Anestesiahoitajan työ

minkälaista

Minkälaista on anestesiahoitajan työ? Onko palkka parempi kuin muilla sairaanhoitajilla? Onko nukutuslääkäri aina salissa vai onko hoitaja siellä yksin.

Minkälaisia taitoja pitäisi osata jos haluaa kyseiseen ammattiin?

16

11807

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mutta stressaavaa

      sairaanhoitajan tutkinto pitkä perehdytys työhön. Perioperatiiviset erik.opinnot olis nykyään hyvä olla käytynä.
      Työ on vaativaa, täytyy tietää monia asioita lääkkeistä ja potilaan fysiologiasta. Unohtamatta vuorovaikutustaitoja. Työ vaatii tarkkuutta ja pitää osata toimia nopeasti potilaan henkeä uhkaavissa tilanteissa ja mielellään kulkea aina askeleen edellä.
      Perusanestesiat, siis nukutukset, puudutukset, lääkäri nukuttaa ja herättää (poikkeuksia löytyy), ja puuduttaa (poikkeuksia löytyy) ja häipyy salista sen jälkeen. Osa käy omatoimisesti salissa katsomassa miten menee ja osa ei tule käymään kuin soitettuna. Lääkäri antaa lääkemääräykset mitä saa antaa. Mutta hoitajat hoitavat anestesia melko lailla omatoimisesti.
      Hoitajalla täytyy olla hoksottimet kohdallaa, että osaa pyytää tarvittaessa lääkärin apuun.

    • vanha ane eh

      Komppaan edellistä. Uudella hoitajalla on vastuu perehdytysaikana hakea itse aktiivisesti tietoa millaisia potilaita hoidetaan. Auttaa ymmärtämään leikkauksen aikana minkälaista anestesiaa tarvitaan ja muutoksia potilaan voinnissa kun tuntee myös leikkauksen kulun. Joten perehtymistä riittää ja aika tekee mestarin.
      Oma innostunut asenne,tiedonhalu ja innostus alaan ja vastuuntunto omasta oppimisesta luo pohjaa kaikelle perehdytykselle ja teoriaopinnoille. Tämä ala vie mukanaan ja yhtäkkiä huomaa 25 vuoden jälkeen ,että vieläkin jaksaa innostua.
      Suositan ehdottomasti anestesiaopintoja ja hakeutumista leikkaussaliin tai teholle. Tarvitaan kyllä niitä hoksottomia ja tiettyä loogista ajattelua ja keskittymiskykyä... mutta nuorissa hoitajissa on paljon näitä ominaisuuksia

    • LEUHKA POIKA

      Itse olen ollut monissa operaatioissa ja Lääkäri ne yleensä suorittaa ja hoitaja siinä vaan avustaa.
      Annoit kuvan ihan kuin Lääkäri olisi sivuroolissa.
      Ei se anestesiahoitajan työ ole sen kummempaa kuin muillakaan.

    • Lekurin avittaja

      Työ aika yksitoikkoista lähinnä lekurien passaamista. Oltava mielinkielin, koska lääkäreitä joka lähtöön. Seisomista ja pitkiä vuoroja, leikkauksia joskus. Minusta tylsä työ samoin kuin heräämötyö. Instrumenttihoitajan työ myös tylsää, mekaanista.

      Vahtia koneita, erilaisia laitteita. Juosta sinne ja tänne. Liian yliarvostettua ja minusta tylsää, joten kaikille se ei sovi.

      Aika lailla miellyttämistä lääkäreille ja potilaille, jos he ovat hereillä.

      Ja nuorille hoitajille ei sovi, koska useallakaan ei ole kokemusta, osaamista tai tietoa/taitoa erikoishoidoista. Oma suppea erikoisalansa jotain kiehtoo ja jotain taas ei.

      Paljon joutuu myös tekemään ns. lääkärien töitä ja palkka ei kummoinen.
      Hyvin usein ei myöskään lisäkoulutuksista makseta hoitajille, mutta lääkärit saavat erilaisia korvauksia toimenpiteistä jne.

    • Se on jämpti

      Anehoitsun työ on paljon omatoimista tekemistä. Kuten aiemmin mainittiin, anelääkäri käy nukuttamassa potilaan, jonka jälkeen painuu kahville tai nukuttamaan toisen potilaan. Itse leikkauksen aikana jotku käy katsomassa miten menee, jotku ei.

      Suppea erikoisala? Pitää tietää hyvinkin paljon eri erikoisaloista, koska täytyy tietää miten tietyt sairaudet ja potilaan lääkkeet vaikuttavat itse leikkaukseen. Sama homma koskee myös anestesiologeja, joiden täytyy tietää erittäin paljon eri erikoisaloista.

      Onko työ palkitsevaa? No joo kyllä. Välillä raskasta ja stressaavaa, kun on vaativia leikkauksia, mutta välillä rennon helppoa. Nuorelle hoitsulle se on yleensä juuri stressaavaa, kun tilanteet tulee suoraan kasvoille.
      Jos miettii kumpi on parempaa anehoitsun työ vai jossain osastolla, niin kyllä anestesia vie voiton. Kuka nyt haluaa jonnekkin osastolle homehtumaan? Normi osastolle saa enää kirveelläkään.

    • Mikä on normia?

      Se on jämpti jne.

      "Kuka nyt haluaa jonnekkin osastolle homehtumaan? Normi osastolle saa enää kirveelläkään."

      Kyllä osastoila esim. sisätaudit, ensiavussa, jne pitää olla laaja ossamistaso, kokemus ja tietää nimenomaan ihmisestä, eri sairauksista laajalla skaalalla.

      Kun toimitaan leikkaus, anestesia puolella ihminenhän on kytketty erilaisiin varmuuslaitteisiin jo valmiiksi ja lääkäri pääsosin valvoo ja hoitaja avustaa. Sinulla ei taida olla hajuakaan muusta tai kokemus puuttuu.

      Helppo on hoitaa jo potilasta, jolla on kaikki "varmuusvälineet" päällä kun taas esimerkiksi osastolla sinun tulee hallita hyvinkin laajasti alkupisteestä potilaan hoitotyö.

      Nythän leikkaus, anestesiatyö on vain temppu tai paikallinne juttu ei siis kokonaisvaltainen osaaminen . Kuten kirurgiassakin on vain se sappi, umppari jne. eli hyvin suppea osaaminen ja senkin hoitaa, suorittaa ja valvoo se lääkäri.
      Jos hyvä anestesialääkäri niin hän on paikalla eikä hypi paikasta toiseen.

      Leikkaussalissahan potilas on jo kytketty tipoihin, piuhoihin, monitoreihin ja sitä on helppo hoitaa tilanteen muuttuessa. Mutta miten osastolla jne? Vaatii kyllä todella osaamista.

      Kyllä anestesia, leikkuri, instrumentti jne hoitajilla on hyvin suppea ja avustava työ eli he ovat lääkäreiden apukäsiä, aputyttöjä ja poikia pienellä palkalla.

      Kyllä siellä leikkaussaleissa, heräämöissä taitaa paremminkin se takapuoli homehtua kun työ on niin "perseellä istumista".

    • Ääliö älä töni

      Mitä täällä oikein kinastellaan? Jos oman mielipiteeni tuon tähän anestesiahoitajan työn vaativuuteen, niin se kuuluu tähän ammattiryhmään ensihoito - tehohoito - leikkauspuoli. Kaikissa näissä opiskeluaikana käyneenä ja nyt leikkauspuolella, voin sanoa näiden kolmen vaativan eniten. En vähättele osastolla tehtävää työtä, sillä sekin on monasti vaativaa ja kiireistä, mutta eri tavalla.

      Mitä tuohon edeltävän tekstiin "Leikkaussalissahan potilas on jo kytketty tipoihin, piuhoihin, monitoreihin ja sitä on helppo hoitaa tilanteen muuttuessa. Mutta miten osastolla jne? Vaatii kyllä todella osaamista."
      Kyllä osastollakin potilaalle laitetaan tippaa ja tarvittaessa laitetaan monitoriseurantaan jos vointi heikkenee. Jos potilaan kunto osastolla ollessa on todella huono, tuleekin kysyä kuuluuko tällainen potilas edes normiosastolle? Ei minusta. Osastolla voi olla 10 muutakin potilasta hoitajalla hoidettavana, ei kaikkia voimavaroja voida keskittää tähän yhteen. Joten mahdollisesti siirto teholle.

    • Teitä riittää

      Ääliö älä töni>missä on kollegiaalisuutesi?

      Heräsihän se Kaarinakin sieltä ja puuttui asiaan niin kuin naisilla on tapana. Suuna päänä joka paikassa.

      Juu mutta pystytkö edes työskentelemään osastolla? Mieti sitä?

    • Kokenut sh

      "Mikä on normia?" --- Juuri näin!

      Olin muutaman kuukauden vaihdossa leikkurissa osastoltani jota en tässä nyt kerro ettei minua tunnisteta. Ja kylläpä välillä nauratti!

      Olivat anehoitajat rinta rottingilla ja nenä pystyssä, olevinaan kaikkien alojen asiantuntijoita. Sitten kun tuli kysymys jostain alkeellisesta terveydenhuollon asiasta, kuten esim: influenssarokotteista, tuberkuloositestin tekemisestä tai kroonisen painehaavauman hoidosta, niin olivat aivan kuin puusta pudonneita! Jotain yrittivät sopertaa sairaanhoitajakoulusta ulkoa opittua kun ei sitä tietotaitoa kertakaikkiaan ole.

      Muutama vuosi siinä anestesia-aseman edessä seisomista ja kas- olet muualla jo ihan kädetön!

      Työ leikkurissa on liukuhihnahommaa. Vähän niin kuin tehtaassa. Potilas sisään -> potilas pöydälle -> potilas auki -> potilas kiinni -> potilas ulos.
      Ja tämä kertaa 3-5 päivässä. Ja sit kotiin.

      Sopii mainiosti hoitajille, joiden sosiaaliset taidot ovat surkeat. Nukkuvan potilaan kanssa kun ei paljoa tarvitse jutella. omaisista puhumattakaan. (Puudutuksia nyt on vähemmän ja silloinkin tosin inhimillinen kanssakäynti loisti poissaolollaan).

      • Talvi pakkanen

        Erittäin hyvin sanottu! Piti hillitä omaa naurua luettua kirjoituksesi. Pystyin kuvittelemaan nämä anehoitajat pyörittelemässä silmiään yhdessä instrumenttihoitajien kanssa, kun eteen tulikin jotain perushoitoa.

        Leikkaustyön tehdasmaisuus on totta, mutta ilmeisesti tehokasta ja toimivaa? Ja hoitajat tässä kaikessa muttereita ja rattaita pyörivässä koneessa.

        Sosiaalisilta taidoiltaan heikoksi en heitä haukkuisi, vaikka putki potilaan kurkussa estääkin puhumisen. Puudutuksien aikana oltiin muistaakseni hiljaa, jotta kirurgi sai työskennellä rauhassa.


      • katleroitukaavaan

        Et kai vaan nyt luule että esim kirurgi tietäis kaiken perusterveydenhuollon,lääkkeistä tai esim infulenssa rokotteista. Salli mun nauraa.
        Me olemme oman erikoisalamme osaajia.
        Perushoito taittuu kyllä. Ei,ole kenekään tarvinnut perse paskassa olla. Toisin kun tulevat jostain hoitokodista ei ole yksi ei kaksi,kertaa kun asiakas tulee housut vanhassa paskassa ovesta sisään tai perse mädäntyneenä, kun ei,ole oikein tuo perushoito ollut hanskassa.
        Aika,suppea ja kateellinen asenne sulla.
        Leikkurityö on parasta mitä terv. huollossa on tarjolla. Kokemusta on myös vanhuksista ja sisätaudeista.
        Sitä paitsi meillä on aina hauskaa ja hyvä huumori. Kun,olemme tottuneet että,olemme team. Jokainen on tärkeä.


    • tietämätöntä

      Ihan uskomatonta millaisia kommentteja täällä on anestesiahoitajien työstä, Ihan selkeästi sellaisilta ihmisiltä joilla ei ole harmainta aavistustakaan anestesiahoitajien työstä. Päiväkirurgialla saattaa olla tilanne toinen, mutta kyllä vähänkin isommassa leikkaussalissa jossa myös päivystysleikkauksia (esim. AAA) on kyllä anehoitajilla paljon suurempi vastuu kuin osastolla työskenneltäessä. Vaikka potilas olisi missä piuhoissa kiinni ei se tarkoita että tilanne olisi jotenkin stabiili. Vaatii erittäin paljon anestesiologian ja fysiologian osaamista. Tilanteet muuttuvat erittäin nopeasti ja todellakin vaatii hyvää hermojen hallintaa osata toimia akuuttitilanteessa. Ja todellakin anestesialääkäri intuboi/puuduttaa ja sen jälkeen useimmiten häipyy. Anehoitaja ylläpitää anestesiaa antaa lääkkeet, veret, nesteet pitää potilaan hengissä. En ymmärrä miten joku kuvittelee että siellä istutaan ja odotellaan lääkärin ohjeita. On naurettavaa miten anehoitajilla joilla on suurin vastuu ei ole suurempi palkka. Kun verrataan esimerkiksi muihin pohjoismaihin, anestesiahoitajat ovat paljon suuremmassa arvostuksessa kuin suomessa. En ymmärrä mistä on tullut sellainen kuva että anelääkäri hoitaisi koko anestesian ja hoitaja vain "avustaa" ja noudattaa ohjeita.

    • SÖS9

      Täällä on hoivakotien sairaanhoitajat innostuneet aliarvioimaan haastavampia erikoisaloja.. Jaksamista sinne haiseviin aamutoimiin...

    • nursery

      Itse olen tehnyt ane työtä yli 10 vuotta. Valmistelen anestesian. Tarvittavat lääkkeet, tiedän ne jo ulkomuistista. Tai lääkärin toiveiden mukaan. Tutustun potilaan taustoihin. Varaan tarvittavat välineet. Testaan ne. Laitan valvontalaitteet, kanyylin jne. Lääkäri puuduttaa tai nukuttaa. Jompi kumpi ventiloi, toinen antaa lääkkeet.
      Laitamme erilaisia anestesian ja potilaan tilan ja leikkauksen vaatimus teknisiä laitteita.
      Sitten lääkäri poistuu.
      Osaan itse hoitaa potilaan sykkeen tai verenpaineen laskut, nestetyksen, astrupin oton, osaan myös säätää hengityskoneen. Osaan myös " herättää" potilaan siihen pisteeseen että hänet voi turvallisesti siirtää heräämään. Toki pyydän lääkäriltä asiaan siunauksensa.
      Käytännössä lääkäri ei välttämättä käy kertaakaan salissa tp aikana.
      Jos oma taito ei riitä, soitan lääkärin paikalle. Täytyy osata olla askeleen edellä.
      Täytyy olla rauhallinen tiukassakin tilanteessa.
      Työ on mielenkiintoista ja mukavaa. Stressaavaakin.
      En koe olevani anelääkärin passaaja vaan tasaveroinen työpari. Molemmat yleensä tietävät missä mennään eikä asioista tarvitse edes mainita kun toinen jo tietää mitä toinen ajattelee tai haluaa.
      Tietämys ihmisen fysiologiasta välttämätön.
      Tarkka täytyy olla.

    • Anonyymi

      No voi hyvä sylyvi näitä kommentteja!!!! Ammattikateus saa aikaan itkupotkuraivareita aikuisissa ammattilaisissa! Eikös se ole kuulkaas niin, että meitä kaikkia tarvitaan? Olit sitten SH, LH, PH, ESH, EH, Terveydenhoitaja, Välinehuoltaja, Laitosapulainen, Dieettikokki, Sossu, Hoitoapulainen, Bioanalyytikko, Farmaseutti, Röntgenhoitaja, Mielenterveyshoitaja ....tai joku hoito- ja lääketieteen guru.....Tittelit hittoon, kaikkihan me tehdään arvokasta työtä ihmisten auttamiseksi. Hoitoalalla tarvitaan kaikkia.

    • Anonyymi

      Tyttäreni aloittaa juuri sairaanhoito-opinnot ja melkein sääliksi käy, kun luen edellisiä kommentteja....Miten eripuraista, kateellista ja itsekästä porukkaa alalla onkaan....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      35
      2811
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      9
      1985
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      17
      1443
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1335
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      8
      1300
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      17
      1221
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1131
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1075
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1044
    10. 21
      1038
    Aihe