Sähkön säästämisestä

taas ajankohtaista

Moni on varmaan jo kilpailuttanut sähkönsä;meille tuli suurimpana yllätyksenä että kilpailutuksen jälkeen meille selvisi,että omasta sähköyhtiöstämme saamme edullisemmin sähköä määräaikaissopimuksilla,kuin kanta-asiakkaina!Ero siis todella huomattava.

Ja sitten ihan järjellisiä vinkkejä siihen sähkön säästämiseen:
-Jos sähkölämmitteisessä talossa on tulisija,niin sitä kannattaa lämmittää
-Ilmalämpöpumppu on parhaimmillaan tehokas lämmönlähde ja hyvin sijoitettuna tehostaa tulisijan antaman lämmön kiertoa
-Lämminvesivaraaja kuluttaa sähköä paljon,joten siihen kannattaa satsata!Jos lämminvesivaraaja on vanha,huonosti eristetty tai vuotava,se kannattaa vaihtaa välittömästi!Myös lämpimän veden kulutusta kannattaa järkeistää.Myös edullisempaa yösähköä kannattaa suosia lämminvesivaraajan lämmityksessä.
-Saunominen kuuluu meillä kulttuuriin,mutta sähkökiukaan lämmittäminen on kallista.Eli saunaa ei kannata pitää lämpimänä tuntitolkulla ilman saunojia.Perhesaunomista ja vaikka ystävien kesken sauna-iltoja kannattaa suosia,jos saunassa vaan kylliksi tilaa kimppasaunojille.Jokailtainen saunominen ei ole järkevää,eikä edes kovin keho-ystävällistä.
-Vanha liesi kannattaa vaihtaa energiapihimpään.Jos talous lämpiää maakaasulla,niin kannattaa satsata kaasulieteen,sähköuunilla!Kaasulieden käyttö on edullista,jopa nestekaasulla.Turhaa uunin käyttöä kannattaa välttää;eli jos uunin lämmittää valmispitsoja varten,kannattaa samalla sitten vaikka paistaa pannari tai sämpylät :-).Lisäksi uunista kannattaa kytkeä lämmitys pois ennen ruoan valmistumista,sillä jälkilämmölläkin ruoka valmistuu.
-Huonelämpötiloja kannattaa säätää tilan käytön mukaan;jos huone ei ole jatkuvasti käytössä,niin lämpötilaa kannattaa pudottaa reilumminkin.Eteistiloissakaan ei ole järjellistä pitää yllä 20 asteen lämpötilaa.Väliovet kannattaa tietysti sulkea tiloihin,missä on viileämpää.
-Tupalämmittimiä (sähköpattereita) ei kannata peittää verhoilla,vaikka verhot eristäisivätkin kylmää ikkunoista.Kaihtimet ikkunoiden välissä toimivat kuin ylimääräinen lasi,eli pidättävät lämpöä.
-Kodin kylmälaitteet kannattaa puhdistaa säännöllisesti pölystä.Lisäksi kylmälaitteet tarvitsevat riittävän ilmankierron,eli kalusteisiin sijoittaminen on pahimmillaan kallista.Lisäksi kylmälaitteisiin kannattaa säätää taloudellinen lämpötila.Myöskään lämmintä ruokaa ei ole hyvä laittaa jääkaappiin tai pakastimeen.Lapset kannattaa myös opettaa sulkemaan jääkaapin ja pakastimen oven huolella.
-Pyykikoneen ja kuivausrummun valinnassa kannattaa satsata taloudelliseen kokoon ja energiakitsauteen.Lisäksi ko. koneiden sijoittamisen suhteen kannattaa huomioida myös lämpiäminen;eli tarvitsevat hyvän ilmankierron kuten kylmälaitteetkin.Pyykkikonetta ja kuivausrumpua kannattaa käyttää myös yösähköllä,mikäli mahdollista.Turhaa pyykkiä,sekä vajaita koneellisia kannattaa välttää,samoin turhan korkeita lämpötiloja.Kuivausrumpu on hieno keksintö,mutta kuluttaa paljon sähköä.Mikäli mahdollista,kannattaa pyykkiä myös narukuivattaa (ainakin kesäisin ulkona).Kuivausohjelman valinnalla voi myös vaikuttaa sähkönkulutukseen,eli pyykkiä ei juurikaan kannata rummuttaa ehdottoman kuivaksi,sillä myös säästyy turhalta silittämiseltä.Lisäksi monet vaatteet kuivuvat sileiksi vaatepuulla.
-Laitteiden valmiustiloista on ollut paljon porua;eli kannattaa aina sulkea laite ennemmin kuin jättää valmiustilaan.Varsinkin jos laite on harvakseltaan käytössä.
-Valaistuksessa kannattaa suosia energiapihejä ratkaisuja,eli ledejä ja energiasäästölamppuja.Mitä suuremmalla käytöllä tila on,sitä energiapihimpi ratkaisu on parempi.Jos pitää hehkulampun tunnelmallisesta valosta,niin voi tunnelmoida vaikka kynttilänvalossa joskus ;-D.

Rakentaessa ja/tai remontoidessa kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon alati nouseva sähkön hinta.Eli suunnitteluvaihe on ratkaiseva sähkön kulutuksen suhteen.Myös omien tottumusten muuttamisella voi saada helposti suuriakin säästöjä aikaiseksi.
-

1

466

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aloittaja

      moni asia:
      -Sähkölämmitteisen talon eristys ja tuulensuojaus on oleellisessa asemassa lämmönhukan minimoimisessa.Eli yläpohjan eristevahvuus on rakaiseva,kuten seinien tuulensuojaus (varsinkin rannikolla).Se on tärkeä aspekti esim harkittaessa vanhan talon ostoa.Pätee tietysti myös yleisesti lämmityskuluja säästäessä.
      -Lämmityskuluissa säästää myös tietysti sulkemalla ikkunat ja ovet :-).

      Itseäni kiinnostaa aihe,joten kaikki tolkulliset vinkit otan mieluusti vastaan!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      91
      6390
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2614
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      32
      2170
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1847
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1651
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1437
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1357
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1233
    Aihe