Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Kompostin madot + "vuotaminen"?

biolan lämpökompostori

Ostettiin kesän alussa tuollainen biolan, jonka piti olla "idioottivarma". No, nyt kysyisinkin kokeneemmilta käyttäjiltä, että mitä ovat nuo ällöttävät suht isot keltaiset madot, joita mönkii kompostin kannessa, kun kannen avaa. Siis kuuluvatko kompostiin, vai eivät? Madot tai paremminkin toukat ovat n. 1,5-2cm pitkiä ja normaalia lieroa paksumpia.

Toinen ongelma on, että sieltä poistoluukun välistä on valunut jotain tummaa "mönjää", vähän kuin sitä ihtiään. Ulos tullessaan näytti vähän jopa vaahtoavalta, mutta kuivuu pian siihen alalaitaan ja kompostin alapuolella oleville laatoille. Onko sieltä joku tiiviste löysällä, vai mikä on?

4

4001

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vuotaa

      Kyllä sen kompostorin kuuluukin vuotaa. Pohjassa on reikä ylimääräisen veden valumista varten, ettei kompostin hukuttaminen liian märällä tavaralla olisi niin helppoa. Itse nostin kompostin parin parrunpätkän päälle hiekalle. Hajuhaittoja siitä kyllä tulee, täytyy myöntää.

      Minunkin kompostissa on välillä ollu jos jonkinlaista asukkia. Enimpiä olen tiputellu kannesta kuumempaan keskiosaan. Iljettäviä ovat, mutta lienevät yhtä luonnollisia kuin itse hajottajaeliötkin. Oma kokemukseni on, että toukat lisääntyvät silloin, kun komposti on päässyt liian märäksi ja tiiviiksi ja haisee märänneelle. Yli 60 astetta lienee liian tukala useimmille toukille.

      • Ilman ötököitä

        Jos komposti palaa, ei siellä mitkään ötökät elä. Jotain nyt vialla.Pöyhi kompostia ja lisää kuoriketta tai kompostin herättäjää.


    • Toinen biolankompostoija

      Ostin itsekin juuri muutama viikko sitten Biolanin lämpökompostorin ja siellä on nyt täytettynä biojätettä (pääasiassa ruokaa) ja sitä mukana tullutta kuiviketta. Nyt noin neljäsosa säiliöstä on täyttynyt, mutta lämpötila pysyttelee 30 asteen hujakoilla. En tiedä, koska ilma-aukkoa pitäisi säätää ja mille lukemalle. Tänään kömpi yksi kärpäsen toukkakin kannsessa. Yök! Haju ei ole vielä kovinkaan paha, mutta pelkään, että kohta alkaa varsinainen löyhkä. Joko oma kompostorisi toimii? Antakaa vielä vinkkejä minullekin. Mielestäni seos vaikuttaisi kuitenkin sopivan kostealta ja olen koittanut lisätä seosainetta sen puolet biojätteen määrästä.

      • tuuletus täysille

        Kyllä näin kesällä räppänä saa olla aivan täysillä auki, sitten ilman kylmennyttyä kannattaa rueta pienentelemään. Minun kokemuksen mukaan biolanin mittari on suunnilleen keskikohdilla pönttöä, joten se ei oikein pysty mittaamaan vajaasta tai aivan täydestä astiasta kuuminta kohtaa. Eikä toimivassakaan kompostissa kaikkein kuumin vaihe kestä kovin kauaa. Kuuma kohta siirtyy pikkuhiljaa ylemmäksi kompostissa sitä mukaa kun juuri sopiva hajoamisvaihe täyttymisen myötä nousee ylemmäksi ja alas jää jo jäähtyvää massaa.
        Käynnistymiseen menee jonkin aikaa, itselläni talviaikaan meni useita viikojakin. Vihreä kasvijäte tai kompostiheräte (urea) roihauttaa lämmötkin korkealle, vähäravinteisemmat jätteet voi jäädä vähän kylmemmiksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2257
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2083
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1688
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1510
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1506
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1397
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1364
    8. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      52
      1268
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1200
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe