Masentuneen tarina osa 1

Sairastuin masennukseen n. vuosi sitten. Osasyitä siihen ovat muutta eteläsuomesta Kuusamoon, huonot välit isäpuoleen sekä itsetunnon puute.

Kavereita ei ollut, joten kukaan ei ollut tukenani astuessani uuteen kouluun. Pelkäsin ja jännitin, en tiedä näkyikö se minusta, mutta jotenkin jouduin heti pilkan kohteeksi. Se jatkui ja jatkuu edelleen vaikka olenkin kyseisessä koulussa jo toista vuotta, mutta nyt sentään kavereitakin on. Alku koulussa oli hieman hankalaa, mutta kyllä se siitä, kun rytimiin pääsi mukaan. Sain myös kavereita eräästä kerhosta. Kiusaaminen kyllä jatkui edelleen, syinä mm. mangan lukeminen ja nimeni. Se satutti, mutta yritin olla välittämättä, kun opettajat eivät sille mitään tehneet.

Kesällä elämäni muuttui. En tuntenut itseäni enää niin rumaksi, kun sain kuin sainkin Kuusamosta poikaystävän joka kaiken lisäksi oli komea. Minä! Minä jota kiusataan ja haukutaan. Se oli ihmeellistä. Ennen minulla oli vain kaukosuhteita. Välissä 600 kilometriä muuton jälkeen. Tämä oli jotain niin mullistavaa, että taisin roikkua pojassa liikaa. Löysin itsestäni uuden puolen, nimittäin mustasukkaisuus.

Noh, sitä suhdetta kesti n. 2 kk jolloin sitten poika jätti ja tuntui että koko elämä hajosi käsiin. Ja vaikka se niin koomiselta kuulostaa, olin aikeissa hypätä sillalta. Kiipesin kaiteelle ja siitä sen toiselle puolelle, katsoin alas mustaan veteen jonne aijoin hypätä. Yhtäkkiä joku huutaa, "Hantta älä hyppää!". En jaksanut välittää siitä, mutta se joku tarttui muhun ja vetäisi mut väkisin kaiteelta pois. Se joku oli Roosa, yksi mun parhaista kavereista. Olin niin sekaisin, etten edes tiedä mitä se sanoi, mutta se vei mut kotiin.

Sittemmin aloin erään toisen pojan kanssa. Hän oli heti ihan erillainen kuin se toinen. Vaikka hän oli vuoden nuorepi, niin silti meidän suhden oli jotain mitä en ollut ikinä kokenut. Mä luotin siihen poikaan ja uskoduin sille. Kerroin kaikista mun ongelmista joita olikin aika paljon. Oli syömishäiriötä ja ahdistusta. Se auttoi mua parhaansa mukaan, ja mitä enemmän aikaa kului niin sitä enemmän mä koin olevani turvassa ja onnellinen. Mutta sitten alkoi taas se mustasukkaisuus kierre. Olin lähes joka päivä pojan kanssa ja suutuin jos koulussa se ei sanonut mulle mitään, mutta jollekkin toiselle kyllä. Kotona ahdisti ja yksin ollessani vain itkin ja välillä tuntui, että sydämen vois repii irti rinnasta. En mä kertonut noista kaikista ongelmistani pojalle, mutta aika paljon kuitenkin. Se yritti auttaa, mut ei se osannut. Kukaan ei osannut. Mä rakastin sitä poikaa ja en tienny mitä tekisin ilman sitä. Ja kelasin myös, et sille on ihan liian vaikeeta olla tällasen kanssa. Mä ajattelin itsemurhaa ja tapoja aika useinkin, jopa huomaamattani. Nukuin huonosti yksin ollessani ja tuntui et mun elämä pysähtyi aina, kun en ollut pojan kanssa.

Kerroin ongelmistani myös pojan äidille, joka yritti myös auttaa. Heistä tuli minulle todella läheisiä ja rakkaita. Tuntui, että ne tiesi enemmän kuin mun oma perhe. Ja totuushan se oli. Ei mun äiti tiennyt mitään 14-vuotiaan tyttärensä syömisongelmista, viiltelystä tai ahdistuksesta. En kertonut sille, en pystynyt. Tätä jatkui jonkun aikaa ja kaikki paheni. Sitten pojan äiti sanoi mulle, että annoin aivan liikaa vastuuta hänen pojalleen joka oli vasta 13. Mä tiesin sen, mutta en halunnut pitää poikaa myöskään ulkopuolella siitä miltä musta tuntuu.

Vaikka kävin psykologilla, en kertonut sille yhtään mitään ongelmsitani, joten hän oli tietämätön yhtään mistään. Sitten myöhemmin syksyllä, poika pakottautui mukaani psykologille ja kertoi kaiken. Näytti viestejäni joita olin lähettänyt ja psykologini hämmentyi täysin, koska en ollut kertonut näistä ongelmistani mitään hänelle. Olin vain hiljaa ja istuin pojan vieressä. Kyyneleet poltti silmiä, mutta sanoin itselleni etten itke. Mulle tehtiin masennustesti ja sain tulokseksi vakava depressio. Siitä kaikki sitten lähti..

Sain nopeassa ajassa tietää, että minut ehkä sijoitettaisiin sijaisperheeseen/perhekotiin tai osastolle. Lääkitys ehkä aloitettaisiin myös. Kieltäydyin noista kaikista hoitokeinoista sanoen, että tämä menee ohi. Vaan ei mennyt.

Joulukuussa, söin yliannostuksen lääkkeitä ja jouduin sairaalaan. Ei se mitään vakavaa ollut, ne oli antibiootteja, mutta jouduin juomaan hiilivettä. Viikko sen jälkeen olin hyvässä kunnossa ja luulin olevani toipumassa, mutta sitten tuli taas takapakkia. Poika sai arestia ja se kestäisi koko joululoman. Olin todella järkyttynyt ja lähetin ns haukkuviestejä pojan äidille. Olin niin sekaisin. Jäin pois viimeisenä koulupäivänä enkä osallistunut joulujuhlaan. En pystynyt. Kotona vain itkin ja aina yksin ollessani viilsin käteeni syviä haavoja, luullen että se helpottaa. Tottahan se oli tyhmää, mutta kai se sitten jotain helpotti. Jouluaattona sain pojalta galleriassa kommentin, että meidän juttu olisi ohi. (pojalta otettiin netinkäyttö pois ja puhelin pois arestin myötä)... JATKUU TOISTE

2

895

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sinulle......

      Ymmärrän, että sinulla on vaikeaa. Mutta, sinun tulee hoitaa itse itsesi kuntoon. Sen jälkeen voit vasta seurustella. Kanssasi on liian raskasta tällä hetkellä. Eikä omia kipuja voi kaataa toisen päälle loputtomasti. Usea avioliittokin päättyy toisen puolison masennukseen.

      Tiedän, mistä puhun. Sairastin itse masennuksen ja menetin elämäni rakkauden koska kanssani oli liian raskasta tällä ihmisellä. Hän rakasti, mutta ei jaksanut. Erosimme ja aloin parantaa itseäni ja keskittyä itseeni. Kävin hoidoissa ja terapiassa. Nyt on kaikki niin toisin omassa elämässäni. Jäin lapsuudessani ilman turvaa ja tukea, ja se oli yksi syy sairastumiselleni, roikuin miehissä enkä osannut laskea irti. Pelossani olin riippuvainen. Terapian myötä riippuvuus on loppunut.

      Usko parempaan huomiseen. Usko siihen, että jalkasi kantaa. Vaikka nyt ei siltä tunnu, luota auttajiin. Minä olen saanut avun. Omat vanhempani ovat täysin kyvyttömiä ymmärtämään minua. He ovat kaikken huonoin apu ollut minulle tässä vaikeassa polussani.

      Ja ne ihmiset, jotka sinusta oikeasti välittävät, eivät sinua hylkää, mutta he tarvitsevat vaikeimmalla hetkellä myös ladata itse akkujaan. Anna pojan nyt olla, äläkä enää tee tilanteesta vaikeampaa haukkumalla hänen äitiään. Äiti on tehnyt järkevän ratkaisun.

      Jaksamisia sulle! Muista, riippuvuus ei ole rakkautta. Sinä olet avun tarpeessa. Avaudu ihmisille jotka sinua voivat auttaa, näin saat uuden alun kohti itsessäsi asuvaa turvaa, eikä sinun tarvitse enää painaa itseäsi alas.

    • vm86

      Yhdyn edellisen kirjoittajan viestiin, itse sinä olet oman toipumisesi tärkein linkki. Masennus on Suomessa hyvin yleinen sairaus. Luin jostain, että noin joka viides suomalainen kokee elämänsä aikana masennusjakson joka tarvitsisi hoitoa. Ja pelkkä ohimenevä alakulo tai suru eivät ole sama asia kuin masennus. Masennus on vakava sairaus ja se vaatii hoitoa. On hyvä, että sinulla on käyntejä psykologilla. Jatka ihmeessä siellä käymistä. Ja lääkityskin on hyvä olla, se helpottaa oloa kunhan sinulle löydetään oikea lääke ja annostus. Ota ihmeessä kaikki apu vastaan mitä vain suinkin saat. Vielä ollessasi alaikäinen se on helpompaa kuin sitten, kun olet täysi-ikäinen. Itse olen sinua noin 10vuotta vanhempi ja taistelen siitä että saisin itselleni hoitoa. Masennusta olen sairastanut jo usean vuoden, en edes osaa sanoa koska olen sairastunut. Ehkä se on vain hiipinyt elämääni. Sinulla on siinä mielessäkin hyvä tilanne, että osaat eritellä syitä sairauteesi ja tiedät suunnilleen milloin olet sairastunut. Näitä tullaan kysymään vielä useaan kertaan. Oletko puhunut omalle perheellesi tästä? He varmaan voisivat auttaa ja ainakin ymmärtää sinua paremmin, jos avautuisit heille. Omaan tahtiisi tietenkin. Saisit ehkä myöskin tietoa, onko suvussasi muilla mielenterveyden ongelmia. Alttius sairastua mielenterveyden sairauksiin kulkee geeneissä, mutta puhjetakseen ne tarvitsevat jonkin laukaisevan tekijän. Ja vaikkei alttiutta olisikaan, on aina mahdollisuus sairastua masennukseen. Nämä eivät ole koskaan helppoja asioita. Silti toivon sinulle valtavasti voimia ja jaksamista. Muista että et ole yksin, sinulla on useita kohtalotovereita ja muista myös että masennuksesta voi myös toipua. Yritetään yhdessä jaksaa ja toivotaan että vielä joku päivä ollaan terveitä...!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      112
      8721
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2613
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      128
      2351
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1989
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1736
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1540
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1487
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1427
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1296
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1219
    Aihe