miten pääsen eroon

lilli-marja

ostin vanhan kirstun, huomasin että siinä on jumeja. Apua, miten pääsen eroon niistä? Joku neuvoi että laita kirstu jätesäkin sisälle, ja tinneri purkki sinne. Onko muita teho konsteja?

19

9051

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tuosta...

      ...tinneristä. Tuholaistorjunta aineet eivät kuitenkaan välttämättä hävitä puun sisällä olevia hyönteisten toukkia eivätkä niiden munia.

      Hyvä keino on sauna. Tosin mikäli kostea on kostea tekee sauna sille varmasti hallaa, liitokset voivat aukeilla ja osat vääntyä.

      Eli varovasti alkuun, mööpeli saunaan, lämpötilaa nostetaan parikymmentä astetta parin tunnin välein aina tuonne 80 asteeseen. Tämän jälkeen annetaan saunan jäähtyä itsekseen ovi suljettuna.

      Pitäisi tehota, 60 astetta riittää niille hengen lähtöön.

    • sasse

      Tupajumi kuolee pakkasessa. Ainakin Turussa on maakuntamuseossa pakkashuone johon huonekalun voi viedä. Myrkyt tehoavat tupajumiin huonosti.

      • höpö!!

        Tulisikko kertomaan sen meitin ulkosaunas asuville tupajumeille, jotka ovat hirsirakennuksessa viihtyneet jo reilu 40 vuotta. ja joka on muuten kylmillään, kun siäl ei saunota. Ilmeisesti tupajumeil on menny toi uutinen ohi korvien, et pitäis pakkases kuolla.


      • pesiytyneet

        tupajumit tuhotaan perinteisesti saunassa. Näin on tehty iät ja ajat ja tämä on talotohtorinkin suosittelama tapa.


      • mutta.......

        ..vain kova sellainen. Ostimme aikoinaan vanhan mökin ja myöhemmin selvisi että talon kimpussa olivat tupajumit. Asiantuntijat kävivät paikalla ja sanoivat että ainoa tapa millä niistä päästäisiin olisi pakkanen, kova pakkanen. Kuinka sattuikaan, seuraavaana vuonna tuli todella todella kylmä talvi (poikkeuksellisen kovia pakkasia vuosiin) ja kas, seuraavana kesänä tupajumit olivat hävinneet...


      • höpö höpö!
        mutta....... kirjoitti:

        ..vain kova sellainen. Ostimme aikoinaan vanhan mökin ja myöhemmin selvisi että talon kimpussa olivat tupajumit. Asiantuntijat kävivät paikalla ja sanoivat että ainoa tapa millä niistä päästäisiin olisi pakkanen, kova pakkanen. Kuinka sattuikaan, seuraavaana vuonna tuli todella todella kylmä talvi (poikkeuksellisen kovia pakkasia vuosiin) ja kas, seuraavana kesänä tupajumit olivat hävinneet...

        Mikäli kyseessä on vanha hirrestä rakennettu rakennus, niin tupajumia ei pakkaset haittaa. Tupajumit on syvällä hirren sisällä, ja näin turvassa, eikä ne muutenkaan
        liiku hirren pinnalla, paitsi, kun ne lähtevät lentoon.
        Mahtoiko sinullakaan todellisuudessa olla kyse tupajumeista, sillä muutkin torakat nakertavat seiniin reikiä, jotka näyttävät tupajumien tekemiltä.

        Minulla on 40 vuoden kokemus tupajumeista, ettei kovinkaan pakkanen niitä tapa.


    • talojumi

      Tiedän kaksi tapausta joissa taloissa oli tupajumeja. Palokunta poltti molemmat talot eikä kummastakaan saanut ottaa mitää puisia tavaroita mukaan.

      • tupajumien

        valtaama talo tulikin polttaa. Sen määräsi laki.


      • -47 synt.

        Se on totta.kaikki poroksi vaan.Nämä vanhat tavarat tuovat vain harmia.Koita saa kun ostaa kirpputorilta ja sekin tuhoaa kaikki villavaatteet.Miksi ihmeessä nykyihmiset eivät tiedä näistä tuholaisista? Missä on varottavat vanhemmat.heidän pitäisi nämä tuholaiset tietää.
        Jo meille nämä koulussa opetettiin sekä hävitys moisiin otuksiin.


    • kans

      yksi torakka, joka pitäisi hävittää sukupuuttoon. Nyt varsinkin, kun pystytään tekemään geeni muuntelua. Meillä on ulkosaunassa kyseinen torakka, ollut jo noin 40 vuotta. Sauna on hirrestä rakennettu. Itse löyly puolella tuo torakka ei ole viihtynyt, vaan lähinnä sillä puolella, jossa pata on. Asialle ole oikein voinut mitään, koko rakennuksen vuoraaminen muovilla, ja myrkytys on erittäin kallis operaatio.
      On siis tyydytty aika ajoin tekemään pientä korjausta. Nyt olen päättänyt kokeilla saunan panelointia, koska torakka tarvitsee kosteutta elääkseen, ja sitähän saunassa riittää. Kovalevy ensin hirsiseinää vasten, sitten rimoitus, ja paneli päälle. Olen huomannut, ettei torakat tule kovalevystä läpi, ja kun paneli on ponttitavaraa, niin kosteus ei pääse tunkeutumaan hirsiseinään, varsinkin, kun huolehtii tiiviistä paneelin asentamisesta. Mitään sortumis vaaraa, tai muuta tuo nyt ei aiheuta, sillä rakennuksen popsimiseen sillä menee varmasti satoja vuosia.

      Pakkasta tuo torakka kestää, sillä ulkosauna on talvellakin kylmä, tietenkään ei silloin, kun saunotaan.

      Sinäkin pääset kirstu ongelmasta kaikkein helpoiten, kun kippaat bensiiniä päälle, ja palamaan. Muuten saat ne petikaveriksi, jotka nakertavat rakennuksen ajan myötä. Näin kävi meillekkin. Sauna, joka aiemmin oli asuinrakennus, sinne tuotiin puinen sänky, jossa tupajumit olivat, ja siitä levisivät rakennukseen. Älä siis ota riskiä.

    • se siis

      ..suureen pakastimeen ja pakastin täysille,,lie tulee sekin halvemmaksi kuin että leviäisivät ympäri taloa..Ja jos vaikka paripäivää saisivat tätä kylmetyshoitoa niin eiköhän ala tepsiä.

      • tulimeri

        Älä ihmeessä laita .Pilaat pakastimesi ja aiotko sinne laittaa joskus vielä ruokaa yäk koko tunnekin.Polta kaikki puu missä on tupajumi usko jo vanha konsti on parempi kuin uusi.


    • am

      Itse tuhonnut jumit isosta vaatekaapista ruiskuttamalla jumien reikiin etanola,jota saa ostettua esim Rakennusapteekista tms vastaavasta liikkeestä. Jumit ei lisäänny keskuslämmitteisissä asunnoissa..

    • kaikennähnyt

      Jos o kirstus tilaa, ni lait sinne toi hyttyssavu palamattomal alustal ja oikken tilavaljätesäkin sisäl. ens se anta sinne hyvät myrkyt ja sit se tappa viäl sil et loppu se happi . an ol se vaik kakspäivä siäl ja tee se uurestas. Jo o häkäpäissi otuksi jo siält viäl karkkava!

    • vinkkivinkki

      eikös noista kuumapuhaltimista tulee pirun kuumaa, jonka puu kyllä kestää mutta ei mikään elollinen..

      lakka ja maali tietty irtoaa :)

    • hyvä konsti

      sitten vaan johonkin sorakuoppaan ja tulta perään kyllä tupajumit haviää.

    • Jätesäkki päähän

      EIhän sulla kiirettä ole. Eikä ne kirstussa elevät jumit nyt niin mahdottoman hyvässä suojassa ole, kun kirstun seinäkin on alle 10 mm. Jätesäkkiin koko komeus ja Raidia kirstun sisälle ja päälle, säkki kiinni ja ootellaan.

      Kun muutaman kerran toistat touhun ja pidät parin viikon oottoaikoja, jumit ainakin on jo kovasti huonovointisia.

      Siitä sitten harrastuksen mukaan jatkat sanottamisella ja pakastuksella, ainakin tupejumeja ottaa pitkän päälle hermoon sinun touhusi.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1625
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1254
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1157
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1096
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1082
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1039
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      970
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      932
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      867
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      751
    Aihe