Keskiluokkainen matkailuvimma

Jalat maassa

Nykyvanhempien elämänmenoon tunnutaan liitettävän yhtä jos toista lasten kasvun ja kehityksen kannalta epäolennaista - kiitos markkinakoneiston.

Ihmettelen suuresti mikä tekee sellaisesta lapsesta muita huonomman, joka saa koko kesän vanhempien vapaapäivien mukaan nauttia kesälomastaan vaikkapa kesämökillä uiden ja kalastellen? Tai mikä tekee sellaisesta lapsesta paremman ihmisen, joka on koko kesän tukka putkella kiitänyt huvittelupaikoista toiseen ja ollut etelässäkin viikon tai pari siltä varalta että Suomen suvi sattuisi olemaan sateinen ja kolea?

Virikkeitä toki pitää lapselle järjestää, mutta jossain kohtaa on syytä viheltää peli poikki ja pitää aikalisä. Yleensä keskiluokaksi itsensä määrittelevällä ihmisryhmällä on suurin tarve näyttää muille "varakkuutensa". Monen sukupolven takaa isotuloiset elävät usein rauhallista hiljaiseloa sen kummemmin prameilematta matkailumahdollisuuksillaan, joita eivät edes välttämättä käytä.

Lapsiperheistä suurin osa kuuluu pienituloisiin eli köyhiin. Millä ihmeen rahalla nuo matkat kustannetaan - velaksiko?

11

1075

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      Meillä lapset ovat nauttineet loma-aikoina yhdessäolosta, oli se yhdessäolo sitten Välimeren ympäristön lomakeskuksessa tai mummon ja vaarin omistamalla mökillä. Välillä on lomailtu myös ystävien luona heidän mummonmökillään, jossa on sähkö, nyt jo juokseva kylmä vesikin, ei televisiota tai radiota. Hyvin on riittänyt sekin.

      Ihmettelit: Lapsiperheistä suurin osa kuuluu pienituloisiin eli köyhiin. Millä ihmeen rahalla nuo matkat kustannetaan - velaksiko?
      Ei se mökkikään ilmainen olisi, jos se oma olisi: lainaa pitäisi ottaa tontin ostamiseen, mökin rakentamiseen ja jatkossa sen kunnostamiseen ja mökin kiinteistöveroon. Ehkä matkustava perhe säästää talvella ja matkustaa kesällä???
      Kuten jo mainitsin, käymme mummon ja vaarin mökillä, ja esikoinen välillä isovanhempien kanssa ilman meitä. Hänestä on siellä jo paljon apua ruohon leikkauksessa ja saunan lämmityksessä.

    • Muisteltiin juuri

      miehen kanssa omaa lapsuutta mökillä kylän kakaroiden kanssa ja mukavaahan se toki oli. Omat lapset ovat viettäneet muutaman mökkikesän täällä Suomessa mutta aika varhaisessa vaiheessa siirryimme autolomille eurooppaan ja nykyisin olemme etelä-euroopassa niin paljon kuin aika ja kukkaro antaa myöten.

      Mökkikin maksaa, sitä pitää huoltaa, korjata, ajaa nurmea jne. Samat työt odottaa kotona omakotitalossa - siksi me haluamme kokonaan pois tutuista ympyröistä. Loma-aika vain ollaan yhdessä, otetaan aurinkoa ja nautitaan hyvästä ruuasta vailla velvoitteita. Eipä tarvitse äidinkään/mumminkaan notkua kuumassa keittiössä kesälämpimillä! Kyse ei siis ole prameilusta vaan tasapuolisesta kaikille tarjottavasta lomasta. Kun vielä Suomi on a) kylmä ja pimeä sekä b) turkasen kallis maa niin mielummin sillä rahalla nautimme jossain muualla elämästä. Emme raaski koskaan käydä ravintoloissa täällä Suomessa (siis oikeissa ravintoloissa, ei esim Rossossa tms) mutta ulkomailla voimme nauttia ruuasta edullisemmin. Esim 2 vkoa sitten söimme (3 henkeä) Michelin ravintolassa hyvän lounaan yht 68€!!!! Sillä rahalla saisi sitkeän porsaanleikkeen ja pari lasia viiniä Suomessa!!??

      Virikkeitä ei tarvita, vain lämpöä, aurinkoa ja vettä joko meressä tai altaassa;D

    • ????

      esimerkkiesi mukaisia lapsia paremmaksi tai huonommaksi? En ainakaan ole missään sellaista lukenut? Jos vanhemmat itse esim. tuttavien tai naapurien lomailukäytäntöja tulkitsee tähän tapaan, niin sehän on vanhempien oma käsitys asiasta, ei muiden eikä voi yleistää.
      Aikanaan me olemme matkailleet lasten kanssa ihan tyypillisiä etelän matkoja. Ihan rehellisesti määrittelen itsemme keskiluokkaan kuuluvaksi. Mutta koskaan en ole ajatellut matkojamme näyttämisen haluna. Jos joku muu näin ajattelee, niin se lienee hänen ongelmansa.

      • ristiriitaisuuksia

        Väität ensin, että keskiluokkaiset matkustavat ja sitten haukut heitä köyhiksi lapsiperheiksi. Köyhät lapsiperheet eivät lukeutune keskiluokkaan.. Noin pienenä korjauksena.

        Me matkustamme etelään lomalle siksi, että me vanhemmat nautimme lomasta siellä kaikista eniten. Lapset reissaavat tietysti mukana ja tarvitseeko sanoa, että he nauttivat siitä vähintään yhtä paljon kuin mekin. Toki lapset nauttisivat jossain mökilläkin jne. mutta me emme. Etelän lämpöön matkustaminen on siten kaikkia miellyttävä vaihtoehto.

        Kuten yksi jo tuossa edellä kuvasikin, mökillä olisi hommia ja ruoanlaittoa, samaa arkista aherrusta edessä kuin mitä kotonakin. Ei kiitos sellaiselle. Toki, jos joku perheineen mökillä viihtyy, niin aivan vapaasti. Eihän se ole minulta mitenkään pois.

        Vielä tuohon tarpeeseen esitellä muille matkojaan.. Me emme esittele ja huutele suureen ääneen, että olemme taas tänä kesänä menossa reissuun. On sen verran tullut rumaa palautetta ympäristöstä aiheesta, että niinkin valitetettavaa kuin se onkin, emme voi jakaa iloa lomastamme muiden kanssa. Kateuttako lie vai mitä. En tiedä. Pyrimme kuitenkin pitämään loman omana tietona ja kerromme vain kysyttäessä.

        Rahatilanteeseen.. Askin päivässä polttava tuhlaa vuodessa saman verran rahaa kuin pienen perheen viikon loma etelässä maksaa, kun budjetoi ja vertailee matkoja kunnolla. Samoin kosteat viikonloput ravintoloissa, perjantai- ja lauantaipullot yms. nielevät rahaa vuositasolla melkoisia summia. Kun meidän perheestä ei tällaisia paheita löydy, niin haitanneeko tuo, jos yksi pahe on. Kaksi työssäkäyvää kyllä pystyy säästämään matkarahat ilman, että tarvitsee luotolla matkustaa.


    • Satunnainen matkailija

      mitä pahaa on käydä lasten kanssa kerran vuodessa etelän rantalomalla? Lapsi nauttii sydämensä kyllyydestä lämmöstä ja auringosta eikä kukaan nyt velaksi matkusta. Kyllähän sitä jää aikaa vielä mökilläkin vietettäväksi uiden ja soudellen.

      • Mummolaan vauvan kanssa

        Itsekin kyllä ajattelimme lentää täältä Saksasta Suomeen mummolaan ensikesänä vaikka lapsemme onkin tuolloin vasta noin 8kk. Tiedän kuinka voi ärsyttää joskus kun pikkulapsi itkee lennolla jne, mutta Suomeen on kuitenkin vain se kaksi tuntia, ja isovanhemmatkin haluavat lastenlastaan nähdä, edes joskus.


    • Tipico

      Pahoittelen, mutta en oikeasti saanut poukkoilevasta viestistäsi esiin sitä ydintä, eli mikä sinua erityisesti perheiden ulkomaan matkailussa ärsyttää?

      Jotkut ovat investoineet kesäasuntoon, toiset käyttävät liikenevät rahat matkailuun maisemia vaihdellen. Niin mekin tehtiin aiemmin. Sitten ostettiin myös kesäasunto, mutta edelleen matkustetaan, tosin ainoastaan talviaikaan. Eikä mukana enää kulje matkustavaa lasta, mutta hänen ollessaan ala-asteikäinen, selvästi aisti sen kateuden pelkästään opettajan taholta. Siis opettaja piinasi lastani siitä syystä, että poika pääsi matkoille syys-/hiihtolomilla ja usein vielä pääsiäisen aikaan. Täysin vastuutonta ja anteeksiantamatonta touhua. Jos koulu myöntää lisävapaat, lapsi ottaa läksyt mukaan ja niistä huolehditaan, jollain kateellisella vanhalla kääkällä ei pitäisi olla mitään sanomista asiaan.

      Sinun kirjoituksesi heijastelee vastaavaa asenteellisuutta. Totta kai on hienoa, että lapsi voi olla perinnelomilla Suomessa, on upeita paikkoja, järvimaisemaa, uimista, kalastusta, kenties vaelluksia. Mikäs siinä. Mutta eihän se tee lapsesta sen huonompaa (vaikka niin tuntui meidän tapauksessa käyneen), että vanhemmilla on mahdollisuus tarjota matkoja sekä kotimaassa että ulkomailla. Että pienen bumerangin heitän nyt sinulle pohdittavaksi.

      Ja ihan pikku vinkkinä sinulle. Hyvin harvalla on tarvis esitellä varallisuuttaan. Inhoan myös käyttämääsi termiä noista "luokista". Telkusta tulee nykyään iltapäivisin luokkayhteiskuntaa parhaimmillaan, 1900-luvun alun Englannista "Kahden kerroksen väkeä". Katsoppa sitä ja mieti, missä yhteiskunnassa me kuitenkin täällä eletään. Sama ala-asteeelta yläasteelle -muotti on pakollinen kaikille ja sen jälkeen lukioon menevät lahjakkaimmat ja ne jotka ovat kiinnostuneita käden taidoista, valitsevat amiksen jne.

      Jatkuva naapureiden kyttääminen, kulutustason vertaaminen ym. on luultavasti jo mielenterveyttä syövää puuhaa, joten elä ja anna toistenkin elää.

    • matkalla taas

      Aika harva täällä taitaa väittää, että pelkästään lasten takia sinne etelän reissuille mennään.. Itselläni on ainakin täysin itsekkäät lähtökohdat (oma normaaliarjesta ja työympyröistä irtipääsy) ja olenkin ottanut tavakseni viettää omat (perheeni) lomat ulkomailla - yleensä vähintään kaksi kahden viikon reissua vuodessa. Toinen 'kulttuuri/kaupunkiloma' tms ja toinen kunnollinen irtiotto Suomen kuvioista esim Meksikoon, Intiaan tai Karibialle tai niinkuin nyt lähdetään marraskuussa Malediiveille. En juo viinaa enkä polta - taidanpa melkeinpä niillä rahoilla kustantaa reissuni - jätä kalja ja rööki kauppaan niin ei tarvitse olla kateellinen toisten matkusteluista.. Jos taas rahaasiat on niin kuralla että ei kertakaikkiaan ole varaa matkustaa, niin sitten täytyy pysyä lestissään ja keskittää energiansa siihen että saat finanssit kuntoon, sen sijaan että huokailee toisten tekemisten perään...

      • höppänä_1

        Onneksi olen niin onnettoman naiivi, että en kuljeksi ajattelemassa että tuommoisia tiukkapipoisiä, ehkä vähän höppänöitä on olemassa ;-)

        Jokainen viettää lomansa niinkuin tahtoo ja kaikki olennainen on jo varmasti tullut aijemmissa vastauksissa. Kyllä meillä on loma suunnitteilla nytkin vaikka vauva on 3 kk, joka lomakohteessa on ollut niitä paikallisia vauvojakin .... eikä meillä tehdä mitään niin ihmeellistä lomalla mihin ei voi lapset osallistua. Päinvastoin, kerroppa missä suomessa voi mennä ihan normaaliin RUOKARAVINTOLAAN terassille auringon laskussa ILLALLA SYÖMÄÄN juttelemaan ja viettämään aikaa keskenämme ja ystävien kanssa ??

        Meillä vauvat ei tarvitse erityisolosuhteita, eikä minun tarvitse luopua mistään tai muuttaa tapojani siksi että meillä on vauva, meidän elämä on ihan normaalia ja meidän normaaliin kuuluu myös matkustelu, ollaan jopa ihan valmiita luopumaan täällä jostain, että päästään porukalla reissuun. Meillä pidetään auringosta, valoisasta ( kuuma ei välttämättä tarvitse olla ) ja meidän ilmasto täällä suomessa ei välttämättä oikein täytä näitä kriteerejä.
        Valitettavasti ammatit / elämäntilanne muuten ei ehkä oikein suosi pysyvästi ulkomaille muuttoa, muuten sitä varmasti vakavasti harkittaisiinkin.

        Btw ja kyllä meillä tututkin tietää että ollaan menossa, se on sitten niiden päänsärky mitä meidän varoista tai varattomuudesta ajattelee, me eletään omaa elämäämme meidän tavalla ja varoilla!


      • makakakak
        höppänä_1 kirjoitti:

        Onneksi olen niin onnettoman naiivi, että en kuljeksi ajattelemassa että tuommoisia tiukkapipoisiä, ehkä vähän höppänöitä on olemassa ;-)

        Jokainen viettää lomansa niinkuin tahtoo ja kaikki olennainen on jo varmasti tullut aijemmissa vastauksissa. Kyllä meillä on loma suunnitteilla nytkin vaikka vauva on 3 kk, joka lomakohteessa on ollut niitä paikallisia vauvojakin .... eikä meillä tehdä mitään niin ihmeellistä lomalla mihin ei voi lapset osallistua. Päinvastoin, kerroppa missä suomessa voi mennä ihan normaaliin RUOKARAVINTOLAAN terassille auringon laskussa ILLALLA SYÖMÄÄN juttelemaan ja viettämään aikaa keskenämme ja ystävien kanssa ??

        Meillä vauvat ei tarvitse erityisolosuhteita, eikä minun tarvitse luopua mistään tai muuttaa tapojani siksi että meillä on vauva, meidän elämä on ihan normaalia ja meidän normaaliin kuuluu myös matkustelu, ollaan jopa ihan valmiita luopumaan täällä jostain, että päästään porukalla reissuun. Meillä pidetään auringosta, valoisasta ( kuuma ei välttämättä tarvitse olla ) ja meidän ilmasto täällä suomessa ei välttämättä oikein täytä näitä kriteerejä.
        Valitettavasti ammatit / elämäntilanne muuten ei ehkä oikein suosi pysyvästi ulkomaille muuttoa, muuten sitä varmasti vakavasti harkittaisiinkin.

        Btw ja kyllä meillä tututkin tietää että ollaan menossa, se on sitten niiden päänsärky mitä meidän varoista tai varattomuudesta ajattelee, me eletään omaa elämäämme meidän tavalla ja varoilla!

        me olemme köyhiä, meillä on 2 lasta ja tulot ovat yhteensä n.1900e kuussa nyt kun mies opiskelee jaminä olen vanhempainvapaalla. Silti olemme lähdössä ulkomaille keväällä.toki olemme menossa miehen sukulaisen luo asumaan joten maksamme vain lennot ja elämisen siellä.laskimme että n.2000-2500 riittää mainiosit.olemme säästäneet, ja tuskin mistään olemme tinkineet. emme omista luottokorttia emmekä lainaa saa muutenkaan mistään, muutama kymppi rahaa säästöön ollaan laitettu, hilut taskuista purkkiin ja miehen tipit (baarissa töissä) joka viikonlopulta myös. lisäksi kun mies tekee joulun aikaan työkeikan ulkomaille, saa sieltä muutaman tonnin, niin siinä se... Voisimme tietenkin maksaa ylim rahalla etukäteen vastikkeita vaikka pois ja elää löysemmin loppu opiskeluaika, mutta ennemmin teemme näin...kun arjessa säästää voi välillä irrotellakkin.


    • Julle Ankanpää

      ...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      54
      3683
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      166
      2297
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      212
      2009
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      139
      1884
    5. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      398
      1306
    6. 80
      1215
    7. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      235
      1135
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      135
      1104
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      55
      1030
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      74
      980
    Aihe