äiti ja poika

huolissaan!

lapseni on 3 v ja muutama sana vasta tulee. pitääkö olla huolissaan? neuvolassa sanotaan että katsotaan nyt vielä... yrittää välillä sanoa paljonkin mutta puhe on todella epäselvää. kukaan ei ymmärrä siitä mitään, vain minä osaan tulkita sitä joten kuten... kamala huoli... voiko puhe tulla vielä normaalisti 3 vuoden jälkeen ilman terapiaa...

5

654

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • älä odottele

      Heippa!

      3-vuotiaan kohdalla on jo aika kartoittaa tilannetta: onko suvuissa yleistä hitaasti kehittyvä puhe, ymmärtääkö lapsi puhetta, onko motoriikkaongelmia, kontaktivaikeuksia tai sitten kielijänne kireä/ suun lihaksistossa heikkoutta. Ja mikä tärkeintä: ahdistaako tilanne poikaa?
      Minä suosittaisin käyntiä puheterapeutin konsultaatiolla, jotta asiasta tulisi varmuutta. Jos lapsella on suurempia ongelmia, kuntoutus on aloitettava 3-vuotiaana, jolloin kielellinen herkkyyskausi on parhaimmillaan. Eivät kaikki 3-vuotiaat vielä terapiaa tarvitse.
      Onhan lapsi mukana kerhotoiminnassa tai päivähoidossa, sillä ainakin meidän vaikeasti puhehäiriöinen lapsi sai paljon tukea leikkikavereiltaan taitojen kehittymisessä.

      • Saija-Maija1975

        Minulla on nyt 3v 5kk poika ja 3 vuotiaana alkoi vasta sanoja tulemaan ja nyt 5 kuukaudessa on sanoja tullut lisää todella kovaa vauhtia mutta ei kuitenkaan lauseita vieläkään. menimme pari kuukautta sitten puheterapiaan ja nyt tilannetta seurataan ja suositeltu on sairaalan tutkimusjaksoa.
        Onko poikasi päiväkodissa? Minun poikani on ollut kotihoidossa minun ollessa hoitovapaalla ja luulen sen olevan syy tähän kielenkehityksen viiveeseen. Onko mielestäsi pojan ymmärrys ikätasoinen? Saako raivareita? Onko kovaääninen?


    • ...

      Varaa aika neuvolaan ja vaadi pääsyä puheterapeutin arvioon! Meillä ainakin neuvolantäti kirjoitti lähetteen viivana, kun ei 3-v. neuvolassa tullut tytöltä kuin muutamia yksittäisiä sanoja. Puheterapeutti tekee arvion ymmärryksestä ja puheesta ja tarvittaessa lähettää foniatrille. Taustalla voi olla vain hitaampi puheen kehitys, mutta myös vakavampaa.

      Jos lapsesi oppii yhtäkkiä puhumaan, voi puheterapian aina lopettaa kesken.

    • kyllä sitä voi itsek

      Tietenkin olisi hyvä saada se puheterapeutin aika mutta voi olla paljon jonoa jne... eikö muka tavallinen ihminen pysty tekemään mitään puheenkehityksen eteen tarvitaanko siinä aina puheterapeuttia? Lainaa kirjastosta kirjoja joissa käsitellään puheenkehitystä ja ala tehdä niissä kerrottuja asioita. Ja onhan sitten muitakin kommunikaatiomuotoja kuin puhe, on kuvat ja viittomat... jos yrittäisit että hän puhuisi ja viittoisi tekisi molempia ja jos ei vaan jostain syystä pysty puhumaan mutta ymmärtäisi esim jos saisi viittoa asian niin eikö sitäkin voisi kokeilla.

      • KurnauksisTampere

        Kuvilla ja viittomilla pystyy oikeasti kehittämään lapsen ymmärrystä ja sitä kautta puhetta. Ymmärryshän se tärkein on ja jos se pelaa niin puhehan tulee kyllä pakollakin ellei kuuro ole. Viittomat ovat niin haasteellisia että siinä tarvitaan jo enempi ohjeistusta ja sitoumista hommaan mutta ihan näppärä keino on ottaa valokuvia eri tilanteista ja paikoista ja ruoista niin lapsi pystyy näyttämään mitä haluaa ja mitä tarkoittaa ja samalla saa sanoille merkityksen kun sitten siinä aikuinen sanoo sitä sanaa ja lausetta kun lapsi näyttää kuvaa mitä haluaa. Monelle "erityislapsellehan" on vaikeaa siirtymä tilanteet mutta kuvilla kun asia voidaan käydä läpi ennne tilannetta niin lapsi tietää mitä tapahtuu.
        Minun lapsellani ( poika 3v) on kyllä ymmärrystä jo hyvinkin paljon mutta sanoja vasta vähän ja siirtymätilanteet ovat haastavia. Vaikka selitän kuinka selkeesti että nyt lähdetään ulos ja leikkipuistoon leikkimään niin hän huutaa ulkona kun ei mennäkään kauppaan. Tällaisessa tilanteessa näytänkin leikkipuiston kuvaa kotona ja näytän ja kerron kotona mihin mennään niin ei tule huutoa ja ulkoilusta tulee mukava eikä tartvitse kamppailla etupihalla varttia siitä mihin ollaan menossa :)
        Silti lapseni on ihan normaali minun mielestäni eikä yhtään erikoinen. Hän kehittyy omaan tahtiinsa ja diagnoosia en aio hakea ja etsimällä etsiä vaan katson jos 5 vuotiaana ei ole saavuttanut ikäisiään kehityksessä. Puheterapiaa toki olen ottanut vastaan ja otan muitakin apuja jos ehdotetaan.
        Tyttärelläni puhe tuli jo reilu 1 vuotiaana mutta tytöt kehittyvätkin paljon aikaisemmin kuin pojat ja pojilla hajonta on paljon paljon laajempaa. Toki 3 vuotias on hyvä viedä jo puheterapian arvioon ja seurattavaksi mutta hätää ei vielä ole, usko pois. Ja noilla kuvilla pystyt juuri kehittämään lapsen ymmärrystä niin että ei tulisi edes oppimisvaikeuksia sitten koulussa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1488
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1032
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      761
    4. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      35
      755
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      700
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      37
      666
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      634
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe