Kiukaan hormiliitos ja palomuurin rappaus

Pykääjä

Vaihdoin mökille 40 vuotta vanhan kiukaan uuteen samanmerkkiseen. No, tietysti olivat tällä välin muuttaneet savuputken halkaisijaltaan pienemmäksi ja liitoskulman hormiin jyrkemmäksi. 40 vuotta vanha liitos oli yhä erinomaisessa kunnossa : tiivis eikä halkeamia. Helppo homma ajattelin, soitetaan muurari paikalle ja pyydetään tekemään uusi liitos. Samalla hän voi sitten paikata tulimuurista rappauksen ”kopo” kohdat ja vetää alkuperäisen rappauksen värisen hiertopinnoitteen koko tulimuuriin (n. 4m2).

Kun menin taas mökille katsomaan mitä oli saatu aikaan huomasin, että muurari ei ollutkaan tehnyt uutta liitosta, vaan pannut uuden kiukaan savuputken vanhan liitosputken sisään ja tilkinnyt sen sinne valkoisella kuitukankaalla. Koska kulmakin oli väärä ei savuputken alapää enää ollut kiukaan pinnan tasainen vaan jäi etureunastaan irvistämään n. 3cm, putken takareunan ollessa kiinni kiukaassa. Liitokseen tarkoitettu panta riitti juuri ja juuri peittämään raon, mutta vaati taas lisää kuitukangasta tiivistykseen. Savuputki oli tosi ikävän näköinen, koska jokaisesta liitoksesta pursui tätä valkoista kuitukangasta.

Rappauksen kopo kohdista oli paikattu vain osa ja sen jälkeen muuri oli maalattu (!) hiertopinnoitteen sijaan lähes valkoisella maalilla. Alkuperäinen rappaus oli ”sementin harmaa” .

Ammattimiehen tekemäksi jälki oli järkyttävän näköistä! Sain tarpeekseni moisesta työstä ja aion itse tehdä työn uudestaan.
Joku viestiketju tällä palstalla oli myös muurarin palkoista, ei siitä paljon selkoa ottanut. Meillä käynyt muurari otti 35 eur/h.

Neuvoja kaipaisinkin homman tekemiseen ja materiaalien valintaan:

Voinko hioa (tasohiomakone) maalin pois rappauksen pinnasta ja vetää siihen sitten haluamani sävyisen hiertopinnoitteen? Vai pitääkö koko rappaus piikata (koneella/käsin?) irti tiilen pinnasta ja tehdä kokonaan uusiksi. Miten tekisin hormiliitoksen yhtä pätevästi kuin edellinenkin oli tehty 40 vuotta sitten? Kertokaa miten tiileen tehdään siististi reikä? Vanha metallinen liitosputki (=muurausliitin) on niin siististi muurattu tulimuuriin, ettei mitään peitepeltejä, kauluksia tms. ole tarvittu. Liitos ei irvistä mistään eikä ole halkeillut. Tarvitseeko putken ja muurin väliin panna jotain kuitukangasta tms.?

Millä materiaaleilla nykyään rapataan, koska kukaan ei ole oikein osannut sanoa, miten saisin alkuperäisen harmaan värin muuriin. Nyt muurari oli siis hoitanut homman maalilla (?), ensin hän tarjosi jotain antiikkilaastia pinnan tasoitukseen, joka on valkoista väriltään. Kun kaupoista kysyy, sieltä tarjotaan kouraan hiertopinnoitteiden värikarttoja.

2

4816

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pikkariksi

      Siistin reiän muuriin saaminen onnistuu pikkaamalla piikkauskoneella sopivan kokoinen reikä, ja hormiputken pätkää apuna käyttäenesim ardex 45 pikamuurauksella, jos niin saa tehdä. Ohjeiden mukaan reikä tulisi tiivistää vain palovillalla, ja asentaa päälle suojalaippa.

    • helvatan helvata

      Jos et itse pysty mulkkaamaan sitä metalliputkea vanhaan reikään sopivaksi, pyydä jotakin metallimiestä apuun. Ei peltiputken sovituksessa kannata hormia alkaa reijittämään ja muuraamaan vanhaa läpeä umpeen!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      74
      5378
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2406
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1927
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      47
      1638
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1581
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1378
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1287
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      8
      1253
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1219
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe