Kaminan sytyttäminen

Peukalo keskellä ......

Neuvokaapas tumpeloa miten kamina sytytetään?
Mitä sytytysnestettä voi käyttää?

3

6962

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Partiopoika1

      Tärkeintä tulen sytyttämisessä on huolellinen valmistelu. Sytykkeiden tulee olla kuivia, samoin polttopuiden. Kaminan tai saunanpesän valmistelu alkaa vanhan tuhkan tyhjentämisellä joko tuhkaluukun kautta (saunanpesä) tai kaminan luukun kautta. Pesän/kaminan tuhka tyhjennetään palamattomaan ja sulamattomaan tuhka-astiaan tulipalovaaran takia. Tyhjennyksen jälkeen sytytettävä tuli saa paremmin ilmaa ilma-aukkojen kautta. Saunan pesän ilma-aukot ovat yleensä tulipesän luukussa ja ne aukeavat ja sulkeutuvat sivuttain kuljetettavan säädön avulla. Kaminan ilma-aukot ovat yleensä luukun vastapuolella alhaalla ja sitä säädetään tuuliolosuhteisiin sopivaksi kiertämällä auki/kiinni ennen sytytystä kaminan ollessa kylmänä.

      Tulen sytytys kaminaan

      Sytykkeet asetellaan ensiksi kaminan pohjalle, riippuen kaminan mallista (yläkannellinen tai sivuluukullinen). Mikäli malli on yläkannellinen, sytykkeet asetellaan savuputken lähtökohdan alapuolelle seinämän viereen. Sytykkeiden päälle ladotaan pieniä tikkuja ja pieniä halkoja viuhkamaisesti vasten kaminan seinämää. Tuli sytytetään ylhäältäpäin pudottamalla varovasti tulitikku sytykkeisiin tai sytyttämällä tuli sytykkeiden alta laittamalla käsi kaminan sisälle. Kaminaan ei kannata ahtaa liian paljon syttyvää materiaalia, jotta sytyttäjä voi toimia turvallisesti.

      Sivuluukullisen kaminan sytyttäminen on helpompaa ja tekniikka sama kuin edellisessä. Sivuluukullisen sytytys on hyvä tehdä sytykkeiden alta, jolloin palavaa materiaalia riittää tulen yläpuolella. Puita lisätään yksi kerrallaan, jolloin tuli ja sitä mukaa lämpö pysyy tasaisena. Pyöreät puut kannattaa halkaista ennen polttamista, jotta ne lähtisivät mahdollisimman hyvin palamaan.

      Vinkki! Mikäli tuli pääsee kaminasta sammumaan, tulee kipinämikolle jättää tulitikut, joiden avulla tulen saa uudestaan syttymään. Usein kaminan pohjalla olevat kekäleet ovat vielä niin kuumia, että ne sytyttävät tuohen tai kiehisen tuleen, jonka jälkeen tulta voi jälleen alkaa kohentamaan ensin pienillä tikuilla ja haloilla ja lopulta isommilla haloilla.

      Huom! Metsäpalovaroitus huomioitava, vaikka ei ole kyseessä avotuli. Paloturvallisuuden varmistamiseksi talviteltassa tulee olla vesiämpäri, sammutuspeite tai jauhesammutin.

      Tulen sytytys saunan pesään

      Saunan pesään rakennetaan nuotio, kuten maasto-olosuhteissakin. Alimmaksi asetellaan kaksi pientä halkoa, joiden väliin asetellaan sytykkeet. Sytykkeiden valinnassa on hyvä huomioida saunan pesän arina - varmista, etteivät sytykkeet putoa arinan rakojen läpi suoraan tuhkaluukkuun. Sytykkeiden päälle asetellaan tikkuja ja pieniä halkoja. Pesää ei kannata täyttää kokonaan ennen kuin tuli on varmasti syttynyt. Pesä sytytetään sytyttämällä sytykkeiden alta niin, että yläpuolella on mahdollisimman paljon palavaa materiaalia. Jos tuli näyttäisi syttyvän, laita pesän luukku kiinni ja avaa ilma-aukot auki. Samalla kannattaa vetää tuhkaluukkua hieman auki (ulospäin), pari senttiä riittää. Kun tuli palaa kunnolla, laita pesään lisää puita ja säädä ilma-aukot pienemmälle. Työnnä tuhkaluukku melkein kokonaan kiinni. Ilma-aukkojen ja tuhkaluukun avaaminen lisää pesän ilmankiertoa eli "vetoa", jolloin tuli saa paremmin happea ja palaa paremmin.

      Vinkki! Muista, että sauna lämpenee usein jo yhden pesällisen polttamisella, joskus vaaditaan kaksi. Kiukaalle ei saa heittää vettä heti tulen sytyttämisen jälkeen, sillä silloin kivet ovat vielä kylmiä ja vesi valuu suoraan tulipesään. Pahimmillaan tämä sammuttaa tulen ja kastelee polttopuut.

      • Aikansa palellut

        Aina ei ole parhaita mahdollisia sytykkeitä ja puita tarjolla tai kylmä vetämätön hormi tai sitten ei ole aikaa talvipakkasessa taiteilla... Suosittelen aloittajalle että ostaa honkkarista purkin sytytyspusseja, niitä missä on valkoista sytytysainetta kirkkaassa pienessä pussissa) ja varaa pitkiä tikkuja jotta voi ronkkia tulen puiden alle.

        Aina kannattaa pitää sisällä halkoja sen verran että vuorokauden lämmittää. Ulkokostea puu kun ei tahdo syttyä eikä lämmitä niin kuin kuiva.

        Jos pitää nesteitä käyttää niin ei missään tapauksessa bensaa eikä Lasolia/Sinolia jotka tulee silmille. Ehkä jonkun lastun voi kastaa valopetrooliin tai grillin sytytysnesteeseen.


    • Anonyymi

      Vanha frotee pyyhe, leikataan palasiksi,ruokaöljyä.Loistva sytyke.Muutkin rikkinäiset puuvillaa vaatet tietysti kelpaavat.Ruokaöljyä on tietysti aina kotona.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miehen lapsettomuus keski-ikäisten deittailussa

      Tällä palstalla esitetään usein ajatus, jonka mukaan lapsia saanut nainen olisi parisuhdemarkkinoilla huonommassa asemas
      Sinkut
      277
      2316
    2. Kunpa voisin halata sinua

      ja sanoa sinulle miten onnellinen olen siitä, että olet elämässäni. Mutta et ole halausetäisyydellä... etkä elämässäni.
      Ikävä
      44
      1113
    3. Mikä oli se hetki

      kun tajusit rakastuneesi?
      Ikävä
      76
      1051
    4. Muut yrittää seata meidän välejä

      Nainen, oot varmaan sen myös huomannut. Ihan irl oon sen huomannut jo hyvän aikaa. Eihän anneta sen häiritä.
      Ikävä
      100
      1033
    5. Miksi Suomi ärsyttää Venäjää?

      Jatkuvasti? Hyvin suomen herrat tietää, että tuo DCA-sopimus on paha ärsyke Venäjälle. eihän Venäjä ole hyökännyt Suomen
      Maailman menoa
      274
      872
    6. Kun unohdat tämän

      Sivuston, unohdat myös meidät nopeammin. Kokeile. Naiselle.
      Ikävä
      79
      815
    7. Jotenkin tätä asiaa pitää nyt käsitellä

      Vaikka sitten anomuumisti. Olen lähestulkoon rakastunut vanhempaan mieheen mutta tämä ei nyt oikein suju niin kuin pitäi
      Ikävä
      72
      799
    8. Älä turhaan nainen ikävöi minua

      Olen sellainen jäntevä pantteri ja sinä jo melkein rollaattorikamaa. Ei onnistu mikään.
      Ikävä
      64
      690
    9. Meillä olisi kaunis kesä

      Yhden viestin päässä. Haluaisin tutustua. Vaikka oltaisiin vaan ystäviä. Eikä mitään vaan vähättelyä. Ajattelen et olet
      Ikävä
      17
      680
    10. Kuinka paljon voi olla rakastunut..

      ....ja välittää ihmisestä jota ei edes tunnen kunnolla? Eikö silloin ole kysymys jostain suuremmasta? Mitä on yhteenkuul
      Ikävä
      64
      679
    Aihe