Hei, osaako joku kertoa mikä hapero on tumman ruskea/violetti (todella tumman värinen), melko yksivärinen, heltat muuttuvat poimittuina pikkuhiljaa valkoisesta keltaisiksi, jos pintakelmua irrottaa on lakki sen alta violetin sävyinen.
Pienemmät sienet tumman ruskeita, isommat enemmän violetteja.
Onko tämä edes hapero? :D (Haperolta se näyttää tosin, pesusienimäisine jalkoineen ja suht helposti irtoavine pintakelmuineen.)
Lakin alaosa valkoinen, kellastuva. Jalka valkoinen. Uhkarohkeuttani, jopa maistoin pientä palaa (sylkäisin toki ulos) eikä maistunut polttavalta ollenkaan.
Mikä hapero?
13
3914
Vastaukset
- asiantunkija
Paistinpannuun sellaisenaan pottujen sekaan nami nami.
- voisi olla
Viinihaperoita. :P
Uskaltaisin ehkä sittenkin jopa paloitella niitä keltahaperoitten joukkoon ilman riskejä? Vähän epäilyttävän värisiähän ne tosin ovat, mutta kai niitä viinihaperoita voi olla tumman värisinäkin?
Väri on siis todella tumma. Olen luullut viinihaperoita vaaleammiksi. Nyt sienet näyttävät enemmän violeteilta kaikki (väri varmaan haalistunut pesemisen jälkeen), silti todella tumman violeteilta (vähän vaaleampia lakin keskustassa). Jossain valossa ne tosin ovat vieläkin aika ruskeahkoja. Niiden tuoksu on voimistunut sienten oltua jääkapissa, parhaiten tuoksua kuvailisi hedelmäiseksi, vähän epämääräisen hedelmäiseksi tosin. =)
- juhky
haperoita lajilleen tunne. On monta haperolajia joihin nuo tuntomerkit sopivat. Ota huomioon: Suomessa kasvaa ainakin 200 haperolajia.
- ihmeestä
ne sitten tuntee?
- juhky
ihmeestä kirjoitti:
ne sitten tuntee?
olennaisia tuntomerkkejä ovat : maku (kirpeä - mieto), lakin väri (joka vaihtelee monilla lajeilla suuresti), helttojen väri (itiöpölyn väri), jalan ja mallon harmaantuminen (liittyy muutamiin lajeihin), ruskettuminen (paina sormella, ryhmä sillihaperot), haju, itiöiden koko ja rakenne (vain mikroskoopilla), lakin koko, kasvupaikka (isäntäpuu). Helpoin hapero taitaa olla mieto, kirkkaan keltainen keltahapero, jonka jalka lisäksi vielä harmaantuu. Muilla lajeilla ei ole tällaista yhdistelmää.
- onpas monimutkaista
Näiden haperoien kanssa menee pää ihan pyörälle.
Sekoitin kuitenkin violetit haperot keltahaperoiden (ainoat jotka varmasti tunnistan) joukkoon. Vähän erikoisemman makuisia olivat, mutta sentään olen hengissä vielä =)
Tässä on kyllä paljon opeteltavaa vielä ennen kuin varmasti voi tunnistaa mitään muuta kuin keltahaperoita :S Tumman violeteista haperoistakaan en edelleenkään edes ole varma mitä ne olivat :D
Täällä varsinais-suomessa kyllä tuntuisi olevan haperoita niin laidasta laitaan, että valtaosa jää metsään, kun ei kaikkia jaksa erikseen alkaa tutkimaan.
Tänään poimin uteliaisuudesta vaalean harmahtavan vihreitä (mielestäni) haperoita. Seuraavaksi yritän selvittää ovatko nämä syötäväksi kelpaavia..
Haperoiden kanssahan ei myrkytysriskiä kuitenkaan pitäisi olla, vaikka ei varmasti tunnistaisikaan mikä hapero on kyseessä?
Onko mitään myrkkysientä mihin haperon voisi sekoittaa? - reagoida tähän
onpas monimutkaista kirjoitti:
Näiden haperoien kanssa menee pää ihan pyörälle.
Sekoitin kuitenkin violetit haperot keltahaperoiden (ainoat jotka varmasti tunnistan) joukkoon. Vähän erikoisemman makuisia olivat, mutta sentään olen hengissä vielä =)
Tässä on kyllä paljon opeteltavaa vielä ennen kuin varmasti voi tunnistaa mitään muuta kuin keltahaperoita :S Tumman violeteista haperoistakaan en edelleenkään edes ole varma mitä ne olivat :D
Täällä varsinais-suomessa kyllä tuntuisi olevan haperoita niin laidasta laitaan, että valtaosa jää metsään, kun ei kaikkia jaksa erikseen alkaa tutkimaan.
Tänään poimin uteliaisuudesta vaalean harmahtavan vihreitä (mielestäni) haperoita. Seuraavaksi yritän selvittää ovatko nämä syötäväksi kelpaavia..
Haperoiden kanssahan ei myrkytysriskiä kuitenkaan pitäisi olla, vaikka ei varmasti tunnistaisikaan mikä hapero on kyseessä?
Onko mitään myrkkysientä mihin haperon voisi sekoittaa?Jos tulet Etelä-Suomesta / Sienestät Hämeenlinnan eteläpuolella, tai ylipäätään etkä tunne vihertävän harmaata haperon näköistä sientä varmasti haperoksi, ÄLÄ MAISTA SITÄ! Kaikki hieman oliivinvihertävänkellertävänrusehtavat kannattaa jättää paikalleen, ellet todella tunne haperoita. Joka tapauksessa tarkista poimimalla sieni kokonaan varsineen kaikkineen, ettei jalan juuressa ole tuppea. Eteläisimmässä Suomessa (ja ilmaston lämpenemisen seuraksena varmaan jossakin vaiheessa pohjoisemmassakin) kasvaa valkoista kärpässientä vastaava kavala kärpässieni, joka aiheuttaa Keski-Euroopassa eniten kuolemia sientenkeräilijöiden keskuudessa.Kavala kärpässieni saattaa näyttää täsmälleen samalta kuin esim. koivuhapero, vihertävänkellertävä sillihapero tai jokin muu haperoihin lukeutuva sieni. Päältä eroa ei pysty juurikaan näkemään ja nuoren kavalan kärpässienen varressa ei välttämättä ole verkkokuviointia eikä helttaa vaan se näyttää todella samalta kuin valkojalkainen vihertävälakkinen hapero. Ainoat erot ovat jalan juuressa oleva tuppi, joka voi kätkeytyä täysin sammaleen sisään ja se, että hapero on todella haperomaisen mureneva, kun sen lakin taittaa.En missään nimessä tahdo lietsoa pelkoa, mutta maalaisjärjellä ajateltuna, sieniä, joita ei tunne, ei pidä poimia, vaikka mieli tekisi!
- Anonyymi
reagoida tähän kirjoitti:
Jos tulet Etelä-Suomesta / Sienestät Hämeenlinnan eteläpuolella, tai ylipäätään etkä tunne vihertävän harmaata haperon näköistä sientä varmasti haperoksi, ÄLÄ MAISTA SITÄ! Kaikki hieman oliivinvihertävänkellertävänrusehtavat kannattaa jättää paikalleen, ellet todella tunne haperoita. Joka tapauksessa tarkista poimimalla sieni kokonaan varsineen kaikkineen, ettei jalan juuressa ole tuppea. Eteläisimmässä Suomessa (ja ilmaston lämpenemisen seuraksena varmaan jossakin vaiheessa pohjoisemmassakin) kasvaa valkoista kärpässientä vastaava kavala kärpässieni, joka aiheuttaa Keski-Euroopassa eniten kuolemia sientenkeräilijöiden keskuudessa.Kavala kärpässieni saattaa näyttää täsmälleen samalta kuin esim. koivuhapero, vihertävänkellertävä sillihapero tai jokin muu haperoihin lukeutuva sieni. Päältä eroa ei pysty juurikaan näkemään ja nuoren kavalan kärpässienen varressa ei välttämättä ole verkkokuviointia eikä helttaa vaan se näyttää todella samalta kuin valkojalkainen vihertävälakkinen hapero. Ainoat erot ovat jalan juuressa oleva tuppi, joka voi kätkeytyä täysin sammaleen sisään ja se, että hapero on todella haperomaisen mureneva, kun sen lakin taittaa.En missään nimessä tahdo lietsoa pelkoa, mutta maalaisjärjellä ajateltuna, sieniä, joita ei tunne, ei pidä poimia, vaikka mieli tekisi!
Ja vielä vähemmän syödä!
- löytyy
esim. kirjoitat googleen vaikka Viinihapero, avautuu monta linkkiä!
- ei tunne
Edes sieniasiantuntijat eivät pysty aina kovinkaan helposti erottamaan kaikkia sienilajeja toisistaan. Tämän vuoksi esim. kolmen tähden kauppasienen Haaparouskun joukossa saa olla myös samannäköisiä muita rouskuja.
- Oliko edes...?
Niin, jos ei edes tiedä, oliko kysymyksessä hapero, ei pitäisi maistella. Ylipäätään sieniä EI PIDÄ MAISTELLA keruureissuilla.
Toivo Rautavaara kyllä kertoi mm. pitävänsä suolapurkkia metsässä mukana ja syövänsä löytämiänsä herkkutatteja jo kerätessä.
Itse olin vielä tattien kanssa vähän pihalla ja innoissani jutun innoittamana söin
herkkutatiksi uskomaani tattia metsässä oikein kunnon määrän toisten ihmetellessä. Tulin hirveän sairaaksi parin päivän ajaksi. Ei kuitenkaan tuohon
ollut muuta hoitoa kuin odottelu, sanoivat myrkytyskeskuksessa.
Söin näet erehdyksessä punikkitattia, joka sattui, niitäkin kun on monta lajia, näyttämään herkkutatilta.
Viinihaperoa muistuttava hyvin tummanvioletti sieni, lienee joku hapero sekin? on hirveän väkevän makuinen eikä parane paistaessa. Se on kiinteämpi kuin haperot yleensä ja voi kasvaa runsaana. Jos vielä löydän sitä, täytyy ottaa tarkempaan syyniin, että mikä se on.
Sillihaperoitakin on eri värisiä, mutta ne ovat maukkaita (kuulema). Itse en ole juurikaan löytänyt niitä.
Maistaminen metsässä on vaarallista eikä kerro sienen MYRKYLLISYYDESTÄ mitään. Tappavan myrkylliset sienet ovat tavallisimmin aivan mietoja ja mauttomia.- en parane paistaessa
"hyvä" kirjoitus!
- sienimuija
Söit, NIELIT, oikein kunnon määrän? Missä äly?! ÄLÄ NIELE! Maistamista (ei siis syömistä raakana...) käytetään mm. erottamaan saman lajin toisiaan muistuttavia sieniä toisistaan, kuten sappitatin jostain muusta tatista. Ei ole myrkyllinen, mutta pilaa koko aterian maullaan!
Maalaisjärki kunniaan, myös sienimetsällä...
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1424615- 932189
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap152081Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi801978Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1431566Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541542VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu1081428- 1011337
- 751336
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1201119