Idealisteja, yrittäjiä, vetäytyviä, kaksoisjäseniä

yksinajattelija

Nasakkaa erittelyä miten suggestiivisilla keinoilla, ryhmäregressiolla ja suurilla aatteilla luodaan yhteisöjä. Miksi kulttimaisissa yhteisöissä sananvapaus, kritiikinsieto ja järkiperäisyys on hankalia asioita?
http://tinyurl.com/yg7wf2v

"1.) VALLANPITÄJÄT. Tämä on määrältään pienin ryhmä. He muodostavat toimintaa johtavan kovan ytimen. Toiminnan motiivi voi olla vallanhalu tai kokemus omasta erityistehtävästä (missio), esim. ”tajunnanyhteisön” tai ”tajunnallisen kulttuurin” luojana. Vallanpitäjille kritiikki ja oppien tarkastelu järjen valossa ovat vastenmielisiä. Kritiikkiin voidaan reagoida sensuuriyrityksillä, jopa jäsenen erottamisella - tai sitten vain yksinkertaisesti ei vastata. Valaiseva esimerkki on YY, joka ei vieläkään kommentoi dos. Hannu Lauerman ja dos. Sakari Kallion "tajunnan taidosta" v. 08 esittämää kritiikkiä. Vallasta nauttivat seuraavat tilanteita tarkkaan värillisen monokkelinsa läpi valmiina uusiin siirtoihin shakkipelissä. Termien ja nimitysten vaihdokset, näennäistieteellinen kielipyörittely tai kovaotteinenkin järjestöpeli erottamisineen voivat olla osa valtapeliä....
2.) OPPORTUNISTI-YRITTÄJÄT pyrkivät hyötymään taloudellisesti ja turvaamaan omat etunsa kaikissa tilanteissa ja olosuhteissa. Tähän ryhmään kuuluville on ominaista heikko sitoutuminen "tajunnantaidon" oppeihin ja yhdistyksen aatteellisiin linjauksiin. Tästä ryhmästä löytyvät ne, joiden yritystoiminnassa on mukana hypnoosiin kuulumattomia terapioita. Opportunisti-yrittäjät irrottautuvat, kun lähinnä taloudelliset hyödyt loppuvat; asiakashankinta heikkenee, koulutus- tai asiakastulot pienenevät, julkisuushyöty loppuu. Parhaiten ryhmää edustavat muutamat pitkään mukana olleet aktivistit.
3.) IDEOLOGISET IDEALISTIT. He saattavat tosissaan, fanaattisestikin, uskoa kritiikittömästi vaihtoehtolääkintöihin (CAM), henkiparannuksiin, New Age-henkisyyteen, "tajunnan taitoon" tai oppien luojien asiantuntemukseen. "Tajunnallista" kieltä käyttääkseni osalla idealisteista on siten "tajunta avoin" ja "merkitysten tunto herkkänä pinnassa". Sitoutuminen voi tapahtua henkilökohtaisella, tiedostamattomalla tasolla. Ideologiset idealistit ovat tajunnan taidon yhteisön näkyvin, äänekkäin ja joskus hyökkäyshenkisin ryhmä. He eivät välttämättä ymmärrä järjestöpoliittisia pelejä. V. I. Lenin nimitti tämänkaltaisia idealisteja kyynisesti "hyödyllisiksi idiooteiksi".
4.) TYHJÄN PÄÄLLÄ OLEVAT. Ryhmään kuuluvat ne "herkän ja hauraan mielen" omaavat jäsenet, jotka ovat erityisen vastaanottavia "tajuntojensa ohjaukselle". Gurun palvonta, puuhailu "tajunnanyhteisössä" ja "tajunnallisen kulttuurin" pystytys antavat sisältöä elämään, mutta samalla altistavat henkiselle hyväksikäytölle ja yhteisöön sitomiselle. "Tajunnanyhteisö" ja sen opit muodostavat elämänsisällön ja ihmissuhteet vieraannuttaen samalla aiemmista ammatillisista ja harrastusyhteyksistä tai perheestä ja ystävistä. Arkielämästä vieraannutaan. Kun yhteisö hajoaa tai "herkät ja hauraat mielet" havahtuvat ympäröivään todellisuuteen, huomaavat he olevansa tyhjän päällä. Tilanne on heidän hyvinvointinsa kannalta katastrofi. Mahdollinen huomattava hypnoosiherkkyys tai elämänkriisit muodostavat erityisen riskin. Pelko johdon hampaisiin joutumisesta, häpeä ja itsensä syyllistäminen tekevät irrottautumisesta tuskallisen. Hiljattain TV1 MOT:ssa esitetty "Koivuniemen kultti" kuvasi hyvin eroamisen piinaa.
5.) VETÄYTYVÄT. He ovat vielä jäseniä, mutta ovat jo pitkään ihmetelleet asioita itsekseen. Heiltä on mennyt ehkä vuosia, ennen kuin ovat pystyneet erottamaan yhteisön "tajunnallisessa ohjauksessa" syntyneen joukkoharhan tosiasioista ja luottamaan omiin kriittiseen ajatteluunsa. Omiin kriittisiin havaintoihin ja itsenäiseen harkintaan luottaminen ja "tajunnan oppien" tarkastelu järjen valossa ovat aikaa vievä, rankka prosessi. Se vaatii rohkeutta. Vaikka vetäytyvillä on omia mielipiteitä, niin he vaikenevat, koska eivät välitä joutua julkisen huomion tai "kovan ytimen" toimien kohteeksi. Häpeä vaientaa myös tehokkaasti. Eroaminen tapahtuu tavallisesti vähitellen, nimi häviää terapeuttiluettelosta, jäsenmaksu jää hoitamatta, vaietaan entisestä jäsenyydestä, siirrytään toisiin järjestöihin jne. Monet ovat vaihtaneet Z-liittoon. Lähes kaikki ns. ”kaksoisjäsenistä” ovat siirtyneet Tieteelliseen YY. Vain... NN erosi Tieteellisestä hypnoosista ja valitsi XX. Osa vetäytyneistä on luopunut kokonaan hypnoosin käytöstä sen maineen kärsittyä XX "tajunnallisuuden", CAM- ja New Age-sekamelskan sekä rajuotteisen järjestöpolitiikan vuoksi.
6.) OPISKELEVAT. Heidän on varsinkin alkuvaiheessa vaikea hahmottaa yhdistyksen kuvioita, taustaohjausta ja koulutusten piilo-opetusohjelmaa. Ne jotka tajuavat yhdistyksen kultinomaisuuden ja "tajunnantaidon" keinotekoisuuden, lopettavat kesken jopa jo rentoutusjaksolla tai eivät liity jäseneksi. Jatkuva koulutustuotanto onkin merkittävin keino saada uusia jäseniä eroavien tilalle ja..."

Koko erittely ym. asiaa
http://tinyurl.com/yg7wf2v

10

270

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jklj900

      Et mainitse nimia. Jotain kirjainkoodeja. Pelataanko loitsukirojen langettamista vai sensuuria... Kylla julkista markkinointia, jarjestopolitiikkaa ja koulutusta harjoittavat yhdistykset ja julkisten luottamustehtavian haltijat saa mainita. Kyseessa siis SHY. Voisitte suggerit puhua asioista ja tekijoista niiden oikeilla nimilla! Tai vaihtakaa konttikieleen.

      • @@@

        Jatkan sen verta etta juttu on ihan hyva ryhmittely. Noin toimii kaikki lahkot. Minusta vaan voisitte puhua reilusti ja suorin sanoin julkisista asioistanne! Vai?


      • pro sananvapaus

        Syytä että hän, nimim. "yksinajattelija", ei nimeä lainauksessan "julkisten luottamustehtävien haltijoita" tai erästä rekisteröityä koulutusyhteisöä on yksinkertainen: erottamisprosessit, asiakritiikin poistot tältä palstalta ja erilaisten foorumien ja sähköpostilistojen "katkot" tai eri mieltä olevien leimaamiset ovat ehkä säikkäyttäneet.


      • ymmärrettävää
        @@@ kirjoitti:

        Jatkan sen verta etta juttu on ihan hyva ryhmittely. Noin toimii kaikki lahkot. Minusta vaan voisitte puhua reilusti ja suorin sanoin julkisista asioistanne! Vai?

        Vaikka netiketti ei sisällä mitään nimikieltoa tai poikkeussäädöksiä sananvapaudesta tajunnanyhteisön osalta, niin ehkä kiihkeiden tuntojen vuoksi varovaisuus on paikallaan. Ryhnittely osoittaa miksi.... Nimet voit löytää Yhteisön omilta verkkosivuilta ja alkuperäistekstistä.


      • potaskanpuhuja

        Tuosta kirjoituksesta nousi mieleni kuviteltu tarina:
        Olipa kerran yhdistys joka järjesti aika arvostettua koulutusta jäsenilleen. Yhdistyksessä oli muutamia opportunisteja jotka kokivat että koulutus voisi olla hyvää pisnestä, varsinkin jos kohderyhmää voisi laajentaa. Nämä opportunistit järjestivät eräänlaista rinnakkaiskoulutusta henkilöille, jotka olivat hakeutuneet koulutukseen ja joita entuudestaan tunsivat. Hieman mustamaalasivat ja vähättelivät olemassa olevaa koulutusta ja kouluttajia. Niin sitten muutamat nousivat kritisoimaan voimakkaasti koulutusta ja kouluttajia. Eräs mielisairaan hoitaja etunenässä. Lopulta asiat etenivät niin pitkälle, että kouluttajat hyllytettiin ja uudet kouluttajat astuivat remmiin ja he laajensivat yhdistyksen ajattelua niin paljon että suurin piirtein kaikki kokivat voivansa tulla koulutukseen. Myöhemmin tämä mielisairaanhoitaja tuli toisiin aatoksiin ja koki tulleensa petetyksi, kävi jopa pyytämässä anteeksi hyllytetyltä kouluttajalta. Tästä seurasi se, että yhdistys alkoi mustamaalata tätä hoitajaa monin eri tavoin. Hoitajan onneksi hänet valittiin samaan aikaan vuoden sairaanhoitajaksi.
        Typerä juttu eikä missään tapauksessa totta, eikä liity mitenkään oikeaan elämään, kunhan kirjoitin.


    • ei varattu nimimerkk

      Tuo teksti on idealtaan suora lainaus Väinö Pertamon äskettäin esittämästä jaottesta, tosin hieman laajennettuna. Mutta kieltämättä hyvin tehty! Tuota linkkiä en jostain syystä saanut auki?

      Tuo teksti pätee aika hyvin Pertamon kirjoitusten pohjalta SHY:n toimintaan. Mutta pitkäaikaisena Hypnoosiliiton jäsenenä totean kylmän viileästi, ettei päde Hypnoosiliiton toimntaan, se tuskin olikaan kirjoittajan tarkoitus. Eihän esim. Hypnoosiliitolla ole mitään opiskelijaporukkaa vedettävänään! Kaikki Hypnoosilöiiton uudet jäsenet ovat saaneet koulutuksensa muualla, ja yhdistyksen hallitus sitten arvioi tuo koulutuksen kelpoisuuden Hypnoosiliiton jäsenyyteen.

      Mutta tuo teksti on hyvä!

      • ulkopuol. seuraaja

        Tuntuuko kuvaus Sinusta siis oikeaan osuvalta?

        Minä kyllä sain linkin avautumaan.

        http://tinyurl.com/yg7wf2v

        Kovastipa tuntuvat toisen maallikkohypnoosiliikkeen, Hypnoosiliiton, aktivistit vetävän hajurakoa "Suggestomedia-SHY-konserniin" ja sen tajuntojen ohjauksen koulutuksiin. Ehkä siihen on painavat syynsä.


      • tuo aiempi
        ulkopuol. seuraaja kirjoitti:

        Tuntuuko kuvaus Sinusta siis oikeaan osuvalta?

        Minä kyllä sain linkin avautumaan.

        http://tinyurl.com/yg7wf2v

        Kovastipa tuntuvat toisen maallikkohypnoosiliikkeen, Hypnoosiliiton, aktivistit vetävän hajurakoa "Suggestomedia-SHY-konserniin" ja sen tajuntojen ohjauksen koulutuksiin. Ehkä siihen on painavat syynsä.

        Yksittäisen henkilön kommentista, en siis edusta Hypnoosiliiton virallista kantaa!
        Todettakoot vielä se, että nuo Koivusen ja Rimaajan viikonloppukoulutukset ovat loppuneet jo jokunen vuosi sitten!


    • ulkop. seuraaja

      Tinyurl.comin kautta voi kätevästi duunata pitkät ja hankalat linkit näppäriin ja lyhyisiin muotoihin. Oiva keksintö kuten tuo ryhmittelykin. Ehkä allalla vallitsevan pelon ja epäluulon ilmapiirin vuoksi oli tämän palstan sitaatissa korvattu nimet kirjaimilla. Taannoiset kunniajäsenerottamiset ja viestien poistattamisetko säikäyttäneet? Surullista jos ihmisten pitää keksiä jo kiertoteitä sensuurin kiertämiseksi.

    • Yksi leimatuista

      Ryhmittelystä puuttuvat ryhmähurmoksista toipuvat, leimatut, painostetut ja puhdistetut. Ja parasta kaikista: hommaan on syydetty veronmaksajien hilloja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2620
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      89
      1966
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1501
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      923
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      881
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      854
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      765
    Aihe