lonkkaviat

matikkak

Mikä on kokemus lapinkoirien lonkkavioista. Onko hulluutta ottaa koira jolla lonkat D/D. Onko lonkkavika silloin jo paha? Miten ilmenee kun koira vanhenee. Voiko hinta olla silloin sama kuin terveen koiran? Miten pian lonkkavian voin nähdä pennuilla? Onko pennun myyjillä mitään vastuuta jos myy sairaan koiran?

7

1861

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ????

      Itse en kyllä ottaisi. kuulostaa pahalta jos hintakin kuin terveen koiran.

    • Vinkittäjä

      Viestissäsi on epäselvää, oletko ostamassa pientä pentua, nuorta koiraa vaiko aikuista koiraa .... ? vaiko pentuja ?

      Luokittelu tätä nykyä Suomessa ja Ruotsissa on A-E joista A paras ja E huonoin.
      Kaikilla koirilla ( kuten usein kevyillä lapinkoirilla ), jokin D ei välttämättä näy koirassa ennenkuin tosi vanhana. Toisaalta A -lonkkaiseksikin nuorena kuvattu koira voi myöskin kehittää nivelrikon vanhempana ! Eli tuokaan asia ei ole mitenkään pomminvarma. Koira pitää pitää hyvässä kunnossa, ruokkia liikuttaa ja mielellään asiaan soveltuvia lisäravinteita käyttää.


      Jos kyseessä on aivan nuori koira, joka on vastikään terppatarkitettu, ja sillä on jonkun lausujan mielestä D-lonkat, eikä omistaja esim kelpuuta sitä siksi jalostukseen ja tahtoo myydä ns kotikoiraksi, on huomattava todellakin, että se lausunto on senhetkinen yhden tulkitsijan tulkinta asiasta. Jos näistä asioista ei tiedä, voi hyvinkin luulla jotain yhtä lausuntoa joksikin täydelliseksi, varmaksi totuudeksi. Sitä ne eivät ole. Niissä voi olla älyttömän paljon vaihtelua riippuen siitä, kuka kuvia sattuu katsomaan. Vielä on huomattava, että riippuen, kuka ja millä ammattitaidolla on sattunut kuvaamaan koiran -ovatko kuvat olleet priimat. Kennelliitossa ei edes pitäisi arvostella mitenkään ei-niin-hyviä kuvia, mutta ...

      Nuorilla koirilla voi olla huomattavaa nuoruuden löysyyttä. Jos koira on kuvattu vaikkapa vuotiaana ... no, se voi saada uusintakuvauksissa vaikkapa 3,4-v iässä paljon paremmat arvot, kunhan se tiukentuu paikoistaan. Se voi tehdä sen itsestäänkin, mutta siihen voi ja pitäisi myös yrittää vaikuttaa. Kaikki ei myöskään todellakaan ole ns "vain perimää" vaan myös pentueen emän astutusajan kunnosta eteenpäin synnytykseen, pentujen imetysajan hoitoon luovutukseen asti sekä nuoruuden aikainen hoito vaikuttavat siihen, millaiset lonkka-arviot se voi saada nuorena kuvatessa. Se tilanne myös monesti elää vielä, jotkut koirat ovat nuoruudenlöysiä. Samoin juoksuajan kuluessa tai lähellä sitä ei suositella narttua kuvattavan syystä se juoksuaika nimenomaan löysentäisi niveliä. Eli tuloksen voi odottaa mahdollisesti falskaavan silloin.


      Sellainen koira kannattaisi hoitaa järkevällä liikunnalla hyvään timmiin lihaskuntoon mikä edesauttaisi tiivistymistä, sekä pitää varmasti madottomana (emän/pentujen/nuoren koirayksilön matoisuus ympäristötekijänä vaikuttaa nivelten kehittymistä myöden) ja solakkana (ei sama kuin laiha), syöttää sille esim Arthro Balans Plus- glukosamiinivalmistetta tai jotain muuta vastaavaa (tuo on hyvä ja tietämieni eläinlääkärien hyväksymä, tehokas ja hyvinsiedetty ihmispuolelta käyvä valmiste). Eläimillekin on omia, ne tuppaavat vain olemaan hurjasti hintavampia. Eivät aina voi sisältää tätänykyä niitä hyviä aineita kuten MSM joita ihmispuolen valmisteissa on . Eivät tee pahaa, vaan lisäävät valmisteen tehoa. Byrokratia on byrokratiaa.

      Tuskinpa kasvattaja pikkupentua myydessään mistään myy vielä mitään "lonkkavikaista" koiraa. Ei pentukoiria aleta todellakaan ennen ostajille myyntiä lonkkakuvata ! Ns lonkkavialla jos käsitetään sitä, että koira saa muun arvion kuin A tai B, BC (tai ehkä C) nuorena aikuisena lonkkakuvilla, niin on huomautettava, ettei kuvaaminen ja kuvaustuloksen käteen saaminen koiraa vielä sairaaksi tee. Koiran tekee sairaaksi se, jos se kärsii itse jostain liikaa, ja sitten on vielä erotettava perimän ja ympäristön osuus - mitä on vaikea tehdä. Mutta esim jos kasvattajan antamia ohjeita ei ole noudatettu esim kulujen takia syötetty jotain halvinta mahdollista potaskaa ruokana, jätetty antamatta kalkit ja C-vitamiini tms., ei ole raskittu madotella vaan on menty nokka pystyssä "ei meidän koiralla voi olla mitään matoja, hyi, ei meillä..." - metodilla,

      niin esim silloin on turha syyttää kasvattajaa mistään.

      Se lonkkakuvaustulos sinällään ei tee koiraa millään tapaa sairaaksi. Koira voi silti elää vuosia ja vuosia täysin oireettomana ! Mistä siinä silloin pitäisi saada korvausta, sitä minä en käsitä itse. Pitäisikö esim koiraa myyvän kasvattajan lopetuttaa koira vain siksi, ettei sitä viitsi itse käyttää jalostukseen sentään, - jos sillä ei ole mitään oireita mistään ... ei tarkoita etteikö siitä voisi tulla mainio normaali seurakoira kotikoira. Tuskin sillä seurauksi myytävällä D-lonkkaisella ? suomenlapinkoiralla aikoo ostaja porojen paimentamista työnä alkaa teettää.


      Jos tykkäät koirasta itse, osta ihmeessä, ruoki ja lenkitä ja huolla hyvin ja rakasta, mutta hinnasta vois tinkiä vähän.

      • tuo edellinen,

        yhdyn täysin :) Juuri näin se menee ja on.

        D-lonkkaisen kanssa harrastusasiat on huomioitava, esim. agility on yksi, jonka harrastamiseen D-lonkat vaikuttavat. Ja läpi elämän on tietenkin tarkkailtava (myös ns. terveitä lonkiltaan on tarkkailtava yhtälailla), mahdollisten muutosten esim. nivelrikon kehittymisen vuoksi.


      • liisa ihmemaassa
        tuo edellinen, kirjoitti:

        yhdyn täysin :) Juuri näin se menee ja on.

        D-lonkkaisen kanssa harrastusasiat on huomioitava, esim. agility on yksi, jonka harrastamiseen D-lonkat vaikuttavat. Ja läpi elämän on tietenkin tarkkailtava (myös ns. terveitä lonkiltaan on tarkkailtava yhtälailla), mahdollisten muutosten esim. nivelrikon kehittymisen vuoksi.

        Jotenkin kuulosti siltä kuin kasvattaja vastaisi..itse sinällään en kyllä varta vasten ottaisi sairasta koiraa. Kasvattajat pentutehtailevat ja hankkivat rahaa jopa lonkkavikaisilla koirilla! Minusta siinä on pahasti jotain mätää ja rahan hajua.
        Siinä koiria, terveyttä tai koiran ostajaa paljon ajatella.


      • Mielipiteensä kullakin
        liisa ihmemaassa kirjoitti:

        Jotenkin kuulosti siltä kuin kasvattaja vastaisi..itse sinällään en kyllä varta vasten ottaisi sairasta koiraa. Kasvattajat pentutehtailevat ja hankkivat rahaa jopa lonkkavikaisilla koirilla! Minusta siinä on pahasti jotain mätää ja rahan hajua.
        Siinä koiria, terveyttä tai koiran ostajaa paljon ajatella.

        Kuten sanottua, koeta sinäkin ymmärtää, joku kirjain paperilla ei vielä tee eläimestä mitenkään sairasta. Tämä on vähän sairas ajattelutapa, että tekisi. Meillä nykyään huudetaan ja husotaan mielipuolten lailla joka asiasta. Myös pitäisi vähän tajuta, että jossain roduissa on koirilla todellinen kärsimys asioista, joista toisissa rodussa yleensä normaalisti ei edes ole, vaikka olisi sama "arvo" jos lonkkakuvataan. Koirilla on erilainen malli ja koko ja paino, käyttötarkoitus, rasittuvat eri tavalla, eri rodut ja eri yksilöt kestävät eri talvalla ..... erilaiset omistajat pitävät eri tavoilla ...

        Koirien terveyttä voidaan ajatella, mutta kaikkien mielestä kennelliiton kassan ja eläinlääkärien kassan lihottaminen rutiininomaisesti ei välttämättä edistä aina yhtään mitään muuta kuin näiden em tahojen ylläpitoa ja kassan lihotusta.

        Esim AB-lonkkaisia rotuja on aivan turha enemmälti kuvata muutaman poikkeustapauksina löytyneen D-lonkan takia. Sellaisten sattumalta tapahtuneen jalostuskäytön lienee geenipooli ennenkin kestänyt.

        Missä vika, on siinä, jos kasvattajat käyttävät ja uroksenomistajat antavat aivan järjettömissä määrin yksiä uroksia käyttöön, koska jokaisella yksilöllä on omat negatiiviset geeninsä, paljonkin niitä. Mikäli yksi pääsee jättämään kohtuuttoman ison "jalanjäljen" rotuun, siitä ei hyvää seuraa. Jos matadoriuroksia ei käytettäisi matadoreiksi asti, eri eläinten huonot puolet eivät missään rodussa valtaisi alaa.

        Röntgenkuvaaminen tai joku muu vastaava on hyödytöntä rahantuhlausta verrattuna siihen mitä järkevää voitaisiin saada aikaan, mikäli joka rodussa tajuttaisiin tuon kaltainen asia. Eikä se edes maksaisi mitään .....

        Kaikki järkevä rodun hyväksi tehtävä ei ole eikä tarvitse aina olla jotain "fiiniä" kuvaamista ja kivaamista, vaan maalaisjärjen käyttöä, - eikä suinkaan kädet pystyssä kauhistelua, ja tekopyhyyttä, kukkahattuisuutta ja muita vastaavia turhanaikaisia ja paljon pahaa tekeviä ilmiöitä.

        Mielipiteensä kullakin.
        C-lonkkainen voi olla täysin priima vanhanakin uusintakuvilla sekä käytännössä. A-lonkkainen voi mennä rikki jo nuorena. D-lonkkainen voi toimia ikänsä poropaimenena ....

        Mistään muusta ei oikeastaan hyödy, kuin vanhojen jalostusyksilöiden tai niiden sisarusten kuvauksista vanhana tiedon saamiseksi siitä, miten ne ovat kestäneet. Muu on näpertelyä ja höpertämistä myyntipeeärrää varten.


        Mielipiteensä kullakin. Mutta pitäisi miettiä mikä järki, koska se mitä Luulee Tietävänsä, Ei välttämättä ole ihan niin. ja toisaalta ei pidä sotkea yksittäistapauksia kokonaiskuvaan, yleistää : yksittäistapaukset ovat juuri niitä, yksittäistapauksia. Poikkeus muodostaa säännön, sanoo vanha sananlasku.

        Fanaattisuudella saa enempi vahinkoa aikaan -.


      • kasu h.halonen
        Mielipiteensä kullakin kirjoitti:

        Kuten sanottua, koeta sinäkin ymmärtää, joku kirjain paperilla ei vielä tee eläimestä mitenkään sairasta. Tämä on vähän sairas ajattelutapa, että tekisi. Meillä nykyään huudetaan ja husotaan mielipuolten lailla joka asiasta. Myös pitäisi vähän tajuta, että jossain roduissa on koirilla todellinen kärsimys asioista, joista toisissa rodussa yleensä normaalisti ei edes ole, vaikka olisi sama "arvo" jos lonkkakuvataan. Koirilla on erilainen malli ja koko ja paino, käyttötarkoitus, rasittuvat eri tavalla, eri rodut ja eri yksilöt kestävät eri talvalla ..... erilaiset omistajat pitävät eri tavoilla ...

        Koirien terveyttä voidaan ajatella, mutta kaikkien mielestä kennelliiton kassan ja eläinlääkärien kassan lihottaminen rutiininomaisesti ei välttämättä edistä aina yhtään mitään muuta kuin näiden em tahojen ylläpitoa ja kassan lihotusta.

        Esim AB-lonkkaisia rotuja on aivan turha enemmälti kuvata muutaman poikkeustapauksina löytyneen D-lonkan takia. Sellaisten sattumalta tapahtuneen jalostuskäytön lienee geenipooli ennenkin kestänyt.

        Missä vika, on siinä, jos kasvattajat käyttävät ja uroksenomistajat antavat aivan järjettömissä määrin yksiä uroksia käyttöön, koska jokaisella yksilöllä on omat negatiiviset geeninsä, paljonkin niitä. Mikäli yksi pääsee jättämään kohtuuttoman ison "jalanjäljen" rotuun, siitä ei hyvää seuraa. Jos matadoriuroksia ei käytettäisi matadoreiksi asti, eri eläinten huonot puolet eivät missään rodussa valtaisi alaa.

        Röntgenkuvaaminen tai joku muu vastaava on hyödytöntä rahantuhlausta verrattuna siihen mitä järkevää voitaisiin saada aikaan, mikäli joka rodussa tajuttaisiin tuon kaltainen asia. Eikä se edes maksaisi mitään .....

        Kaikki järkevä rodun hyväksi tehtävä ei ole eikä tarvitse aina olla jotain "fiiniä" kuvaamista ja kivaamista, vaan maalaisjärjen käyttöä, - eikä suinkaan kädet pystyssä kauhistelua, ja tekopyhyyttä, kukkahattuisuutta ja muita vastaavia turhanaikaisia ja paljon pahaa tekeviä ilmiöitä.

        Mielipiteensä kullakin.
        C-lonkkainen voi olla täysin priima vanhanakin uusintakuvilla sekä käytännössä. A-lonkkainen voi mennä rikki jo nuorena. D-lonkkainen voi toimia ikänsä poropaimenena ....

        Mistään muusta ei oikeastaan hyödy, kuin vanhojen jalostusyksilöiden tai niiden sisarusten kuvauksista vanhana tiedon saamiseksi siitä, miten ne ovat kestäneet. Muu on näpertelyä ja höpertämistä myyntipeeärrää varten.


        Mielipiteensä kullakin. Mutta pitäisi miettiä mikä järki, koska se mitä Luulee Tietävänsä, Ei välttämättä ole ihan niin. ja toisaalta ei pidä sotkea yksittäistapauksia kokonaiskuvaan, yleistää : yksittäistapaukset ovat juuri niitä, yksittäistapauksia. Poikkeus muodostaa säännön, sanoo vanha sananlasku.

        Fanaattisuudella saa enempi vahinkoa aikaan -.

        jos kasvattaja tietää että koiralla on huonot lonkat, Miksi ottaa kriski ja teetättää pentuja tälläisella koiralla? syy? RA-HA. Sehän se monilla koiria myyvillä ja kasvattajilla on kuitenkin takana. ..mitä jos ottaisivat sen koiran terveydenkin huomioon, saisivat koiran ostajatkin jotain takuuta rahoilleen. Lapselle tai vanhemmalle ihmiselle ostettu lonkkavikainen koira , ei paljon naurata kun piikille joudutaan viemään kärsimysten lopettamiseksi. .. mutta, mileipiteensä kaikilla, sai kasvattaja rahansa ainakin....


      • ...
        kasu h.halonen kirjoitti:

        jos kasvattaja tietää että koiralla on huonot lonkat, Miksi ottaa kriski ja teetättää pentuja tälläisella koiralla? syy? RA-HA. Sehän se monilla koiria myyvillä ja kasvattajilla on kuitenkin takana. ..mitä jos ottaisivat sen koiran terveydenkin huomioon, saisivat koiran ostajatkin jotain takuuta rahoilleen. Lapselle tai vanhemmalle ihmiselle ostettu lonkkavikainen koira , ei paljon naurata kun piikille joudutaan viemään kärsimysten lopettamiseksi. .. mutta, mileipiteensä kaikilla, sai kasvattaja rahansa ainakin....

        Eli me saimme tänään eläinlääkäriltä diagnoosina sekarotuiselle, puolivuotiaalle, 25,5 kiloiselle pennullemme todella huonot lonkat. Vaihtoehtoina oli lonkkaproteesit molempiin jalkoihin (yli 7000 e jälkihoitoineen) tai vaihtoehtoisesti nukutus.

        Proteesit ei ole vaihtoehto, mistäpä tuollaisia rahoja tähän hätään repii vaikka mieli tekisikin!?? Onko siis enää mitään toivoa mielestänne?

        Ajattelin viimeisenä keinona yrittää sopivan ruokavalion (lisäravinteineen), liikunnan ja kipulääkkeiden sekä Cartophen-pistosten vaikutusta ja kuvauttaa esim. 2 kuukauden päästä uudelleen kirurgilla (Kai Skutnabb, kehuttu paljon). Pennun luusto kuitenkin kasvaa vielä, todennäköisesti tilanne menee tietysti vain huonompaan suuntaan, mutta olisiko mahdollista että luuston kasvaminen, lihasten vahvistuminen, ruokavalio jne. muuttaisikin tilannetta esimerkiksi hieman paremmaksi?

        Pentu on iloinen, vilkas, juoksee, hyppii sohville, lumikinosten päälle jne, lonkkavian huomaa iltaisin jäykkyytenä, varsinkin jos päivällä on ollut raskaampaa liikuntaa (esim. ulkoilua lumihangessa).

        Onko MITÄÄN toivoa? En haluaisi luovuttaa taistelematta :(


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      130
      9962
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      52
      2901
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      178
      2690
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      2074
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1834
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      16
      1657
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1562
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      16
      1520
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      13
      1518
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1348
    Aihe