härkäpavun sadonkorjuu

koska?

mistä tietää, koska härkäpavun paloissa pavut ovat valmiita korjattavaksi ja kuivattavaksi? osa paloista on mennyt ruskean pilkullisiksi ja sitten pari kokonaista kasvia penkin reunasta ihan mustiksi vartta myöten. onko niihin mustiin iskenyt joku tauti vai ovatko ne juuri niitä valmiita? pakko kysellä täällä kun missään puutarhakirjoissa ei kerrota tarkkaan. kehutaan vain miten kestävä ja helppo kasvi on. mitä iloa siitä tiedosta on kenellekään kun ei tiedä mitä niille helpoille ja kestäville kasveille syksyllä tehdään:) jostakin vanhasta opuksesta löysin tiedon, että ovat ennen korjanneet härkäpavut varsineen ja ripustaneet puskat pirtin kattoon roikkumaan. riittääkö jos otan vain palot vaikka sanomalehden päälle kuivumaan? olisi tarkoitus saada ensi kesänä omat pavut maahan... kiitos kaikista neuvoista - myös mahdollisista resepteistä!

5

3957

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • käytetään syötäväksi yleensä nuoret tuleetumattomat siemenet, ja ihan nuoret palot. Mutta jos on tarkoitus, että otat niitä kuivaman ja siemeneksi, niin ota heti vaan. Irroita pavut paloista, ja jos niissä on pieniä ja vielä pehmeitä, erittele ne syötäväksi. Isot pilkukkaat siemenet voit kuivattaa vaikka tarjottimella kuivaksi. ja säilyttää paperipusseissa.
      Tuoreista härkäpavuista voit valmistaa yksinkertaisen ja helpon ruuan näin.
      Tee tavallinen valkokastike, silppua siihen runsaasti persiljaa . Keitä pavut kypsiksi, ja lisää ne vielä kastikkeeseen. Tarjotaan kuumana krillatun, tai paistetun makkaran kanssa. Tai pelkkä ruisleipäkin riittää kyytipojaksi.
      Ja tärkeä juttu, elä heitä härkäpavun juurakoita pois. Leikkaa kasvi irti, jätä juuri maahan, tai sitten revi kokonaan pois, ja laita se kompostikasaan . Juurakko on hyvä typenlähde kaikille kasveille uutena kasvukautena, se kannattaa hyödyntää!
      Hyvää jatkoa sinulle!

      • Jos sinulla on papuja enemmänkin. Niin voit hyvin pakastaakin niitä. Laita kattilaan, kiehauta nelisen minuuttia, huuhdo kylmäällä vedellä, valuta, ja pakasta. Voi käyttää talvella keittoihin, paistoksiin ym.


      • osaamaton viljelijä
        marja-liisa41 kirjoitti:

        Jos sinulla on papuja enemmänkin. Niin voit hyvin pakastaakin niitä. Laita kattilaan, kiehauta nelisen minuuttia, huuhdo kylmäällä vedellä, valuta, ja pakasta. Voi käyttää talvella keittoihin, paistoksiin ym.

        Onko vielä mahdollista, istutin pavut liian myöhään ja ovat vielä täydessä kasvussa. Onko kokemusta palkojen pakastamisesta, minkä kokoisia voi syödä kokonaisina ja miten ryöpätään ennen pakastusta (olen kuullut ryöppäämisestä mutta mitä se on??)?


      • pappuu
        osaamaton viljelijä kirjoitti:

        Onko vielä mahdollista, istutin pavut liian myöhään ja ovat vielä täydessä kasvussa. Onko kokemusta palkojen pakastamisesta, minkä kokoisia voi syödä kokonaisina ja miten ryöpätään ennen pakastusta (olen kuullut ryöppäämisestä mutta mitä se on??)?

        Ryöppäämällä eli kiehauttamalla pavut (kuivista liotetut esim.) ennen varsinaista kypsentämistä - yleensä keittämistä - poistetaan pavuista ne niiden omat suoja-aineet, jotka aiheuttavat vatsankivitystä.


    • Papua

      Palot irti ja sanomalehdelle kuivimaan on ihan hyvä ainakin jos papuja on vähän.
      Jos olisi paljon, niin sitten jo varsineen pitäisi laiketa ja sitoa lyhteiksi ja kuivattaa niitä joko ulkosalla tai sisätilassa. Sitten enpitäisi puida, puhdistaa ja kuivattaa vielä kertaalleen.
      Papuja voi käyttää jauhelihan asemasta tai lisäksi esim. kastikkeissa tai muissa käristetyissä ruuissa. Jotkut ruokien muut ainesosat tosin joskus kovettavat pavut, jos nre lisätään liian aikaisin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      134
      5385
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3337
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1867
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1840
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1685
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      12
      1443
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1317
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      20
      1288
    Aihe