Miten sienet tulee putsata? vedellä vai harjalla?

opaxi

moi

Olen noviisi sieniasioissa, olen kysellyt tutuilta miten sieniä tulisi putsata. toiset sanoo että hanan alle ja vedellä pesemään/huuhtelemaan. jotkut taas kieltävät tämän ja kehottavat vain harjaamaan ja kostealla liinall a pyyhkimään... mitäs muut on mieltä?

13

5198

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siänimiäs

      ...kun putsaat sieniä! Saat vaan pilattua sienet ihan totaalisesti. Putsaa sienet harjalla, esimerkiksi pullasuti on hyvä siihen tarkoitukseen, jos sinulla ei ole varsinaista sieniveistä harjalla. Pahimmat ja sitkeimmin kiinni olevat liat voit pyyhkäistä tai raaputtaa pois veitsen terällä. Älä siis edes pyyhi millään kostealla liinallakaan.

      Hyviä sieniretkiä ja -hetkiä!

      • opaxi

        jeps =)

        näin sanotaan, mutta osaako kukaan perustella miksi on parasta jättää vesi pois....?


      • uk-ko
        opaxi kirjoitti:

        jeps =)

        näin sanotaan, mutta osaako kukaan perustella miksi on parasta jättää vesi pois....?

        selitykseni on se, että sienihän imee vettä - kuin sieni. Ja sitten pohditaan, että missä ruuanvalmistus- tai säilömistavassa vedellä kyllästetty sieni on nimenomaan toivottava ilmiö. Vastaus on että ei missään.
        Yleensä vedestä yritetään päästä eroon: jos kuivaat sieniä niin onhan se älytöntä ensin varmistaa että ne on litimärkiä. Jos pakastat niitä, niin yleensä ne paistetaan ensin, eli paitsi kypsennetään, myös haihdutetaan ylimääräiset nesteet.
        Ruuanlaitossa, jos sieneen jotain nestettä imeytetään, se lienee keiton lientä tai kermaa? Eli vesi on kaikissa tapauksissa jonkin asteinen ongelma.
        Luulen että se pesemällä putsaaminen on vain yleinen keittiöhygieeninen tapa. Ei vain sovi sienille.


      • opaxi
        uk-ko kirjoitti:

        selitykseni on se, että sienihän imee vettä - kuin sieni. Ja sitten pohditaan, että missä ruuanvalmistus- tai säilömistavassa vedellä kyllästetty sieni on nimenomaan toivottava ilmiö. Vastaus on että ei missään.
        Yleensä vedestä yritetään päästä eroon: jos kuivaat sieniä niin onhan se älytöntä ensin varmistaa että ne on litimärkiä. Jos pakastat niitä, niin yleensä ne paistetaan ensin, eli paitsi kypsennetään, myös haihdutetaan ylimääräiset nesteet.
        Ruuanlaitossa, jos sieneen jotain nestettä imeytetään, se lienee keiton lientä tai kermaa? Eli vesi on kaikissa tapauksissa jonkin asteinen ongelma.
        Luulen että se pesemällä putsaaminen on vain yleinen keittiöhygieeninen tapa. Ei vain sovi sienille.

        kiitos kovasti. oli hyvä perustelu =)


    • Ruma mies

      Veden välttäminen on osatotuus eikä päde rouskuihin. Rouskuille huuhtelu tekee pelkästään hyvää.

      Jos rousku on oikein limainen, käännän sen poimimisen jälkeen alassuin ja pyyhkäisen lakin sammaleeseen. Sitten kotona vielä huuhtelen ne ennen ryöppäystä.

      Tattien, vahveroiden ja haperoiden osalta olen samaa mieltä uk-ko:n kanssa.

      • uk-ko

        kun unohdin rouskut kokonaan ajatuksistani. Ryöpätyt eli keitetyt sienet... on ihan eri juttu?

        Tuo saa kyllä pohtimaan omia tottumuksia. Mitä mun tateille tapahtuisi jos keittäisin ne ja löisin suolaan? Sitten liottaisin ja paistaisin pannulla muhennokseksi kuten rouskut. En ole koskaan ajatellut asiaa. Pitäisköhän tehdä yksi testierä suolatattia?


      • Ruma mies
        uk-ko kirjoitti:

        kun unohdin rouskut kokonaan ajatuksistani. Ryöpätyt eli keitetyt sienet... on ihan eri juttu?

        Tuo saa kyllä pohtimaan omia tottumuksia. Mitä mun tateille tapahtuisi jos keittäisin ne ja löisin suolaan? Sitten liottaisin ja paistaisin pannulla muhennokseksi kuten rouskut. En ole koskaan ajatellut asiaa. Pitäisköhän tehdä yksi testierä suolatattia?

        "Mitä mun tateille tapahtuisi jos keittäisin ne ja löisin suolaan?"

        Minä kokeilin kerran. Poimin tatteja rouskujen joukkoon, keitin ja suolasin. Tatit menivät puuromaiseksi mössöksi rouskujen sekaan ja pois heitettiin koko annos.

        Käytän 'ryöppäystä' sienien keittämisen synonyyminä. Muinoin, kun opettelin sienien käsittelyn, rouskut oli tapana vain 'kiehauttaa' niin että vaahtoa vähän ryöpsähti. Arvaukseni on, että 'ryöpätä' -sana johtuu siitä. Nykyisin rouskutkin kehotetaan käsittelemään 5-10 minuutin keittämisellä, mutta minulle 'ryöppäys' on jäänyt selkäytimeen.


      • uk-ko
        Ruma mies kirjoitti:

        "Mitä mun tateille tapahtuisi jos keittäisin ne ja löisin suolaan?"

        Minä kokeilin kerran. Poimin tatteja rouskujen joukkoon, keitin ja suolasin. Tatit menivät puuromaiseksi mössöksi rouskujen sekaan ja pois heitettiin koko annos.

        Käytän 'ryöppäystä' sienien keittämisen synonyyminä. Muinoin, kun opettelin sienien käsittelyn, rouskut oli tapana vain 'kiehauttaa' niin että vaahtoa vähän ryöpsähti. Arvaukseni on, että 'ryöpätä' -sana johtuu siitä. Nykyisin rouskutkin kehotetaan käsittelemään 5-10 minuutin keittämisellä, mutta minulle 'ryöppäys' on jäänyt selkäytimeen.

        suoraan purkista? No hyvä kun jaoit tämnän kokemuksesi, niin mun ei tarvitse kokea samaa pettymystä omien sienten kanssa, edes kokeilun vuoksi :-)


      • Reede
        uk-ko kirjoitti:

        kun unohdin rouskut kokonaan ajatuksistani. Ryöpätyt eli keitetyt sienet... on ihan eri juttu?

        Tuo saa kyllä pohtimaan omia tottumuksia. Mitä mun tateille tapahtuisi jos keittäisin ne ja löisin suolaan? Sitten liottaisin ja paistaisin pannulla muhennokseksi kuten rouskut. En ole koskaan ajatellut asiaa. Pitäisköhän tehdä yksi testierä suolatattia?

        löytyy Dalla Vallen sivuilta. Ostavat keitettyä/suolattua tattia.


      • uk-ko
        Reede kirjoitti:

        löytyy Dalla Vallen sivuilta. Ostavat keitettyä/suolattua tattia.

        hyvästä linkistä. Otin sen kirjanmerkkeihin. Tuo tulee väkisinkin nyt kokeiltavaksi.


      • reede kirjautumaton
        uk-ko kirjoitti:

        hyvästä linkistä. Otin sen kirjanmerkkeihin. Tuo tulee väkisinkin nyt kokeiltavaksi.

        Olen säilönyt itselleni keittämällä/suolaamalla tatteja lasipurkkeiin. Pienet tatit on hauskan näköisiä lasipurkissa. Käytin ne sienisalaattiin, rouskujen sekaan.


    • kluuperi

      sellasen kaupan ostoskärryn, sinne sienet, ja painepesurilla puhtaaks, jos jotain jää, voit yrittää myydä sieninä...

    • sienitumpula

      Kyll mä oon kanttarellit huuhtassu, pilkkon sanomalehdellä ja si pannus nesteet pois ja pakkaseen. Ei oo ollu vetisii. Saman oon tehny vaaleaorakkaille, joskus samaan pakettiinkin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ootko nainen noin mustis musta

      Onhan se toki imartelevaa kun olet kaunis ja kaikkea muutakin, mutta ehkä vähän kummallista, kun ei varsinaisesti olla t
      Ikävä
      91
      7495
    2. Sen kerran kun siellä käyn

      Voisit olla paikalla💚💛☘️
      Ikävä
      37
      3987
    3. Kumpa tietäisin. Miehelle.

      Vieläkö toivot jotain viestiä, vai suutuitko taas...kun...🤔
      Ikävä
      45
      3520
    4. Joel Harkimo ja Janni Hussi eroavat

      Tämä on ilon päivä 😊
      Kotimaiset julkkisjuorut
      237
      2822
    5. Kauan säkin jaksoit

      Minun perässä juosta. Kunnes pahoitit mielen. Kuinka monta anteeksipyyntöä olet vailla? 🧐
      Ikävä
      40
      2672
    6. rakastan sinua!

      Tule ja ota, kasvetaan yhdessä paremmiksi ❤️❤️❤️❤️ kaikki anteeksi ❤️❤️❤️
      Ikävä
      45
      2492
    7. Sä olet nainen kuuluisa..

      ..etkä mitenkään hyvällä tavalla.
      Suhteet
      132
      2411
    8. Miksi kaipaat

      Ja olet elämässäni vielä kaiken tämän jälkeen? Eikö kaikki ole jo selvää välillämme?
      Ikävä
      29
      2299
    9. Askanmäessä Huippu esitys

      Kävimme Ystävien kanssa Askanmäen kesäteatterissa. Kaikki tykättiin esityksestä aivan valtavasti. En varmaan koko vuonna
      Puolanka
      21
      2264
    10. Siis hetkonen

      Rakastetaankohan me kummatkin toisiamme, ja aletaan tajuamaan se pikkuhiljaa 🤯
      Ikävä
      45
      1982
    Aihe