James Ellroy: Levoton veri

Käynti kirjakaupassa toi eteen iloisen yllätyksen, joka oli ihan pakko poimia mukaan. James Ellroyn Amerikan alamaailma-trilogian päätösosa oli lopultakin julkaistu. Oikeastaan jo romaanista Hollywood-Suuri tyhjyys alkunsa saanut kokonaisuus kohtaa nyt viimeisen säkeensä.

Aloitin lukemisen saman tien ja kyllä, alku on lupaava. Samaa ruudinkuivaa pelkistettyä ja terävää metallisen (veren?) makuista kerrontaa kuin ennenkin. Fiktio ja todellisuus sekoittuvat mieltä kutkuttavalla tavalla. Ellroy viiltää jälleen auki Amerikan lähimenneisyyden haavat ja traumat. On vuosi 1968. JFK, RFK ja pastori King on salamurhattu. Vietnamissa soditaan. Kansalaisoikeusliike on voimissaan, mustien militanttiliikkeet virittämässä sotaa yhteiskuntaa vastaan ja ikääntynyt J. Edgar Hoover näkee vasemmistolaisia kaikkialla. Mafia, kierot poliitikot ja mädät poliisit pyrkivät kaikin keinoin pitämään kiinni vallastaan maailman muuttuessa ympärillä.

4

835

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Salat julki

      Suomi on ollut KGB:n huippuvakoilijoiden läpikulkumaa. Lukekaa, miten kaksi ehkä tunnetuinta venäläistä huippuvakoilijaa loikkasi Suomen kautta länteen. Uudessa Alibissa oli mielenkiintoinen juttu, joka kannattaa lukea. Suomessa siitä ei aikoinaan kerrottu mitään. Kaikki salattiin.

      • Itselläni on juuri nyt luvun alla supo-historiikki Ratakatu 12. Suomi oli sodan jälkeisinä vuosikymmeninä poliittisesti hyvin arassa asemassa Neuvostoliiton ja lännen välissä... Ei siinä auttanut paljoa leukoja repiä, itänaapuri kun olisi voinut keksiä syyn uusiin mainilan laukauksiin.

        Tuo historiikki osoittaa, että Suomen viranomaisilla oli kaikessa salassa loppujen lopuksi hyvin tiiviit suhteet läntisiin tiedusteluvirastoihin.


    • ward_Littell

      Itselläni on "työn alla" Verirahat jo toista kertaa, oli vaan kertakaikkiaan pakko lukea, niinkuinmyös Amerikan tabloidi (sekin toista kertaa). Pakko kerrata asiat ennenkuin syventyy "Levoton veri" teokseen.
      Odottelee kirjahyllyssä korkkaamattomana. Kyyti on kyllä kylmää Ellroyn kirjoissa ja historia ja fiktio sekoittuu uskomattoman nerokkaasti.

      " .. me laajennetaan, me säädetään, me eskaloidaan..."

      • segrob

        Olen ollut Ellroyn superfani reilun kymmenisen vuotta, ja lukenut about suomennetun tuotannon (en jaksanut Requiemiä ja Muistoja pimeästä on kesken). LA-kvartetti on briljanttia tavaraa, samoin USA alamaailma -trilogian Amerikan tabloidi ja Verirahat. Mutta, mutta. Jotenkin kvartetissa ja alkutrilogiassa loisteliaasti toiminut juonen kompleksisuus ja toden ja fiktion ristisiitos ei enää toiminut viimeisessä osassa. Alku lähti muikeasti liikkeelle, mutta sähkösanomakielen äärimmäinen niukkuus yhdistettynä tarinan sivumääräiseen laajuuteen ja monimutkaiseen juoneen ( muutamiin epäuskottaviin juonenkuljetusratkaisuihin, mitä harvoin tapaa Ellroylla) teki lukemisesta suorittamista, mihin en ole Ellroyn myöhäistuotannossa aiemmin törmännyt. Sääli, pitänee joskus myöhemmin yrittää lukea kaikki osat putkeen ja katsoa auttaisiko se asiaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      198
      4666
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      274
      2750
    3. 134
      1707
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1401
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      203
      1357
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1156
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1124
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1077
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1057
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1051
    Aihe