Itsetuntuntoko haussa?

crudo

Tällä palstalla puidaan usein ihmisten kontakteihin liittyviä kysymyksiä: vierailut, sukutilaisuudet, ravintolassa käynti, kätteleminen yms. - ihmeen paljon näyttää olevan erilaisia käsityksiä siitä, miten normaali, ihmisten välinen "suhteilu" tulisi hoitaa.

Osin kai on kyse siitä, että koulu ja koti eivät anna eväitä harjoittaa näitä taitoja, mutta yhtä paljon näyttää olevan kiinni ihmisten omasta halusta oppia ja avartaa vähän katsomustaan kotoa kauemmaksi. Monesta puheenvuorosta tulee esiin jopa vihamielinen suhtautuminen kaikkeen outoon ja vähänkin vieraampaan elämänmuotoon.

Moni keskustelija sekoittaa myös itseluottamuksen itsetuntoon. Itseluottamus on sitä, että uskoo osaavansa pärjätä tilanteessa kuin tilanteessa - oikeassa tai väärässä. Itsetunto puolestaan on tietoa siitä, että olen sitten oikeassa tai väärässä, olen kuitenkin arvokas olento monelle - enkä vähiten itselleni. Liiallinen itseluottamus johtaa vaaratilainteisiin, liiallinen itsetunto ylpeyteen - vaaransa kaikessa.

Hyvällä itsetunnolla varustettu ihminen ei tarvitse todisteita omasta hyvyydestään - hän tietää oman arvonsa. Hänen ei tarvitse myöskään soimata ja mollata toisia korostaakseen omaa arvoaan - hän ei vertaa itseään toisiin kuin oppiakseen uutta.

Useimmat huonon itsetunnon omaavat ihmiset rakentavat ympärilleen oikeaoppisuuden tapaverkoston, joka ei salli erilaisuutta ympärillään - eikä halua oppia uutta. Tässä maailmassa otetaan "aina kengät jalasta kun meille tullaan kylään", ei anneta poskisuudelmia "kun ne eivät kuulu suomalaiseen kulttuuriin", ei kiitetä ruoasta "kun en tiedä ketä oikein kiittäisin", ei kätellä "koska se on hyödytöntä ja bakteerit leviävät", tullaan topissa ja minihameessa hautajaisiin kun "ei se vainajakaan niin tuttu ollut" jne. Pahimman laatuiset huonon itsetunnon kantajat ovat rasisteja, koulukiusaajia - ja kouluampujia.

Mitenkähän sen oikean itsetunnon oikein oppisi?

2

423

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toimiva...

      ...keino oppia suhtautumaan erilaisiin uusiin tilanteisiin on niihin tilanteisiin rohkeasti menemällä ja yrittämällä suhtautua avoimesti. Tosin jos on jumittunut vanhoihin "ainoisiin oikeisiin" tapoihinsa, niin ei välttämättä koe edes mitenkään tarpeelliseksi muuttaa suhtautumistaan...

      Matkustamalla ja asumalla ulkomailla oppii väkkisinkin näkemään erilaisia tapoja ja käyttäytymismalleja, ja joutuu kyseenalaistamaan omat totuutensa ja itsestäänselvyytensä monen asian suhteen. Kun itse onkin yhtäkkiä vähemmistössä puolustamassa "tottakai kengät riisutaan sisälle tultaessa" ja "tervehtiessä ei tulla puolta metriä lähemmäksi minua" -näkökantoja, niin on pakko myöntää, että on olemassa muitakin ihan yhtä oikeita tapoja toimia.

      Kun ymmärtää, että arkipäivän käyttäytymismallit ovat lähinnä sen ympäristön tulosta, jossa on kasvanut ja asunut, niin on paljon helpompi yrittää ymmärtää ihmisiä näiden tapojen takana, eikä jää roikkumaan johonkin typerään yksityiskohtaan ("minäköhän huorana tuokin italiaano minua pitää, kun ei anna minun maksaa omia juomiani baarissa").

      • Olen kanssasi samaa mieltä - esität arvokkaita näkökantoja! Toisaalta kuulee niin usein sanottavan, että "maassa maan tavalla" ja totta kai sekin pitää paikkansa. Mutta aivan liian usein sillä vain puolustellaan moninaisuuden ymmärtämättömyyttä ja se johtaa liian usein siihen, että paras mahdollinen tapa maailmassa on se, jonka on itse omaksunut - ikäänkuin mitään muita ei olisi olemassakaan. Rakennetaan muuri "meidän" ja "muiden" välille.

        Omat tapamme ovat varmasti meille oikeita ja oma kulttuurimme arvokas asia - meille itsellemme. Ja sieltähän se kansallinen itsetunto tuleekin terveimmillään - muiden ymmärtämisen kautta. Liian usein se muuttuu kuitenkin kansalliskiihkoksi ja yltiöpatriotismiksi, jolla suojellaan omaa, haurasta itsetuntoamme.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4633
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1448
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe