H-veneestä

retkivene

minkälaisia ideoita ja kokemuksia teillä on H-veneen tuunaamisesta retkipaatiksi??? WC-ratkaisut, keitin, lämppäri, kaiteet, hytin takaosan nosto ....?? Onko kukaan laittanut sähköperämoottoria pohjan läpi kiinteänä ratkaisuna? Muita ideoita??

20

3689

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hoobo

      Itselläni '75 Artekno H jota olen vuosien mittaan tuunannut yksinomaan retkeilykäyttöä ajatellen. Kysymyksiisi vastaten ensin;
      wc:tä en ole koskaan aikonut veneeseeni asentaa. Siinä tarkoituksessa toimii ämpäri jossa lukee "wc". Keittimiä on monenlaisia saatavana h-veneeseen, itselläni on 5 kg kaasupullo joka otetaan aina tarvittaessa keulasta, pullon päähän laitetaan iso primuksen keitin. Jos ajattelet kiinteätä laitetta, Origon lämmitin/keitin lienee asennettavissa kaikkien h-veneiden pentterikaapin päälle.
      Lämppäriksi voit valita Wallaksen tai muun vastaavan kiinteän laitteen, useimmat ovat asentaneet sen keulakajuutan seinälle ja savupiippu suoraan kajuutan katolle. Itselläni on lamppuöljykäyttöinen liikutettava lämmitin, joka on tehokas ja ongelmaton oikein käytettynä, eli ilmanvaihto pitää olla hyvä. Luukut vähän auki aina. Ongelmana on katon reunoihin jäävä kosteus jonka itse aion tulevaisuudessa poistaa asentamalla tietokonepuhaltimia kumpaankin päähän sisätilaa. Kaiteita ei veneessäni ole, niinkuin ei useimmissa muissakaan h-veneissä, mutten ole ehdottoman kielteiselläkään kannalla niiden suhteen; olen nähnyt toimiviakin ratkaisuja
      Omat retkeily-tuunaus ehdotukseni ovat;
      isopurjeeseen ratsastajien asennus ja nostinten muuttaminen niin, että purjeet voidaan nostaa avotilasta käsin(mikäli veneessäsi ei niitä jo ole). helpottaa huomattavasti kaikkea toimintaa. Tämän jälkeen voi isopurjeeseen asentaa myös reivirivit, niin saat vähennettyä purjepinta-alaa jos alkaa tuulla liian paljon. Ainakin merellä h-veneellä retkipurjehdus voi muuttua aika työlääksi jos alkaa tuulla esim 12m/s - vastaan, ja eteenpäin olisi mentävä. Koneella ei veneen pitkän vesilinjan takia juuri kovassa kelissä vastatuuleen ajella.
      En suosittele sähköperämoottorin asentamista kiinteästi enkä muutenkaan, hoossa on senverran massaa että se tarvitsee vähintää 4 hv bensakäyttöisen moottorin.
      Sisätilojen muuttelemisessa retkikäyttöön on oikeastaan vain mielikuvitus rajana.
      Voit rakentaa veneeseen pöydän, muutella kaapistojen käyttötarkoituksia jne.
      Itse rakensin veneeseeni pitkän pohdinnan jälkeen pöydän joka on toimiva; on riittävän suuri muttei vie liikaa tilaa, sivuhyllyt muutin ovillisiksi kaapeiksi, ettei kamat tule ulos kallistuksissa. Sähköt rakensin itse, asiantuntijan neuvoja kuunnellen.Riittävästi valaistusta, kiinteä radio jne. Niin ja tietysti VERHOT. Sisätilat on kuitenkin tehty asuttaviksi, vaikka pienet ovatkin, ja itse ainakin tykkään asua siistissä ja viihtyisässä h-veneessä.
      Jos purjehdit merellä, kannattaa satsata riittävän jämeriin purjehdusvarusteisiin/heloituksiin;useimmat h-veneet on tehty kilpapurjehdusta ajatellen liian kevyiksi ja hennoiksi. Esim;jos veneessäsi on ne typerät Holt-Allen pilipali muovihaat fokassa, joilla kiinnitetään fokka keulastaagiin, jotka lähtevät aina välillä purjeita nostaessa irti: vaihdata ne purjeneulomossa metallihakoihin. Jos purjehdit järvellä, näillä seikoilla ei ole niin paljon merkitystä. Tiedän olevani hyvin eri mieltä monien h-veneilijöiden (etenkin kilpapurjehtijoiden) kanssa tämän 'jämerän' heloitusrakentamisen suhteen, mutten välitä. Tänäkin kesänä on tuullut useasti enemmänkin kuin tarpeeksi ja en ole kertaakaan katunut valintojani. Ja vielä tähän; myrskyfokka h-veneessä merellä ei ole humpuukia, se on järkivalinta. Etenkin jos purjehdit yksin tai kaksin. Vauhtia veneellä nimittäin on aina riittävästi, kun tuulee. Onnea tuunaukselle!

      • H veneilijä

        Tultiin aamulla Nauvosta Paraisille H veneellä. Viime yönä oli perheen kanssa ensimmäinen yöpyminen paatissa. Aamulla tuuli mittarin mukaan 10-13m/s ja oli se vähän raskasta. Oltiin ainoat, jotka kryssivät siihen suuntaan (siis vastatuuleen). Purjeet olivat täysin auki, en viitsinyt opetella reivaamista kun perhe oli mukana. Kotona vaimo kehui, että kivaa oli. Olisi varmaan reivatulla purjeella ja myrskyfokalla ollut kipparillakin kivaa, mutta nyt mentiin näin.

        Minulla on H veneen retkivarusteina bilteman salkkumallinen kaasukeitin. Sillä keittää rannalla kätevästi porokahvit ja perunat tai paistaa lätyt. Joskus pläkällä kelillä on keitetty kahvit takakannen päälläkin, mutta siinä on omat vaaransa. Lämmittimenä on 700w öljytäytteinen sähköpatteri, mutta sitä ei ole kertaakaan käytetty.

        Vene on niin ahdas sisältä, että sitä on turha liikaa varustaa. Siellä nukutaan ja korkeintaan pelataan korttia. Vahvoja kangaskasseja (pakolaiskasseja) tarpeeksi. Vedenkestävät tavarat voi yöksi laittaa sitloodaan.

        Patjat uusittiin ja 10cm vaahtomuovipatjoila on mukava nukkua. Nyt veneessä on puhallettavat retkityynyt, mutta jatkossa otan itselle kunnon tyynyn mukaan. Paksussa makuupussissa nukkuu vaikka ei olisi lämppäriäkään.

        Ostin pari 36lbs sähkömoottoria halvalla ja tarkoitus oli testata niitä veneessä. Testauksen jälkeen laitin bensamoottorin huonosti takaisin paikalleen ja se putosi mereen. Oli siis pakko ottaa sähkökoneet oikeasti käyttöön. Yhdellä moottorilla ajaa 2.5kn pläkällä, mutta peruutus vasta-aallokkoon oli perseestä ja meinattiin mennä kiville epäonnistuneen rantautumisen seurauksena. Tein tellingin, jossa on kaksi konetta rinnan ja nyt vene kulkee hyvin eteenpäin ja jotenkuten taakse. 60ah akku riitti ainakin tämän viikonlopun satama-ajot. Takapoksissa on pieni agregaatti ja 22A/15V poweri hätätilannetta varten.

        nyt rouva hinkuu intternettiin, joten sepustukset jää tähän. hauskoja purjehduksia.


    • -Mika-

      Hyviä vinkkejä olet jo saanutkin, mutta lisään vielä yhden: Puomiteltta. Se lähes tuplaa käytettävissä olevat tilat satamissa. Yksinkertaisimmillaan sellaiseksi riittää oikean kokoinen valkoinen kevytpeite. Osaava tekee sen markiisi- tai venekuomukankaasta. Oikeastaan se ei tarvitse muuta kuin kiinnityspisteet kumiköysille, että sen saa pysymään kireenä. Tietysti joudut laittamaan dirkin jotta se toimisi, mutta retkivenekäytössä sellainen kannattaa muutenkin laittaa. Tai sitten käytät vaan ison nostinta dirkkinä.

      Kun aikanaan retkeiltiin perheen kanssa hailla, oli puomiteltta aina käytössä satamissa. Ylimääräiset kamat voi nukkumisen ajaksi silloin siirtää ulos eikä ne kastu sateellakaan tai tuuli niitä vie. Silloin myös vessa oli sitlootassa satamissa oltaessa (se sanko) ja kajuutassa kulussa oltaessa.

      • hoobo

        Unohdin tosiaan tuossa aiemmin mainita puomiteltan. Erittäin käytännöllinen hoossa. Itseltäni se puuttuu, joinain kesinä oli sellainen kaikesta pienin yleispeite, mutta ei se tahtonut oikein kunnolla istua siinä. Sekin kuitenkin ajoi asiansa, eli sateinen kesä Saimaalla ei tuntunut ollenkaan niin ikävältä. Täytynee jossain vaiheessa värkätä kunnollinen sellainen. Yhdessä hoossa näin todella älykkään, se toimi myös hellesuojana.
        Vielä yksi juttu. Kylmäsysteemiin kannattaa satsata. Pilssi pitää juomat vielä kohtuukylminä, mutta jos rahaa riittää, kannattaa sijoittaa kunnolliseen kylmälaukkuun ja sen myötä rakennella akkukapasiteetti tätä käyttöä vastaavaksi. keulabunkan alle mahtuu kaksi tällaista perinteisen mallista akkua, eli noin 120 - 160 amp. käyttöön. Eli käytännössä merkitsee aurinkopaneelien hankintaa, lataavaa konetta ja mahdollisuutta ottaa maasähköä mahdollisimman useissa paikoissa. Itselläni on ollut vuosikaudet kylmälaukku varaajien kanssa, mutta alan hiljalleen kyllästyä niiden kanssa touhuamiseen. Ne kun eivät pidä laukkua todellisuudessa kylmänä kuin muutamia päiviä ja tuottavat laukkuun kosteutta sulaessaan. Toisaalta niidenkin kanssa pärjää, mutta edellämainitut asiat ovat kyllä aika hyviä ja täysin mahdollisia toteuttaa.


    • Ostin taannoin (noin 20 vuotta sitten) H-veneen, jota oli käytetty perheen matkaveneenä. Siinä oli kaksi erikoisuutta:

      - Normaalin isonpurjeen vaihtoehtona vanha (venynyt) rätti, jossa oli reiviköydet. Kun tulee paha keli, ei tarvitse repiä rikki varsinaista stuuraa eikä varsinkaan kiusata miehistöä. Tällaisia purjeita saa halvalla. Vaihtoehtona voisi olla alunperin matalammaksi tehty isopurje.
      - Sprayhood, jonka suojassa (pieni) miehistö voi oleskella ulkona sateellakin ja jonka ansiosta kajuutan luukkuja voi pitää auki sisäilman vaihtamiseksi sadesäällä. Suosittelen lämpimästi. Linjakas sprayhood, jollainen veneessäni oli, ei haitannut olennaisesti näkyvyyttä, ulkonäköä eikä purjehdusominaisuuksia.

    • Tietoa

      Vuosimalli 1973 Artekno. Hankin veneeseen kilpapurjehtijalta kunnon kisapurjeet ja nyt kulkee kivasti. Mastoa saa/pitää taivuttaa taakesepäin kovassa tuulessa, jolloin tuuli menee ns. läpi. Vaikka itselläni on vanha reivipurjekin niin sitä en ole tarvinnut. Myrskyfokka on kiva olemassa, jos paha keli sattuu.

      Sitten yksi tärkeä asia, mikä helpottaa kovin on perämoottorin vaihdevipuun asennettava pidempi "vipu", jolloin voi peräkaukalosta kurottamalla vaihtaa vaihteen vapaalle. Helpottaa rantautumista oleellisesti. Minulla Mercuryn Sailmate 4hv kone, joka myös hieman lataa akkua ja siinä irtotankin lisäksi kiintotankki, etä jos loppuu bensa pahassa paikassa niin saa äkkiä kiintotankille.

      Fokan voi tahtoessaan rikata vaikka spinnun nostimeen, jos sen haluaa nostaa istuinkaukalosta.

      Tein kaukalon pohjalle teakista ritilän, antaa näköä ja koska H-veneen pohjaventtiilit eivät heti vesillelaskun jälkeen vedä hyvin niin ei jalat kastu.

      Itselläni on matala levanki, helppo mennä yli ja voi pitää jalkoja vaikka suorassa kun ohjailee. Levanki kannattaa kuitenkin olla toimiva ja hyvin liukuva. Levangin narut rapulukoilla kiinni kaukalon seinämään.

      Sisälle laitoin pöydän etutilojen välipalasta, pienet kiinnittimet sisäänmenon seinään ja putki alle, jotta pysyy pystyssä, toki ulosmentäessä irrotettava paikaltaan.

      WC:nä irto kemiallinen, jota en koskaan ole vielä käyttänyt, on nyt kuitenkin. Lämmitintä en erikseen asentanut, Origo Heat Pal 5100 olemassa ja sitä kerran jopa käyttänyt ihan lämmitykseen, toimii hätävarana ja sillä voi jopa keittää ruuan.

      Tärkeä asia on laittaa perään tikkaat, millä pääsee veneeseen, jos joutuu kiipeämään veneeseen.

      Kaiteet eivät sovellu H-veneeseen, koska silloin fokan käsittely on hankalaa.

      GPS Garmin Oregon 300 hankin telineellä, mikä on sitloodan päähän kiinnitetty, tosin myös kompassi toisella puolen.

      Vimppeli mastonpäähän leutoja kelejä varten. Myös mastosta kannattaa laittaa naru tulemaan perään, johon saa puomin takaosan kiinnitettyä, sen verran pituutta, että saa takatuhtoon kiinni ja toimii hätävarana jos takastaagi pettäsisi.

      Kuvia veneestä saat halutessasi, jos laitat sähköpostiosoitteen.

      Timppa

      • Hoobo

        Tuota mastonhuipusta puominpäähän laitettavaa narua sanotaan muuten dirkiksi. Isommissa veneissä se on vakiovaruste, niinkuin ratsastajat isopurjeessakin, ja jos ratsastajia alkaa isossa käyttää, kannattaa dirkki asentaa kiinteäksi. Itse tein niin hankkiessani uuden isopurjeen jossa ratsastajat. Se onnistuu H-veneessäkin kun asentaa siihen puominpään helaan ns.häränsilmän tai muun helan, johon dirkkinarun voi kiinnittää. Puominpäähela on ainakin omassa veneessäni yhdellä ruuvilla kiinni ja lähtee irti ulospäin vetämällä. Sitten poraa siihen kaksi reikää ja läpipulteilla hela kiinni.Helppo juttu.
        Vielä noista kilpapurjeista ja reivaamisesta. On totta että kun vaihtaa vanhaankin veneeseen uudet vähänkäytetyt latteat kisapurjeet, kallistelu vähenee ja vauhti paranee. Mutta. Tuntuu näin järveltä merelle siirtyneestä h-veneilijästä, että kun enemmän alkaa tuulla,täytyy mennä ulos ja jos on kryssiä tiedossa, saa kyllä ihan itsekseen kryssiä. Tämä oli tilanne hiljakkoin juuri kuukauden seilattuani Helsingistä itään suomenlahdella. Näin kuukauden aikana 3 h-venettä liikenteessä. Parina päivänä painuttiin ulos, oli 15 m/s tuulta vastaan. myrskäri, 1.reivi, levanki laidassa, parimetrin aallot löi koko ajan yli. Pinnassa ei mitään painetta, 5 solmua kryssivauhtia, vene kohtuullisessa kallistuksessa kahden hengen laitapainolla. Avotuulessa 8 - 10 solmua. Harvoin olen nauttinut purjehduksesta niin paljon. Tällä halusin vain sanoa, että h-vene on hieno purjevene, jolla voi myös lähteä koviin tuuliin ja avomerelle ilman että siitä tulee kestävyysurheilua, jos vain varustautuu oikein. Jollei nyt se häiritse, että runko ja takila 'paukkuu' aalloilta alastullessa. Ne nimittäin kyllä kestää. H-veneen fokka on, jos verrataan muihin venetyyppeihin, oikeastaan genua. Eli liian iso kun alkaa tosissaan tuulla, jollei sitten ole kolmen hengen 'kisamiehistö' laidalla remmeistä hengaamassa. Ja isopurjetta reivataan niinkuin muidenkin veneiden isopurjeita.
        Mutta eihän ulos ole - aina- pakko lähteä, voihan pyöriä rantaränneissä. Se on vähän kuin järvellä purjehtimista, turvallista, saarten suojissa, matalassa aallokossa.


      • H veneilijä
        Hoobo kirjoitti:

        Tuota mastonhuipusta puominpäähän laitettavaa narua sanotaan muuten dirkiksi. Isommissa veneissä se on vakiovaruste, niinkuin ratsastajat isopurjeessakin, ja jos ratsastajia alkaa isossa käyttää, kannattaa dirkki asentaa kiinteäksi. Itse tein niin hankkiessani uuden isopurjeen jossa ratsastajat. Se onnistuu H-veneessäkin kun asentaa siihen puominpään helaan ns.häränsilmän tai muun helan, johon dirkkinarun voi kiinnittää. Puominpäähela on ainakin omassa veneessäni yhdellä ruuvilla kiinni ja lähtee irti ulospäin vetämällä. Sitten poraa siihen kaksi reikää ja läpipulteilla hela kiinni.Helppo juttu.
        Vielä noista kilpapurjeista ja reivaamisesta. On totta että kun vaihtaa vanhaankin veneeseen uudet vähänkäytetyt latteat kisapurjeet, kallistelu vähenee ja vauhti paranee. Mutta. Tuntuu näin järveltä merelle siirtyneestä h-veneilijästä, että kun enemmän alkaa tuulla,täytyy mennä ulos ja jos on kryssiä tiedossa, saa kyllä ihan itsekseen kryssiä. Tämä oli tilanne hiljakkoin juuri kuukauden seilattuani Helsingistä itään suomenlahdella. Näin kuukauden aikana 3 h-venettä liikenteessä. Parina päivänä painuttiin ulos, oli 15 m/s tuulta vastaan. myrskäri, 1.reivi, levanki laidassa, parimetrin aallot löi koko ajan yli. Pinnassa ei mitään painetta, 5 solmua kryssivauhtia, vene kohtuullisessa kallistuksessa kahden hengen laitapainolla. Avotuulessa 8 - 10 solmua. Harvoin olen nauttinut purjehduksesta niin paljon. Tällä halusin vain sanoa, että h-vene on hieno purjevene, jolla voi myös lähteä koviin tuuliin ja avomerelle ilman että siitä tulee kestävyysurheilua, jos vain varustautuu oikein. Jollei nyt se häiritse, että runko ja takila 'paukkuu' aalloilta alastullessa. Ne nimittäin kyllä kestää. H-veneen fokka on, jos verrataan muihin venetyyppeihin, oikeastaan genua. Eli liian iso kun alkaa tosissaan tuulla, jollei sitten ole kolmen hengen 'kisamiehistö' laidalla remmeistä hengaamassa. Ja isopurjetta reivataan niinkuin muidenkin veneiden isopurjeita.
        Mutta eihän ulos ole - aina- pakko lähteä, voihan pyöriä rantaränneissä. Se on vähän kuin järvellä purjehtimista, turvallista, saarten suojissa, matalassa aallokossa.

        Olen justiinsa asentamassa ison puominkannatita (dirkkiä) omaan veneeseen. Ajattelin laittaa plokin takastaakiin n 2-3m korkeuteen. Narun toinen pää isopurjeen päätyhelaan (samaan missä outhauli) ja toinen pää rapulukkoon takastaagin taljan yhteyteen. Vai onko maston huippuun asentamisessa jokin etu ajattelemaani (2-3m korkeuteen) nähden?

        Tänään, jos tuulee tarpeeksi hiljaa, niin nostan spinnun ensi kertaa ylös. Ajattelin laittaa plokit vanttien viereen skuuteja varten, ne vissiin tarvitaan jottei purje nouse liian ylös. Takana onkin plokit valmiina. Entäs spinnupuomi, ylösvetonaru on mastolla, mutta alasvetonaru (alagaia?) pitää itse soveltaa. Mihin kohtaa alasvetonarun kiinnityspiste (ploki) laitetaan? Tuleeko se mastonjalalle vai fokan etureunan kiinnityksen yhteyteen?

        Airistolla muuten oli aika monta H venettä katsomassa isojen purjelaivojen paraatia. Yksi "hullu" H veneilijä näkyi ajavan spinnulla :)


      • -Mika-
        H veneilijä kirjoitti:

        Olen justiinsa asentamassa ison puominkannatita (dirkkiä) omaan veneeseen. Ajattelin laittaa plokin takastaakiin n 2-3m korkeuteen. Narun toinen pää isopurjeen päätyhelaan (samaan missä outhauli) ja toinen pää rapulukkoon takastaagin taljan yhteyteen. Vai onko maston huippuun asentamisessa jokin etu ajattelemaani (2-3m korkeuteen) nähden?

        Tänään, jos tuulee tarpeeksi hiljaa, niin nostan spinnun ensi kertaa ylös. Ajattelin laittaa plokit vanttien viereen skuuteja varten, ne vissiin tarvitaan jottei purje nouse liian ylös. Takana onkin plokit valmiina. Entäs spinnupuomi, ylösvetonaru on mastolla, mutta alasvetonaru (alagaia?) pitää itse soveltaa. Mihin kohtaa alasvetonarun kiinnityspiste (ploki) laitetaan? Tuleeko se mastonjalalle vai fokan etureunan kiinnityksen yhteyteen?

        Airistolla muuten oli aika monta H venettä katsomassa isojen purjelaivojen paraatia. Yksi "hullu" H veneilijä näkyi ajavan spinnulla :)

        Mastonhuippuun kiinnitetystä dirkistä on eräs etu: se on aina oikealla kireydellä. Takastaagissa oleva dirkki on löysällä kun puomi on sivulla ja siinä tilanteessa kun laskee ison niin puomi kolisee kannelle tai ruffiin...
        Alagaian sijoituksessa on kahta koulukuntaa. Toiset kiinnittää sen mastolle, jolloin puomi pääsee sivusuunnassa vapaasti liikkumaan pelkästään skuuttia säätämällä. Jos sen kiinnittää edemmäs, joutuu pientäkin puomin liikettä varten säätämään sekä skuutteja että alagaiaa, mutta toisaalta puomi pysyy tarkasti siinä kohtaa missä halutaan. Toisinaan olen käyttänyt kahta alagaiaa, toinen mastolla ja toinen edempänä pitämässä puomia halutussa kohtaa vaikka skuutista on purjetta päästänytkin hieman....
        Tai oikeastaan puomin kautta kulkevaa skuuttiakin pitäisi kutsua gaijaksi. Vain leen puolella on skuutti, luuvartin puolella on ylägaia, alagaia ja gaia. Muttä tämä on jo semantiikkaa, kaikki kuitenkin varmaan ymmärsivät mitä tarkoitin...
        Siitä vaan spinnuttelemaan, H-veneessä on sen verran ieni spinnu, että sen kanssa pärjää kuvemmassakin tuulessa. Ja spinnuttelu on kivaa....


      • toinen h-veneilijä
        H veneilijä kirjoitti:

        Olen justiinsa asentamassa ison puominkannatita (dirkkiä) omaan veneeseen. Ajattelin laittaa plokin takastaakiin n 2-3m korkeuteen. Narun toinen pää isopurjeen päätyhelaan (samaan missä outhauli) ja toinen pää rapulukkoon takastaagin taljan yhteyteen. Vai onko maston huippuun asentamisessa jokin etu ajattelemaani (2-3m korkeuteen) nähden?

        Tänään, jos tuulee tarpeeksi hiljaa, niin nostan spinnun ensi kertaa ylös. Ajattelin laittaa plokit vanttien viereen skuuteja varten, ne vissiin tarvitaan jottei purje nouse liian ylös. Takana onkin plokit valmiina. Entäs spinnupuomi, ylösvetonaru on mastolla, mutta alasvetonaru (alagaia?) pitää itse soveltaa. Mihin kohtaa alasvetonarun kiinnityspiste (ploki) laitetaan? Tuleeko se mastonjalalle vai fokan etureunan kiinnityksen yhteyteen?

        Airistolla muuten oli aika monta H venettä katsomassa isojen purjelaivojen paraatia. Yksi "hullu" H veneilijä näkyi ajavan spinnulla :)

        Jos aiot käyttää dirkkiä vain puomin pitämiseksi ylhäällä satamassa, voit kiinnittää sen suunnittelemallasi tavalla takastaagiin. Itse käytän satamassa dirkkinä ison nostinta silloin kun viikkaan ja peittelen purjetta tai käytän puomitelttaa. Muuten annan puomin levätä istumakaukalon laitaa vasten, koska siinä se on mielestäni vähemmän tiellä.

        Mikäli sen sijaan aiot käyttää dirkkiä myös trimmaamiseen (kannattelemaan puomia lähes nollatuulella, muussa tilanteessa sille ei ole käyttöä) suosittelen maston huippuun kiinnittämistä, jotta se toimisi muulloinkin kuin puomin ollessa keskellä. Tällaiseen dirkkiin helppo ratkaisu on kiinnittää ohut köysi huippuun yhdessä takastaagin kanssa. Puomin päätyhelaan sitten rapulukko, jolla dirkin kireyttä voi säätää.

        Muistathan, että spinnun skuutteja ei vedetä niiden vanttien viereen tulevien plokien läpi, vaan niiden plokien läpi tulee köydet, joiden päässä olevista plokeista viedään skuutit läpi. Näin skuuttikulman korkeutta voidaan säätää.

        Puomin "alasvetonarun" eli alagaijan plokin suosittelen laittamaan maston etupuolelle, niin lähelle keulaluukkua kuin mahdollista. Näin alagaija auttaa kireänä ollessaan pitämään puomia edessä spinnua nostettaessa.

        Osoitteesta http://www.h-vene.net löytyy paljon tietoa h-veneistä ja foorumi, josta saat asiantuntevia vastauksia mieltä askaruttaviin kysymyksiin.

        Hauskaa H-veneilyä!


      • helpoimmillaan
        -Mika- kirjoitti:

        Mastonhuippuun kiinnitetystä dirkistä on eräs etu: se on aina oikealla kireydellä. Takastaagissa oleva dirkki on löysällä kun puomi on sivulla ja siinä tilanteessa kun laskee ison niin puomi kolisee kannelle tai ruffiin...
        Alagaian sijoituksessa on kahta koulukuntaa. Toiset kiinnittää sen mastolle, jolloin puomi pääsee sivusuunnassa vapaasti liikkumaan pelkästään skuuttia säätämällä. Jos sen kiinnittää edemmäs, joutuu pientäkin puomin liikettä varten säätämään sekä skuutteja että alagaiaa, mutta toisaalta puomi pysyy tarkasti siinä kohtaa missä halutaan. Toisinaan olen käyttänyt kahta alagaiaa, toinen mastolla ja toinen edempänä pitämässä puomia halutussa kohtaa vaikka skuutista on purjetta päästänytkin hieman....
        Tai oikeastaan puomin kautta kulkevaa skuuttiakin pitäisi kutsua gaijaksi. Vain leen puolella on skuutti, luuvartin puolella on ylägaia, alagaia ja gaia. Muttä tämä on jo semantiikkaa, kaikki kuitenkin varmaan ymmärsivät mitä tarkoitin...
        Siitä vaan spinnuttelemaan, H-veneessä on sen verran ieni spinnu, että sen kanssa pärjää kuvemmassakin tuulessa. Ja spinnuttelu on kivaa....

        Niin ihmeellistä kuin se onkin, on H-vene kilpavene joka on myös retkiveneeksi erittäin sopiva. Monenlaista hyvää ja kätevää retkikäyttöön sopivaa vinkkiä on purjehtijatoverit jo ehtineetkin kertoa. Listaan muutamia omassa käytössämme hyviksi havaittuja, sekä muutamia kommentteja joistain joita en pidä niinkään tärkeinä.

        - Ratsastajat isopurjeessa; ehdottoman kätevät, itseasennettuna n. 15 €
        - levanki; helposti irroitettava malli jotta satamissa voi poistaa kokonaan pois "jaloista"
        - lämmitin; ei kajuuttaan asennettuna, poistaa kosteutta ja hiljainen
        - kylmäkaappi; kompressori kylmälaukku toimii viikon yhdellä akulla ja aurinkokennolla
        - sade/hellekatos; voi olla luukku auki satamassa myös sateella, ja esim. kokata istumalaatikossa
        - kokkaaminen; kaasu- tai spriikeitin joka helppo siirtää, kokkaamme lähes yksinomaan istumalaatikossa
        - liinakela; käytännössä lähes ainut mahdollisuus 50 metrin "ankkuriköyteen", kätevä käytössä
        - purjeen nostinköydet istumalaatikosta käytettäviä

        Turhana pidän kemiallista Wc-pönttöä. Miehistöä valitessa voi ilmoittaa että tässä aluksessa ei tuhlata tilaa, eikä pilata ilmapiiriä p**n hajuisella systeemillä, kiintojätös puretaan maihin (suoraan ruumasta), ja pilssivesi pumpataan tarvittaessa laidanyli.

        Keskustelussa esille noussut dirkki on mielestäni tarpeeton H-veneessä kahdestakin syystä; purje on perin vaikea saada pysymään siinä puomilla purjetta laskiessa. Toisekseen puomi on niin alhaalla, että kovin on hankala liikkua istumalaatikossa väistellen sitä kokoajan. Mielestäni helpoin ja toimivin tapa on että antaa puomin pudota kannelle (kajuutan luukun kansi kiinni) purjetta laskiessa, laskostaa purjeen siinä puomille ja siirtää puomin lopuksi sivulle kantta vasten nojaten. Ei ehkä niin kaunista mutta toimivaa. Näin saadaan istumakaukaloon täysi seisomakorkeus ja kun levankikaan ei ole edessä, on siinä veneen paras oleskelutila. Ja siinä H-veneen istumalaatikossa on muuten yksi juttu jota isompien pursien omistajat kadehtivat, -voit kaapaista vettä laidanyli suoraan istualtasi huuhdellaksesi astian tms.

        Sisätilathan H-veneessä soveltuvat parhaiten vain nukkumiseen, ja siihen kannattaa satsata 10 cm laadukkaat vaahtomuovipatjat. Ja myös jo mainitut ikkunaverhot antavat yksityisyyttä ja nukkumarauhaa auringon paisteelta.

        Unohtumattomia retkiä H-veneellä, -äläkä unohda lokikirjan täyttöä!


      • Hoobo
        toinen h-veneilijä kirjoitti:

        Jos aiot käyttää dirkkiä vain puomin pitämiseksi ylhäällä satamassa, voit kiinnittää sen suunnittelemallasi tavalla takastaagiin. Itse käytän satamassa dirkkinä ison nostinta silloin kun viikkaan ja peittelen purjetta tai käytän puomitelttaa. Muuten annan puomin levätä istumakaukalon laitaa vasten, koska siinä se on mielestäni vähemmän tiellä.

        Mikäli sen sijaan aiot käyttää dirkkiä myös trimmaamiseen (kannattelemaan puomia lähes nollatuulella, muussa tilanteessa sille ei ole käyttöä) suosittelen maston huippuun kiinnittämistä, jotta se toimisi muulloinkin kuin puomin ollessa keskellä. Tällaiseen dirkkiin helppo ratkaisu on kiinnittää ohut köysi huippuun yhdessä takastaagin kanssa. Puomin päätyhelaan sitten rapulukko, jolla dirkin kireyttä voi säätää.

        Muistathan, että spinnun skuutteja ei vedetä niiden vanttien viereen tulevien plokien läpi, vaan niiden plokien läpi tulee köydet, joiden päässä olevista plokeista viedään skuutit läpi. Näin skuuttikulman korkeutta voidaan säätää.

        Puomin "alasvetonarun" eli alagaijan plokin suosittelen laittamaan maston etupuolelle, niin lähelle keulaluukkua kuin mahdollista. Näin alagaija auttaa kireänä ollessaan pitämään puomia edessä spinnua nostettaessa.

        Osoitteesta http://www.h-vene.net löytyy paljon tietoa h-veneistä ja foorumi, josta saat asiantuntevia vastauksia mieltä askaruttaviin kysymyksiin.

        Hauskaa H-veneilyä!

        Hei! Mun kaveri tuli just tänään Vergistä yksinään 12 tuntia Helsinkiin H-veneellä! mennyt maanantaina sinne, yksinään! Vergi oli kuulemma hanurista mutta avolla oli mahtava seilata! VAU!


      • purjeen laskua
        helpoimmillaan kirjoitti:

        Niin ihmeellistä kuin se onkin, on H-vene kilpavene joka on myös retkiveneeksi erittäin sopiva. Monenlaista hyvää ja kätevää retkikäyttöön sopivaa vinkkiä on purjehtijatoverit jo ehtineetkin kertoa. Listaan muutamia omassa käytössämme hyviksi havaittuja, sekä muutamia kommentteja joistain joita en pidä niinkään tärkeinä.

        - Ratsastajat isopurjeessa; ehdottoman kätevät, itseasennettuna n. 15 €
        - levanki; helposti irroitettava malli jotta satamissa voi poistaa kokonaan pois "jaloista"
        - lämmitin; ei kajuuttaan asennettuna, poistaa kosteutta ja hiljainen
        - kylmäkaappi; kompressori kylmälaukku toimii viikon yhdellä akulla ja aurinkokennolla
        - sade/hellekatos; voi olla luukku auki satamassa myös sateella, ja esim. kokata istumalaatikossa
        - kokkaaminen; kaasu- tai spriikeitin joka helppo siirtää, kokkaamme lähes yksinomaan istumalaatikossa
        - liinakela; käytännössä lähes ainut mahdollisuus 50 metrin "ankkuriköyteen", kätevä käytössä
        - purjeen nostinköydet istumalaatikosta käytettäviä

        Turhana pidän kemiallista Wc-pönttöä. Miehistöä valitessa voi ilmoittaa että tässä aluksessa ei tuhlata tilaa, eikä pilata ilmapiiriä p**n hajuisella systeemillä, kiintojätös puretaan maihin (suoraan ruumasta), ja pilssivesi pumpataan tarvittaessa laidanyli.

        Keskustelussa esille noussut dirkki on mielestäni tarpeeton H-veneessä kahdestakin syystä; purje on perin vaikea saada pysymään siinä puomilla purjetta laskiessa. Toisekseen puomi on niin alhaalla, että kovin on hankala liikkua istumalaatikossa väistellen sitä kokoajan. Mielestäni helpoin ja toimivin tapa on että antaa puomin pudota kannelle (kajuutan luukun kansi kiinni) purjetta laskiessa, laskostaa purjeen siinä puomille ja siirtää puomin lopuksi sivulle kantta vasten nojaten. Ei ehkä niin kaunista mutta toimivaa. Näin saadaan istumakaukaloon täysi seisomakorkeus ja kun levankikaan ei ole edessä, on siinä veneen paras oleskelutila. Ja siinä H-veneen istumalaatikossa on muuten yksi juttu jota isompien pursien omistajat kadehtivat, -voit kaapaista vettä laidanyli suoraan istualtasi huuhdellaksesi astian tms.

        Sisätilathan H-veneessä soveltuvat parhaiten vain nukkumiseen, ja siihen kannattaa satsata 10 cm laadukkaat vaahtomuovipatjat. Ja myös jo mainitut ikkunaverhot antavat yksityisyyttä ja nukkumarauhaa auringon paisteelta.

        Unohtumattomia retkiä H-veneellä, -äläkä unohda lokikirjan täyttöä!

        Ohjaa purjeen hyvin puomille kun on ensin puomi kiinnitetty "dirkkiin". Katsokaa mallia jostain isommasta purjeveneestä ja virittäkää sellainen. Alle 20 eurolla saa viritettyä. Ei haittaa purjehdusta mitenkään! Purjehduksen aikana "dirkki" narun voi solmia perään kiinni (narun oltava pidempi kuin vain maston huipusta puomille asti) samalla kun moottoria kippaa.

        Timppa


      • muutaman kerran
        Hoobo kirjoitti:

        Hei! Mun kaveri tuli just tänään Vergistä yksinään 12 tuntia Helsinkiin H-veneellä! mennyt maanantaina sinne, yksinään! Vergi oli kuulemma hanurista mutta avolla oli mahtava seilata! VAU!

        Kannattaa kuitenkin katsoa hyvä sää matkalle, kerran tulin takaisin kovassa myräkässä ja silloin ei ollut kovin nautinnollista, tuskin millään muullakaan veneellä. Kerran olen ajanut matkan spinnulla kun tuuli oli sopiva... pitkä legi spinnu päällä ja aurinko paistoi.

        Rannassa on satamatoimisto, sauna, pieni hotelli, mistä saa huoneen ja satamabaari sekä kauppa ja bensaa saatavissa, toinen kauppa on kävelymatkan päässä:

        http://lh5.ggpht.com/_xBTTWeSHXzQ/SPsqSxBG2wI/AAAAAAAACJw/Q3PAZFNNqcE/From Trishka_3.jpg

        Vergissä ei ole paljon nähtävää, tietysti Lamba Adan baari on kiva paikka, alle 1 km päässä laiturista. Tosi suosittu paikka ja omistajat soittavat kitaralla kappaleita ja lauletaan, savustettua kampelaa saa ja porukkaa on paljon. Loppuillasta jo tanssitaan pöydillä:

        http://www.lamba-ada.ee/

        Rakvereen on matkaa 40 km ja sinne pääsee Vergistä bussilla ja tietysti myös taksilla:

        http://www.rakvere.ee/

        Matkan varrella on iso supermarketti, jos taksilla tulee Rakveresta takaisin Vergiin niin kannatta poiketa.


      • H veneilijä
        muutaman kerran kirjoitti:

        Kannattaa kuitenkin katsoa hyvä sää matkalle, kerran tulin takaisin kovassa myräkässä ja silloin ei ollut kovin nautinnollista, tuskin millään muullakaan veneellä. Kerran olen ajanut matkan spinnulla kun tuuli oli sopiva... pitkä legi spinnu päällä ja aurinko paistoi.

        Rannassa on satamatoimisto, sauna, pieni hotelli, mistä saa huoneen ja satamabaari sekä kauppa ja bensaa saatavissa, toinen kauppa on kävelymatkan päässä:

        http://lh5.ggpht.com/_xBTTWeSHXzQ/SPsqSxBG2wI/AAAAAAAACJw/Q3PAZFNNqcE/From Trishka_3.jpg

        Vergissä ei ole paljon nähtävää, tietysti Lamba Adan baari on kiva paikka, alle 1 km päässä laiturista. Tosi suosittu paikka ja omistajat soittavat kitaralla kappaleita ja lauletaan, savustettua kampelaa saa ja porukkaa on paljon. Loppuillasta jo tanssitaan pöydillä:

        http://www.lamba-ada.ee/

        Rakvereen on matkaa 40 km ja sinne pääsee Vergistä bussilla ja tietysti myös taksilla:

        http://www.rakvere.ee/

        Matkan varrella on iso supermarketti, jos taksilla tulee Rakveresta takaisin Vergiin niin kannatta poiketa.

        kiitos neuvoista! Eilen tuuli liikaa, eikä lähdetty kokeilemaan. Tänään aamulla tuuli 0-2m/s ja spinnu oli todella helppo nostaa ylös. Vauhtia saatiin 4 solmua. Barberit jäi vielä tekemättä, sillä köysilukot loppuivat kesken. Mutta hyvin spinnu toimi ilmankin.


      • Paljon tietoa
        H veneilijä kirjoitti:

        kiitos neuvoista! Eilen tuuli liikaa, eikä lähdetty kokeilemaan. Tänään aamulla tuuli 0-2m/s ja spinnu oli todella helppo nostaa ylös. Vauhtia saatiin 4 solmua. Barberit jäi vielä tekemättä, sillä köysilukot loppuivat kesken. Mutta hyvin spinnu toimi ilmankin.

        Hei kaikille,

        Ensiksikin, paras H-venefoorumi netissä on

        h-vene piste net

        Sen hWiki-osassa on iso nippu asiallisia artikkeleita ja perustietoa retkiveneeksi varustelusta, suosittelen!

        Onpa hienoa nähdä että jossain pinnan alla H-venettä osataan käyttää ja arvostaa.

        Itselläni on -75 Artekno ja vene on parin omistusvuoden aikana jatkanut muuntumistaan retkeilykäyttöön. Nyt alkaa nappulat olla kohdillaan mikä tuli todistettua juuri käydyn 3 viikon loman aikana.

        Eli näitä löytyy:

        -Pentteri liukulaatikossa istumakaukalon alla. Pois tieltä ja "savupiippu"-oviaukko poistaa kosteuden. 2-liekkinen origo. Alakaappeihin saa matkakäyttöön paremman keinuvan lieden mutta samalla kosteutta sisätiloihin tulee aina ruokaa laittaessa.

        -Lämmitin Wallas 1300. Veneen mukana ostettu sisätilalämmitin. Kosteudenpoisto onnistuu lämmittämällä ilman ja päästämällä sen luukuista ulos, mutta uutta ostaessa kannattaa hommata esim. peräboksista käsin toimiva malli niin ilman laatu ja mukavuus paranee

        -Juokseva vesi. Kyllästyimme "sumopainojoihin" eli isoihin lötkötankkeihin (vievät vähemmän tilaa kun isot kovat tankit. Nyt toisen punkan alla on kaksi 13L säiliötä ja käsikäyttöinen vemputuspumppu ruoka-alakaapin yhteydessä. Ähellys ruokaa laittaessa väheni selvästi.

        -Jätehuolto. Roskis kaukalon luukun alla, sisällä pikkuroskis jonka voi pääroskikseen dumpata.

        -Kemiallinen wc. Ekat kaksi vuotta mentiin ämpärin kanssa mutta sitten alettiin käyttää veneen mukana ostettua vessaa. Aivan loistavaa kunhan muistaa käyttää biologisesti hajoavaa septiainetta. Näin vessan voi kipata käytännössä vaikka roska-roopejen kuivakäymälöihin tms. sopivaan paikkaan. Stydimmät aineet pitää kipata vesiveskeihin tai muihin järjestettyihin paikkoihin joita ei saaristossa ole viljalti (tai ainakin siltä vaikutti kun imutyhjennykset ovat yleistyneet). Näppärä paikka veskille olisi keulapiikin irtokolmion alla mutta tarpeeksi matalia malleja ei meinaa löytyä. Itsellämme pönttö on siten istuimena kaappien välissä ruoanlaittoa ym. varten.

        -Huokea ja vähävirtainen peräpeilikalakaiku pohjanläpikaikuna (onnistuu umpilaminaattirunkoisessa hooparissa melko helposti) ja käsi-gps-teline oviluukun yhteyteen sekä läppäri hätäplotteriksi ja reittien suunnitteluun ja siirtelyyn gps:lle. Kaiku on lisännyt kölin kolinaa rantakiviin mutta selvästi hallitumpaan suuntaan. Kalakaiku piirtää pohjan muutoskäppyrää jatkuvasti mikä helpottaa tilanteen hahmottamista. Gps reitteineen oli oikein hyvä jo utuisella matkalla Jurmoon ja läppärillä voi tehdä nopeasti reitit mikäli keli tai pimeys yllättää. Käsi-gps:n virta-pc-johto ottaa virran akusta ja koska laite toimii normaalistikin pattereilla, on virrankulutus minimaalinen.

        -Puomipeitteet isolle ja fokalle. Purjeiden ollessa aina ulkona ja valmiina ne ovat säältä suojassa peitteen alla. Etenkin fokkapeitettä käyttäessä lähtövalmistelut supistuivat n. 5minuuttiin ja purjeet olivat ylhäällä! Siisti ja voi jättää laituriin tuohon jamaan pitemmäksikin aikaa.

        - Isossa pikareivijärjestelmät, vanhasta fokasta teetetty suhteessa reivatun ison kanssa tasapainoinen kovan tuulen fokka joka antaa n. 5solmun kryssikyydit kovemmallakin tuulella

        -Dyneemanostimet kaukaloon. Aiempi vaijerinostin oli korvattu venyvällä narulla jonka onneksi äkkäsin vaihtaa sitkempään dyneemaan. Venyvistä naruista johtuva purjeiden lerpahtaminen kovalla tuulella on turvallisuusriski!

        -Perämoottori e-v-t-vaihteistolla. Pakin ei tule puuttua. Toisin kun isoilla veneillä, perämoottorilla varustetua H:ta pystyy kääntämään paikallaan kun osaa niksit ja vaihteet pelaa. Auttaa usein ja tekee hommasta sujuvampaa ja ketterämpää satamissa. Muuten emme konetta käytä kun täydellisessä pläkässä. Mahdollisimman kevyt kone on tärkeä valinta, mutta potkua pitäisi olla ainakin 4hv ja itse suosin polttomoottoreita sillä akut pitää ladata yms. ja homma on vaikeaa.

        -Akusto keulapiikissä tukevalla pohjanmuotoisella telineellä tasapainottamassa perässä olevan koneen painoa. Tällä hetkellä kaksi akkua ettei tule ongelmia pitemmillä reissuilla.

        -Tunnelmavalaistuksena öljylamppu. Riittää hyvin iltapuuhiin ja lueskeluun eikä kuluta sähköä.

        Siinä kai tärkeimmät. Kulkuvalot ja sisävalot voisi vaihtaa jatkossa ledeiksi ja kylmäkoneongelma pitäisi jotenkin ratkoa. Täydellisessä maailmassa ratkaisu voisi olla pilssistä kölin päältä olevalta lämmönvaihtimelta vuorattuun alakaappiin kylmää tuova kompressori joka siten veisi vähiten virtaa. Voi tulla kalliiksi mutta voihan tuota talvella miettiä. Jäisi tilaa vielä olveillekin eikä pihviostoksista tarvitsisi niin tinkiä.

        MUTTA. Tuunatessa haluan painottaa että pyrkikää pitämään veneenne luokkasäännön puitteissa niin veneenne arvo säilyy. Tosiasiassa toimivuus myös, sillä noin loistavaa venettä ei kannata lähteä mutulla rikkomaan.

        Nähdään vesillä. Menkää ihmeessä tuonne h-nettiin, siellä on selvää vajetta retkiveneilijöistä vaikka foorumit sun muut on perustettu kisapurjja odottamassa käyttäjiä!


    • antituunari

      Älä tuunaa, osta valmis. jos rtki hota kaipaat, sellaisia on.

    • mahdostaja

      Montakos aikuista mahtuu h-veneen sitloodaan iltapurjehdukselle?Entä monta lasta kippari opetuskäytössä iltapurjehdukselle niin että ei kukaan istu toisensa sylissä?

      • mahdostaja1

        Ja kun lapsista oli puhe niin tarkoitan n. 10 vuotiasta. Ihan näin selvennyksenä. :)


      • H-vene.net
        mahdostaja1 kirjoitti:

        Ja kun lapsista oli puhe niin tarkoitan n. 10 vuotiasta. Ihan näin selvennyksenä. :)

        Terve,

        Olen pätkiä nähnyt joissa neljäkin aikuista seilailee, mutta tukalinta on tuulen alapuolen "pohjalla istujilla". Jos halutaan mukavat oltavat niin kolme.

        Muksuihin taitaa päteä sama laskuoppi, mutta varmaan niitä vois viiskin mennä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikävä sinua

      Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k
      Ikävä
      27
      3633
    2. Oletko sä oikeesti varattu?

      Että sen takii ei voida olla tekemisissä?
      Ikävä
      41
      2469
    3. Otavassa tapahtuu!

      Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut
      Mikkeli
      36
      2314
    4. Tulemmeko hyvin

      Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s
      Ikävä
      7
      2067
    5. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      43
      1572
    6. Rakas, kerro mulle

      Miltä se tuntuu?
      Ikävä
      38
      1559
    7. Horoskooppikysely

      Oma ja ikävän kohteen horoskooppi? Sopivatko yhteen?
      Ikävä
      14
      1372
    8. Oletko ollut vihainen, suuttunut tai pettynyt

      johonkin kaivattusi toimintaan?
      Ikävä
      128
      1310
    9. Pitkäaikaiset työttömät työllisyystöillä takaisin yhteiskuntaan

      Vaikka se vähän maksaakin, niin parempi on valtion teettää hanttihommia, jottei yksilöistä tule yhteiskuntakelvottomia.
      Maailman menoa
      268
      1293
    10. Kesäseuraa

      Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t
      Ikävä
      45
      1275
    Aihe