Kummitus

70-luvun Lordi

Kummitus oli suomalainen rock-yhtye joka levytti 1970-luvulla. Yhtye perustettiin tamperelaisen ohjelmatoimistovetäjän Heikki Kauppisen ideasta. Ajatuksena oli lanseerata markkinoille bändi joka naamioituisi niin, ettei sen jäsenien kasvoja koskaan paljastettaisi julkisuudessa. Lisäksi jokaiselle muusikolla annettaisiin oma taiteilijanimi. Kauppinen ehdotti ideaa tuolloin Ähtärissä toimineelle The Matthews -yhtyeelle, josta tehtiin Kummitus.

Yhtyeen linja oli eräänlainen ”kauhurock”, jonka perusteella Love Records kiinnitti yhtyeen talliinsa keväällä 1975. Pave Maijasen tuottamana tehtiin single Kuoleman liekki/ Kalman koura.

Yhtyeen kokoonpano oli tuolloin: Jussi Niemi kitara, Hannu Latva-Hakuni koskettimet, Juhani ”Olli” Kivistö basso ja Seppo Tammilehto rummut. Sinkun solistiosuudet hoitivat Kivistö ja Niemi. Kummitus teki ensimmäisen keikkansa kesällä 1975 Kangasniemen Syvälahden lavalle. Tuolloin myös sinkku oli julkaistu.

Love Records ei halunnut jatkaa yhteistyötä, mutta myöhemmin syksyllä yhtye teki lahtelaisessa Mikrovox-studiossa kokonaisen albumin ”Kahdet Kasvot ”, jonka tuottajina toimivat Kari Kantalainen ja Vesa Majanen. Se julkaistiin Basf-levymerkillä ja myöhemmin 2000-luvulla kyseisestä albumista tuli erittäin arvokas keräilyharvinaisuus. Kummitus keikkaili olemassaolonsa ajan varsin ristiriitaisissa tunnelmissa muun muassa Hurriganesien kakkosyhtyeenä.

Yhtyeen naamiointitouhuja ei oikein jaksanut ymmärtää, niin yleisö kuin myöskään siinä soittaneet muusikot, vaikka yhtye musiikillisesti oli hyvinkin korkeatasoinen soittaessaan omaa ”kummitustuotantoaan”, ryyditettynä sen aikaisella lainatulla rock-ohjelmistolla. Varsin pian yhtye luopuikin naamioistaan ja teki keikkoja lavasteenaan vain näyttävä valoshow.

Kahdet kasvot -levylle vaihtui bastiksi Pertti ”Roope” Hurmalainen. Albumin solisteina kuullaan Tammilehtoa ja Niemeä, jotka myös olivat säveltäneet levyn materiaalin.

Riitainen orkesteri toimi vielä talven 1976, jonka jälkeen siitä tehtiin trio. Kokoonpano oli Eero Peltonen kitara, Seppo Tammilehto rummut ja basistiksi palannut Kivistö. Bändi säesti kesällä muutamia keikkoja Mikko Alataloa otsikolla Manserock-76.

Elokuussa yhtye kuitenkin hajosi lopullisesti Seppo Tammilehdon lähtiessä takaisin Alwari Tuohitorven rumpaliksi. Ennalta sovittuja Kummitus-keikkoja tekivät vielä tämän jälkeenkin jonkin aikaa satunnaiset Tampereen bändipiirien kokoonpanot. Kummitusta voidaan tänään hyvinkin verrata 1970-luvun Lordiksi.

Kokoonpano

* Seppo Tammilehto
* Olli Juhani Kivistö
* Jussi Niemi
* Hannu Latva-Hakuni

Diskografia

* Kalman koura / Kuoleman liekki 7" (1975)
* Kahdet kasvot (1976)

Kappale "Kahdet kasvot" löytyy youtubesta
http://www.youtube.com/watch?v=xdkBSNwuYmk

2

1164

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1756
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1669
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1458
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1154
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1143
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1141
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1096
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1091
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      5
      1062
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1050
    Aihe