Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Kesyrotta lääkärissä?

Mirrä

Hei, minä sain hoidettavakseni ihan yllättäen kesyrotan, joka on ollut minulla jo puoli vuotta.
Minun rottani raapii itseään välillä niin kovaa että kun sen karvaa möyrii niin siellä on sellaisia veri rupia? Pitäisiköhän pikkuista käyttää lääkärissä?
Ja onko kenelläkään tietoa että paljon pikku rotan eläinlääkäri maksu on suurinpiirtein?


Olen myös meinannut parin viikon sisällä ottaa Lotalle tyttö kaverin (pennun). Miten minun pitäisi toimia niiden suhteen että joku päivä niistä tulisi hyvät kaverit?

-Kiitos- :)

5

1860

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • brunski

      Kuulostaa siltä että rotallas on ulkoloisia. Hoitona tippa strongholdia (ulkoloishäätö) jota saat eläinlääkäriltä tai reseptillä. Stronghold on tarkotettu kissoille ja isommille, mutta pienen pieninä määrinä käytetään kans jyrsijöille. Eli lekuriin. Hiireni vein kerran samasta syystä Vallilan eläinlääkäriasemalle Helsingissä ja lasku oli hehkeät 91 euroa - että varaudu kunnolla. Tosin muualla kun pääkaupunkiseudulla on varmaan edullisempaa..

      Loiset on joka tapauksessa hoidettava pois - jos ei rahat riitä, niin voi kokeilla myös loisshampoita, mutta mielummin sinne lääkäriin, että saat tietää mitä loisia siellä pesii. Lisäks niitä haavoja kannattaa puhdistella ja rasvata, että se kutina helpottaisi. Haavat on siis loisten syömiä reikiä, mistä ne on menny ihon alle - riippuen vähän loistyypistä.

      Niitä loisia saattaa tulla ihan purun mukana, että ei itseään kannata syyttää. Se on elämää samoin kun kärpäset kesällä :)

      Rotan poikanen kaveriksi isommalle on riskialtista, sillä isompi rotta saattaa pistellä sen pahimmassa tapauksessa poskeensa, kun ei pidä sitä samanarvoisena ollenkaan. Mitä ikinä teetkin niin älä laita uutta pienempää rottaa isomman rotan häkkiin vaan puhtaaseen (ja jos se on se sama niin todella perkeleen puunattuun, ettei siellä ole isomman rotan reviirihajut) ja aloita tutustuttaminen vaikka lattialla vahtivan silmän alla.

    • häätö

      Tutki rotan ihoa vielä; löytyykö sieltä pienenpieniä pisteitä (väiveitä), jotka saattavat liikkua? Näkyykö turkissa hilsettä? Jos karvoihin on kiinnittyneenä "hilsettä", joka ei lähde kevyesti puhaltamalla pois, ne ovat loisten (väiveiden) munia. Hilsepunkki aiheuttaa hilsettä ihoon ja kutittaa myös. Rotalta saa häädettyä väiveet Frontline vetillä, jota saa apteekista ilman reseptiä. Itse olen laittanut aikuisille naaraille kaksi kevyttä suihkausta selkään ja hietonut aineen ihoon; rottaa ei pidä kastella kokonaan litkulla. Sitten rotta pidetään sylissä (ei esim. boksissa) ja vahditaan ettei se nuole itseään. Turkin kuivuttua rotan voi laittaa häkkiin.

      Tosin jos kyseessä on hilsepunkki, siihen ei tehoa Frontline eikä Stronghold vaan ivermektiini (kauppanimi Ivomec). Meillä on tehty silläkin loishäätöjä vähän samaan tyyliin kuin hiirille; Ivomec laimennetaan ensin 1 % vahvuiseksi (pyydä eläinlääkäriä tekemään), sitten sekoitetaan 4 osaa vettä ja 1 osa laimennosta; tätä laitetaan rotan niskaan (tai syötetään; myös injektiona voi antaa, mut niskaan helpoin) ohjeella 1 tippa/50 g "rottaa." Eli 300 g painavalle rotalle laitetaan 6 tippaa. Jos rotta painaa vaikkapa 330 grammaa, sille voi laittaa huoletta 7 tippaa, pienestä yliannostuksesta ei ole ollut meillä usean vuoden aikana haittaa. Ivomec on reseptilääke, mutta huomattavan paljon halvempi kuin Stronghold, joka ei ole sen tehokkaampaa väiveisiin kuin Frontline, eikä edes tehoa hilsepunkkiin. Hilsepunkki on loisena vähän erilainen kuin väiveet sun muut. Se elää rotassa eikä varsinaisesti tartu muihin rottiin; viiden rotan laumassa yhdellä saattaa olla paljon hilsepunkkia mutta muilla ei ollenkaan. Joskus punkit vaan alkaa syystä tai toisesta lisääntyä hallitsemattomasti, ja silloin oireena on juurikin tuota hilseilyä ja kutinaa. Tosin hilsepunkki on rotilla harvinaisempi vaiva kuin hiirillä, joten todennäköisesti Frontline auttaa.

      Kuinka kauan naaras on ollut yksin? Se ei välttämättä enää hyväksy uusia rottia. Ota kaksi pikkuista; ensinnäkin vanha naaras ei ehdi kiusata molempia yhtä paljon kuin jos tulokkaita on vain yksi, ja koska naaraasi on varmasti jo sen ikäinen, että uusi rotta jäisi yksi kun se on vielä voimissaan - eli rotalla olisi valmiina jo kaveri, kun vanhasta aika jättää.

      Totuttamisesta on ollut jo paljon juttua, selaile vanhoja keskusteluja.

    • aktivointi

      mella on kesyrotta paljonko eläinlääkärimaksu on?????

    • 18+10

      Kannattaa pestä myös häkki todella hyvin! Varsinkin jos ulkoloiset todettu.
      Hoito ei nimittäin auta, jos loiset palaavat esim. pesämökistä/kankaista samaintein takaisin. Molempien rottien ja häkin pesu auttaa myös tutustumisvaiheessa, pieni ei haise "väärälle". Ja kannattaa tosiaan ottaa kaksi pikkuista ja lukea esim. netistä tai kysyä kasvattajalta ohjeet totuttamiseen! Minulla meni kyllä hyvin, kun n. 8kk sai kaksi "pikkuveljeä".

      Rapsuttaminen voi tulla loisten lisäksi kuivuuden takia. Kokeile auringonkukkaöljyä loraus esim. raksuihin. Tekee hyvää turkille. Onko häntä kuiva, haavoilla ja suomuinen? Terve häntä on sileä, pehmeä ja tasainen.

    • geh

      Väiveitten takia ei tarvitse pestä häkkiä, riippareita tai muitakaan sisustuksia. Frontline antaa kuukauden suojan niitä vastaan, ja siinä ajassa ne jo ovatkin kuolleet myös ympäristöstä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      83
      2122
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1808
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      30
      1760
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1520
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      65
      1471
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1392
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1354
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1312
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1284
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1271
    Aihe