Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Allergiselle jyrsijä...

Nannnu

Ystäväni olisi hankkimassa pojalleen (5v) jyrsijää. Ongelmana on kuitenkin se että ystäväni perheessä on astmaa ja hän on itsekin allerginen eläimille. Lapsen halu on kova, ja ystäväni ei selkeästi välitä omasta terveydestään. Mikä olisi sopiva jyrsijä tällaiseen perheeseen?
Yritin tarjota maakilpikonnaa, sillä ne eivät ole yhtä allergisoivia kuin jyrsijät, mutta se ei kelpaa. Maakonnat kun elävät niin pitkään ettei perhe halua ottaa niin pitkäaikaista vastuuta.

Tiedän ettei ole olemassa jyrsijää joka soveltuu hyvin allergisille, mutta olisiko joku edes sinnepäin? Jyrsijä joka ei tarvitse pöllyävää pohjamateriaalia ja joka sopisi lapselle.

11

779

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tiikerigerbiili

      viisi vuotias poika on liian nuori hoitamaan jyrsiää. Vastuu on siis 99,9% vanhemilla. Jyrsiät asuvat puruissa tai jos on puruton asumusmuoto syövät heinää... Mursut ja kannit elävät pitkään verrattuna muihin jyrsiöihin. Hamsteri elää yksin öisin muutaman vuoden ., allergisoi eikä minun mielestä pienen kokonsa takia sovi 5 vuotialle. Samoin gerbiilit ovat liian pieniä

      Jos vanhemilla on aikaa, kiinnonstusta ja motivaatiota voi kokeilla siiliä.

      Sopivat allergiselle
      Jyrsiänkaltainen
      Ei elä kauan

      -Kallis
      -Hyvät eläinlääkärit harvassa
      -Yö eläjä

      Itselläni ei ole omakohtaista kokemusta lemmikki siileistä.

      • harkitse..

        Siili ei tosiaankaan sovellu pienelle lapselle.
        Ja siili harhaluuloja vasten aiheuttaa kyllä allergiaa siinä missä muutkin.
        Eikä siili tosiaan ole jysijän kaltainen.

        Ja huom, siili on hyönteissyöjä, eli torakat, madot, sirkat jne. on vaan pakko pitää sitten nurkissa ja syöttää niitä.

        Siilit myöskin saattavat purra ja piikit ovat terävät. Eipä pieni lapsi tällästä heti tajua.


    • Ei, ei eeeeeeiiii...

      Miksi pitää väkisin ottaa joku "leikkikalu" 5v.(!!!!!!!) lapselle?????
      Aina ei voi saada kaikkea mitä tahtoo ja se on todella typerää, jos hankkii lapselle lemmikkieläimen jonka joutuu hetken päästä luovuttamaan allergian vuoksi pois.

      Eläimet eivät ole esineitä, joita voi halutessa antaa kiertoon ja se että tahtoisi hankkia noinkin pienelle lapselle lemmikin, niin mielipiteeni tähän on ehdoton ei.

    • Vegaani-tyttö

      Tuo on kyllä nyt jo aika kaukaa haettu että 5 v lapselle annettaisiin lemmikki. Eihän se öapsi ole voinut edes vielä lukea mistään lemmikistä. Eli se eläin olisi sille vain silitys lelu ja vanhemmat joutuisivat sitä hoitamaan!!!

      Jos on näin että vanhemamt pystyvät ja haluavat huolehtia siitä, niin yksi hyvä eläin on rotta. Itselläni on niitä 3. Eikä ne juuri aiheuta allergiaa, kun niillä se puru pitää olla sellaista pölyämätöntä esim. Mörtti-röpöä.

      Mutta pikaisesti hankkimaan tietoa siitä eläimestä ennenkun ottavat sen!!

      • Elf333

        Kyllähän lapset kaikenlaista haluavat.Myös eläimiä.Mutta viimekädessä vastuu on aina vanhemmilla-varsinkin näin nuoren lapsen kohdalla.Jos perheessa on jo allergiaa ja astmaa ei kyllä kannattaisi "kaivaa verta nenästään" ja hankkia lemmikkiä varsinkin ,kun melko todennäköisesti joutuu siitä luopumaan.Lisäksi huomiotani kiinnitti kohta,jonka mukaan eläin ei saisi olla pitkäikäinen.Tämä osoittaa minusta perheeltä melkoista lyhytjännitteisyyttä ja sitoutumattomuutta.
        Eläintä ei koskaan saa hankkia hetken mielijohteesta tai kun "lapsi sitä niin kovasti haluaa".Myydään eläimiä-palstat ovat täynnä näitä "pitovaikeuseläimiä",joista monet ovat jopa pahasti laiminlyötyjä kun ei niin kovin innokas "kiinnostus" eläintä kohtaan onkin lopahtanut tai vanhemmat ovat kyllästyneet hoitamaan eläintä,joka oli lapselle "niin tärkeä".
        Tässä tapauksessa odottelisin ja katsoisin onko lapsen kiinnostus eläimiä kohtaan aitoa vai olisiko eläin vain lelu lapselle.Odotusaikana onkin hyvä ottaa selvää eri eläinlajeista,niiden hoidosta yms.


    • suosittele!

      Mielestäni perheelle on paras ratkaisu hankkia lapselle joku eläimiin liittyvä harrastus. 4H-kerho tai ratsastus. Oman lemmikin hankinta ei ole heidän tapauksessaan hyvä ratkaisu.

      • samaa mieltä

        Niin juuri. Ja jos pioka haluaa eläimen, kannattaa ostaa pehmolelu. Noin nuori ei välttämättä osaa hoitaa eläintä. Kannattaa odottaa ainakin pari vuotta ennen kuin ostaa eläimen. Eläin ei ole lelu. Ja kannatan harrastus ajatusta!


      • R.N
        samaa mieltä kirjoitti:

        Niin juuri. Ja jos pioka haluaa eläimen, kannattaa ostaa pehmolelu. Noin nuori ei välttämättä osaa hoitaa eläintä. Kannattaa odottaa ainakin pari vuotta ennen kuin ostaa eläimen. Eläin ei ole lelu. Ja kannatan harrastus ajatusta!

        http://jyrsiat.suntuubi.com/?cat=1


    • huopaaja

      Jaahas että haukut tuli heti kättelyssä...Olen pahoillani!!
      No minusta on hyvä jos ihmiset haluavat siedätyshoitoa tässä desinfioidussa ja sairaaloisen bakteerikammosessa maassa.
      Meillä on kolme viidestä perheenjäsenestä astmaatikkoja ja kaksi lievästi allergisia. Eläimiä meillä on 5-rottaa ja neljä koiraa...kissakin on ollut. Eli koko ikäni ajan joku eläin ja kaikki pidetty loppuun asti. Oli se sitten kala eli hevonen.
      Poikani 5v pitää todella hyvää huolta rotistani kun pyydän (tai haluaa tehdä) jotain tekemään valvotusti. Osaa ruokkia, hoitaa ja pitää sylissä. Mielestäni eläin antaa lapselle kuvan inhimillisyydestä joka on täysin päinvastaista kuin sotapelit 24/7 joita valitettavan monessa taloudessa lapselle harrastukseksi annetaan. Kaikki on kiinni lapsen motivaatiosta ja aikuisen motivoinnista.

      Niinkuin jo joku yllä mainitsi, rotta olisi oiva valinta. Kuivikkeina kun ei saa käyttää mitään pölyävää. Mielestäni ne ovat kuin miniatyyrikoiria jotka nauttivat ihmisen huomiosta ja hellyydestä. Viisaita otuksia:-)
      Elävät sen max 3v suunnilleen.

      Sitten se pitkäikäisyys... On järkevää aluksi ottaa jokin lyhytikäisempi ja katsoa miten pärjää hoidon, ajan ja allergian kanssa. Eihän sitä voi tietää pitkälle tähtäimelle tässäkään perheessä jos heillä on suunnitelmissa vaikka muutto ulkomaille 5v kuluttua. Onko järkeä silloin ottaa esim kissa joka elää sen parikymmentävuotta.
      Mielestäni tässä on ajateltu järkevästi ajankäyttö ja lapsen vastuun otto perheen askareista. Viisivuotias ei ole tyhmä.

      • tärrieri

        TODELLAKIN ALLERGIAN TASOSTA.

        Ystävälläni astma ja allergia koirille - kasvattaa koiria ja himourheilee.
        Isälläni pienehkö allergia - jouduimme antamaan eläimemme pois sen takia.


    • 98765

      No ensinnäkin, allergiaa on niin monentasoista ja eri asioille, että mielestäni eläin ei välttämättä ole täysin suljettu vaihtoehto. Kaikki allergikot eivät reagoi kaikkeen allergisesti. Astma onkin jo vähän vakavempi juttu. Mutta esim. ystävälläni on astma ja on aina perheessä ollut lemmikkejä. Ilmeisesti pärjää astmansa eläintensä kanssa. Itsellä on allergisena ollut undulaatteja. Jokainen varmaan tunnistaa olonsa itse. Tietysti eläimeen liittyy riski erityisesti allergisella. Mutta ei sitä tervekään henkilö voi vannoa, etteikö herkistyisi eläinpölyille missään vaiheessa. Jotkut esim. eivät saa oireita, kun eläin on toisessa huoneessa. Toiset taas saavat pienestäkin kissankarvasta kauheat oireet.

      5-vuotias on aika pieni kantamaan yksin vastuuta eläimestä. Mutta mielestäni eläimen hoito on rakentavampaa tekemistä kuin video-pelit ja piirrettyjen tuijottaminen. Kyllä sen ikäinen voi hyvinkin oppia täyttämään ruoka-kupin ja vaihtamaan vesi-astian. Häkin siivoamisessa kyllä pitää olla aikuinen mukana. Intiassa 4-vuotias voi joutua huolehtimaan puolivuotiaasta pikkuveljestään. Täällä Suomessa ajatellaan, että 5-vuotias ei osaa tai hänen ei tarvitse mitään muuta tehdä kuin leikkiä. Toivottavasti he osaavat tehdä oikeat ratkaisut!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2227
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2063
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1668
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1490
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1486
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1377
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1354
    8. 52
      1248
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1190
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe