mihin perustuu sovittelijan vaitiolo

kimmoHoo

Minua on askarruttanut, että pitääkö sovittelijan oma-aloitteellisesti kertoa poliisille tieto sovittelun yhteydessä kerrotusta törkeästä rikoksesta? Mihin perustuu, että pitää tai mihin perustuu, ettei pidä? Yritin tutkia asiaa finlexistä, mutten löytänyt vastausta, joten olisi kiva tietää myös pykälä, johon vastauksenne perustuu...

5

1128

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • novelle

   Hei, tämä olikin kysymys, mihin en muista suoraan vastausta. Täytynee selvittää asia arjen tultua.
   -Minun ymmärtääkseni ei pidä, eikä mikään laki voi velvoittaa sovittelijaa kertomaan sovittelussa esiin tullutta toista rikosta eteenpäin. Koska meitä ei myöskään voida kuulla todistajina oikeudessa.
   - Muistan aikoinani kirjoittaneeni vaitiololupauksen alle Vantaalla ja Helsingissä, koitin niitä tuossa etsiä papereistani, mutten ainakaan tähän lähtöön niistä kopioita löytänyt.
   Muistelisin siinä lukeneen, ettei mitään sovittelussa esiin tulleita asioita viedä eteenpäin, eikä mitään tietoja luovuteta ulkopuolisille. Jos itselleni tulisi tuollainen tilanne, niin keskustelisin sovittelutoiminnan johtajan kanssa asiasta. Mainitsematta kenestä, tai missä jutussa asia on tullut esille. Palataan asiaan, ellei joku sitä ennen anna viisaampaa vastausta:=)

   • hartikainen68

    mutta eikös sovittelijan joudukin todistamaan jos selvitettävänä esim. törkeä rikos (sovittelulaki 21§ ja HE 93/2005)?


  • novelle

   Hei!

   Tarkistin asian sovittelutoiminnasta, niin kuin lupasin.
   - Kuten muistinkin, sovittelussa kuullutta EI SAA kertoa eteenpäin. Silloinhan putoaa pohja koko sovittelutoiminnan uskottavuudelta, vai mitä:=)
   Ainoastaan siinä tapauksessa sinulla on ilmoitusvelvollisuus sovittelutoiminnanjohtajalle, jos kuulemasi rikos on kohdistunut alaikäiseen, tai tekijä on alaikäinen. Ilmoitusta EI TEHDÄ POLIISILLE, vaan mahdollisesti lastensuojeluviranomaisille. Päätöksen tästä ilmoituksesta tekee aina sovittelutoiminnanjohtaja, jonka toiminnan vastuualueella käsittelyssä olleen sovittelujutun yhteydessä rikos on tullut esille.

   - tuossa toisessa viestiketjun viestissä oli pykälä jonka perusteella sovittelijoita voitaisiin kuulla oikeudessa törkeän rikoksen ollessa kyseessä. Minä en kyllä sitä tuosta pykälästä ainakaan löytänyt. No, joka tapauksessa kysyin sitäkin samalla. Periaatteessa kuuleminen ja todistamisvelvollisuus erittäin törkeissä rikostapauksissa voi olla mahdollinen. Sovittelijoiden kuulemista kuitenkin mietitään hyvin tarkkaan, eikä tiettävästi näin ole kuulema toimittu.

   Novelle

   • Löpölöö

    Laki rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelusta sanoo 21 §:n 1 momentissa seuraavaa:

    "Sovittelija ei saa todistaa siitä, mitä hän tehtävässään on saanut tietää soviteltavasta asiasta, jolleivät erittäin tärkeät syyt vaadi, että sovittelijaa kuulustellaan siitä."


   • löpölöö
    Löpölöö kirjoitti:

    Laki rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelusta sanoo 21 §:n 1 momentissa seuraavaa:

    "Sovittelija ei saa todistaa siitä, mitä hän tehtävässään on saanut tietää soviteltavasta asiasta, jolleivät erittäin tärkeät syyt vaadi, että sovittelijaa kuulustellaan siitä."

    Täytyy vielä muistuttaa, että sovittelijaan sovelletaan myös rikoslain 15 luvun 10 §:n säännöksiä. Eli kyseinen pykälä säätelee törkeästä rikoksesta ilmoittamisesta. Pykälässä on eritelty ne rikokset, joiden ilmoittamatta jättämisestä seuraa sanktio. Edellytyksenä on kuitenkin se, että rikos olisi vielä estettävissä, eikä ilmiantaja ole ilmiannettavan puoliso, sisarus, sukulainen suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa taikka henkilö, joka asuu hänen kanssaan yhteistaloudessa tai on muuten näihin rinnastettavan henkilökohtaisen suhteen takia läheinen. Noh, jos em. läheisessä suhteessa sovittelijaan oleva henkilö on osallisena sovittelussa, niin on paljon muussakin menty pieleen.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Redrama tilittää itsemurha-suunnitelmastaan - Tämä sattuma pelasti: "Minulla oli ollut jo veitsi..."

   Räppäri on kertonut Instassa olevansa Minnesota-hoidossa päihderiippuvuuden takia. Vain elämää -ohjelmassa Redrama paljastaa, että päihderiippuvuus te
   Kotimaiset julkkisjuorut
   55
   5137
  2. Olit ihastunut minuun

   Tiedän sen vain.
   Ikävä
   90
   2209
  3. Nord Stream 1 -putki vuotaa kahdesta kohtaa - Saksa epäilee sabotaasia

   Saksa epäilee sabotaasia https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/de63783e-7ae3-489f-a086-607fe43ab42a Saksa epäilee tahallisuutta "Saksalaisen Der Tages
   Maailman menoa
   270
   1925
  4. 226
   1773
  5. Ensitreffit alttarilla: Kouvolan komistus Miikka yllättää Henni-vaimon: "Sie oot toivonut sitä..."

   Miikka ja Henni on kyllä söpö pari. Onhan siinä romantiikkaa, kun Miikka hurauttaa "valkealla ratsullaan", valkealla pakettiautolla, hakemaan tuoretta
   Ensitreffit alttarilla
   5
   1583
  6. Martina ei osaa kirjoittaa

   Jälleen upea taidonnäyte tämän peruskoulun rimaa hipoen läpäisseen Martinan kirjoitustaidosta. Eilen stoorissa kulmienvärjäys ja teksti: näillä kelpaa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   357
   1427
  7. Nalle mä rakastan sua :)

   Oon hehkulamppu ja haluun sut ja sua :) Sua parempaa ei oo eikä tuu :)
   Romantiikka
   286
   1221
  8. Ketkä räjäyttivät Nord Stream I ja II kaasuputket?

   Suomessa jo "tiedetään" syyllinen, jos kuuntelemme hurjimpia syytöksiä - jopa 'Mainilan laukaukset' |1 ovat nousseet esille --- .. muualla EU-Euroopa
   Maailman menoa
   274
   1029
  9. Kenellä on suurin motiivi sabotoida Nord Streamin kaasuputkea..

   Muistin virkistämiseksi..... https://www.savonsanomat.fi/uutissuomalainen/3180533
   Maailman menoa
   181
   1009
  Aihe