Miksei kukaan kertonut ?

Leuku

Hämmästyttävän moni kirjoitus tällä palstalla toistaa tuota samaa kuviota: hankkiudutaan vanhemmaksi, mutta sitten kaikki se vastuu lapsen hoidosta tuleekin täytenä yllätyksenä, ei jakseta, ja masennutaan, erotaan, ajaudutaan ahdinkoon, ja lopulta huudetaan yhteiskuntaa apuun, jonka jälkeen päästään sitten sättimään yhteiskunnan huonoja tukiverkostoja.

Ihan vaan karkeasti yleistäen (ei siis tarkoita että kaikki tapaukset ovat samanlaisia) kuulostaa, että nykymaailman äidit ja isit ovat kehittymättömiä pissisprinsessoja ja prätkähiiriä, joille elämän karut tosiasiat ovat hirveä järkytys. Ja raskaaksi hankkiudutaan aivan liian aikaisessa vaiheessa.

Ja tuohon otsikon kysymykseen vastaan, että kyllä todennäköisesti useimpien vanhemmat ja muut sukulaiset ovat YRITTÄNEET kertoa niitä elämän tosiasioita, mutta eiväthän kaikkitietävät pikkuaikuiset mitään neuvoja kuuntele. Ruusunpunaiset unelmat ovat syrjäyttäneet kylmän harkinnan.

Kyllä masentaa LUKEA näitä juttuja joita täällä sitten toistellaan, kun elämä ei antanutkaan parastaan...

31

2108

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jos et halua

      äimistellä, miksi VÄSYMYS ja MASENNUS palstalle kirjoitellaan että masentaa väsyttää tämä vanhemmuus, niin kannattaisiko ehkä jättää tämän palstan lukeminen väliin?

      • Leuku

        Joopa, tuollahan se ongelma minun kohdaltani ratkeaa, mutta jospa yritinkin tuolla kommentilla herätellä niitä herranterttuja, jotka eivät ole vielä ajaneet itseään tuohon MASENNUKSEN ja VÄSYMYKSEN tilaan, ajatella asioita ennen kuin on myöhäistä.

        Ja sitten toisekseen, tällekin palstalle saa ja kuuluu kirjoittaa kriittisiäkin puheenvuoroja.


      • ökbkug
        Leuku kirjoitti:

        Joopa, tuollahan se ongelma minun kohdaltani ratkeaa, mutta jospa yritinkin tuolla kommentilla herätellä niitä herranterttuja, jotka eivät ole vielä ajaneet itseään tuohon MASENNUKSEN ja VÄSYMYKSEN tilaan, ajatella asioita ennen kuin on myöhäistä.

        Ja sitten toisekseen, tällekin palstalle saa ja kuuluu kirjoittaa kriittisiäkin puheenvuoroja.

        On toki olemassa niitä hemmoteltuja tapauksia jotka eivät ole halunneet kuunnella elämänrealiteetteja. Mutta on myös niitä jotka eivät ole voineet ennakoida sitä mitä esim. hormoonit vaikuttavat ihmiseen. Biologinen lisääntymisvietti on vahva.


      • ljklll
        ökbkug kirjoitti:

        On toki olemassa niitä hemmoteltuja tapauksia jotka eivät ole halunneet kuunnella elämänrealiteetteja. Mutta on myös niitä jotka eivät ole voineet ennakoida sitä mitä esim. hormoonit vaikuttavat ihmiseen. Biologinen lisääntymisvietti on vahva.

        Ihmisen elämään vanhempinavaikutta myös muut asiat kuin se lapsiarki. Jos samaan aikaan tapahtuu paljon tressaavia tapahtumia niin se voi laukaista masennuksen. Täysin ei elämää voi hallita ketään.


    • äiti kans

      Ite olen miettiny samankaltasia nyt 6,5kk ikäsen vauvan vanhempana. Ehdottomasti pitäs neuvolassa kertoa mitä se arki ja realismi vauvan kanssa on! Meillä synty tammikuussa esikko ja pari kertaa käytiin neuvolan perhevalmennuksissa, toisessa näytettiin synnytysvideo ja toisessa oli imetysneuvoja paikalla ja se oli siinä :-o Olis ollu kyl paikallaan vaikka pari kolme kertaa ainakin kertoa tulevasta nimenomaan sen jaksamisen yms. kannalta.

      Että ei ne vauvat näytä samalta kun vaippamainoksessa, ei ne nuku suloisesti tuhisten omassa sängyssä mobilen pyöriessä, ei viihdy yksikseen lelukaaren alla uusien lelujen alla jne jne.. Listaa vois jatkaa.. Vaikka olen alusta saakka suhtautunu normi järjellä vauvan tulemiseen enkä odotellu liikoja; on elämä vauvan kanssa lyöny laudalta lähes kaikki luulot!

      En olis koskaan voinu kuvitellakkaan kuinka kiinni sitä on pienessä pötkylässä! Just kun saa leväytettyä hesarin auki ja kaffe höyryää kutsuvasti kupissa, alkaa kitinä. Just kun pitäs laittaa pyykit kuivumaan, tulee pee housuun ja pitkin potkuhousuja. Just kun istahdat sohvalle töllön ääreen nukutettuasi tunnin pilttiä, mukula herää ja huutaa kahta äänekkäämmin. Perhana mitään ei saa tehtyä rauhassa alusta loppuun, edes itse käydä peellä.

      Jostain tommosesta pitäs kertoa sen sijaan että lyhyesti todetaan elämän muuttuvan kun lapsi tulee taloon. Ettei tulis niitä turhia kuvitelmia kuinka kivaa ja ihanaa se on kun vauva syntyy. Vaikka tietenkin se on ihanaa saada jälkikasvua :-) Mutta se todellisuus sen jälkikasvun kanssa...

      Mäkin ajattelin että sit kärräillään kauppakeskuksissa ja missä lie kun nyt kerta 'aikaa on', enpä tienny kuinka väärässä olis. Meillä piltti sattuu olemaan sanoisinko hieman vaativaa mallia. Vaunuissa ei ole oikeen koskaan kiinnostanu olla eikä etenkään nukkua ulkona, vaikka miten koitat lenkittää raikkaassa ilmassa ja hytkyttää, vauva vaan karju pää punasena. Autossa karjuttiin, kylässä karjuttiin, kotona karjuttiin. Herättiin karjumaan kesken unien..

      No, tuttihan pelastaa? Eipä pelastanu, vauva kun ei huolinu tuttia vaikka kuin koitettiin. Empä tienny sitäkään ettei kaikki vauvat syö tuttia vaan nyt tiedän. Tämmösiä pikku juttuja sitä oppii ajan myötä.

      Vaikka meitä on kaksi aikuista eli lapsen vanhemmat ja ollaan täysjärkisiä, rauhallisia ja muutenkin kunnon veronmaksajia, mä sanon että välillä ollaan molemmat ihmeissään koiraa myöten. Että tämmöstäkö tää nyt sit olikin?? On semmosiakin hetkiä kun ei meinaa jaksaa enää sekuntiakaan vauvan huutoa ja kaikki on yhtä dadaa. Kummasti sitä on pinna alkanu venyy kun ei muutakaan voi.

      On karissu kaikki ennakkoluulot ja odotukset vauvan hoidosta yms. Ettei se ihan niin mene et laitetaan vauva sänkyyn ja sanotaan hyvää yötä ja sit kaikki nukkuu aamuun saakka makeasti :-DD Tossa toisella puolella joku kyseli että miten saa vauvan nukahtamaan siten että vaan laittaa vauvan sänkyyn ja sit se nukahtaa.. Mä haluan nähdä sen vauvan joka tosiaan ottaa unirätin kainaloon ja hyppää pinnasänkyyn huutaen hyvät yöt vanhemmille.. Tämmösiä mitään ei kerrota neuvolassa vaikka ehkä syytä olis?

      Niin tai näin, oma asenne muutos on ollu kaiken a ja o. Alussa hiersi aika lailla mutta sen jälkeen kun asennoitu niin että vauva on se minkä mukaan mennään ja järjestetään olosuhteet sen mukaan, on alkanu kummasti helpottaa. Otettiin pinniksestä yksi laita pois ja se sänkyyn kiinni ettei tarvi nousta yöllä erikseen syöttää, paljon helpompi niin. Lähdetään ajoissa kotiin/lähetään vieraat ajoissa kotiin ja iltapuurot on aina samaan aikaan jonka jälkeen nukutusrituaalit, jo helpotti elämää. Päikkärit hoidetaan sisällä sen sijaan että huudatetaan vaunuissa, toimii paremmin (joskaan ei aina). Menee se näinkin :-)

      Loppujen lopuksi on ollut ihanaa ja yllättävän nopeesti ne huonot jutut tuntuu unohtuvan. Niin nopeesti että seuraava on jo tilauksessa! Jospa seuraava on vähän helpompi? Tai sitten ei, kaikki kuuluvat olevan omia yksilöitään ;-)

      Tsemppiä joka tapauksessa kaikille! Mites se sanottiin, elämä on.

      • asenteesta kiinni

        Se on tosiaan asenteesta kiinni:). Pärjään mielestäni paljon paremmin toisen vauvani yh:na (nyt kotona siis kaksi lasta) kuin ensimmäisen vauvani kanssa, vaikka mieskin oli silloin apuna ja tukena. Tämän toisen kanssa kun tiesin odottaa mitä tuleman pitää :)...vauvassa ollaan kiinni eikä "omaa" aikaa ole. Tosin luulen, että tämä asenteeni, joka nyt on rennompi, on vaikuttanut myös vauvaan, joka on paljon "helpompi" kuin ensimmäinen. Sylissä haluaa olla mutta muuten on kovin tyytyväinen, aina iloinen ja hymy herkässä. En stressaa lainkaan esim. yösyötöistä tms nykyisin. Tosin vauva menee aina syötön jälkeen nätisti nukkumaan tai ei ainakaan vaadi mitään...aamulla antaa minun nukkua...viihdyttää itseään omilla äänillään niin kauan kuin huomaa minun lepäävän sängyssäni ja vaatii syliä vasta kun huomaa että nousen ylös. Minä en muuten koskaan ole nukuttanut vauvojani ulkona vaunuissa. Minusta on mukavampi nukuttaa pinnasängyssä jossa hengitysilman hiilidioksidi pääsee valumaan pois. Kopassa se kertyy vauvan ympärille.


      • puoli makaavaan

        asentoon että näkee ympärilleen! loppuu huuto ja saattaa jopa nukahtaakkin sinne.
        Voipi olla niin sanottu virkeä vauva, ja sehän ei tasan tarkkaan tee niinkuin vanhem,mat haluaa, se tekee juuri niinkuin itse haluaa!
        "ettei vaan mene mitään kivaa ohi"-tyyliin.
        Sellaisen lapsen kansa elämä on helppoa juuri kun on rutiinit, sitä tylsää arkea.
        Sellaista lasta ei juuri tarvitse komennella...no, ottakaa itse selvää-virkeä lapsi.

        http://www.tsv.fi/ttapaht/011/luonto.htm


    • pitäisi olla

      kaikille pakollinen nukkekoulutus ensin, ja jos sen läpäisee niin uskaltaa ja saa hankkia lapsen. Joku aika sitten oli tv:s tanskasta ohjelma lievästi kehitysvammaisesta parista, joiden piti hoitaa nukkea, joka käyttäytyi kuin oikea vauva ja kaikki hoitoon liittyvät asiat kirjautuivat "vauvaan " ohjelmoituun tiedostoon, miten tuli hoidettua.

      Esim kuinka kauan itki ennen kuin apu, miten ruokailu ja kaikki... Sellainen olisi tosi hyvä "testi" monelle vauvasta haaveilevalle. Veikkaan, että useampi voi päättyä testin jälkeen koiraan tai kissaan. Keinovauva oli vielä aika vaativa ja niinhän ne vauvat usein ovat.

      • Ainokaiseni

        vaikka asiat olisi hyvinkin(vakaa parisuhde jne). No,minä kyllä nautin useimmiten vauva-ajasta lapseni kohdalla mutta nyt voin sanoa että luojan kiitos poika on jo koulussa ja nuo ajat takana. Ikinä en enää lapsia halua;mikä ei tarkoita etten rakastaisi lastani. Päinvastoin tunnen että saan sen energiani ja rakkauteni kohdistaa vain häneen,eikä hän jää taka-alalle jos tässä vielä vauva olisi.


      • -mamama-
        Ainokaiseni kirjoitti:

        vaikka asiat olisi hyvinkin(vakaa parisuhde jne). No,minä kyllä nautin useimmiten vauva-ajasta lapseni kohdalla mutta nyt voin sanoa että luojan kiitos poika on jo koulussa ja nuo ajat takana. Ikinä en enää lapsia halua;mikä ei tarkoita etten rakastaisi lastani. Päinvastoin tunnen että saan sen energiani ja rakkauteni kohdistaa vain häneen,eikä hän jää taka-alalle jos tässä vielä vauva olisi.

        Tuo on kyllä totta, että välillä on itsellä kovin huono omatunto kun isompi lapsi joutuu olemaan niin "iso" kun vauva vie sylin ja huomion. Onneksi lapsillani on sen verran ikäeroa, että isompi ymmärtää vauvan olevan avuton ja hoivan tarpeessa ja tykkää itsekin vauvasta kovin. Silti tunnen, että hän on joutunut luopumaan paikastaan äidin sylissä vauvan tultua, ja se saa minut välillä surulliseksi, koska hän on minulle aina yhtä rakas kuin silloin kun hän itse oli vauva. Toisaalta luulen, että hän osasi odottaa sitä, koska ennen vauvan syntymää hän leikki kovasti vauvaleikkejä ollen välillä itse vauva ja välillä hoivaten nukkevauvoja. Kuitenkin tuntuu, että vielä haluaisin kolmannen lapsen ja kokea tämän vauva-ajan vielä kerran. Vauvat vain ovat niin ihania...ihanimmat hetket ovat ne, kun vauva vain katsoo silmiin kuin äiti olisi hänen koko maailmansa (kuten äiti vauvalle onkin)...ja kun vauva tunnistaa äidin ja nauraa...kun hän uppoutuu kuuntelemaan laulua ja aukoilee suutaan kuin yrittäen laulaa itsekin...kun hän touhukkaana jutustelee omalla vauvakielellään...kun hän tuntuu lämpöiseltä levätessään olkapäätä vasten...kun voi upottaa posken hänen silkinpehmeisiin pörröhiuksiin...Mutta katsotaan, toteutuuko haaveeni kolmannesta lapsesta koskaan :).


      • Ainokaiseni
        -mamama- kirjoitti:

        Tuo on kyllä totta, että välillä on itsellä kovin huono omatunto kun isompi lapsi joutuu olemaan niin "iso" kun vauva vie sylin ja huomion. Onneksi lapsillani on sen verran ikäeroa, että isompi ymmärtää vauvan olevan avuton ja hoivan tarpeessa ja tykkää itsekin vauvasta kovin. Silti tunnen, että hän on joutunut luopumaan paikastaan äidin sylissä vauvan tultua, ja se saa minut välillä surulliseksi, koska hän on minulle aina yhtä rakas kuin silloin kun hän itse oli vauva. Toisaalta luulen, että hän osasi odottaa sitä, koska ennen vauvan syntymää hän leikki kovasti vauvaleikkejä ollen välillä itse vauva ja välillä hoivaten nukkevauvoja. Kuitenkin tuntuu, että vielä haluaisin kolmannen lapsen ja kokea tämän vauva-ajan vielä kerran. Vauvat vain ovat niin ihania...ihanimmat hetket ovat ne, kun vauva vain katsoo silmiin kuin äiti olisi hänen koko maailmansa (kuten äiti vauvalle onkin)...ja kun vauva tunnistaa äidin ja nauraa...kun hän uppoutuu kuuntelemaan laulua ja aukoilee suutaan kuin yrittäen laulaa itsekin...kun hän touhukkaana jutustelee omalla vauvakielellään...kun hän tuntuu lämpöiseltä levätessään olkapäätä vasten...kun voi upottaa posken hänen silkinpehmeisiin pörröhiuksiin...Mutta katsotaan, toteutuuko haaveeni kolmannesta lapsesta koskaan :).

        rakastaa lapsiaan yhtä paljon,oli niitä yksi tai viisi =)
        Meillä poika oli vauvana ns. helppo vauva,ei paljon itkeskellyt,ei ollu koliikkia ja muutenkin aurinkoinen lapsi,silti monesta syystä,osa itsekkäistäkins yistä,en halua lisää lapsia ja tämä sopii minulle.

        Nautin kuitenkin täysillä kun saan hoitaa siskoni lasta,nyt "jo" puolitoistavuotias. Ihanahan se on,suloinen ja kiltti ja kaunis. Ottaisin vaikka joka viikko hoitoon mutta ei ole vielä näiden vuosien aikana tullut sellaista vauvakuumetta että omasta haaveilisin.

        Koskaan ei pidä sanoa ei koskaan,mutta jotkut asiat vain tietää kun itsensä tuntee..


    • äiti pärjää hyvin

      Ongelmia tulee vasta, jos toinen lapsi syntyy heti perään. Näin on ollut ainakin omalla kohdallani ja myös tyttäreni kohdalla. Kahden pikkulapsen äiti tarvitsee paljon apua. Käyn auttamassa tytärtäni säännöllisesti. Tyttäreni on 23vuotias ja hänellä on lapset vajaa 3v ja 1v. Tilanne menee kyllä ohi. Eivät lapset aina ole pieniä.

    • missä vastuu?

      Ensi synnyttäjien ikä on nyt 30 vuotta.
      Avioliitto kestää keskimäärin alle 10 vuotta.

      Ja todella syyllisiä tähän ovat nuo vanhemmat jotka syntyivät 1940 - 1950 luvulla.
      He eivät ymmärtäneet kasvatus vastuutaan ja kasvattivat näitä Barbiprinsessoja ja mammanpoika nyhveröitä jne...

      Tietysti eivät kaikki ole näitä "pissisprinsessoja ja prätkähiiriä", mutta näkyvin ja kuuluvin osa ON.

      Ei 48 tunnin työviikko, kehnot palkat ja huonot asunto olot, ole mitään nykynuorten vaikeuksiin ja ongelmiin nähden.

      • vanhaksi

        ihmisen pitää tulla, ennenkuin hänen vanhempiaan lakataan syyllistämästä hänen töppäilyistään?
        Ja miksi et saman tien syyllistä 40- ja 50-luvuilla syntyneitten vanhempia, hehän lapsistaan sellaisia kasvattivat?
        Oletko muistanut kiittää omia vanhempiasi siitä, kuinka hienosti he osasivat sinut kasvattaa? Ties kuinka kamala olisit ilman heidän ohjeistustaan.
        Luettelapa nyt ne nykynuorten hirmuiset vaikeudet ja ongelmat, joiden rinnalla aikaisempien sukupolvien murheet eivät ole yhtään mitään.


    • ovat heikkoa tekoa

      sellaisille jotka masentuvat tai ahdistuvat ei saisi antaa lapsia olleskaan, sun mielestäsi? niin, montakohan täydellistä jäisi jäljelle kun karsittaisiin epätäydelliset vanhemmuudesta? itselläni on huostaanotettu lapsi, ja kiitän Jumalaa hänestä. mieheni ei jaksanut vaan vaati että lapsi on laitettava hoitoon. mitaä itse olisit tehnyt sijassani, kaapannut laposen ulkomaille. niinpä niin, en ole "vahva" kuin sinä. valitan.

    • äitini *1918

      synnytti 9 lasta.
      Ikä haitarilla 1939- 1964 siis äiti 21- 46v.
      Ei itse hoitanut kakaroitaan (äidin nimike lapsille)
      Meni aborttiin ja tehtiin sterilisaatio 47v. kun jälleen odotti. Ilmoitin etten ainakaan minä hoida enää yhtään vauvaa/pikkusisarusta, lähden kotoa, olin silloin 17,5 v. Neljä minua nuorempaa olin hoitanut täysin.

      Lähdin sitten kotoa 19v, vaikka vanhempani ilmoittivat haettavansa poliisilla takaisin,
      viimeinen yötyöni täytti niihin aikoihin 5.

    • puhut

      Samat ihmiset tekevät ihan samat virheet aina ja ikuisesti välittämättä kenestäkään tai kenenkään neuvoista yhtikäs mitään. Se on yksi neula heinäsuossa joka virhestään oppii. Ei muuta kuin paksuksi, naimisiin ja yhtä nopeesti eroonkin ja samantein uudelleen naimisiin ja sitä rataa....

      Ja kaikki vika on aina muissa kun suksi ei luista....lapsilla porskutellaan ja aina on itse syytyön. Oni on se ettei koskaa tee kakaroita eikä ala teppeleen kenenkään kanassa. Mikään ei ole kamalampaa kuin tapella kakaroita tai omaisuudesta!

    • KerranUupunutÄiskä

      Hmmm... kaikkeen on mahdotonta varautua. Meillä jo ensisynnytys meni melkolailla pieleen ja vauva oli huonokuntoinen vielä pitkään. (Vauva jäi vaikeasti ilman happea ja tuli monenmoista ongelmaa ja sairaalahoitoa.) Lisäksi yllätyin ex-mieheni kypsymättömyydestä. Luulin että 32-vuotias mies olisi ollut tukena, mutta toisin kävi. Hänen hermonsa olivat niin kireällä, että häntä ei voinut kertakaikkiaan jättää karjumaan vauvalle. En voinut kuvitella, että hän reagoisi huonoihin yöuniin kuten reagoi.
      Ja lapset ovat niin erilaisia. Jotkut lapset sairastelevat enemmän tai on allergioita jne. jotka vaivaavat. Toisen lapsen kanssa meillä oli helpompaa. Lasten luonnekin voi olla kovin erilainen. Jotkut ovat tyytyväisempiä ja aurinkoisempia kuin toiset. Eli tulee niitä yllätyksiä väkisinkin ja joskus resurssit vaan loppuvat. Turha siitä on ketään syyllistää.

    • ja vielä lisäksi

      nautin elämästäni vaikka se onkin haasteellista nyt useamman lapsen äitinä. En halua pelotella ketään sillä haasteellisuudella, sillä uskon että haasteista kyllä selvitään ja etukäteen pelottelu on vain turhaa stressin lietsomista toiselle. Ei mullekaan kukaan etukäteen kertonut ihan suorin sanoin millaista on synnyttää tai minkä kaaoksen eka vauva tuo tullessaan tai mitä tapahtuu kun tekee kaksi lasta lyhyellä ikäerolla. Senhän takia netissä on nämä kaikki palstat jotta voi kysyä neuvoa kun vaikea tilanne tulee eteen ja silloin kyllä mieluusti jaan oman tietoni jos johonkin pulmaan jonkin vinkin tiedän.

      Ja jos näen että jollakulla on vaikeuksia oman elämänsä hallinnan kanssa ja silti vauvakuumetta niin kyllä silloi sanon että kannattaa pistää ensin omat asiat järjestykseen ja sitten vasta miettiä sitä lapsientekemistä ja että kyllä elämä voi olla yhtä rikasta ja monipuolista ilman lapsiakin... ja sitten perustelen kuinka hän saa pitää oman vapautensa, syödä ruokansa lämpimänä, käydä vessassa rauhassa, puhumattakaan siitä että saa vapaasti matkustaa, mennä töihin miettimättä lastenhoitojärjestelyjä, harrastaa...

      • mieltä sinä

        olet?

        Minä sain kolme lasta neljässä vuodessa ja voin vakuuttaa, etten vaihtaisi heitä lämpimään ruokaan enkä rauhaisiin paskareissuihin. Vaihtaisitko sinäkään ihan oikeasti?

        Jos jää odottamaan sitä aikaa, että oma elämä on järjestyksessä, voi joutua odottamaan pitkään. Minäkin olen jo kuusikymppinen, enkä voi kehuskella elämäni järjestyksellä. Onneksi osasin sentään laittaa asiat oikeaan tärkeysjärjestykseen: tärkeimpänä lapset, sitten muu.

        Elämälle kiitos, sain siltä paljon.


      • kun tunnen
        mieltä sinä kirjoitti:

        olet?

        Minä sain kolme lasta neljässä vuodessa ja voin vakuuttaa, etten vaihtaisi heitä lämpimään ruokaan enkä rauhaisiin paskareissuihin. Vaihtaisitko sinäkään ihan oikeasti?

        Jos jää odottamaan sitä aikaa, että oma elämä on järjestyksessä, voi joutua odottamaan pitkään. Minäkin olen jo kuusikymppinen, enkä voi kehuskella elämäni järjestyksellä. Onneksi osasin sentään laittaa asiat oikeaan tärkeysjärjestykseen: tärkeimpänä lapset, sitten muu.

        Elämälle kiitos, sain siltä paljon.

        ihmisiä joilla on vuosia ollut päihde- tai mielenterv. ongelma ja haluaisivat lapsen. Ymmärrän heidän suruaan lapsettomuudesta, mutta kannustan silti jatkamaan lapsettomana. Joidenkin ihmisten elämä on tarpeeksi haasteellista jo ilman lapsia itsestään huolehtiessa ja silloin se oma elämä on varmasti rikkaampaa ilman lapsia.

        Elämän tarkoituksen voi löytää muualtakin kuin lapsista ja tunnen monia jotka ovat uppoutuneet vaikkapa vapaaehtoistyöhön. Toisista huolehtiminen ja hoivavietti istuu ihmisessä syvällä ja olenkin sitä mieltä että jokaisen kuuluisi tuntea olevansa tärkeä jollekin, siis ajoittain pitää huolta jostakusta muusta kuin itsestään. Joku voi toteuttaa sitä hoivaviettiä vaikkapa kuuntelemalla ystävien huolia, niin yksinkertaisesti. Eikä hoivaviettiin tarvitse uppoutua jos oma elämäntilanne on raskas, silloin riittää itsensä hoivaaminen. En oikein osaa selittää mitä tarkoitan. Ei lapsiperhe-elämä ole välttämättä sen rikkaampaa kuin vaikka sinkun elämä. On paljon itsekeskeisiä vanhempia jotka eivät osaa nauttia perhe-elämästä ja paljon lapsettomia jotka ovat osaansa tyytyväisiä.

        En tosiaan ala hehkuttaa lapsettomalle mielenterveyspotilaalle onneani lapsista, enkä voivottelemaan hänen osaansa lapsettomana. Kyllä totuus on se että haluaisin vaikkapa muuttaa ulkomaille päätäpahkaa, mutta kun en voi perheellisenä - täytyy odottaa kaksikymmentä vuotta lasten kasvua ennen kuin voin elää sitä tai muita unelmiani. Lapsiperheellisenä kun toteutettavien unelmien pitäisi olla järkeviä ja suunnitellumpia, koskee unelma sitten kotia, työtä tai harrastuksia. Kyllä se on että yllättävän paljosta joutuu luopumaan lasten myötä eikä sitä etukäteen arvaa miten paljosta ja mistä kaikesta.

        Osaani en vaihtaisi, se on minulle suotu. Mutta lapsettoman osa voi olla yhtä hyvä. Ehkä parempikin joskus, mistä minä tiedän.


    • minävaan5

      ..eihän se kertominen auta jos ei ole koskaan joutunut heräämään parin tunnin välein. Jos ei suvussa ole ainoatakaan pikkuihmistä ja ystävät koostuvat lapsettomista baarituttavuuksista.
      Ite oon kärsinyt neljä vuotta lapsettomuudesta jonka aikana oon saanut hoitaa 20minuuttia yhden tuttavan lasta ja joskus muistan että olisin laittanut serkun lapselle kengät jalkaan. Nyt kun odotan niin oon hoitanut poikaystävän kolmivuotiasta poikaa pari päivää yksin. eli poikapuolen oon tuntenut nyt puoli vuotta. :D voin sanoa että oon järkyttynyt.. Oon tosi herkkä tyttö ja tiedän että kaupassa huutaminen lapselle kyllä varmasti karaisee mutta kyllä tässä aletaan olla aika epätoivoisia.. vaikka siitä ei varmaan sais puhua. oman vauvan kanssa on ehkä helpompaa kun sitä uskaltaa kasvattaa.. mutta mistäs sitä tietää millanen vauva sieltä tulee ja millä tavalla tää perhe tähän muodostuu. oma masennus on kyllä häipynyt lapsettomuuden myötä mutta eihän sitä tiedä tuleeko vaikka synnytyksen jälkeen takas.. jos ne vauvat onkin jotain muuta kun millä on itteään pelotellut..
      Osaako muuten joku sanoa onko kolmivuotiaat helpompia vai vaikeampia kuin vauvaikäiset?

      • jos lapset on terveitä

        niin terve vauvahan nukkuu ja syö, toiset terveet vauvat kuulemma vaan valvoa kupeksii ja syö.

        Terve kolmivuotias on taas enemmän tai vähemmän uhmaikäinen.


    • ainakaan mulle

      Tiesin aika hyvin mitä odottaa kun lapsen saimme. Meidän lapsi on todella "helppo" lapsi jos niin voi sanoa. Hän on nukkunut yönsä läpi tosi pienestä lähtien ja nyt isompanakin on melkein aina tosi hyvällä tuulella. Kaikesta huolimatta sairastuin ssynnytyksen jälkeiseen masennukseen. Mitkään koulut ja tieto ei poista sitä tosiasiaa että ihan kuka tahansa äiti voi sairastua siihen. Synnytyksen jälkeinen masennus ei todellakaan johdu siitä etteikö olisi tiennyt millaista vauvan kanssa on. Minä en ole vähäänkään stressaantunut siitä että vauva sitoo tms. Minä en vain saa itse nukuttua vieläkään ilman lääkkeitä ja päivisin olen niin väsynyt että kaikki kodin askareet tekevät todella tiukkaa. Yöllä ei tule uni ja päivällä hoidan lasta. Kaikki asiat itkettävät ja välillä raivostuttavat. Pelkään olla yksin lapsen kanssa mutten toisaalta halua jättää häntä sekunniksikaan ilman minua. Pelkään todella paljon että lapselleni sattuu jotakin kamalaa ja omaa kuolemaani ajattelen päivittäin. Mitkään vanhempain kurssit eivät olisi tätä kohdallani ehkäisseet.
      Juuri tuommoinen syyllistäminen on myös syy miksi avun hakeminen pelottaa. Lääkärillä olen kyllä käynyt mutta koskaan en ole siellä kertonut muusta kuin unettomuudesta ja että se väsyttää. Itsemurha ajatuksista en ole kertonut kenellekkään.

      Varmaan on niitäkin vanhempia joille lapsen tuomat elämänmuutokset tulevat yllätyksenä ja lapsen sitovuuteen ei oltu valmistauduttu mutta kyllä masennuksessa on kyse ihan muista asioista eikä kukaan voi etukäteen päättää ettei siihen sairastuisi. Jos minulle olisi joku ennustaja kertonut etukäteen että sairastun niin olisin pitänyt hulluna. Meillä lasta yritettiin todella pitkään ja haraasti. Hoitojen myötä onnistuttiin saamaan oma käärö, se tekee omasta mielialastani vieläkin kipeämmän asian. Tuntuu ihan hirveältä että kaikkemme tehtiin että lapsi saatiin ja nyt minulla on näin paha olla. Rakastan lastani järjettömän paljon ja pelkään että hänelle tapahtuu jotakin mutta siitä huolimatta kaikki tuntuu mustalta ja pimeältä.

      • myös mielen

        haluaisin niin paljon kannustaa sinua hakemaan apua. kyllä pienet ihmiset vaistoaa että kaikki ei ole kunnossa kun häntä hoidat. apua saatuasi olet parempi vanhempi varmasti. rakasta muita niin kuin itseäsi, sisältää siis ensin sen itsen rakastamisen. maailmassa on niin paljon huonoja vanhempia jotka eivät todella ansaitse lapsia, etkä sinä varmastikaan kuulu heihin. kuka tahansa voi joutua liian kovaan tilanteeseen ja silloin muiden apu on elintärkeää. voimia sinulle. joskus on vain niin vaikeaa myöntää oma heikkoutensa.


      • Siiri1974

        Tämä on kuin minun suustani. Paljon yritystä ja hoitoja takana, ja kauan kaivattu lapsi kotona, ja mustalta tuntuu. Onneksi ajoittain jo paremmalta, mutta tiedän, etten voi oikein hyvin. Ei sitä voi valita, masentuuko vai ei. Tosin, minun masennukseeni osasyynä on pari todella ikävää tilannetta lähipiirissä, mutta lähtöisin tämä on synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. En ole saanut sanottua masennuksesta missään, mutta se on havaittu neuvolassa, jossa sitä ei oikein otettu tosissaan. Syyllistäminen tuntuu olevan päivän trendi. Ole onnellinen, kun olet saanut pitkään kaipaamasi lapsen! Niin olenkin kiitollinen, mutta ei sille mitään voi,kun tuntuu mustalta niin tuntuu! ONNEKSI lähipiiri on auttanut paljon. Se on auttanut tilannetta tosi paljon.


    • sentään aina

      löytyy viisautta tästäkin maailmasta, nimittäin sitä ainoaa oikeaa viisauden lajia eli sitä jäliviisautta.

    • Ellunkananen

      Moni asia menee ihmisillä jakeluun vasta oman kokemuksen kautta, joten turhaa ehkä ihmetellä, mikseivät esim sukulaisten "varoitukset" mene perille =)
      Mutta itseäni auttoi huomattavasti kirja Musta tulee perhe, jonka tosin luin siksi, että itse odotin ja sain lapsen käytännössä yksin. Muillekin kuin yh-äideille tekisi hyvää silti lukea Even kirja, koska sieltä löytyi etukäteen loistavia käytänön vinkkejä vauva-ajan haasteisiin. Itse mm laitoin reilusti ennen laskettua aikaa päiväkaupalla ruokaa kotona, sitten pakastin ne pieniin annospurkkeihin ja todellakin tuli niille käyttöä...Ilman sitä varastointia en olis varmaan syönyt juuri mitään, juuri koskaan. Lapseni oli - ja on - melko "vaativa" eli edelleenkään meillä ei nukuta öin eikä päivin mutta vauhtia ja tahtoa riittää uhmaikäisellä. Käytännön vinkit ja ajatusten herättäminen olivat parasta kirjassa, suosittelen kaikille tuleville vanhemmille luettavasti!! myös isille...tietävät sitten, mitä kaikkea ihanaa he merkitsevät omalle perheelleen :)

    • väsynyt ja masentunut mut onnellinen lapsistaan

      mut masennus on yllättä kuin myös väsymys.
      vaikka oisi nuori ihminen, masennus on raskauden aikana kuin myös raskauden jälkeen aikas yleistä ja sitä yritetään kaikein keinoin välttää..
      väsymystä kokee jokainen niin, oisi ihme jos joku ei oisi koskaan väsynyt esim, lasten kanssa riehumisesta 8)
      elämän ilon paras suola lapset vaikka ne väsyttää(lasten kanssa rihumisesta) tai vanhemmuus pistää masentaa, niiltä saa aitoo välittämistä ja rakkautta, ilman mitään pakottamista.
      aina se pienen ihmisen vastuu on yllättävää mut rakastettava 8)

    • mies 4 lasta

      JOS kumpikin vanhemmista haluaa lapsen maailmaan on mahdollista päästä näistä yli. Tahto on tärkein. Muistakaa että lapset kasvattavat Teistä aikkuisia ja maailman kuva lasten myötä REALISTUU oikeaan uomaan. Oppii ymmärtämään ihmisen elämää ja mm. rakkautta.

      Kova juttu on se, että jos on niin aikkuinen et pystyy kestämään lasten tuoman paineen vaikka niitä ei oo halunnutkaan maailmaan. Siinä tarvitaan kohtuullisesti lujuutta ja tahtoa. On täysin ymmärrettävää, että jotkut ihmiset jotka eivät ole halunneet lasta parisuhteeseen lähtevät siitä pois. Lapsi vie kaiken ajan ja huomion. Se on perheen kuningas joka tahtoo ja vanhemmat palvelee ja joustaa.

      Mutta kait se lapsi sitten tuokin.

    • jos et ymmärrä

      Älä tuomitse muista kirjoitusten perusteella. Kaikki eivät kerro kaikkea. Taustalla saattaa olla muutakin kuin valituksenhalua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5480
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3507
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1632
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      203
      1579
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1076
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1048
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      799
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      798
    Aihe