Opiskelijan tuet

dirnt__

Olen 17-vuotias ammattikoululainen. Vanhemmat eronneet, äidilläni ei mitään tuloja toimeentulotuen lisäksi ja isän tuloja ei lasketa. Kirjoilla olen isovanhempieni luona, joten minut katsotaan itsenäisesti asuvaksi. Opintotukea saan n. 150e kuussa. Vaan siinäkö se onkin? Vai onko mahdollista jostain vaatia lisää rahaa, vanhemmilta ei penniäkään tipu ja tuolla opintotuella pitäisi kituuttaa kuukausi ja maksella koulukirjoja.

Niin, onko alaikäisen mahdollista saada jonkinmoista toimeentulotukea/muuta avustusta jostain suunnasta tälläisessa tilanteessa?

5

1190

Vastaukset

 • Kai tiesit, että on rikollista huijata yhteiskunnan tukia olemalla kirjoilla isovanhempien luona ja asumalla oikeasti äidin kanssa. Toki pahoillaan oon sun tilanteesta, mutta rikoslaissakin tollanen kantaa nimikettä petos.

  • Ilmaisin epäselvästi, mutta asun siis kyllä isovanhempieni luona.


  • dirnt___ kirjoitti:

   Ilmaisin epäselvästi, mutta asun siis kyllä isovanhempieni luona.

   Jos et itse maksaa ruokaa ym., niin 150€/kk on paljon. Itse elin opiskelu aikana (vuokran jälkeen jäi käteen) 50€/kk. Kannattaa katsella koulun ilmoitustauluja, jos jollakin opiskelijalla olisi myytävänä käytettyjä kirjoja.


 • Kun käsitin, että et kuitenkaan maksa isovanhemmillesi vuokraa?
  Tuo on ihan normaali summa, joka opiskelijalla jää käteen vuokran jälkeen. Jolloin ostetaan siitä sitten vielä ruoat, maksetaan puhelinlaskut, koulukirjat, bussikortti jnejne..
  Itseasiassa monelle ei jää tuonkaan vertaa, koska vuokra on yleensä niin paljon..
  Sitten vaihtoehdot ovat laina, työskentely ja usein nämä molemmat yhdistettynä.

  Ja ei, rahaa ei voi "vaatia" mistään..
  Rahaa saa työskentelemällä ja toimimalla yhteiskunnan jäsenenä.

 • menen opiskelemaa, toiselle paikkakunnalla jossa olen kirjoilla, äitini luokse, joka saa nyt asumistukea. viikot olisin äidin luona, viikonloput kotonani, johon minä saan asumistukea. voiko äitini menettää asumistukensa, kun siellä viikot asun.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Takaisin ylös

Luetuimmat keskustelut

 1. Koronavirus saapunut Suomeen

  Se on Lapissa tuli kiinalaisten turistien mukana. Miten käy joulupukki turismin? Onko lappi eristettävä?
  Maailman menoa
  232
  3550