moi
Olen noviisi sieniasioissa, olen kysellyt tutuilta miten sieniä tulisi putsata. toiset sanoo että hanan alle ja vedellä pesemään/huuhtelemaan. jotkut taas kieltävät tämän ja kehottavat vain harjaamaan ja kostealla liinall a pyyhkimään... mitäs muut on mieltä?
Miten sienet tulee putsata? vedellä vai harjalla?
13
4816
Vastaukset
- siänimiäs
...kun putsaat sieniä! Saat vaan pilattua sienet ihan totaalisesti. Putsaa sienet harjalla, esimerkiksi pullasuti on hyvä siihen tarkoitukseen, jos sinulla ei ole varsinaista sieniveistä harjalla. Pahimmat ja sitkeimmin kiinni olevat liat voit pyyhkäistä tai raaputtaa pois veitsen terällä. Älä siis edes pyyhi millään kostealla liinallakaan.
Hyviä sieniretkiä ja -hetkiä!- opaxi
jeps =)
näin sanotaan, mutta osaako kukaan perustella miksi on parasta jättää vesi pois....? - uk-ko
opaxi kirjoitti:
jeps =)
näin sanotaan, mutta osaako kukaan perustella miksi on parasta jättää vesi pois....?selitykseni on se, että sienihän imee vettä - kuin sieni. Ja sitten pohditaan, että missä ruuanvalmistus- tai säilömistavassa vedellä kyllästetty sieni on nimenomaan toivottava ilmiö. Vastaus on että ei missään.
Yleensä vedestä yritetään päästä eroon: jos kuivaat sieniä niin onhan se älytöntä ensin varmistaa että ne on litimärkiä. Jos pakastat niitä, niin yleensä ne paistetaan ensin, eli paitsi kypsennetään, myös haihdutetaan ylimääräiset nesteet.
Ruuanlaitossa, jos sieneen jotain nestettä imeytetään, se lienee keiton lientä tai kermaa? Eli vesi on kaikissa tapauksissa jonkin asteinen ongelma.
Luulen että se pesemällä putsaaminen on vain yleinen keittiöhygieeninen tapa. Ei vain sovi sienille. - opaxi
uk-ko kirjoitti:
selitykseni on se, että sienihän imee vettä - kuin sieni. Ja sitten pohditaan, että missä ruuanvalmistus- tai säilömistavassa vedellä kyllästetty sieni on nimenomaan toivottava ilmiö. Vastaus on että ei missään.
Yleensä vedestä yritetään päästä eroon: jos kuivaat sieniä niin onhan se älytöntä ensin varmistaa että ne on litimärkiä. Jos pakastat niitä, niin yleensä ne paistetaan ensin, eli paitsi kypsennetään, myös haihdutetaan ylimääräiset nesteet.
Ruuanlaitossa, jos sieneen jotain nestettä imeytetään, se lienee keiton lientä tai kermaa? Eli vesi on kaikissa tapauksissa jonkin asteinen ongelma.
Luulen että se pesemällä putsaaminen on vain yleinen keittiöhygieeninen tapa. Ei vain sovi sienille.kiitos kovasti. oli hyvä perustelu =)
- Ruma mies
Veden välttäminen on osatotuus eikä päde rouskuihin. Rouskuille huuhtelu tekee pelkästään hyvää.
Jos rousku on oikein limainen, käännän sen poimimisen jälkeen alassuin ja pyyhkäisen lakin sammaleeseen. Sitten kotona vielä huuhtelen ne ennen ryöppäystä.
Tattien, vahveroiden ja haperoiden osalta olen samaa mieltä uk-ko:n kanssa.- uk-ko
kun unohdin rouskut kokonaan ajatuksistani. Ryöpätyt eli keitetyt sienet... on ihan eri juttu?
Tuo saa kyllä pohtimaan omia tottumuksia. Mitä mun tateille tapahtuisi jos keittäisin ne ja löisin suolaan? Sitten liottaisin ja paistaisin pannulla muhennokseksi kuten rouskut. En ole koskaan ajatellut asiaa. Pitäisköhän tehdä yksi testierä suolatattia? - Ruma mies
uk-ko kirjoitti:
kun unohdin rouskut kokonaan ajatuksistani. Ryöpätyt eli keitetyt sienet... on ihan eri juttu?
Tuo saa kyllä pohtimaan omia tottumuksia. Mitä mun tateille tapahtuisi jos keittäisin ne ja löisin suolaan? Sitten liottaisin ja paistaisin pannulla muhennokseksi kuten rouskut. En ole koskaan ajatellut asiaa. Pitäisköhän tehdä yksi testierä suolatattia?"Mitä mun tateille tapahtuisi jos keittäisin ne ja löisin suolaan?"
Minä kokeilin kerran. Poimin tatteja rouskujen joukkoon, keitin ja suolasin. Tatit menivät puuromaiseksi mössöksi rouskujen sekaan ja pois heitettiin koko annos.
Käytän 'ryöppäystä' sienien keittämisen synonyyminä. Muinoin, kun opettelin sienien käsittelyn, rouskut oli tapana vain 'kiehauttaa' niin että vaahtoa vähän ryöpsähti. Arvaukseni on, että 'ryöpätä' -sana johtuu siitä. Nykyisin rouskutkin kehotetaan käsittelemään 5-10 minuutin keittämisellä, mutta minulle 'ryöppäys' on jäänyt selkäytimeen. - uk-ko
Ruma mies kirjoitti:
"Mitä mun tateille tapahtuisi jos keittäisin ne ja löisin suolaan?"
Minä kokeilin kerran. Poimin tatteja rouskujen joukkoon, keitin ja suolasin. Tatit menivät puuromaiseksi mössöksi rouskujen sekaan ja pois heitettiin koko annos.
Käytän 'ryöppäystä' sienien keittämisen synonyyminä. Muinoin, kun opettelin sienien käsittelyn, rouskut oli tapana vain 'kiehauttaa' niin että vaahtoa vähän ryöpsähti. Arvaukseni on, että 'ryöpätä' -sana johtuu siitä. Nykyisin rouskutkin kehotetaan käsittelemään 5-10 minuutin keittämisellä, mutta minulle 'ryöppäys' on jäänyt selkäytimeen.suoraan purkista? No hyvä kun jaoit tämnän kokemuksesi, niin mun ei tarvitse kokea samaa pettymystä omien sienten kanssa, edes kokeilun vuoksi :-)
- Reede
uk-ko kirjoitti:
kun unohdin rouskut kokonaan ajatuksistani. Ryöpätyt eli keitetyt sienet... on ihan eri juttu?
Tuo saa kyllä pohtimaan omia tottumuksia. Mitä mun tateille tapahtuisi jos keittäisin ne ja löisin suolaan? Sitten liottaisin ja paistaisin pannulla muhennokseksi kuten rouskut. En ole koskaan ajatellut asiaa. Pitäisköhän tehdä yksi testierä suolatattia?löytyy Dalla Vallen sivuilta. Ostavat keitettyä/suolattua tattia.
- uk-ko
Reede kirjoitti:
löytyy Dalla Vallen sivuilta. Ostavat keitettyä/suolattua tattia.
hyvästä linkistä. Otin sen kirjanmerkkeihin. Tuo tulee väkisinkin nyt kokeiltavaksi.
- reede kirjautumaton
uk-ko kirjoitti:
hyvästä linkistä. Otin sen kirjanmerkkeihin. Tuo tulee väkisinkin nyt kokeiltavaksi.
Olen säilönyt itselleni keittämällä/suolaamalla tatteja lasipurkkeiin. Pienet tatit on hauskan näköisiä lasipurkissa. Käytin ne sienisalaattiin, rouskujen sekaan.
- kluuperi
sellasen kaupan ostoskärryn, sinne sienet, ja painepesurilla puhtaaks, jos jotain jää, voit yrittää myydä sieninä...
- sienitumpula
Kyll mä oon kanttarellit huuhtassu, pilkkon sanomalehdellä ja si pannus nesteet pois ja pakkaseen. Ei oo ollu vetisii. Saman oon tehny vaaleaorakkaille, joskus samaan pakettiinkin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Valkeakosken tappo
"Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k19132282Kuka oli tekijä?
Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso25020761Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi
Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä4311064515-vuotiaan ruumis valkeakoskella
Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on276555- 674756
Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä
Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi274612Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon
Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.1933998Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?
https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho431587Toivottavasti tekijää ei suojella
Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v961490Miten meidän käy
Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m521419