moi
Olen noviisi sieniasioissa, olen kysellyt tutuilta miten sieniä tulisi putsata. toiset sanoo että hanan alle ja vedellä pesemään/huuhtelemaan. jotkut taas kieltävät tämän ja kehottavat vain harjaamaan ja kostealla liinall a pyyhkimään... mitäs muut on mieltä?
Miten sienet tulee putsata? vedellä vai harjalla?
13
5320
Vastaukset
- siänimiäs
...kun putsaat sieniä! Saat vaan pilattua sienet ihan totaalisesti. Putsaa sienet harjalla, esimerkiksi pullasuti on hyvä siihen tarkoitukseen, jos sinulla ei ole varsinaista sieniveistä harjalla. Pahimmat ja sitkeimmin kiinni olevat liat voit pyyhkäistä tai raaputtaa pois veitsen terällä. Älä siis edes pyyhi millään kostealla liinallakaan.
Hyviä sieniretkiä ja -hetkiä!- opaxi
jeps =)
näin sanotaan, mutta osaako kukaan perustella miksi on parasta jättää vesi pois....? - uk-ko
opaxi kirjoitti:
jeps =)
näin sanotaan, mutta osaako kukaan perustella miksi on parasta jättää vesi pois....?selitykseni on se, että sienihän imee vettä - kuin sieni. Ja sitten pohditaan, että missä ruuanvalmistus- tai säilömistavassa vedellä kyllästetty sieni on nimenomaan toivottava ilmiö. Vastaus on että ei missään.
Yleensä vedestä yritetään päästä eroon: jos kuivaat sieniä niin onhan se älytöntä ensin varmistaa että ne on litimärkiä. Jos pakastat niitä, niin yleensä ne paistetaan ensin, eli paitsi kypsennetään, myös haihdutetaan ylimääräiset nesteet.
Ruuanlaitossa, jos sieneen jotain nestettä imeytetään, se lienee keiton lientä tai kermaa? Eli vesi on kaikissa tapauksissa jonkin asteinen ongelma.
Luulen että se pesemällä putsaaminen on vain yleinen keittiöhygieeninen tapa. Ei vain sovi sienille. - opaxi
uk-ko kirjoitti:
selitykseni on se, että sienihän imee vettä - kuin sieni. Ja sitten pohditaan, että missä ruuanvalmistus- tai säilömistavassa vedellä kyllästetty sieni on nimenomaan toivottava ilmiö. Vastaus on että ei missään.
Yleensä vedestä yritetään päästä eroon: jos kuivaat sieniä niin onhan se älytöntä ensin varmistaa että ne on litimärkiä. Jos pakastat niitä, niin yleensä ne paistetaan ensin, eli paitsi kypsennetään, myös haihdutetaan ylimääräiset nesteet.
Ruuanlaitossa, jos sieneen jotain nestettä imeytetään, se lienee keiton lientä tai kermaa? Eli vesi on kaikissa tapauksissa jonkin asteinen ongelma.
Luulen että se pesemällä putsaaminen on vain yleinen keittiöhygieeninen tapa. Ei vain sovi sienille.kiitos kovasti. oli hyvä perustelu =)
- Ruma mies
Veden välttäminen on osatotuus eikä päde rouskuihin. Rouskuille huuhtelu tekee pelkästään hyvää.
Jos rousku on oikein limainen, käännän sen poimimisen jälkeen alassuin ja pyyhkäisen lakin sammaleeseen. Sitten kotona vielä huuhtelen ne ennen ryöppäystä.
Tattien, vahveroiden ja haperoiden osalta olen samaa mieltä uk-ko:n kanssa.- uk-ko
kun unohdin rouskut kokonaan ajatuksistani. Ryöpätyt eli keitetyt sienet... on ihan eri juttu?
Tuo saa kyllä pohtimaan omia tottumuksia. Mitä mun tateille tapahtuisi jos keittäisin ne ja löisin suolaan? Sitten liottaisin ja paistaisin pannulla muhennokseksi kuten rouskut. En ole koskaan ajatellut asiaa. Pitäisköhän tehdä yksi testierä suolatattia? - Ruma mies
uk-ko kirjoitti:
kun unohdin rouskut kokonaan ajatuksistani. Ryöpätyt eli keitetyt sienet... on ihan eri juttu?
Tuo saa kyllä pohtimaan omia tottumuksia. Mitä mun tateille tapahtuisi jos keittäisin ne ja löisin suolaan? Sitten liottaisin ja paistaisin pannulla muhennokseksi kuten rouskut. En ole koskaan ajatellut asiaa. Pitäisköhän tehdä yksi testierä suolatattia?"Mitä mun tateille tapahtuisi jos keittäisin ne ja löisin suolaan?"
Minä kokeilin kerran. Poimin tatteja rouskujen joukkoon, keitin ja suolasin. Tatit menivät puuromaiseksi mössöksi rouskujen sekaan ja pois heitettiin koko annos.
Käytän 'ryöppäystä' sienien keittämisen synonyyminä. Muinoin, kun opettelin sienien käsittelyn, rouskut oli tapana vain 'kiehauttaa' niin että vaahtoa vähän ryöpsähti. Arvaukseni on, että 'ryöpätä' -sana johtuu siitä. Nykyisin rouskutkin kehotetaan käsittelemään 5-10 minuutin keittämisellä, mutta minulle 'ryöppäys' on jäänyt selkäytimeen. - uk-ko
Ruma mies kirjoitti:
"Mitä mun tateille tapahtuisi jos keittäisin ne ja löisin suolaan?"
Minä kokeilin kerran. Poimin tatteja rouskujen joukkoon, keitin ja suolasin. Tatit menivät puuromaiseksi mössöksi rouskujen sekaan ja pois heitettiin koko annos.
Käytän 'ryöppäystä' sienien keittämisen synonyyminä. Muinoin, kun opettelin sienien käsittelyn, rouskut oli tapana vain 'kiehauttaa' niin että vaahtoa vähän ryöpsähti. Arvaukseni on, että 'ryöpätä' -sana johtuu siitä. Nykyisin rouskutkin kehotetaan käsittelemään 5-10 minuutin keittämisellä, mutta minulle 'ryöppäys' on jäänyt selkäytimeen.suoraan purkista? No hyvä kun jaoit tämnän kokemuksesi, niin mun ei tarvitse kokea samaa pettymystä omien sienten kanssa, edes kokeilun vuoksi :-)
- Reede
uk-ko kirjoitti:
kun unohdin rouskut kokonaan ajatuksistani. Ryöpätyt eli keitetyt sienet... on ihan eri juttu?
Tuo saa kyllä pohtimaan omia tottumuksia. Mitä mun tateille tapahtuisi jos keittäisin ne ja löisin suolaan? Sitten liottaisin ja paistaisin pannulla muhennokseksi kuten rouskut. En ole koskaan ajatellut asiaa. Pitäisköhän tehdä yksi testierä suolatattia?löytyy Dalla Vallen sivuilta. Ostavat keitettyä/suolattua tattia.
- uk-ko
Reede kirjoitti:
löytyy Dalla Vallen sivuilta. Ostavat keitettyä/suolattua tattia.
hyvästä linkistä. Otin sen kirjanmerkkeihin. Tuo tulee väkisinkin nyt kokeiltavaksi.
- reede kirjautumaton
uk-ko kirjoitti:
hyvästä linkistä. Otin sen kirjanmerkkeihin. Tuo tulee väkisinkin nyt kokeiltavaksi.
Olen säilönyt itselleni keittämällä/suolaamalla tatteja lasipurkkeiin. Pienet tatit on hauskan näköisiä lasipurkissa. Käytin ne sienisalaattiin, rouskujen sekaan.
- kluuperi
sellasen kaupan ostoskärryn, sinne sienet, ja painepesurilla puhtaaks, jos jotain jää, voit yrittää myydä sieninä...
- sienitumpula
Kyll mä oon kanttarellit huuhtassu, pilkkon sanomalehdellä ja si pannus nesteet pois ja pakkaseen. Ei oo ollu vetisii. Saman oon tehny vaaleaorakkaille, joskus samaan pakettiinkin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nasima löi Jussille luun kurkkuun
Nasima kertoi ettei Jussi sovi puhemieheksi, koska sallii rasismin. Mihin toimiin perussuomalaiset ryhtyvät? Kuka nouse4608232Razmyar on säälittävä - puhemiehellä ei ole mitään syytä ottaa kantaa tähän "silmäkohuun"
jonka toimittajat sai aikaan. Asia ei kuulu puhemiehelle millään lailla. Razmyar haluaa taas vaan huomiota. Mutta jos r1165667Pitkän linjan yritysjohtaja: Suomen tapahtumat eivät ole Aasian kärkiuutinen
Viimeaikaista kohua on käytetty sisäpoliittisena lyömäaseena, Thomas Zilliacus sanoo. – Koska asiaa kuitenkin kommentoi1164701Miten Eerolan silmäkuvat voivat levitä muutamassa tunnissa ympäri maailmaa?
Seuraako koko maailma persujen ja erityisesti Eerolan somea reaaliajassa? Edes kansanedustajan itsemurha eduskuntatalos2104574Siviilipalvelusmies Halla-aho normalisoi rasismin perussuomalaisissa
SMP:n tuhkille perustettu puolue ei ollut ihmisiä vastaan, vaan instituutiokriittinen. "Missä EU - siellä ongelma", oli354509Suomalaisilta vaaditaan valtavasti suvaitsevaisuutta - miksi sitä ei vaadita muslimeilta
Suomalaisilta vaaditaan kaikkea, pitää olla suvaitsevainen ja hyväksyä vieraiden tavat, rasisti ei saa olla jne. Miksi s554013Juuri Suomen valtamedian toimittajat teki "silmävääntelystä" sen kohun
ja ilmeisesti ottivat yhteyttä myös ulkomaisiin medioihin, että katsokaas tätä. Mutta Japanin medioissa on asiaan suhta1603890Demarit ovat oikeasti törppöjä eli heikkoälyisiä
ja todistavat sitä päivittäin täällä lapsellisilla jutuillaan. Kauheasti on hehkuttaneet kuinka demarien kannatus vaan793772Perussuomalaiset eivät harrasta maalittamista kuten vasemmisto
Huomaa tässä keinotekoisessa "rasismi"-kohussakin kuinka vasemmistolaiset maalittavat Perussuomalaisia. Me emme vastaava443700SDP:n kansanedustaja Marko Asell: Suomen myönnettävä maahanmuuton ongelmat
Hänen mielestään Suomen pitää pyrkiä rajoittamaan jyrkästi turvapaikanhakijoiden pääsyä maahan ja hän arvioi, että maaha873528