Synnit vahingossa anteeksi

kalevassa

Kaleva 19.7.2009

Pari kysymystä

Voiko synnit saada vahingossa anteeksi?

Vanhoillislestadiolaiset huhuavat, että heidän teksteissään ei saisi enää lukea synninpäästöä, jotta ihmiset eivät saisi syntejään vahingossa anteeksi lehtiä lukemalla.

Lestadiolaisten julkaisuissa eli esimerkiksi Päivämiehessä ja Siionin keväässä olevissa teksteissä ei enää saisi lukea lausetta "Usko tälläkin hetkellä kaikki synnit ja heikkoudet anteeksi Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä".

Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys ry:n pääsihteeri Aimo Hautamäki, onko synninpäästön lisääminen teksteihin kielletty kaikessa hiljaisuudessa?

Sellaista sääntöä ei ole missään vaiheessa tehty. Periaatteena on ollut aina, että jos synninpäästö sopii luontevasti tekstiin, sen voi laittaa.

Voiko silloin saada vahingossa syntinsä anteeksi?

Ei, vaan silloin teksti vahvistaa uskoa.

Käytetäänkö synninpäästöä teksteissä?

No tuota, melko harvoin.

Lestadiolaiset kertovat, että Suviseuroissa vuonna 2008 päätettiin, ettei synninpäästöä saa enää kirjoittaa lehteen. Sen jälkeen olisi uskoteltu, että tämä on aina ollut yleinen periaate.

Päätimme erään kirjan tekemisen yhteydessä, ettei kirjaa lukemalla saa syntejä anteeksi. Silloin keskustelimme myös siitä, että jos synninpäästö sopii luontevasti teksteihin, ne voi laittaa.

Jaana Haapaluoma

80

2322

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Surullista peittelyä

   Miksi tosiasioita pitää ulospäin peitellä ja salailla?

   Aimo Hautamäki livautti valheen.

   Voi olla totta, että he ovat voineet myös "erää kirjan yhteydessä" päättää ettei synninpäästön sanoja sovi kirjoittaa.

   Mutta Hautamäki antaa ymmärtää, että tällaista kattavaa yleispäätöstä synninpäästön kirjoittamisen kiellosta ei olisi SRK:ssa tehty. Se taas on valhe.

   SRK:n julkaisutoimikunta on tällaisen päätöksen tehnyt, SRK:n johtokunnan tuella.

   Lisäksi asiasta on puhuttu lehtien alueavustajien koulutustiaisuuksissa ja tähdennetty että tämä on otettava huomioon hartauskirjoituksissa. Esim. Pakkula on tästä kertonut julkisesti nettikeskusteluissa.

   Lue täältä:

   http://freepathways.wordpress.com/2009/04/13/srk-kieltanyt-synninpaaston-julistamisen-tekstissa/

   ”Muutama vuosi sitten läheisen kansanopiston kurssilla eräs kurssilainen kysyi, onko hänen havaintonsa oikea, ja jos on, mihin käytännön muutos perustuu.

   Saimme kurssin opettajalta vastauksen, että havainto on oikea, ja että käytäntöä vaihdettiin tietoisesti, kun alkoi siellä täällä tulla ihmisiä, jotka väittivät saaneensa uskon niitä vastauksia lukemalla. Koska ei haluta antaa ihmisille Raamattuun perustumattomia lupauksia, käytäntöä vaihdettiin hiljaisuudessa.”

   Myös SRK:n puheenjohtaja Olavi Voittonen tähdensä tätä asiaa muutama vuosi sitten Espoossa pidetyssä erään SRK:n kirjan julkistamistilaisuudessa. Jos jollain on tästä tallella se Päivämiehessä (tai Siioin Lähetyslehdessä) julkaistu juttu, voisi siteerata tänne.

   • Oulunsalolainen

    Suoraan sanoen, on masentavaa nähdä tätä miten "unohdetaan" asioita kun puhutaan ulkopuolisille, kuten medialle. Siis MIKSI? Mitä varten ei vois reilusti myöntää kun toimittaja kysyy asiasta joka on tosi asia? Tästä että ei kirjoiteta syntien anteeksi siunaamista kirjoiutksiin, on meille selvästi SRK:n omissa kokoontumisissa neuvottu.


   • Puhukaa läpiä päähän

    Ennen vanhaan kirjoitetusta sanasta sai uskoa synnit anteeksi.

    Vasta viime aikoina me päätimme veljien kanssa spekseistä niin, että tämä ei enää onnistu.


   • päätehtävä.

    Tuomitseeko SRK synninpäästön taikasanat paperille tai sähköpostiin kirjoittaneen oikopäätä helvettiin? Entä tekstiviesti?


  • Hautamäki valehteli

   Keskustelu Mopin palstalla 2007 osoittaa, että SRK:n pj Olavi Voittonen oli julkistanut synninpäästön kirjoittamiskiellon yleisenä kaikkia kirjoittajia ja julkaisuja koskevana SRK:n päätöksenä sinä syksynä Päivämiehessä. Tunnettu vl-keskustelija "Pakkula" vahvisti tämän Mopin palstalla.

   Nimim. Toiste Lau Mar 24, 2007
   "Päivämiehessä on raportti lehden hartauskirjoitusten laatijoille pidetystä kurssista Siikatörmällä. SRK:n puheenjohtaja Olavi Voittonen oli antanut kirjoittajille täsmällisen ohjeen siitä, että kirjoittajan ei tule koskaan liittää kirjoitukseensa varsinaista synninpäästöä.
   Lainaus:
   "Voittonen muistutti myös kirjoitetun ja puhutun Jumalan sanan erosta:
   – Emme julista hartauskirjoituksissamme suoranaista synninpäästöä, sillä usko tulee kuulosta." - -

   On vaarallista ja kristinopin vastaista rajoittaa armon vastaanottamista, sitoen sen ehdollisena joihinkin inhimillisiin ulkonaisiin tapoihin. Puheenjohtaja Olavi Voittosen tekemä erottelu kirjoitettuun ja puhuttuun synninpäästöön on luterilaisen opetuksen pohjalta kestämätön."

   Moppaajasefu Sun Mar 25, 2007:

   "Voittosen kommentti Päivämiehessä siitä, että synninpäästöä ei julisteta hartauskirjoituksissa herätti myös minun huomioni, sillä vanhoissa vl-kristillisyyden hartauskirjoituksissa synninpäästön sanoja on useinkin käytetty.

   SRK:n työvaliokunta julkaisi vuonna 1969 kirjan Profeettain jäljillä, jossa on jo edesmenneitten saarnamiesten raamatunselityksiä.

   Kirja on painettu Kuopiossa Kirjapaino Oy Savossa vuonna 1969.

   Juho Näppä selitti sanaa Jes.12:1-2:n pohjalta otsikolla Jumala on minun autuuteni (s.14-16) ja päätti kirjoituksensa sanoihin "Uskomme nytkin synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä rauhaan, vapauteen ja iloon asti, niin olemme armosta autuaita Jeesuksen tähden."

   Samoin hän selitti sanaa 1.Moos.3:1-13 pohjalta (s.20-24) ja päätti kirjoituksensa sanoihin: Niin uskomme vieläkin kaikki synnit ja matkanviat anteeksi Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä rauhaan ja iloon asti.

   Pentti Pelkonen selitti Tuomarien kirjan kuudetta ja seitsemättä lukua otsikolla Herran ja Gideonin miekka (s.48-61) ja päätti kirjoituksensa sanoihin: Kaikki synnit ja matkan viat ovat Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä anteeksi.

   Ahti Aspegren "Jumala rakastaa totuutta ja vihaa valhetta" Hes. 13: 1-10 (s.75-78 ): Uskomme nytkin synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä ja sen kautta rakennumme yhdeksi huoneeksi Herrassa.

   Lauri Myllynen: Jumalan liitonarkkia seuraa siunaus ja ilo (s.107-110): Sitä päivää odotellessa uskomme synnit, viat ja epäilykset anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä.Amen.

   Yrjö Pajari: Paimen - kuningas (s. 111-114): Ole kallis ystäväni hyvässä turvassa sen tähden, että saat kaikki puutteesi, vikasi ja syntisi uskoa anteeksi Herran Jeesuksen kalliissa nimessä ja pyhässä sovintoveressä. Amen.

   Heikki Lohilahti, Danielin kolmas luku (s.115-116): Nytkin saamme uskoa kaikki synnit anteeksi Jeesuksen nimessä ja kalliissa sovintoveressä aivan iloon ja rauhaan asti.

   Armas Karsikas, 1.Kun.16:30-32, "Bileamin salainen neuvo" (s.121-126): Jääkää joka hetki uskomaan Herran Jeesuksen nimessä ja kalliissa sovintoveressä kaikki turmeluksen viat ja niistä johtuvat epäilykset ja synnit armosta anteeksi. Amen.

   Heikki Lohilahti, 5.Moos.4:2,3 "Meidän tulee pitää kiinni Jumalan sanasta, joka on hukkumaton ja muuttumaton" (s.127-129):Uskomme lihan himot ja kaikki sen houkutukset anteeksi. Ne annetaan anteeksi Jumalan valtakunnasta Jeesuksen nimessä ja kalliissa sovintoveressä. Ole hyvässä turvassa, Herrasi veri puhdistaa sinut kaikesta synnistä ja saastasta".

   (Moppi siteerasi edelleen vielä useita muita siunaamisen kirjoitettuna julistaneita hartauskirjoittajia.)

   Pakkula Mopin palstalla Sun Mar 25, 2007:

   ”Seikka että nykyisiä kirjoittajia ohjeistetaan sitä välttämään, ei kuitenkaan ole tämän päivän, ei edes tämän vuoden ilmiö, vaikka se vasta nyt tuntuu tulleen tänne tietoisuuteen. Vuosia sitten eräällä kansanopiston kurssilla eräs osanottaja kertoi kiinnittäneensä siihen huomiota. Kertoi olettamansa syyn ja sai opettajana olleelta silloiselta toimittajalta vahvistuksen olettamukselleen. Kukaan läsnä olleista ei oudoksunut ratkaisua, vaan kaikki, myös kysyjä yhtyivät perusteluun ja ratkaisuun.”

   Sekä Olavi Voittonen että Pakkula näkyvät siis ollen täysin selvillä, että tällainen kielto on asetettu.

   http://p2.foorumi.info/keskusteluavanhoillislestadiolaisuudesta/viewtopic.php?t=963&highlight=kielt�nyt

   Miksi Aimo Hautamäki ei tätä tiedä Kalevassa vuonna 2009?

   Vai puhuiko hän ns. muunnettua totuutta?

   • pystyy salaamaan asioita

    Kiitos paljastuksesta! Mopin palsta on aarreaitta.

    Ihmetyttää kyllä näiden SRK:n äijien lapsellisuus. Ei voi muuta snaoa!!

    Luulevatko he todellakin että nettiaikana voi asioita salailla ja kertoa yhtenä vuonna yhtä ja toisena vuonna toista?!!

    He eivät ole enää työnsä tasalla.
    Maailma on nykyään tullut läpinäkyvämmäksi eikä diktatuuritkaan pysty täysin estämään vapaata tiedon kulkua.


   • Tapasi taitamattomuus

    Hautamäki tässä on töpännyt. Ei muut.


   • pakkula

    Raamatussa mm Paavalin kynällä on kirjoitettu, että usko tulee kuulosta, mutta kuulo Jumalan sanan kautta. Läsnä oleva , kuultu evankeliumi on siis uskon syntymisen paikka Ramatun mukaan. Edes lukutaitoiset Etiopian hoviherra tai sadanpäämies (komppanian päällikkö?) eivät saaneet uskoa lukemalla eivätkä rukoilemalla. Lukemalla ja rukoilemalla he kyllä saivat opastuksen kuulemisen paikalle. Samoin lukemalla ja rukouksinkin voidaan vahvistaa ennen syntynyttä uskoa, mutta Raamatussa ei löydy ainoaakaan Raamatun lausetta, että usko olisi syntynyt lukemalla. Siitä ja vain siitä on nyt ja on ennenkin ollut kysymys.

    Siitä ja vain siitä on kysymys myös edeltävään viestiin lainatuissa eri kirjoittajien kohdissa. Osan heistä olen tuntenut itsekin, ja juuri sellainen oli heilläkin käsitys. Minkä ovat kirjoituksiinsa synninpäästön sanoja kirjoittaneet, ne kaikki on suunnattu ennen uskoneille.


   • voi lukea
    pakkula kirjoitti:

    Raamatussa mm Paavalin kynällä on kirjoitettu, että usko tulee kuulosta, mutta kuulo Jumalan sanan kautta. Läsnä oleva , kuultu evankeliumi on siis uskon syntymisen paikka Ramatun mukaan. Edes lukutaitoiset Etiopian hoviherra tai sadanpäämies (komppanian päällikkö?) eivät saaneet uskoa lukemalla eivätkä rukoilemalla. Lukemalla ja rukoilemalla he kyllä saivat opastuksen kuulemisen paikalle. Samoin lukemalla ja rukouksinkin voidaan vahvistaa ennen syntynyttä uskoa, mutta Raamatussa ei löydy ainoaakaan Raamatun lausetta, että usko olisi syntynyt lukemalla. Siitä ja vain siitä on nyt ja on ennenkin ollut kysymys.

    Siitä ja vain siitä on kysymys myös edeltävään viestiin lainatuissa eri kirjoittajien kohdissa. Osan heistä olen tuntenut itsekin, ja juuri sellainen oli heilläkin käsitys. Minkä ovat kirjoituksiinsa synninpäästön sanoja kirjoittaneet, ne kaikki on suunnattu ennen uskoneille.

    "Edes lukutaitoiset Etiopian hoviherra tai sadanpäämies (komppanian päällikkö?) eivät saaneet uskoa lukemalla eivätkä rukoilemalla. Lukemalla ja rukoilemalla he kyllä saivat opastuksen kuulemisen paikalle."

    Raamatusta, että näin tapahtui ja molemmat tarvitsivat kuulla omakohtaisesti evankeliumin saarnan ennen kuin saivat uskomisen lahjan ja Pyhän Hengen.

    "Samoin lukemalla ja rukouksinkin voidaan vahvistaa ennen syntynyttä uskoa, mutta Raamatussa ei löydy ainoaakaan Raamatun lausetta, että usko olisi syntynyt lukemalla. Siitä ja vain siitä on nyt ja on ennenkin ollut kysymys."

    Näin on ennen uskottu ja edelleen uskotaan kristillisyydessämme. Mitään uutta opetusta ei tähän asiaan ole tullut.


   • täyttä
    pakkula kirjoitti:

    Raamatussa mm Paavalin kynällä on kirjoitettu, että usko tulee kuulosta, mutta kuulo Jumalan sanan kautta. Läsnä oleva , kuultu evankeliumi on siis uskon syntymisen paikka Ramatun mukaan. Edes lukutaitoiset Etiopian hoviherra tai sadanpäämies (komppanian päällikkö?) eivät saaneet uskoa lukemalla eivätkä rukoilemalla. Lukemalla ja rukoilemalla he kyllä saivat opastuksen kuulemisen paikalle. Samoin lukemalla ja rukouksinkin voidaan vahvistaa ennen syntynyttä uskoa, mutta Raamatussa ei löydy ainoaakaan Raamatun lausetta, että usko olisi syntynyt lukemalla. Siitä ja vain siitä on nyt ja on ennenkin ollut kysymys.

    Siitä ja vain siitä on kysymys myös edeltävään viestiin lainatuissa eri kirjoittajien kohdissa. Osan heistä olen tuntenut itsekin, ja juuri sellainen oli heilläkin käsitys. Minkä ovat kirjoituksiinsa synninpäästön sanoja kirjoittaneet, ne kaikki on suunnattu ennen uskoneille.

    vl-paskaa.


   • armoaan.
    pakkula kirjoitti:

    Raamatussa mm Paavalin kynällä on kirjoitettu, että usko tulee kuulosta, mutta kuulo Jumalan sanan kautta. Läsnä oleva , kuultu evankeliumi on siis uskon syntymisen paikka Ramatun mukaan. Edes lukutaitoiset Etiopian hoviherra tai sadanpäämies (komppanian päällikkö?) eivät saaneet uskoa lukemalla eivätkä rukoilemalla. Lukemalla ja rukoilemalla he kyllä saivat opastuksen kuulemisen paikalle. Samoin lukemalla ja rukouksinkin voidaan vahvistaa ennen syntynyttä uskoa, mutta Raamatussa ei löydy ainoaakaan Raamatun lausetta, että usko olisi syntynyt lukemalla. Siitä ja vain siitä on nyt ja on ennenkin ollut kysymys.

    Siitä ja vain siitä on kysymys myös edeltävään viestiin lainatuissa eri kirjoittajien kohdissa. Osan heistä olen tuntenut itsekin, ja juuri sellainen oli heilläkin käsitys. Minkä ovat kirjoituksiinsa synninpäästön sanoja kirjoittaneet, ne kaikki on suunnattu ennen uskoneille.

    Jokaisen vl-armon saavan täytyy siis edelleen käydä jonkun hoitomiehen piinapenkissä ansaitsemassa synninpäästön?

    Avainten valta -niinpä niin. Valta ottaa taivaspaikka pois tai antaa se takaisin...


   • admata
    pakkula kirjoitti:

    Raamatussa mm Paavalin kynällä on kirjoitettu, että usko tulee kuulosta, mutta kuulo Jumalan sanan kautta. Läsnä oleva , kuultu evankeliumi on siis uskon syntymisen paikka Ramatun mukaan. Edes lukutaitoiset Etiopian hoviherra tai sadanpäämies (komppanian päällikkö?) eivät saaneet uskoa lukemalla eivätkä rukoilemalla. Lukemalla ja rukoilemalla he kyllä saivat opastuksen kuulemisen paikalle. Samoin lukemalla ja rukouksinkin voidaan vahvistaa ennen syntynyttä uskoa, mutta Raamatussa ei löydy ainoaakaan Raamatun lausetta, että usko olisi syntynyt lukemalla. Siitä ja vain siitä on nyt ja on ennenkin ollut kysymys.

    Siitä ja vain siitä on kysymys myös edeltävään viestiin lainatuissa eri kirjoittajien kohdissa. Osan heistä olen tuntenut itsekin, ja juuri sellainen oli heilläkin käsitys. Minkä ovat kirjoituksiinsa synninpäästön sanoja kirjoittaneet, ne kaikki on suunnattu ennen uskoneille.

    Aasinsillat Raamatun esimerkeistä on moneen kertaan käsitelty. Yksikään vl ei ole kyennyt sanomaan tähän tiivistelmääni mitään järkevää vastakritiikkiä:
    http://www.hakomaja.info/oppi/aasinsillat-esimerkeistae

    Lisäksi Lestadiolaisuudessa on useasti aiemmin julistettu synninpäästöä mm. kirjeiden välityksellä. Tästä on paljon dokumenttiaineistoa olemassa. Lisäksi Laestadiuksen toinen työnjatkaja Erkki Antti tuli uskoon yksin ollessaan ja kirjaa lukemalla. (Lähde: Kirjeitä wirvoitukseksi köyhille matkustajille elämän tiellä. - julkaisija 24.4.1969 SRK:n työvaliokunta.)

    Raamatussa ei ole ehtoa äänellisestä julistuksesta, mutta Raamatusta löytyy lupaus, että se on kirjoitettu juuri sitä varten että siitä voisi löytää pelastavan uskon:

    "Tämä on kirjoitettu siksi, että te uskoisitte Jeesuksen olevan Kristus, Jumalan Poika, ja että teillä, kun uskotte, olisi elämä hänen nimensä tähden." (Joh.20:31)

    Ja jos vl-julistusta tarvisi syntien anteeksiantamiseen, niin se tekisi teistä vl:istä välimiehen välimiehiä:
    http://www.hakomaja.info/oppi/vaelimiehen-vaelimies
    Raamatussa selkeästi sanotaan että syntisen ihmisen ja Jumalan välillä on vain yksi välimies, Jeesus:
    "Sillä yksi on Jumala, yksi myös välimies Jumalan ja ihmisten välillä, ihminen Kristus Jeesus," (1. Tim. 2:5 )


   • pelkäämään,
    pakkula kirjoitti:

    Raamatussa mm Paavalin kynällä on kirjoitettu, että usko tulee kuulosta, mutta kuulo Jumalan sanan kautta. Läsnä oleva , kuultu evankeliumi on siis uskon syntymisen paikka Ramatun mukaan. Edes lukutaitoiset Etiopian hoviherra tai sadanpäämies (komppanian päällikkö?) eivät saaneet uskoa lukemalla eivätkä rukoilemalla. Lukemalla ja rukoilemalla he kyllä saivat opastuksen kuulemisen paikalle. Samoin lukemalla ja rukouksinkin voidaan vahvistaa ennen syntynyttä uskoa, mutta Raamatussa ei löydy ainoaakaan Raamatun lausetta, että usko olisi syntynyt lukemalla. Siitä ja vain siitä on nyt ja on ennenkin ollut kysymys.

    Siitä ja vain siitä on kysymys myös edeltävään viestiin lainatuissa eri kirjoittajien kohdissa. Osan heistä olen tuntenut itsekin, ja juuri sellainen oli heilläkin käsitys. Minkä ovat kirjoituksiinsa synninpäästön sanoja kirjoittaneet, ne kaikki on suunnattu ennen uskoneille.

    että joku voi luulla saaneensa uskon lukemalla synninpäästön? Kyllä onkin kauhia pelko!

    Yhtä lailla vl-näkemyksen mukaan joku voi luulla saaneensa uskon "mädän kalan" antamasta synninpäästöstä. Miten tämä yritetään estää?
    "Mätiä kalojahan" on nykyään vl-liikkeessä vilisemällä, kun kunnon putsaustoimenpiteitä ei ole tehty vuosikymmeniin eikä nytkään uskalleta tehdä.

    Vl-näkemyksen mukaan asia on tietääkseni niin, että jos joku ymmärtää vl-uskon ainoaksi oikeaksi, hän hakeutuu seurakunnan yhteyteen ja saa siellä "pätevän" synninpäästön, vaikka aiemmin olisi luullut saaneensa uskon "epäpätevästä" synninpäästöstä.
    Jos hän taas ei ymmärrä vl-uskoa ainoaksi oikeaksi, mitä haittaa, vaikka hän kokisi saaneensa uskon kirjallisesta vl-synninpäästöstä? Hän silloin vain "väärä hengellinen".
    Vai onko tuossa kiellossa kysymys vain mustasukkaisuudesta? Vahditaan, ettei vl-usko tulisi käytetyksi "värän hengellisyyden" tarpeisiin?


   • acimlai nen
    armoaan. kirjoitti:

    Jokaisen vl-armon saavan täytyy siis edelleen käydä jonkun hoitomiehen piinapenkissä ansaitsemassa synninpäästön?

    Avainten valta -niinpä niin. Valta ottaa taivaspaikka pois tai antaa se takaisin...

    "Avainten valta -niinpä niin. Valta ottaa taivaspaikka pois tai antaa se takaisin..."

    Tuo on vanhoillisten äärimmäisen NAIVI tulkinta avainten vallasta. Ihmisille EI ole annettu mitään avaintenvaltaa siinä mielessä kuin vl:t ajattelevat. Vl-käsitys koko asiasta on suorastaan koomillinen kaikessa typeryydessään.
    Sen sijaan ihmiselle on annettu valta sydämessään Pyhän Hengen avustuksella antaa anteeksi lähimmäiselle jota kohtaan on ennen ollut tuomitseva.


   • Jeesus sanoo
    acimlai nen kirjoitti:

    "Avainten valta -niinpä niin. Valta ottaa taivaspaikka pois tai antaa se takaisin..."

    Tuo on vanhoillisten äärimmäisen NAIVI tulkinta avainten vallasta. Ihmisille EI ole annettu mitään avaintenvaltaa siinä mielessä kuin vl:t ajattelevat. Vl-käsitys koko asiasta on suorastaan koomillinen kaikessa typeryydessään.
    Sen sijaan ihmiselle on annettu valta sydämessään Pyhän Hengen avustuksella antaa anteeksi lähimmäiselle jota kohtaan on ennen ollut tuomitseva.

    antavansa opetuslapsille taivaan valtakunnan avaimet ja vallan sitoa ja päästää syntejä?
    Puhuiko Jeesus lämpimikseen?


   • acimlai nen
    Jeesus sanoo kirjoitti:

    antavansa opetuslapsille taivaan valtakunnan avaimet ja vallan sitoa ja päästää syntejä?
    Puhuiko Jeesus lämpimikseen?

    ..merkitys. Vanhoilliset käyttävät tätä lihallisesti, kuin mitä tahansa maallista valtaa.


   • wanhawaimo
    admata kirjoitti:

    Aasinsillat Raamatun esimerkeistä on moneen kertaan käsitelty. Yksikään vl ei ole kyennyt sanomaan tähän tiivistelmääni mitään järkevää vastakritiikkiä:
    http://www.hakomaja.info/oppi/aasinsillat-esimerkeistae

    Lisäksi Lestadiolaisuudessa on useasti aiemmin julistettu synninpäästöä mm. kirjeiden välityksellä. Tästä on paljon dokumenttiaineistoa olemassa. Lisäksi Laestadiuksen toinen työnjatkaja Erkki Antti tuli uskoon yksin ollessaan ja kirjaa lukemalla. (Lähde: Kirjeitä wirvoitukseksi köyhille matkustajille elämän tiellä. - julkaisija 24.4.1969 SRK:n työvaliokunta.)

    Raamatussa ei ole ehtoa äänellisestä julistuksesta, mutta Raamatusta löytyy lupaus, että se on kirjoitettu juuri sitä varten että siitä voisi löytää pelastavan uskon:

    "Tämä on kirjoitettu siksi, että te uskoisitte Jeesuksen olevan Kristus, Jumalan Poika, ja että teillä, kun uskotte, olisi elämä hänen nimensä tähden." (Joh.20:31)

    Ja jos vl-julistusta tarvisi syntien anteeksiantamiseen, niin se tekisi teistä vl:istä välimiehen välimiehiä:
    http://www.hakomaja.info/oppi/vaelimiehen-vaelimies
    Raamatussa selkeästi sanotaan että syntisen ihmisen ja Jumalan välillä on vain yksi välimies, Jeesus:
    "Sillä yksi on Jumala, yksi myös välimies Jumalan ja ihmisten välillä, ihminen Kristus Jeesus," (1. Tim. 2:5 )

    Raamattu ei todellakaan kerro mitään siitä, että nuo sirkan mainitsemassa Raamatun kohdassa olevat sanat olisi tarkoitettu vain ja ainoastaan "ennen uskoneille".

    Lisäksi siteeraamasi Raamatun kohdat on selvästi tarkoitettu myös "uskosta osattomille".

    Myös tuo Erkki Antin oma kertomus uskoon tulostaan ja vielä SRK:n kustantamassa kirjassa, on selvä osoitus siitä, että SRK:n opetus on ennen ollut ihan muuta kuin mitä se nyt on.

    Mutta "veli" Pakkula voisi todella itse todistaa nuo mainitsemasi kohdat vääriksi. Mutta ei taida olla kykyä siihen... eihän totuutta voikaan todistaa valheeksi...muuten kuin valehtelemalla itse lisää;(


   • yli lipan.
    acimlai nen kirjoitti:

    ..merkitys. Vanhoilliset käyttävät tätä lihallisesti, kuin mitä tahansa maallista valtaa.

    En ymmärrä viestiäsi. Selitätkö tarkemmin?


   • Ottaisivatpa selvää...
    admata kirjoitti:

    Aasinsillat Raamatun esimerkeistä on moneen kertaan käsitelty. Yksikään vl ei ole kyennyt sanomaan tähän tiivistelmääni mitään järkevää vastakritiikkiä:
    http://www.hakomaja.info/oppi/aasinsillat-esimerkeistae

    Lisäksi Lestadiolaisuudessa on useasti aiemmin julistettu synninpäästöä mm. kirjeiden välityksellä. Tästä on paljon dokumenttiaineistoa olemassa. Lisäksi Laestadiuksen toinen työnjatkaja Erkki Antti tuli uskoon yksin ollessaan ja kirjaa lukemalla. (Lähde: Kirjeitä wirvoitukseksi köyhille matkustajille elämän tiellä. - julkaisija 24.4.1969 SRK:n työvaliokunta.)

    Raamatussa ei ole ehtoa äänellisestä julistuksesta, mutta Raamatusta löytyy lupaus, että se on kirjoitettu juuri sitä varten että siitä voisi löytää pelastavan uskon:

    "Tämä on kirjoitettu siksi, että te uskoisitte Jeesuksen olevan Kristus, Jumalan Poika, ja että teillä, kun uskotte, olisi elämä hänen nimensä tähden." (Joh.20:31)

    Ja jos vl-julistusta tarvisi syntien anteeksiantamiseen, niin se tekisi teistä vl:istä välimiehen välimiehiä:
    http://www.hakomaja.info/oppi/vaelimiehen-vaelimies
    Raamatussa selkeästi sanotaan että syntisen ihmisen ja Jumalan välillä on vain yksi välimies, Jeesus:
    "Sillä yksi on Jumala, yksi myös välimies Jumalan ja ihmisten välillä, ihminen Kristus Jeesus," (1. Tim. 2:5 )

    Täsmälleen. Vanhoillislestadiolaisilla heidän luulonsa perustuvat totaaliseen väärinkäsitykseen. Eipä muuten ole ainut asia kristinopissa, jossa he ovat menneet metsään.


   • pois ihan
    acimlai nen kirjoitti:

    "Avainten valta -niinpä niin. Valta ottaa taivaspaikka pois tai antaa se takaisin..."

    Tuo on vanhoillisten äärimmäisen NAIVI tulkinta avainten vallasta. Ihmisille EI ole annettu mitään avaintenvaltaa siinä mielessä kuin vl:t ajattelevat. Vl-käsitys koko asiasta on suorastaan koomillinen kaikessa typeryydessään.
    Sen sijaan ihmiselle on annettu valta sydämessään Pyhän Hengen avustuksella antaa anteeksi lähimmäiselle jota kohtaan on ennen ollut tuomitseva.

    noin vaan, vaikka syytetty anoi armoa ja anteeksiantoa tuntikausia itkien. Mutta monille hoitomiehet yhtäkkiä antoivatkin taivaspaikan takaisin ja välillä saatanan lapseksi julistettu otettiin takaisin SRK:n laumaan...


   • Olenko tullut Hölmölään?

    Ei tässä ole mitään järkeä!

    Jos evankeliiumin julistamiskiellon takana olisi joku ateisti-diktaattori, sen motiivit ymmärtäisi.

    Mutta että uskovaiset miehet itse!!!!!


   • Raamatunlukija
    admata kirjoitti:

    Aasinsillat Raamatun esimerkeistä on moneen kertaan käsitelty. Yksikään vl ei ole kyennyt sanomaan tähän tiivistelmääni mitään järkevää vastakritiikkiä:
    http://www.hakomaja.info/oppi/aasinsillat-esimerkeistae

    Lisäksi Lestadiolaisuudessa on useasti aiemmin julistettu synninpäästöä mm. kirjeiden välityksellä. Tästä on paljon dokumenttiaineistoa olemassa. Lisäksi Laestadiuksen toinen työnjatkaja Erkki Antti tuli uskoon yksin ollessaan ja kirjaa lukemalla. (Lähde: Kirjeitä wirvoitukseksi köyhille matkustajille elämän tiellä. - julkaisija 24.4.1969 SRK:n työvaliokunta.)

    Raamatussa ei ole ehtoa äänellisestä julistuksesta, mutta Raamatusta löytyy lupaus, että se on kirjoitettu juuri sitä varten että siitä voisi löytää pelastavan uskon:

    "Tämä on kirjoitettu siksi, että te uskoisitte Jeesuksen olevan Kristus, Jumalan Poika, ja että teillä, kun uskotte, olisi elämä hänen nimensä tähden." (Joh.20:31)

    Ja jos vl-julistusta tarvisi syntien anteeksiantamiseen, niin se tekisi teistä vl:istä välimiehen välimiehiä:
    http://www.hakomaja.info/oppi/vaelimiehen-vaelimies
    Raamatussa selkeästi sanotaan että syntisen ihmisen ja Jumalan välillä on vain yksi välimies, Jeesus:
    "Sillä yksi on Jumala, yksi myös välimies Jumalan ja ihmisten välillä, ihminen Kristus Jeesus," (1. Tim. 2:5 )

    SRK-opetuksessa on valta otettu ihmisten käsiin. Silloin siitä tulee aina vallankäyttöä.

    Jumalan tarkoitus se ei ollut:
    Raamatussa selkeästi sanotaan että syntisen ihmisen ja Jumalan välillä on vain yksi välimies, Jeesus:
    "Sillä yksi on Jumala, yksi myös välimies Jumalan ja ihmisten välillä, ihminen Kristus Jeesus," (1. Tim. 2:5 )


   • Pois painostettu
    acimlai nen kirjoitti:

    "Avainten valta -niinpä niin. Valta ottaa taivaspaikka pois tai antaa se takaisin..."

    Tuo on vanhoillisten äärimmäisen NAIVI tulkinta avainten vallasta. Ihmisille EI ole annettu mitään avaintenvaltaa siinä mielessä kuin vl:t ajattelevat. Vl-käsitys koko asiasta on suorastaan koomillinen kaikessa typeryydessään.
    Sen sijaan ihmiselle on annettu valta sydämessään Pyhän Hengen avustuksella antaa anteeksi lähimmäiselle jota kohtaan on ennen ollut tuomitseva.

    VL-opetuksessa on asia käsitetty niin, että seurakunnalla (SRK, Ry) on valta ottaa taivaspaikka keneltä tahansa pois tai antaa se takaisin oman harkintansa mukaan ilman perusteluja. Tätä "avainten valtaa" käytettiin suruttomasti ja erittäin vastuuttomasti myös hoitokokouksissa. SRK pidättää itsellään edelleen tämän kaiken yli käyvän vallan.


  • Pettynyt vl

   Valheita valheitten päälle.
   Salailua salailun päälle.
   Miten pitkään tätä jatkuu että ei jää rysän päältä kii?

   • wanhawaimo

    jääneet kiinni rysän päältä?

    Eikö tämä keskustelukin jo todista sitä?


  • vahinko sitten

   siitä syntyisi, jos joku saisikin "vahingossa" syntinsä anteeksi.

   Siinä nimittäin kävisi niin, että elävä usko tuon ihmisen sydämellä tulisi myös lähimmäisten nähtäväksi ja kuultavaksi. Se ei suinkaan olisi salainen.

   Mikä vahinko se olisi?

   • Keskeinen asia siis!

    Noh... silloin menisi pohja pois SRK:n välimiehen välimies -opilta. Eli siltä rauhanyhdistysen puhujien kuvitelmalta, että synnit saa uskoa anteeksi annetuksi VAIN kun vanhoillislestadiolainen ihminen tämän asian lausuu ääneen asianomaiselle.

    Ei siis riittäisi Kristuksen spovituhri, vaan taivitaan vielä inhimillinen ihminen "välimiehen välimieheksi" eli Kristuksen LISÄKSI, ennen kuin armo on totta.

    Jos haluat tietää lisää SRK:n välimiehen välimies -opista, tästä löytyy:

    http://www.hakomaja.info/oppi/vaelimiehen-vaelimies


   • lyyleri

    kyllä se vahinko ruppeisi näkkyyn...!!! Hedelmistä..!!!


   • johdattaisi
    lyyleri kirjoitti:

    kyllä se vahinko ruppeisi näkkyyn...!!! Hedelmistä..!!!

    uskovan toisten uskovien yhteyteen. Jumala on luvannut sen. Hän tekee työtään seurakunnassaan muiden uskovien välityksellä.

    Tuo kirjoitetusta Sanasta uskon saanut käsittäisi ensimmäisenä rakkauden niihin, jotka kirjoituksen olivat laatineet. Hän pyrkisi heidän seuraansa aivan varmasti.

    Hengellinen syntymä on - samoinkuin luonnollinenkin syntymä - suuri tapahtuma. Suuri muutos ihmisessä. Se ei voi tapahtua salaa eikä se jää muiltakaan huomaamatta.

    Jumala johdattaa tälläistä uudestisyntynyttä ihmistä. Ei siitä mitään vaaraa tai uhkaa olisi vl-liikkeelle.


   • Heino.
    johdattaisi kirjoitti:

    uskovan toisten uskovien yhteyteen. Jumala on luvannut sen. Hän tekee työtään seurakunnassaan muiden uskovien välityksellä.

    Tuo kirjoitetusta Sanasta uskon saanut käsittäisi ensimmäisenä rakkauden niihin, jotka kirjoituksen olivat laatineet. Hän pyrkisi heidän seuraansa aivan varmasti.

    Hengellinen syntymä on - samoinkuin luonnollinenkin syntymä - suuri tapahtuma. Suuri muutos ihmisessä. Se ei voi tapahtua salaa eikä se jää muiltakaan huomaamatta.

    Jumala johdattaa tälläistä uudestisyntynyttä ihmistä. Ei siitä mitään vaaraa tai uhkaa olisi vl-liikkeelle.

    Olen myös tämän nähnyt ja kokenut. Kukaan ei saa syntejään anteeksi toisen saarnaamalla! Synnit saadaan anteeksi ainoastaan uskomalla. Uskoa ei taasen voi kukaan saada toiselta ihmiseltä! Jumala yksin voi lahjoittaa uskon: Ap.t. 15: 9 ”Hän ei tehnyt mitään eroa heidän ja meidän välillämme, vaan puhdisti heidän sydämensä uskolla.”


  • Joku VL

   Hautamäki ei kerta kaikkian osaa toimia tiedotusasioissa yhtään.

   Aimo meni ja poistatti suviseurojen vuosikokousta koskeneen tiedotteen suviseurojen sivulta. Tiedote oli Rikka-maria Saukkosan laatima. Moni oli ilahtunut, sillä ei ollut ennnen nähty yhtä informatiivista ja asiallista kokoustiedotetta. Siinähän kerrottiin mistä oli keskusteltu ja kuka sanoi mitä.

   Juuri siksi Hautamäki sen halusi poistaa!

   Mutta Hautamäellä unohtui poistaa jokin linkki niin ettät tiedote jäi kuitenkin vähän heikommin luettavassa muodossa nettiin...

   Ja nyt sitten Hautamäki kertoi Kalevassa toimittajalle, ettei SRK:ssa olisikaan tehty päätöstä kieltää siunauksen sanojen kirjoittaminen Päivämiehessä ja muissa julkaisuissa.

   Vaikka tästä on erikseen informoitu alueavustajia! Jokainen avustaja on tästä tietoinen.

  • *sirkka

   " Johanneksen 1. Epistola 2

   1. Minun lapsukaiseni! näitä minä teille kirjoitan, ettette syntiä tekisi. Ja jos joku syntiä tekee, niin meillä on edesvastaaja Isän tykönä, Jesus Kristus, joka vanhurskas on,
   2. Ja hän on sovinto meidän synteimme edestä, ei ainoastaan meidän, vaan myös kaiken maailman edestä.
   3. Ja siitä me ymmärrämme, että me hänen tunnemme, jos me hänen käskynsä pidämme.
   4. Joka sanoo: minä tunnen hänen, ja ei pidä hänen käskyjänsä, hän on valehtelia, ja ei hänessä ole totuus.
   5. Mutta joka hänen sanansa pitää, totisesti on Jumalan rakkaus hänessä täydellinen. Siitä me tiedämme, että me hänessä olemme.
   6. Joka sanoo itsensä hänessä pysyvän, hänen pitää niin vaeltaman kuin hänkin vaelsi.
   7. Rakkaat veljet, en minä uutta käskyä teille kirjoita, vaan vanhan käskyn, joka teillä alusta oli. Vanha käsky on se sana, jonka te alusta kuulitte.
   8. Minä kirjoitan teille taas uuden käskyn, se mikä hänessä totinen on, ja teissä myös; sillä pimeys on mennyt pois ja totinen valkeus nyt paistaa.
   9. Joka sanoo valkeudessa olevansa ja vihaa veljeänsä, hän on vielä pimeydessä.
   10. Joka veljeänsä rakastaa, se pysyy valkeudessa ja ei hänessä ole pahennusta.
   11. Mutta joka veljeänsä vihaa, hän on pimeydessä ja vaeltaa pimeydessä, eikä tiedä, kuhunka hän menee; sillä pimeydet ovat hänen silmänsä soaisseet.
   12. Rakkaat poikaseni, minä kirjoitan teille, että teille synnit anteeksi annetaan hänen nimensä tähden..."

   • pakkula

    uskovaisille ihmisille ja sillä on halurttu vahvistaa heidän uskoaan.


   • helvettiin?
    pakkula kirjoitti:

    uskovaisille ihmisille ja sillä on halurttu vahvistaa heidän uskoaan.

    Tuomitsetko edelleen uskossa kaatuneet sankarivainajamme helvettiin, koska uskoivat kirjeitse saamaansa synninpäästöön?

    Muita viestivälineitähän ei sodan aikana ollut...


   • arvelet
    pakkula kirjoitti:

    uskovaisille ihmisille ja sillä on halurttu vahvistaa heidän uskoaan.

    Onko hoitomies-perkeleille jo nyt helvetin ovi avoinna?


   • pakkula
    helvettiin? kirjoitti:

    Tuomitsetko edelleen uskossa kaatuneet sankarivainajamme helvettiin, koska uskoivat kirjeitse saamaansa synninpäästöön?

    Muita viestivälineitähän ei sodan aikana ollut...

    Edes sodan aikana ei kukaan saanut uskoa kirjeiden välityksellä. Uskovaiset äidit ja muut omaiset niissä rohkaisivat uskovaisia poikiaan uskomaan edelleen. Uskosta luopuneille he lähettivät tuskaisia kirjeitä, joissa kehottivat heitä etsimään uskovaisia sotatovereita ja ottamaan heiltä vastaan synninpäästön. Minulla on kasa vanhoja Siionin Lähetyslehtiä, joissa niissäkin on sen sisältöisiä toivotuksia. Voisit etsiä käsiisi vaikka Niilo Rauhalan aihetta käsittelevän runon. En muista runon nimeä enkä kirjaa mistä löytyy, mutta jos lähetät postia pakkula (ät) suomi24, niin lupaan etsiä sen sinulle jossakin vaiheessa.


   • aikaista
    pakkula kirjoitti:

    Edes sodan aikana ei kukaan saanut uskoa kirjeiden välityksellä. Uskovaiset äidit ja muut omaiset niissä rohkaisivat uskovaisia poikiaan uskomaan edelleen. Uskosta luopuneille he lähettivät tuskaisia kirjeitä, joissa kehottivat heitä etsimään uskovaisia sotatovereita ja ottamaan heiltä vastaan synninpäästön. Minulla on kasa vanhoja Siionin Lähetyslehtiä, joissa niissäkin on sen sisältöisiä toivotuksia. Voisit etsiä käsiisi vaikka Niilo Rauhalan aihetta käsittelevän runon. En muista runon nimeä enkä kirjaa mistä löytyy, mutta jos lähetät postia pakkula (ät) suomi24, niin lupaan etsiä sen sinulle jossakin vaiheessa.

    "joissa kehottivat heitä etsimään uskovaisia sotatovereita ja ottamaan heiltä vastaan synninpäästön."

    vl-paskaa.


   • silti,
    pakkula kirjoitti:

    Edes sodan aikana ei kukaan saanut uskoa kirjeiden välityksellä. Uskovaiset äidit ja muut omaiset niissä rohkaisivat uskovaisia poikiaan uskomaan edelleen. Uskosta luopuneille he lähettivät tuskaisia kirjeitä, joissa kehottivat heitä etsimään uskovaisia sotatovereita ja ottamaan heiltä vastaan synninpäästön. Minulla on kasa vanhoja Siionin Lähetyslehtiä, joissa niissäkin on sen sisältöisiä toivotuksia. Voisit etsiä käsiisi vaikka Niilo Rauhalan aihetta käsittelevän runon. En muista runon nimeä enkä kirjaa mistä löytyy, mutta jos lähetät postia pakkula (ät) suomi24, niin lupaan etsiä sen sinulle jossakin vaiheessa.

    vaikka se ei todellakaan sinun eikä edes SRK:n asia olekaan.

    Häpeä!


   • SAATANA!"
    arvelet kirjoitti:

    Onko hoitomies-perkeleille jo nyt helvetin ovi avoinna?

    saa otettua taivaspaikan pois 13- ja 14-vuotiailta lapsilta. Hoitomies pakkulan hyvin tuntema kollega näin teki kymmenien ihmisten länsä ollessa. Me kaikki muistamme sen tapauksen.

    Jos K.M. olisi kirjoittanut sen paperille, ei pojilta olisikaan ehkä lähtenyt siinä vilauksessa taivaspaikka pois?


   • *sirkka
    pakkula kirjoitti:

    uskovaisille ihmisille ja sillä on halurttu vahvistaa heidän uskoaan.

    >>Tuokin on kirjoitettu (Kirjoittanut: pakkula / 20.7.09 / klo 02:43)
    uskovaisille ihmisille ja sillä on haluttu vahvistaa heidän uskoaan.


   • black sheep
    pakkula kirjoitti:

    Edes sodan aikana ei kukaan saanut uskoa kirjeiden välityksellä. Uskovaiset äidit ja muut omaiset niissä rohkaisivat uskovaisia poikiaan uskomaan edelleen. Uskosta luopuneille he lähettivät tuskaisia kirjeitä, joissa kehottivat heitä etsimään uskovaisia sotatovereita ja ottamaan heiltä vastaan synninpäästön. Minulla on kasa vanhoja Siionin Lähetyslehtiä, joissa niissäkin on sen sisältöisiä toivotuksia. Voisit etsiä käsiisi vaikka Niilo Rauhalan aihetta käsittelevän runon. En muista runon nimeä enkä kirjaa mistä löytyy, mutta jos lähetät postia pakkula (ät) suomi24, niin lupaan etsiä sen sinulle jossakin vaiheessa.

    täytyy rueta kirjallisen evakeliumin julistamiskiellon tueksi? En tiedä nauraisinko vai itkisinkö...


  • hirveästi

   töitä ansaitakseen oman autuutensa noudattamalla SRK:n syntilistoja, eihän sitä halua, että joku toinen saisi armon ihan ilmaiseksi -ja vielä lukemalla!

   • Jumalalle riittää

    Juu, mutta vielä lisäksi: juuri näin Raamattu opettaa: armon saa uskoa jokainen ihan ilmaiseksi... sillä Kristus kärsi ristillä ja SE RIITTÄÄ Jumalalle! Synnit on anteeksi annettu!

    Tämä on aivan liian yksinkertainen oppi vanhoillislestadiolaisille. Sitä ihmistä pitäisi saada siihen väliiin!

    Mutta Luther opettaa: Yksin armosta, yksin uskosta, Kristuksen tähden. Siihen ei ihmistä mahdu eikä tarvita.


  • Armon kirjoituskielto

   Satumaija kirjoitti naulan kantaan Mopin palstalla:

   "...tekstin perään/Päivämiehen etusivulle voisi laittaa varoituksen, kuten tupakka-askeissa on; Luettuasi tämän, et ole saanut syntejäsi anteeksi, käänny lähimmän rauhanyhdistyksen puoleen."

   • Aika mielenkiintoinen asia sinänsä. Kun ajattelen sitä kohtaa Raamatussa, kuinka Jeesus omilleen antoi vallan antaa syntejä anteeksi...jos tämä synteinanteeksianto jotenkin muuten saataisiin, Jeesuksen lupaus omilleen olisi pelkää hölynpölyä. Lisäksi, kun eriseuraista ihmistä on Raamatussa neuvottu hengellisesti kartamaan, niin kuinka ihmeessä tuo eriseuranen voisi antaa syntejä anteeksi? (Tiit.3:10-11).

    Sehän ei ole sanan virka, jossa synnit saa anteeksi, vaan Pyhän Hengen virka:

    Joh.20:21. "Ja Jesus taas sanoi heille: rauha olkoon teille! niinkuin Isä minun lähetti, niin minä myös lähetän teidät. 22. Ja kuin hän nämät sanonut oli, puhalsi hän heidän päällensä ja sanoi heille: ottakaat Pyhä Henki:
    23. Joille te synnit anteeksi annatte, niille ne anteeksi annetaan, ja joille te ne pidätte, niille ne ovat pidetyt".

    Uusikäännös:
    Joh.20:21. Jeesus sanoi uudelleen: "Rauha teille! Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minä teidät."
    22. Sanottuaan tämän hän puhalsi heitä kohti ja sanoi: "Ottakaa Pyhä Henki.
    23. Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut. Jolta te kiellätte anteeksiannon, hän ei saa syntejään anteeksi."


   • weha kirjoitti:

    Aika mielenkiintoinen asia sinänsä. Kun ajattelen sitä kohtaa Raamatussa, kuinka Jeesus omilleen antoi vallan antaa syntejä anteeksi...jos tämä synteinanteeksianto jotenkin muuten saataisiin, Jeesuksen lupaus omilleen olisi pelkää hölynpölyä. Lisäksi, kun eriseuraista ihmistä on Raamatussa neuvottu hengellisesti kartamaan, niin kuinka ihmeessä tuo eriseuranen voisi antaa syntejä anteeksi? (Tiit.3:10-11).

    Sehän ei ole sanan virka, jossa synnit saa anteeksi, vaan Pyhän Hengen virka:

    Joh.20:21. "Ja Jesus taas sanoi heille: rauha olkoon teille! niinkuin Isä minun lähetti, niin minä myös lähetän teidät. 22. Ja kuin hän nämät sanonut oli, puhalsi hän heidän päällensä ja sanoi heille: ottakaat Pyhä Henki:
    23. Joille te synnit anteeksi annatte, niille ne anteeksi annetaan, ja joille te ne pidätte, niille ne ovat pidetyt".

    Uusikäännös:
    Joh.20:21. Jeesus sanoi uudelleen: "Rauha teille! Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minä teidät."
    22. Sanottuaan tämän hän puhalsi heitä kohti ja sanoi: "Ottakaa Pyhä Henki.
    23. Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut. Jolta te kiellätte anteeksiannon, hän ei saa syntejään anteeksi."

    Mitäs nauramista tuossa on? Eikö Raamattu opeta ennenuskoneista:

    "Meillä senkaltainen virka on, sen jälkeen kuin armo meidän kohtaamme tapahtunut on" (2.Kor.4:1).
    Kohta osoittaa siis, että ennen uskoneiden kautta, on Pyhän Hengen virka.

    1.Tes.1:5. "Että meidän evankeliumi on teidän tykönänne ollut, ei ainoastansa puheessa, vaan myös voimassa ja Pyhässä Hengessä, ja vahvassa tiedossa; niinkuin te tiedätte, minkäkaltaiset me teidän tykönänne teidän tähtenne olimme".


   • opetuslapsilleen
    weha kirjoitti:

    Aika mielenkiintoinen asia sinänsä. Kun ajattelen sitä kohtaa Raamatussa, kuinka Jeesus omilleen antoi vallan antaa syntejä anteeksi...jos tämä synteinanteeksianto jotenkin muuten saataisiin, Jeesuksen lupaus omilleen olisi pelkää hölynpölyä. Lisäksi, kun eriseuraista ihmistä on Raamatussa neuvottu hengellisesti kartamaan, niin kuinka ihmeessä tuo eriseuranen voisi antaa syntejä anteeksi? (Tiit.3:10-11).

    Sehän ei ole sanan virka, jossa synnit saa anteeksi, vaan Pyhän Hengen virka:

    Joh.20:21. "Ja Jesus taas sanoi heille: rauha olkoon teille! niinkuin Isä minun lähetti, niin minä myös lähetän teidät. 22. Ja kuin hän nämät sanonut oli, puhalsi hän heidän päällensä ja sanoi heille: ottakaat Pyhä Henki:
    23. Joille te synnit anteeksi annatte, niille ne anteeksi annetaan, ja joille te ne pidätte, niille ne ovat pidetyt".

    Uusikäännös:
    Joh.20:21. Jeesus sanoi uudelleen: "Rauha teille! Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minä teidät."
    22. Sanottuaan tämän hän puhalsi heitä kohti ja sanoi: "Ottakaa Pyhä Henki.
    23. Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut. Jolta te kiellätte anteeksiannon, hän ei saa syntejään anteeksi."

    - missä kohdassa on nuo "omat" mainittu ja erityisesti missä on mainittu noiksi "omiksi" vl:t? muualla kuin harhaoppisissa vl-puheissa

    lue koko kirja kokonaisuutena äläkä noki sieltä täältä irrallisia lauseita lahko-opin tueksi aitoon ja ainutkertaiseen vl-tyyliin

    "lapsille ja nuorille sanoisin että jättäkää koko srk-lahko viimeistään täysi-ikäistyttyänne vältytte monelta pahalta"


   • opetuslapsilleen kirjoitti:

    - missä kohdassa on nuo "omat" mainittu ja erityisesti missä on mainittu noiksi "omiksi" vl:t? muualla kuin harhaoppisissa vl-puheissa

    lue koko kirja kokonaisuutena äläkä noki sieltä täältä irrallisia lauseita lahko-opin tueksi aitoon ja ainutkertaiseen vl-tyyliin

    "lapsille ja nuorille sanoisin että jättäkää koko srk-lahko viimeistään täysi-ikäistyttyänne vältytte monelta pahalta"

    Tottakai oma Pyhä Henki ja Pyhän Hengen virka. Ei tuota valtaa ole vain niilla, jotka eivät koko Pyhän Hengen virkaa edes tunnusta. Ei Pyhä Henki opeta monella tavalla.

    2.kor.5:17. "Sentähden jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luontokappale; sillä vanhat ovat kadonneet, katso, kaikki ovat uudeksi tulleet.
    18. Mutta ne kaikki ovat Jumalasta, joka meitä on itse kanssansa sovittanut Jesuksen Kristuksen kautta, ja antoi meille viran sovinnosta saarnata.
    19. Sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itse kanssansa, ja ei lukenut heille heidän syntiänsä, ja on meissä sovintosaarnan säätänyt.
    20. Niin olemme me Kristuksen puolesta käskyläiset; sillä Jumala neuvoo meidän kauttamme. Niin me rukoilemme siis Kristuksen puolesta, että te Jumalan kanssa sovitte.
    21. Sillä hän on sen, joka ei mitään synnistä tietänyt, meidän edestämme synniksi tehnyt, että me hänessä tulisimme siksi vanhurskaudeksi, joka Jumalan edessä kelpaa".


   • ihmeen oikeudella
    weha kirjoitti:

    Tottakai oma Pyhä Henki ja Pyhän Hengen virka. Ei tuota valtaa ole vain niilla, jotka eivät koko Pyhän Hengen virkaa edes tunnusta. Ei Pyhä Henki opeta monella tavalla.

    2.kor.5:17. "Sentähden jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luontokappale; sillä vanhat ovat kadonneet, katso, kaikki ovat uudeksi tulleet.
    18. Mutta ne kaikki ovat Jumalasta, joka meitä on itse kanssansa sovittanut Jesuksen Kristuksen kautta, ja antoi meille viran sovinnosta saarnata.
    19. Sillä Jumala oli Kristuksessa ja sovitti maailman itse kanssansa, ja ei lukenut heille heidän syntiänsä, ja on meissä sovintosaarnan säätänyt.
    20. Niin olemme me Kristuksen puolesta käskyläiset; sillä Jumala neuvoo meidän kauttamme. Niin me rukoilemme siis Kristuksen puolesta, että te Jumalan kanssa sovitte.
    21. Sillä hän on sen, joka ei mitään synnistä tietänyt, meidän edestämme synniksi tehnyt, että me hänessä tulisimme siksi vanhurskaudeksi, joka Jumalan edessä kelpaa".

    vl:t ovat perineet PH:n ja sen viran tänne Pohjanmaalle kun Raamatussa ei ole halaistua sanaa vl:istä tai SRK:sta?

    Noita jakeita voi lainailla kukin mielensä mukaan ja "uskoaan" pönkittämään ja pönäköitämään mutta niissä kun ei ole sanaakaan vl-lahkosta. Jos selvin sanoin kerrottaisiin PH:n siirtyvän aikojen kuluessa vaikka Ylivieskaan tai sinne Vaasaan, sitä ei kävisi kenenkään kiistäminen!

    Raamattuhan on tasan tarkkaan niin kuin se luetaan, ei niin kuinka se jossain lahkossa TULKITAAN!


   • tiedät
    weha kirjoitti:

    Aika mielenkiintoinen asia sinänsä. Kun ajattelen sitä kohtaa Raamatussa, kuinka Jeesus omilleen antoi vallan antaa syntejä anteeksi...jos tämä synteinanteeksianto jotenkin muuten saataisiin, Jeesuksen lupaus omilleen olisi pelkää hölynpölyä. Lisäksi, kun eriseuraista ihmistä on Raamatussa neuvottu hengellisesti kartamaan, niin kuinka ihmeessä tuo eriseuranen voisi antaa syntejä anteeksi? (Tiit.3:10-11).

    Sehän ei ole sanan virka, jossa synnit saa anteeksi, vaan Pyhän Hengen virka:

    Joh.20:21. "Ja Jesus taas sanoi heille: rauha olkoon teille! niinkuin Isä minun lähetti, niin minä myös lähetän teidät. 22. Ja kuin hän nämät sanonut oli, puhalsi hän heidän päällensä ja sanoi heille: ottakaat Pyhä Henki:
    23. Joille te synnit anteeksi annatte, niille ne anteeksi annetaan, ja joille te ne pidätte, niille ne ovat pidetyt".

    Uusikäännös:
    Joh.20:21. Jeesus sanoi uudelleen: "Rauha teille! Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minä teidät."
    22. Sanottuaan tämän hän puhalsi heitä kohti ja sanoi: "Ottakaa Pyhä Henki.
    23. Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut. Jolta te kiellätte anteeksiannon, hän ei saa syntejään anteeksi."

    ketkä ovat Jeesuksen omia?

    Sellaista näkökykyähän ei ihmiselle ole annettu.

    Tässä avauksessa tosin oli kysymys vanhoilliskertadiolaisten anteeksiantamisen todistamisesta kirjoitetussa sanassa.


   • acimlai nen
    weha kirjoitti:

    Aika mielenkiintoinen asia sinänsä. Kun ajattelen sitä kohtaa Raamatussa, kuinka Jeesus omilleen antoi vallan antaa syntejä anteeksi...jos tämä synteinanteeksianto jotenkin muuten saataisiin, Jeesuksen lupaus omilleen olisi pelkää hölynpölyä. Lisäksi, kun eriseuraista ihmistä on Raamatussa neuvottu hengellisesti kartamaan, niin kuinka ihmeessä tuo eriseuranen voisi antaa syntejä anteeksi? (Tiit.3:10-11).

    Sehän ei ole sanan virka, jossa synnit saa anteeksi, vaan Pyhän Hengen virka:

    Joh.20:21. "Ja Jesus taas sanoi heille: rauha olkoon teille! niinkuin Isä minun lähetti, niin minä myös lähetän teidät. 22. Ja kuin hän nämät sanonut oli, puhalsi hän heidän päällensä ja sanoi heille: ottakaat Pyhä Henki:
    23. Joille te synnit anteeksi annatte, niille ne anteeksi annetaan, ja joille te ne pidätte, niille ne ovat pidetyt".

    Uusikäännös:
    Joh.20:21. Jeesus sanoi uudelleen: "Rauha teille! Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minä teidät."
    22. Sanottuaan tämän hän puhalsi heitä kohti ja sanoi: "Ottakaa Pyhä Henki.
    23. Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut. Jolta te kiellätte anteeksiannon, hän ei saa syntejään anteeksi."

    Mutta pätee myös että jos jättää jollekin synnit anteeksiantamatta niin ei saa itsekään anteeksi.


  • Tulkaa seuroihin

   Puheesta voi kyllä uskoa syntinsä anteeksi, mikäli se radiosta tulee. Suorana lähetyksenä.
   Mutt ei tunnu oikealle, jos vanhoja suviseurapuhe nauhoja kuunnellaan omaksi autuudeksi.

   • Ykkösfriikki

    Mihin perustuu toi ajatus, että seurapuheessa olevan synninpäästön (anteeksi antamisen) pitää tulla suorana lähetyksenä radiosta?

    Useimmat YLEn radio1:n hartausohjelmat nauhoitetaan ennalta. Suoria lähetyksiä on harvoin!


   • ainoa vaatimus

    synninpäästölle. Ilman uskoa ei voi olla synninpäästöä, se täytyy omakohtaisesti uskoa itselle kuuluvaksi. Vanhoja suviseurapuheita voi kuunnella uskon vahvistukseksi, jos kirjoitetusta sanasta tulee itselle omakohtainen usko, niin ihan varmasti se on yhtä pätevä kuin "likaisesta astiasta" saatu synninpäästö


  • ja on siitä netissäkin

   Pakkula todisti itse Mopin palstalla, että synninpäästösanojen kirjoittamiskäytäntö tosiaan SRK:ssa muutettiin joitkain vuosia sitten.

   ”Muutama vuosi sitten läheisen kansanopiston kurssilla eräs kurssilainen kysyi, onko hänen havaintonsa oikea, ja jos on, mihin käytännön muutos perustuu.

   Saimme kurssin opettajalta vastauksen, että havainto on oikea, ja että käytäntöä vaihdettiin tietoisesti, kun alkoi siellä täällä tulla ihmisiä, jotka väittivät saaneensa uskon niitä vastauksia lukemalla. Koska ei haluta antaa ihmisille Raamattuun perustumattomia lupauksia, käytäntöä vaihdettiin hiljaisuudessa.”

   http://p2.foorumi.info/keskusteluavanhoillislestadiolaisuudesta/viewtopic.php?t=2015&postdays=0&postorder=asc&start=8

   • Voi harmi sentään

    Ette muistaneet kertoa hänelle! ?


   • sattuupi
    Voi harmi sentään kirjoitti:

    Ette muistaneet kertoa hänelle! ?

    Tieto ei kulje kaikille. Mutta saapihan Hautamäkikin uskoa tuon valehteluksi tulkitun opetuksen anteeksi.

    Pyhä Henki ei ollut ehtinyt sitä hänelle kirkastaa, kun se oli niin uusi asia ristillisyyvessäki...

    Uskoisin, ettei hän niin enää opeta, vaan: "...joka paha on, se olkoon edelleenkin paha....", jne.


   • seurakuntalaiset
    sattuupi kirjoitti:

    Tieto ei kulje kaikille. Mutta saapihan Hautamäkikin uskoa tuon valehteluksi tulkitun opetuksen anteeksi.

    Pyhä Henki ei ollut ehtinyt sitä hänelle kirkastaa, kun se oli niin uusi asia ristillisyyvessäki...

    Uskoisin, ettei hän niin enää opeta, vaan: "...joka paha on, se olkoon edelleenkin paha....", jne.

    mutta ei omaa minkäänlaisia tiedottamistaitoja/lahjoja.

    Kyseisessä tehtävässä olisi hyvä olla edes välttävät taidot tiedottamisesta.

    Vaihtakaa henkilö tiedottajaksi , KIITOS!


   • ei auta,
    seurakuntalaiset kirjoitti:

    mutta ei omaa minkäänlaisia tiedottamistaitoja/lahjoja.

    Kyseisessä tehtävässä olisi hyvä olla edes välttävät taidot tiedottamisesta.

    Vaihtakaa henkilö tiedottajaksi , KIITOS!

    niin kokeilisi puhua totta!


   • saa missään
    seurakuntalaiset kirjoitti:

    mutta ei omaa minkäänlaisia tiedottamistaitoja/lahjoja.

    Kyseisessä tehtävässä olisi hyvä olla edes välttävät taidot tiedottamisesta.

    Vaihtakaa henkilö tiedottajaksi , KIITOS!

    nimessä vaihtaa tiedottajan paikalta, koska hä sanoo virallisen totuuden ja siten tiedämme missä mennään. Hän on kullan arvoinen koko seurakunnalle.


   • Pettynyt vl
    seurakuntalaiset kirjoitti:

    mutta ei omaa minkäänlaisia tiedottamistaitoja/lahjoja.

    Kyseisessä tehtävässä olisi hyvä olla edes välttävät taidot tiedottamisesta.

    Vaihtakaa henkilö tiedottajaksi , KIITOS!

    Millainen työsopimus Aimo Hautamäellä mahtaa SRK:ssa olla? Määräaikainen, viisivuotinen? Vai "toistaiseksi"?


   • olla se
    Pettynyt vl kirjoitti:

    Millainen työsopimus Aimo Hautamäellä mahtaa SRK:ssa olla? Määräaikainen, viisivuotinen? Vai "toistaiseksi"?

    kunnes kuolema MEidät erottaa?


   • on syntynyt
    Pettynyt vl kirjoitti:

    Millainen työsopimus Aimo Hautamäellä mahtaa SRK:ssa olla? Määräaikainen, viisivuotinen? Vai "toistaiseksi"?

    v. 1947. Kohta kongi pelastaa!


  • laisesti?

   Kun se pelkää sanansa leviävän liikaa?

   • riittää kaikille...

    vanhat saarnamiehet toistelivat vielä 40-50-luvulla: "Armossa on varaa ja veressä on voimaa!"

    Nyt on tullut armosta niukkuus. Sitä tarjoillaan vain tarkasti valikoiden.


   • armoa!
    riittää kaikille... kirjoitti:

    vanhat saarnamiehet toistelivat vielä 40-50-luvulla: "Armossa on varaa ja veressä on voimaa!"

    Nyt on tullut armosta niukkuus. Sitä tarjoillaan vain tarkasti valikoiden.

    Sitä ei jokaiselle annetakaan. Niin ovat hoitomiehet jo 70-luvulla päättäneet.


  • kovennetaan?

   Eikö olisi SRK:n jatkuvasti pienenevän joukon edun mukaista, että armon ehtoja lievennettäisiin tiukentamisen sijasta?

   • Linjoilla

    Eihän tässä ole muuta kuin se että Aimo on eri linjoilla kuin Olavi joka on keksinyt että lehteen ei saa laittaa synninpäästöä.


   • Kärpäsenä katossa
    Linjoilla kirjoitti:

    Eihän tässä ole muuta kuin se että Aimo on eri linjoilla kuin Olavi joka on keksinyt että lehteen ei saa laittaa synninpäästöä.

    Olavi ja julkaisutoimikunta, ja päätös on käsitelty myös puhujainkokouksessa. Kyllä se on virallisesti päätetty, vaikka Aimo sen kiistikin. En tosiaan tiedä, miksi Aimo meni sen tekemään. Tuli vaan turhaa sekaannusta.


   • Tarkoituksena
    Kärpäsenä katossa kirjoitti:

    Olavi ja julkaisutoimikunta, ja päätös on käsitelty myös puhujainkokouksessa. Kyllä se on virallisesti päätetty, vaikka Aimo sen kiistikin. En tosiaan tiedä, miksi Aimo meni sen tekemään. Tuli vaan turhaa sekaannusta.

    Mikähän siinä on Olavilla takana että ei lehden välityksellä voi syntejä saarnata anteeksi,kun ei tällainen maallikko ymmärrä.Olen kyllä Aimon kannalla.


   • saatanalle.
    Linjoilla kirjoitti:

    Eihän tässä ole muuta kuin se että Aimo on eri linjoilla kuin Olavi joka on keksinyt että lehteen ei saa laittaa synninpäästöä.

    VL:ssähän erimielinen hoidetaan saatanan haltuun. Kumpiko tässä tilanteessa saa jäädä armon alle ja kumpi julistetaan saatanan lapseksi?


  • "helpommalla"

   taivaaseen kuin itse. Saisi synnit anteeksi ihan ilman tuntikausien hoitokokousta -lukemalla ja uskomalla. Sellainen ei vl:lle sovi, vaan jokaisen tehtävä on vahtia että muut kärsivät vähintään yhtä paljon...

  • sunnyriver

   Onneksi Jumala toimii, niin puhutun kuin kirjoitetun Sanan kautta.
   Itse olin aikanani etsinyt pitkään Jumalaa, puolestani oli rukoiltu,
   mutta en päässyt läpi saatanan piirityksestä.
   Mutta onneksi oli monia esirukoilijoita, jotka jaksoivat rukoilla,
   vaikka itse olin jo toivoton.
   Ja onneksi oli eräs kristitty lehti, jossa oli artikkeli katkeruudesta.
   Kun sen luin, tajusin oman tilani
   ja Jumalan rakkaus virtasi elämääni,
   kaikki tulpat olivat poissa.
   *
   Toisen kerran luin erään vanhan mummon kirjoittamaa kirjaa
   hänen esirukoustehtävästään tämän kansan puolesta
   ja siinä hän selitti hyvin maanläheisellä tavalla sen,
   kuinka Jumala haluaa ihmisten rukoilevan säiden puolesta.
   Ja tuo teksti synnytti minussa sen uskon,
   että uskallan rohkeasti rukoilla säiden puolesta.
   *
   Usein Jumala sanoo, mitä pitää rukoilla,
   usein oma kokemus riittää,
   mutta sekin voi pettää.
   Tässä kesällä alkoi taas olla sadetta omasta mielestäni liikaa
   ja aloin rukoilla parempia ilmoja.
   Hyvin pian Jumala kuitenkin vastasi:
   "Kaikki sade tarvitaan tulevina päivinä!"
   Ja niin kävi, seurasi viikkojen helle,
   oma kurpitsamaanikin meinasi kuivua.
   Uskon siihen,
   että Jumala haluaa meidän rukoilevan säiden puolesta
   ja haluaa vastata rukouksiimme,
   sain kuitenkin tuon pienen kirjan kautta.

  • thick

   four; clomid ovulation; cheap propecia; order viagra; doxycycline and alcohol; order propecia; accutane attorneys; apo-sulfatrim ds;

  • Sectori

   On tietysti olemassa vaara, että jos synninpäästö kirjoitetaan johonkin julkiseen painotuotteeseen, voi joku muu kuin vl pelastua. Siihen asiaan kun ei tunnu olevan niinsanotusti riittävästi öljyä lampuissa. Ja silloin myös avautuu se mahdollisuus, että lukutaitoinen ja ymmärryskykyinen ihminen voi lukea tämän saman evankeliumin Raamatusta.

   Muun muassa sellainen mies kuin Martti Luther halusi, että Raamattu "saksannetaan", että mahdollisimman moni voisi tutustua elävään Jumalan Sanaan. Sieltä sitten voi lukea muun muassa Paavalin kirjoituksia: Room 8: 1. Niin ei nyt siis ole mitään kadotustuomiota niille, jotka Kristuksessa Jeesuksessa ovat.

   • Että näin

    Juuri siitä syystä uskonpuhdistaja Luther ajoi sitä että kaikille ihmisille tuli saada lukutaito ja Raamattu oli kännettävä kansan omalle kielelle. Että he voisivat itse lukea Raamattua ja uskoa. katolilaiset pitivät tätä hullutuksena.

    SRK:n miehet ovat kääntäneet tämänkin luterilaisuuden peruspilarin nurin.

    Hehän eivät salli edes sitä että ihmiset tutkistelevat omaehtoisesti Jumalan sanaa. Tästä on esimerkkinä täällä kerrottu Espoon rauhanyhdistyksen kiristys ja painostustapaus.


   • armoa!

    Vaan sen täytyy säännöstellä armoaan jatkuvasti. Vain niille, jotka rohkenevat tulla saarnamiehen tai muun johtokunnan jäsenen puheille, armo annetaan. Salassa uskovat kuluttaisivat hyvin äkkiä koko SRK:n armon loppuun.


  • triangle

   begin; xenical; cipro; order tetracycline on line; prednisone withdrawal; adipex online without prescription; soma; buy levitra online; phentermine; propecia;

  • safe

   fire; levitra 10 pills; cialis soft tabs; diflucan online; cilift; acomplia weight loss drug;

  • dshafr

  Ketjusta on poistettu 11 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mua kiinnostais

   Aika paljon vietellä sut vielä J... ❤️❤️
   Ikävä
   63
   1691
  2. Aion ottaa yhteyttä sinuun

   ens tai seuraavalla viikolla. Tähän vaan tiedoksi että osaat varautua rakas :)
   Ikävä
   106
   1373
  3. Martina, Jasser ja kaik neljä tytärtä Järvisydämessä

   Sinne se Jasseri kiitää pitkin baanaa. Esko oli niin kiva, että antoi autonsa hälle. Noin toimii fiksu, avarakatseinen ex.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   171
   1356
  4. Jos laittaisin viestin

   Laittaisn: vaan: Moi, mitäs kuuluu 😊 Se riittäisi kertomaan tarpeeksi kaiken jälkeen. Mitä itse laittaisit?
   Ikävä
   78
   1233
  5. Miten musta tuntuu

   että sä teet niitä mulle :) Olen katsonut rivien välistä ja ymmärrän ehkä mitä tarkoitat. Olemme samalla viivalla ja täysiä idiootteja jos me ei yhdis
   Ikävä
   40
   796
  6. Valtamedia VALEHTELI Oodin tapahtumista, paikalla ollut pastori kertoo totuuden

   Eli ainoa joka häiriköi oli naiseksi pukeutunut mies(sairasta), joka töni ja jopa löi pastoria ja haastoi kaksintaisteluun. Youtubelta löytyy video j
   Maailman menoa
   235
   732
  7. Helteet paljastaa.

   Sumin naiset on kyllä aika läskejä, osa ihan yököttää ku vähissä vaatteissa kauppaa lyllertävät, läskit tursuu ja sit koittavat viel pitää tiukkoja va
   Suomussalmi
   49
   722
  8. Jos en olisi rakastunut sinuun

   voisin sentään tapailla muita. Rakastumalla sinuun tuomitsin itseni yksinäisyyteen.
   Ikävä
   57
   708
  9. En halua elää ilman sinua

   Mutta ei sinun kanssakaan voi elää. Miten tästä voisi päästä yli..
   Ikävä
   47
   694
  10. Miten reagoisit

   Jos heräisitkin aamulla palstalaisen vierestä?
   Sinkut
   128
   683
  Aihe