suu pannaan?
Eikö nykyisin enää missään opeteta tai kerrota kuinka noutopöydässä käyttäydytään?
Häpesin taas kerran silmät päästäni kun olin työtovereitteni kanssa lounasristeilyllä. Kauniisti katettu pöytä notkui herkkuja; kalaa, lihaa, salaatteja ja lämmin ruoka. Mutta kas kummaa, mahassahan se menee sekaisin-tyyliin lastattiin kaikki samalle lautaselle ja nopeasti suuhun. Nälkä jäi ja santsaamaan. Ja tietysti samalle lautaselle. Se tuntui äklöltä.
Eikö se ole epähygieenistä kun likaisella lautasella haetaan lisää ja kompuroidaan ympäri pöytää lautanen kukkuroillaan.
Tässä ois nyt naistenlehdillä ja myös Hesarilla oivallinen valistusjutun paikka.
Eikö ymmärretä, tiedetä vai välitetä. Jos ruuasta maksetaan ja mennään juhlimaan, ei tarvitse tiskiä säästellä. Se on sitten eri juttu kotona tai intiimeissä juhlissa, mutta ravintolassa tai laivalla.
Tehkää jotain asian hyväksi.
Mitenkäs noutopöydäs
22
3718
Vastaukset
- shameikka
Noh, asiaa voi katsoa monelta kantilta. Olet tavallaan oikeassa, mutta jotkuthan ajattelevat ekologisesti ja haluavat säästää tiskiä. JOku taas haluaa säästää henkilökunnan aikaa ja toinen taas tykkää, että saa olla rauhassa sen yhden lautasensa kanssa etenkin jos istumapaikka on hankalasti sijoitettu. On tilanteita, joissa ei halua häiritä muita pöytäseurueita juoksemalla muutaman kurkunpalan takia ympäriinsä.
Ja miten ihmeessä sinä erotat lounasristeilyn seisovan pöydän samalta maistuvat sapuskat toisistaan? On ihan sama mitä tunget niissä suuhusi, koska suurin osa maistuu etikkasokerisuolamarinoiduilta pötkylöiltä. Ja jälkkäri on äkkimakea mömmölajitelma, josta korkeintaan viisivuotias tyttäreni on riemuissaan.
Toisekseen häpeäminen on oikea suomalaisten kansallislaji ja ihmettelen, miten joillakin riittää aikaa hehkutella sen parissa. Meneppä huviksesi katsomaan muun maailman menoa, niin yllätyt miten sielläkin sotketaan aivan kaikki toisiinsa.
Suomalainen noutopöytä on hirveän hankala käsite turisteille, joten jos nyt oikeasti hehkutat siitä miten ois medialla hommaa ryhtyä kasvattamaan kansaa niin kantsis varmaan ehdottaa tehtäväksi se useammilla maailman kielillä.- odottelija...
Koneessa tiskaten ei paljoa säästä, jos lautasten määrässä säästää. Samalla vedellä pestään satoja lautasia. Tarjoilijan vaivoja ei kannata säästää ystävien viihtyvyyden kustannuksella.
Jopa Viking Linen pöydissä on herkullista laadukasta ruokaa.
Noutopöytiä olen nähnyt monissa maissa. Yleisempää valitettavasti on yhden lautasen kulttuuri.
- Totta toinenkin puoli
Kyllähän se jokus äklöttää noutopöydässä kun näkee, miten ihmiset syövät. Luulisi, että ihmiset itsekin tajuavat, että mikä sopii ja mikä ei missäkin paikassa ja tilanteessa, ja ehkä tajuavatkin, mutta isossa joukossa voi olla niin monenlaisia näkemyksiä.
Mutta kun noutopöytä on meillä oikeastaan vähän niinkuin kansanhuvia, niin ei siihen pidä soveltaa kovin korkeita tai vaativia etikettisääntöjä. Joka haluaa nauttia hienosti ja aistikkaasti kulinaristisia nautintoja, valitsee tietysti jotain muuta kuin reippaan ja letkeän noutopöydän, tai katsoo muualle kun näkee jotain sellaista mitä ei halua katsella.
Olen kyllä joissakin tilanteissa itsekin noutopöydässä porukan jatkeena ottanut samalle lautaselle kalaa ja lihaa kun muutkin ovat tehneet niin. Voihan ne nostella eri puolille lautasta, säästyy jonotusaikaa, ja voi sen tehdä ihan siististikin. Paljon huonompaa käytöstä olisi arvostella toisten tapoja ruokailutilanteessa ja saada muut tuntemaan itsensä jotenkin huonommiksi. Siitähän menisi pilalle koko yhdessä olemisen ilo.- Muu maa mustikka...
Olin eilen syömässä yhdessä kohtuutasoisessa ja suositussa noutoravintolassa. Ei siis mikään ABC:n mättöpöytä, vaan kunnon ravintola, mistä saa myös listaruokaa.
Kun tästä samasta aiheesta on kirjoitettu palstalla aika hiljakkoin, olen vallan seurannut, miten ihmiset toimii ja yllätys-yllätys. Kyllä lihat ja kalat otetaan eri annoksina. Tämä paikka oli kalapainotteinen, joka tietysti selventää asiaa, ainoastaan lämpimällä puolella oli vaihtoehtoina liha ja kala.
Mutta noin periaatteessa otsikkoonkin liittyen, ei tulisi mieleenkään syödä silliä ja lihaleikkeleitä samalta lautaselta. Tai uunilohta ja broileria. Ei hemmetti. Vaikka systeemit menee sekaisin siellä jossain ruokatorven jälkeen, en halua maistella eri ääripäitä samaan aikaan. Ja jos noutopöytien systeemit on järjestetty niin tökerösti, että ne ei mahdollista ihmisille helppoa liikkumista, jotain on pielessä.
Useinhan myös kotioloissa on erilaista noutosysteemiä isommissa pirskeissä. Siinäkin voi esim. tarjoilujärjestyksellä säädellä sitä, miten jengi kerää tavaraa lautaselleen. Ei kaiken tarvitse olla esillä samaan aikaan. Ja oleellista on se, että aina on puhtaat lautaset. Kyllä, voi astianpesukoneesta käsin nähtynä kuulostaa kohtuuttomalta. Mutta itse en suostu syömään sillin jäljiltä likaiselta lautaselta yhtään mitään. - Maitre d otell
Muu maa mustikka... kirjoitti:
Olin eilen syömässä yhdessä kohtuutasoisessa ja suositussa noutoravintolassa. Ei siis mikään ABC:n mättöpöytä, vaan kunnon ravintola, mistä saa myös listaruokaa.
Kun tästä samasta aiheesta on kirjoitettu palstalla aika hiljakkoin, olen vallan seurannut, miten ihmiset toimii ja yllätys-yllätys. Kyllä lihat ja kalat otetaan eri annoksina. Tämä paikka oli kalapainotteinen, joka tietysti selventää asiaa, ainoastaan lämpimällä puolella oli vaihtoehtoina liha ja kala.
Mutta noin periaatteessa otsikkoonkin liittyen, ei tulisi mieleenkään syödä silliä ja lihaleikkeleitä samalta lautaselta. Tai uunilohta ja broileria. Ei hemmetti. Vaikka systeemit menee sekaisin siellä jossain ruokatorven jälkeen, en halua maistella eri ääripäitä samaan aikaan. Ja jos noutopöytien systeemit on järjestetty niin tökerösti, että ne ei mahdollista ihmisille helppoa liikkumista, jotain on pielessä.
Useinhan myös kotioloissa on erilaista noutosysteemiä isommissa pirskeissä. Siinäkin voi esim. tarjoilujärjestyksellä säädellä sitä, miten jengi kerää tavaraa lautaselleen. Ei kaiken tarvitse olla esillä samaan aikaan. Ja oleellista on se, että aina on puhtaat lautaset. Kyllä, voi astianpesukoneesta käsin nähtynä kuulostaa kohtuuttomalta. Mutta itse en suostu syömään sillin jäljiltä likaiselta lautaselta yhtään mitään.Koska me suomalaiset olemme juomisen suhteen ns. humalahakuisia ja sitten jossakin vaiheessa on väistämättä kurkkupaskan vuoro, eli laatta alias yrjö tulee kylään.
On hyvä muistaa muutama sääntö asioidessa noutopöydän antimien parissa.
Kannattaa aina aloittaa makeista jälkiruokavalikoimista ja mielellään valita ihan ekaksi jokin sapuska jossa on vaikkapa minttua mausteena ja ahtaa ne pohjimmaisiksi.
Sitten siirrytään kastikkeissa lilluviin ylikypsiin lihoihin ja ja viimeksi salaatteihin ja ruodottomiin kalaruokiin. Viimeiseksi etikkaiset happamat salaattikastikkeet.
Näin menetellen, kun kuitenkin liiallisen juomisen ja älyttömän mässäilyn jälkeen seuraa oksennusreaktio moisesta, on äärettömän rauhoittavaa tietää, että ruokalajit poistuvat suolistosta siinä järjestyksessä kuin olet ne sinne tunkenut ja näinollen kun ensin nautittiin se makea raikkaan mintun makuinen jälkiruoka, jää suuhun miellyttävä minttuinen maku, eikä hengityskään haise oksennukselle!
Kätevää kulinarismia, eikö totta! - Sikailijat oma lukunsa
Maitre d otell kirjoitti:
Koska me suomalaiset olemme juomisen suhteen ns. humalahakuisia ja sitten jossakin vaiheessa on väistämättä kurkkupaskan vuoro, eli laatta alias yrjö tulee kylään.
On hyvä muistaa muutama sääntö asioidessa noutopöydän antimien parissa.
Kannattaa aina aloittaa makeista jälkiruokavalikoimista ja mielellään valita ihan ekaksi jokin sapuska jossa on vaikkapa minttua mausteena ja ahtaa ne pohjimmaisiksi.
Sitten siirrytään kastikkeissa lilluviin ylikypsiin lihoihin ja ja viimeksi salaatteihin ja ruodottomiin kalaruokiin. Viimeiseksi etikkaiset happamat salaattikastikkeet.
Näin menetellen, kun kuitenkin liiallisen juomisen ja älyttömän mässäilyn jälkeen seuraa oksennusreaktio moisesta, on äärettömän rauhoittavaa tietää, että ruokalajit poistuvat suolistosta siinä järjestyksessä kuin olet ne sinne tunkenut ja näinollen kun ensin nautittiin se makea raikkaan mintun makuinen jälkiruoka, jää suuhun miellyttävä minttuinen maku, eikä hengityskään haise oksennukselle!
Kätevää kulinarismia, eikö totta!Mitäköhän tuohon nyt kauniisti sanoisi? On aina tyyppejä, joilla on tarve provoilla eri palstoilla ja tässä lienee kyse yhdestä sellaisesta tapauksesta. Valitettavasti näin.
- Maitre d otell
Sikailijat oma lukunsa kirjoitti:
Mitäköhän tuohon nyt kauniisti sanoisi? On aina tyyppejä, joilla on tarve provoilla eri palstoilla ja tässä lienee kyse yhdestä sellaisesta tapauksesta. Valitettavasti näin.
On kuitenkin totta, siitä minut on vakuuttanut parinkymmenen vuoden rupeama laivan päällä ja sen ravintolan vastaavana. Neuvoni oli tietenkin kieli poskessa kirjoitettu, mutta ikävä kyllä tuo humalahakuisuus kyllä on aivan totta. Ei ole kovin miellyttävää katsella kuinka useasti jo puolihumalainen asiakas mättää lautaselleen sillit ja melkeimpä jäätelötkin samaan aikaan. Ainakin siihen kasataan lihapullat ja katkaravut, muusit mousset. Tunti ruokailun päättymisestä siivojat saavat luututa kaiken syödyn laivan käytäviltä ja vessan lavuaareista.
Ajattelin vain että syötäessä jotain raikasta ja makeaa, se saa suun maistumaan paremmalta koska se makea ja raikas poistuisi mahalaukusta viimeisenä oksennettaessa! - "Sikailijat..."
Maitre d otell kirjoitti:
On kuitenkin totta, siitä minut on vakuuttanut parinkymmenen vuoden rupeama laivan päällä ja sen ravintolan vastaavana. Neuvoni oli tietenkin kieli poskessa kirjoitettu, mutta ikävä kyllä tuo humalahakuisuus kyllä on aivan totta. Ei ole kovin miellyttävää katsella kuinka useasti jo puolihumalainen asiakas mättää lautaselleen sillit ja melkeimpä jäätelötkin samaan aikaan. Ainakin siihen kasataan lihapullat ja katkaravut, muusit mousset. Tunti ruokailun päättymisestä siivojat saavat luututa kaiken syödyn laivan käytäviltä ja vessan lavuaareista.
Ajattelin vain että syötäessä jotain raikasta ja makeaa, se saa suun maistumaan paremmalta koska se makea ja raikas poistuisi mahalaukusta viimeisenä oksennettaessa!En tiedä, mitä reittejä olet kulkenut. Omat kokemukseni rajoittuvat näihin kahteen, siniseen ja punaiseen pääasiassa linjalla Hel-Sto-Hel. Tallinnan laivoista ei ole kokemusta. Molemmissa on syöty noutopöydästä, tilausravintoloissa, erikoisaamiaiset jne. Tietysti ihmisen muisti on lyhyt ja valikoiva, mutta ihan vakavasti mieleeni ei ole noita sikailutapauksia jäänyt. Ainoastaan yhden kerran, se tapahtui Viikkarilla, henkilökunta kävi huomauttamassa yhdelle seurueelle viinin tolkuttomasta lipittämisestä (viiniä suoraan hanasta).
Jos laivan ravintolaan pyrkii (vaikka paikkansakin lunastaneena) selkeästi ylijuopunut asiakas, eikö siihen pitäisi puuttua henkilökunnan toimesta. Minusta on varsin erikoista, että laivan ravintolatoiminnasta vastaava/vastannut ihminen raportoi tehtäväalueensa ongelmista nettipalstalla. Täysin yhtiön sisäisiä asioita, joita ei asiakkaita halventaen levitellä nettiin, vaan haetaan niille ratkaisua siellä, missä noita asioita kuuluu käsitellä. Piste! - Maitre d otell
"Sikailijat..." kirjoitti:
En tiedä, mitä reittejä olet kulkenut. Omat kokemukseni rajoittuvat näihin kahteen, siniseen ja punaiseen pääasiassa linjalla Hel-Sto-Hel. Tallinnan laivoista ei ole kokemusta. Molemmissa on syöty noutopöydästä, tilausravintoloissa, erikoisaamiaiset jne. Tietysti ihmisen muisti on lyhyt ja valikoiva, mutta ihan vakavasti mieleeni ei ole noita sikailutapauksia jäänyt. Ainoastaan yhden kerran, se tapahtui Viikkarilla, henkilökunta kävi huomauttamassa yhdelle seurueelle viinin tolkuttomasta lipittämisestä (viiniä suoraan hanasta).
Jos laivan ravintolaan pyrkii (vaikka paikkansakin lunastaneena) selkeästi ylijuopunut asiakas, eikö siihen pitäisi puuttua henkilökunnan toimesta. Minusta on varsin erikoista, että laivan ravintolatoiminnasta vastaava/vastannut ihminen raportoi tehtäväalueensa ongelmista nettipalstalla. Täysin yhtiön sisäisiä asioita, joita ei asiakkaita halventaen levitellä nettiin, vaan haetaan niille ratkaisua siellä, missä noita asioita kuuluu käsitellä. Piste!Nuorempaa polvea, päätellen kertomuksistasi. Minä muistelen Naantali Kappelskär väliä ketsupilla 60 luvun lopulta ja hieman myöhemmin Siljalla H:ki Tukholma väliä.
Oli varsin tavallista, että noutopöydän, etenkin suomalaiset asiakkaat olivat ottaneet tukevat pohjat ennen ruokasaliin tuloaan, usein varsin ikävin seurauksin.
Koska olen ollut jo noista tehtävistä pois vuosikymmenet, en näe syytä miksi en niistä voisi puhua.
Kyllä sitä sikailua vieläkin näkee, eipä silti, olen sen verran noilla ratikoilla ajellut jälkeenkinpäin.
Kenties minulla on hieman parempi vertailupohja asiaan kuin sinulla satunnaisena matkustajana. Piste - gastronooomi
Maitre d otell kirjoitti:
Koska me suomalaiset olemme juomisen suhteen ns. humalahakuisia ja sitten jossakin vaiheessa on väistämättä kurkkupaskan vuoro, eli laatta alias yrjö tulee kylään.
On hyvä muistaa muutama sääntö asioidessa noutopöydän antimien parissa.
Kannattaa aina aloittaa makeista jälkiruokavalikoimista ja mielellään valita ihan ekaksi jokin sapuska jossa on vaikkapa minttua mausteena ja ahtaa ne pohjimmaisiksi.
Sitten siirrytään kastikkeissa lilluviin ylikypsiin lihoihin ja ja viimeksi salaatteihin ja ruodottomiin kalaruokiin. Viimeiseksi etikkaiset happamat salaattikastikkeet.
Näin menetellen, kun kuitenkin liiallisen juomisen ja älyttömän mässäilyn jälkeen seuraa oksennusreaktio moisesta, on äärettömän rauhoittavaa tietää, että ruokalajit poistuvat suolistosta siinä järjestyksessä kuin olet ne sinne tunkenut ja näinollen kun ensin nautittiin se makea raikkaan mintun makuinen jälkiruoka, jää suuhun miellyttävä minttuinen maku, eikä hengityskään haise oksennukselle!
Kätevää kulinarismia, eikö totta!Kaksi kaverusta rupesivat vedonlyönnille siitä, pystyvätkö syömään kolmen ruokalajin menyyn takaperin. Sovittiin, että voittaja saa hävinneeltä kossupullon.
Aloitettiin kahvista ja konjakista, sitten jälkiruoka, pääruoka jne. Oltiin syöty jo alkupalat, kun toinen kaveruksista hävisi vedon. Hän otti ruokaryypyn ja ähkäisi. Olis tietenkin pitänyt tehdä päinvastaisessa järjestyksessä.
Aihe, josta on keskusteltu maailman sivu!
Laivayhtiöt ovat opettaneet ruokailijoita tuohon useamman lautasen käytäntöön jo kauan - oikein oppaitten kera. Lieneekö mennyt oppi perille?
Onhan se tietysti inhaa mättää kaikki eineet samalle lautaselle - tällöin on kyse lähinnä ahnehtimisesta ja tankkauksesta eikä nautinnosta. Toisaalta nykyään on noutopöydässä niin monta erilaista ruokaa, etten ainakaan minä edes pysty - enkä halua - syödä joka sorttia; noukinpahan parhaat palat pöydästä omaan tahtiini jalkoja ja aikaa säästämättä.
Onko joku miettinyt tai tutkinut, mihin tämä Scandinavian Buffet´mme oikein perustuu? Olen jostain lukenut, että historian saatossa oli taloissa tapana pitää kylmissään saapuville matkailijoille erityistä viinapöytää, josta naukkaamalla ryypyn sai veren kiertämään viluisen rekiretken jälkeen. Ja jotta matkailija ei olisi ollut hetken päästä aivan käkikännissä, katettiin pöytään myös pientä haukattavaa. Pöytä oli trahteerin nurkassa ja ruokailu tapahtui pikemminkin haukkapaloina seisten syöden kuin erityisessä pöydässä istuen. Oli syntynyt "brännvinsbord".
Majatalot laajensivat tästä tarjoiluaan ja viina jäi vähän syrjemmällä erlaisten tarjottavien ottaessa isomman roolin. Tästä tuli pohjoismainen noutopöytä - tai kuten ennen sanottiin: voileipäpöytä, "smörgåsbord".
Tapa on itse asiassa saattranut saada alkunsa tuolta itänaapurin puolelta, missä on edelleenkin ruokailun perustana voimakas zakuska-traditio - monenlaista pientä tarjottavaa vodkan kera. Maailmanhieno perinne, jossa on samanlaisia aineksia kuin omassa pohjoismaisessa tavassammekin. Kalat ovat omalla tarjottimellaan, lihat omallaan, samoin etikkasäilykkeet, silava, sipulit, rosollit jne. Ruokailuun käytetään kylläkin yleensä samaa lautasta - köyhää kansaa nuo venäläiset! Ainoa oikea ruokajuoma venäläiseen ruokaan on tietysti vodka jatkaen viinapöydän kunniakasta perinnettä.
Nyt kun laivoilla on paljon venäläisiä, on meno myös melko itäistä tässä suhteessa - en enää usko kansanvalistukseen noutopöydässä; pikkusormi pystyssä syönti ei ole - eikä mene - perille. Päinvastoin uskon siihen, että itäisemmät ruokailutavat alkavat vallata enemmän alaa. Ja siihen kuuluu pohjoismaisen, hillitymmän ruokakulttuurin sijasta laveampi - kuin Siperian taiga, venäläinen ilottelu ruoan parissa.
Kun sitä kerran on, siitä myös nautitaan - ja ihan oikein näin.- hilloviiva
Käy sääliksi työkavereitasi, jotka ovat joutuneet kestämään tuollaista nipottajaa risteilyllään. Varmaan olet istunut pöydässäkin naama norsunpimpillä ja katsellut pitkin nenänvartta työkavereiden lautasia, samalla kun olet syönyt kaikki kurkut ja tomaattilohkotkin omilta lautasiltaan. Tai ehkä olet murjottanut yksin omassa pöydässäsi kymmenine lautasinesi? Onnea vaan sullekin.
Oi niitä aikoja. Olikohan tuo 1990 (tai-91, en tarkkaan muista kumpana vuonna tuo laiva valmistui) joulukuussa kun käytiin eka kerran Silja Serenadella Tukholmassa.
Buffetiin mentäessä tarjoilija odotti pöydän päässä ruokajuomatilausta. Aina kun haki uudella lautasella
ruokaa, oli käytetty kadonnut pöydästä. Pojat eivät olleet aiemmin syöneet katkarapuja, kysyivät tarjoilijalta, jolla oli aikaa tulla pöytään opettamaan heille miten kuoria/syödä.
Tämä nyt siksi, että silloin oli henkilökuntaa palvelemassa, ei tarvinnut istua lautaspinon kanssa kuten
tänä päivänä. Nykyisin aika harvoin tulee käytyä Buffetissa vaikka samalla laivalla käydäänkin.- laivamatkaaja
ich_bin kirjoitti:
Oi niitä aikoja. Olikohan tuo 1990 (tai-91, en tarkkaan muista kumpana vuonna tuo laiva valmistui) joulukuussa kun käytiin eka kerran Silja Serenadella Tukholmassa.
Buffetiin mentäessä tarjoilija odotti pöydän päässä ruokajuomatilausta. Aina kun haki uudella lautasella
ruokaa, oli käytetty kadonnut pöydästä. Pojat eivät olleet aiemmin syöneet katkarapuja, kysyivät tarjoilijalta, jolla oli aikaa tulla pöytään opettamaan heille miten kuoria/syödä.
Tämä nyt siksi, että silloin oli henkilökuntaa palvelemassa, ei tarvinnut istua lautaspinon kanssa kuten
tänä päivänä. Nykyisin aika harvoin tulee käytyä Buffetissa vaikka samalla laivalla käydäänkin.Kannattaa käydä useammin buffetissa, jos se vaan lautasista on ollut kiinni. Me olemme käyneet säännöllisesti sekä Serenadella, että saman yhtiön Europalla. Ei ole koskaan joutunut lautaspinon kanssa pöydässä istumaan, vaikka joskus harvoin on saattanut käydä niin, etteivät ihan heti ole sitä yhtä ja ainoaa edellistä ehtineet korjaamaan pois. Mutta mitään pinoja ei ole kerinnyt kertymään.
- Schwein mann
laivamatkaaja kirjoitti:
Kannattaa käydä useammin buffetissa, jos se vaan lautasista on ollut kiinni. Me olemme käyneet säännöllisesti sekä Serenadella, että saman yhtiön Europalla. Ei ole koskaan joutunut lautaspinon kanssa pöydässä istumaan, vaikka joskus harvoin on saattanut käydä niin, etteivät ihan heti ole sitä yhtä ja ainoaa edellistä ehtineet korjaamaan pois. Mutta mitään pinoja ei ole kerinnyt kertymään.
Ma muista oikke hyvä poyta, ole paljo kala ja liha, und soossi! Ma usein Trawemunde ja sitte Finn Jett astu laiva ja halppahuva reisu. Me poruka 7 ihminen ja van uksi maksa poyta und montta plastik sakki tasku ja tautta ne poytan herkkuilla, ei kallis! Joskua tule hofmaister und kaatta soossi mun kassi un kaikki ruoka pilala, ma kusy van miksi, varum? Mita ma teke virhee?
Suomi huva maa, teila oli enen huva tarjota strasse vieresä paljo milk und butter, muta teita justo oiken paha maku. Se ole punane purki ja luke etiketi Tummeli, niht god,se huvin pahha!
Me paatti porukala, ei enaa suomiin, ei olla enaa tarjoilu strasse viresä und kaiki schaisen kalis.
Suomilaine olyt (beer) surkkea kusea, ei lainka oluta!
Abschid finland!
- jdcdjc
kyllä se noutopöytä vähän sellainen rahvaan juttu on. Hienommissa paikoissa annokset tuodaan pöytään, eikä tarvitse itse arpoa syömisjärjestystä. Toki itsekkin syön mielelläni perinteikkäästä noutopöydästä, kuten laivalla. Mutta vaikka itse syönkin alkupalat eri lautaselta, en vedä herneitä jos joku ei näin menettele. Noutopöydässähän nyt perinteisesti käy porukkaa herrasta rekkakuskiin ja erilaisten tapojen pitää sopia sinne pöytään, siinähän sen koko idean yksi viehätys onkin, muistan kun viime reissullakin heitin läppää pöydän antimista romaneiden kanssa.
- ....,,,,
Näyttäisi tuo kaiken lappaminen samalle lautaselle olla enemmänkin ruotsalaisten tapa kuin suomalaisten.
- jdcdjc
....,,,, kirjoitti:
Näyttäisi tuo kaiken lappaminen samalle lautaselle olla enemmänkin ruotsalaisten tapa kuin suomalaisten.
Tämäkin totta osittain. Mitä nyt laivalla olen sattunut samaan pöytään naapurimaan edustajien kanssa niin aika usein ovat lapanneet kaiken samalle lautaselle.
- Vanha kokki
Suomessa etenkin sota-ajan jälkeen, se katettiin yleensä kaupunkien hienoimmissa hotelleissa ja vain sunnuntaisin. Laivojen pöydät ovat nykyisin todellakin kalpea aavistus oikeasta noutopöydästa ja rahvaanomaisia tankkauspaikkoja, sillä ne ovat kaukana siitä loistosta, jota vanhoissa höyrylaivoissakin tarjottiin.
Ennen nuo pöydät olivat keittiöväen, etenkin kallojen suoranaisia mestarisnäytteitä, jopa taideteoksia.
Samoin mestarit koettivat valmistaa lämpimät ruoat kuten nykyisin a la carte annokset, esillepano vain suuremmassa mittakaavassa.
Tuollainen sunnuntainen ylitsepursuava noutopöytä oli perheen juhlaa, sillä sitä nauttimaan lähdettäessä pukeuduttiin juhlatamineisiin ja jopa lapset osasivat käyttäytyä hillitysti, sillä se oli jotenkin mykistävää, kun oli valtavat määrät mitä upeimmin esille pantuja herkkuja.
Kyllä sellainen noutopöytä kelpasi kernaasti myös ns.paremmallekin väelle.
Valitettavasti (ehkä) tuollainen on jo taakse jäänyttä, mutta sellainen henkilö, joka on nauttinut taidolla tehdysta noutopöydästä, ei hevin sitä unohda!
Tyyli muuttuu myös ruoan esillepanossa, nykyisinhän annokset rakennetaan kummallisiksi torneiksi joita tarjoilijat kuskaavat pöytiin kuin jonglöörit. Annokset ovat nälän torjumiseen surkean pieniä ja älyttömän hintaisia ja tuon annoksen kruunaa sitten pari ruohosipulin vartta ristikkäin.
Muistan erään tapauksen omalta kohdaltani. Kaupunkimme vieraina oli joku unkarilainen valtuuskunta ja he lounastivat kaupunkimme hienoimmassa ja kalleimmassa hotelliravintolassa.
Lounaan jälkeen kaupungin johtaja soitti minulle ravintolaani ja pyysi että valmistaisin heille kunnon annokset coeur d`file Provencalea, koska meillä on hitonmoinen nälkä, oli vielä sanoman peräkaneettina!
Noveau cousine on Paul Bocucen kehittelemä ja hän on edelleen kovasti pahoillaan siitä, että hänen kehittämänsä tyyli on laajalti käsitetty väärin. Ei hän tarkoittanut suinkaan, että lautaset vain tahritaan ruoka-aineksilla, kuten usein näemme. Ei annoksen välttämättä tarvitse näyttää maalaukselta, sen voi tehdä kauniiksi hieman runsaimmillakin eväillä! - 15+12
Vanha kokki kirjoitti:
Suomessa etenkin sota-ajan jälkeen, se katettiin yleensä kaupunkien hienoimmissa hotelleissa ja vain sunnuntaisin. Laivojen pöydät ovat nykyisin todellakin kalpea aavistus oikeasta noutopöydästa ja rahvaanomaisia tankkauspaikkoja, sillä ne ovat kaukana siitä loistosta, jota vanhoissa höyrylaivoissakin tarjottiin.
Ennen nuo pöydät olivat keittiöväen, etenkin kallojen suoranaisia mestarisnäytteitä, jopa taideteoksia.
Samoin mestarit koettivat valmistaa lämpimät ruoat kuten nykyisin a la carte annokset, esillepano vain suuremmassa mittakaavassa.
Tuollainen sunnuntainen ylitsepursuava noutopöytä oli perheen juhlaa, sillä sitä nauttimaan lähdettäessä pukeuduttiin juhlatamineisiin ja jopa lapset osasivat käyttäytyä hillitysti, sillä se oli jotenkin mykistävää, kun oli valtavat määrät mitä upeimmin esille pantuja herkkuja.
Kyllä sellainen noutopöytä kelpasi kernaasti myös ns.paremmallekin väelle.
Valitettavasti (ehkä) tuollainen on jo taakse jäänyttä, mutta sellainen henkilö, joka on nauttinut taidolla tehdysta noutopöydästä, ei hevin sitä unohda!
Tyyli muuttuu myös ruoan esillepanossa, nykyisinhän annokset rakennetaan kummallisiksi torneiksi joita tarjoilijat kuskaavat pöytiin kuin jonglöörit. Annokset ovat nälän torjumiseen surkean pieniä ja älyttömän hintaisia ja tuon annoksen kruunaa sitten pari ruohosipulin vartta ristikkäin.
Muistan erään tapauksen omalta kohdaltani. Kaupunkimme vieraina oli joku unkarilainen valtuuskunta ja he lounastivat kaupunkimme hienoimmassa ja kalleimmassa hotelliravintolassa.
Lounaan jälkeen kaupungin johtaja soitti minulle ravintolaani ja pyysi että valmistaisin heille kunnon annokset coeur d`file Provencalea, koska meillä on hitonmoinen nälkä, oli vielä sanoman peräkaneettina!
Noveau cousine on Paul Bocucen kehittelemä ja hän on edelleen kovasti pahoillaan siitä, että hänen kehittämänsä tyyli on laajalti käsitetty väärin. Ei hän tarkoittanut suinkaan, että lautaset vain tahritaan ruoka-aineksilla, kuten usein näemme. Ei annoksen välttämättä tarvitse näyttää maalaukselta, sen voi tehdä kauniiksi hieman runsaimmillakin eväillä!Tietenkään ala'carte annoksia ei voiteta noutopöydän antimilla - noin pääsääntöisesti. Mutta usein buffetti on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen. Mitä tulee laivoihin, Siljalla en sattuneista syistä enää suostu matkustamaan, mutta Vikingin teemaviikoilla yleensä poiketaan ja niistä on vain pelkkää hyvää sanottavaa. Erityisesti on mieleen jäänyt Välimeren viikot.
Ehkä paras noutopöytäjuttu, joka Eteläisestä Suomesta löytyy, on Krapihovin kartano Tuusulassa. Siellä on oltu sekä yksityisesti että työn puitteissa ja aina oltu yhtä tyytyväisiä. Sitten on tietysti Hirvihaaran kartano Mäntsälän kupeessa ja löytyyhän noita tietysti pitkin Suomea. Noissa on tyyli ja taito kohdallaan ja laatu ihan huippuluokkaa.
- hfghfgh
...miksi kaikissa juhlissa, häissä esim. se ruoka on aina katettu erilliselle pöydälle josta se haetaan (en tiiä onko tämä noutopoytä vai ei)??? Vaatii todellista akrobatiaa kantaa lämmin ruoka, leivät ja juomat kahella kädellä. ja sitte ihmiset hakee vielä lisää ennenku kaikki muut on ees saanee ja änkee ja etuilee. keskustelulle ei jää aikaa ku aina joku on hakemassa lisää ja vieraat ei koskaan istu samaan aikaan pöydässä. miksi juhlissa ei voi olla pöytään tarjoilua tai sitte että ne ruoat olis pöydässä valmiina oottamassa.
- ruokajuhlaa
Pitopalvelun, mitä noissa yleensä käytetään, kannalta on huomattavasti yksinkertaisempaa tehdä yksi kattaus, mistä ruuat haetaan. Noissa voisi kieltämättä joskus olla tarjottimet, joilla koko repertuaarin kantaa kerralla. Mutta oleellisinta on kuitenkin ihmisten oma käyttäytyminen ja sivistys. Ei santsata, ennen kuin kaikki ovat hakeneet sen ensimmäisen annoksensa. Pöydissä voisi olla leipää, levitteitä, salaatteja kastikkeineen ja juomia. Eli osittainen pöytiin tarjoilu myös yhtenä vaihtoehtona; tämmösen olen nähnyt ja toimi erittäin hyvin. Muistaakseni silloin tuotiin myös juustotarjottimet pöytiin. Täytekakku, se perinteinen joka paikan kammotus komeili silti buffet-pöydässä.
Minua ei niinkään häiritse se, että joudun kantamaan lautasen ja juoman tarjoilupisteestä. Pariskuntien kesken esim. voidaan sopia, että tuo sinä leivät ja juomat, haetaan sitten alkupalat/kalaruuat yhdessä tms.
Kaikkein hirveintä katsottavaa, mikä ainakin oman ruokahaluni tyrehdyttää kertalaakista on ne keskustelun alussakin mainitut liha-/kala-täytteiset kukkuraiset lautaset, joita joku kantaa pöytään. Että aivan perusasioita. Opittavaa on sekä juhlien järjestäjillä että juhlaa viettävillä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miehille kysymys
Onko näin, että jos miestä kiinnostaa tarpeeksi niin hän kyllä ottaa vaikka riskin pakeista ja osoittaa sen kiinnostukse1323827- 851895
Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap151741Haluaisin jo
Myöntää nämä tunteet sinulle face to face. En uskalla vain nolata itseäni enää. Enkä pysty elämäänkin näiden kanssa jos541402Ylen uutiset Haapaveden yt:stä.
Olipas kamalaa luettavaa kaupungin irtisanomisista. Työttömiä lisää 10 tai enempikin( Mieluskylän opettajat). Muuttavat1241294VENÄJÄ muuttanut tänään ydinasetroktiinia
Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi tiistaina päivitetyn ydinasedoktriinin, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen mu971260Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi371259- 701156
- 691033
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k102995