Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Takassa kaksi peltiä

Tietoa vailla

Asunnossani oleva takka on rakennettu 50-luvulla ja takan yläosassa on ilmeisesti kaksi peltiä. Ainakin sisään ja ulos liikkuvia varsia on kaksi lähes päällekkäin.

Mitenkä näitä kahta peltiä pitäisi hyödyntää? Mikä on oikea tapa käyttää kahta peltiä?

11

15319

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1+20

      päälekkäin ovat,niin tarkoittavat yhtä ja samaa, eli lämmittäessä auki, muuten kiinni.

    • 1muurari

      Niin.on yksi tiilivarvi välissä.
      Aikoinaan laitettiin kaksi peltiä,kun puulämmitys näytteli isoa osaa.Lämmön karkaamista minimoitiin.Ja se toimii.

    • Päivänjatkoa51

      Laitoin minäkin 90-luvun alussa rakennuttamaani taloon tuplapellit. Nyt teen uutta taloa ja siihen tulee myös. Minusta tämä pitäisi olla vaatimuksena rakennusmääräyksissä. Kun on kolminkertaiset lasitkin. Kun pellin alapuolella on kuumaa ilmaa ja yläpintaa viilentää lähes ulkoilma, on lämmön siirtyminen pellin läpi tehokasta. Tietenkin piipun ilmapatsas kyllä jakaa lämpötilaeroa. Kaksi peltiä on siinäkin mielessä hyvä, että ei pelti välttämättä ole kovin tiivis joten toinen on varmistuksena. Mitään porauksia tai kulman poistoa ei peltiin pidä tehdä eikä se sovikaan nykyisten ilmanvaihtojärjestelmien kanssa. Tällaisilla asioilla saa kyllä paremmin säästöä kuin hehkulamppuja ruuvailemalla. Piipusta lämpö menee suoraan ulos. Hehkulampuista jää sisälle.

      Peltit on saatava kiinni mahdollisimman pian polton jälkeen. Itse teen siten, että kun jäljellä on muutama hiipuva hiili, lapioin tuhkat peltipönttöön ja kannan pihan perälle omaan kasaansa.

      • > Itse teen siten, että kun jäljellä on muutama hiipuva hiili, lapioin tuhkat peltipönttöön
        > ja kannan pihan perälle omaan kasaansa.

        Siinä sitä lämpöä menee jonkin verran hukkaan, kun kuumaa tuhkaa kannat pihalle... :)

        Itse teen niin, että kun liekit ovat sammuneet, pienennän vetoa lähes minimiin, eli pelti melkein kiinni ja ilmanottoluukut kokonaan. Ilma ei paljoa liiku, ja siitähän tuo pahin lämmönhukka tulee takassa... Säteilyyn ei pellillä ole juuri vaikutusta, eikä johtuminenkaan ilmassa ole kovin tehokasta.


    • Uuni-Muurari

      1900-luvun alussa rakennettujen lämmitysuunien ominaispiirteenä on yläliittymä eli uunin yhdistäminen varsinaiseen savuhormiin sen yläosasta. Savupeltijärjestelynä on kaksi päällekkäistä savupeltiä joko käsikäyttökorkeudella tai korkeissa uuneissa ketjun avulla toimivana. Uunin liitekanavaan on yhdistetty teräs- tai messinkipeltirakenteinen venttiili, joka avautuu kiertämällä muodostaen tähtimäisen avautumiskuvion, josta nimi tähtiventtiili.

      Venttiili on sijoitettu niin, että se yhdistyy savupeltien välistä savuhormiin. Uunin lämmittämisen jälkeen suljettiin alapelti (yläpelti jätettiin auki), jolloin tähtiventtiiliä voitiin käyttää varsin tehokkaana ilmanvaihtajana huonetilassa. Alapelti suljettuna uunin lämpövaraus säilyi hyvin myös tuuletuskäytön aikana.

      Venttiilin ja yläpellin asentoa voitiin säätää tarpeita vastaavasti, ja poistoilman mukana kulkeutui ulos ylimääräistä kosteutta tai esimerkiksi ruoan valmistuksessa syntyviä hajuja. Uuniahan käytettiin usein myös ruoan valmistamiseen.

      • Uuni-Muuraria kannattaa kunnella.

        Tällä periaatteella toimivat uunit on varsin yleisiä. Vielä kun porukat opettelisi hetken ja lämmittäisi sitä oikein. Tässä hyvää tietoa siihen.


    • Yksi_pelti_nykyisin

      Meillä uusi 1-kerroksinen talo ja 3500 kilon vuolukiviuuni. Tiilihormi ja vain yksi pelti. (Vanhassa 50-luvun talossa on meilläkin kaksi peltiä uunin kohdalla, hellan hormissa yksi.) Rakennusaikaan tuota kysyimme, mutta yhden pellin riittävyydelle on ainakin kaksi syytä nykyisin:

      -pellistä on joka tapauksessa leikattava tarkkaan määrätty ala nurkasta pois (tai vaihtoehtoisesti porattava riittävästi reikiä), jotta talo menisi palotarkastuksesta läpi (tällä vältetään häkäkuolemia, vaikka se huolellisesta käyttäjästä turhalta tuntuukin)
      -nykyuuneissa, joissa palotapahtuma on erilainen kuin ennen, UUNI on se joka lämmittää, ei hormi, tämän vuoksi monet käyttävät eristettyjä elementtihormejakin kun sen hormin tehtävä ei enää ole sama kuin esim. vanhoissa 1,5-kerroksisissa rintamamiestaloissa

      • raksaaja

        Meillä kaksi peltiä uunin ja takan savukanavissa, ei reikiä.
        Reikä ok painovoimaisen ilmastoinnin taloissa, ilmanvaihtokoneellisissa alipaineisissa taloissa savupellin / häkäpellin epätiiveys aiheuttaa savukanavan ilman virtaamisen huonetilaan.

        Mutta jokaisessa tulisijallisessa talossa pitäisi olla häkävaroitin.


      • Nykyuuneissa

        ?eikö ennenaikaan uunit lämmittäneet?Kun olivat ainoita rakennuksen lämmönlähteitä.
        Siksi ne ostaa näitä peltitorvia,vaikka maksaisi itsensä kipeäksi,että välttää tulisijamuurarin 1-2 viikon työn,on niin kiire..Luulevat vielä että maksaa paljon.
        Ja kun rautakaupan myyjä sanoo että on hyvä ja tulee edulliseksi kun on helppo?!(ompa savuhormin näköinen katolla,hah!)pystyttää(no,puolet kalliimpi kuin tiilihormi).
        Viimeksimainitussa on ainoana(Hyväksytyissä)piippuista lämpöenergiaa varaava ominaisuus.
        Se ei ole vähäpätöistä.


    • Nuo pellit kannattaa aina sijoittaa mahdollisimman ylös piippun, jos on mahdollista niin yläkertaan noissa rintamamiestaloissa.

    • pystyuunia

      Lukekaa uuni muurarin kirjoitus pari kommettia aiemmin
      Se on juuri noin vanhoissa pystyuunissa jossa on 2 peltiä päällekkäin ja tähtiventtiili
      Siis pellit ovat uunin yläosassa, ei hormissa
      2 peltiä päällekkäin hormissa on ihan höpöhöpöä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      91
      2344
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      52
      2029
    3. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      88
      1863
    4. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1858
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1638
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1572
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      26
      1437
    8. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1410
    9. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1392
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      73
      1370
    Aihe