refluksi ja kielletyt aineet

mitä ne ovat

En ole kuullutkaan että on kiellettyjä aineita refluksiin. Kertokaa ne minulle, tiedän sitten varoa. Kiitos.

45

13942

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Laryngo

      listoja ruoka-aineista, jotka saattaavat aiheuttaa refluksia
      löytyy esim Usa:n Närästysliitolta (liikennevaloväreillä merkity ruoat,
      kätevä printattava opas) :

      http://www.heartburnalliance.org/pdfs/stopandselect.pdf

      Listat on tehty aina sillä periaatteella, että ne aiheuttavat useille oireita -
      (mutta ei siis kuitenkaan kaikille). Päiväkirjaa pitämällä voi selvitä juuri ne omat ongelmaruoat. Jos ruokavalio pääsyy juuri omiin refluksioireisiin, luulisi
      positiivisia tuloksia tulevan melko piankin.

      • vinkistä

        .printtasi nsen itselle ja nyt se on jo
        keittiön kaapin ovessa!!!!


      • alkuperäinen tiedustelij

        mikä nyt neuvoksi kun en taida englantia. Saisinko jostain suomennoksen. Refluksini on vaikea.


      • aug
        alkuperäinen tiedustelij kirjoitti:

        mikä nyt neuvoksi kun en taida englantia. Saisinko jostain suomennoksen. Refluksini on vaikea.

        Yleensä ohjeeksi annetaan että kannattaa välttää mm. kahvia, teetä, alkoholia, sitrushedelmiä, tomaattia, voimakkaasti maustettua ruokaa, käristettyä ruokaa ja suklaata.

        Lääkäriltä pitäis kyllä saada kirjallisenakin ohje ruokavaliosta, ainakin minä olen joskus saanut.

        Om kuitenkin yksilöllistä, mikä kenellekin aiheuttaa oireita. Mulla pahimmat on kahvi ja alkoholi. Punaviiniä pystyn jonkin verran joskus juomaan. Tuore tomaatti käy mutta tomaattikastikkeet ei.


      • refluksi82

        Mitä noilla liikennevalojen väreil on välii tos?


      • aug
        refluksi82 kirjoitti:

        Mitä noilla liikennevalojen väreil on välii tos?

        punaisella merkittyjä kannattaa välttää, keltaisia voi mahdollisesti syödä
        jonkin verran ja vihreitten ei pitäis aiheuttaa refluksia


      • Laryngo
        alkuperäinen tiedustelij kirjoitti:

        mikä nyt neuvoksi kun en taida englantia. Saisinko jostain suomennoksen. Refluksini on vaikea.

        kopsu ja käytä ilmaista nettisanakirjaa "englanti - suomi" - ruoat helppo
        kääntää - tai sitten pistät suvun/kaverit/juniorit asialla ja käännätytät
        listan. Antaa hyvin vinkkiä mitkä kaikki oireita voi aiheuttaa. Lääkäreiltä (Suomessa) saatava lista on muistaakseni suppeampi.


        Esim. P. Heinoselta löytyy jonkinlaista listaa suomeksi (nämä löytyy hirveän monesta lähteestä englanniksi):

        1. sulkijalihaksen sulkeutumista vähentävät ruoat

        - rasvainen ruoka (esim paistetut ja käristetyt ruoat, rasvainen liha, siipikarjan nahka, majoneesi, kerma ym tuotteet, rasvaiset salaatinkastikkeet, leivonnaiset, rasvaiset jälkiruoat, rasvaiset maitotaloustuotteet)

        - suklaa
        - pähkinät
        - piparminttu
        -kofeiiniä sisältävät juomat (kahvi, tee, kolajuomat, kaakao)


        2. limakalvoa ärsyttävät

        - tomaattimehu, appelsiini ym sitrusmehut
        -chili
        - mustapippuri
        -valko ja punaviinit
        - väkeävt alkoholijuomat

        3. mahahapon tuotantoa ja kaasunmuodostusta lisäävät

        -kofeiinia sis juomat
        -kofeiiniton kahvi
        -maito ja kerma
        hiilihapotettut juomat

        Ohjeet vaihtelee kaikkialla välttämisen ja lopettamisen välillä.
        Jotkut lääkäreistä painotttaa tiukkaa valiota, toiset lähinnä tiettyjä aineita.
        Joku närästystä aiheuttava saattaa erilailla käsiteltynä tai
        huomattavasti pienempänä annoksena olla ihan ok. Itsellä puoli tomaattia ei käy mutta siivu on ok.
        Tai joskus olosuhteet vain ovat sellaiset, että alasukija aukeaa
        tahattomasti (EI siis syödyn ruoan tai sen aiheutaman paineen
        vaikutuksesta), jolloin tulee äkkiä väärästi todettua "kaikki ruoka närästää".
        Energiaa ja voimia ruokaainesten kokeiluun!


      • Laryngo
        Laryngo kirjoitti:

        kopsu ja käytä ilmaista nettisanakirjaa "englanti - suomi" - ruoat helppo
        kääntää - tai sitten pistät suvun/kaverit/juniorit asialla ja käännätytät
        listan. Antaa hyvin vinkkiä mitkä kaikki oireita voi aiheuttaa. Lääkäreiltä (Suomessa) saatava lista on muistaakseni suppeampi.


        Esim. P. Heinoselta löytyy jonkinlaista listaa suomeksi (nämä löytyy hirveän monesta lähteestä englanniksi):

        1. sulkijalihaksen sulkeutumista vähentävät ruoat

        - rasvainen ruoka (esim paistetut ja käristetyt ruoat, rasvainen liha, siipikarjan nahka, majoneesi, kerma ym tuotteet, rasvaiset salaatinkastikkeet, leivonnaiset, rasvaiset jälkiruoat, rasvaiset maitotaloustuotteet)

        - suklaa
        - pähkinät
        - piparminttu
        -kofeiiniä sisältävät juomat (kahvi, tee, kolajuomat, kaakao)


        2. limakalvoa ärsyttävät

        - tomaattimehu, appelsiini ym sitrusmehut
        -chili
        - mustapippuri
        -valko ja punaviinit
        - väkeävt alkoholijuomat

        3. mahahapon tuotantoa ja kaasunmuodostusta lisäävät

        -kofeiinia sis juomat
        -kofeiiniton kahvi
        -maito ja kerma
        hiilihapotettut juomat

        Ohjeet vaihtelee kaikkialla välttämisen ja lopettamisen välillä.
        Jotkut lääkäreistä painotttaa tiukkaa valiota, toiset lähinnä tiettyjä aineita.
        Joku närästystä aiheuttava saattaa erilailla käsiteltynä tai
        huomattavasti pienempänä annoksena olla ihan ok. Itsellä puoli tomaattia ei käy mutta siivu on ok.
        Tai joskus olosuhteet vain ovat sellaiset, että alasukija aukeaa
        tahattomasti (EI siis syödyn ruoan tai sen aiheutaman paineen
        vaikutuksesta), jolloin tulee äkkiä väärästi todettua "kaikki ruoka närästää".
        Energiaa ja voimia ruokaainesten kokeiluun!

        usein olen törmännyt myös seuraaviin aineisiin:
        - kaikki mahdolliset voimakkaat mausteet
        -kaneli
        - sipuli, valkosipuli
        - omena (ainakin ne happame t versiot)
        - happamet ruoka-ainekset (toisilla esim happamet marjat)
        - vesipitoisemmat (?) hedelmät/marjat/vihannekset: vesimeloni, kurkku, mansikka


    • kielletty =/

      Ainakin: kahvi, kaakao, alkoholijuomat, sitrushedelmät, tuoremehut, rasvaiset ja voimakkaasti maustetut ruuat, suklaa.

      Muutamia minulle pahimpia: paistettu makkara, lihapullat ja kaikki käristetty ruoka, pizza, hampurilainen, kermaiset ja rasvaiset leivonnaiset, etikkasäilykkeet, sipuli, pippuri, kaneli, kardemumma, happamat marjat ja hedelmät, hiilihappopitoiset juomat, ruisleipä, hapankorppu, jugurtti (paitsi soijajugurtti), rahka ja houkutuksistani pahin; SUKLAA =/

      • Laryngo

        herkkuja sinulle henkilökohtaisesti on tullut tai olet pystynyt kehittelemään
        refluksiruokavalion myötä?


      • Laryngo
        Laryngo kirjoitti:

        herkkuja sinulle henkilökohtaisesti on tullut tai olet pystynyt kehittelemään
        refluksiruokavalion myötä?

        huomasin lääkkeettömällä paussilla kuukauden aikana, että suklaa (Fazerina tai Geishapötkö) aterian jälkeen (heti - 2h) aiheuttaa närästystä mutta taas tyhjään mahaan syötynä (ennen ateriaa) oireita ei tullutkaan. Hmm ... Sama juttu viinin kanssa lääkkeettömällä ajalla. Kun vedän oikein tiukaa linjaa ja suklaahimo yllättää, nautin eskimopuikon/riisikeksejä, joissa alaosa suklaapäällysteinen/vaahtosuukko (entinen neekerinpusu) tai jotain muuta pientä, jossa suklaata vähän mukana. Jouluna laitan suklaarasiat mahdollisimman äkkiä kiertoon (sukulaiset ja tutut ostaa niitä edelleen vaikka
        olen toitottanut ettei suklaata kiitos) ettei tule liian suurta houkutusta.

        Kaikki herkut pois on tuttu tunne ekalta vuodelta mutta sitten alkoi uusia tietty muodostuun. Omia parin viimeisen vuoden uusia herkkuja on esim. seesamipötköt, mangopirtelöt pakastemangopaloista (veteen, ei jäätelöä eikä leseitä), tietyt välipalapatukat, kuivatun papaijan palat, kinuskikastikekiehkura puuron päälle, vesikeksit bonaa/vähän hilloa päälle. Tuleehan niitä repsahduksiakin (ja saa tulla tulevaisuudessakin!) mutta niinkuin painonhallintapuolellakin, takaisin ruotuun (mikä ikinä se kullakin on)mahdollisimman pian...


      • Yksi oireellinen

        Kahvi sopii hyvin. Juon sitä melko paljon, eikä ainakaan päivällä aiheuta minkäänlaisia oireita, ellen nauti sitä tomaattileivän kanssa. Tomaateista käy kirsikkatomaatti ja luumutomaatti rajoitetusti. Tavallisesta tulee närästyksen lisäksi rakkuloita suuhun, vaikka nuorena olen syönyt niitä himooni ja paljon.
        Omenat eivät sovi kaiketi muista syistä ja sitrushedelmät ovat kiellettyjä tässä oireyhtymässä. Makkara ei sovi, mutta rasvojen en ole huomannut haittaavan ainakaan siinä määrin kuin mainostetaan. Tosin laihduttajana vältän muutenkin pahimpia eläinrasvoja. Etikkasäilykkeet ovat pahasta mikä on vahinko, punajuuri ja kurkku talvella olisivat edullisia syötäviä. Samoin sipulit, jotka puhdistaisivat verta ja valkosipuli toimisi antibioottina. Viinimarjat eivät sovi, vadelma pieninä määrinä kerrallaan samoin, nektariini ja persikka kohtuullisina annoksina ja mustikka hyvin. Jugurtti ja kaikki maitotuotteet käyvät, mielestäni myös rasvaiset juustot, hiilihappoiset juomat eivät, samoin voimakkaat mausteet eivät. leivät ovat muutenkin rajoitettuja keliakian takia, mutta jo ennen kummankaan taudin toteamista hyvin hapan hapanleipä ei sopinut.


      • Yksi oireellinen
        Yksi oireellinen kirjoitti:

        Kahvi sopii hyvin. Juon sitä melko paljon, eikä ainakaan päivällä aiheuta minkäänlaisia oireita, ellen nauti sitä tomaattileivän kanssa. Tomaateista käy kirsikkatomaatti ja luumutomaatti rajoitetusti. Tavallisesta tulee närästyksen lisäksi rakkuloita suuhun, vaikka nuorena olen syönyt niitä himooni ja paljon.
        Omenat eivät sovi kaiketi muista syistä ja sitrushedelmät ovat kiellettyjä tässä oireyhtymässä. Makkara ei sovi, mutta rasvojen en ole huomannut haittaavan ainakaan siinä määrin kuin mainostetaan. Tosin laihduttajana vältän muutenkin pahimpia eläinrasvoja. Etikkasäilykkeet ovat pahasta mikä on vahinko, punajuuri ja kurkku talvella olisivat edullisia syötäviä. Samoin sipulit, jotka puhdistaisivat verta ja valkosipuli toimisi antibioottina. Viinimarjat eivät sovi, vadelma pieninä määrinä kerrallaan samoin, nektariini ja persikka kohtuullisina annoksina ja mustikka hyvin. Jugurtti ja kaikki maitotuotteet käyvät, mielestäni myös rasvaiset juustot, hiilihappoiset juomat eivät, samoin voimakkaat mausteet eivät. leivät ovat muutenkin rajoitettuja keliakian takia, mutta jo ennen kummankaan taudin toteamista hyvin hapan hapanleipä ei sopinut.

        Makkaraa (grilli) syön päivisin sen hinnan takia ja säilyvyyden mökillä kun ei ole sähköä, etenkin iltaa vasten ja heti syönnin jälkeen päiväunilla syönti tuottaa kyllä oireita. Leivistä ja viljasta en tiedä, kun joudun muutenkin syömään erikoistuotteita. Monet lisä-aineet ovat pahasta ainakin leivissäkin. Onkohan meidän valmisruuissa jokin usein käytetty lisäaine, joka on alunperin aiheuttanut taudin yleistymisen meillä suomalaisessa väestössä.


      • Laryngo
        Yksi oireellinen kirjoitti:

        Makkaraa (grilli) syön päivisin sen hinnan takia ja säilyvyyden mökillä kun ei ole sähköä, etenkin iltaa vasten ja heti syönnin jälkeen päiväunilla syönti tuottaa kyllä oireita. Leivistä ja viljasta en tiedä, kun joudun muutenkin syömään erikoistuotteita. Monet lisä-aineet ovat pahasta ainakin leivissäkin. Onkohan meidän valmisruuissa jokin usein käytetty lisäaine, joka on alunperin aiheuttanut taudin yleistymisen meillä suomalaisessa väestössä.

        ei aiheuta mitenkään oireissa lisäystä itsellä ainakaan.
        itse en usko että tauti menee jonkun lisäaineiden piikkiin -
        siinä on niin monta osatekijää vaikuttamassa.
        Ruokavalion sisältämät ainekset on vain pieni osa sitä
        taudin syntykuviota.

        Refluksitauti on tosiaan yleistynyt viimeisinä vuosikymmeninä
        mutta aikaisempaan ei voi ihan
        hirveän luotettavasti verrata kun tutkimustietoa ei siltä ajalta
        (esim 1900 luvun alku) ole. 50 - 60 luvuilla vedettiin ainakin soodaa
        niin että putkisto paukkui (ja toisilla sitten munuaisetkin), joten kertoo
        sekin jo jotain (sota-ajan huonon ja puutteellisen syömisen kompensointia?).


      • pakko kertoa
        Laryngo kirjoitti:

        ei aiheuta mitenkään oireissa lisäystä itsellä ainakaan.
        itse en usko että tauti menee jonkun lisäaineiden piikkiin -
        siinä on niin monta osatekijää vaikuttamassa.
        Ruokavalion sisältämät ainekset on vain pieni osa sitä
        taudin syntykuviota.

        Refluksitauti on tosiaan yleistynyt viimeisinä vuosikymmeninä
        mutta aikaisempaan ei voi ihan
        hirveän luotettavasti verrata kun tutkimustietoa ei siltä ajalta
        (esim 1900 luvun alku) ole. 50 - 60 luvuilla vedettiin ainakin soodaa
        niin että putkisto paukkui (ja toisilla sitten munuaisetkin), joten kertoo
        sekin jo jotain (sota-ajan huonon ja puutteellisen syömisen kompensointia?).

        Glutamaatteja ja gluitamiinihappoa käytetään lääkkeenä Hypochylin-nimisessä valmisteessa ja se on hapottoman mahan hoitoon. Siksi sitä ei saa laittaa lasten ruokiin ollenkaan ja siitä on olemassa lakikin. kerropa äideille ja isille kans niin ei tarvi lasten kärsiä - tuolla:
        http://kaksplus.fi/keskustelu/t1487471


      • kielletty=/
        Laryngo kirjoitti:

        herkkuja sinulle henkilökohtaisesti on tullut tai olet pystynyt kehittelemään
        refluksiruokavalion myötä?

        En ole keksinyt mitään herkkua, jota voisin usein nautiskella. Suklaata syön aina kun on hyvä olo ja sen nyt tietää miten siinä käy. Ruokatorvessa on todettu eroosiota ja varovaisempi pitäisi vaan olla.
        Maustamattoman soijajugurtin joukkoon laitan vähän laktoositonta jäätelöä ja mustikoita ja mangoa. Ne sotken tehosekoittajalla. Se taitaa olla sopivin "herkku". Usein tuntuu, että pitäisi olla syömättä kokonaan kun pelkkä vesikin aiheuttaa oireita (juonkin usein todella laimeaa mehua sillä se jostain kumman syystä sopii paremmin). Syömättömyyskään ei auta, koska tyhjä vatsa oireilee tietysti pahasti.
        Minulla on lääkeallergioita ja joudun käyttämään reseptivapaita lääkkeitä. Niitä popsimalla en ole koskaan päässyt oireettomaksi. Pahimpina aikoina oksennan pari kertaa viikossa. Nexium auttoi todella hyvin. Käytin sitä noin puoli vuotta ja sitten pidin useamman kuukauden taukoa, kun oli hyvä olo. Oireiden palattua aloitettiin se uudelleen ja muutaman päivän kuluttua tuli voimakas allergiareaktio. Ei ole pystytty toteamaan, johtuiko se Nexiumista, mutta lääkäri ei ole antanut lupaa käyttää sitä enää. Jos olen sille allerginen, voi hengitys tukkeutua niin nopeasti, että hengenlähtö voi olla lähellä.
        Tämä on TODELLA raivostuttava vaiva!!!!! Tosi kurjaa on kun ystävät pyytävät ravintolaan syömään. Yhteisistä illanistujaisista hauskuus hupenee, kun pakostikin syödessä tulee mieleen, että muutaman päivän pahempi kärsimys on taas tiedossa.


      • Laryngo
        pakko kertoa kirjoitti:

        Glutamaatteja ja gluitamiinihappoa käytetään lääkkeenä Hypochylin-nimisessä valmisteessa ja se on hapottoman mahan hoitoon. Siksi sitä ei saa laittaa lasten ruokiin ollenkaan ja siitä on olemassa lakikin. kerropa äideille ja isille kans niin ei tarvi lasten kärsiä - tuolla:
        http://kaksplus.fi/keskustelu/t1487471

        gl. käytetään lääkkeessä hapottoman mahan hoitoon...
        Millä tapaa GL:n käyttö liittyy nyt tähän yleisen refluksitaudin syntymekanismiin? Oliko linkissäsi viittaus johonkin artikkeliin vai ...?


      • Laryngo
        Laryngo kirjoitti:

        gl. käytetään lääkkeessä hapottoman mahan hoitoon...
        Millä tapaa GL:n käyttö liittyy nyt tähän yleisen refluksitaudin syntymekanismiin? Oliko linkissäsi viittaus johonkin artikkeliin vai ...?

        tuota lakilinkkiä (v 94) koskien lasten ruokia, siinä ainakin nimenomaan sallitaan glutamaatin käyttö, sitä ei saa vain olla runsaasti. Runsaasti ei saa olla myöskään punajuurta, lanttua eikä pinaattia.

        Kokonaan kiellettyjä (tiettyyn ikään) sen sijaan ovat
        maksa, hunaja, kaakao (alle 9kk) ja kookosrasva.

        Pitikö sinun viitata johonkin muuhun uudempaan juttuun?


      • Yksi oireellinen
        Laryngo kirjoitti:

        tuota lakilinkkiä (v 94) koskien lasten ruokia, siinä ainakin nimenomaan sallitaan glutamaatin käyttö, sitä ei saa vain olla runsaasti. Runsaasti ei saa olla myöskään punajuurta, lanttua eikä pinaattia.

        Kokonaan kiellettyjä (tiettyyn ikään) sen sijaan ovat
        maksa, hunaja, kaakao (alle 9kk) ja kookosrasva.

        Pitikö sinun viitata johonkin muuhun uudempaan juttuun?

        Tarkoitin, että lisäaineet voivat aiheuttaa ko. taudin. Useimpiin juomiin esimerkiksi lisätään happamuudensäätöaineita eli happoja oli kyse sitten makkarasta tai limpsasta, samalla neutralisoivan maidon juominen on vähentynyt.
        Miksi ulkomailla perunamuusi aiheuttaa oireita? Peruna ei. Ei muusiin rasvaa ole paljoa lisätty. Minulle aiheutti oireita ainakin tietyt muuseihin lisätyt lisäaineet, joita ei ole kaikissa muuseissa jo ennen kuin tiesin tautini nimeä. Epäillään myös joidenkin virustautien sairastamisen edesauttavan taudin synnyssä.


      • linkkiä
        Yksi oireellinen kirjoitti:

        Tarkoitin, että lisäaineet voivat aiheuttaa ko. taudin. Useimpiin juomiin esimerkiksi lisätään happamuudensäätöaineita eli happoja oli kyse sitten makkarasta tai limpsasta, samalla neutralisoivan maidon juominen on vähentynyt.
        Miksi ulkomailla perunamuusi aiheuttaa oireita? Peruna ei. Ei muusiin rasvaa ole paljoa lisätty. Minulle aiheutti oireita ainakin tietyt muuseihin lisätyt lisäaineet, joita ei ole kaikissa muuseissa jo ennen kuin tiesin tautini nimeä. Epäillään myös joidenkin virustautien sairastamisen edesauttavan taudin synnyssä.

        mistä luit että refluksi voi aiheutuu lisäaineista?


      • tunnetuin vastavaikutus
        linkkiä kirjoitti:

        mistä luit että refluksi voi aiheutuu lisäaineista?

        saadaan aikaan yleisessä käytössä olevalla arominvahventeella E621, jos et sitä tiennyt.


      • kaipaamasi

      • Laryngo
        Yksi oireellinen kirjoitti:

        Tarkoitin, että lisäaineet voivat aiheuttaa ko. taudin. Useimpiin juomiin esimerkiksi lisätään happamuudensäätöaineita eli happoja oli kyse sitten makkarasta tai limpsasta, samalla neutralisoivan maidon juominen on vähentynyt.
        Miksi ulkomailla perunamuusi aiheuttaa oireita? Peruna ei. Ei muusiin rasvaa ole paljoa lisätty. Minulle aiheutti oireita ainakin tietyt muuseihin lisätyt lisäaineet, joita ei ole kaikissa muuseissa jo ennen kuin tiesin tautini nimeä. Epäillään myös joidenkin virustautien sairastamisen edesauttavan taudin synnyssä.

        edellinen kirjoittaja puhui nimenomaan tuosta natriumglutamaatista, jota se annnettu linkki ei
        oikein tukenut (päinvastoin muistui mieleen, että pienille ihan luonnon antimet ei ole hyväksi).

        Mielenkiintoisia juttuja ja monia mielipiteitä löytyy... Itse en ruokapuolelta ajattele refluksin syyksi noita lisäaineita vaan lähinnä monien tekijöiden summaa.
        En ole myöskään missään nähnyt/lukenut, että pelkät lisäaineet olisivat refluksitaudin syy (jotkut aineet saatttavat lisätä joillakin närästysoireita mutta sehän ei ole sama kuin refluksitaudin syy).

        Tuo maito on tosi kaksipiippuinen juttu refluksikoilla - senpä takia se kuuluukin niihin "refluksimyytteihin". Eli vaikka se aluksi neutralisoi, pilkouttuessaan sen sisältämä kalsium lisää itse asiassa hapontuotantoa vatsassa. Joten
        huomaamatta voi lisätä oireita - sen takia siitä varoitetaankin samassa yhteydessä. Ja varsinaista ylösnousuahan se ei tietenkään estä - mutta onhan se vähän hapottomampi maitopitoinen velli parempi ruokatorvessa/kurkussa kun happamampi versio.

        Tuo (kotitekoinen) perunamuusi löytyy muistaakseni esim USA:n närästysliiton esitteestä käsittääkseni juuri tuon rasvaisuutensa vuoksi. Meidän vähärasvainen "puolivesimuusi" (jota itsekin harrastan)ei kaikkialla ole suosittua. Ainakin perinteinen hyvä jenkkimuusi tehdään ilman muuta täysrasvaiseen maitoon tai kunnon kermaan ja sekaan laitetaan kunnon voita, joka joskus saatetaan korvata majoneesilla (jos sitä ei jääkaapista löydy). Näin siis ne, jotka ei tällaisia vähärasvaisversioita muuseista halua. Kun annoskoko on totutusti melko iso, rasvaprosentti on huomattavasti suurempi annosta kohti - ja siihen sitten vielä kaikki muu ruoka.

        Nuo limskat on refluksikoilla vältettävien listalla sen takia, että ne lisäävät extrailmaa vatsaan hiilihapponsa vuoksi, joka johtaa useimmilla röyhtäilyyn. Röyhtäily saattaa provoisoida refluksia mutta ei todellakaan aina. Tavalliset kolajuomat on refluksikkojen vältettävien listalla, koska kofeiini löystyttää alasulkijan lihastoimintaa. Mutta kofeiinin määrä limskalasillisessa taitaa olla kaiketi huomattavasti pienempi kuin vastaavassa kahvimäärässä (??). Ja kaikillehan se kahvikaan ei aiheuta oireita ...? Yksilöllisiä eroja ...? Lääkärin neuvo satunnaiseen limskanjuomiseen refluksikolle oli juoda muuta kuin kolaa mahdollisimman vähäporeisena.

        Minkä virustautien epäillään edesauttavan refluksin synnyssä?


      • Yksi oireellinen
        linkkiä kirjoitti:

        mistä luit että refluksi voi aiheutuu lisäaineista?

        Asiasta en ole ihan suoraan lukenut mistään, mutta tutkimuksista käy ilmi, että tietyt lisä-aineet aiheuttavat refluksusoireiden lisääntymistä ja voivat siis myös olla alkuperäinen syy taudin puhkeamiselle. Muusit sisätävät perunan käsittelyn aikaisen säilyvyyden parantamiseksi käytettäviä aineita joille ainakin itse olen allerginen, samoin perunlastut. "Allergiani" ilmeni närästyksenä ja vatsakipuina, ennen varsinaista refluksustaudin diagnoosia. Happamat ruuat lisäävät oireita lähes kaikilla potilailla ja happoja lisätään useisiin ruoka-aineisiin tarpeettoman paljon maun ja säilyvyyden lisäämiseksi. Toisin sanoen olemme kaiketi siirtyneet emäspaiotteisesta ruokavaliosta voimakkaasti happopainotteiseen. Lisäaineiksihan luokitellaan aineet , joita varsinaisessa ruuanlaitossa ei välttämättä tarvittaisi. Suola ei ole suolakalan lisäaine, koska suolakala ei muuten olisi suolakala, mutta jos appelsiinimehuun lisätään vielä sitruunhappoa se on jo lisäaine.


      • Yksi oireellinen
        Yksi oireellinen kirjoitti:

        Asiasta en ole ihan suoraan lukenut mistään, mutta tutkimuksista käy ilmi, että tietyt lisä-aineet aiheuttavat refluksusoireiden lisääntymistä ja voivat siis myös olla alkuperäinen syy taudin puhkeamiselle. Muusit sisätävät perunan käsittelyn aikaisen säilyvyyden parantamiseksi käytettäviä aineita joille ainakin itse olen allerginen, samoin perunlastut. "Allergiani" ilmeni närästyksenä ja vatsakipuina, ennen varsinaista refluksustaudin diagnoosia. Happamat ruuat lisäävät oireita lähes kaikilla potilailla ja happoja lisätään useisiin ruoka-aineisiin tarpeettoman paljon maun ja säilyvyyden lisäämiseksi. Toisin sanoen olemme kaiketi siirtyneet emäspaiotteisesta ruokavaliosta voimakkaasti happopainotteiseen. Lisäaineiksihan luokitellaan aineet , joita varsinaisessa ruuanlaitossa ei välttämättä tarvittaisi. Suola ei ole suolakalan lisäaine, koska suolakala ei muuten olisi suolakala, mutta jos appelsiinimehuun lisätään vielä sitruunhappoa se on jo lisäaine.

        Ruuissa on jo mainittuina rasva-, kalori-,suola ym. pitoisuudet. Miksi niihin ei ole laitettu tai aivan hyvin voisi listätä myös PH-arvot eli emäs- tai happopitoisuus.
        Etenkin Jjomissa se olisi erittäin hyvä tietää, mutta myös muissa elintarvikkeissa.


      • Laryngo
        Yksi oireellinen kirjoitti:

        Asiasta en ole ihan suoraan lukenut mistään, mutta tutkimuksista käy ilmi, että tietyt lisä-aineet aiheuttavat refluksusoireiden lisääntymistä ja voivat siis myös olla alkuperäinen syy taudin puhkeamiselle. Muusit sisätävät perunan käsittelyn aikaisen säilyvyyden parantamiseksi käytettäviä aineita joille ainakin itse olen allerginen, samoin perunlastut. "Allergiani" ilmeni närästyksenä ja vatsakipuina, ennen varsinaista refluksustaudin diagnoosia. Happamat ruuat lisäävät oireita lähes kaikilla potilailla ja happoja lisätään useisiin ruoka-aineisiin tarpeettoman paljon maun ja säilyvyyden lisäämiseksi. Toisin sanoen olemme kaiketi siirtyneet emäspaiotteisesta ruokavaliosta voimakkaasti happopainotteiseen. Lisäaineiksihan luokitellaan aineet , joita varsinaisessa ruuanlaitossa ei välttämättä tarvittaisi. Suola ei ole suolakalan lisäaine, koska suolakala ei muuten olisi suolakala, mutta jos appelsiinimehuun lisätään vielä sitruunhappoa se on jo lisäaine.

        pystyisi muistamaan niitä tutkimuksia ihan nimeltä? muistaisitko edes sivustoja (virallisia tai sellaisia missä mainitaan kunnolla lähteet) mistä olet niistä lukenut?
        Ilmeisesti olet ne jostakin varmaan kuitenkin lukenut, koska mainitsit "tutkimuksista käy ilmi"?

        ("Valtavirta")refluksikkojen happamien ruokien välttäminen perustuu ennenkaikkea ihan tuoreitten "happamien" välttämiseen eli esim kaikkien sitrushedelmät & tuoremehut ja happamet marjatkin. Sinä käsittääkseni puhut keinotekoisesti (osittain luonnollisilla koostumuksilla) aiheutetusta happamuudesta. Itse tehtyä ruokaa suositellaan refluksikoillekin mutta se ei painota siltikään sitä
        "emästasapainon" löytämistä, jota sinä ilmeisesti tarkoitat
        kirjoituksessasi?

        "Happamet ruoat lisäävät oireita lähes kaikilla potilailla"
        tarkoitat ilmeisesti kaupasta ostettavia eineksiä ja muita tuotteita? Hapan - luonnollinen sekä keinotekoisesti lisätty - ärsyttää tietenkin ylöstullessaan (sen takia happamet on mainittu listoilla)- tosin ylösnousu ei lisäänny vaan ylösnousevan aines on useimmiten vain vähän hapokkaampaa (ja jos ruokatorven yliherkkyyttä on päässyt kehittymään, sekin nousu tuntuu vielä moninkertaisena). Mistä luit alunperin tällaisen väittämän?


      • perunan nykyinen
        Yksi oireellinen kirjoitti:

        Asiasta en ole ihan suoraan lukenut mistään, mutta tutkimuksista käy ilmi, että tietyt lisä-aineet aiheuttavat refluksusoireiden lisääntymistä ja voivat siis myös olla alkuperäinen syy taudin puhkeamiselle. Muusit sisätävät perunan käsittelyn aikaisen säilyvyyden parantamiseksi käytettäviä aineita joille ainakin itse olen allerginen, samoin perunlastut. "Allergiani" ilmeni närästyksenä ja vatsakipuina, ennen varsinaista refluksustaudin diagnoosia. Happamat ruuat lisäävät oireita lähes kaikilla potilailla ja happoja lisätään useisiin ruoka-aineisiin tarpeettoman paljon maun ja säilyvyyden lisäämiseksi. Toisin sanoen olemme kaiketi siirtyneet emäspaiotteisesta ruokavaliosta voimakkaasti happopainotteiseen. Lisäaineiksihan luokitellaan aineet , joita varsinaisessa ruuanlaitossa ei välttämättä tarvittaisi. Suola ei ole suolakalan lisäaine, koska suolakala ei muuten olisi suolakala, mutta jos appelsiinimehuun lisätään vielä sitruunhappoa se on jo lisäaine.

        tehoviljely on tuonut mukanaan myrkyt, kuten esim. ruttoruiskutukset, joita näin syksyisin suoritetaan viikoittain. Kuka tietää, miten paljon jäämiä sitten jää lopputuotteisiin?


      • tulee ja hyvin

      • käytössäolevia
        tulee ja hyvin kirjoitti:

        leviää. http://www.farmit.net/farmit/fi/03_kasvinviljely/01_farmituutiset/_412_ruttoruiskutukset.jsp

        ruttomyrkkyjä.
        RUTONTORJUNTA-AINEET (10.7.08)
        Ennen perunan kukintaa tehtäviin ruiskutuksiin soveltuu parhaiten valmiste, joka suojaa myös ruiskutuksen jälkeistä uutta kasvua. Sellaisia ovat Epok, Ridomil, Ranman, Revus, Acrobat, Curzate, Sereno, Tanos, Tyfon ja Tattoo. Revus soveltuu hyvin varhaisperunan rutontorjuntaan, koska sen varoaika on vain kolme päivää.
        Paikoissa, joissa pahkahome, toiselta nimeltään varsikuolio, on vaivannut edellisvuosina, rutontorjunnan voi aloittaa Shirlanilla tai Epokilla. Myös Amistar tehoaa pahkahomeeseen. Shirlania käytettäessä ruiskutusväli on pidettävä lyhyenä, 4 – 5 päivänä, koska valmiste ei suojaa ruiskutuksen jälkeen kasvaneita lehtiä.
        Maatartuntalohkoilla voi käyttää Epokia tai Ridomilia kerran ohjelman alussa puhdistamaan piilevän ruton kasvustosta. Sen jälkeen torjuntaa jatketaan muilla valmisteilla. Epokia ja Ridomilia ei saa käyttää pohjavesialueilla eikä High Grade -alueella. Harvoin käytettynä Epok ja Ridomil Gold ovat tehokkaita, sillä ne tappavat ruton kasvin sisältä. Toistuvassa käytössä rutto kykenee sopeutumaan, minkä seurauksena metalaksyyli menettää tehonsa.
        Kosketusvaikutteisista valmisteista Dithane, Penncozeb, Tridex ja Trimangol ovat edullisia perusaineita kukinta-ajan ja kukinnan jälkeisiin ruttoruiskutuksiin. Useat rutontorjunta-aineet suojaavat myös lehtipoltteelta, jonka torjunta-ajankohta on heinäkuun loppupuoliskolla. Electis ja Amistar ovat tehokkaita; myös Tanos, Sereno sekä mankotsebivalmisteet suojaavat kohtalaisesti lehtipoltteelta. Tanosin käyttöaika painottuu torjuntaohjelman alkupuoliskolle, sillä se imeytyy parhaiten nuoriin lehtiin. Ranman ja Shirlan suojaavat hyvin mukularutolta, ja lyhyen varoaikansakin puolesta ne sopivat viimeisiin ruiskutuksiin.
        Torjunta-aineiden käyttöohjeet löydät EVIRAn torjunta-ainerekisteristä.
        Takaisin alkuun


      • olennaisia asioita

    • mazzzaxxx

      Minulle ovat pahimmin närästystä aiheuttavia ruokia nämä:
      - valkoviini ja kuohuviini (punaviini on aika ok, tosin niissäkin on happamia)
      - appelsiinimehu
      - suklaa, etenkin tumma
      - voimakkaasti maustettu ruoka

      Kahvi ei yleensä närästä minua ollenkaan. Tosin juon sitä max 1 kupin päivässä työpäivän jälkeen.

      Valkoviini ja kuohuviini ovat ylivoimaisesti pahimmat. Lasillinen pilaa vastan 3 päiväksi.

      • menee

        kuohari mut meikä ei saa yhtään punaviinilasillistakaan alas!!
        Ei minkäänlaista,kokeiltu on. siideri kans ok. kuppikin kahvia ja johan närästää.
        ja juostaan vessaan. sipulit valkosipuli piparminttu kanssa huonoja.


      • tällainen on
        menee kirjoitti:

        kuohari mut meikä ei saa yhtään punaviinilasillistakaan alas!!
        Ei minkäänlaista,kokeiltu on. siideri kans ok. kuppikin kahvia ja johan närästää.
        ja juostaan vessaan. sipulit valkosipuli piparminttu kanssa huonoja.

        Tämä refluksivaivojen vuoksi syömättömyys/syöminen ja ruuan kanssa kikkailu on todella ärsyttävää ja kyllästyttävää. Ja välillä vaikka olisi syömättäkin, tuntuu ettei sekään ole hyväksi. Josku tuntuu kui tyhjän vatsan kanssakin happoja nousee ja kurkku on kipeä ja tuntuu korvissa asti.
        Happosalpaajista en ole kokenut kovasti apua, Gavisconia kuluu pullokaupalla, sekin on kallista, pitäisi valmistaa ainakin litran pakkauksia.
        Päivittäin vaihtelevat oireet kyllä käyvät psyykkenkin päälle.


      • aug
        tällainen on kirjoitti:

        Tämä refluksivaivojen vuoksi syömättömyys/syöminen ja ruuan kanssa kikkailu on todella ärsyttävää ja kyllästyttävää. Ja välillä vaikka olisi syömättäkin, tuntuu ettei sekään ole hyväksi. Josku tuntuu kui tyhjän vatsan kanssakin happoja nousee ja kurkku on kipeä ja tuntuu korvissa asti.
        Happosalpaajista en ole kokenut kovasti apua, Gavisconia kuluu pullokaupalla, sekin on kallista, pitäisi valmistaa ainakin litran pakkauksia.
        Päivittäin vaihtelevat oireet kyllä käyvät psyykkenkin päälle.

        Kyllähän se on rasittavaa, kun joutuu jatkuvasti miettimään syömisiään. Kotioloissa vielä menee, mutta matkoilla ja kylässä on joskus hankalaa. Täysin tyhjä maha ei mulla ainakaan ole hyvä, joten yritän syödä säännöllisesti. Käsikauppalääkkeet tosiaan tulevat kalliiksi pitemmän päälle, ja itse en niitä mielelläni pitkään käytä koska niissä om monissa alumiiminia.


      • Yksi oireellinen
        aug kirjoitti:

        Kyllähän se on rasittavaa, kun joutuu jatkuvasti miettimään syömisiään. Kotioloissa vielä menee, mutta matkoilla ja kylässä on joskus hankalaa. Täysin tyhjä maha ei mulla ainakaan ole hyvä, joten yritän syödä säännöllisesti. Käsikauppalääkkeet tosiaan tulevat kalliiksi pitemmän päälle, ja itse en niitä mielelläni pitkään käytä koska niissä om monissa alumiiminia.

        Kiitos kirjoittajille. Julakaistut ruokalistat on todella hyvä sisäistää. Osan kielletyistä olen itsekkin hyvin tiedostanut. Oireeni pysyivät pois lääkärin määräämillä lääkkeillä kuukauden, mutta lääkkeillä oli voimakkaita sivuvaikutuksia. Opettelen nyt oikeat ruokatavat. Itselläni on keliakia lisäksi, joten helppoa se ei ole. Halvat riisisuklaakeksitkin saan kaiketi unohtaa .
        Aina on huomioitava myös ruuan hinta ja vitamiini- ja ravintoarvot.


      • Laryngo
        Yksi oireellinen kirjoitti:

        Kiitos kirjoittajille. Julakaistut ruokalistat on todella hyvä sisäistää. Osan kielletyistä olen itsekkin hyvin tiedostanut. Oireeni pysyivät pois lääkärin määräämillä lääkkeillä kuukauden, mutta lääkkeillä oli voimakkaita sivuvaikutuksia. Opettelen nyt oikeat ruokatavat. Itselläni on keliakia lisäksi, joten helppoa se ei ole. Halvat riisisuklaakeksitkin saan kaiketi unohtaa .
        Aina on huomioitava myös ruuan hinta ja vitamiini- ja ravintoarvot.

        Keliakialiiton (tai jonkun ravintoterapeutin) kanssa tekemisissä? Onko Liitolla (jos siihen kuulut)ketään,
        joka voisi koostaa sinulle tarkempaa monipuolista ruokavaliota, jossa otettaisiin refluksiystävällisempi syöminen/ainekset huomioon? Edullisuudesta voi kyllä joutua tinkimään ruoka-ainesten kohdalla!!

        Siinä joutuu kyllä taiteilemaan huomattavasti enemmän,
        jos on monta vaivaa/tautia/häiriötä. Tsemppiä molempien
        vaivojen kanssa.


      • Yksi oireellinen
        Laryngo kirjoitti:

        Keliakialiiton (tai jonkun ravintoterapeutin) kanssa tekemisissä? Onko Liitolla (jos siihen kuulut)ketään,
        joka voisi koostaa sinulle tarkempaa monipuolista ruokavaliota, jossa otettaisiin refluksiystävällisempi syöminen/ainekset huomioon? Edullisuudesta voi kyllä joutua tinkimään ruoka-ainesten kohdalla!!

        Siinä joutuu kyllä taiteilemaan huomattavasti enemmän,
        jos on monta vaivaa/tautia/häiriötä. Tsemppiä molempien
        vaivojen kanssa.

        Olen itse useiden vuosien ajan seurannut ruokien vitamiini- ja hivenainepitoisuuksia. Pitänyt joskus laihduttajille kurssiakin. Tietysti ei lisäapu ja viisaus pahaakaan tekisi. Lääkärin kirjassani janetissä on tarkat taulukot, kun vain jaksaa tavata. Olen nyt poiminut ne ruuat, joita molempien tautien puolesta voin huoletta syödä ja ihme kyllä pidänkin niistä kaikista. Lisäksi listannut kaikkein pahimmat jotka aiheuttavat kaikille ja myös todennäköisesti tai kokemusperäisesti itsellenikin oireita. Kun aikuisella tyttärellä on vielä laktoosi-intoleranssi alkaa kyllä yhteisesen ruoka- ja kahvipyödän luominen tuottaa ongelmia. En kuulu keliakialiittoon, sillä aloitin dieetin ennen nukan tähystystä, enkä suostu palaamaan takaisin normaaliruokavaliolle. Vasta-ainetestit kyllä osoittavat että keliakia olisi todella olemassa. Ehkä joskus selviää keliakian ja refluksustaudin yhteyskin, muutamat muutkin ymmärtävät sitä olettaakkin. Ennen mahalaukkuni vaati happamia ruokia ja nautin puolukkahillon syömisestä, lapsena tutkittiinkin asiaa ja todettiin mahahappojen puuttuvan. On täysin outo tilanne tämä uusi tauti. Olen aiemmin sairastanut keuhko- ja keuhkoputken tulehduksia, enkä osannut ajoissa epäillä, että kyse olikin nyt toisesta torvesta.


    • R.potilas

      Vältä niitä mitkä aiheuttavat närästystä, me jokainen reakoidaan erilailla.

      Esim. minulle viinit eivät aiheuta närästystä voin siis nauttia huoletta. Tuorekurkku ja paprika närästää. Kahvia juon vain aamuisin yhden kupillisen, koska jos joisin päivälläkin niin kahvi rupeaisi oksettamaan.

      Määrätty kaupan kääretorttu aiheuttaa polttoja massuun ja yleensäkin kaikki rasvaiset leivokset esim. Berliinin munkki saa närästämään.

      Happamat appelsiinimehut närästää.

      Sain listan mitä kaikkea pitää varoa, mutta itse paremmin tietää mitä voi välttää.

    • Refluksi R.

      ihan mitä vaan mutta ei isoja määriä yhdellä kertaa.

      Näitä sopimattomia ruokajuttuja on aivan liikaa ylikorostettu, ja se johtuu siitä kun lääkäreille tämä refluksitauti on edelleenkin täysi mysteeri, sitten jankutetaan noita vanhoja asioita mitkä on päätelty vuosikaudet, mitkä mukamas voisi aiheuttaa refluksia.

      Minua hoitanut vatsaelinkirurgi antoi perusohjeet miten toimia refluksitaudin kanssa, ja mitään ruokia tai juomia en ole jättänyt pois, olen vaan niiden käyttöä vähentänyt, eli syön yhdellä kertaa vähemmän.

      Tosiasia lienee se että refluksitauti on monen asian yhteissumma, jos sitä miettii liikaa, se pahentaa vaivaa eli stressaamalla voi saada itsensä tosi pahaankin tilanteeseen.

      • ym. ym. ym...

        ei tienny aiemmin,mutta varmaan nykyisin enempi.
        Minun refluksia on epäilt:virkayskäksi,allergiaksi,astmaksi,juopotteluksi,stressiksi,liikalihavuudeksi,luulotaudiksi!


      • ja tieto
        ym. ym. ym... kirjoitti:

        ei tienny aiemmin,mutta varmaan nykyisin enempi.
        Minun refluksia on epäilt:virkayskäksi,allergiaksi,astmaksi,juopotteluksi,stressiksi,liikalihavuudeksi,luulotaudiksi!

        kehittyy eteenpäin lääketieteessäkin! tosi hyvä juttu!


      • Laryngo
        ja tieto kirjoitti:

        kehittyy eteenpäin lääketieteessäkin! tosi hyvä juttu!

        harmituttaa kyllä tietenkin se, että lääketieteellä ei ole
        antaa (vielä) valmiita ratkaisuja tähän tautiin ... pyörät
        pyörii hitaasti ... kunhan joku rahoittaisi tutkimuksia millä
        näitä läpimurtoja voidaan saada tulevaisuudessa ...
        Itseä ärsyttää lähinnä joidenkin lääkärien vaihteleva tietämys
        mutta niinhän se on kyllä muissakin ammateissa.


      • Yksi oireellinen

        Voin hyvin syödä maitotuotteita ja useimmat ruuat vastaavat kohdallani jonkun tänne lähettämää englanninkielistä ruokalistaa valomerkkeineen, tein oman listan, joka sisältää useimmille vihreää näyttävää ruoka-ainetta. Perunan myrkytykset varmaan osaltaan vaikuttavat, mutta jalostetut perunatuotteet sisältävät lisäaineita joita itse en siedä ja refluksus tautini tuli esiin näillä tuotteilla. Ainetta käytetään kuorittujen perunoiden värin säilyttämiseksi eli mustumisen estämiseksi. Myös tomaatteja rusikutetaan melkoisesti.


    • Nainen 49 v.
    • sure

      Nainen 49v, Usa:n närästysliiton (ainoa aikuisten refluksitautiin erikoistunut yhdistys) sivuston osoite on VALITETTAVASTI ollut jo muutaman vuoden kaapattuna jollekin nettipelille.

      Ruoista on puhetta suuntaan jos toiseen refluksikkojen infosivuilla http://www.refluksi.fi Sieltä löytyy myös linkkivalikoimasta mm. tuokin linkki ja samainen selitys.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      223
      6819
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      40
      1221
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1032
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      891
    5. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      47
      824
    6. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      61
      817
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      93
      784
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      781
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      726
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      723
    Aihe