350 litraan kiekkoja

kiekkoihin hullaantunut

Tulossa on 350 litrainen kulma-akvaario mitoiltaan 87x87x61. Voiko tähän asuttaa kiekkopariskunnan? jos voi niin mitkä kalat sopivat lisäksi? jostain olen kuullut että taisto menisi tai parvi tetroja? Mites kiekoille akvaario sisustetaan että viihtyvät?

6

4984

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fish KING
    • fish KING

      Kiekkokala on parvikala ja kuten muitakin parvikaloja, myös kiekkoja tulee hankkia kerralla vähintään 5-6 kappaletta. Tällaiselle parvelle sopiva akvaarion koko on minimissään 300 litraa. Kalojen kasvaessa niille olisi toki hyvä hankkia hieman tilavampi allas. Jokaista aikuista kiekkokalaa kohti tulee laskea vähintään 50 litraa vettä.
      Tässä siis vastaus ensimäiseen kysymykseesi, et kyllä voi hankkia pariskuntaa sillä parvikala stressaa liian pienessä parvessa ja kiekot varsinkin ovat erittäin herkkiä kaloja!!

      Kaikenlainen stressi on päätekijä immuunijärjestelmän heikentymiselle ja siten myös kalojen sairastumiselle. Stressiä voivat aiheuttaa joko pitkään tai tilapäisesti vaikuttavat huonot elinolosuhteet: liian kuuma/kylmä vesi, veden väärä koostumus, jätteet, lääkkeet, virheellinen ruokinta... Kiekkokalat voivat sopeutua joihinkin stressitekijöihin, mutta jos tilanne jatkuu pidemmän aikaa, kalan kestokyky ylittyy jossain vaiheessa ja kala sairastuu.
      Terve kiekkokala on eloisa ja liikkuvainen - etenkin ruoka-aikana. Selkeä oire stressistä tai jopa sairaudesta on kiekon vetäytyminen akvaarion pimeisiin nurkkiin paikalleen kyhjöttämään. (Myös kasviakvaariosta paljaaseen altaaseen siirretty kiekko käyttäytyy näin tuntiessaan itsensä turvattomaksi). Ilman haukkominen vedenpinnassa tai muuten epänormaali uintiasento (valon tullessa ylhäältä) ovat nekin mahdollisia taudin oireita. Erityisen tumma väritys kertoo stressistä.

      Akvaarion tärkein laite on suodatin. Kiekkokala-akvaariossa tulee olla kunnollinen, tehokas suodatusjärjestelmä. Kiekot ovat hyvin herkkiä nitraatin ja etenkin nitriitin nousulle. Tiheiden vedenvaihtojen lisäksi tehokas biologinen suodatus on tärkeää. Kiekkoaltaaseen voi hyvällä omalla tunnolla laittaa "ylimitoitetun" ulkosuodattimen parhaimmilla materiaaleilla täytettynä.

      Koska akvaarion veden on oltava aina vähintään 28 asteista, akvaarioon täytyy hankkia lämmitin, mieluummin kaksi. Akvaarioon kannattaa hankkia myös kunnollinen lasiputki tai digitaali lämpömittari.
      Kiekkokalojen kotijokien vesi Amazonilla on hyvin lämmintä, 29.5-30.5 asteista. Tyypillistä tämän alueen vedelle on hyvin matala kokonaiskovuus (verrattavissa puhtaaseen sadeveteen), happamuus (pH 5.5-7.0) ja mineraalirikkaus. Tähän tulisi siis pyrkiä kotioloissakin. Usein toistuvat vedenvaihdot nopeuttavat kalojen kasvua ja pitävät ne terveinä. Olisi ihanteellista, jos kiekkokalojen vedestä vaihdettaisiin joka päivä.

      Luonnossa kiekkokalat syövät pieniä äyriäisiä, vesihyönteisten toukkia ja kotiloita. Kuivan kauden aikana kiekkokalat ovat pitkiä aikoja (viikkoja, jopa kuukausia) ilman ruokaa.

      Kotiakvaariossa kaloille pyritään tarjoamaan mahdollisimman monipuolinen ja proteiinirikas ruokavalio. Tämän takia monet akvaristit syöttävät kiekkokaloilleen katkarapuja, sekä naudan sydäntä.
      Yksi hyväksi havaittu ruoka on muikkumix, joka sisältää muikun lisäksi mm. katkarapuja, vihanneksia ja hedelmiä.
      Pakasteet kuten surviaisen toukka kelpaa kiekkokaloille hyvin. Kiekot syövät mielellään myös erilaisia luonnosta kerättyjä matoja ja hyttysen toukkia.
      Granulaatit kelpaavat niille paremmin kuin hiutaleet, sillä kiekot eivät yleensä halua syödä pinnasta. Ne mieluummin odottelevat ruoan putoamista akvaarion pohjalle. Tämä voi olla ongelma, sillä jos akvaariossa on paljon pohjakaloja, kiekot voivat jäädä liian vähälle ruokinnalle. Siksi niitä pitäisikin ruokkia useita kertoja päivässä. Varsinkin nuoret, kasvavat kiekonpoikaset tarvitsevat ruokaa hyvin usein, 6-8 kertaa päivässä. Tämä on tietysti omiaan likaamaan vettä, joten veden hyvästä hoidosta ei saa tinkiä.

      Hankittaessa uusia kiekkokaloja on hyvin tärkeätä järjestää niille asianmukainen karanteeni. Näin mahdolliset taudit voidaan suuremmalla todennäköisyydellä huomata ennen kuin uudet kiekkokalat laitetaan varsinaiseen akvaarioon muiden kalojen kanssa. On perusteltua laittaa yksi varsinaisen akvaarion kiekkokala "tunnustelijaksi" karanteenialtaaseen, ja katsoa sairastuuko joku. Olemme itse antaneet uusille kiekoille Flubenol-loiskuurin karanteenialtaassa ennen uusien ja vanhojen kalojen yhdistämistä.

      • fishSHIT

        Älä tule kertomaan tänne mutuilujasi. Kiekkoja voi hyvin pitää pariskunnittain jos kyseessä on kutupari.


      • Tulipyrstö0
        fishSHIT kirjoitti:

        Älä tule kertomaan tänne mutuilujasi. Kiekkoja voi hyvin pitää pariskunnittain jos kyseessä on kutupari.

        Tää on foorumi, jossa kerrotaan juuri kokemuksista ja mutujuttuja.
        Kirjatietoa saa urpokin ihan riittämiin kirjastosta ja googlettamalla (jos osaa).
        Mistä tiedät pienistä kiekoista mikä on kutupari akvaarioliikkeessä?
        Urpo täällä käyttäytymissäännöt kuuluu sivistykseen, jos olet kuullut sivistyksestä?


      • kalajutska
        fishSHIT kirjoitti:

        Älä tule kertomaan tänne mutuilujasi. Kiekkoja voi hyvin pitää pariskunnittain jos kyseessä on kutupari.

        Kasvattanut kiekkoja aikoinaan....ja naudan sydäntä,missäs ne kiekot luonnostaan saisi naudan sydäntä? Höpönlöpö...sellaista ei tarvita!


    • PigeonBlood

      Kyllä akvaarioliikkeissä on kutuparit ihan erikseen. Esim Kurjessa on yksi kyyhkysenveripatiskunta myytävänä :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      20
      1303
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1272
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1186
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1184
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1163
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1161
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1157
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1129
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe