Dementialääkitys

Huolestunut tytär

Äidilläni on ollut 3 kk dementialääkitys. Ensimmäinen kuukausi vaikutti lupaavalta, äitini oli pirteämpi, iloinen ja puheliaampi. Huonona puolena se, että äitini lähti "harhailemaan" eli poistui kotoa pari kertaa. Sen takia hänet toimitettiin sairaalaan. Sairaalassa hän oli välillä agressiivinen ja levoton. Jonka takia hän sai lisäksi mielialalääkityksen. Sen määrää vähennettiin, koska äitini oli sen takia hyvin väsynyt. Ja sellainen "zombie". Kotiin päästessään hän oli jonkin aikaa ok, mutta sitten alkoi olemaan hiljainen, masentunut ja väsynyt. Ajoittain kiukkuinen. Ihan erilainen kuin ennen sairaalajaksoa. Voisiko psyykelääke tai dementialääke aiheuttaa väsymystä ym.? Dementialääle vaihdettiin toiseen, mutta ei muuttanut tilannetta. Lääkäreiden mielestä lääke oli ok ja ei ollut sivuvaikutuksia. Mutta eivät he tunne ja tiedä millainen äiti ennen oli. Olen kyllä kertonut. Mutta eivät osaa sanoa, johtuuko taudin etenemisestä vai mistä.

5

1505

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Huolestunut tytär

      Tarkennuksena, että äitini oli iloisempi ja puheliaampi myös silloin, kun hänellä ei ollut lainkaan lääkitystä. Olen jo miettinyt, että pitäisikö lääkitys kokonaan lopettaa. Tai ainakin se psyykelääke (on jonkinlaista rauhoittavaa). Nyt ruokakaan ei oikein maistu ja mikään ei huvita. Harhaillut hän ei enää ole. Sairaalassa hän ei tykännyt olla ollenkaan ja oli kyllä tyytyväinen kun pääsi kotiin. Apaattisuus ja hiljaisuus mielestäni alkoi sairaalajakson loppupuolella. Onko teillä vastaavia kokemuksia?

      • eräs tytär

        Tosiasiahan on, että tällaiset rankat lääkkeet tuovat mukanaan haittavaikutuksia. Äitini ei nyt ollut erityisen "iloinen", mutta reagoi jo pieneen määrään rauhoittavia siten, että valitti niiden tekevän olon sumuiseksi ja juuri sellaiseksi "zombiemaiseksi". Opamox ei käynyt lainkaan, Seroquelkin huonosti, mutta sitä oli pakko käyttää vaikeiden harhojen vuoksi. Lisäksi haittana oli kankeuden lisääntyminen.

        On vain puntaroitava, lääkärin kanssa, lääkkeen plussat ja miinukset ja mahdollisesti siedettävä haittavaikutukset. Kannattaisiko aluksi tarkistuttaa lääkkeen annostus?

        Niin, vielä siitä apaattisuudesta ja hiljaisuudesta. Minäkin olen pohtinut, oliko sen syynä lääkitys vai sairaus. Enkä tiedä, ehkä kumpikin.


      • Huolestunut tytär
        eräs tytär kirjoitti:

        Tosiasiahan on, että tällaiset rankat lääkkeet tuovat mukanaan haittavaikutuksia. Äitini ei nyt ollut erityisen "iloinen", mutta reagoi jo pieneen määrään rauhoittavia siten, että valitti niiden tekevän olon sumuiseksi ja juuri sellaiseksi "zombiemaiseksi". Opamox ei käynyt lainkaan, Seroquelkin huonosti, mutta sitä oli pakko käyttää vaikeiden harhojen vuoksi. Lisäksi haittana oli kankeuden lisääntyminen.

        On vain puntaroitava, lääkärin kanssa, lääkkeen plussat ja miinukset ja mahdollisesti siedettävä haittavaikutukset. Kannattaisiko aluksi tarkistuttaa lääkkeen annostus?

        Niin, vielä siitä apaattisuudesta ja hiljaisuudesta. Minäkin olen pohtinut, oliko sen syynä lääkitys vai sairaus. Enkä tiedä, ehkä kumpikin.

        Ok, kiitos viestistä. Täytyy kysyä voiko annostusta vielä pienentää tai merkkiä vaihtaa. Sairaalassa sitä pienensivät, kun teki äidin todella väsyneeksi (vielä väsyneemmäksi kuin nyt). Sairaalassa siis psyykelääkitys aloitettiinkin, sitä ennen ei ollut kuin se dementialääke (muistilääke). Vaikea sanoa mitä plussaa/miinusta lääkkeellä on, kun en tiedä mikä johtuu lääkkeestä ja mikä taas on muusta johtuvaa. Esim. jos sairaus on edennyt tai äiti jostain muusta syystä vaikka masentunut. Olisi kiva nähdä äiti hyvällä tuulella kuten ennen. Joskus nytkin näkee, mutta harvoin. Jos alkaa harhailemaan, se taas johtaa siihen, että joutuu sairaalaan/hoitokotiin (hoitokotiin vaikea päästä pian). Jos ei nyt sitten harhailuhetkellä satu jotain... Muistilääkkeestä en keksi mitään plussaa. Aluksi siitä oli hyötyä, mutta nyt psyykelääke kumoaa vaikutukset. Tai mikä sitten sen aiheuttaakin...

        Sairaalan lääkäri halusi määrätä psyykelääkkeen, kun heillä oli ongelmia äidin kanssa. Olisivat halunneet vielä laittaa äidin psykiatriselle osastollekin. Sitä ennen ongelmia ei kotona juuri ole ollut. Nyt tosin äiti on pahalla päällä välillä vaikka lääkitys on päällä. Ja jos ei ole pahalla päällä on tosiaan vaan apaattinen. En tiedä onko äidillä harhoja. Millaisia ne voivat olla? Joskus hän puhuu käyneensä jossain asioilla tai ystävällä kylässä tai että me kävimme jossain yhdessä tai joku kävi hänellä kylässä. Vaikka näin ei ole tapahtunut. Ja saattaa pyytää, että veisin koiran kävelylle, vaikka koira on kuollut 5 vuotta sitten. Aika harvoin näitä kyllä on.


    • kannattaa,,

      seurata tilannetta, sopivaa psyykelääkettä voi olla hankala löytää. Jos lääke aiheuttaa väsymystä, on se ilmeisesti väärä(niin ei tarvitse olla). Joillekkin ne taas vaan ei yksinkertaisesti sovi, vaikka lääkäri niin sanoisikin. Tunnet äitisi parhaiten, vaihtakaa lääke, kunnes löytyy sopiva. Joskus joutuu oikein vaatimaan, ennenkuin lääkäri suostuu vaihtamaan lääkettä, periksi ei kannata antaa.
      Dementialääkkeitäkin on useita, toiset voivat jopa aiheuttaa/pahentaa harhoja, kokeilemalla ainoastaan voi löytää sopivan.

    • Rane-R

      Tervehdys sulle ja jaksamista vakavan asiasi parissa. Dementia ei ole sairaus vaan oireyhtymä , joka johtuu jostakin elimellisestä sairaudesta. Dementiaa aiheuttavan sairauden löytämiseksi tarvitaan lääketieteellisiä tutkimuksia. En tiedä äitisi tarkempaa diagnoosia, mutta oletettavasti tai toivottavasti äitisi lääkärintarkastuksen ja muistin seulontatestin lisäksi on otettu verikokeet ,jotka paljastavat täysin parannettavissa olevat muistihäiriöitä aiheuttavat sairaudet, kuten esim. aineenvaihdunnalliset sairaudet: kilpirauhasen toimintahäiriöt ja B-ryhmän vitamiinien puutostilat. Ennen minkäänlaisia lääkityksiä on myös poissuljettava vakava masennus , koska se usein aiheuttaa dementoivan sairauden oireita. Jos lääkäri epäilee äitisi dementian aiheuttajaksi aivosairautta, on lähete silloin oltava jatkotutkimuksiin sairaalaan joko neurologian tai geriatrian poliklinikalle. Sairaalassa tehdään neurologinen lääkärintarkastus ja aivojen kuvaustutkimus , tarvittaessa neuropsykologinen tutkimus. Aivot kuvataan joko tietotomografia-tai magneettikuvauslaitteella. Näin etenemällä tyypilliset kuvauslöydökset tukevat diagnoosia. Edellämainitun kerroin siksi ,että dementoivia parantumattomia sairauksia on esim. Alzheimerin tauti , Vaskulaarinen dementia , edellisten sekamuoto=sekatyypin dementia , Lewyn kappale-dementia , Frontotemporaalinen dementia ...Paljon vaikeita sanoja...mutta otin nämä esille siksi, että ensin lääkärien tulisi selvittää sairaus tarkasti ja sitten aloittaa täsmälääkitys . Kun varsinaiseen sairauteen paneudutaan huolellisesti, tehdään tarkka diagnoosi ja aloitetaan tarkoituksenmukainen lääkitys jolla minimoidaan mahdolliset väistämättömätkin lääkkeiden sivuvaikutukset . Muut kenties vaihtelevastikkin jatkuvat aihlahtelevat oireet kertovat useimmiten sairauden etenemisestä. ter. R.R.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      100
      3136
    2. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      82
      3066
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      317
      1951
    4. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      89
      1444
    5. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      6
      1236
    6. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      186
      1155
    7. Olen ollut ikävä, tiedän

      ja myönnän sitten ettei johdu mistään vahvuudesta, vaan siitä, että olen ollut aika loukkaantunut. Voit kerätä siitä pi
      Ikävä
      77
      878
    8. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      124
      805
    9. 46
      783
    10. Olet seksikäs nainen

      Olet seksikäs nainen
      Ikävä
      46
      747
    Aihe