Toimiva talomalli?

Tö Män

Omaa taloa mietiskelen. Onhan noita kaikenlaisia markkinoilla, mutta kun on jotenkin hankala luottaa myyjiin - puhumattakaan ahneista kiinteistövälittäjärosvoista! Siksipä mietin, että mitä jos ottaisi urakakseen rakentaa ihan oman pikkutalon itselle.

Olen viiskymppinen harrastava yksinasuja. Haen toimivaa talomallia itselle. OH K KH/KHH Saunan lisäksi MH VH ja sitten MH vieraskäyttöön ja yksi MH työhuoneeksi. Autokatos ja jonkinlainen ulkovarasto, jossa voi nikkaroida kiitos mielellään. Neliöitä ei tarvitse olla kovastikaan, kunhan asiat toimii.

Osaatteko kertoa sopivista neliömääristä ja/tai talomalleista ilman, että mennään sopivuuteen tontille, jota ei vielä ole? Mitähän tuollaisen pykääminen maksaa? Entä jos se olisi passiivitalo, niin olisiko se kuinka paljon kalliimpi?

Omat kokemukset olisivat varmaan kaikein hyödyllisimpiä.

4

909

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Konkarilta

      Ensimmäinen nyrkkisääntö on, että suorakaiteen tai neliön muotoinen talo on edullisin. Jokainen käkäys ja erkkeri maksaa rungossa jopa puolet siitä mitä muu talo yhteensä. Pienellä budjetilla jos toimit, niin tee suoraseinäinen pohja, johon saat elävyyttä kuisteilla, kauniilla ovilla ja ikkunoilla.

      Toinen nyrkkisääntö on, että mitä vähemmän neliöitä talossasi on, sitä edullisemmalla pääset. Hinta määräytyy pitkälti neliöiden mukaan. Pieniin neliöihin pääset miettimällä tilojen monikäyttöisyyttä. Ulkovaraston lämmittämistä nikkarointikäyttöön ei voi pitää energiataloudellisesti hyvänä ratkaisuna, joten nikkarointihuone kannattaa tehdä talon yhteyteen. Jos teet nikkarointihuoneen, niin mieti, tarvitsetko todellakin erikseen kodinhoitohuoneen, vai voisiko samaa huonetta käyttää sekä pyykinhuoltoon että nikkarointiin? Ratkaisu voisi olla suuri (vanhanaikainen) saunan pesuhuone kylpyhuoneen sijaan. Mieti myös, voisiko vierashuone ja työhuone olla sama tila - eli voitko ajatella hankkivasi työhuoneeseen istuimeksi vuodesohvan? Näin voisit päätyä taloon, jossa on 3H K VH S Pesuhuone Autokatos. Neliöitä tarvitset minimissään taloon n. 80 autokatokseen n. 25.

      Hintaa tulee minimissään n. 1500€ neliö talon osalta (n. 120 000 €), jos on suora sähkölämmitys ja pintaratkaisut edullisia, mutta rahaa menee n. 2000 €/neliö, jos tulee parkettia, laatoitettuja tiloja ja jokin merkkikeittiö. Autokatoksen voi saada aikaan n. 5 000 €:lla, jos on ihan maapohjainen katos vaan, ja tuplasti enemmän jos on valettu lattia, sähköt ja lämmitettävä tila. Lisäksi pitää tietysti budjetoida tonttikulut ja liittymät tai kaivot.

      Passiivitalon vaatima lisäeristys seinissä ei lisää oleellisesti talon kustannuksia. Jos budjetti yhtään antaa varaa joustaa, niin suosittelen, että satsaa kunnon piippuun ja paikalla muurattuun raskaaseen ja hitaasti lämpöä luovuttavaan tiilitakkaan (esimerkiksi Tiileri). Aurinkopaneelit maksavat n. 500 €/kpl, niitä voi hankkia katolle pari-kolme kappaletta. Valitse suhteellisen pienet, lämpölasilliset (argon tai krypton tms.) ikkunat ja suuntaa ne länteen ja etelään. Ikkunoiden karmit tekevät rakenteeseen kylmäsillan, jota ei yleensä tavallisissa rakennesuunnitelmissa ole voitu ottaa huomioon. Toisin sanoen ikkunoiden karmeista yleensä vetää passiivitalossakin.

      Vielä kolmas nyrkkisääntö: jos tällaisia perusasioita kyselet, niin et varmaankaan ole talonrakennusalan ammattilainen tai muutenkaan kovin kokenut konkari näissä asioissa. Ota siis mahdollisimman valmis talopaketti ja toimitus, jossa itse korkeintaan siivoat. Jos päädyit rakentamaan, niin kerrohan mitä valitsit!

      • Insinöörin_planttu

        Konkarilta tuli todella hieno ja mietitty vastaus kysymykseen huolimatta vähäisistä lähtötiedoista. Tällaisia täällä saa lukea valitettavan harvoin!


      • hrtrtw

        on paaaaaljon muutakin kuin pelkät seinäeristeet.

        - kaikkien rakennusosien eristys
        - tiivisrakenne (!!!)
        - lämmitysjärjestelmä (tulevaisuudessa erotellaan primääri ja sekundaarienergia), Suomessa tarvitaan aina
        - ilman suunnat
        - perusten eristys => routasuojausten lisämitoitus

        Kyllä näistä alkaa kustannuksia syntymään


      • Emma emma
        hrtrtw kirjoitti:

        on paaaaaljon muutakin kuin pelkät seinäeristeet.

        - kaikkien rakennusosien eristys
        - tiivisrakenne (!!!)
        - lämmitysjärjestelmä (tulevaisuudessa erotellaan primääri ja sekundaarienergia), Suomessa tarvitaan aina
        - ilman suunnat
        - perusten eristys => routasuojausten lisämitoitus

        Kyllä näistä alkaa kustannuksia syntymään

        Passiivitalon rakentaminen ei kuitenkaan kovin paljoa kalliimmaksi tule kuin hyvin rakennetun normaalitalon rakentaminen.

        Kaikkien rakennusosien eristys on ikkunankarmien kohdalla pasiivitalossakin aika teoreettista, muutenhan rakenteet pitäisi hyvin rakennetussa talossa olla muutenkin eristettyjä. Tiivisrakenne on nykyään arkipäivää melkein talossa kuin talossa. Lämmitysjärjestelmä tarvitaan aina, myös vaihtoehtoinen lämmitysjärjestelmä pitää olla joka tapauksessa. Ilmansuunnat eivät maksa (ja toki ne pitää huomioon ottaa muutenkin talon suunnittelussa).

        Perustusten eristys => routasuojausten lisämitoitus: Pakettitaloissa on perustukset ja sokkelit yleensä eristämättömiä tai korkeintaan sokkelin eriste sisäpuolella, mutta eristeet on helppo lisätä rakenusvaiheessa eikä ne styroksit nyt niin kovan paljoa maksa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1957
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1506
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      27
      1423
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1418
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1385
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1357
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe