Edullinen juotin(asema?)

nimimerkki2

Pitäisi löytää mielellään tehokas, mutta edullinen termostaattiohjattu juotin. Ehkä jopa säädettävä. Käyttöä olisi ainoastaan luokkaa kerran kuussa keskimäärin, mutta silloin kun sitä tarvitsee niin silloin olisi kiva olla kunnollinen kolvi. Nykyinen 25 W kynämallinen Antex ei jaksa poistaa tinaa juotossukalla :(

Ehdotuksia?

Wellerit ja Antexit tuntuu olevan käytettyinäkin vähän liian kalliita.

24

4001

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Esi Merkki
      • Mää Tiädän

        termostaattijuotin telineellä on hyvä peli. Monta vuotta kolvattu muutaman kerran päivässä ja aina vaan pelaa. Samoin parilla tutulla.


      • nimimerkki2

        Tästä löytyy ihan samannäköinen malli nimellä HQ-SOLDER/30. Huuto.netissä joku heebo myy uusina noita kuuteen kymppiin. Tulis mukana useita kärkiäkin...


    • nimimerkki2

      Saksan Ebayssä myydään uutena ERSA RDS-80 kolveja hintaan 140 € posteineen.

      Tuo lienee jo vähän turhaa hifistelyä? Vai onko tuo sitten jotenkin ylivoimaisen erinomainen kolvi? Näyttäisi kyllä aika näppärältä ja käteen sopivalta...

    • asdf3

      Mulla oli tollainen Bilteman analoginen, todella hyvin toimi, niillä on nyt uusi digitaalinenkin siellä,

      eli sen saat halvalla, tai sitten joku oiken Metin asema missä on IR-sensorit kärkeen

      Bilteman tuo oli yllättävän hyvä tuo analoginen. jos et Mettiä ota.

    • asdf3

      minä ottaisin biltemalta kyllä...

      jos ei ole rahaa metttiin..

      • nimimerkki2

        Nyt jotenkin olisin kallistumassa tuohon huuto.netin kamppeeseen:
        http://www.huuto.net/fi/showitem.php3?itemid=115652838

        Ei tulis postikuluja kun asun TREellä ja netistä katsoin että tuohon löytyy erilaisia kärkiäkin aika paljon.

        Rahavarat ei oo se määräävä tässä kolvin valinnassa vaan lähinnä se että missä laitteessa tällainen satunnainen kolvaaja saisi parhaan vastineen rahalle. Tuo aiemmin esittämäni Ersa on jo ehdottomasti siellä kipurajan ylärajassa. Jos se olisi sellainen ettei 30 vuotiaan tarvi loppuelämänsä aikana ostaa uutta niin sitten se voisi olla hyvä ostos. Mutta jos huomaan että neljän kympin laitteeseen ei sitten myöhemmin saa jotain tarvitsemaani kärkeä tai varaosia laitteen rikkouduttua niin se harmittaa. Tällä käytöllä se tuskin kulumalla hajoaa...

        Entäpä mitä olette mieltä riittääkö 50 W vai kannattaako maksaa enemmän 80 W laitteesta?

        Mulla on jossain kaapissa sellanen marketin (Lidl?) halpis pistooli joka antaa muistaakseni 150 W ja sillä kolvaan autossa paksummat johdot ja kotona kaiutinjohdot.

        Laite siis saisi, jos mahdollista, olla sellainen joka sopisi kärkeä vaihtamalla satunnaisiin pintaliitoskomponentteihin ja johonkin 2,5 neliömillin johtojen juottamiseen piirilevylle. Vaikka epäilen että sitten pitäisi olla jo useampi kolvi :)


    • Wellermies

      Et kertonut, mistä kaikkialta olet jo etsinyt itse, ja miksi kyseiset mallit, mihin törmäsit, eivät kelvanneet?
      Tämä oli kohtelias vaihtoehtoilmaisu "KVG":lle.

      • nimimerkki2

        Hain Ebaystä, Huuto.netistä ja keskustelupalstoilta. Sitten tietty ainakin Antexin, Wellerin ja Ersan sivuilta.

        On liian aikaista sanoa ettei joku malli kelpaa koska tämä on vielä vaiheessa. Juurikin siksi olisin kiinnostunut kuulemaan ehdotuksia.


    • eikunjoo2
    • Elämä on säätämistä
      • nimimerkki2

        Tuollainen mulla jo onkin...

        Pintaliitososille aavistuksen kömpelö :)


    • w.eller

      Lidlin kolvi on edullisempi hankkia, kun Wellerin nelikymppisen vaihtokärki lisäksi tuo Lidlin juotosasema toimii mainiosti, joten ehdotan Lidlin juotosasemaa, jos nyt onnistut jostain löytämään. Näkyvät menevän nopeasti kaupaksi👍

    • kolvista_tehoja

      Ittellä ollut aikanaan kanssa Antex, olikohan 30W. En ymmärrä, miksi on pitänyt pienentää kolvin tehoja samalla kun vaihdettu lyijyttömään juottamiseen. Jossain näin myynnissä jopa 15W antexia, mikä on kyllä aivan liian vähän. Mutta joo. Itse etsisin kolvin käyttöön kärkien perusteella. Omassa Antex:ssa on kyllä hyvä pinnoite - kestänyt yli 20 vuotta yhdellä kärjellä, kun jättänyt metalliset puhdistimet käyttämättä ja pelkällä sienellä putsannut, mutta lämmitystehoa tarvittaisiin hiukan lisää. Riippuu paljolti harrastajasta, mikä on hyvä kolvi. Jos tinanimusukka ei toimi, niin sitten voi siihen tarkoitukseen hommata 60..80W kolvin. Samalla saa irrotettua isommat juotokset piirilevyltä. Kärjellä ei tuossa käytössä ole niin väliä, vaikka laittaisi suoraan oikean paksusta kuparilankaa ja vetäisi viilalla kärjen uudestaan puhtaaksi joka kerta.
      Ai niin. Kolvin tehoa saa nostettua käämimällä siihen esim. 1:1.05 erotusmuuntajan nostamaan hiukan jännitettä. Samalla kyllä käyttöikä voi lyhetä, jos nostaa liikaa, mutta tuo voi olla riittävä. Antex on kuitenkin britti-merkki ja siellä on hiukan korkeampi verkkojännite, joten kolvit voi täällä käydä vähän viileämpinä, kuin mitä pitäisi. Oisko tuossa se syy myös sille nykyiselle 25W leimalle?
      Tyristorista saa rakennettua säädettävän tehon rajoituksen kolville. Ei se ehkä ole ihan niin hyvä kuin kärkitermostaatti, mutta helpottaa kyllä joitakin tinauksia. Ja voihan sitä ostaa pelkän 48W/24V kahvan ja rakentaa ohjausosan sille itse.

      • totuuskinesiin

        Kenen kolvinkärki kestää 20 vuotta? Et ilmeisesti ole sitä siis käyttänyt. Kärkiä menee kourallinen vuosittain.


      • Haminaattori
        totuuskinesiin kirjoitti:

        Kenen kolvinkärki kestää 20 vuotta? Et ilmeisesti ole sitä siis käyttänyt. Kärkiä menee kourallinen vuosittain.

        Kyllä ne kärjet yllättävän paljon kestää. Juotin lämpimänä sen 40h viikossa ja juottamista useta tunteja päivässä kärki keski melkein vuoden. Tavallisesti tuho tuli kun tökkäs kärjellä muoviin. Tämä siis aikana kun käytössä oli lyijylliset tinat.

        Lyijytömällä kärjet ovat kovemmalla ja ne vaativat enemmän huolenpitoa. Puhdistus sienenä olenkin käyttänyt kuivasientä (kultaiset kiharat) kun näyttää olevan toimivampi ja kärkeä säästävä.


      • kulumisesta
        Haminaattori kirjoitti:

        Kyllä ne kärjet yllättävän paljon kestää. Juotin lämpimänä sen 40h viikossa ja juottamista useta tunteja päivässä kärki keski melkein vuoden. Tavallisesti tuho tuli kun tökkäs kärjellä muoviin. Tämä siis aikana kun käytössä oli lyijylliset tinat.

        Lyijytömällä kärjet ovat kovemmalla ja ne vaativat enemmän huolenpitoa. Puhdistus sienenä olenkin käyttänyt kuivasientä (kultaiset kiharat) kun näyttää olevan toimivampi ja kärkeä säästävä.

        Näin kyllä, mutta työkseen teollisuudessa kokoonpanon yhteydessä juottavilla juotin on paitsi lämpimänä myös jatkuvan mekaanisen rasituksen kohteena sen 40h viikossa. Protoillessa ja korjattaessa juotin on toki kuumana pitkiä aikoja mutta ongelmat liittyvät enemmänkin hapettumiseen kuin mekaaniseen kulumiseen jos ei yritä kärjellä vääntää irti johtoja tai komponentteja.

        Paljon riippuu myös siitä mitä juotetaan.


    • idea_muista_turvallisuus

      Youtubessa (tai muussa vastaavassa videopalvelussa) on jopa tee-se-itse -ohje termostaattiohjatun juottimen rakentamiseen.

      MUTTA:

      Itse en alkaisi laittaa omatekoiseen 230 V AC -jännitettä. Mitä tapahtuu, jos ahtaassa tilassa vaihejännite pääsee ottamaan juottimen metallirunkoon kiinni?

      Jos juotin on asianmukaisesti maadoitettu, palaa sulaketaulusta sulake.
      Jos on kytketty maadoittamattomaan pistorasiaan, tai jos juottimen maadoitusjohdin on katkennut/irronnut, tai jos "maadoitettu" pistorasia ei olekaan oikeasti maadoitettu, vaan pistorasian maadoitusjohdin on katkennut/irronnut, seuraa (mahdollisesti tappava) sähköisku !

      Mutta on noita perusjuottimia (jota ko. videolla modataan) olemassa myös 24V vastuksella 230V vastuksen sijasta, ja jos rakentaisin itse, käyttäisin tuollaista 24V vastusta ihan sähköturvallisuussyistä.

      24V vastuksella oleva juotin olisi hyvä lähtökohta juottimen rakentamiseen/modaamiseen, mutta silloin tarvitset 24V virtalähteen sille.

      Tuossa modausvideossa siis lisättiin juottimeen termostaatin anturi, ja korvattiin liitosjohto 4 -napaisella, jossa 2 johdinta = 230V (tai 115V, jos oli jenkkivideo), ja ne toiset 2 = termostaatin anturi. Maadoitusjohdinta ei ollut, ja itse pitäisin verkkojännitteen käyttöä, omatekoista liitosta ohuen metalliputken (siis sen kolvin rungon) sisällä, ja maadoituksen puutetta vakavana sähköturvallisuusriskinä!

      Siksi noihin omiin rakenteluihin 24V DC on turvallisempi vaihtoehto, ja 24 V DC juotoskolvin vastuksiakin on kyllä saatavilla.

      • Haminaattori

        Asiallinen juotin ei olekkaan niin yksikertainen asia kuin ensi olettamalla luulisi. Vaikka juotettavat ovatkin virrattomia tuhoja saadaan aikaan käytetyillä työkaluilla. Jotkut komponentit ovat todella herkkiä eikä ilman asiallisia suojauksia niitä saada ehjänä paikalleen.

        Juotin on syytä olla pienjänniteversio. Silloin voidaan vaiheesta erotus hoitaa asiallisella virtalähteellä. Se "maadoitus" tehdäänkin sitten vastuksen kanssa jolloin jännitteiden purku tapahtuu hallitusti. Monet komponentit kestävät mahdottomilta tuntuvia tapahtumia kun ne ovat kiinni kytkennässä. Sitten vapaaksi irroitettu hilaa hipaisee sormella ilman ranneketta ja siihen komponetti kärähti. Tieto herkkyydestä tuli jälikäteen joten hiukan harmitti. Kaikki komponentit eivät tietenkään ole noin herkkiä siksi tervettä maalaisjärkeä saa käyttää.

        Toimivia "termostaattijuottimia" saa kiinasta edullisesti. Rakenteeseen kannattaa tutustua ja jos taidot ei riitä asiallisuuden selvittämiseen suosittelen silloin sijoittamaan tunnettuihin merkkeihin ja malleihin. Parisataa euro juottimeen tuntuu paljolta, mutta kyse on työkalusta. Juotos on kuitenkin liitos ja se saa olla yhtä luotettava oli se sitten harraste tai ammattilaitteessa.


    • Anonyymi

      Ostin Lidl:n "juottoaseman" muutama päivä sitten. Vieläköhän niitä jostain saisi? Hintaa vajaa 10€, teho on 48W ja lämpötilan säätö 100 - 500 astetta. Laitteessa on 3 vuoden takuu, joten kannattaa skannata ostoskuitti ja säilyttää skannattu pdf (tai puhelimella valokuva kuitista) tietokoneella.

      Noin viikko sitten olivat loppu jossain Lidl:ssä (pikkukaupunki) ja kävin toisen paikkakunnan Lidl:ssä 25 km päässä. Siellä niitä oli runsaasti.
      Se on siinä ja siinä, saisiko niitä enää. uudet kovat tavarat tulevat joka viikko myyntiin.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      89
      4174
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      4062
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      609
      3884
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      19
      2697
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      78
      2465
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      340
      2064
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      127
      2062
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      190
      1930
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1599
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1422
    Aihe