Totuus armeijasta?

Vuoden päästä armeijaan

Ennakkokäsitykseni armeijasta: yhteishenkeä, rehtiä meininkiä, välillä rankkaa mutta ei mitään mistä ei selviäisi. Siistiä, pääsee rämpimään metässä, joka pojan unelma. Sotimaan oppiminen tavallaan sivuseikka, sodat kun ovat niin kaukaisia asioita nyky-yhteiskunnassa.

Mutta sitten, lainauksia 'todellisesta' armeijasta, löydetty netistä (kaikki 2000-lukua):

"Oli kuitenkin yllättävää, miten lapsellisella tavalla alikersantit pilkkasivat ja nöyryyttivät alokkaita."

"...minua häiritsi se, kuinka paljon keskityttiin kaikkiin pikku sääntöihin, jotka eivät mielestäni liittyneet mitenkään varsinaiseen sotilaskoulutukseen. Mitä merkitystä asepalveluksessa on esimerkiksi sillä, että lakanan ruutujen pitää olla suorassa? Tuntui täysin järjettömältä, miten kauan sellaisten pikkuseikkojen vahtimiseen käytettiin aikaa."

"...runsas hikoilu, stressi ja epähygieeniset olosuhteet..."

"Marssit ja muut ulkokomennukset olivat puolestaan masentavia, koska mitään jutustelua ei sallittu."

"Jatkuva juoksutus ja tyhjän panttina oleminen oli todella turhauttavaa."

"...palvelusaikani tuntui aivan vankeudelta. En voisi kuvitellakaan palaavani inttiin enää koskaan. Mielestäni armeija on pelkkää verorahojen haaskausta, koska en näy sotimista ratkaisuna mihinkään."

"Itse olin intin loppuun saakka, mutta kokemukset olivat samat kuin näillä hemmoilla: Suomen armeija on tukevasti jymähtänyt 1950-luvulle. Koulutus on kehnoa, samoin suunnittelu ja koko homan logistiikka tuntuu olevan hukassa. Olisin oppinut asiat viidessä viikossa. Harmittaa tuhlattu aika, parasta nuoruutta meni ihan hukkaan."

Ja kaikkea tätä tukee vielä se, että armeijan keskeyttävien määrä on suuri ja kasvamassa. Keskeytyksen vaikuttavimmat tekijät ovat terveydelliset syyt ja MIELENTERVEYDELLISET syyt.

Kertokaapa nyt, onko totta että armeija on paska paikka jossa 40v. kusipää äijät käskyttää ihmisiä henkihieväriin? Kun kukaan ei sano "vitsi, mulla oli armeijassa kivaa".

131

27515

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pasifisti aamukasa

      No, jos palvelus olisi tyystin vapaaehtoista (eikä vain naisille), en kävisi inttiä. Kyllähän sitä nuorena miehenä toki muutakin ajanvietettä itselleen kehittää.

      • Isdfre

        Omasta armeija-ajastani alkaa olemaan jo yli 3 vuotta (kävin palvelukseni saapumiserässä 1/2010), joten muistot alkavat pikkuhiljaa haalistua, mutta sen verran niitä vielä löytyy, että muutaman vinkin pystyn antamaan. Seuraavat vinkit ja jutut perustuvat pääasiassa omiin kokemuksiini, mutta olen varma että monet armeijan käyneet pystyät niihin yhtymään. Toisin kuin muiden inttisivustojen vinkit, nämä tänne keräämäni eivät ole kovinkaan konkreettisia, vaan liittyvät lähinnä siihen, miten asioihin kannattaa suhtautua.
        Kokemukseni oli pääasiassa aivan upea (erityisesti näin jälkeenpäin),
        http://elaparemmin.fi/blogi/kuinka-parjata-intissa/


      • Anonyymi

        Vihainen onkin.

        Sinun selkärangan puutteesta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vihainen onkin.

        Sinun selkärangan puutteesta.

        Oletko homppeli vai femakko?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oletko homppeli vai femakko?

        vai ihan oikea ransu kenties?


    • kerskoojii

      Niin onhan se turhaa ruveta simputtamaan ja räyhäämään pienistä virheistä, mutta pieni kuri tekee välillä hyvää. Minusta asepalvelus kuuluisi olla jännittävä ja elämyksellinen, mutta kaikille se ei ole. Jonain päivänä jos minusta tulee kouluttaja, niin yritän ainakin parhaani.

    • Sipulisäkki

      Mielipiteeni on, että armeija ei ole paikka, jossa 40v -kusipää-äijät käskyttää ihmisiä henkihieveriin.

      Väitän, että suurin osa armeijan käyneistä kokee armeijan käymisen hyväksi tai erittäin hyväksi kokemukseksi. Seuraavaksi suurin osa on tietyllä tavalla välinpitämättömiä "ei hyvä, ei huono" -mielipiteen omaavia. Vain pieni osa kokee armeijan täydellisesti vastenmielisenä. Toki suuri osa näkee armeijassa huonoja puolia, mutta niin varmaan jokainen näkee omassa työpaikassaankin.

      Armeijan huonoja puolia korostaa "pakko", joka tekee pienestäkin huonosta puolestakin lähes kestämättömän. Siis toisille.

      Nuo edellisessä viestissä olleet kliseiset "tyhjän panttina" olemisen kommentit ovat tietyllä tavalla ymmärrettäviä, mutta tietyllä tavalla eivät. Kun joku joukko (poliisi/palokunta/armeija) on valmiudessa, niin sen tarpeellisuus ratkeaa vasta jälkikäteen. Rakennukseen asennetaan sprinkler-järjestelmä, vaikka tietenkin toivotaan, ettei sitä tarvita. Sen asentaminen tulipalon aikana on hivenen vaivalloista.

      Niin ikään armeijan koulutuksen tarkoituksena on (osallaan) myös etsiä rajoja tai oikeammin osoittaa, että kesto- ja sietokykysi rajat ovat paljon kauempana kuin luulet. Harva nuori siviilimies tai - nainen ajattelee, että voi pyöräillä 80 km päivässä ja siitä huolimatta selviytyä normaaleista töistä ja seuraavana päivänä tehdä saman jutun. Pikkutarkkuudella osoitetaan se, että jotkut asiat on tehtävä täsmällisesti eikä puolinaiset suoritukset kelpaa.

      Luulen, että näitä negatiivisia juttuja on vain enemmän siksi, että ne, jotka kokevat armeija-aikansa vastenmieliseksi, ovat myös eniten äänessä. Ne, jotka suoriutuvat asiasta hyvin ja kunnialla, eivät myöskään kehu, että "kivaa oli", vaikka niin ajattelisivat.

      • maailmansa

        Armeijassa on omat säännöt ja "lait". Armeijassa et ole yksilö, vaan osa suurta joukkoa. Intissä on hierarkinen järjestys, joka poikkeaa siviilielämässä olevasta hierarkiasta.
        Armeija ei mielestäni ollut mieltä ylentävä kokemus. Itse koin olleeni ilmaista työvoimaa valtiolle, siis "määräaikainen orja"

        Toki armeijassa tapasi mukavia varusmiestovereita, mutta kyllä se kantahenkilökunta oli aika kusipäistä, samoin osa varusmiesjohtajista.
        Armeijassa tykkimies ei esim saanut kaverata itseään ylempiarvoisten varusmiesten kanssa kuten alikkien ja koksujen, piti teititellä ylempiarvoisia ja tervehtiä lippaa heittäen joka paikassa, se oli aika järjetöntä.

        Pienikin kritiikki otettiin vastaan avautumisena ja uhkailtiin esitutkinnalla ym...
        Vielä minun aikanani 2000-luvun alussa ollessani intissä, oli tapana rangaista joitain kurin rikkojia esim. poistumiskiellolla. Komppanian päällikkö laittoi koko komppanian riviin ja rangaistava huudettiin rivistä seisomaan lähelle päällikköä ja päällikkö saneli tuomion. Asiasta ei tuolloin voinnut valittaa. Nyt ilmeisesti on toisin?

        Ymmärrän kyllä armeijan olemassa olon ja suuren reservin tärkeyden siihen, että jos joku päättää Suomeen hyökätä niin täältä pistetään niin paljon vastaan, että hyökkääjälle tulisi niin kovat tappiot, että sen ei kannata hyökätä!
        Kunnioitan myös sotiemme veteraaneja.

        Mutta kyllä armeija sinäänsä täyttä pelleilyä oli. Se oleennainen, isänmaallisuus, ja palveluksen tekeminen mielekkääksi puuttui mielestäni armeijasta.

        Koskaan ei saatu kehuja. Pelkkiä haukkuja vain, se jäi intistä kaivertamaan.


      • 1+1

        Kyllähän se aika pelleilyä oli. Alle 20 vuotiatiaat on saanu natsat ja luule olevansa maailman diktaattoreita. Ihan helvetin älytöntä ainakin Vekaralla panssarijääkäreis, tuntu et nuo kyseiset ruudut punkas mitattiin vanupassilla, ykski aste vinoo ja johan räjähti. Paras oli kyllä Niinisalon leirillä. 18(15 tais olla suurin sallittu määrä) jannua ahdattiin pasiin puolilta päivin kun aurinko oli korkeimmillaan(toukokuussa). Ei sanottu mitään aikamääreitä. Kellää ei ollu mitään tietoo siitä mitä odotetaan. No asia selvis noin 8-9 tunnin odottelun jälkeen(ei päästy kuselle, paskalle saatiki röökille). Sitten selvis syy: odotittiin pimeetä, et voitas harjotella yötaistelua, voi VITTU! Ennen kyseistä leiriä, meil oli 30km hihamerkkimarssi(vai mikä olikaan), sain sil reissul rasitusmurtuman, sattu aikalailla kävellä, saatika juosta. No, sit oli kovapanosammunta ja meitsille napsahti kk. Jumalauta mitä dorkia ne lutit sun muut oli. Mä tuun 20 metriä muista jäljessä, sit joku tuli kysymään, et mikä on ku et pysy perässä, selitin asian, mut ei, jatka ampumista. Siis kovat piipus, omat edessä, meitsil kk.

        Muutenkin kyl meni tosiaan hermot kaiken maailman typeryyksiin. Esim. taisteluvyö, siis mitä? Entäs miltä kuullostaa taistelujakkara? Aika epätoivonen tilanne saa olla, et jakkara kelpais aseeks. Eniten vitutti just se et identiteetti vietiin. Minkä takia ei saa olla oma ittensä. Tuntuu jotenkin ironiselta, et rauhaa varjellaan rynkyillä, panssareilla ja hävittäjillä.

        Kyl ihmisellä pitäis olla oikeus valita. Aina vedotaaan keltaiseen oletettuun viholliseen mikä tulee lännestä(idästä se oikeesti tulee, se vaan koukkas). Meitsiki kunnioittaa sodan veteraaneja, puolesta riippumatta, mut jotain rajaa.


      • Sipulisäkki
        1+1 kirjoitti:

        Kyllähän se aika pelleilyä oli. Alle 20 vuotiatiaat on saanu natsat ja luule olevansa maailman diktaattoreita. Ihan helvetin älytöntä ainakin Vekaralla panssarijääkäreis, tuntu et nuo kyseiset ruudut punkas mitattiin vanupassilla, ykski aste vinoo ja johan räjähti. Paras oli kyllä Niinisalon leirillä. 18(15 tais olla suurin sallittu määrä) jannua ahdattiin pasiin puolilta päivin kun aurinko oli korkeimmillaan(toukokuussa). Ei sanottu mitään aikamääreitä. Kellää ei ollu mitään tietoo siitä mitä odotetaan. No asia selvis noin 8-9 tunnin odottelun jälkeen(ei päästy kuselle, paskalle saatiki röökille). Sitten selvis syy: odotittiin pimeetä, et voitas harjotella yötaistelua, voi VITTU! Ennen kyseistä leiriä, meil oli 30km hihamerkkimarssi(vai mikä olikaan), sain sil reissul rasitusmurtuman, sattu aikalailla kävellä, saatika juosta. No, sit oli kovapanosammunta ja meitsille napsahti kk. Jumalauta mitä dorkia ne lutit sun muut oli. Mä tuun 20 metriä muista jäljessä, sit joku tuli kysymään, et mikä on ku et pysy perässä, selitin asian, mut ei, jatka ampumista. Siis kovat piipus, omat edessä, meitsil kk.

        Muutenkin kyl meni tosiaan hermot kaiken maailman typeryyksiin. Esim. taisteluvyö, siis mitä? Entäs miltä kuullostaa taistelujakkara? Aika epätoivonen tilanne saa olla, et jakkara kelpais aseeks. Eniten vitutti just se et identiteetti vietiin. Minkä takia ei saa olla oma ittensä. Tuntuu jotenkin ironiselta, et rauhaa varjellaan rynkyillä, panssareilla ja hävittäjillä.

        Kyl ihmisellä pitäis olla oikeus valita. Aina vedotaaan keltaiseen oletettuun viholliseen mikä tulee lännestä(idästä se oikeesti tulee, se vaan koukkas). Meitsiki kunnioittaa sodan veteraaneja, puolesta riippumatta, mut jotain rajaa.

        Niinhän puhuinkin omasta puolestani. En kertaakaan sanonut, että "meidän kaikkien mielestä".

        Mutta tuo juuri on sellaista "mä luulen tietäväni" -juttua, jossa pasiin "ahdetaan 18 miestä, vaikka suurin sallittu on 15". Pasiin saa laittaa 18 henkilöä.

        Mutta olen samaa mieltä kanssasi. On erittäin vaarallista antaa kaltaisellesi inisijälle konekivääriä... vai mikä se oli..

        Parasta on, että jatkat sen oman identiteettisi etsimistä... vai mikä se olikaan.

        Olihan Sinullakin tilaisuus valita. Valitsit armeijan, mikä Sinun kohdallasi oli henkilökohtainen virhe.

        So simply!


      • Carniver
        Sipulisäkki kirjoitti:

        Niinhän puhuinkin omasta puolestani. En kertaakaan sanonut, että "meidän kaikkien mielestä".

        Mutta tuo juuri on sellaista "mä luulen tietäväni" -juttua, jossa pasiin "ahdetaan 18 miestä, vaikka suurin sallittu on 15". Pasiin saa laittaa 18 henkilöä.

        Mutta olen samaa mieltä kanssasi. On erittäin vaarallista antaa kaltaisellesi inisijälle konekivääriä... vai mikä se oli..

        Parasta on, että jatkat sen oman identiteettisi etsimistä... vai mikä se olikaan.

        Olihan Sinullakin tilaisuus valita. Valitsit armeijan, mikä Sinun kohdallasi oli henkilökohtainen virhe.

        So simply!

        Mut alijohtajat pääsevät siellä oikein vauhtiin. Ei ryhmähengestä kyllä ollut tietoakaan ainakaan heillä monillakaan. Pari näytti kuinka kurin voi pitää ilman turhaa huutamistakin. Kuitenkin on sitten kauheet valtuudet pienillä pojilla sitten palauttaa se kuri, jos joku jotenkin toilailee.

        Vielä menis jotenkin, jos se kuri olis tasapuolista, mutta kun siellä otetaan hampaisiin ja sitten huudellaan muodossa henkilökohtaisuuksia. Neuvominen on mitä on. Armeijassa vallitsee minä-suuntautunut ilmasto vaikka pitäs ottaa mallia huippu-urheilusta=tehtäväsuuntautunut ilmasto. Virheistä moititaan julkisesti, nolataan, huomio kiinnitetään pikkuasioihin.


      • reservin kersantti
        Carniver kirjoitti:

        Mut alijohtajat pääsevät siellä oikein vauhtiin. Ei ryhmähengestä kyllä ollut tietoakaan ainakaan heillä monillakaan. Pari näytti kuinka kurin voi pitää ilman turhaa huutamistakin. Kuitenkin on sitten kauheet valtuudet pienillä pojilla sitten palauttaa se kuri, jos joku jotenkin toilailee.

        Vielä menis jotenkin, jos se kuri olis tasapuolista, mutta kun siellä otetaan hampaisiin ja sitten huudellaan muodossa henkilökohtaisuuksia. Neuvominen on mitä on. Armeijassa vallitsee minä-suuntautunut ilmasto vaikka pitäs ottaa mallia huippu-urheilusta=tehtäväsuuntautunut ilmasto. Virheistä moititaan julkisesti, nolataan, huomio kiinnitetään pikkuasioihin.

        vitsi kun oli armeijassa hauskaa? Sellaistako pitäisi kuulua. Armeijassa on tarkoitus oppia sotimaan, ei sen pidä olla hauskaa. Muistan kuinka varusmiespalvelukseni aikana eräs Luutnantti sanoi että silloin sotilaskoulutus on epäonnistunutta, jos varusmies nauraa sen aikana.

        Marssilla ei luonnollisestikaan sallita jutustelua, koska tarkoitus on liikkua vihollisen huomaamatta. Kyseessä ei ole mikään partioleiri. Mitä muuta aloituspostaaja armeijalta sitten odottaa. Runsas hikoilu, epähygieeniset olosuhteet ja stressi on osa sotaa, ja siihen armeijassa kouluttaudutaan. Jos haluat piirileikkejä, hengailua ja leirinuotion äärellä lauleskelua, mene seurakunnan lastenleireille ne ovat ihan hyviä omaan tarkoitukseensa.


      • reservin kersantti
        1+1 kirjoitti:

        Kyllähän se aika pelleilyä oli. Alle 20 vuotiatiaat on saanu natsat ja luule olevansa maailman diktaattoreita. Ihan helvetin älytöntä ainakin Vekaralla panssarijääkäreis, tuntu et nuo kyseiset ruudut punkas mitattiin vanupassilla, ykski aste vinoo ja johan räjähti. Paras oli kyllä Niinisalon leirillä. 18(15 tais olla suurin sallittu määrä) jannua ahdattiin pasiin puolilta päivin kun aurinko oli korkeimmillaan(toukokuussa). Ei sanottu mitään aikamääreitä. Kellää ei ollu mitään tietoo siitä mitä odotetaan. No asia selvis noin 8-9 tunnin odottelun jälkeen(ei päästy kuselle, paskalle saatiki röökille). Sitten selvis syy: odotittiin pimeetä, et voitas harjotella yötaistelua, voi VITTU! Ennen kyseistä leiriä, meil oli 30km hihamerkkimarssi(vai mikä olikaan), sain sil reissul rasitusmurtuman, sattu aikalailla kävellä, saatika juosta. No, sit oli kovapanosammunta ja meitsille napsahti kk. Jumalauta mitä dorkia ne lutit sun muut oli. Mä tuun 20 metriä muista jäljessä, sit joku tuli kysymään, et mikä on ku et pysy perässä, selitin asian, mut ei, jatka ampumista. Siis kovat piipus, omat edessä, meitsil kk.

        Muutenkin kyl meni tosiaan hermot kaiken maailman typeryyksiin. Esim. taisteluvyö, siis mitä? Entäs miltä kuullostaa taistelujakkara? Aika epätoivonen tilanne saa olla, et jakkara kelpais aseeks. Eniten vitutti just se et identiteetti vietiin. Minkä takia ei saa olla oma ittensä. Tuntuu jotenkin ironiselta, et rauhaa varjellaan rynkyillä, panssareilla ja hävittäjillä.

        Kyl ihmisellä pitäis olla oikeus valita. Aina vedotaaan keltaiseen oletettuun viholliseen mikä tulee lännestä(idästä se oikeesti tulee, se vaan koukkas). Meitsiki kunnioittaa sodan veteraaneja, puolesta riippumatta, mut jotain rajaa.

        Kuulostaa siltä ettet ottanut yhteyttä kenttäsairaanhoitajaan lääkinnällistä apua tarvitessasi. Joko siis sinulla oli jalka vain vähän 'kipeä' tai olit yksinkertaisesti tyhmä. Armeijassa ei kuulu leikkiä sankaria, vaan jos on oikeita vaivoja niin sitten haetaan niitä palvelushelpotuksia. Jokainen marssi tai harjoitus on oikeus keskeyttää jos ei ole kykenevä jatkamaan ja aina on tarjolla lääkinnällistä apua ja syystä jaetaan niitä palvelushelpotuksia. Tuosta kokemuksesta saat syyttää ainoastaan itseäsi.


        Ps. Suomen puolustusvoimilla ei olekaan sellaista esinettä kuin taistelujakkara. Jos katsot virallisesta varusluettelosta, se on ihan nimellä "Tuvan jakkara". Taistelujakkara on jotain "armeijassa ei saada, armeijassa voidaan"- insidepelleilyä, joka siirtyy saapumiserältä toiselle.


      • ressukessu69
        reservin kersantti kirjoitti:

        Kuulostaa siltä ettet ottanut yhteyttä kenttäsairaanhoitajaan lääkinnällistä apua tarvitessasi. Joko siis sinulla oli jalka vain vähän 'kipeä' tai olit yksinkertaisesti tyhmä. Armeijassa ei kuulu leikkiä sankaria, vaan jos on oikeita vaivoja niin sitten haetaan niitä palvelushelpotuksia. Jokainen marssi tai harjoitus on oikeus keskeyttää jos ei ole kykenevä jatkamaan ja aina on tarjolla lääkinnällistä apua ja syystä jaetaan niitä palvelushelpotuksia. Tuosta kokemuksesta saat syyttää ainoastaan itseäsi.


        Ps. Suomen puolustusvoimilla ei olekaan sellaista esinettä kuin taistelujakkara. Jos katsot virallisesta varusluettelosta, se on ihan nimellä "Tuvan jakkara". Taistelujakkara on jotain "armeijassa ei saada, armeijassa voidaan"- insidepelleilyä, joka siirtyy saapumiserältä toiselle.

        Mitä oikein selität? Armeija on perseestä, eikä siitä kannata selittää koska kaikilla on omat kokemukset armeijasta. Mulle armeija oli todella syvältä perseestä, koska kessulla on kaikkein surkein asema: Kouluttaja koko ajan syynäämässä että mitenkäs se apukouluttaja oikein kouluttaa omaa joukkoaan ja samaan aikaa ylimielinen kokelaan räkänokkaa mukamas leikkämässä jotain johtajaa (kun tuli niin ahkerasti nuoltua kouluttajien perseitä siinä aukin alkupuolella, että pitäähän se johinkin purkaa). Sitten mukaan lasketaan alaiset, joilla ei oikeasti edes paskaakaan kiinnosta muu, kuin se milloinkas täältä päästään pois. Jos jokin meni pieleen, niin alaiset heti syyttämässä apukouluttajaa ja kokelaanpenskat eivät tietenkään ottaneet ollenkaan vastuuta omista tekemisistään, vaan pistivät syyn aina apukouluttajan harteille. Että tällälailla armeijassa.
        Ps. Jos vielä kertaamaan kysellään, niin ammun mieluummin ihteeni varpaaseen ettei tartte mennä seuraamaan sitä hommaa enää ikinä.


      • SAATANAN MINKKI
        reservin kersantti kirjoitti:

        vitsi kun oli armeijassa hauskaa? Sellaistako pitäisi kuulua. Armeijassa on tarkoitus oppia sotimaan, ei sen pidä olla hauskaa. Muistan kuinka varusmiespalvelukseni aikana eräs Luutnantti sanoi että silloin sotilaskoulutus on epäonnistunutta, jos varusmies nauraa sen aikana.

        Marssilla ei luonnollisestikaan sallita jutustelua, koska tarkoitus on liikkua vihollisen huomaamatta. Kyseessä ei ole mikään partioleiri. Mitä muuta aloituspostaaja armeijalta sitten odottaa. Runsas hikoilu, epähygieeniset olosuhteet ja stressi on osa sotaa, ja siihen armeijassa kouluttaudutaan. Jos haluat piirileikkejä, hengailua ja leirinuotion äärellä lauleskelua, mene seurakunnan lastenleireille ne ovat ihan hyviä omaan tarkoitukseensa.

        "Armeijassa on tarkoitus oppia sotimaan, ei sen pidä olla hauskaa."

        Aijaa niinkö tosiaan herra vitunidiootti, siihenkö ne punkka- ja pinkkasulkeiset valmistivat? No osaanpa ainakin sitten sodassa tehdä tosi särmän pinkan paineen alla.


      • 19+17
        SAATANAN MINKKI kirjoitti:

        "Armeijassa on tarkoitus oppia sotimaan, ei sen pidä olla hauskaa."

        Aijaa niinkö tosiaan herra vitunidiootti, siihenkö ne punkka- ja pinkkasulkeiset valmistivat? No osaanpa ainakin sitten sodassa tehdä tosi särmän pinkan paineen alla.

        Joo ja tottakai parhaiten sotaan valmistaa kaikenlaiset kananmatkimiset iltavahvarin aikana ja puudelin hautajaiset jne. Niiden ainut tarkoitushan on nolata ja nauraa. Mutta ehkä Suomen ainut keino onkin tappaa viholliset nauruun?

        Suomen armeija ei kyllä todellakaan valmista mihinkään sotaan tai sotimiseen, sen verta pelleilyä se touhu siellä on ja niin vähän siellä mitään sotimiseen edes liittyvääkään on. Henkistä kiusaamista siellä lähinnä on. Kuri ja karaistuminen on eri asioita kuin nimenomaan vittuilu ja kiusaaminen.

        Puhumattakaan siitä, että ihmisistä yritetään vielä väkisin tehdä mahdollisimman tyhmiä.

        Skappareiden tietotaso yhtään mistään tuntu olevan huonompi kun mummolla googlen ääressä. Jutut oli samaa luokkaa ku kysyis autoista Esson baarin papoilta.


      • totuus suutot
        19+17 kirjoitti:

        Joo ja tottakai parhaiten sotaan valmistaa kaikenlaiset kananmatkimiset iltavahvarin aikana ja puudelin hautajaiset jne. Niiden ainut tarkoitushan on nolata ja nauraa. Mutta ehkä Suomen ainut keino onkin tappaa viholliset nauruun?

        Suomen armeija ei kyllä todellakaan valmista mihinkään sotaan tai sotimiseen, sen verta pelleilyä se touhu siellä on ja niin vähän siellä mitään sotimiseen edes liittyvääkään on. Henkistä kiusaamista siellä lähinnä on. Kuri ja karaistuminen on eri asioita kuin nimenomaan vittuilu ja kiusaaminen.

        Puhumattakaan siitä, että ihmisistä yritetään vielä väkisin tehdä mahdollisimman tyhmiä.

        Skappareiden tietotaso yhtään mistään tuntu olevan huonompi kun mummolla googlen ääressä. Jutut oli samaa luokkaa ku kysyis autoista Esson baarin papoilta.

        "Henkistä kiusaamista siellä lähinnä on. Kuri ja karaistuminen on eri asioita kuin nimenomaan vittuilu ja kiusaaminen."

        Juuri näin.


      • funeralfreak
        maailmansa kirjoitti:

        Armeijassa on omat säännöt ja "lait". Armeijassa et ole yksilö, vaan osa suurta joukkoa. Intissä on hierarkinen järjestys, joka poikkeaa siviilielämässä olevasta hierarkiasta.
        Armeija ei mielestäni ollut mieltä ylentävä kokemus. Itse koin olleeni ilmaista työvoimaa valtiolle, siis "määräaikainen orja"

        Toki armeijassa tapasi mukavia varusmiestovereita, mutta kyllä se kantahenkilökunta oli aika kusipäistä, samoin osa varusmiesjohtajista.
        Armeijassa tykkimies ei esim saanut kaverata itseään ylempiarvoisten varusmiesten kanssa kuten alikkien ja koksujen, piti teititellä ylempiarvoisia ja tervehtiä lippaa heittäen joka paikassa, se oli aika järjetöntä.

        Pienikin kritiikki otettiin vastaan avautumisena ja uhkailtiin esitutkinnalla ym...
        Vielä minun aikanani 2000-luvun alussa ollessani intissä, oli tapana rangaista joitain kurin rikkojia esim. poistumiskiellolla. Komppanian päällikkö laittoi koko komppanian riviin ja rangaistava huudettiin rivistä seisomaan lähelle päällikköä ja päällikkö saneli tuomion. Asiasta ei tuolloin voinnut valittaa. Nyt ilmeisesti on toisin?

        Ymmärrän kyllä armeijan olemassa olon ja suuren reservin tärkeyden siihen, että jos joku päättää Suomeen hyökätä niin täältä pistetään niin paljon vastaan, että hyökkääjälle tulisi niin kovat tappiot, että sen ei kannata hyökätä!
        Kunnioitan myös sotiemme veteraaneja.

        Mutta kyllä armeija sinäänsä täyttä pelleilyä oli. Se oleennainen, isänmaallisuus, ja palveluksen tekeminen mielekkääksi puuttui mielestäni armeijasta.

        Koskaan ei saatu kehuja. Pelkkiä haukkuja vain, se jäi intistä kaivertamaan.

        meidän ryhmälle tuli kyllä ainakin kehuja koska kaikki antoi aina kaikkensa eikä perseilystä ollu paljo tietoakaan. kuullut inttikaverilta että meidän suojausjoukkuetta kehuttiin vielä meidän lähtemisenkin jälkeen, ja sillon ku me oltiin vielä intissä sanoi ylikersantti että ollaan oltu paras suojarijoukkue kahdeksaan vuoteen :) kaikkensa antaa nii kyllä se raataminen aina palkitaan.. armeija nyt vaan on sitö mitä on, mutta itelle ei ainakaa jääny paska fiilis. itseasia näin jälkeenpäin ajateltuna sielä oli ihan mukavaa :)


      • khalle12
        1+1 kirjoitti:

        Kyllähän se aika pelleilyä oli. Alle 20 vuotiatiaat on saanu natsat ja luule olevansa maailman diktaattoreita. Ihan helvetin älytöntä ainakin Vekaralla panssarijääkäreis, tuntu et nuo kyseiset ruudut punkas mitattiin vanupassilla, ykski aste vinoo ja johan räjähti. Paras oli kyllä Niinisalon leirillä. 18(15 tais olla suurin sallittu määrä) jannua ahdattiin pasiin puolilta päivin kun aurinko oli korkeimmillaan(toukokuussa). Ei sanottu mitään aikamääreitä. Kellää ei ollu mitään tietoo siitä mitä odotetaan. No asia selvis noin 8-9 tunnin odottelun jälkeen(ei päästy kuselle, paskalle saatiki röökille). Sitten selvis syy: odotittiin pimeetä, et voitas harjotella yötaistelua, voi VITTU! Ennen kyseistä leiriä, meil oli 30km hihamerkkimarssi(vai mikä olikaan), sain sil reissul rasitusmurtuman, sattu aikalailla kävellä, saatika juosta. No, sit oli kovapanosammunta ja meitsille napsahti kk. Jumalauta mitä dorkia ne lutit sun muut oli. Mä tuun 20 metriä muista jäljessä, sit joku tuli kysymään, et mikä on ku et pysy perässä, selitin asian, mut ei, jatka ampumista. Siis kovat piipus, omat edessä, meitsil kk.

        Muutenkin kyl meni tosiaan hermot kaiken maailman typeryyksiin. Esim. taisteluvyö, siis mitä? Entäs miltä kuullostaa taistelujakkara? Aika epätoivonen tilanne saa olla, et jakkara kelpais aseeks. Eniten vitutti just se et identiteetti vietiin. Minkä takia ei saa olla oma ittensä. Tuntuu jotenkin ironiselta, et rauhaa varjellaan rynkyillä, panssareilla ja hävittäjillä.

        Kyl ihmisellä pitäis olla oikeus valita. Aina vedotaaan keltaiseen oletettuun viholliseen mikä tulee lännestä(idästä se oikeesti tulee, se vaan koukkas). Meitsiki kunnioittaa sodan veteraaneja, puolesta riippumatta, mut jotain rajaa.

        no huhhuh:D Kunnon valittaja.


      • miesten paikka?

        Armeijan henkilökuntaan pitäisi estää pääsy napoleonkompleksia potevilta pikkumiehiltä. Tällaiset tapit ovat aivan sietämättömiä, eivätkä oikein edes sovi koko paikkaan.


      • Anonyymi
        19+17 kirjoitti:

        Joo ja tottakai parhaiten sotaan valmistaa kaikenlaiset kananmatkimiset iltavahvarin aikana ja puudelin hautajaiset jne. Niiden ainut tarkoitushan on nolata ja nauraa. Mutta ehkä Suomen ainut keino onkin tappaa viholliset nauruun?

        Suomen armeija ei kyllä todellakaan valmista mihinkään sotaan tai sotimiseen, sen verta pelleilyä se touhu siellä on ja niin vähän siellä mitään sotimiseen edes liittyvääkään on. Henkistä kiusaamista siellä lähinnä on. Kuri ja karaistuminen on eri asioita kuin nimenomaan vittuilu ja kiusaaminen.

        Puhumattakaan siitä, että ihmisistä yritetään vielä väkisin tehdä mahdollisimman tyhmiä.

        Skappareiden tietotaso yhtään mistään tuntu olevan huonompi kun mummolla googlen ääressä. Jutut oli samaa luokkaa ku kysyis autoista Esson baarin papoilta.

        No eipä tuo vaikuta muuttuneen -80luvun
        jälkeen miksikään,kapiaiset luulivat,että
        vittuilu oli on jotain koulutusta,touhu
        oli pelkkää pelleilyä Parolassa,isomahaiset
        juopot kapiukot esittivät jotain sotilasta.
        meni jo silloin usko Suomen puolustus
        kykyyn.harmi että asiat ovat edelleen niin.
        pelkkää verorahojen haaskaamista kalliin
        kulissien ylläpito.


      • Anonyymi

        Keuruulla oli muutama ihmeellinen upseeri. Ihan väärällä alalla. Jotain elämässä menettäeneitä. Yks kapteeni vittuili mulle kun pääsin historian opettajaksi opiskelemaan. Ei kuulemma itse historiasta tykännyt. Tietääkseni upseerien koulutukseen kuuluu sotahistoriaa ja taktiikkaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No eipä tuo vaikuta muuttuneen -80luvun
        jälkeen miksikään,kapiaiset luulivat,että
        vittuilu oli on jotain koulutusta,touhu
        oli pelkkää pelleilyä Parolassa,isomahaiset
        juopot kapiukot esittivät jotain sotilasta.
        meni jo silloin usko Suomen puolustus
        kykyyn.harmi että asiat ovat edelleen niin.
        pelkkää verorahojen haaskaamista kalliin
        kulissien ylläpito.

        Homojen paikka oli koko hämjp parolassa - 80
        luvulla,ei näitä voinut sanoa miksikään
        sotilsiksi....


      • Anonyymi
        miesten paikka? kirjoitti:

        Armeijan henkilökuntaan pitäisi estää pääsy napoleonkompleksia potevilta pikkumiehiltä. Tällaiset tapit ovat aivan sietämättömiä, eivätkä oikein edes sovi koko paikkaan.

        Ei ne pellet oikein pärjää siviilissäkään,
        olen todennut.


      • Anonyymi

        Me asumme vihamielisen rosvovaltion naapurissa, on pakko olla valmiina aseelliseen taisteluun. Ei se ole mukavaa, mutta se on pakko. Siksi asevelvollisuus!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Me asumme vihamielisen rosvovaltion naapurissa, on pakko olla valmiina aseelliseen taisteluun. Ei se ole mukavaa, mutta se on pakko. Siksi asevelvollisuus!

        ps pitaa kylla taysin paikkansa


    • joo.

      Osa netistä lukemasta jutusta on täyttä soopaa, osa totta. Ja sitten se, että jos ei ymmärrä tiettyjä asioita, niitä tulee turhaan kritisoiduksi. Ei armeija paha paikka ole, ja kyllä siellä ihmiset otetaan ihmisinä vastaan.

      Ei se erityisen mukavakaan paikka aina ole, koska joukkoa pitää valmentaa sodanajan tehtäviin ja sen takia siellä on sekä fyysisesti ETTÄ HENKISESTI kovilla. Se on ihan paskaa väittää, ettei henkistä puolta saa koetella, armeijassa pelataan aseiden kanssa ja joukkoa koulutetaan sotaan joka on henkisesti todella vaikea asia. Mikä armeija se sellainen on, jossa on hauskaa. Tarkoitus on sekä kouluttaa ihmisiä, että seuloa heikkopäiset pois. Ne joilla ei pää ja järki kestä, eivät sodassakaan taisteluissa ole kenenkään eduksi, vaan mitä todennäköisimmin vain haitaksi.

      Pinkan ja punkan hyvin tekemisessä on kyse siitä, että asiat opetellaan tekemään "niin hyvin kuin osaan". Eli mitään asioita ei tehdä puoliteholla ja jätetä miten sattuun. Pinkalla tai punkalla ei ole mitään merkitystä itsessään, vaan tosiaan sillä, että ihmisille opetetaan se, millä periaatteella kaikki asiat tehdään. Armeijan todella olennainen tarkoitus puolustuksen lisäksi on olla myös pelote mahdolliselle viholliselle. Ei vihollinen hyökkää sellaisen päälle, jolla on hyvä armeija. Se, että kaikki asiat tehdään särmästi, kuri on hyvä ja näin ollen toiminta tehokasta ja näyttävää, tekee nimenomaan sen pelotteen,

      Ja kyllä ainakin täällä lapissa skappareita on sekä mukavia, että ei niin mukavia, mutta joka tapauksessa kaikki ovat erittäin asiallisia ja reiluja.

      Jos ei pää kestä edes nykyarmeijaa, niin voin sanoa, että on kaverit aika heikoilla nykyään.

      • Puskajaska

        Ei voi kuvitella, että mikään juttu vaikuttaisi aivan samalla tavalla jokaiseen. Omat havaintoni kuitenkin kertovat, että armeijan käyminen karsii ihmisestä turhaa kollimaisuutta sellaisella tavalla, että lopputulos on pääsääntöisesti positiivinen. Kun vertaa suurina joukkoina armeijan käyneitä ja sivareita, ero alkaa jo näkyä selvästi. Kyllä! Kyllä pidin armeijaa kettumaisena paikkana. Silti käsitin, vielä intin aikana, että kaikki älyttömyydet koituvat sen hyväksi, joka kestää sen komennon läpi. Jää pois aika paljon omista joutavanpäiväisyyksistä inisemistä ja joutuu huomaamaan, että pitää ottaa muitakin huomioon, muutenkin kuin puheissa. Pitää ottaa positiivisesti huomioon myös niitäkin hemmoja, jotka eniten ketuttavat, vaikka itse olisi jalat polvia myösten Savon savessa ja märkä ja kylä ja vi-ketuttaa. Nii i i iiiiiin! Ei tepsi kaikilla. Mutta suurimmaksi osaksi tepsii. Jos pitää lähteä hoitamaan joku rankka homma, ihan mikä vaan, niin varmasti valitsen intin käyneen mukaan...


      • Uskossa vähvä
        Puskajaska kirjoitti:

        Ei voi kuvitella, että mikään juttu vaikuttaisi aivan samalla tavalla jokaiseen. Omat havaintoni kuitenkin kertovat, että armeijan käyminen karsii ihmisestä turhaa kollimaisuutta sellaisella tavalla, että lopputulos on pääsääntöisesti positiivinen. Kun vertaa suurina joukkoina armeijan käyneitä ja sivareita, ero alkaa jo näkyä selvästi. Kyllä! Kyllä pidin armeijaa kettumaisena paikkana. Silti käsitin, vielä intin aikana, että kaikki älyttömyydet koituvat sen hyväksi, joka kestää sen komennon läpi. Jää pois aika paljon omista joutavanpäiväisyyksistä inisemistä ja joutuu huomaamaan, että pitää ottaa muitakin huomioon, muutenkin kuin puheissa. Pitää ottaa positiivisesti huomioon myös niitäkin hemmoja, jotka eniten ketuttavat, vaikka itse olisi jalat polvia myösten Savon savessa ja märkä ja kylä ja vi-ketuttaa. Nii i i iiiiiin! Ei tepsi kaikilla. Mutta suurimmaksi osaksi tepsii. Jos pitää lähteä hoitamaan joku rankka homma, ihan mikä vaan, niin varmasti valitsen intin käyneen mukaan...

        Juh! Ihan tilastollisesta mielenkiinnosta voisi joku kaivaa esille senkin, että paljonko noissa viime viikonlopun mellakoissa (H:ki, T:re...), kun käytiin kiinno palomiehiin ja poliiseihin ja kai ambulanssikuskeihinkin, paljonko oli suhde intin käyneiden ja sivarin käyneiden kesken. Painottuuko sivarien puolelle. Uskon, että painottuu.


    • Asdertson

      "Kertokaapa nyt, onko totta että armeija on paska paikka jossa 40v. kusipää äijät käskyttää ihmisiä henkihieväriin? Kun kukaan ei sano "vitsi, mulla oli armeijassa kivaa". "

      Armeijassa 40v. -tyypit kuuluvat kantahenkilökuntaan ja ovat enimmäkseen taka-alalla. Varusmieskoulutuksesta vastaavat pääasiassa oman ikäluokkasi varusmieskoulutetut. He ovat ikäisiäsi, jopa sinua nuorempia.

      Kantahenkilökunta on yleensä aika leppoisaa väkeä, paljon nähneenä ei jaksa ottaa pulttia joka asiasta. Paskahommat voi teettää nuoremmillaan.

      Itse olen nyt 44v., ja hyvin huonosti motivoitunut komentamaan ketään inttityyliin. Enpä olekaan armeijassa duunissa.

      Armeijan 1989-90 käyneenä totean koko homman nyt turhaksi. Maailma on muuttunut niistä ajoista eikä asevelvollisuuspelleilymme vastaa nykyajan vaatimuksia. Olematta katkera suosittelen nykynuorille pääsääntöisesti siviilipalvelusta. Pois lukien ne, jotka ehdottomasti haluavat inttiin duuniin.

    • menkö inttiin

      Omasta kokemuksesta voin sanoa että lähes kaikki on totta..... Eniten vitutti lapselliset alikessut jotka luuli olevansa jotain majureita... Lättyyn teki mieli vetää helvetti soikoon....
      Ite menin 18 vuotiaana vapaaehtosena ja jouduin toteemaan että tulin 4 vuotta liian myöhässä inttiin, vittu mikä apinatarha.

      Kovin luvataan hienoa ja kiinnostavaa aikaa asepalveluksesta mutta tulipa tääkin todistettua vääräks...

      Onnea vaan vitusti niille ketkä sinne viel joutuu.

      • Mälsimys

        Ei armeijalla mitään kivaa oloa tavoitella. Koulutus on mälsää, koska sillä tavoitellaan selviytymistä vielä mälsemmistä tilanteista. Kisumirrit mielellään pysyvät poissa armeijasta. Armeijan voi ottaa sekä henkisenä että fyysisenä urheilusuorituksena. Sillä tavalla pääsee mukavimmin läpi.

        Päiväpeitteiden oikomiset ja avoimista napeista tilittämiset ovat osa henkistä koulutusta. Pakotetaan ottamaan kokonaisvaltaista hallintaa asioihin (pienten asioiden kautta ja osittain vakavan leikin varjolla). Kun joutavat asiat saa pysymään hallussa, sitten alkaa olla hallussa esim. sekin, että ase ei ole "vahingossa" vireessä silloin kun ei kuulu, että patruunat tuli kuitenkin otettua mukaan, niinkuin kuuluukin ja että vartiot tuli kuitenkin asetettua paikoilleen, vaikka joku turhimus vänkäsi, että ei tänä yönä tarvitse.

        Sotatilanteessa selviytyminen on sekopäisyydestä selviytymistä. Järjestystä saa sekopäisyyteen lähinnä pakottamalla. El Alameinin voittaja Montgomery, vaikkakin oli ristiriitainen hemmo, oli kuuluisa siitä, että hän tarkistelemistaan tarkisteli. Ehkä hänen ei tarvinnut enää vahtia päiväpeiton ojennusta, mutta tarkistelemalla hän sai armeijansa kuntoon ja selviämään itseään paremmasta hyökkääjästä.


      • vittuh
        Mälsimys kirjoitti:

        Ei armeijalla mitään kivaa oloa tavoitella. Koulutus on mälsää, koska sillä tavoitellaan selviytymistä vielä mälsemmistä tilanteista. Kisumirrit mielellään pysyvät poissa armeijasta. Armeijan voi ottaa sekä henkisenä että fyysisenä urheilusuorituksena. Sillä tavalla pääsee mukavimmin läpi.

        Päiväpeitteiden oikomiset ja avoimista napeista tilittämiset ovat osa henkistä koulutusta. Pakotetaan ottamaan kokonaisvaltaista hallintaa asioihin (pienten asioiden kautta ja osittain vakavan leikin varjolla). Kun joutavat asiat saa pysymään hallussa, sitten alkaa olla hallussa esim. sekin, että ase ei ole "vahingossa" vireessä silloin kun ei kuulu, että patruunat tuli kuitenkin otettua mukaan, niinkuin kuuluukin ja että vartiot tuli kuitenkin asetettua paikoilleen, vaikka joku turhimus vänkäsi, että ei tänä yönä tarvitse.

        Sotatilanteessa selviytyminen on sekopäisyydestä selviytymistä. Järjestystä saa sekopäisyyteen lähinnä pakottamalla. El Alameinin voittaja Montgomery, vaikkakin oli ristiriitainen hemmo, oli kuuluisa siitä, että hän tarkistelemistaan tarkisteli. Ehkä hänen ei tarvinnut enää vahtia päiväpeiton ojennusta, mutta tarkistelemalla hän sai armeijansa kuntoon ja selviämään itseään paremmasta hyökkääjästä.

        mälsimys vitun pelle ett ole EDES KÄYNYT ARMEIJASSA .vittu vittu mul on se kohta edessä ja saatana


    • Asimov123

      Hei. Suosittelen koko vuotta. Valitse etukäteen mielekäs palvelushaara, älä anna varuskunnan sijainnin vaikuttaa valintaasi. Katso esim RDF, panssari yms.

      Jos valitset tykiston, ITn tai mita vaan valvontaa niin saattaa olla että loppupalvelusaika on turhan seesteistä.

      Vaikket tuntisi itseäsi johtajaksi niin ilmoita silti halukkuutesi ns. johtajakoulutukseen. Vuosi on lyhyt aika ja luonto kaunis.

      Suosittelen myos kamppailukurssia KravMaga/Defendo/Systema ennen menoa, niissä on psykologisia käyttäytymismalleja, liikuntaa ja niistä saa sosiaalista itsevarmuutta jota voi armeijassa hyodyntää. Niitä ei tosin kannata mainostaa.

      Muista olla etäisen rauhallinen ja käyttäytyä jämäkän rennon itsevarmasti. Anna hyvä ensivaikutelma kaikille.

      Jos muut ovat renttuja ja apinoita, älä itse ole. älä näytä kyllastymistä, kärsimättomyyttä, suuttumusta, väsymystä yms vaan anna muiden näyttää ne puolestasi. Asiat eivät muutu tunnetiloista tai niiden ilmaisusta, vain muiden mielipiteet sinusta muuttuvat - huonompaan suuntaan.

      Sinulla on mukavaa jos haluat että sinulla on mukavaa.
      Sinulla on mielekästä jos olet mielekäs.


      Terv. ex Ylik, res Ltn.

      • ktm, res. jääkäri

        Suosittelen vuotta ainoastaan, jos sinulla ei kertakaikkiaan ole reservissä parempaa tekemistä ensimmäisen 6 kk:n jälkeen.

        Minä ainakin menin preppauskurssille ja kampesin itseni yliopistoon, vaatimattomista arvosanoista huolimatta. Valmistuin 4 vuodessa ekonomiksi, enkä kadu pätkääkään, että olen sotilasarvoltani jääkäri.

        Nyt olen ollut yksityisyrittäjänä mukana suhteellisen isoissa hommissa. Mutta kukin tavallaan.

        Armeijassa on se hyvä puoli, että siellä niidenkin, joiden punkat ovat äidit pedanneet, on itse laitettava. Joissain perusasioissa ei voi vaan laistaa, on pakko tai pitää. Joillekkin tämä on varmasti tarpeellista ja avartavaa. Minulle se oli kyllä vähämerkityksellistä, mutta kyllä muistuttavaa.

        Armeija on kriisitilannetta varten, mutta nyt kun reserviläisenä on katsonut toimintaa sivusta, niin kyllä sen kaikesta näkee, että siellä kuormasta syödään, eli siellä aikuiset ihmiset saavat verorahoista palkkaa, palkkaa työstä, jolla ei ole tämän rauhantilan aikana ainakaan arvoa.

        Kun aloin näkemään, miten materiialeja hankitaan pihoihin ruostumaan verorahoilla, kasvatti tämä krittisyyttä ennestään. Kyllä armeija on monelle enemmän tai vähemmän elämäntavanmukainen suojatyöpaikka. Nämä upseerit nyt sitten ruikuttuvat kuin kakarat kun puolustusvoimia uudistetaan.

        Ne upseerit siis ruikattavat, jotka eivät ole olleet sotimassa Suomen puolesta. Tällä tavoin ei kyllä kunnioitusta ansaita.

        Kyllä armeijaa tarvitaan, mutta voimakkaita rationalisointeja tulisi tehdä, siten, että armeija palvelisi tehokkaammalla tavalla siivilyhteiskuntaa, kuten vankeinhoitoa, palo- ja pelastusalan tehtäviä, yleisiä yhteiskunnallisia töitä.

        Varmasti olisi löydettävissä tapa yhdistää näitä instituutioita tavalla, jossa myös sotilaalliset hyödyt sekä kokonaishyödyt saataisiin järkeväksi.

        Kun maan talous on tiukalla, tulisi tällöin tehdä uudistuksia.


      • hrsg
        ktm, res. jääkäri kirjoitti:

        Suosittelen vuotta ainoastaan, jos sinulla ei kertakaikkiaan ole reservissä parempaa tekemistä ensimmäisen 6 kk:n jälkeen.

        Minä ainakin menin preppauskurssille ja kampesin itseni yliopistoon, vaatimattomista arvosanoista huolimatta. Valmistuin 4 vuodessa ekonomiksi, enkä kadu pätkääkään, että olen sotilasarvoltani jääkäri.

        Nyt olen ollut yksityisyrittäjänä mukana suhteellisen isoissa hommissa. Mutta kukin tavallaan.

        Armeijassa on se hyvä puoli, että siellä niidenkin, joiden punkat ovat äidit pedanneet, on itse laitettava. Joissain perusasioissa ei voi vaan laistaa, on pakko tai pitää. Joillekkin tämä on varmasti tarpeellista ja avartavaa. Minulle se oli kyllä vähämerkityksellistä, mutta kyllä muistuttavaa.

        Armeija on kriisitilannetta varten, mutta nyt kun reserviläisenä on katsonut toimintaa sivusta, niin kyllä sen kaikesta näkee, että siellä kuormasta syödään, eli siellä aikuiset ihmiset saavat verorahoista palkkaa, palkkaa työstä, jolla ei ole tämän rauhantilan aikana ainakaan arvoa.

        Kun aloin näkemään, miten materiialeja hankitaan pihoihin ruostumaan verorahoilla, kasvatti tämä krittisyyttä ennestään. Kyllä armeija on monelle enemmän tai vähemmän elämäntavanmukainen suojatyöpaikka. Nämä upseerit nyt sitten ruikuttuvat kuin kakarat kun puolustusvoimia uudistetaan.

        Ne upseerit siis ruikattavat, jotka eivät ole olleet sotimassa Suomen puolesta. Tällä tavoin ei kyllä kunnioitusta ansaita.

        Kyllä armeijaa tarvitaan, mutta voimakkaita rationalisointeja tulisi tehdä, siten, että armeija palvelisi tehokkaammalla tavalla siivilyhteiskuntaa, kuten vankeinhoitoa, palo- ja pelastusalan tehtäviä, yleisiä yhteiskunnallisia töitä.

        Varmasti olisi löydettävissä tapa yhdistää näitä instituutioita tavalla, jossa myös sotilaalliset hyödyt sekä kokonaishyödyt saataisiin järkeväksi.

        Kun maan talous on tiukalla, tulisi tällöin tehdä uudistuksia.

        Ihanaa että tälläkin palstalla löytyy hyviä ja jäsenneltyjä mielipiteitä. Kiitos!


    • Vika on meissä

      Pitää muistaa, että armeijassa on edustettu koko ikäluokka laidasta laitaan. Useimmille ihmisille houkutus käyttää heille suotua muodollista valtaa väärin on erittäin suuri. Valta turmelee ja ehdoton valta turmelee ehdottomasti.

      • typeryyspakko?

        Pitääkö sitä valtaa yli muiden sitten antaa kenellekään yhdelle ihmiselle? Onko olemassa joku pakko toimia typerästi? Koska näin on "aina" tehty?


    • rgerer

      Mitä helkkaria sillä on väliä, miten sitä punkkansa petaa?
      Onko tuo ainoa plusssa kulahtaneelle pellekoululle, että
      "punkat oppii petaamaan"?
      Asekoulutusta siellä on n. 3 % ajasta.
      Kaikki muu on odottamista,sipaa, teksejä, järjestäytymistä,jäpittämistä tai leirikamojen pakkailua. Aikuiset miehet eivät tarvitse moista päiväkotia.
      No , inttihän on Suomen suurin emäntäkoulu.

    • NATOON ja äkkiä
      • enpä minäkään sotisi

        Just tollasta perkeleen pelleilyä se on, eikä juuri ketään kiinnosta. Ja tämä on muka se edullisempi vaihtoehto...


    • dbedrb

      Alikersantilla ei ole kivekset laskeutuneet. Olisin ottanut tuon kepit, katkaissut sen ja heittänyt ne palaset päin näköä.

      • Anonyymi

        Intti ei ainakaan ennen miehistänyt yhtään
        ketään, muka miesten koulu, heheh ja paskat.
        Oli täysin lapsellista leikkimistä, olen huolissani
        jos nykyään vielä on tämmöstä. Toivottavasti
        nato hakemus onnistuu.


    • ei rapaperse

      http://www.youtube.com/watch?v=l5Me9bhVc2Q Siinä teille rapa perseille jotka pelkäätte armeijaan menoa,kuunnelkaa tuo nii eiköhä se kunnialla läpi mee. Loppujen lopuks sun ei tarvi miettiä ite mitään. Kyllä siellä on isoomat herrat jotka tekee sen asian. Jotenka,mene,tee niinku käsketään. Ja ota löysin rantein! ;)

      • 2+12

        Ai että se on jotenkin positiivista kun ei tarvitse miettiä ite ja muut päättä sun puolesta?

        Kuinkahan vitun tyhmä idiootti oikeen oot...Varmaan maailman suurin jos et osaa etkä halua ajatella itte, pelkästään alistua.

        Noh, se onkin parempi, että ton tasoset idiootit tapetaan vaikka sitten rahan puolesta herrojen käskystä. Onpahan sustakin edes jotain hyötyä maailmalle.


    • evvk

      Meil oli sellane alikessu joka pilkkais mun sukuelimiä sodankylässä -88 terv tarkastuksessa. Vittuili se muutenki ns asiattomasti. Lisäksi kerran juoksuhaudassa se nakkas TJ patin korvan juureen. Armeija aikana kuulo huononi ja piippaa toisinaan nykyään et joutuu valvoon jos on huono päivä. Armeijastahan se ei TIETENKÄÄ johdu hiipparit. Tulkaas tänä päivänä urputtaa nii itku tulee isolle miehelle ja hiljainen hauta kutsuu.

      Tällasia homo hemmoja siellä valittiin varusmiesten kouluttajiksi.

      Ai nii, mun kenttäkelposuus kiitettävä ja kaikki arvot kohillaan, ei siinä mitään, vedin kiitettävästi. Saatana yritystä oli koko ajan riippumatta homoilevista alikessuista ja rosvo kappareista. Vittu pesin joka rastin saatana.

      Samasessa paikassa, JPr, kapiainen antoi kahvilipun palkkioksi eräälle varusmiehelle joka pieksi iltalomalla naapurikomanian varusmiehen. Olipa kaunista vai mitä ? Taas tekis mieli mainita nimi, eläkkeellä seki paskahousu rosvo.

      Totuuden nimissä, siel oli monta kapparia joita kunnioitan, mut valitettavasti ei ihan jokainen. Tähän vois jo mainita arvostamiani nimiä. On siellä hyviäki ukkoja tottakai.

      Omalle pojalle en suosittele mitää vaihtoehtoa vaan saa tehdä valinnan joka itseään miellyttää, en puutu asiaan millään lailla.

      Tulkaas saatana puolustusvoimien nimissä vielä urputtaa mun mulkusta jotain nii ammun ne homot suohon ja kusen päälle vittu.













      Mul on a-paperit ja kenttäkelposuus kiitettävä, eli kova ukko sillä mittapuulla, kertauksissa esikunta ukkoja.

    • kersa ntti

      Mulla oli hyvin samankaltaisia kokemuksia. Intti on ihan kusipäistä touhua, ihan turhaan heitettyä aikaa... korjaan... haitallista aikaa, joka vaikuttaa paitsi veroeuroihin niin myös siihen, että sain tosi negatiivisen kokemuksen ja 11 kk pitkän sellaisen. Kävin kerran kertauksessa ja sen jälkeen ryhdyin sivariksi... siis reservin kieltäytyjäksi. Epäoikeudenmukaista sukupuolisidonnaista pakkotyötä.

    • tuskien taival
    • gdgfgfdgfdgfg2c3141r

      Armeija on pelkkä vitsi. Nämä luuserit kun sieltä sotaan heitetään niin ei hyvää päivää olivat sitten a tai b miehiä. Aikaa menee hukkaan kun voisi olla töissä ja maksaa veroja niin olisi enemmän hyödyksi kun olla armeijassa ja tuhlata valtion rahoja.

      • Anonyymi

        Sinä olet pelkkä vitsi.


    • kollaa ei kestä enää

      Joo, kauankohan Suomen puolustus kestäisi kun vaikka tuon edellä olevan videon sinkomiehet ja rääkyvät amis-kapiaiset pistettäisiin venäläisiä maahanlaskujoukkoja vastaan?

      • dghehe5h

        Hm.. Arvioisin, että noin 2 ja ½ tuntia.

        Amiskapiaiset lähitaistelussa: "Aiiee, älä lyö mua enää. nyyh- ähää- niisk"


      • .....,m,nbr4e6345tfb
        dghehe5h kirjoitti:

        Hm.. Arvioisin, että noin 2 ja ½ tuntia.

        Amiskapiaiset lähitaistelussa: "Aiiee, älä lyö mua enää. nyyh- ähää- niisk"

        Ei siinä kauaa menis jos venäjän poijjaat sieltä lähtis tulemaan. Kapiaiset siellä vaan kuolis muut olis jo tajunnu lähteä karkuun.


    • sotilaspassittuleen!

      Olen tänään polttanut sotilaspassini enkä tahdo tarttua aseeseen ihan j karjalaisen tavoin konsanaan. Olen vapaaaaa mies menemään.

      ex-rkm res jääk

      kauan eläköön itsepäisyyteni.

      • Anonyymi

        Poltin kanssa sotilas passin heti sen turhan
        paskan jälkeen,vittu mikä leikki koulu,sopii
        parhaiten alle 10- vuotiaille,vittu pojista tulee
        muka miehiä,kouluttajajista ei yksikään täyttänyt
        mitään miehen mittaa,ryhmyrit pelkkiä kiljuva
        äitin räkä nokkia,että näin Parolassa 80-luvulla


    • Mäsä-Masa

      Perskeles, nykyajan sodankäynti on sellaista, että veli Venäjällä ei tartte ku yhtä nappia painaa, niin ei oo tästäkään yhtään mitään jäljellä.

    • Jääkärir324234

      Itse menin armeijaan hyvillä mielin, mutta äkkiä tajusin että tämän on täyttä paskaa. Sairastuin 2 kuukauteta keuhkkuumeeseen (tulehdus arvot 126) ja upseerikokelas pelle ei antanu mulle mitään muuta kuin vuppia ja perus antibiootteja '-.-. Kyseisenä päivänä kun palasin veksistä kassulle alikki hintit pommittivat minua nakki hommilla ( kaiken maaliman hyllyjen kantamista, purkamista ja haukkuivat moveksi) tein noita hommia ja kerroin alikeille että ei ole kovin hyvä olo, mutta minun huonoks onneks yksi tosi yrmeä ja vittuuntunut ylikersantti kuuli minun " valittamisen" ja käski minut hommiin tai menemään takaisin veksiin. siinä minä melkein -30 pakkasessa käppäilin takaisin veksiin, missä minun onneksi ei ollut muita kuin sairaan hoitoja ja pari lämäriä paikalla. Siinä kun tarpeeksi vakuuttelin sairaanhoitaja mittäs kuumeeni 39,8 ja tulehdus arvoni (126). Oli niillä lämäreillä hyvä ilme kun näkivät mun arvot. Sitten sairaanhoitaja soitti yli-luutnantti lääkärille mikä saavuttuaan selitti että minä menen kotihoitoon 8päivää viikonloppu ja sain kylkiäisiks kunnon antibiootteja mitä vedin 1500 milli grammaa päivään. Kun jälkeen päin näin minun sairauslappuja huomasin että niihin oli merkitty tulehdus arvoksi 100 '-.- ihmeen kusettamista .(yrittivät varmaan paikata sitä idiootti upskokkia). Ja mikä hauskinta kassun yli-luuntnantti hintti ei meinannu päästää minua kotihoitoon. Minun piti oottaa 20 minuuttia kun se soitti lääkärille ja pyyti sitä selittämään miks 8 päivää kotihoitoa. '-.- paska maku jäi töstä kokemuksesta.

    • peerkeleet

      Peerkeleet tappa ne sielä terveen miähen.

    • spadespede

      Sodan aikana tapan mahdollisimman monta omaa upseeria myrkyttämällä niiden safkat tai sitten antaudun heti venäläisille apinoille .

      Ei vaiskaan. Olen reservinkieltäytyjä.lollotilollol

      4 % suomen kansasta sotii, muut lököttelee himassa.LOL

    • 1976-1977, riksu

      Minä koin armeijan pelkästään positiivisena kokemuksena.
      Olin 17 vuotiaana alokkaana vuonna 1976....

    • Spol 99

      Armeija-aikana olin Sotilaspoliisi-Alikersanttina saapuvalle alokaserälle. Olin mielettömän ankara ja kylmä heitä kohtaan. Nöyryytin heitä ja sain heidät kaikki pelkäämään minua. Kerran punkkani päälle oli tuotu tietokoneella tehty tappouhkaus. Vaadin jopa että lomilla siviiliasussakin heidän tulee tervehtiä minua, puhutella herraksi ja pyytää lupaa poistumaan kun keskustelu oli ohi. Kerran baarissa yksi alokkaista tuli humalapäissään taputtamaan minua olkapäälle sanoen "Et sä mikään paha tyyppi ole". Raahasin alokkaan viereiseen rappukäytävän sisennykseen ja hakkasin häntä kunnes kaveri meni veltoksi. Ei ilmeisesti muistanut illasta mitään koska tapaus ei koskaan johtanut oikeuteen.
      Kerran yksi alokkaista purskahti itkuun leirillä ollessamme. Olin samassa teltassa alokkaan kanssa, kello oli jotain 3 aamuyöllä ja kaveri oli saanut tyttöystävältään tekstiviestin "Petin sua ja nyt jätän sut". Suutuin alokkaalle koska hän oli säälittävällä nyyhkimisellään herättänyt minut ja komensin hänet seisomaan teltan ulkopuolelle vartioon aamu kuuteen saakka. Alokas siirtyi siviilipalvelukseen vielä leirin aikana. Nykyisin on hieman alkanut kaduttaa tämä pitämäni linja mutta toisaalta armeijan kuuluu mielestäni olla kova paikka.

      • Anonyymi

        Et ole kova vaan pelkkä pelle


    • karman kierto

      Odota, kun pääset vanhainkotiin. Joudut virumaan tuntikausia omassa paskassasi ja joku musta suomea osaamaton maahanmuuttaja pakkosyöttää sinua.

      • häpeenpuolestasi

        kiittämätön paskiainen !!! häpein silmät päästä puolestasi -,-


    • pekka

      Intissä ollessani vittuunnuin ylimieliseen ja huvikseen muita simputtavaan kersanttiini, jolle ylennys oli noussut päähän urakalla. Eräänä iltana keitti yli, kun pitkän leiripäivän ja monen kilometrin marssimisen jälkeen ei saanut edes syödä rauhassa, ja sain rangaistusta "turhasta valittamisesta" kun kysyin miksei ole mahdollista syödä loppuun, koska herra isoherralla vain nyt sattui olemaan sellainen fiilis. Aikaisemminkin olin ko. herraan vittuuntunut, kuten jokainen muukin tupalainen, mutta silloin napsahti lopullisesti.

      Takaisin kasarmille päästyäni, kun muut olivat syömässä, menin alikersanttien tupaan ja pöllin hänen tyynynsä. Kävin puhdistamassa sillä miestenvessan kusilaarin, jossa oli n. 10 vuoden ajalta varusmiesten ureaa. Sen jälkeen hain boksin tulitikkuja ja rapsutin niiden rikkipäät hänen kannettavan tietokoneensa cd-asemaan, cd-soittimeensa, ja oikeastaan kaikkiin elektronisiin vehkeisiin mitä löysin.

    • veksiluuta

      Itse lähdin inttiin aika reippaalla fiiliksellä, "valmiina kaikkeen" - iso virhe. Olin ensiksi koko p-kauden kipeänä ja lääkärit/KSH lähinnä vittuili movettamisesta ja kun sairastelu (poskionteluntulehdus, kasa virustauteja, vatsatauteja ym.) ei pelkällä veksin myöntämillä buranoilla miksikään mennyt, keskeytin lopulta ja hain yksityiselta vahvat antibiootit. KSH:lle terkkuja, terveisiä perseestä, multa hajos pää.

    • Simputtaminen

      Mitäköhän tuolla vittuilemisella luulevat saavansa aikaan? sotatilanteessa luulisin että moni sotilas muistaisi tuon paskasti kohtelun ja kostaisi sen, tätä on tapahtunut talvisodassakin, vaikka siitä ei paljon puhuta.

    • kersanttikivi

      Täällä saa sen käsityksen, ettei Kurilla ja armeijan hiearkian muodostamalla toiminnalla saada taistelukelpoisia joukkoja.. Katsokaa USMC:tä ja miettikää Saksalaisia viimesodissa, nämä joukot pohjautuvat ehdottomalle kuuliaisuudelle ja kurille joka on jopa säälimätöntä ja julmaa...

      Ymmärrä ettei armeija ole sellainen mitä moni toivoisi ja haluaisi... Ymmärrän että välillä vituttaa, ja kuuluukin v**tuttaa... Mutta sellaisia armeijat aina olleet ja tulee olemaan....

    • wale1

      Hyvä Kivi! Armeija on aina ollut kurikoulu, mutta nykynuoriso on saanut sellaisen käsityksen että kurin opettaminen ei ole heidän edun mukaista. Armeija on paikka missä henkisen kantin ja fyysisen kunnon mittaaminen ei ole kuitenkaan enään sillä tasolla kuin 90-luvulla vielä oli, mutta silti armeijasta kieltäytyy moni! Armeijasta voi kuitenkin oppia enemmän ryhmähengestä, ja sieltä voi jotkut saada hyvän ammatin siviiliin. Sivari ei todellakaan tarjoa mitään opettavaista, paitsi ikäihmisten sietoa.

      • Anonyymi

        PELKÄLLÄ Kurilla tai yhteishengellä tätä paska
        Maata ei puolusteta,siihen tarvitaan paljon
        muutakin.


    • Reservin jehu

      Armeija kasvattaa itsekuria ja sietokykyä, lyhyesti sanoen henkistä selkärankaa. Joillekin ihan perustäsmällisyys ja sosiaaliset taidotkin ovat uusia asioita, mutta armeijassa oppii niitäkin. Armeija antaa valmiudet kriisitilanteessa toimimiseen, aseellinen (itse)puolustus mukaanlukien.

      Mahtoiko aloittaja täyttää kansalaisvelvollisuutensa vai liittyikö hän palstan vetelysten innoittamana käpykaartilaisten sankkaan joukkoon?

      • Anonyymi

        Älä nyt poitsu viitti naurattaa vanhaa,intissä
        muka taistelu koulutusta hah hah haa
        saanen nauraa,kävin kans 80luvulla pelleily
        koulutuksen,eipä osanneet muuta kun ton
        kurin ulkoisen olemuksen,enpä ole tota sun
        kurias ottanu sen jälkeen kovinkaan vakavasti.
        sirkuspelleksi pääsee varmasti intin jälkeen
        jos ei ole muuta koulutusta.


      • Anonyymi

        Älä nyt poika jauha paskaa.....


    • x alikessunretku

      Nähdäkseni on parempi jos jokainen valitsee omantuntonsa mukaan, koska näin ollen tositilanteessa meillä on yhtenäisemmät joukot. Lähtökohtaisesti kukaan ei halua tositilanteita, mutta niiden tullessa ei välttämättä ole paljoa vaihtoehtoja. Jos tosipaikassa rivissä on sinne kuulumattomia, niin he vaarantavat entisestään koko toiminnan. Tämä ei ole provo, mutta sellainen taktiikka ei vain toimi, Näitä sinne kuulumattomia tarvitaan muualla siviilitehtävissä erittäin laajalla skaalalla pelastustehtäviin, sammutus- ja raivaustöihin, kuljetustehtäviin, ruumiiden keräämiseen ja sitten ihan tavallisen yhteiskunnan pyörittämiseen. Elämä jatkuu sodan aikanakin.

      Hommahan ei tapahdu niin, että mahd. sodan sytyttyä kaikki jolla on kulkuset haarovälissä juoksevat rintamalle ja kaikki toiminta pysähtyy. Kaikkea eivät naisetkaan voi hoitaa ja etenkin nykyaikana tuo vanhentunut ja romantisoitu ajatus kannattaa hylätä. Minusta se oman aseman puntarointi osoittaa vastuullisuutta. Kaikki muu inttihabatukset ja maskuliiniset pullistelut ovat aikojen myötä syntynyttä kulttuuria ja sillä ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Itseasiassa se on vahingollista koko järjestelmälle ja antaa sille huonon leiman.

      Kyllä minä uskon maanpuolustukseen, mutta se saataisiin huimaan kuosiin jos armeija ja taustajoukot saataisi yhdistettyä. Nyt se on lähinnä egoilua puolin jos toisin ja se yhteinen maali unohtuu.

      Minulle armeija oli ihan ok kokemus. En hajonnut. En kärsinyt. En pelännyt. Tylsää siellä kyllä meinasi välillä olla. Joihinkin yksilöihin sillä oli positiivinen vaikutus. Arat, ujot ja kenties hieman uusavuttomat saattoivat saada siellä hieman itseluottamusta ja jonkinlaisia avuja ihmisten kanssa toimimiseen ja toisaalta se toinen ääripää oppi toppuuttelemaan itseään ja ajattelemaan muitakin. Jos sijoitut siihen väliin, niin armeija jää vain kokemukseksi. En kokenut miehistyneeni, muuttuneeni ja pettymyksekseni koulutuksen taso oli heikkoa. Jos minulla olisi ollut työ tai koulupaikka, niin olisin kokenut vuoden hukatuksi, mutta koska kummempaa ei ollut, niin se oli eräänlainen välivuosi. Jos hyötyä hakee, niin luultavammin siviilipalveluksesta on enemmän hyötyä oman työn ja taidon kannalta. Riippuen tietenkin sijoituspaikasta. En oikein ymmärrä mitä hyötyä minusta oli puolustusvoimille, mutta toivottavasti he tietävät sen paremmin.

      Summa summarum. Jos haluat päästä helpommalla, niin mene armeijaan. Jos haluat tehdä kovasti töitä, niin mene sivariin.

    • Pottusäkki

      Itekki ku intin selvitin, pää meinas levitä monen monta kertaa sillä reissulla. Vittumaista paskaaha se oli, 10pv metsäleirit kylmässä poterossa maata 2h miettien elämän tarkoitusta, ei ollut sitä mitä lähdin inttiin oppimaan. Käsitys muuttui nopeaa kyllä mitä paskaa se tulisi olemaan, ja paheni loppua kohden. Kyllähä se vitutti.

    • vapaaajattelijaads

      oletteko huomanneet ettö armeijaa johdetaan kuin pohjois-koreaa: järjettömiä sääntöjä ja käsittämätöntä sekoilua,vallan väärinkäyttöä ja taloudellista eriarvoisuutta. ihme että tuollainen pulju yleensä pysyy pystyssä.
      enkä usko että sillä on mitään tekemistä itsepuolustuksen. sen varjolla hallitus vain tiukentaa otetta kansalaisistaan ja käyttää heitä ihmiskilpinä.esim ruotsisssa puolustusvoimilla on rekrytointivaikeuksia kun tekivät palveluksesta vapaaehtoisen.
      ja samanlaista touhuahan tuo on kaikkien maiden armeijoista mukaan lukien terroristijärjestöt. Voisiko kyseessä olla jonkinlainen globaali salaliitto.

      • gdfgdfgdfgdg

        kyllä se taistelu tästä maasta on jo menetetty Venäjä tai nato jompaankumpaan sitä on liityttävä ennemmin tai myöhemmin. Tosin yhtä pahoja kummtkin.


      • vapaajaettelija

        lisättäköön vielä että itse suostuisin puolustamaan suomea mutta en armeijaa


      • Anonyymi

        Suomalaiset eivät ole olleet sotilas ainesta viime
        sotien jälkeen, jotenkin vaikuttaa paska housu
        meiningiltä koko Suomi. Onneksi tulee nato,
        ja toivottavasti oikeat ammatti sotilaat mukanaan.


    • Kantapää

      "Kertokaapa nyt, onko totta että armeija on paska paikka jossa 40v. kusipää äijät käskyttää ihmisiä henkihieväriin? Kun kukaan ei sano "vitsi, mulla oli armeijassa kivaa"."

      No suurinosa kusipäisistä käskyttäjistä oli kyllä kaksissakymmenissään, eikä nykyisessä sotilaskoulutuksessa ketään voi oman tietämykseni perusteella käskyttää henkihieveriin, mutta muuten omakohtaisesti allekirjoitan, että koko touhu oli omalta osaltani sen vähäisen ajan haaskausta mitä siellä olin ja aiheutti ongelmia jatkosuunnitelmissani vielä pitkälle siviiliin..
      Sen ohella etten voi omakohtaisesti kyseistä laitosta suositella ja koen sen lukuisilla tavoilla eettisesti ongelmalliseksi ja asevelvollisten ihmisoikeuksia rikkovaksi, koen sen myös yleisellä tasolla surkeaksi järjestelmäksi muodostaa maalle nykyaikainen pätevä sotilaallinen puolustus.. On älyvapaata että inttiin laitetaan väkipakolla kaikki kynnelle kykenevä miesaines, joka vähänkään on siihen muottiin ängettävissä, koska se tietää ainoastaan lisää kuluja miehistön ylläpitoon kaluston ja koulutuksen kustannuksella ja kun miesaines suurimmalta osin koostuu henkilöistä, jotka ammattiarmeijan värväyksessä käännytettäisiin suoralta kädeltä kotiin, ei koulutusta voida ylläpitää sillä tasolla, että siitä kostuisi kunnolla sellainenkaan miesaines, joilla potenttiaalia sotilaan virkaan paremmissa olosuhteissa olisikin....

      • Anonyymi

        Ja Suomesta ei sitä ainesta nykyään taida löytyä
        ollenkaan.ei suomalaiset ole niin kovia kun
        useat niin itse luulevat


    • Joa888

      Pakko armeija on turha ja vanha käytäntö.
      Jos sattuisi niin että Venäjä ei pidä meistä tai tarvitsee läpikulku luvan niin Suomi alkaa heti itkemään ja anomaan armoa ettei koko suomea ydinpommiteta alle 24 tunnissa.

      • vuodenorjanaollutkuski

        Armeejassa mies on vain valtion huora ja orjatyöläinen, täyttä paskaa sanon minä.


    • LEHTORI

      Kyseinen oli herra luutnantti Tapani x. joka on nykyään jopa majuri. Hän sanoi minulle, että sopiiko opettajaksi opiskelivaksi se että juoksee alle 3000 m cooperissa. Aivan absurdia. Olen nykyään lehtorin virassa 23:tta vuotta ja olen pärjännyt ilman 3000 m juoksua.

    • homopellejussi

      Kyllähän sotaleikit pitäisi lopettaa normaalisti siinä 10v kohdilla. Joku Homo jussi niinistö, pelle, turpaa hakkaan jos joskus nään kadulla

      • Anonyymi

        No muuta sinä Venäjälle jos siellä on hyvä sinun olla.


    • Kutsunnat_edessä

      En ole armeijaa käynyt, se olisi vasta pian edessä, mutta tiedän jo nyt etten aio sinne mennä. Harmikseni olen sortunut lukemaan tilastoja kiusaamisesta ja seksuaalisesta häirinnästä armeijassa ja yllätyin numeroista. Ja tällaisena ex-kiusattuna ja "normista eroavana" yksilönä en usko selviäväni uusista kiusaamiskokemuksista. Tietysti on olemassa nollatoleranssi, mikä on kuitenkin vain valhe jota PV:n lisäksi lähes jokainen laitos valheellisesti mainostaa. Saa tietenkin kertoa kivoja kokemuksia, mutta ne eivät mielipidettäni valitettavasti muuta. Ja tiedoksi vaan armeijan käyneille: kaikki eivät todellakaan halua kuulla kokemuksistanne jokaisessa sosiaalisessa tilanteessa! Selvä, myönnän liioitelleeni, mutta näin nuorena yksilönä minua kiinnostaa enemmän maailman nykyinen tilanne ja lisäksi tietysti lääketiede. Voitte muistella armeijaa hartaasti omalla ajallanne! Se on varmasti oikein mukavaa, sillä pidänhän minäkin alakouluvuosieni muistelusta. En vain jaa niitä muille aina kun sosiaalinen hetki koittaa.

    • Anonyymi

      Jo on jumalauta kumma kun armeija ei uudistu yhtään. Onko ne henkilökunta entisiä koulukiusaajia
      Eikö teitä hävetä kiusata lapsia siä. Ne lähtee sinne innoissaan ja joutuvat pettymään. Tuttavan poikakin luuli pääsevänsä rentoutumaan ja saisi kunnon ruokaa ja vaihtelua koulun puurtamisen jälkeen. Poika on hiljanen ja kiltti. Ja te typerykset pilaatte sen armeijankin. Mummeli

      • Anonyymi

        Juu..ite 80 luvun loppupuolella intin käyneenä voin sanoa että oli todella kurja kokemus. Pelkkää alistamista ja paskanjauhantaa...ei tullu opittua muuta kun kengän kiillotusta ja siivousta..sadistisia kapiaisia joiden nautinto oli alistaa vähänkin heikompia yksilöitä. Eipä tullu osattua hanttiin laittaa kun ei ollu oman arvon tunnetta. Ja oli niitäkin tyyppejä suorittamassa inttiään jonka isukki sattui olemaan upseeri niin saivat kyllä parempaa kohtelua kuin me "muut" eräskin majurin poika sai kuntsarit ammunnoissa vaikka ampui huonommin kuin meikäläinen..taulun reuna osumat tietysti hänelle merkattiin myös..mutta ei meille muille..ja vääpeli nauroi päälle että hyvin meni..kuntsarit tuli.. Enään ei onnistuisi moinen käytös keneltäkään..toivon totisesti että ne nuoret jotka nyt ovat intissä ei antaisi itseään aliarvioida/kohdella huonosti..edes ne aremmat nuoret..ja joo kunnioitan veteraaneja ja niitä ihmisiä syvästi jotka aikanaan säilyttivät suomen itsenäisenä. Mutta 80 luvun inttiä inhoan syvästi kunnioitusta ei löydy tippaakaan..pelkkää inhoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juu..ite 80 luvun loppupuolella intin käyneenä voin sanoa että oli todella kurja kokemus. Pelkkää alistamista ja paskanjauhantaa...ei tullu opittua muuta kun kengän kiillotusta ja siivousta..sadistisia kapiaisia joiden nautinto oli alistaa vähänkin heikompia yksilöitä. Eipä tullu osattua hanttiin laittaa kun ei ollu oman arvon tunnetta. Ja oli niitäkin tyyppejä suorittamassa inttiään jonka isukki sattui olemaan upseeri niin saivat kyllä parempaa kohtelua kuin me "muut" eräskin majurin poika sai kuntsarit ammunnoissa vaikka ampui huonommin kuin meikäläinen..taulun reuna osumat tietysti hänelle merkattiin myös..mutta ei meille muille..ja vääpeli nauroi päälle että hyvin meni..kuntsarit tuli.. Enään ei onnistuisi moinen käytös keneltäkään..toivon totisesti että ne nuoret jotka nyt ovat intissä ei antaisi itseään aliarvioida/kohdella huonosti..edes ne aremmat nuoret..ja joo kunnioitan veteraaneja ja niitä ihmisiä syvästi jotka aikanaan säilyttivät suomen itsenäisenä. Mutta 80 luvun inttiä inhoan syvästi kunnioitusta ei löydy tippaakaan..pelkkää inhoa.

        Kerrankin joku sanoi oikein.


      • Anonyymi

        Taitaa olla samanlainen hinttilä toi intti nykyään
        kun se oli joskus 1980luvulla,olin Parolassa
        ja usko Suomen puolustus kykyyn meni täysin,
        koulutus oli Väinö linnan tuntemattoman sotilaan
        leikkimistä,


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juu..ite 80 luvun loppupuolella intin käyneenä voin sanoa että oli todella kurja kokemus. Pelkkää alistamista ja paskanjauhantaa...ei tullu opittua muuta kun kengän kiillotusta ja siivousta..sadistisia kapiaisia joiden nautinto oli alistaa vähänkin heikompia yksilöitä. Eipä tullu osattua hanttiin laittaa kun ei ollu oman arvon tunnetta. Ja oli niitäkin tyyppejä suorittamassa inttiään jonka isukki sattui olemaan upseeri niin saivat kyllä parempaa kohtelua kuin me "muut" eräskin majurin poika sai kuntsarit ammunnoissa vaikka ampui huonommin kuin meikäläinen..taulun reuna osumat tietysti hänelle merkattiin myös..mutta ei meille muille..ja vääpeli nauroi päälle että hyvin meni..kuntsarit tuli.. Enään ei onnistuisi moinen käytös keneltäkään..toivon totisesti että ne nuoret jotka nyt ovat intissä ei antaisi itseään aliarvioida/kohdella huonosti..edes ne aremmat nuoret..ja joo kunnioitan veteraaneja ja niitä ihmisiä syvästi jotka aikanaan säilyttivät suomen itsenäisenä. Mutta 80 luvun inttiä inhoan syvästi kunnioitusta ei löydy tippaakaan..pelkkää inhoa.

        Täys hinttilä koko intti tohon aikaan. Toivottavasti
        näin ei ole nykyään.


    • Anonyymi

      Milloinkaan en ole tuntenut yhtään upseeria sieltä ylemmältä orrelta. Kaikki tutut ja sukulaisetkin on suorittanut sen armeijan ihmettelyä herättää kun nykyään nuo upseeriarvot on näkyvästi esillä ollut jopa politiikassakin jopa puistonpenkillä joku saattaa ilmoittaa sen että on käynyt sotaväen minulle sillä tiedolla ei ole mitään merkitystä.

    • Anonyymi

      Missä lienette armeijan käyneet mutta 1980-luvun alussa oli ainakin UudJP:ssa ihan asiallinen meininki. Meitä varusmiesjohtajia kiellettiin kiroilemasta eikä mitään simputusta ollut. Yksi ainoa tapaus muistuu mieleen kun Aukissa vasta kadiksesta tullut luutnantti innostui ryömittämään oppilaita hevosenpaskassa. Siellä oli jotkut sotilasratsastuskisat ja heppoja oli pidetty hiekkakentällä johon tämä valopää vei sitten meidät ryömimään. Eipä ylennyt kaveri urallaan säälimajuria pidemmälle, ainakaan netin perusteella, majurin jämäkin tuli vasta eläkkeelle siirtyessä

    • Anonyymi

      Koko armeijaaika oli yhtä turhuutta, mitään ei opi millä tekisi siviilissä jotain,täysin hukkaan heitettyä rahaa ja aikaa.1986 intin käynyt ja pettynyt leikkimiseen.

    • Anonyymi

      varusmiespalvelus kestää 12 kk 3 pv.

    • Anonyymi

      Mutta miksi yhä armeija on pakollinen kun sodan muodot ovat muuttuneet radikaalisti ?! Jos sota tulee esum Venäjän kanssa, se on minuutti ja se on siinä. Eikö armeijan kannsttaisi unohtaa metässä möyryäminen ja keskittyä esim cyberhyökkäyksiin jne. Jotain edes hyödyllistä. En ymmärrä enää armeijan tarvetta, varsinkin sellaisena kuin se nykyään toteutetaan.

    • Anonyymi

      Naiset armeijaan, ei miehet. Sillä siisti.

      • Anonyymi

        Kasvata selkäranka.


    • Anonyymi

      Mie oom tosi kommanto. Pistän nippuun tommoset Svartseniggerit koska vaan, ammun herne pyssyllä koko Kiinan armeijjan paratiisiinsa.
      Oon 172 senttii korkee, valtava 9cm muna täydessä temmissä, oom käynny maatalousopiston. Melkistes. Mun loppututkinto jämähti siihen perinteiseen "Maanviljelijällä oli neljä lehmää. Paljonko saatiin maitoa, kun kustakin tuli kaksi litraa." Vastasin että Utin Jääkärirykmentin Mi-8 on oikea vastaus. Onhan se numeroarvoina oikea, mutta ei just tähän kysymykseen. Ja maitoa tuli paljon enemmän. Kysy vaikka Silava-Saarikolta.

      Rupeenks kansanedustajaks tai jotain muuta? Mulla rupee ottaan eteen.

      Killer-Tauno Forssast. 18v.

    • Anonyymi

      Se on sillälailla boijaat ja neidot ettei tällä maassa perkele katsella naapurin ohjeita.

      Minullakin on C paperit, mutta sehän meinaa että menen kun olette muut jo mullassa.

      Kyllä perkele menen.

      Tämä maa on sen arvoinen.

      Ja minkä vuoksi juoksee täältä joku nallukainen....
      Ja sitten vielä vittuilee päälle?

      Jännämies eniveis... oletteko kuulleet tästä uudesta munan isonnus lääkkeestä?

      • Anonyymi

        Oleksä joku latva-C tapaus? Vai jotain muuta vikaa kun on C-paperit. Vai yo-kirjotuksissa Cn paperit?


    • Anonyymi

      Totuus armeijasta?
      Opi.
      Kuuntele itseäsi ja vointiasi.
      Älä reudo itseäsi hengiltä.
      Armeijalla on päätöksensä - älä laske päviä, odottavan aika on pitkä.

      • Anonyymi

        Oli upeeta olla kaartin kunnia komppaniassa . Ehdin näkemään Kekkosen . Ja hyvät oli ruokakin .? Ainoa vaan että piti hakea lisää


    • Anonyymi

      Alkuperänen postaus jo vähän vanha mutta totta se vieläkin on , koulutuksen taso ja suunnittelu ja toteutus on todella vanhanaikaista ja jopa huonoa. Keskitytään liikaa turhiin asioihin kuten punkan lakanoitten ruutujen suoruuteen kun kaiken tuon ajan voisi käytää oikeasti tärkeisiin taitoihin kuten ampuminen/aseenkäsittely taidot yms. Koko touhun pystyisi kiteyttämään muutamaan vikkkoon jos jätettäisiin kaikki turha paska pois. T: itse nyt toista kertaa armeijassa ekalla kerralla lopetin alokasajan vikalla viikolla ja nyt on eka viikko miltei takana ja maanantaina lääkärintarkastuksessa koitan saada vapautuksen. Olen lävin kyllästynyt tähän touhuun enkä vain nää mitä oikeasti hyötyisin tästä siviilielämään.

      • Anonyymi

        Todella tarpeen että liitytään Natoon. Toivottavasti joutuvat oikeisiin töihinkin armeijan leipiin jääneet. Melkoisia suojatyöpaikkoja olleet tähän asti. Pitkiä lomia ja mahtavia henkilökunta etuja, upeita lomahuviloita saaneet vuokrata lähes ilmaiseksi.


    • Anonyymi

      "Sodat on niin kaukane asia" no, joo, oli sillo, mut entä nyt, varsinki ku sotaa käy iso naapurimaa pienempää länsimaata vastaan, Venäjä ei tykkää suomesta, ja ku se putin(kato kääntäjäst ranskaks) on niin vanha ni varmaa uskaltaa tehä isoa tuhoa, ku kuitenki kuolee koht.

    • Anonyymi

      No ei siellä selkärangaton erityisemmin pärjää.

      • Anonyymi

        Reilu ja rehti ei ainakaan pärjää. Mekin olemme itäinen kansa.
        Rokan Antti ja Törnin Lauri epäilemättä olisivat samaa mieltä.


      • Anonyymi

        Vanhat homppeliukot fantasoi inttiajasta, kun se ensimmäinen poikarakkaus tuli siellä kohdattua. Kenelläkään tervepäisellä ja rehellisellä ei ole mitään hyvää sanottavaa tuosta pakkolaitoksesta. N#ssikaa vanhat ukot toisianne.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Reilu ja rehti ei ainakaan pärjää. Mekin olemme itäinen kansa.
        Rokan Antti ja Törnin Lauri epäilemättä olisivat samaa mieltä.

        Alikersantti Antero ”Antti” Rokka on fiktiivinen hahmo Väinö Linnan romaanissa Tuntematon sotilas.

        Kertoo hyvin näiden armeijahullujen mielenterveydestä kun fiktiivisia hahmoja käytetään todisteena johonkin!


    • Anonyymi

      Aloittajan kanssa samaa mieltä. 11 kk aikanaan siellä viruin. Kova kiire odottamaan ja suurin oppi oli, että sai lakanan viirut suoraan. Lisäksi oppi kävelemään tahdissa. Olipa turhamaista neiti lässytystä. Kertaamassa kävin kerran ja siitä sivariksi. Sivari päätöksestä olen ylpeä. Varmistin, ettei omat lapset menneet inttiin myöhemmin.

    • Anonyymi

      Nyt kun olemme Natossa ja Suomeen kohdistuu tuoreen jäsenyyden johdosta maailmalla suuri mielenkiinto, tulisi nämä asiat viedä kansainvälisen lehdistön tiedoksi, jotta muuallakin oikeasti ymmärrettäisi millaisella tolalla maanpuolustuskoulutus tässä maassa todellisuudessa on.
      Ehkäpä riittävän laaja negatiivinen huomio eurooppalaisessa ja kv. lehdistössä riittäisi saamaan alulle muutoksen, jolla kaikkiin varushenkilökoulutuksen epäkohtiin oikeasti puututtaisi ja muutos vietäisi läpi koko systeemin.

      Tuore Helsingin Sanomien juttu on karua kertomaa:
      https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009713810.html

      Perustuslain §6 ja §7 vastaisen ja miessukupuolen perusteella jatkuvan eriarvoistamisen on samoin päätyttävä ja varushenkilö- tai siviilihenkilöpalveluksesta on tehtävä ajanmukainen kaikkia sukupuolia koskeva kansalaisvelvollisuus.

      • Anonyymi

        Siviilipalvelus tulee lakkauttaa, koska on väärin että toiset voivat luistaa maanpuolustuksesta. Eikä noilla sitä paitsi tee sodassa mitään. Kovemmat lait käyttöön eli jos ei mene armeijaan 2-5v linnaa tai iso sakkomaksu niin eiköhän löydy motivaatiota.


    • Anonyymi

      Tämä on perin surullista luettavaa!

    • Anonyymi

      Ikävintä on kimppahomoilu.

    • Anonyymi

      Vanha mutta edelleen validi avaus nyt kun sateenkaaritouhut ovat muotia. Kyllä armeijassa niihin oppii väistämättä.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Ja taas!

      Varusmiesliitolta vahva kannanotto traagisiin onnettomuuksiin
      Varusmiesliiton mukaan on olennaista selvittää, onko viimeaikaisissa onnettomuuksissa pidetty palvelusturvallisuudesta huolta.

      Varusmiesliitto on julkaissut kannanoton liittyen lyhyen ajan sisällä varusmiespalveluksessa tapahtuneisiin onnettomuuksiin, kertoo liiton tiedote.

      Dragsvikin varuskunnassa viime viikolla tapahtunut veneonnettomuus ja Luumäellä keskiviikkona tapahtunut varusmiehen kuolemaan johtanut liikenneonnettomuus ovat liiton mukaan vakavia. Onnettomuudet ovat herättäneet huolta varusmiespalveluksen turvallisuudesta.

      – Varusmiesliitto on seurannut tarkasti viimeaikaisia tapahtumia, yksikin tällainen onnettomuus on liikaa, kertoo Varusmiesliiton puheenjohtaja Elina Riutta tiedotteessa.

      Liiton mukaan varusmiespalveluksen turvallisuudesta ei tarvitse olla huolissaan onnettomuuksista huolimatta.

      – Tapahtumista huolimatta kenenkään inttiä harkitsevan tai varusmiespalvelusta suorittavan ei tarvitse pelätä oman palvelusturvallisuutensa puolesta. Palvelusturvallisuus on osa varusmiesten saamaa koulutusta ja turvallisuusohjeita kerrataan joka käänteessä, sanoo Riutta. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/5a0e65e4-cee6-49b3-9850-12fab4351f6f

    • Anonyymi

      Turvattomuus kun parkkikienko malli on likaa läsnä

    • Anonyymi

      Armeija, sotiminen, sota, on kusipäisten touhuja, siemennesteen mukana munasoluun on päässyt kusta, joka saa kusipään ajatusmailman muotoutumaan kupäiseksi.

    • Anonyymi

      Reipasta homoilua opitaan.

    • Anonyymi

      6se hygenatason lasku

    • Anonyymi

      välillä rankkaa homoilua mutta ei mitään mistä ei selviäisi.

    • Anonyymi

      Minulla oli aika ruusunpunaiset kuvitelmat armeijasta kun sinne 90-luvulla menin. Tuolloin lyhin palvelusaika oli 8 kk, pisin 11 kk. Mielessäni oli hakeutua johtajakoulutukseen jne, mutta heti ensimmäisestä aamusta saakka alkoi sellainen perseily että motivaatio meni nopeasti. Minua ei sinänsä haitanneet ne juoksutukset ja muut, mutta epäasiallinen, täydelliseen vittuiluun perustuva koulutus, jossa ei ollut mitään järkeä, haittasi. Esim alikersantit ja valitettavasti myös kokelaat olivat käsittäneet, että he saavat kostaa kaiken itse kokemansa paskan alokkaille ja myös tekivät niin. En jaksa näitä kertailla, mutta jos näin aikuisena ihmisenä todistaisin moista perseilyä sivusta, niin vetäisin korville ja sen lisäksi tekisin asiasta kyllä julkisen.

      Kapiaiset ei olleet sen kummempia. Komppanianpäällikköä ei näkynyt juuri lainkaan ja hommaa pyöritti täysin kusipäinen varapäällikkö, jonka suurinta huvia oli uhkailla varuskuntasairaalaan lähtijöitä kuumeessa olevia varusmiehiä esitutkinnalla jos tulee kp ja jos ei, niin palaa lomat. Hän myös kannusti varusmiesjohtajia käyttäytymään epäasiallisesti. Muut kouluttajat olivat tietysti tämän varapäällikön henkisiä kannattajia tai sitten eivät uskaltaneet sanoa sille vastaan. Tai siis eivät olisi voineetkaan.

      Kerran ihmettelin, kun mokasin tst-koulutuksessa ja tein jotakin väärin. Takana ollut hiljaisempi kapiainen seisoi takana ja ajattelin että nyt alkoi haukkuminen ja koko porukka saa juosta. Mutta se sanoikin rauhallisella äänellä, että "ei mitään, väsymys tekee tuota joka miehelle joskus, onhan tässä kohta pari viikkoa oltukin" (oli siis pitkä leiri). Ja otin sen siinä uudestaan ja kapiainen sanoi että "hyvin meni". Sitten se meni menojaan. Mietin että voiko noinkin kouluttaa? Ja sen jälkeen muistin väsyneenäkin miten se homma piti tehdä.

    • Anonyymi

      3.7.2023 oli itsellä palvelukseen astumispäivä ja lääkärintarkastuksessa C-paperit. 5-päivää tuli palveltua pikkupioneerien kesäleirikerhossa. Punkkapinkkamittailu, vessankiillotukset ja kaikki muu ylimääräinen turha paska jos jätetään pois, saataisiin miehet hyvin koulutettua 1-2 kuukaudessa ja säästyisi veromaksajien hillojakin. Ihmeellistä pelleilyä

      t. C- jännämies

    • Anonyymi

      "Välillä rankkaa, mutta ei mitään mistä ei selviäisi"

      Totuus on se että ei kannata mennä kun vaihtoehtokin on, ei ainakaan niin kauan kunnes PV ottaa kaikissa oloissa täyden vastuun palvelusturvallisuudesta.

      Nyt jos varusmies joutuu onnettomuuteen ja menehtyy, vastuussa asiasta ei koskaan ole PV vaan aina syytteeseen joutuu varusmies itse tai hänen palvelustoverinsa.

      Puolustusvoimat laittavat maan parhaat juristit ja syyttäjät työhön, jotta syyllinen löydettäisi aina muualta kuin puolustusvoimista tai sen omasta toiminnasta.
      PV siis toimii "aina oikein" eikä sen toimintaa tule missään oloissa kyseenalaistaa, tämä on viesti jonka he haluavat kaikkien tiedostavan vaikka totuus ei päivänvaloa kestäkään.

      Armeijaa on painostettava muuttumaan ja vaadittava siltä vastuuta, muuten kaikki jatkuu kuten ennenkin!

      Steve Lindforsin vanhin poika kuoli palvellessaan Uudenmaan prikaatissa - nyt isä kyseenalaistaa asepalveluksessa olevien turvallisuuden: https://yle.fi/a/74-20058335

    • Anonyymi

      Asiat kuten selviytyminen, retkeily, kuntoilu, aseiden käyttö ja kaverit on hyvä puoli, mutta kaikki muu on turhaa.

      • Anonyymi

        Onnettomuuksista selviää retkeilemällä, kuntoilemalla ja aseita käyttämällä!


    • Anonyymi

      Ja taas sitä mennään!

      Puolustusvoimien kuorma-auto katolleen Ranualla
      Hälytys onnettomuudesta tuli hätäkeskukseen kello 14.12. Lapin poliisin partio saapui onnettomuuspaikalle kello 16.20.

      Puolustusvoimien kuorma-auto on ajanut katolleen ojaan Ranuan ja Rovaniemen välillä.

      Asia vahvistetaan Oulun poliisin johtokeskuksesta. Lapin poliisin partio saapui onnettomuuspaikalle kello 16.20, kertoo vanhempi konstaapeli Mikko Vuorio Oulun poliisin johtokeskuksesta.

      Hätäkeskukseen on tullut hälytys liikenneonnettomuudesta kello 14.12.

      Onnettomuuspaikan pelastus- ja raivaustyöt ovat parhaillaan käynnissä. Ajokaista on suljettu liikenteeltä.

      Tietoa onnettomuudesta ei johtokeskuksessa toistaiseksi ole tämän enempää. Asiasta tiedotetaan myöhemmin lisää, Vuorio sanoo. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/5beeee4a-c11d-4df6-8d63-68a5953ce007

    Ketjusta on poistettu 10 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      2484
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      290
      2166
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      90
      2072
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      57
      1781
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1691
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1659
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1554
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1377
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1341
    10. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      113
      1287
    Aihe