Missä aikuinen voi opiskella ENGLANTIA?

oikeasti...

Olen yli 30 wee ja kielitaidoton. Kasvoin lestadiolaisperheessä ja siksi eristettynä englanninkielisestä nuorisokulttuurista. Ulkomaanmatkoista en osannut edes haaveilla. Vanhempani eivät olleet opiskelleet englantia.

Kuulin ensimmäisen kerran englantia 9-vuotiaana, peruskoulun kolmannella luokalla. Rehellisesti sanottuna en tajunnut koko hommasta mitään, varsinkaan siitä, että sanat lausutaan eri tavalla kuin ne lukee! Lienee selvää, että tästä tuli minulle vaikea aine. Sain kokeista 4½...5- ja todistukseen vitosen. Niinpä selvisin aina seuraavalle luokalle.

Muistan vain, että neljännellä luokalla en tajunnut sanaakaan, kun katsoimme koulussa engalnninkielisiä piirrettyjä (salaa vanhemmiltani). Menin vain hämilleni ja nolostuin, kun muut räjähtivät nauruun.

Viidennellä opettaja uhkaili, että jään luokalle, jos en paranna. Sain englanninopettajan miehen pitämä tukiopetusta parina aamuna, mutta se ei paljoa auttanut.

Yläasteella vasta ongelmat alkoivat, koska muut pystyivät jo keskustelemaan englanniksi. Jäin yhä syrjempään. Nytkin opettaja haukkui ja käski katsomaan telkkaria ja matkustelemaan ulkomailla. Telkkaria meillä ei ollut ja kerran vuodessa pääsin suviseuroihin. Jouduinkin oikein silmätikuksi ja minulla toistettiin vaikeita sanoja, joita en epäonnistuneen oikomishoidon takia pystynyt lausumaan. Mitä useamman kerran yritin, sen epäselvemmin lausuin opettajan ja luokkakaverien virnuillessa ja vilkuilessa toisiaan.

Yhdeksännellä keskiarvoni oli 8,2, mutta opinnonohjaaja neuvoi minua pysymään kaukana lukiosta. Ja niin pysyin.

Peruskoulun jälkeen poltin englanninkirjat ja halusin unohtaa mokoman kiusankappaleen. Vihasin englantia ja englanninopettajia!!!! Olin katkera! Olin täynnä VIHAA, RAIVOA ja KIUKKUA!

Nyt - pitkän ja vaikean prosessin jälkeen - olen vihdoinkin onnistunut pääsemään eroon lestadiolaisyhteisöstä. Haluan matkustella, kuunnellla musiikkia ja katsoa elokuvia. Minua vain kiusaa se, etten tajua englannista mitään. Työssäkin sitä tarvitsen ja moni on luullut minun sitä osaavan.

Kiinnostaisi hirveästi opiskella englantia niin hyvin, että voisin käydä ulkomailla ja pärjäisin siellä.

Mikä olisi järkevin tapa tämän ikäisenä?

19

8472

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jotaintietoo

      Hello!

      Ensimmäisenä tulee mieleen kansalaisopistot ja työväenopistot. Niissä on aivan alkeiskurssejakin, ja nimenomaan just aikuisille tarkoitettuja. Katso siis ensin kotikuntasi ja lähipiirin opistot, tässä yksi linkki josta pääset alkuun:

      http://www.opintoluotsi.fi/opiskelu/kansalais_ja_tyovaenopistot/

      ja tuolta sivulta sitten oikeasta laidasta etiäpäin.

      Sitten ihan yksinkertaisesti, katso telkkaria ja kuuntele ja vertaa kuulemaasi suomenkieliseen tekstitykseen. Siinä oppii ihan itsestään! Esim. niinkin typerä sarja kuin Kauniit ja rohkeat (ja muut saippuat) ovat hyviä kielen oppimisen kannalta, koska henkilöt puhuvat suhteellisen hitaasti ja käyttävät yleensä aika yksinkertaista sanastoa. Ääntämys amerikkalaisissa sarjoissa on suomalaiselle suhteellisen helppoa, ja just saippuasarjoissa puhuvat "yleis-amerikanenglantia" eli ei mitään tiettyä murretta. Tosin koulussa lähtökohtaisesti pyritään opettamaan brittienglantia (kielen "kantamuotoa"), eli ääntämys on vähän erilaista.

      Sitten, kirjastoissa on englanninkielisen kirjallisuuden hyllyssä "yksinkertaistettuja" romaaneja, eli suppeammille sanavarastoille muokattuja. Tarkoitettu juuri kielen opiskelijoille, eri tasoisille.

      Harrastatko jotain tiettyä asiaa? Mene ison R-kioskin lehtipisteeseen tai tavaratalon lehtiosastolle, ja ala katselemaan lehtiä. Jospa hyllystä löytyisi harrastukseesi liittyviä englanninkielisiä lehtiä. Kun aihe on kiinnostava, on aina kivampi opiskella. Aloita ihan

      Tarvitset sitä kuitenkin, joten osta sanakirja suomi-englanti-suomi. Kun alat lukea jotain tekstiä, älä heti katso joka sanaa sanakirjasta, vaan yritä ensin saada jonkinlainen yleiskäsitys, mistä teksti kertoo.

      Good luck with your studies!

      • on yle.fi

      • Lisu-täti
        on yle.fi kirjoitti:

        http://oppiminen.yle.fi/
        siellä linkkisivusto vasemmalla...siellä on ruotsiakin!
        Ja puhumattakaan kielikouluista...joo ja lainaa kirjastosta lasten riimejä englanniksi, lastenlauluja, siellä on muutakin musaa...ja sitten sanat viereen, kuuntelet ja luet ja ja hoilaat mukana...what a wonderful way!

        http://dreaminenglish.wordpress.com/category/childrens-classes/page/10/

        No kyllä on yksioikoinen selitys , uskon syytä,kun ei osaa englantia! Tunnen tuon uskonnon perinpohjin, enkä moiseen ole törmännyt. Missähän periferiassa olet asunut? Ei televisio ole ainut englannin opettaja. Nyt vaan reippasti kursseile!


    • hjkjhkjh

      Moikka!
      Meilläkin päin asui paljon lestadiolaisia kun olin kouluikäinen,mutta en kyllä ikinä tiennyt että englanninkielikin on pannassa? eikö koulussa menestyminen kuitenkin ole suotavaa?

      No mutta, itselläni siis ei mielestäni ole minkäänlaista kielipäätä, mutta ihmeesti sieltä vain sanoja tulee kun on pakko puhua.. Kaikista eniten ehkä juuri auttaa eng.kielisten sarjojen ja elokuvien katsominen ja joissankin dvd:ssä tekstityskieleksikin saa englannin. Jos opit parhaiten kuuntelemalla käy ostamassa akateemisesta kirjakaupasta engalannin kielikurssi "peruskurssi", siinä opit cd:tä kuunnellessa tärkeimmät tervehdykset, ilmaisut jne. Ja älä huoli, vanhempani osaavat sanoa englanniksi juuri ja juuri "how much" ja "thank you" ja mummoni ei osaa sanaakaan ja eivät kaikki parikymppisetkään englantia puhu..

      Kansanopistojen kielikurssit aloittelijoille ovat varmasti parhaimmat ja siellä tapaat muitakin jotka ovat kielen opiskelun kanssa yhtä alussa kuin itsekin :). Sitten kun muutaman sanan opit niin ota ihmeessä muutama kurssi Eiran aikuislukiosta,jos siis asut pääkaupunkiseudulla? Siellä on kursseja englanniksi, esim. vaikka kuvataidekurssi, siellä ei tarvitse paljoa puhua, mutta kuuntelet ja vastaat muutamalla sanalla :) Ja lähde ihmeessä matkustelemaan, reppu selkään ja tallinnasta bussilla eteenpäin, vaikkakin baltian maissa he eivät englantia puhu..mutta bussilla pääset vaikka Englantiin saakka ja halvalla :) Onnea ja menestystä sulle elämään, ota siitä kaikki irti! :)

      • ei pannassa

        Aloittaja ei tarkoittanut, että englannin kieli olisi ollut pannassa lestadiolaisperheessä. Sitä oli vain hankala oppia, koska ei ollut televisiota, eikä voinut kuunnella englanninkielistä rock- yms. musiikkia. Ulkomaanmatkat varmaan jäivät niiden kalleuden tai muun syyn takia.

        Itsekin olen lestadiolaisperheestä, mutta se ei haitannut omaa englannin opiskeluani. Nauhoitin radiosta englanninkielistä puhetta ja lainasin kirjastosta nauhoja yms. Luin myös englanninkielisiä kirjoja. Menestyin hyvin. Tässä kaikessa tietysti auttoi se, että olin niin kiinnostunut kielistä.


    • faerie

      Suosittelen lämpimästi kansalaisopistojen kielikurssitarjontaan tutustumista. Kansalaisopistoilla on paljon kursseja aivan aloittelijoille ja sinne menemistä ei tarvi pelätä tai hävetä jos ei osaa ennestään juuri mitään. Suurin osa opiskelijoistakin on siellä aikuisia eikä mitään kokeita yms. pidetä. Kannattaa ajoissa katsella sitä tarjontaa ja ilmoittautua heti kun mahdollista, koska kielikursseilla on yleensä kova tunku ja läheskään kaikki halukkaat ei sinne pääse. Kurssille meno on huomattavasti parempi vaihtoehto, kuin pelkkä itseopiskelu jos mitään perustaitojakaan kielestä ei ole. Kansalaisopiston kurssille jos menee niin kannattaa mahdollisimman paljon tehdä hommia kotona, koska yleensä varsinaista lähiopetusta on vain se tunti tai kaksi viikossa.

    • jrögjabjvg

      Jos tosiaan haluat opiskella ja oppia kieltä ja olet valmis opiskeluun panostamaan aikaasi, niin en suosittele kansalaisopistoja. Siellä tahti on onneton ja opiskelijat ovat viettämässä mukavaa aikaa. Kivaahan se on, mutta ei siellä kovin paljoa opi.

      Mene iltalukioon. Se maksaa ehkä vähän, mutta todellakin opit kieltä. Muutkin opiskelijat ovat motivoituneita. Lähipiirissäni on 40v mies, joka ei ole koskaan opiskellut englantia. :D Siellä hän vaan on vuoden paukutellut ja hyvin menee.

      • Tuulian+

        Kyllä minusta kansalaisopistojen kurssit paikkakunnalla kannattaa katsoa. Jos ryhmä on vain viettämässä mukavaa aikaa, se on harmi, mutta noin ei yleensä ole.

        Kannattaa katsoa, löytyykö paikkakunnan aikuislukiosta myös peruskoulutasoisia kursseja. Lukion kurssit voivat olla aluksi kovin vaativia, jos oma tausta on jäänyt heikoksi. Helsingissä ainakin edelläkin mainitussa Eiran aikuislukiossa on. Niiltä voi sitten sujuvasti jatkaa lukion kursseille ja opinto-ohjaajat voivat auttaa sopivan aloitustason valinnassa.


    • AI

      Itselläni oli englanti koulussa aina 6-7, kunnes vanhempani hommasivat kaapeli-tv:n. Koska kaveripiirissäni ei ollut muita, joilla olisi ollut kaapeli-tv:tä, katsoimme kaikki aina meillä telkkari lähes aamusta iltaan (oli kesäloma). Seuraavana syksynä aloin saada englannista kuullun kokeista ja luetun ymmärtämisestä ysejä tai jopa kymppejä ja numerokin nousi kasiin.

      Minun neuvoni siis on, että vaikka kaikki kansalaisopistojen ym. kurssit ovat hyviä, kieltä voi ja pitää opiskella myös itsenäisesti. Jos käyt kerran viikossa jollain tunneilla, ei sillä pitkälle pötkitä. Sen sijaan katso englanninkielisiä ohjelmia (esim. kauniit ja rohkeat on helppoa puhekieltä), lue englanninkielisiä lehtiä, selaa englanninkielisiä nettisivuja (esim. uutiset voi lukea aina BBC:ltä tai CNN:ltä tai vastaavalta) ja kun taitosi vähitellen karttuvat, ala lukemaan englanninkielisiä kirjoja. Keskustele englanninkielisillä keskustelupalstoilla jne.

      Ja jotta ei tuntuisi liian toivottomalta kannattaa muistaa, että jos opiskelet 5 englanninkielistä sanaa joka päivä niin vuoden päästä osaat liki 2000 sanaa. Sillä pystyy jo käytännössä lukemaan ja ymmärtämään mitä tahansa tekstiä.

    • Rohkeesti vaan ;)

      Englishtown EF-kielikoulu.. se on 24h nettikoulu. Niillä on virtuaaliluokka eli ympäri maailmaa oppilaita ja reaaliajassa höpötellään luurien kautta ;)

    • overbridge

      Törmäsin tähän vanhaan aloitukseen ja päätin kommentoida. Aloittaja korostaa liikaa lestadiolaistaustan vaikutusta englannin puutteelliseen osaamiseen. Aloitin itsekin englanninkielen opiskelun kansakoulussa kauan sitten. Kotini oli lestadiolainen. Minulla oli aina englannista 9 ilman sen suurempia ponnisteluja.

      Englannin opetus eteni kansakoulussa todella hitaasti. Arvelen, että jokainen englannin kielestä kiinnostunut oppi sen, mitä opetussuunnitelmiin kuului. Eri asia on sitten, jos oppiminen estyi jostain muusta syystä. Ap tuntuu olleen koulussa melko hyvä, joten on vaikea hahmottaa, mistä oikein oli kyse.

      Olen kuullut ennenkin saman väitteen, että lestadiolaislapsilla on huonot numerot englannista sen takia, ettei kotona ole katsottu televisiota. Tästä tulee mieleen, että olisiko lestadiolaislasten ja -nuorten keskuudessa kehittynyt jonkinlainen kielteinen tai välinpitämätön asenne englantia kohtaan siitä syystä, että he tuntevat olevansa huonommassa asemassa oppimisen suhteen kuin muut. Tietyn harjoittelumahdollisuuden puuttuminen on tavallaan veruke lyödä läskiksi koko englannin opiskelu. Mielestäni tämä on kiinnostava näkökulma.

    • tukiopetus
    • Studentum.fi
    • anskuuuuuuuuu

      Jos lähtötaso on heikko ei iltalukioon kannata, siellä oletetaan että on peruskieli jo hallusta kun lukiota yleensä käy peruskoulusta päässeet, Kansalaisopistoon ensin esimerkiksi kertauskurssille ja sen jälkeen vaikka iltalukioon. Itselläkin nyt niin kauan englannin opiskelusta että menossa kansalaisopistoon ja sen jälkeen ajattelin kanssa iltalukiota.

    • nytjuur

      Aikuisille ehdottoman suositeltavia ovat työväen- ja kansalaisopistojen kurssit. Kursseja on paljon, kaiken tasoisia aivan alkeista englantia äidinkielenään puhuvan opettajan pitämiin keskustelutunteihin asti. Yleensä on yksi kaksoistunti kerran viikossa. Osallistumismaksu on hyvin kohtuullinen. Kokeita ei ole. Opiskelijat ovat kaiken ikäisiä aikuisia.

      Tämä koskee muitakin kieliä kuin englantia.

    • Kielipuoli

      Juuri hetki sitten törmäsin tällaiseen uuteen (ainakin minulle) ja aivan hämmästyttävään kielenoppimismenetelmään :

      http://dailyfacts.eu/kahden-viikon-automaattinen-kielten-oppimismenetelma-fi/?utm_source=http://tpc.googlesyndication.com/safeframe/1-0-10/html/container.html

      Jos nuo mainospuheet pitävät vähänkään paikkaansa, niin uuden kielen oppiminen ei koskaan ole ollut näin helppoa!

      Tarvitset vain muutaman päivän tai viikon, niin puhut jo uutta kieltä sujuvasti! Jos et ole tyytyväinen tuloksiin, niin saat rahat takaisin. Liian hyvä lupaus ollakseen totta?

      Tänään saat 450 euron kurssin 125 euroa...tällainen alelupaus panee hiukan eppäilemään...

    • Rauski.T

      Erinomaiset englannin kurssit ovat mm. Länsi-Suomen Opistolla Huittisissa, alkaa taas tammikuussa kestää n. 4 kk. Hartolassa, Itä-HÄmeen opistolla alkaa hieno kurssi elokuussa 2017. Näillä täytyy jonkin verran osata, mutta ovat erinomaiset. Itselläni kokemusta Länsi-Suomen opistolta. Vuorotteluvapaa tai opintovapaa on hyvä käyttää tähän. Suosittelen.

    • Anonyymi

      Tää ei ap:n tapauksessa enää varmaan auta, mut ehkä joku muu saa jeesiä.

      Itellä täysin sama tausta. Lestadiolais perheessä kasvanu ja enkku kuullu koulussa ekan kerran ja kärryiltähän sitä putos heti alkuun ja koko aikuisiänki kärsiny tästä. Kaikki kielten opettelu sovellukset testattu, mut ne on jotenki niin hitaita.

      Nyt +30v vihdoin opin. Löysin tän enkun kurssin https://www.languagesquickly.com/ ja tää oli itelle kyl heittämättä parhain. Ties heti mitä ja minkä verran pitää opetella. Tosi selkeet materiaalit ja itel helpotti, ku oikeesti oli vaa tärkeitä sanoja, lauseita ja tosi lyhyitä kielioppeja, et tämmösellekki meni jakeluun.

      Nyt puolen vuode jälkee osaan jo aikalailla puhua enkkua. Kannattaa ainaki toi ottaa harkintaan jos sopis paremmin, ku noi sovellukset, mis jankataa samoja asioita.

    • Anonyymi

      Osta koulun enkun oppikirja omalta tasoltasi; sitä varten ne on tehty.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4925
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3114
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1807
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1760
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1621
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1481
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1237
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1233
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1207
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1197
    Aihe