Dementialääkitys

Huolestunut tytär

Äidilläni on ollut 3 kk dementialääkitys. Ensimmäinen kuukausi vaikutti lupaavalta, äitini oli pirteämpi, iloinen ja puheliaampi. Huonona puolena se, että äitini lähti "harhailemaan" eli poistui kotoa pari kertaa. Sen takia hänet toimitettiin sairaalaan. Sairaalassa hän oli välillä agressiivinen ja levoton. Jonka takia hän sai lisäksi mielialalääkityksen. Sen määrää vähennettiin, koska äitini oli sen takia hyvin väsynyt. Ja sellainen "zombie". Kotiin päästessään hän oli jonkin aikaa ok, mutta sitten alkoi olemaan hiljainen, masentunut ja väsynyt. Ajoittain kiukkuinen. Ihan erilainen kuin ennen sairaalajaksoa. Voisiko psyykelääke tai dementialääke aiheuttaa väsymystä ym.? Dementialääle vaihdettiin toiseen, mutta ei muuttanut tilannetta. Lääkäreiden mielestä lääke oli ok ja ei ollut sivuvaikutuksia. Mutta eivät he tunne ja tiedä millainen äiti ennen oli. Olen kyllä kertonut. Mutta eivät osaa sanoa, johtuuko taudin etenemisestä vai mistä.

5

1641

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Huolestunut tytär

      Tarkennuksena, että äitini oli iloisempi ja puheliaampi myös silloin, kun hänellä ei ollut lainkaan lääkitystä. Olen jo miettinyt, että pitäisikö lääkitys kokonaan lopettaa. Tai ainakin se psyykelääke (on jonkinlaista rauhoittavaa). Nyt ruokakaan ei oikein maistu ja mikään ei huvita. Harhaillut hän ei enää ole. Sairaalassa hän ei tykännyt olla ollenkaan ja oli kyllä tyytyväinen kun pääsi kotiin. Apaattisuus ja hiljaisuus mielestäni alkoi sairaalajakson loppupuolella. Onko teillä vastaavia kokemuksia?

      • eräs tytär

        Tosiasiahan on, että tällaiset rankat lääkkeet tuovat mukanaan haittavaikutuksia. Äitini ei nyt ollut erityisen "iloinen", mutta reagoi jo pieneen määrään rauhoittavia siten, että valitti niiden tekevän olon sumuiseksi ja juuri sellaiseksi "zombiemaiseksi". Opamox ei käynyt lainkaan, Seroquelkin huonosti, mutta sitä oli pakko käyttää vaikeiden harhojen vuoksi. Lisäksi haittana oli kankeuden lisääntyminen.

        On vain puntaroitava, lääkärin kanssa, lääkkeen plussat ja miinukset ja mahdollisesti siedettävä haittavaikutukset. Kannattaisiko aluksi tarkistuttaa lääkkeen annostus?

        Niin, vielä siitä apaattisuudesta ja hiljaisuudesta. Minäkin olen pohtinut, oliko sen syynä lääkitys vai sairaus. Enkä tiedä, ehkä kumpikin.


      • Huolestunut tytär
        eräs tytär kirjoitti:

        Tosiasiahan on, että tällaiset rankat lääkkeet tuovat mukanaan haittavaikutuksia. Äitini ei nyt ollut erityisen "iloinen", mutta reagoi jo pieneen määrään rauhoittavia siten, että valitti niiden tekevän olon sumuiseksi ja juuri sellaiseksi "zombiemaiseksi". Opamox ei käynyt lainkaan, Seroquelkin huonosti, mutta sitä oli pakko käyttää vaikeiden harhojen vuoksi. Lisäksi haittana oli kankeuden lisääntyminen.

        On vain puntaroitava, lääkärin kanssa, lääkkeen plussat ja miinukset ja mahdollisesti siedettävä haittavaikutukset. Kannattaisiko aluksi tarkistuttaa lääkkeen annostus?

        Niin, vielä siitä apaattisuudesta ja hiljaisuudesta. Minäkin olen pohtinut, oliko sen syynä lääkitys vai sairaus. Enkä tiedä, ehkä kumpikin.

        Ok, kiitos viestistä. Täytyy kysyä voiko annostusta vielä pienentää tai merkkiä vaihtaa. Sairaalassa sitä pienensivät, kun teki äidin todella väsyneeksi (vielä väsyneemmäksi kuin nyt). Sairaalassa siis psyykelääkitys aloitettiinkin, sitä ennen ei ollut kuin se dementialääke (muistilääke). Vaikea sanoa mitä plussaa/miinusta lääkkeellä on, kun en tiedä mikä johtuu lääkkeestä ja mikä taas on muusta johtuvaa. Esim. jos sairaus on edennyt tai äiti jostain muusta syystä vaikka masentunut. Olisi kiva nähdä äiti hyvällä tuulella kuten ennen. Joskus nytkin näkee, mutta harvoin. Jos alkaa harhailemaan, se taas johtaa siihen, että joutuu sairaalaan/hoitokotiin (hoitokotiin vaikea päästä pian). Jos ei nyt sitten harhailuhetkellä satu jotain... Muistilääkkeestä en keksi mitään plussaa. Aluksi siitä oli hyötyä, mutta nyt psyykelääke kumoaa vaikutukset. Tai mikä sitten sen aiheuttaakin...

        Sairaalan lääkäri halusi määrätä psyykelääkkeen, kun heillä oli ongelmia äidin kanssa. Olisivat halunneet vielä laittaa äidin psykiatriselle osastollekin. Sitä ennen ongelmia ei kotona juuri ole ollut. Nyt tosin äiti on pahalla päällä välillä vaikka lääkitys on päällä. Ja jos ei ole pahalla päällä on tosiaan vaan apaattinen. En tiedä onko äidillä harhoja. Millaisia ne voivat olla? Joskus hän puhuu käyneensä jossain asioilla tai ystävällä kylässä tai että me kävimme jossain yhdessä tai joku kävi hänellä kylässä. Vaikka näin ei ole tapahtunut. Ja saattaa pyytää, että veisin koiran kävelylle, vaikka koira on kuollut 5 vuotta sitten. Aika harvoin näitä kyllä on.


    • kannattaa,,

      seurata tilannetta, sopivaa psyykelääkettä voi olla hankala löytää. Jos lääke aiheuttaa väsymystä, on se ilmeisesti väärä(niin ei tarvitse olla). Joillekkin ne taas vaan ei yksinkertaisesti sovi, vaikka lääkäri niin sanoisikin. Tunnet äitisi parhaiten, vaihtakaa lääke, kunnes löytyy sopiva. Joskus joutuu oikein vaatimaan, ennenkuin lääkäri suostuu vaihtamaan lääkettä, periksi ei kannata antaa.
      Dementialääkkeitäkin on useita, toiset voivat jopa aiheuttaa/pahentaa harhoja, kokeilemalla ainoastaan voi löytää sopivan.

    • Rane-R

      Tervehdys sulle ja jaksamista vakavan asiasi parissa. Dementia ei ole sairaus vaan oireyhtymä , joka johtuu jostakin elimellisestä sairaudesta. Dementiaa aiheuttavan sairauden löytämiseksi tarvitaan lääketieteellisiä tutkimuksia. En tiedä äitisi tarkempaa diagnoosia, mutta oletettavasti tai toivottavasti äitisi lääkärintarkastuksen ja muistin seulontatestin lisäksi on otettu verikokeet ,jotka paljastavat täysin parannettavissa olevat muistihäiriöitä aiheuttavat sairaudet, kuten esim. aineenvaihdunnalliset sairaudet: kilpirauhasen toimintahäiriöt ja B-ryhmän vitamiinien puutostilat. Ennen minkäänlaisia lääkityksiä on myös poissuljettava vakava masennus , koska se usein aiheuttaa dementoivan sairauden oireita. Jos lääkäri epäilee äitisi dementian aiheuttajaksi aivosairautta, on lähete silloin oltava jatkotutkimuksiin sairaalaan joko neurologian tai geriatrian poliklinikalle. Sairaalassa tehdään neurologinen lääkärintarkastus ja aivojen kuvaustutkimus , tarvittaessa neuropsykologinen tutkimus. Aivot kuvataan joko tietotomografia-tai magneettikuvauslaitteella. Näin etenemällä tyypilliset kuvauslöydökset tukevat diagnoosia. Edellämainitun kerroin siksi ,että dementoivia parantumattomia sairauksia on esim. Alzheimerin tauti , Vaskulaarinen dementia , edellisten sekamuoto=sekatyypin dementia , Lewyn kappale-dementia , Frontotemporaalinen dementia ...Paljon vaikeita sanoja...mutta otin nämä esille siksi, että ensin lääkärien tulisi selvittää sairaus tarkasti ja sitten aloittaa täsmälääkitys . Kun varsinaiseen sairauteen paneudutaan huolellisesti, tehdään tarkka diagnoosi ja aloitetaan tarkoituksenmukainen lääkitys jolla minimoidaan mahdolliset väistämättömätkin lääkkeiden sivuvaikutukset . Muut kenties vaihtelevastikkin jatkuvat aihlahtelevat oireet kertovat useimmiten sairauden etenemisestä. ter. R.R.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ja taas ammuttu kokkolassa

      Kokkolaisilta pitäisi kerätä pois kaikki ampumaset, keittiöveitset ja kaikki mikä vähänkään paukku ja on terävä.
      Kokkola
      80
      6552
    2. Mitä siellä ABC on tapahtunut

      Tavallista isompi operaatio näkyy olevan kyseessä.
      Alajärvi
      148
      6087
    3. Helena Koivu on äiti

      Mitä hyötyä on Mikko Koivulla kohdella LASTENSA äitiä huonosti . Vie lapset tutuista ympyröistä pois . Lasten kodista.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      501
      3916
    4. Ovatko naiset lopettaneet sen vähäisenkin vaivannäön Tinderissa?

      Meinaan vaan profiileja selatessa nykyään valtaosalla ei ole minkäänlaista kirjoitettua tekstiä siellä. Juuri ja juuri s
      Nettideittailu
      123
      2371
    5. Kuvaile elämäsi naista

      Millainen hän on? Mikä tekee hänestä sinulle erityisen?
      Ikävä
      42
      1539
    6. Suomi vietiin Natoon väärin perustein. Viides artikla on hölynpölyä. Yksin jäämme.

      Kuka vielä uskoo, että viides artikla takaa Suomelle avun, jos Suomeen hyökätään. Liikuttavasti täällä on uskottu ja ved
      Maailman menoa
      420
      1458
    7. Et ilmeisesti aio enää ikinä olla tekemisissä

      Että näinkö se menee
      Ikävä
      74
      1265
    8. Sydämeni on sinun luona

      Koko ajan. Oli ympärilläni ketä oli niin sinä olet vain ajatuksissa ja tunteissa. En halua muiden kosketusta kuin sinun
      Ikävä
      47
      1094
    9. Jatkuva stressitila

      On sinun vuoksesi kun en tiedä missä mennään mutta tunteeni tiedän ainoastaan
      Ikävä
      61
      1076
    10. Trump ja Venäjä

      Huomasitteko muuten... Käytännössä ainoat valtiot, joille Trump EI eilen asettanut typeriä tariffejaan, olivat Venäjä ja
      Maailman menoa
      143
      1033
    Aihe