Kandiaihe? Englannin kieli

kandi. enkku.

APUA! Kandia pitäis kohta alkaa raapustelemaan, mutta aihetta ei oo. Opiskelen Englannin kieltä, ja mielellään tekisin aiheen jostain musiikkiin liittyväst, esim. jonkun tietyn bändin sanoituksista. Ongelmana on vaan se, että en keksi minkäänlaista aihetta, vaikka tiedänkin että tästä haluaisin kirjoittaa. Jos jollekkin sattuu tulemaan mieleen kiva aihe, niin kertokaas toki :)

Kiitos ja anteeks :)

6

2508

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Siitävaan!

      ohjaajasi auta sinua? Oletko keskustellut hänen kanssaan?
      Sinullahan muuten on jo aihe: jonkin bändin kappaleitten sanoitukset. Valitse aluksi vaikka tikkaa heittämällä jokin bändi, ja etsi käsiisi sen kappaleitten sanoitukset. Jos niitä tuntuu olevan liian vähän tai ne on hankalasti saatavissa, vaihda bändiä. Ota sitten selvää, löytyykö aiheesta kirjallisuutta/tutkimuksia, joita voit käyttää lähteenäsi.
      Kun luet sanoituksia, niistä nousee varmasti esiin yhtä ja toista: runomitta, riimit, kielikuvat yms. Kaiva esiin perusopintojen literature tutorial -muistiinpanosi ja ala sijoitella löytöjäsi oikeisiin kategorioihin. Kerro hieman sanoittajasta/sanoittajista sekä esim. aihepiirien muutoksesta vuosien mittaan. Teet tietenkin aikajanan, jolle sanoitukset sijoitat,
      Mutta ennen kaikkea: englannin kieli kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.

    • fm-englanti

      Satuin itse opiskelemaan Vaasan yo:ssa, jossa toinen englannin proffista, Gerald Porter, on erikoistunut mm. työläislaulujen (tai jonkin sellaisen) tutkimukseen. Vaikka et Vaasassa opiskelisikaan, niin ehkä kannattaisi laittaa hänelle s-postia ja kysyä. Hän on oikein mukava, joten luultavasti vastaa, jos vain kiireiltään ehtii. Muistaakseni Vaasassa on joku tehnyt gradun HIMin sanoituksista, joten sitäkin kautta voisit saada jotain ideaa. Ja äskettäin oli joku tehnyt gradun punkiin liittyväst Riot Grrrl -liikkeestä, en tosin tiedä käsitteleekö gradu varsinaisesti bändien sanoituksia. Joka tapauksessa kannattaa ottaa yhteys Vaasan tiedekirjasto Tritoniaan ja kysyä sieltä ao. graduja - saattavat olla netissäkin luettavissa.

      Edellinen vastaaja antoikin jo hyviä vinkkejä sanoitusten muodon analyysiin/luokitteluun. Itse ehdottaisin sisällön analyysia. Millaisia aiheita valitsemasi bändi käsittelee? Onko niillä jokin laajempi konteksti? Liittyvätkö ne johonkin tiettyyn laajempaan ilmiöön? Ottavatko sanoitukset esim. kantaa johonkin asiaan? Jne. Kuten ed. kirjoittaja jo sanoikin, krjallisuudentutkimus antaa paljon työkaluja, koska laulujen sanoituksia voidaan pitää sanataiteen alalajina - runouttahan ne omalla tavallaan ovat.

    • fm-englanti

      Tuli vielä mieleeni, että toki voit myös ottaa kielitieteellisemmän lähestymistavan ja tutkia vaikkapa sitä, millaisia kielikuvia, sanontoja tai esimerkiksi idiomeja sanoituksissa käytetään (tai kenties jopa luodaan uusia). Kaikenlainen kielen "vääntelhän" on aina kiinnostavaa. Äskettäin eräs oma opiskelijani kysyi, mitä mahtaa tarkoittaa Metallican biisin nimi No Leaf Clover tai mistä se juonta. No, sehän on väännös four leaf cloverista, neliapilasta, ja viittaa siis epäonneen tai vastoinkäymisiin.

    • Siitävaan!

      jatkan vielä:

      Voisit ottaa esille myös kääntämisen näkökulman. Etsisit biisien suomennokset ja katsoisit, mitä käännösteorioita ja -strategioita suomentaja on käyttänyt, mikä on ollut vaikeaa, mitä pidetty keskeisenä jne. Tämä kannattaa varsinkin siinä tapauksessa, että olet suuntautunut/aiot suuntautua opinnoissasi kääntämiseen.

      Täytyy sanoa, että aiheesi on todella inspiroiva. Minunkin vanhoja sormiani alkaa syyhytä!

    • fm-englanti

      Minäkin vielä lisään :)

      Sosiolingvistinen analyysi parin eri bändin sanoituksista. Esim. kaksi eri bändiä erilaisista yhteiskuntaluokista (tai ehkä samasta yhteiskuntaluokasta, mutta eri aikakausilta tai joku vastaavanlainen rajaus). Tutkimuskysymys: miten bändien yhteiskuntaluokka ilmenee sanoituksissa (sekä sanoitusten sisällössä/aiheissa että käytetyn kielen tasolla)? Tai yleisemmin: ilmeneekö yhteiskuntaluokka jotenkin sanoituksissa? (Kyllähän se aika tod. näk. ilmenee, joten ehkä tuo "miten" on parempi lähestymistapa.)

      • Aeiou

        Sosiolingvistiikkaa tämäkin kai. Sukupuolet nais- ja miesbändien biiseissä: millaisina miehet ja naiset niissä esitetään? Tätä voi lähestyä vaikka sananvalintojen kautta tai agentiivisuuden kautta (ovatko naiset/miehet toimivia subjekti-agentteja vai passiivisia objekti-patientteja). Millaisia rooleja biisien minä-puhuja saa? Entä biisien sinä? Vai meneekö koko homma kolmannessa persoonassa?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      74
      3520
    2. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      201
      2942
    3. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      25
      2830
    4. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2718
    5. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      22
      2624
    6. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2425
    7. Miten hitsissä ulosoton asiakas?

      On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez
      Kotimaiset julkkisjuorut
      237
      2024
    8. Törmättiin tänään

      enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v
      Ikävä
      24
      1857
    9. Vieläkö sä

      Rakastat mua?❤️😔
      Ikävä
      42
      1763
    10. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      160
      1684
    Aihe