Bichon havanaisesta kysymyksiä

kätsänjeri

Elikkäs minulla on haaveissa tämä ihana hava, ja pari asiaa on jäänyt vielä mietityttämään:
*Jos karvat pitää melko lyhyenä, pitääkö koira silti pestä noin kuukauden välein?
*Pysyykö hava vapaana pihassa (vahdittuna tietenkin) vai tykkääkö käydä karkureissuilla? Eli siis voiko pitää vapaana pihassa että koira voi juosta ja leikkiä?
*Voiko kesäpäivinä pitää koiraa ulkona hihnassa about 2-5 tuntia? (siis pihassa, en nyt tarkoita lenkkejä Very Happy)
*Minkä ikäisenä alkaa uroskoirilla merkkailu ja omistajan kokeilu? (totta kai yksityiskohtaista, mutta suunnilleen) Milloin on paras ikä kastroida?
*Onko havat miten haukkuherkkiä? Koulutus varmasti auttaa, mutta onko koirilla viettiä haukkua? Haukkuuko herkästi jos on yksin? Äitini on joskus yövuorossa, joten käykö koira vuorotyöläiselle (2 yövuoroa/10pvä)?
*Pärjääkö koira max 8h yksin kotona, kun joskus on niin pitkiä koulupäiviä? (Totta kai pitää leluja olla, mutta tuleeko koira hulluksi ja tykkääkö purra huonekaluja?)
*Olen kuullut että havat ovat hyviä muiden eläinten kanssa, mutta pärjääkö se 6 vuotiaan kaninkin kanssa? Eli siis onko liian kovakourainen innoistuessaan?
*Paljon on tarpeeksi liikuntaa? Eli suunnilleen monta kertaa päivässä ja miten pitkään? Riittääkö aamulla noin 15-30 min, koulun jälkeen vähän pitempi 30min-2h lenkki ja sitten illalla taas se 15-10min? Ja sitten koira pääsisi pihassa juoksentelemaan pari kertaa päivässä.
*Onko tällä rodulla paljon sairauksia tai jalostuksen aiheuttamia huonoja puolia?
*Olen kuullut että hava on melko hidas oppimaan sisäsiistiksi, eikä joillaan tämä onnistu ollenkaan. Onko tämä totta?
Kiitos vastauksista!

5

2284

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Senniina

      Havannankoira on aivan ihana, mutta turkki on työläs ja sitä pitää pestä kahden viikon välein, turkkihan likaantuu ihan samalla tavalla lyhyenä kuin pitkänäkin. Seurakoirat eivät yleensä ole ketjunpäässä viihtyviä, siis yksinään. Haukkuherkkiä ovat, meillä ainakin on kovasti herkkä haukkumaan ärsykkeistä, kun ovikello soi, auton oven paukahdus ulkona, joku siis muka tulossa, vaikka olisikin naapuri. Kaikki äänet saavat koiran valppaaksi ja siis ilmoittamaan, selvä vahtikoira. Sisäsiistiki oppiminen oli todella hidasta ja nyt vuoden ikäinen narttukoiramme ei edelleenkään ole 100 % varmasti sisäsiisti, vaikka olen opettanut koiraa todella aktiivisesti 8 viikon ikäisestä ja asumme omakotitalossa. Onneksi vahinkoja sattuu enää harvoin. Kahdeksaa tuntia meidän koira ei pysty vieläkään pidättämään, paitsi yöllä kun nukkuu. Koira jaksaa liikkua pitkiäkin lenkkejä, mutta viihtyy hyvin omalla pihalla vapaana. Havannankoiran ongelma ovat polvet ja silmät, mutta miltei kaikilla koirillahan on omat heikot kohtansa. Siltikin jos valitsisin uudelleen itselleni rotua, päätyisin havannakoiraan, meillä neitokaisemme on pakkaus kultaa.

      Itselleni suurin yllätys oli sisäsiistiksi oppimisen vaikeus ja turkin työläys, vaikka turkihoidosta tiesinkin.

      • maalaisjärellä ajatteleva kasvattaja

        saa pestä.... sen virheen tein ekalla havallani, jonka turkki nykyään takkuuntuu ja likaantuu helpommin kuin niiden joiden turkkia oon alusta asti pessy kk tai 2n kk välein (tietty tarvittaessa) näiden joiden turkkia on pesty harvemmin, turkki hylkii kuraa ja ym likaa ekä takkuunnu juurikaan ja on todella komea ja kiiltävä.


    • otteliina

      havannat ovat ihmisrakkaita ja jos pääsevät lähelle ihmistä nukkumaan , niin pärjää kyllä useamman tunnin , mut pissat tulee melko varmasti ainakin alkuun sisälle .
      jos pihaa ei ole aidattu hyvin , en neuvoisi pitämään vapaana , koska kadullahan voi kulkea jokin mielenkiintoinen kaveri , jota tarvii käydä haukkumassa . Haukkuherkkiä todella ovat , ainakin jos on useampia koiria . Turkki lyhyenäkin vaatii hoitoa , pesun parin viikon välein kunnon aineilla (kalliimpia kun meidän ihmisten shampoot) hoitoaineista puhumattakaan . harjaus/kampaus kannattaa tehdä usien , vaikka joka pv jos aikaa ja intoa riittää - silloin se ei pääse menemään takkuun . Korvakarvojen nyppiminen ja silmän alusten puhdistaminen on myös erittäin tärkeää . myös hampaiden puhdistaminen on hyvä opettaa jo pentuna, samoin kynsien leikkaaminen. meillä vanhin uros 11v ja jos vain silmä välttää niin merkkaa ! ei helpoin rotu oppimaan sisäsiisteyttä .

    • justus444

      osta cotton de tulear

    • sari1986__

      minun uros havanna oppi äkkiä sisäsiistiksi. ja sillon tällön joutuu olla 8 tuntia kotona yksin.. mitään pisuja ym. ei ole silti ollut. vanhemmillani on myös havannalaisia ja heilläkään ei ole ongelmia sisäsiisteyden kanssa.. kai se on vain koira kohtaista sitten. koirani haukkuu ovikellon ja kolahduksen pihalta, mutta ei ole turha räksyttäjä. Meillä poika pestään parin kk välein tai sitten kun on kurassa. kampaan tuon sitten kerran viikossa läpikotaisin niin pysyy turkki selvänä.. tuolla on kyllä tosi helppo turkki urokseksi vrt. vanhaa urostamme.. Liikkuahan nämä jaksais vaikka kuinka pitkälle.. kyllä siinä itse väsähtää ennen koiraa :) mutta kyllä pärjää tuolla ehdottamallasi lenkkiajoilla mielestäni oikein hyvin. Pihassa pysyy hyvin irti.. taitaa nuo silmäsairaudet olla yleisimpiä.. kovin paljon muita ei ole tullut vastaan.. mitään erityistä uhmaikää ei ole ollut..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1805
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1514
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1194
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1182
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1131
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1119
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe