Mitä tontin rajalle saa laittaa?

Haluan oman etupihan

Ongelmani on seuraava.
Asumme omakotitalossa taajama-alueella. Toinen naapuritaloista on täysin identtinen, jopa niin identtinen, että talojen etupiha on osittain ilman selvää rajaa, kun autotieltä käännytään pihaa. Aikaisemmin tuo ei ole häirinnyt, mutta nyt naapuriin on muuttanut uusi perhe. Heillä on kaksi noin 16-20 vuotiasta nuorukaista joiden ystävät jättävät mopojaan ja autojaan etupihalle siinä uskossa, että se olisi molempien omistuksessa. Huomautin kohteliaasti naapuriani hänen poikiensa kavereiden käytöksestä, mutta mitään ei ole puolessa vuodessa tapahtunut muutamista kehotuksista huolimatta. Nyt illmoitin harkitsevani rakentaa aidan tontille, mutta naapurini ei tuota hyväksy, koska muuten hän ei pysty kääntämään pakettiautoaan pihalla ympäri tilan puutteen vuoksi!!!
Kunnan virkamiehiin olin yhteydessä asiasta, ja joutuisin tekemään aidan 50 cm päähän rajasta, koska naapurini ei tuota kelpuuta rajalle. Onko minulla mitään mahdollisuutta laittaa tuohon "aivan rajan tuntumaan" jotakin selvää merkkiä esim pihavalopylväitä, korkeita kivisiä pihakivetyksen reunoja, patsaita yms. Nuo kunnan virkamiehet ovat sellaisia vastauksia kiertäviä, periaatteessa ei ja periaatteessa kyllä -henkilöitä, etten tuonne enää jaksa lähteä aikaani tuhlaamaan.
Minua harmittaa se, että jos tuon aidan rakennan, pienenee etupihani tuloväylä todella ahtaaksi ja kaiken lisäksi naapurini voi käyttää hyväkseen tuota 50 cm, joka jää aidan toiselle puolelle. Pensas ita hillitsisi tulevaisuudessa tuota naapurini 50 cm tilan käyttöä, mutta samalla omakin tontti pienenisi entisestään, joten siksi tuota en voi hyväksyä.
Eli mikäli jollakin olsi hyvä idea pulmani ratkaisuun niin olisin erittäin kiitollinen.

7

5805

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ehdottaja

      Harmi, että pensas- tai lauta-aita ovat poissuljettuja vaihtoehtoja. Niillä tietenkin rajaisi piha-alueet selvimmin. Mielestäni saat omalle puolellesi laittaa mitä haluat, mutta esim. pensaita on pystyttävä hoitamaan omalta puolelta, joten vievät tietysti teiltä tilaa. Sopisiko tarkoitukseen esim. vain muutama, strategisesti istutettu kapea pensas tai pieni puu, joka selventäisi rajaa, mistä teidän tontti alkaa? Tai muutama ruukkuistutus, esim. pieni tuija tai kataja. Yhden lähistölläni olevan paritalon etupihojen ja autopaikkojen välillä on metrin välein kolme kestopuusta tehtyä noin metrin korkuista pylvästä, joissa on kesäkukkia. Näytää hienolta ja rajaa selkeästi etupihat.

      Aika töykeää ja epäkohteliasta touhua, jos toistuvista huomautuksista huolimatta, eivät ole lopettaneet teidän alueenne hyväksikäyttöä. Kannattaisi varmaan sanoa itse suoraan nuorukaisten ystäville asiasta. Teinit ei varmaan välttämättä itse ymmärrä parkkeeraavansa teidän pihalle, jos alueet ei olemitenkään eroteltu selkeästi.

      • Haluan oman etupihan

        Kyllä tarkoitus olisi tuo puuaita laittaa, mutta lähinnä tuo tyhjä tila tuolla aidan takana mietityttää. Jos minä en sinne mitään saa "lain mukaan" laitettua niin onhan se selvä, että naapurini omii tuon tilan varmasti.
        En nyt sentään nauloja halua tuonne laittaa pystyyn vaan jotakin loogisempaa, mikä estäisi parkkipaikkana pitämisen. Nuo kukkaruukut kukille ja havupuille ovat olleet omassakin suunnitelmissa, mutta siinä taas on omat ongelmansa. Piha-alue alkaa heti vilkaan jalkatien vierestä, ja koska asuinalueemme ei ole kovinkaan rauhallinen, niin on hyvin todennäköistä, että jokin viikonloppu ruukut löytyvät kaadettuina ja kasvit revittyinä. Varsinkin, jos niitä alkaa heti etupihan alkupäästä laittamaan ylöspäin
        Kunnan virkamiehet sanoivat, että kaikille aidoille tuo 50 cm on minimi hoitoraja.
        Voikohan mitään poikkeuslupaa anoa, jotta saisin tuon aidan aivan rajalla?


    • ja onnistuin

      Vastaukseni sisältö ei ehkä sinua miellytä, mutta tuon ikäisille nuorison edustajille täytyy sanoa hyvin hyvin hyvin monta kertaa samasta asiasta. Se on tylsää, mutta paras keino tehdä alueen rajat selviksi. Kyse ei ole ilkeydestä saati tarkoituksellisesta välinpitämättömyydestä, vaan ikään kuuluvasta homekorvaisuudesta ja keskittymisestä kaikkeen muuhun paitsi muiden huomioonottamiseen. Älä siis ole liian kohtelias, liian arka ja liikaa mieti mikä olisi sopivaa käytöstä, vaan käyt näyttämässä kätesi osoittamalla suunnalla minkä yli e yhtäkään naapurin ja naapurin kavereiden vempaita parkkeerata. Yhtä lailla naapurisi on saattanut sanoa asiasta jonkun kerran, mutta koska vanhempien kasvatukseen kuuluu niin monen muunkin asian tähdentäminen voi turhautuminen iskeä myös heihinkin. Älä siis koe kenenkään suhtautuvan sinuun vähätellen.

      Olen käyttänyt samaa toistamisen keinoa omien naapureitteni kanssa ja vaikka siitä saakin vähän niuhon maineen on se pieni hinta henkisestä rauhasta, mikä kieltämisestä aikaa myöten seuraa. Ja pienellä huumorilla. En tiedä mikä taika huumorissa on, mutta sillä asia menee aina perille.

      Muussa tapauksessa joudut istuttelemaan ja edelleenkin vahtaamaan, etteivät taimet kärsi. Sitäkin kokeilin ja huh, mikä homma siinäkin lopulta oli.

    • tälläät

      siihen variksenpelätimen, josta teet aivan naapurisi näköisen, sitten verkkoaita. jonka taakse pensaat kasvamaan.

    • en jaksaisi tapella

      Lain mukaan mitään ei saa panna rajalle puolen metrin etäisyydelle, jos ei ole naapurin suostumusta, sillä raja-alue on ikään kuin ei kenenkään maata tai siis naapurusten yhteistä. Taajamien ulkopuolellahan tuon alueen saa hakata auki kumpi vaan ja usein rajoja selvitettäessä raja hakataan auki puolen metrin leveydeltä siis kumpikin maanomistaja "menettää" sen puolimetriä. Kyse ei ole leveästä suikaleesta, joten tuon vertaisen antaisin itse periksi. Laittaisin aidan sinne 50 cm päähän omalle puolelle ja silti sen oman aidan pystyy vielä huoltamaan omalta tontilta. Aina kun joku olisi siinä sinun 50 cm kaitaleella, menisin vaikka ämpärin ja pesuharjan kanssa siihen ja sanoisin, että voisistko siirtyä, että mahdun pesemään aitani. On nimittäin niin, että oma pensas tai lauta-aita tai mitä tahansa siihen laittaakin, pitää pystyä hoitamaan astumatta naapurin tontille.

      • pensas-aita

        Pensasaidan tai puurivistön oksat kasvavat sopivasti naapurin puolelle asti. Äläkä turhaa kiirehdi leikkaamaan sitä naapurin puolta.


      • Sopuisasti
        pensas-aita kirjoitti:

        Pensasaidan tai puurivistön oksat kasvavat sopivasti naapurin puolelle asti. Äläkä turhaa kiirehdi leikkaamaan sitä naapurin puolta.

        Hei, jäi epäselväksi oletko jututtanut naapurisi vanhempia, teinejä vai molempia?Uskon että nuoret uskovat (elleivät ole tosi hankalaa sorttia), kun heille ystävällisesti kertoo mistä on kysymys. Itse jaksan uskoa ystävälliseen mutta napakkaan tyyliin nuorten kanssa. Jos tämä ei auta niin em. ehdotukset pienistä puista olisi hyvät, selvästi teidän puolellanne. Variksenpelätin-ehdotus oli kyllä hauska:))!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      332
      2858
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      105
      2140
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1620
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1154
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1032
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      993
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      950
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      148
      924
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      842
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      754
    Aihe