Siskoni lapsi

Sisko...

on jonkin verran keskonen, kuukausi suunnilleen etuajassa.. oli syntyessään 2,2 .-kiloinen. Ei ei nyt mikään rääpäle, vaikkakin pieni.

Nyt poika on 1v. ja 4kk eikä vielä kävele, konttaa kyllä, nousee pystyyn. Ei sano sanaakaan.

Liittyykö tämä keskosuuteen mahdollisesti vain onko vain hitaasti kehittyvä? Pitäisikö mielestänne kävelemättömyydestä ja puhumattomuudesta olla jotenkin huolissaan.

Ehkä ihmettelette, etten puhu suoraan siskolleni, mutta asia on selvästi todella arka ja jos vähänkin viittaan aiheeseen niin koen loukkaavani.

Omat lapseni ovat puhuneet jotain n. 1-vuotiaina ja kävelleet tuetta 9-10 -kuisina. Ehkä vertaan liikaa heihin?

5

874

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • elisabet79

      Molemmat tyttöni ovat ottaneet ensiaskeleensa 1v4kk iässä, eivät kontanneet ollenkaan, joko ryömi tai meni istualtaan eteenpäin... Aivan normaaleja ovat, vanhempi jo 9v. Ja kymppejä tulee koulussa, joten liikkuminen vissiin aika yksilöllistä:) Ja tuskin vielä ihan kannattaa huolestua jos ei puhetta tule, olen kuullut että sekin aika yksilöllistä...

    • Piskuisen äiti

      Moi!

      Mulla myös samanlaisen tarinan omaava lapsi.. kuukausi ennenaikaisena syntyi ja pieni syntymäpainoltaan, lahes sama kuin siskosi lapsi.

      Myös minua on mietityttänyt kehitysasiat, neuvolasta en saa oikein vastauksia ja sydän on itselläni syrjällään, että kuinka tässä käy..
      Kaikki sanoivat silloin kun piskuinen syntyi, että ekana vuotena ne kirivät toiset "normi"vaavit kiinni.. mutta kun piskuinen on edelleen painokäyrällä noin miinus 15, etenee ryömien, sanoo ehkä sanan "äiti"(jos haluan sen niin tulkita), oppi viikko sitten nousemaan itse istumaan ja nyt ottaa tukea pinnasängyn pinnoista ja nousee seisomaan. Ikää piskuisella on vuosi ja 1kk.

      • kolmesta lapsesta

        Eli, ensimmäinen lapsi kääntyi ensimmäisen kerran sairaalassa vajaan viikon ikäisenä kyljen kautta ympäri, kai aikalailla vahingossa. Hän lähti liikkumaan nopeasti, ja juoksi noin kymmenkuisena paikasta toiseen, ja kolhuja tuli. Itsesuojeluvaisto ei tuntunut olevan lainkaan kehittyvä piirre. Samaan aikaan myös kielen kehitys oli nopeaa. Sanojen ja puheen määrää ihmettelivät neuvolassakin, eivät uskoneet ennen kuin näkivät. Vihdoin viisivuotiaana tehtiin adhd-diagnoosi, ja on vaikeuksien vuoksi ollut pienluokassa koulussa, ja jo eskarin kävi ns. erityisryhmässä. Fiksu kuin mikä, mutta keskittymiskyky on olematon, joka johtaa vaikeuksiin monilla elämänalueilla. Oli ns. reilusti yliaikainen syntyessään.

        Toinen lapsi myös reilusti yliaikainen, ja kärsi vaikeasta hapenpuutteesta (pisteet 1/1/6). Monenlaisia ongelmia oli alkuun, ja vieläkin on motoriikassa puutteita, ´mm. tasapainossa ja liikkeiden koordinaatiossa. Nielemisvaikeuksia on ja puhe epäselvää. Nämä kaikki olivat jo vauvaiässä näkyvissä mm. jäykkyytenä. Mutta kävelemään hän lähti noin 1 v 2kk:n iässä, ja oppii kaiken, mitä on päättänyt oppia. Ei mitään alyllisen puolen ongelmaa.

        Kolmas sitten sektioitiin jo rv 37. Ihan suunnitellusti, jotta ei käy kuin toisessa raskaudessa. Lapsi oli aina onnellinen ja tyytyväinen, jonka vuoksi mm. epäilivät hänen olevan kuuro. Ei ollut eikä ole. Oli jatkuvassa syynissä ja seurannassa, koska oli ns. laiskanlainen lapsi. noin yhdeksän kuukauden iässä hän pikku hiljaa alkoi liikkumaan, ensin pyörien, ja sitten laiskanlaisesti ryömimään ja konttailemaan. Jaloilleen nousi varmaankin eka kertoja noin 1 vuoden ja 3 kk:n iässä. Ja siitä pikku hiljaa kävelemään. Oli järkevä liikkeissään, ja harkitsi tarkkaan riskejä, eikä tarvinnut juuri muksahtelujen vuoksi puhallella. Tänä päivänä, kun hän on vajaan neljän, niin on kaikkiaan todella loistavasti kehittynytmenee kuin orava paikasta toiseen, pyöräilee kuin vanha tekijä jo toista kesää jne. Eli keskimääräistä paremmat ovat motoriset valmiudet. Samoin muutoinkin, puhuu selkeästi ja paljon, ja on erittäin laaja sanavarasto. Myöskin keskittymiskyky on loistava.

        Lääkäri ja neuvolan terkka olivat huolissaan hitaasta kehityksestä, itse en, koska jotenkin vaistosin kaiken olevan kunnossa. Ja olin ihan oikeassa. Lapsi vaan sattui olemaan temperamentiltaan sellainen rauhallisempi ja laiskempi tapaus.

        Eli teille molemmille. Jos ei ole mitään erityistä syytä huoleen, niin antakaa lastenne kehittyä rauhassa. Taidot voivat tulla sitten hyvin nopeasti, ja on paljon lapsia, jotka lähtevät kävelemään vasta lähes puolitoistavuotiaana. On eroja myös siinä, onko ollut ns. kävelytuoleissa ja hyppykiikuissa, mutta niillä ei ole merkitystä. Päinvastoin on parempi lapselle, että hän harjoittelee kaikki vaiheet kunnolla, ettei tarvitse sitten kouluiässä terapeutilla harjoitella konttaamista.


      • kuin neuvola,

        eli jos jokin asia painaa ja mietityttää niin aikaa varaamaan pediatrille. Miksi miettiä asioita, miksi ei ottaisi selvää.
        Pediatri sitten ohjaa esim. lasten neurologille jos on aihetta.

        Pediatreja löytyy jokaiselta yksityiseltä lääkäriasemalta.

        Neuvola nyt on mikä on, punnituspaikka....


    • sillä

      jos ei muksu kävele kun 1v7kk, voi pyytää lähetettä fysioterapiaan. n. 1kk voidaan antaa anteeksi kehityksessä siskosi lapsen tapauksessa. Ja kunhan 2-v sanoo edes jonkusen sanan niin hyvä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      18
      1241
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1130
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1124
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1115
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe