Lintukirppuja vai luteita?

kutinaa...

Heräsin eilen kädet täynnä paukamia, joita kuvitti voimakkaasti. Päivän mittaan niitä löytyi lisää. Kortisonivoide rauhoitti vähän, mutta yöllä heräsin raivoisaan kutinaan eikä nukkumisesta tullut mitään. Epäilen lintukirppua, mutta pelkään luteita... Onko lintukirppu vielä mahdollinen näin syksyllä?

Mulla nuo puremat ei ole rivissä, mutta ryppäissä kyllä. Ja niitä on PALJON: oikeassa kädessä puremia on varmaan 50, vasemmassa kädessä noin 15, vatsassa 6, molemmissa nilkoissa ja jalkaterissä yhteensä noin 20. Määrä tuntuu mielettömältä lintukirpun tekosiksi, kun keskustelupalstoja kahlatessa tuntuu monet sanovan, että "muutamia puremia yhdessä ryppäässä" - ei useita kymmeniä. Lisäksi tuntuu, että niitä paukamia nousee raamisen myötä lisää päivän mittaan... tietenkin pitää yrittää olla raapimatta, mut välillä ei onnistu. En enää tänä aamuna tiennyt onko kaikki paukamat olleet jo eilen, vai oliko niitä tullut lisää. Ei kuitenkaan ollut ainakaan selkeästi "uusia" purema-alueita.

Kuulostaako kenelläkään tutulta?

Ja sitten: jos tän lukee joku jolla on lintukirppu(ja) kulkeutunut sänkyyn, niin miten pääsit siitä eroon? Riittääkö petivaatteiden pesu? Entä mitä petauspatjalle voi tehdä, saunaan? Kuinka kauan ne pysyy elossa sisätiloissa?

Lisäksi meillä on koiria. Ne ei kylläkään pääse sänkyyn, mutta niiden mukana lintukirppu mahdollisesti on kulkeutunut asuntoon sisälle. Pitäisikö niille antaa vielä jokin kuuri kirppuja vastaan, ettei ne varmasti kanna enempää yllätyksiä sisälle? Vaikka kyllähän kirppu/kirput on voineet tulla minunkin mukana ulkoa sisälle.

Kiitos asiallisista vastauksista jo etukäteen!

8

13744

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mariiahi

      "Hoitona käytetään antihistamiineja ja kortikoidivalmisteita, mutta vaiva paranee hoitamattakin, jos jaksaa kutinaltaan odotella. "

      Tuollaiset ohjeet oli ihotauti.net sivuilla.

      kerran itse syyhypunkin sairastaneena olen tulossa hulluksi näiden paukamien ja kutinan kanssa. Siltikään kutina ei läheskään kuten syyhyssä, eikä siihen liittyviä onkaloita löydy.

      Patteja ja paukamia on pääasiassa pohkeissa ja toisessa kyljessä, useampi "puremajälki" vierekkäin ja kutiaa niin perkeleesti. toisen jalan olen jo raapinut niin verille, että rupia on rupien viereen.. tosi kaunista.

      Olen ottanu päivittäin antihistaaminia (kestine) ja se kummasti helpottaa oireita. Koiranki olen pessy jo pari kertaa, vaikkei se sängyssä liiemmin viihdykään. Kortisonivoiteella hoidellu, vaikka tavallinenkin kosteusvoide auttaa tuohon kutinaan. Petivaatteet on vaihdettu ja pesty jo useamman kerran, täkit, tyynyt ja petarin käytin saunassa pari tuntia reilu 60-astetta. Ja patjat imuroin.. jos ei näillä ala häipyä, niin sit pakko hysteerisenä ostaa sitä NIX-voidetta ja hoitaa mahd. syyhykin pois :D

      Luteita minäkin ensimmäisenä pelkäsin, kun jossain lehdessä oli juttua, että ovat yleistyneet suomessa. Eipä oo lutikan kakkaa missään näkynyt ja yleisellä siisteydellä ja hygienian hoidollahan se sekin häviää..

      Taidan silti vielä varmuudeksi ostaa huomenna RAID-pullon ja suihkuttaa sängyn! Hyi olkoon... kaikkea sitä pitää kestää! Toivottavasti saat apua kutinaan..

    • Raumatar

      järkyä viäl nykyaikan kaikenlaissi kirppui ja meikäläinen viäl ötökkä kammone

    • kutku

      Kun olin pieni, kerran ulkona (keskellä talvea) alkoi yhtäkkiä kutittaa jokapuolelta, ja ilmeisesti lintukirppu oli purrut koko selkäni ja mahani paukamille. No ne hävi syhdessä yössä mutta voi hirvee mikä kutina. ja voi siis tapahtua talvella.

      • kutikuti

        lintkirput täälläkin ovat useampana vuoena kutitelleet. antihistamiinilla pärjännyt edelliseen kertaan asti, silloin jouduin turvaantumaan jo suunkautta otettaviin kortisoneihin


      • Epätoivoinen
        kutikuti kirjoitti:

        lintkirput täälläkin ovat useampana vuoena kutitelleet. antihistamiinilla pärjännyt edelliseen kertaan asti, silloin jouduin turvaantumaan jo suunkautta otettaviin kortisoneihin

        Mistä tietää että ne on juuri lintukirppuja? Meillä samat oireet ja kaikki mahdollinen siivous ja myrkytkin tehty, mutta..... Meillä ainakaan ei niitä edes näy, mutta joka aamu joku on käynyt pureksimassa, yäk. Mitä vielä voisi tehdä?


      • Jeps3
        Epätoivoinen kirjoitti:

        Mistä tietää että ne on juuri lintukirppuja? Meillä samat oireet ja kaikki mahdollinen siivous ja myrkytkin tehty, mutta..... Meillä ainakaan ei niitä edes näy, mutta joka aamu joku on käynyt pureksimassa, yäk. Mitä vielä voisi tehdä?

        Käsittääkseni lintukirput eivät viihdy pidempään sen enempää ihmisten kuin koirienkaan riesana. Joten jos pidemmän aikavälin aikana syntyy vain uusia puremajälkiä, eikä kotona tai kodin lähistöllä esiinny mitään selkää tartuntalähdettä, josta voisi saada aina uudestaan lintukirpuista tartunnan, niin epäilisin jotain muuta kuin lintukirppua.

        Paras on tietenkin, jos onnistuu pyydystämään näitä elukoita tutkittavaksi. Esimerkiksi kakspipuoleisesta teipistä tms tahmeasta voisi yrittää esimerkiksi sängyn jalkoihin yms levittää ansoja eläimille.


    • kirppujat

      lintukirppuja on nytkin.. tuttuni juuri paranee siitä.. hän oli marjoja poimimassa metsässä ja poimi kannon juurella ..jossa lintupesä.. siitä hyökkäsi kirppuparvet kasvoihin ..niin kamalaa kasvojen muutosta en ole tavannut.. kaameeta katsottavaa kertakaikkiaan.. hän kehoittikin varomaan tälläsiä paikkoja ja etenkin lintupönttöjen puhdistusta.. sieltä tarttuu.. se on hirvittävä kauhea juttu..hän sai mm kortisonia.. mutta silmät muurautui umpeen ja kasvot kaikki vesikelloilla kaikkineen.. ja rinnassa kivut myös..

    • lilli6

      Linnunpöntön puhdistamisen jälkeen alkoi ihoa kutia ja polttaa, varsinkin kulmakarvoissa, korvissa jne. missä ihokarvoja. Ei ole paukamia eikä iholla näy mitään poikkeavaa. Mitä tämä voi olla, jotain näkymättömiä ötököitä ehkä. Millä kutinan saisi pois?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      284
      2988
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      215
      1900
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1572
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      2
      1360
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      78
      1231
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      263
      1172
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1052
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1021
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      971
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      143
      831
    Aihe