistä. Minun kuulumisiani taidettiin kysellä viimeksi odotusajan alkutaipaleella. Sen sijaan aina muistetaan mainostaa miten hienoa lapsiperhe-elämä on ja mistä kaikista lapsiperheiden "inside-jutuista"jään näin vielä lapsettomana paitsi. Tätä on nyt jatkunut kolme vuotta."

        Kuulostaako tuo ystävyydeltä enää mielestäsi? Eikö ystävien pitäisi olla edes vähän kiinnostuneita toisistaan ja toisenkin kuulumisista ja elämästä? Jollei ap:n ystävä ole kolmeen vuoteen osoittanut mitään kiinnostusta ap:een muuten kuin lapsensa kummina ja leikittäjänä, niin onko se ystävyyttä? Eikö oikea ystävä olisi ihan oma-aloitteisestikin kiinnostunut viettämään ihan ystäväaikaakin ystävänsä kanssa, ilman että sitä tarvitsisi erikseen pyytää? Miten ap aliarvioi ystävänä henkilön, joka ei kolmeen vuoteen ole vaivautunut edes kuulumisia kysymään? Miksi ap:n pitäisi luottaa häneen ja hänen haluunsa olla vielä ystävä, jollei toinen kolmeen vuoteen ole osoittanut minkäänlaista kiinnostusta ystävänsä kuulumisia ja elämää kohtaan?


      • äkäpussi
        tuomitsematta! kirjoitti:

        Koskapa vain sen tiedämme, minkä kukin meille kirjoituksen muodossa jakaa, ja siitä on meillä muilla oikeus sitten mielipiteemme muodostaa -ja tuomita.

        Kirjoita ensikerralla selkeämmin ja selitä taustat, jos haluat tulla ymmärretyksi.

        Muussa tapauksessa tyydy tuomioosi.

        äkäpussi


    • kokemusta...

      Ymmärrän hyvin sinua. Tosi itsekästä toimintaa kaverilta! Miksi homman pitää mennä tuollaiseksi? Lapsi muuttaa kyllä vanhempiensa maailman, mutta ei KOKO maailmaa! Eivät muut ole toisten lapsiin niin ihastuneita, että kaikkien pitäisi palvoa maata heidän allaan. Miksi sitä on niin vaikea käsittää?

      Meillä on lähipiirissä yksi tuollainen pari, jonka mielestä koko maailman pitäisi pyöriä heidän lapsensa ympärillä. Heidän kanssaan ei tule sitten oltua lähellekään niin paljon tekemisissä kuin muiden läheisten kanssa! Muissa perheissä on ihan samalla tavalla mukavia, normaaleja ja käyrien mukaan kehittyneitä lapsia, mutta heistä ei tehdä mitään valtavaa numeroa. Kyläillessä aikuiset voivat jutella paljon keskenään, mutta toki lapsiakin huomioidaan ja heidän kanssaan leikitään välillä. Se on sellaista luonnollista, mutkatonta ja kaikin puolin mukavaa yhdessäoloa, jossa kenenkään ei tarvitse olla vaivaantunut.

      Voit toki kertoa ajatuksistasi kaverille, kuten joku ehdotti. Mutta tässä ei olekaan kyse sinun ystävyydestä häneen, vaan toisinpäin! Jos HÄN on oikea ystävä SINULLE, niin hän ymmärtää sinua ja muuttaa käyttäytymistään. Toisaalta hänellä saattaa olla pinkit lasit niin syvällä päässään, että hän luultavasti suuttuu sanomisestasi verisesti...

      Saattaisin itse tehdä sinun asemassasi niin, että antaisin kaveruussuhteen hiipua hitaasti sellaiselle muutama tekstiviesti joulukortti-asteelle. Kummilasta voi aina muistaa postitsekin. Saat hiukan hajurakoa tilanteeseen olemalla itse kohteliaalla tavalla etäinen. Jos tilanne muuttuu parempaan, niin voit aina "vähentää kiireitäsi". Jos taas homma menee entistä vaativammaksi, niin tiedät kyllä itsekin, ettei hommassa ole enää kyse ystävyydestä.

      • minä huono kummi

        Kiitos sanoistasi, ne olivat kuin balsamia haavoille. Hyvää Kesää Sulle!!


    • Yksi kummilapsi

      Minua pyydettiin lähisukulaisen lapsen "kummiksi", vaikka en ole seurakunnan jäsen. Sanoin pariskunnalle, että jos alan kummiksi, haluan olla lapsen elämässä mukana. Minusta ei tule syntymäpäivä- ja joululahja-automaattia, vaan haluan sitten viettää lapsen kanssa aikaa ja olla hoitamassa. He sanoivat, että juuri näin haluavatkin.

      Tein päätökseni siten, että pohdin, onko minulla aikaa ja halua alkaa siihen hommaan. Totesin, että on. Ja sitten olen sopinut vierailuaikoja tasaisin välein ja myös tarjoutunut hoitajaksi. Tämä on ollut helppoa, koska asumme melko lähellä. Lahjoja en ole pienelle ostanut vielä juuri mitään, paitsi kastajaisissa. Ikää on alle vuosi, joten ei hän mitään osaa kaivata. Tähän mennessä kaikki on sujunut hienosti. Poika tuntee minut ja tykkää leikkiä kanssani. Hoitoreissut ovat sujuneet hyvin.

      Myöhemmin haluan olla antamassa aikuisen ihmisen mallia lapselle ja olla turvallinen aikuinen, johon voi tukeutua tarvittaessa. Olen myös miettinyt, että en koskaan aio suostua kummiksi, jos en pysty näitä samoja asioita lupaamaan.
      Kummius on myös minulle voimavara ja nautin siitä.

      Toivottavasti löydätte ratkaisun ja sinulle sopivan tavan toimia kummina tälle lapselle!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2227
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2053
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1658
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1490
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1476
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1377
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1344
    8. 52
      1248
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe