Sivuaineeksi matematiikka?

Utelias-90

Haen ensi vuonna Yliopistoon opiskelemaan. Pääaineeni on luultavasti filosofia. koulussa en ollut kiinnostunut matematiikasta pätkääkään. Keskiarvoni oli 7, enkä tehnyt sen eteen mitään. Nyt matematiikka on alkanut kiinnostamaan minua. Olisiko järkevää jos ottaisin sivuaineeksi matematiikan?

2

565

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • matematiikka rulettaa

      Matematiikka on yksi tärkeimpiä tieteitä (filosofian ohella), jota mielestäni kaikkien tieteilijöiden tulisi jossain määrin tuntea. Ei pelkästään luonnontieteet, vaan myös esimerkiksi useimmat yhteiskuntatieteet nojaavat matematiikkaan (tilastolliseen analyysiin). Matematiikkaa hyödyntävät myös mm. yleinen kielitiede ja psykologia.

      Filosofiassa vahva logiikan ala on käytännössä yhteistä aluetta matematiikan kanssa. Kielifilosofiassakin sovelletaan laajalti logiikkaa - oikeastaan koko analyyttisen filosofian perinteessa. Myöskään mannermaisessa sitä ei voi välttää. Logiikka liittyy ennen kaikkea kysymyksiin ajattelun rakenteesta. Tieteenfilosofiassa taas matematiikka on keskeinen malliala (deduktiivinen tiede).

      Itse olen filosofian pääaineopiskelija, jolla on matematiikka sivuaineena. Suosittelen myös tilastotiedettä/todennäköisyyslaskentaa, jonka kautta yhteiskuntatieteiden metodologia avautuu.

      Matematiikalla mallinnetaan lähes kaikkea tieteessä: esimerkiksi luontoa, aivotoimintaamme, kieltä ja ajattelua, taloutta, julkista päätöksentekoa (politiikkaa), musiikkia ja historiallista kehitystä. Useimmissa tieteissä tutkimus perustuu kokeelliseen asetelmaan (taustalla matemaattinen teoria) tai tilastolliseen analyysiin. Myös kvalitatiivisessa tutkimuksessa argumentointi ja teoriamallit ovat matemaattisia.

      Filosofiassa eräs keskeinen kysymys onkin, miksi matematiikka on näin keskeinen oppiala - ja mitä matematiikka oikeastaan on? Päänsisäinen kielemme vai lyötyykö se luonnosta?

      Suosittelen lämpimästi matematiikkaa!

    • matikisti

      Nuo ovat erittäin hyvä yhdistelmä. Eikä kannata yhtään tuijottaa sitä lukion matikan numeroa. Yliopiston matikalla ei nimittäin ole juuri mitään tekemistä lukiomatikan kanssa. Yliopistolla matikka on nimenomaan loogista päättelyä ja ajattelua, ei numeroiden pyörittelyä kuten lukiossa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      574
      3814
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3298
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2781
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2719
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2114
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2071
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1917
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1835
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1770
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1729
    Aihe