mistä tiedätte

että kultakalat

kärsivät pienemmissä akvaarioissa, jos ne kuitenkin elävät pitkään ja kasvavat. Mistä sen huomaa kalassa että sillä on huono olla? :o
Ja voihan aluksi kultakalan ottaa pienempään ja kalan kasvaessa sitten siirtyä suurempaan akvarioon.

Voihan kultakalat olla onnellisia pienemmissäkin akvaariossa kuin 1000 litraisissa, kun ne ei tiedä paremmasta mitään.

Miten on testattu se että kultakala tarvitsee vähintään 150 litraisen akvaarion?
Eikös se pitäisi olla niin että kalat luontoon ja akvaariot pois jos aletaan pilkkua viilaamaan kalojen hyvinvoinnissa?

8

885

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tulipyrstö

      Olet ehkä oikeassa, ajatellaanpas vertauksin...

      Miksi valitetaan kettu- ja minkkihäkeistä, pääseväthän ne jopa kääntymään niissä ja saavat ruokaa sekä elävät onnellisina ehkä...

      Entäs tarha eläimet, miksi niille tehdään laajoja tarhoja eikö meillä olisi helpompaa katsella niitä pienissä häkeissä, kun pääsemme sillai lähelle. Annettais vain ruokaa ja vettä. Kyllä ne eläimet niissäkin eläis ja jos sairastuu annetaan lääkettä.

      Niin ja vangit, kysys heiltä oliko kiva olla pienessä kopissa. Pitäis olla, koska saivat ruokaa ja vettä tarpeeksi ja kun sairastuu hoidetaan. Vankiloissakin ihmiset elävät monia vuosia ja menevat sinne takaisinkin, mielelläänkö?? Kysy heiltä.

      Tässä ajatuksia, miksi liian pieni on liian pieni...

      • sddsddsdds

        Koska kala on niin suuri, että vaikka kultakalamaljat tai jokin 40l akvaario mihin idiootit niitä tunkevat vastaa ehkä ihmiselle jotain vaatekaappia asumistilana, siis täysikokoiselle kultakalalle. Yleensähän ne pienissä akvaariossa kituen kääpiöityy.


      • että tilaa pitää olla

        mutta eikös sitä voi sitten vähän mennä kalan kasvun mukaan. ei tietenkään kultakaa mihinkään lasimaljaan saa laittaa.
        mutta miten asia on testattu että kultakaloille pitää olla niin mahdottoman suuret tilat?
        Koska ihmiset ei kuitenkaan osaa lukea kalojen ajatusmaailmaa.
        Miksi koko on juuri 150 litraa yhdelle? ?

        Mistä sen näkee että kala kärsii?


      • Ugh olen puhunut
        että tilaa pitää olla kirjoitti:

        mutta eikös sitä voi sitten vähän mennä kalan kasvun mukaan. ei tietenkään kultakaa mihinkään lasimaljaan saa laittaa.
        mutta miten asia on testattu että kultakaloille pitää olla niin mahdottoman suuret tilat?
        Koska ihmiset ei kuitenkaan osaa lukea kalojen ajatusmaailmaa.
        Miksi koko on juuri 150 litraa yhdelle? ?

        Mistä sen näkee että kala kärsii?

        Kala ei osaa äännellä eikä kertoa että sillä on paha olla. Mutta ajatteleppa vaikka tämä kohuttu tapaus Itävallasta missä Isä piti tytärtää kellarivankilassa. Nainen eli siellä elämäänsä, säilyi hengissä kun sai ruokaa ja juomaa. Pystyi peseytymään ja elämän edellytykset olivat mutta mahtoikohan nainen lapsineen olla onnellinen? Tai nämä lapset jotka eivät paremmasta tienneet? Mitäpä heille muuta tarjoamaan kun he eivät muusta juurikaan edes tienneet? Telkkarista joskus näkivtä muuta maailmaa mutta ajattelivat varmaan että tämä on nyt heidän paikkansa.

        Joku MINIMI pitää antaa sille missä mikäkin kala voi elää edes lähellä kunnollista elämää. En tiedä minkä kokoinen kultakalan reviiri on luonnossa mutta oikea akvaristi yrittää parhaansa mukaan matkia niitä olosuhteita mitkä kalalla olisi luonnossakin. Suurin osa myytävistä kaloista ei tiedä mitä "oikea elämä" vapaana kalana olisi ja tuskin sukupolvien ajan vankeudessa syntynyt ja elänyt kala edes menestyisi villissä luonnossa vaikka näitäkin tapauksia on.

        Joku kala on parvikala luonnossa niin miksi sitä ei pitäsi parvikalana myös vankeudessa. Ja jos ei huvita tehdä akvariokalalle oikeita olosuhteita, täytyy tyytyä siihen mihin jaksaa ja rahkeet riittää. Jos haluaa mennä oman mieltymyksen mukaan ajattelematta lemmikkinsä elinoloja ja vaatimuksia, kannattaa luopua lemmikki-haaveista kokonaan. Akvaariokalat ovat lemmikkejä siinä missä kissat ja hevoset ja kaikki.


    • Ilkantytär

      Itselläni on pikkuista vaille 400 litrainen tankki, jossa kultakala, 3 keltaista rihmakalaa, 3 partamonnia ja 2 leväbarbia. Ennenkuin joku ehtii älähtää vain 2 leväbarbin yhteiselosta, kerron 5 kuolleen melko lyhyen ajan sisällä. Barbit ovat olleet minulla reilut 5 vuotta, ilmeisesti alkoi ikä painaa. Tarkoitus on hankkia jokunen tilalle. Sanoisin minkä tahansa eläimen viihtyvän, jos pysyy terveenä ja jaksaa leikkiä. En muutakaan termiä keksi, kun rihmakalat ja kultakala vuoroillaan ajavat toisiaan takaa. Muistuttaa ihan hippaa. Ne syövät vierekkäin ja yön viettävät Jaavan saniaisen suojissa. Kultakala tunnistaa minut, tulee lähelle kättä ja pyörii siinä "maistellen" sitä. Se myös pysyy ihan rauhallisena jos joudun ottamaan sen kiinni. Eikä sillä ole mitään kiirettä pois otteestani, se ei ole kauhusta jäykkä, vaan otteni höltyessä ui rauhallisesti pois.

      Sain sen n.200 litraisen tankin kylkiäisenä, vuoden verran se oli siinä tankissa. Ostin sille kaverin, joka kuoli pari vuotta sitten, niiden ollessa jo isossa tankissa. Kun vertaan Tomun käytöstä isossa akvaariossa siihen, miten se käyttäytyi pienessä, sanoisin sen olevan tyytyväisempi nyt. Se liikkuu enemmän, seuraa akvaarion ulkopuolista maailmaa ja on selkeästi valppaampi. Pienessä tankissa se oli melko flegmaattinen, innostui ainoastaan ruoka-aikoina. Kaverin saaminen ei sitä innostanut, vasta suuremmassa akvaariossa ne alkoivat touhuta yhdessä.

      Suunnitelmissa on jonkun ajan kuluttua hankkia sille kaveri. Harkitsen tosin vaihtoehtoa ilman kultakalaa, kunhan Tomu joskus ui tiensä päähän. Aika näyttää, kuinka käy. Mutta tämmöisellä suppean otannan tutkimuksella sanoisin kultakalan tarvitsevan tilaa enemmän, kuin 200l.

      • tulipyrstö

        Olen samaa mieltä ilkantytär´en kanssa kultakaloista ja itse katselisin niitä vain hyvin hoidetuissa lammikoissa. Mielestäni kultakala on utelias ja aktiivinen hyvin hoidettuna.


      • fish KING

        Parvikala taatusti näyttää luonteensa jos se saa laji tovereita kumppanikseen.
        Kultakala on parvikala joka yhtä kalaa kohden vaatii 150 litraa akvaarion tilavuutta, minimi parvi määrä kalalle on akvaario gurujen mukaan n. 6-8 kalaa, oikea parvi on jo parinkymmenen kalan paikkeilla, laskukaavalla lisätään tuohon määriteltyyn 150 litraan vaikka se kahdeksan kultakalan tilavuus summa, 1200l olisi näin ollen kultakala parvelle ihanne akvaario. Tiedetään että suuret kalat tuottavat myös paljon paskaa ja kun myös tiedetään että kultakala on syömäkone joka syödessäänkin vääntää vauvan sormen paksuista jöötiä persiistään niin tarvitaan silloin toimiva suodatus järjestelmäkin, siksi on määritelty että kultakaloille pitää järjestää kaksin/kolminkertainen suodatus massatilavuus normaali akvaarion tilavuuteen verrattuna.
        Eli jos perus tuhannen litran akvaarion veden kierto on n. 3000l/h pitää se olla melkein 9000l/h kultakala akvaariossa, olen huomannut että sama pätee myös riikinkukkokirjoahven akvaariossa, siksi nuo kolme eheimin suurinta PRO II suodatinta tuossa akvassani ovat, pitämässä nitraatin alhaalla, veden kirkkaana, nitriitin nollassa, pitkiäkin aikoja. Ei mun tarvitse huoltaa ja hoitaa akvan vettä kuin kerran kuussa, puhdistaa suodattimet puolen vuoden välein jne. kun normaali 100l seura akvan hoitorutiinit ovat sen kerran kaksi veden vaihtoa viikossa että noin puolet vettä vaihtuu tänä aikana ja suodattimen puhdistus kerran kuussa tai tarvittaessa kun se suodatin tukkeutuu niin että se ei pysty edes vettä kierrättämään akvaariossa.

        Siksi pitää antaa mittasuhteiden kasvaa joka puolella, mitä suurempia kaloja harrastetaan lemmikkinä sitä suuremmat akvaariot ja tekniikat tulee hoitaa veden puhtauden ylläpitämiseksi.



        Nyt akvaariosi kalastoon, tai edes veden lämpötilaan, onko se, voiko se olla kaikille kaloillesi sopiva?

        Kalalajit ovat onneksi kestäviä ja jos veden lämpötila pysyttelee 24..25C paikkeilla on se kaikille kaloillesi riittävän lämmintä. Tosin pitää muistaa että myös veden pinnalla n. viiden sentin korkeudella lämpötilan pitää olla yhtä lämmintä sillä labyrinttikalojen elin on erittäin tärkeä kalan hengityksen kannalta kun se haukkoo veden pinnalla happea. Jos lämpötila vaihtelua on yli kolme astetta voi kala sairastua tästäkin.

        Leväbarbeista en sano muuta kuin että elävät jopa yli kymmenen vuotiaiksi ja olen nähnyt melkein kaksikymmentä senttisiä leviksiä harrastajien akvaarioissa. Niillekin suuri parvi antaa oikeasti ne puitteet mihin kala olisi tyytyväinen. Miksi niitä on äkisti kuollut, epäilen kultakalan pilaamaa vettä, sen paska on oikeasti aikas tuhtia kamaa joten suodatuksessa en vähättele yhtään sinunkaan tapauksessa, kait sulla on siellä jokin tuhannen litraa tunnissa kierrättävä suodatin, onhan ;)

        Partamonnit tottakai ovat kaikki samaa sukupuolta, eiks nii :)

        "Muistuttaa ihan hippaa. Ne syövät vierekkäin ja yön viettävät Jaavan saniaisen suojissa. Kultakala tunnistaa minut, tulee lähelle kättä ja pyörii siinä "maistellen" sitä. Se myös pysyy ihan rauhallisena jos joudun ottamaan sen kiinni. Eikä sillä ole mitään kiirettä pois otteestani, se ei ole kauhusta jäykkä, vaan otteni höltyessä ui rauhallisesti pois."
        Tässä ote eläimen inhimillistämisestä, kultakalan lajia kun et kertonut mutta jos se on huntupyrstö eivät ne ole mitää spurttareita muutenkaan, kala vain alistuu kohtaloonsa, siinä kaikki?
        Hippa voi olla kalojen reviirikiistaa koska soidin tanssia ne tuskin keskenään pelaavatkaan :)


    • fish KING

      Oon nähnyt kymmeniä kultakala akvaarioita, pahimmillaan eräs harrastelija piti n. 200 litraisessa akvassa kuutta hieman miehen kämmenen kokoista huntupyrstöistä kultakalaa. Ei siinä akvaariossa ollut vettä varmaankaan sataa litraa enempää kun pohjallakin oli vielä kasa saunakiviä ja suurin eheimin sisäsuodatin puhdistamassa vettä, eikä se sitä mihkään jaksanut puhdistaa, vesi oli todella paskaista ja sameaa, ties koska sitä oltiin edes vaihdettu, no, vaihdettiin käyntini aikana mutta ei ne kalat vieläkään ole suurempaan akvaarioon päässeet siellä, shit happens.

      Toinen keissi, kummilikkani vanhemmilla on 90l akvaario, jossa kultakala jaksoi elää viitisen vuotta kasvamalla melkein puolet sen akvaarion pituudesta, taisi olla komeetta lajia, ei sekään siellä mukavia päiviä vietellyt, lapset kun sen halus ja perheellä ei ollut varaa ostaa suurempaa akvaariota sille ja kamuja parveksi. Kultakala ON parvikala.

      Jos tällaisia tropiikin lemmikkejä harrastetaan olisi tietenkin suotavaa jos niille annettaisiin kotona niin lähelle luonnon mukaiset olosuhteet kuin mitä niillä villinäkin on, eikö.
      Narsistinen ihminen keksii kyllä vaikka mitä pallopurkkeja ja muovikoristeita sekä keraamisia sukeltajia joilla koristaa oma akvaarionsa, mun silmääni mahdollisimman luonnollinen luonnonmukainen akvaario on se kaunein/komein mahdollinen, ei välttämättä edes mikään kasvilajiviidakkokaan vaan ikään kuin valokuva yhdestä kohdasta aluetta jossa ko. kalat elävät.

      Tässä lauseessasi "kun ne ei tiedä paremmasta mitään" on narsismi huipussaan.

      Kyllä kalakin tietää ja tuntee muttei siinä määrin missä nisäkkäät, se osaa pelätä ja se osaa luottaa parveensa, kalallakin on aivot jotka reagoivat asioihin kuten ahtaaseen koloon jossa se voi kyhjöttää piilossa petoa, peloissaan, suremmassa tilassa se taas turvaa lajikumppaneihinsa, parvisidonnaisena kultakalakin elää kohtuu kokoisissa parvissa, luonnossakin. Miksei siis ihminen voisi omasta armostaan antaa kultakalalle arvoisensa hoidon sen elämän ajaksi akvaariossa vangittuna.

      Harrastaa voi kyllä mutta ei kaikki ihmisen harrastamat eläinlajit OIKEASTI sopeudu harrastettaviksi lemmikeiksi, suuret kalat, apinat, harvinaiset lajit yleensä ... ymmärrätkö ;)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1759
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1381
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1357
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1335
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1304
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe