Saksa eilen yllättävän ylivoimainen

Wanha futaaja

Taisi olla yllätys se eilisen U21 finaalin lopputulos useimmille. Minullekin. Odotin tasaista vääntöä, ehkä jatkoaikaa, jopa rankkarikisaa. Pilkkukisassa oletin Saksan voittavan, koska heillä on ikäluokan paras veskari (Manu Neuer) ja armoton voittotilasto pilkuilta muutenkin. Jotenkin sopii saksalaiselle luonteelle ampua rankkareita. Englannin oli ehdottomasti kyettävä ratkaisemaan varsinaisella peliajalla. Mitä pidemmälle ottelu venyisi, sitä suuremmaksi nousisi Saksan voitonmahdollisuus. Näin sen järkeilin.

4-0 voitto oli lopulta selkeämpi kuin voimasuhteet kentällä. Eihän finaaleja arvokisoissa pitäisi voida voittaa tällaisilla luvuilla. Näin käy, kun kaikki osuu kohdalleen ja henkinen kantti kestää. Jotenkin Englanti alistui, eikä päässyt omalle tasolleen. Ja sehän sopi Saksalle.

Jotain päätelmiä pitäisi kuitenkin meillä Suomessakin tehdä siitä, että Saksa on tällä hetkellä U17, U19 ja U21 mestari. Pelkkää sattumaa se ei jalkapallossa koskaan ole. Ja herää myös kysymys, voitaisiinko tästä jotain oppia? Yksi asia, joka heti tulee mieleen, on se, että meidän pitäisi alkaa arvostaa muitakin jalkapallomaita kuin Englantia ja muitakin liigoja kuin Valioliigaa. Kaikki kunnia edellämainituille, mutta muutkin osaavat. Usein jopa paremmin.

Valioliiga on hieno sarja ja olen itsekin vuosien varrella nähnyt livenä monta matsia saarivaltakunnassa. Mutta Euroopan tasaisin sarja se ei ole. Siellä on 3-4 todella suurta ja sitten pitkä väli seuraaviin. Hyvin harvinaista on esim. ManU:n häviäminen peräpään jengeille, tai edes keskikastille. Sen sijaan Espanjan La Ligassa, Italian Serie A:ssa tai Saksan Bundesliigassa mestaruuskin yleensä ratkeaa vasta viimeisellä kierroksella. Ja joskus mestaruuden tavoittelijoita on jopa 4-5 vielä siinä vaiheessa. Tämä tietää enemmän kovia ja tasaisia pelejä. Nuoren pelaajan kannalta todella tärkeä asia. Oppii tekemään maalit paikoista yms.

Tietenkään urheilutoimittajiemme lanseeraamaa yksipuolista näkemystä jalkapalloon ei vuosikymmenien "aivopesun" jälkeen hetkessä murreta, mutta ehkä meidän pitäisi suunnata katseita muuallekin kuin vain Englantiin. Kielimuuri tietysti on olemassa, mutta voi silti olla vaivan arvoista. Sellaiset maat kuin Italia, Espanja, Saksa, Hollanti, Ranska, tai jopa Venäjä ovat varmasti jalkapallomielessä tutustumisen ja yhteistyön arvoisia. Tietysti Brasilia ja Argentiinakin, mutta ne yhteydet voivat olla vaikeammin hoidettavia.

Eli, miksi emme ottaisi jalkapallo-oppia sieltä missä osaamista on? Eihän se sitä merkitse, että yhteydet britteihin pitäisi katkaista, ei suinkaan. Mutta voisivat Palloliiton miehet opetella välillä lausumaan niitä vaikeammilla kielilläkin olevia nimiä. Niitä kun saa aina arvokisoissa kuitenkin tavailla.

3

440

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • msi

      Uskomaton on kyllä tuo Saksan/Länsi-Saksan tilasto rangaistuspotkukilpailuista miesten mm/em-kisoista. Taitaa olla nyt n. 20 peräkkäistä onnistunutta laukausta. Viimeisin epäonnistuminen Uli Stielikellä 1982 välierässä Ranskaa vastaan, senkin Länsi-Saksa kuitenkin voitti. Kaikkiaan epäonnistumisia vain 2 kappaletta. Tuntuu aika ihmeelliseltä. Esim. itse en ole nähnyt livelähetyksessä koskaan saksalaisen epäonnistumista, olen seurannut tiiviisti kisoja vuodesta 1986 ja nähnyt 18 laukausta ja 18 maalia. 82 kisojakin seurasin, mutta jäi näkemättä tuo Ranska-Länsi-Saksa peli, toki olen jälkeenpäin nähnyt nuokin vedot.

      Saksan jalkapallo on ollut viime vuosina hieman alamäessä, toki maajoukkue jotenkin menestynyt, mutta mestaruutta ei ole tullut. Ehkä siellä on nyt sen takia ollut kova halu menestyä junioreissa ja muutoksia on tehty. Seurajoukkueilla on tietenkin ollut vaikeampaa, kun rahaliigat ovat jyllänneet.

    • Suomea vastaan

      Oli melkoinen yllätys Suomen esitys tulevaa mestaria vastaan. Saksapeli oli Suomen hallintaa. Toivotaan että jossain vaiheessa tulevaisuudessa a-maajoukkuekkin pelaa samaan malliin kuin nuoret näissä kisoissa.

      • Wanha futaaja

        Totta, että Suomea vastaan Saksa pelasi aika vaisusti. Vaikka tietysti teki ne tärkeimmät, eli maalit. Tyypillistä suurille futismaille kuitenkin pelata hiukan takerrellen alkulohkossa, huolehtia vain jatkoonpääsystä ja sitten parantaa otteita turnauksen edetessä ja panosten noustessa. Näin Saksa usein tekee, kuten myös Brasilia ja Italiakin. Jostain syystä vain vuosikymmenestä toiseen ne nähdään finaaleissa. Voittamisen kulttuuria löytyy. Tietysti myös taitoa. Hermojen hallintaa. Niitä ilman ei voi menestyä. Tuurilla ei kukaan esim. pääse 7 kertaa miesten MM-finaaliin, tai 5 kertaa EM-finaaliin. Ja vielä muutamaa kertaa pronssille. Kuten Saksa.

        Silti monien suomalaisten futisfanaatikkojen mielestä tästä ei ole mitään oppimista. Omituista. Kyllä minusta pitäisi silmät pitää auki joka suuntaan mistä oppia vain on haettavissa. Saksa, Italia ja Espanja esim. ovat sellaisia, todella suuria, futismaita. Toki se perinteinen Englantikin, mutta ei Englanti pelkästään.

        Tätä ei tietenkään voi käsittää, jos suhtautuu pelkällä tunteella jalkapalloon.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      136
      3752
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      115
      1474
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1340
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1289
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1164
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1101
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1068
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      58
      1044
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1036
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      56
      977
    Aihe