350 litraan kiekkoja

kiekkoihin hullaantunut

Tulossa on 350 litrainen kulma-akvaario mitoiltaan 87x87x61. Voiko tähän asuttaa kiekkopariskunnan? jos voi niin mitkä kalat sopivat lisäksi? jostain olen kuullut että taisto menisi tai parvi tetroja? Mites kiekoille akvaario sisustetaan että viihtyvät?

6

1909

  Vastaukset

  • Kiekkokala on parvikala ja kuten muitakin parvikaloja, myös kiekkoja tulee hankkia kerralla vähintään 5-6 kappaletta. Tällaiselle parvelle sopiva akvaarion koko on minimissään 300 litraa. Kalojen kasvaessa niille olisi toki hyvä hankkia hieman tilavampi allas. Jokaista aikuista kiekkokalaa kohti tulee laskea vähintään 50 litraa vettä.
   Tässä siis vastaus ensimäiseen kysymykseesi, et kyllä voi hankkia pariskuntaa sillä parvikala stressaa liian pienessä parvessa ja kiekot varsinkin ovat erittäin herkkiä kaloja!!

   Kaikenlainen stressi on päätekijä immuunijärjestelmän heikentymiselle ja siten myös kalojen sairastumiselle. Stressiä voivat aiheuttaa joko pitkään tai tilapäisesti vaikuttavat huonot elinolosuhteet: liian kuuma/kylmä vesi, veden väärä koostumus, jätteet, lääkkeet, virheellinen ruokinta... Kiekkokalat voivat sopeutua joihinkin stressitekijöihin, mutta jos tilanne jatkuu pidemmän aikaa, kalan kestokyky ylittyy jossain vaiheessa ja kala sairastuu.
   Terve kiekkokala on eloisa ja liikkuvainen - etenkin ruoka-aikana. Selkeä oire stressistä tai jopa sairaudesta on kiekon vetäytyminen akvaarion pimeisiin nurkkiin paikalleen kyhjöttämään. (Myös kasviakvaariosta paljaaseen altaaseen siirretty kiekko käyttäytyy näin tuntiessaan itsensä turvattomaksi). Ilman haukkominen vedenpinnassa tai muuten epänormaali uintiasento (valon tullessa ylhäältä) ovat nekin mahdollisia taudin oireita. Erityisen tumma väritys kertoo stressistä.

   Akvaarion tärkein laite on suodatin. Kiekkokala-akvaariossa tulee olla kunnollinen, tehokas suodatusjärjestelmä. Kiekot ovat hyvin herkkiä nitraatin ja etenkin nitriitin nousulle. Tiheiden vedenvaihtojen lisäksi tehokas biologinen suodatus on tärkeää. Kiekkoaltaaseen voi hyvällä omalla tunnolla laittaa "ylimitoitetun" ulkosuodattimen parhaimmilla materiaaleilla täytettynä.

   Koska akvaarion veden on oltava aina vähintään 28 asteista, akvaarioon täytyy hankkia lämmitin, mieluummin kaksi. Akvaarioon kannattaa hankkia myös kunnollinen lasiputki tai digitaali lämpömittari.
   Kiekkokalojen kotijokien vesi Amazonilla on hyvin lämmintä, 29.5-30.5 asteista. Tyypillistä tämän alueen vedelle on hyvin matala kokonaiskovuus (verrattavissa puhtaaseen sadeveteen), happamuus (pH 5.5-7.0) ja mineraalirikkaus. Tähän tulisi siis pyrkiä kotioloissakin. Usein toistuvat vedenvaihdot nopeuttavat kalojen kasvua ja pitävät ne terveinä. Olisi ihanteellista, jos kiekkokalojen vedestä vaihdettaisiin joka päivä.

   Luonnossa kiekkokalat syövät pieniä äyriäisiä, vesihyönteisten toukkia ja kotiloita. Kuivan kauden aikana kiekkokalat ovat pitkiä aikoja (viikkoja, jopa kuukausia) ilman ruokaa.

   Kotiakvaariossa kaloille pyritään tarjoamaan mahdollisimman monipuolinen ja proteiinirikas ruokavalio. Tämän takia monet akvaristit syöttävät kiekkokaloilleen katkarapuja, sekä naudan sydäntä.
   Yksi hyväksi havaittu ruoka on muikkumix, joka sisältää muikun lisäksi mm. katkarapuja, vihanneksia ja hedelmiä.
   Pakasteet kuten surviaisen toukka kelpaa kiekkokaloille hyvin. Kiekot syövät mielellään myös erilaisia luonnosta kerättyjä matoja ja hyttysen toukkia.
   Granulaatit kelpaavat niille paremmin kuin hiutaleet, sillä kiekot eivät yleensä halua syödä pinnasta. Ne mieluummin odottelevat ruoan putoamista akvaarion pohjalle. Tämä voi olla ongelma, sillä jos akvaariossa on paljon pohjakaloja, kiekot voivat jäädä liian vähälle ruokinnalle. Siksi niitä pitäisikin ruokkia useita kertoja päivässä. Varsinkin nuoret, kasvavat kiekonpoikaset tarvitsevat ruokaa hyvin usein, 6-8 kertaa päivässä. Tämä on tietysti omiaan likaamaan vettä, joten veden hyvästä hoidosta ei saa tinkiä.

   Hankittaessa uusia kiekkokaloja on hyvin tärkeätä järjestää niille asianmukainen karanteeni. Näin mahdolliset taudit voidaan suuremmalla todennäköisyydellä huomata ennen kuin uudet kiekkokalat laitetaan varsinaiseen akvaarioon muiden kalojen kanssa. On perusteltua laittaa yksi varsinaisen akvaarion kiekkokala "tunnustelijaksi" karanteenialtaaseen, ja katsoa sairastuuko joku. Olemme itse antaneet uusille kiekoille Flubenol-loiskuurin karanteenialtaassa ennen uusien ja vanhojen kalojen yhdistämistä.

   • Älä tule kertomaan tänne mutuilujasi. Kiekkoja voi hyvin pitää pariskunnittain jos kyseessä on kutupari.


   • fishSHIT kirjoitti:

    Älä tule kertomaan tänne mutuilujasi. Kiekkoja voi hyvin pitää pariskunnittain jos kyseessä on kutupari.

    Tää on foorumi, jossa kerrotaan juuri kokemuksista ja mutujuttuja.
    Kirjatietoa saa urpokin ihan riittämiin kirjastosta ja googlettamalla (jos osaa).
    Mistä tiedät pienistä kiekoista mikä on kutupari akvaarioliikkeessä?
    Urpo täällä käyttäytymissäännöt kuuluu sivistykseen, jos olet kuullut sivistyksestä?


   • fishSHIT kirjoitti:

    Älä tule kertomaan tänne mutuilujasi. Kiekkoja voi hyvin pitää pariskunnittain jos kyseessä on kutupari.

    Kasvattanut kiekkoja aikoinaan....ja naudan sydäntä,missäs ne kiekot luonnostaan saisi naudan sydäntä? Höpönlöpö...sellaista ei tarvita!


  • Kyllä akvaarioliikkeissä on kutuparit ihan erikseen. Esim Kurjessa on yksi kyyhkysenveripatiskunta myytävänä :)

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kuka tietää Seinäjoen perhesurmasta

   sirkankujalla ja miksi?
   Seinäjoki
   60
   3542
  2. Opettaja koulutus uusittava välittömästi. Ei vastaa tätä päivää.

   Kun näiden kiusaamisten ja tunnilla häiriköinti tapausten määrä näyttää vain lisääntyvän ja pahentuvan on opettajakoulutusta pakko muuttaa. Kolme asi
   Maailman menoa
   226
   1901