perätön lausuma

Deder

Minkälaista rangaistusta tulee perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä? Olen asianosainen ja rikoksen esitutkinnassa en tuonut esiin syytetyn kannalta edullisia seikkoja ja salasin omaa osuuttani tapahtumiin. Onko tämä perätön lausuma? Minulla ei ollut vaateita syytettyä kohtaan. Voiko esitutkintaa täydentää? Kehen otan yhteyttä?

5

1904

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Helmunt Schwein

      Tällaiset valehtelut ovat ankarasti rangaistavia, tässäkin sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Tämän vuoksi asia ratkaistaan aina oikeudessa.
      Kun jo kerran on syyllistynyt rikokseen, niin tehtyä ei saa enää tekemättömäksi. Jos haluaa tunnustaa ennen oikeudenkäyntiä, niin yhteys jutun tutkijaan. Se on ehkä järkevintä, sillä jos perätön lausuma jatkuu oikeudessa, niin rangaistus senkun kovenee. Silloin vain vankeutta, vähintäin neljä kuukautta, mutta enintään kuusi vuotta.

      Tässä vähän faktaa rikoslaista.

      RL 15 luku

      2 §
      ...

      antaa väärän tiedon asiassa tai ilman laillista syytä salaa siihen kuuluvan seikan, hänet on tuomittava perättömästä lausumasta viranomaismenettelyssä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

      • että...

        Kerrot, että sinullakin on ollut osuus tapahtumiin - siis rikokseen. Tuolloin sinua ei periaatteessa olisi voitu kuulla todistajana vaan syylliseksi epäiltynä ja silloin sinulla ei ole totuudessapysymisvelvoitetta.

        Tosin toidistajallakaan ei ole velvollisuutta todistaa itseäään vastaan, eli oman osuutensa saa kyllä salata.


      • ;;;;;;
        että... kirjoitti:

        Kerrot, että sinullakin on ollut osuus tapahtumiin - siis rikokseen. Tuolloin sinua ei periaatteessa olisi voitu kuulla todistajana vaan syylliseksi epäiltynä ja silloin sinulla ei ole totuudessapysymisvelvoitetta.

        Tosin toidistajallakaan ei ole velvollisuutta todistaa itseäään vastaan, eli oman osuutensa saa kyllä salata.

        Häh, sekoilet. Aloittaja kertoi olevansa asianosainen, ei todistaja. Eli todennäköisesti on asianomistaja, jota totuudessapysymisvelvollisuus myös koskee.
        Jos häntä on kuulusteltu syylliseksi epäiltynä, niin syylliseksi epäiltyhän saa valehdella niin paljon kuin ilkeää.


    • oikeustieteen opiskelija

      Esitutkinnan täydentäminen tuskin on mahdollista. Itseäsi vastaan olevia seikkoja sinun ei kuitenkaan ole esitutkinnassa tuoda esille. Rikokseen olet syyllistynyt, jos olet ikään kuin vierittänyt syyn jostain tapahtumasta toisen niskoille, liioitellut jonkun tekoja, antanut väärää tietoa tapahtumista, salannut tarkoituksella jotain tutkimuksen kannalta olennaista siten, että joku saattaa saada vakavamman syytteen kuin muuten saisi tms. Ylipäänsä jos olet sanonut jotain, mikä ei ole totta, on kyse perättömästä lausumasta.

      Kaikkein parhaiten asiassa pääsee aina eteenpäin olemalla yhteydessä poliisiin ja kertomalla totuuden. Tietenkin kannattaa myös konsultoida asianajajaa, mutta ikinä ei ole liian myöhäistä puhua totta. Rangaistus on tuskin sakkoa suurempi jos asian tuo itse esille ja jos on yhteistyöhaluinen. Totuudella kun on ikävä tapa ennemmin tai myöhemmin tulla esiin. Seuraksia voi tulla vuosienkin/vuosikymmenienkin päästä, joten paras saada asia käsiteltyä heti. Tämä näin omana mielipiteenäni ilman oikeustieteiden tutkintoa (vasta opintojen alkuvaiheissa...).

    • tyhmät!!

      pysyt vaan oikeudessa samassa kertomassa kuin esitutkinnassa, niin ei tule mitn!! jos alat ny kertomuksia muutteleen niin oikeudessa sinua ei enää uskota ollenkaan.. äläkä kuuntele mitä muut täälä höpisee! t. asiasta jtn tietävä!!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3467
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      156
      2099
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      204
      1791
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      135
      1699
    5. 80
      1165
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1104
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      273
      1045
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      130
      999
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      929
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      72
      895
    Aihe