Perheessäni esiintyy harvinaista fruktoosi-intoleranssia. Onko meillä kohtalotovereita tällä keskustelupalsatalla? Jos on, mistä olet löytänyt tietoa tästä fruktoosin eli hedelmäsokerin imeytymishäiriöstä? Fruktoosi-intoleranssi on hankala vaiva, koska kaikissa hiilihydraattilähteissä on enemmän tai vähemmän fruktoosia. Kukapa voisi tulla toimeen ilman kasvikunnan tuotteita? Tavallinen sokeri eli sakkaroosi ja moni muu sokeri, hunaja, siirappi tai nk. alkoholisokeri hajoavat elimistössä niin, että syntyy fruktoosia.
FRUKTOOSI-INTOLERANSSI
40
16096
Vastaukset
- fruktoosi
Fruktoosi-intolerantikolle sallitut sokerit tai makeutusaineet:
* rypälesokeri (glukoosi)
* ksylitoli (E 967)
* aspartaami (E 951)
* asesulfamK (E 950)
* sakariini (E 954)
* syklamaatti (E 952)
* maltodekstriini
* tärkkelyssiirappi
Fruktoosi-intolerantikolle kiellettyjen sokerien/makeutusaineiden lista on pidempi:
* sokeri = sakkaroosi
* inverttisokeri
* fruktoosi, hedelmäsokeri
* sorbitoli (E420)
* siirappi
* fariinisokeri
* hunaja
* maltitoli (E965)
* maltitolisiirappi
* mannitoli (E421)
* laktitoli (E 966)
* isomalti (E953)
* lykasiini
* glukoosi-fruktoosisiirappi
* tärkkelysnestesokeri
* polydekstroosi (E 1200)
* sorbitoli (E 420)
* isomalti
* lykasiini
* polydekstroosi
* sukraloosi (E 955)- Fruktoosiselviytyjä
Haahaha toi sallittu lista EI TODELLAKAAN PIDÄ PAIKKAANSA !!!
Tiedän koska minulla on kyseinen allergia hereditäärinen fruktoosi-intoleranssi. Saakelin netti tohtorit pergl. - LenaW
Tärkkelyssiirappi on sama asia kuin glukoosi-fruktoosisiieappi. Eli älä syö. Puhdas glukoosisiirappi käy.
Karppisokeri ja stevia ovat hyviä vaihtoehtoja. - Anonyymi
Fruktoosiselviytyjä kirjoitti:
Haahaha toi sallittu lista EI TODELLAKAAN PIDÄ PAIKKAANSA !!!
Tiedän koska minulla on kyseinen allergia hereditäärinen fruktoosi-intoleranssi. Saakelin netti tohtorit pergl.Ei todellakaan pidä, hän joka noin sanoo ei oikeasti kärsi fruktoosi-intoleranssista. Terv. Sirkka-Liisa 77v.
- sivusta seurannut
Kun ystäväni kuuli ensi kerran kuvausta fruktoosi-intoleranssista, hän huomasi itsekin olevansa fruktoosi-intolerantikko. Kukaan, lääkärikään, ei vaan ollut koskaan kertonut sellaisen olemassaolosta, joten ystäväni ei ollut osannut välttää suuria hedelmäsokerimääriä ja oli siten kärsinyt kymmeniä vuosia turhaan ripulista, ilmavaivoista ym. mahavaivoista. Hedelmäsokeriahan saa tavallisesta sokerista, siirapista ja hunajastakin.
- mahavaiva
Vaikka fruktoosi-intoleranssi on ilmeisesti harvinainen tauti, kannattaisi fruktoosi-intoleranssin mahdollisuus tutkia, jos kärsii vatsavaivoista, joille ei löydy selitystä. Kun muuta diagnoosia ei ole, leimataan ärtyneeksi suoleksi. Entä jos sen aiheuttaakin fruktoosi?!
- ertyu
mahavaiva kirjoitti:
Vaikka fruktoosi-intoleranssi on ilmeisesti harvinainen tauti, kannattaisi fruktoosi-intoleranssin mahdollisuus tutkia, jos kärsii vatsavaivoista, joille ei löydy selitystä. Kun muuta diagnoosia ei ole, leimataan ärtyneeksi suoleksi. Entä jos sen aiheuttaakin fruktoosi?!
Luin englanninkielisestä Wikipediasta (http://en.wikipedia.org/wiki/Fructose_malabsorption), että 30-40%:lla keski-eurooppalaisista on fruktoosin imeytymishäiriö. Siis 30-40%:lla!!!
Täällä Suomessa siitä ei puhuta yhtään mitään. Todistaahan sitä jo se, että tähän keskusteluun ei tule enempää kommentteja. Onkohan fruktoosi-intoleranssissa kyse samanlaisesta tietämättömyydestä kuin 30 vuotta sitten laktoosi-intoleranssissa? Silloin kansaa lappasi lääkäriltä toiselle ja kaiken maailman kalliita ja potilaalle epämiellyttäviä suoliston tähystyksiä ja muita myöhemmin turhiksi osoittautuneita kokeita tehtiin, mutta selitystä jatkuville vatsavaivoille ei löydetty. Ei ennen kuin löytyi yksinkertainen syy: laktoosi-intoleranssi ja sen aiheuttaja, laktoosia hajottavan laktaasi-entsyymin puute ohutsuolessa.
Kun lukee näitä vatsa- ja ruoansulatusvaivoja koskevia keskustelupalstoja, ei voi olla huomaamatta, että hirveän moni potee vaivoja, joille ei löydy mitään selitystä eikä parantavaa hoitoa. Sanotaan vaan, että on ärtynyt paksusuoli tai stressivatsa. Olen ihan varma, että monen suolistovaivan takana on fruktoosi-intoleranssi. Lääkärit Suomessa eivät vaan ota sitä huomioon ja tutki sitä. Fruktoosi-intoleranssia ei voi parantaa, mutta oikealla, vähäfruktoosisella ruokavaliolla fruktoosi-intoleranssin oireet jäävät vähäisiksi tai poistuvat kokonaan riippuen intoleranssin asteesta. - lääkärit tietävät
ertyu kirjoitti:
Luin englanninkielisestä Wikipediasta (http://en.wikipedia.org/wiki/Fructose_malabsorption), että 30-40%:lla keski-eurooppalaisista on fruktoosin imeytymishäiriö. Siis 30-40%:lla!!!
Täällä Suomessa siitä ei puhuta yhtään mitään. Todistaahan sitä jo se, että tähän keskusteluun ei tule enempää kommentteja. Onkohan fruktoosi-intoleranssissa kyse samanlaisesta tietämättömyydestä kuin 30 vuotta sitten laktoosi-intoleranssissa? Silloin kansaa lappasi lääkäriltä toiselle ja kaiken maailman kalliita ja potilaalle epämiellyttäviä suoliston tähystyksiä ja muita myöhemmin turhiksi osoittautuneita kokeita tehtiin, mutta selitystä jatkuville vatsavaivoille ei löydetty. Ei ennen kuin löytyi yksinkertainen syy: laktoosi-intoleranssi ja sen aiheuttaja, laktoosia hajottavan laktaasi-entsyymin puute ohutsuolessa.
Kun lukee näitä vatsa- ja ruoansulatusvaivoja koskevia keskustelupalstoja, ei voi olla huomaamatta, että hirveän moni potee vaivoja, joille ei löydy mitään selitystä eikä parantavaa hoitoa. Sanotaan vaan, että on ärtynyt paksusuoli tai stressivatsa. Olen ihan varma, että monen suolistovaivan takana on fruktoosi-intoleranssi. Lääkärit Suomessa eivät vaan ota sitä huomioon ja tutki sitä. Fruktoosi-intoleranssia ei voi parantaa, mutta oikealla, vähäfruktoosisella ruokavaliolla fruktoosi-intoleranssin oireet jäävät vähäisiksi tai poistuvat kokonaan riippuen intoleranssin asteesta.että, noin 30% prosentilla väestöstä on fruktoosi-intoleranssi ja että se on usein syy, kun suoli on ärtynyt. Tosiaankin, miks täällä lääkärit ei tiedä siitä mitään? Kuinka moni voisikaan voida paremmin, jos tietäisi välttää hedelmiä, sokereita ja hiilihydratteja. Kysyn vaan.
- fruktoosi-intolerans
lääkärit tietävät kirjoitti:
että, noin 30% prosentilla väestöstä on fruktoosi-intoleranssi ja että se on usein syy, kun suoli on ärtynyt. Tosiaankin, miks täällä lääkärit ei tiedä siitä mitään? Kuinka moni voisikaan voida paremmin, jos tietäisi välttää hedelmiä, sokereita ja hiilihydratteja. Kysyn vaan.
Miten se saa selville onko se? Onko olemassa tukimuksia asian todentamiseksi?
- fruktoosi
fruktoosi-intolerans kirjoitti:
Miten se saa selville onko se? Onko olemassa tukimuksia asian todentamiseksi?
Fruktoosi-intoleranssia on kahta eri tyyppiä, joista toinen HFI on äärimmäisen harvinainen, perinnöllinen ja hyvin vakava sairas. Jos sairastasit sitä, asia luultavasti olisi tullut jo pienenä lapsena esiin. Mutta jos sinulla on se yleisempi fruktoosi-intoleranssi, kyseessä on fruktoosin imeytymishäiriö.
En tiedä, onko fruktoosin imeytymishäiriön toteamiseen labrakokeita, ainakaan Suomessa, mutta sen voi testata itse sillä, että välttää mahdollisimaan pitkälti kaikkia fruktoosi-intolerantikoille sopimattomia sokereita (katso lista tämän keskustelun toisessa puheenvuorossa) vaikkapa parin kolmen viikon ajan ja ostaa sen jälkeen jonkun fruktoosilla makeutetun sulkaalevyn tai leivonnaisen, ja kuulostelee, mitä suoli vastaa. Jos kieltäymys rauhoitti suolta ja fruktoosiherkku ärsytti, niin asia on selvä.
Netissä löytyy fruktoosi-intolerantikko lapsen ruokavalio-ohjeita, joista lienee apua: http://www.lastenendokrinologit.net/potilaille/fruktoosi.html
Tässä linkissä on tietoa fruktoosi-intoleranssista englanniksi:
http://www.food-info.net/uk/intol/hfi.htm
Ja tässä listaa hedelmien sisältämistä sokereista, mukaan lukien fruktoosi:
http://www.thepaleodiet.com/nutritional_tools/fruits_table.html - fruktoosi
fruktoosi-intolerans kirjoitti:
Miten se saa selville onko se? Onko olemassa tukimuksia asian todentamiseksi?
Jos teit kotitestin, kerro, mikä oli tulos.
- f-i
fruktoosi kirjoitti:
Jos teit kotitestin, kerro, mikä oli tulos.
Jos kaverillasi on fruktoosi-intoleranssi hän tuskin on pystynyt syömään mitään makeaa, koska taudissa esintyy synnynäinen makean inho. Jo pienestä asti kaikki makea on sylkäisty ulos.
Ennen tautia diagnosoitiin sokerirasituskokeille, mutta potilaat menivät niin huonoon kuntoon, joten minulta otettiin maksasta koepala. Nyt serkun lapsellani todettiin tauti verikokeesta, en tiedä näkyykö tästä suoranaisesti tautia vai vaan geeni joka on periytynyt?
harvinaislaatuinenhan tauti tämä on, n. 30 oli todettu suomessa 10v. sitten. :) - fruktoosi
f-i kirjoitti:
Jos kaverillasi on fruktoosi-intoleranssi hän tuskin on pystynyt syömään mitään makeaa, koska taudissa esintyy synnynäinen makean inho. Jo pienestä asti kaikki makea on sylkäisty ulos.
Ennen tautia diagnosoitiin sokerirasituskokeille, mutta potilaat menivät niin huonoon kuntoon, joten minulta otettiin maksasta koepala. Nyt serkun lapsellani todettiin tauti verikokeesta, en tiedä näkyykö tästä suoranaisesti tautia vai vaan geeni joka on periytynyt?
harvinaislaatuinenhan tauti tämä on, n. 30 oli todettu suomessa 10v. sitten. :)Luulisin vakavan ja harvinaisen HFI:n aiheuttavan luontaisen makean karttamisen, mutta ne vähemmän vakavasta FI:stä eli fruktoosin imeytymishäiriöstä kärsivät ihmiset, jotka tunnen, himoitsevat makeaa.
- Anonyymi
Minä olen 77v nainen ja vasta nyt sain vir allisen diagnoosin, siitä on kyllä puhuttu mutta ei ole ollut aiemmin lääkäriä ketä se olisi kiinnostanut nyt onneksi löytyi.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Minä olen 77v nainen ja vasta nyt sain vir allisen diagnoosin, siitä on kyllä puhuttu mutta ei ole ollut aiemmin lääkäriä ketä se olisi kiinnostanut nyt onneksi löytyi.
Hei, mistä löytyi sellainen lääkäri?
- SP
Minulla diagnosoitiin FI noin kymmenen vuotta sitten. Ystäväni toi minulle lehtiartikkelin, jossa kerrottiin FI:stä. Otin yhteyttä siinä mainittuun lääkäriin, muistaakseni Ilkka Sipilä ja hän teki diagnoosin ilman maksan koepalaa, koska oireet olivat niin selvät. Olen tullut ihan hyvin toimeen tämän kanssa, mutta joskus on väsyttävää kun ruokien kanssa on niin paljon pelaamista. Jos haluat olla jutella aiheesta niin voin kertoa lisää.
- - a -
Viesti ketju on jo pari vuotta vanha, mutta vastaanpa nyt kuitenkin kun tänään kuulin asiasta ekaa kertaa, googlasin ja päädyin tähän listalle. Käytin nimittäin tyttäreni tänään laktoosi-intoleranssi kokeissa ja testi vahvitsi epäilykseni. Tulosten selvittyä laborantti (vai mikä lie tämä testintekijä olikaan) sanoi että onko meidän tarkoitus testata fruktoosi-intoleranssi koska usein, etenkin nuorilla joilla todetaan laktoosi-intoleranssi on myös fruktoosi-intoleranssi. Testi suoritetaan samalla lailla, juotetaan mukillinen fruktoosia ja sen jälkeen 4x 30 min välein puhalletaan koneeseen ja lukemat näyttää onko intoleranssia vai ei. Meillä arvot alkoivat kohota vasta kolmannen puhalluksen jälkeen.
Näin siis keski-euroopassa ja erikoista huomata että Suomessa tätä "tautia" ei tunneta. Täällä minusta nimittäin laktoosi-intoleranssi on vasta viime aikoina tullut enemmän esiin ja kaupoista löytyy jo paljonkin laktoosittomia tuotteita kun muistelen että vielä n. 5 vuotta sitten sellaisia ei ollut tarjolla ja lastenlääkärikin totesi että tauti on ollut yleisempää pohjoismaissa kuin täällä keski-euroopassa.
Jatkanpa googlaamista ja katson nuo edellä olleet linkit.
- 3+18
ne vihannekset todella kunnolla, niin fruktoosi häviää.
- fruktoosi
Viesti on yli kaksi vuotta vanha, mutta ehkä satut näkemään ketjun uudelleen, kun siihen nyt tulee uusi vastaus.
Mistä olet kuullut, että vihannesten fruktoosi häviäsi keittämällä? Mihin väittämä/olettama perustuu? Mistä olet kuullut tai lukenut sellaista?
Vaikea kuvitella, että esimerkiksi keitetyissä porkkanoissa olisi vähemmän fruktoosia kuin raaoissa. Porkkanoiden makeus ei vähene keittämällä ainakaan minun kokemuksen mukaan. Monet sokerit kuten tavallinen eli ruokosokeri hajoavat elimistössä glukoosiksi ja fruktoosiksi. Fruktoosi on jo yksinkertainen sokeri eikä hajoa, joten mihin se häviäisi?
- Uusia töitä etsiessä
Minulla on ollut ongelma töissä, jouduin irtokarkkeja laittaan omiin laatikoihin jotka pestiin tiskikoneessa ensin. Pelkkä haju tekee minut huonovointiseksi työssä . En syö karkkia kun haju tekee sen, olen ollut pitkään ilman makeisia. Joskus kun käyn kaupoilla ja syömisestä on pitkä aika niin saatan ostaa ihan pienen suklaapatukan jonka syön, mutta mielummin söisin höyrymakkaran kun tarvitsen suoloja omasta mielestäni, siis elimistö kaipaa suolaista pientä välipalaa.
Isossa esim: Citymarketissa kierrän kaikki makeisosastot kaukaa, koska makeisista tulee huono olo ja haju sen tekee. En ole käynyt hajuongelmasta lääkärissä, mutta tiedostan itse ongelman. Minulla on laktoosi-intoleranssi. Yliherkkä hajuille, haistan hyvin herkästi jopa kaupassa homeen. (olen asunut home asunnossa lasteni kanssa, asunnon sain asumiskieltoon ) Minulla on atooppinen iho, nikkeli allergia, kumi allergia, lääkeaine allergioita. 104 allergia testiä on tehty. Kohta voisin sanoa, että työt ei maistu ainakaan palvelualalla. Siivousalalta on lääkäri myötänyt 2 kpl E-lausuntoa. Pöly ja vehnäjauhoallergia. Ammatin vaihto jälleen, mutta mikäettei jotakin on kumminkin työkseen keksittävä. Voiko olla, että karkin haju onkin jokin syy allergiasta kuten tuo fruktoosi tai jokin muu allergia jälleen.- Allergia on eri asia
Allergiat ja intoleranssit ovat täysin eri ilmiöitä, mutta voivat esiintyä täysin riippumattomasti samalla henkilöllä. Jos ihminen on allerginen vaikkapa kalalle, hän saa sen syömisestä allergisen reaktion. Elimistö alkaa erittää histamiinia. Oireina esim. kurkun tai huulien turpoamista, kutinaa ja ihottumaa.
Intoleransseissa kuten laktoosi- tai fruktoosi-intoleransissa on kysymys siitä, että em. sokereiden pitäisi hajota ja imeytyä jo ohutsuolessa, mutta jos imeytymisessä on häiriöitä, hajoamaton sokeri jatkaa matkaa paksuun suoleen, jossa se on suolistobakteereille hyvää ravintoa ja aiheuttaa esimerkiksi mahan turvotusta, ilmavaivoja ja ripulia.
Ilmassa voi leijua pieniä partikkeleita niistä aineista, joille olet allerginen ja aiheuttaa siten kuvailemiasi oireita.
- vm.51
Lapsesta asti ollut tauti ( fruktoosi-intoleranssi) , selvisi n. viikko sitten. Olen makean inhosta maininnut elämäni varrella monesti lääkärille, mutta se on aina mennyt olankohautuksella. Eilen kävin TK:ssa, lääkäri ei ollut kuullutkaan.Lapsena se ilmeni, että jos yritin imeskellä sokeria (sisarukset imeskeli eikä niillä tullut mitään oireita) minulla alkoi tulla paksua limaa ja oli pakko oksentaa ne ulos. Lääkäriin ei ollut lapsuudessa varaa ja se oli 50 km päässä eikä autoakaan. Makean inho on edelleen. Tuo inho makeaan on tietämättäni pitänyt minut hengissä. Jälleen ruokavalio uusiksi.
- fruktoosi
Miten lääkäri teki dignoosin fruktoosi-intoleranssista? Tehtiinkö fruktoosirasituskoe (Juotetaan fruktoosiliuosta ja mitataan sen imeytymistä vereen mittaamalla verensokeri määrävälein juomisen jälkeen. Vertausarvon saamiseksi verensokeri mitataan myös ennen juomista.)
Jos karkin imeskely aiheutti sinulle paksun liman erittymistä suussa, viittaa se enemmänkin allergiaan kuin intoleranssiin. Fruktoosi-intoleranssi on imeytymishäiriö ja aiheuttaa oireita vasta suolistossa.
- 11+6
Laittakaapa linkkejä tieteellisistä tutkimuksista väitteidenne tueksi, jottette sekoittaisi ihmisten päitä lopullisesti.
Yksikertaistettuna; on olemassa laktoosi-intoleranssi, keliakia, maitoallergia ja krooniset suolistotulehdukset kuten CU ja Crohnin tauti.
Laktoori-intolerantikot joutuvat välttämään laktoosia sisältäviä tuotteita, keliakiaa sairastavat useimpia viljoja sekä gluteiinia, maitoallergian tutkimus on kesken, CU- eivätkä Crohn- potilaat siedä yleisesti ottaen ollenkaan mitään maitotuotteita eivätkä viljoja. Kaikkei keinotekoiset makeutusaineet ovat myös kiellettyjä.
Mistä ihmeestä keksitty tällainen kuin fruktoosi-intoleranssi, laittaisitteko lääkäriasemien nimiä missä tällaista diagnosoidaan?- fruktoosi
Oletko lukenut koko ketjun? Tuntuu vähän siltä kuin et olisi. Pointti on just se, että vaikka Keski-Euroopassa lääkärit tuntee fruktoosi-intoleranssin hyvin (opetetaan heille lääkiksessä), sitä diagnosoidaan siellä ja alueen markkinoilla on vähäfruktoosisia tuotteita kuten keksejä ym., Suomessa lääkärit eivät yleensä tunne fruktoosin imeytymishäiriötä, muuta kuin hengenvaarallisen perinnöllisen HFI:n, jonka esiintyvyys on tosi harvinainen, noin 1/130 000. (Lue nimimerkki -a-:n kirjoitus tammikuulta 2011). Tavallista hedelmäsokerin eriasteista(!) imeytymishäiriötä arvioidaan olevan 30-40% Keski-Euroopan väestöstä.
Fruktoosi-intoleranssista on vähän tietoa suomen kielellä. Googlaamalla fructose intolerance tai fructose malabsorption löytyy tietoa paremmin.
Tässä yksi uusi linkki suomenkieliselle sivustolle, jossa kirjoitetaan myös fruktoosin imeytymishäiriöstä:
http://ravitsemustiede.hpage.co.in/paksusuoli_49377171.html
Se, missä Suomessa tehdään rasitus- tai muita kokeita fruktoosin imeytymishäiriön diagnosoimiseksi, olisi kiva kuulla. Onneksi ei tarvitse jäädä odottamaan labrakokeita, kun sen voi kokeilla itsekin pitämällä ensin fruktoosipaastoa ja nauttimalla sen jälkeen reilusti fruktoosia. Jos suolistovaivat hävisivät fruktoosipaaston aikana ja tulivat voimakkaina takaisin sen jälkeen, on diagnoosi selvä. Minä ainakin pyrkisin vähentämään hedelmäsokeria ruokavaliostani, jos näin kävisi. Onneksi voin syödä hedelmiä vapaasti enkä tarvitse testiä.
Mistä ihmeestä tällainen fruktoosi-intoleranssi on keksitty? Laktoosi-intoleranssin olemassa olo on tunnettu vasta noin 40 vuotta. Fruktoosi-intoleranssin kohdalla liennetään Suomessa vasta lapsen kengissä. Jos podet suolistovaivoja kuten turvotusta, ripulia, ummetusta tai ilmavaivoja, joille ei ole löytynyt mitään selvää aiheuttajaa eli jota ei ole diagnosoitu, kokeile, auttaako fruktoosin välttäminen. Muista, että tavallinen sokeri hajoaa suolistossa ja seurauksena syntyy fruktoosia. Oireita voi siis tulla esimerkiksi makeisten syönnistä, vaikka ei söisikään hedelmiä. Katso fruktoosi-intolerantikolle sopivat ja sopimattomat sokerit ja makeutusaineet ketjun toisesta viestistä.
Ei tätä keskustelua kenenkään kiusaksi ja pään sekoittamiseksi ole aloitettu vaan tiedon levittämiseksi, jotta diagnosoimattomat fruktoosi-intolerantikot tulisivat tietoisiksi vaivojensa aiheuttajasta ja pääsisivät niistä eroon ruokavalion avulla. - Ikävä totuus on sellainen, että erilaiset intoleranssit esiintyvät usein yhdessä samalla henkilöllä. Esim. keliaatikolla on usein laktoosi-intoleranssi. - 11+6
fruktoosi kirjoitti:
Oletko lukenut koko ketjun? Tuntuu vähän siltä kuin et olisi. Pointti on just se, että vaikka Keski-Euroopassa lääkärit tuntee fruktoosi-intoleranssin hyvin (opetetaan heille lääkiksessä), sitä diagnosoidaan siellä ja alueen markkinoilla on vähäfruktoosisia tuotteita kuten keksejä ym., Suomessa lääkärit eivät yleensä tunne fruktoosin imeytymishäiriötä, muuta kuin hengenvaarallisen perinnöllisen HFI:n, jonka esiintyvyys on tosi harvinainen, noin 1/130 000. (Lue nimimerkki -a-:n kirjoitus tammikuulta 2011). Tavallista hedelmäsokerin eriasteista(!) imeytymishäiriötä arvioidaan olevan 30-40% Keski-Euroopan väestöstä.
Fruktoosi-intoleranssista on vähän tietoa suomen kielellä. Googlaamalla fructose intolerance tai fructose malabsorption löytyy tietoa paremmin.
Tässä yksi uusi linkki suomenkieliselle sivustolle, jossa kirjoitetaan myös fruktoosin imeytymishäiriöstä:
http://ravitsemustiede.hpage.co.in/paksusuoli_49377171.html
Se, missä Suomessa tehdään rasitus- tai muita kokeita fruktoosin imeytymishäiriön diagnosoimiseksi, olisi kiva kuulla. Onneksi ei tarvitse jäädä odottamaan labrakokeita, kun sen voi kokeilla itsekin pitämällä ensin fruktoosipaastoa ja nauttimalla sen jälkeen reilusti fruktoosia. Jos suolistovaivat hävisivät fruktoosipaaston aikana ja tulivat voimakkaina takaisin sen jälkeen, on diagnoosi selvä. Minä ainakin pyrkisin vähentämään hedelmäsokeria ruokavaliostani, jos näin kävisi. Onneksi voin syödä hedelmiä vapaasti enkä tarvitse testiä.
Mistä ihmeestä tällainen fruktoosi-intoleranssi on keksitty? Laktoosi-intoleranssin olemassa olo on tunnettu vasta noin 40 vuotta. Fruktoosi-intoleranssin kohdalla liennetään Suomessa vasta lapsen kengissä. Jos podet suolistovaivoja kuten turvotusta, ripulia, ummetusta tai ilmavaivoja, joille ei ole löytynyt mitään selvää aiheuttajaa eli jota ei ole diagnosoitu, kokeile, auttaako fruktoosin välttäminen. Muista, että tavallinen sokeri hajoaa suolistossa ja seurauksena syntyy fruktoosia. Oireita voi siis tulla esimerkiksi makeisten syönnistä, vaikka ei söisikään hedelmiä. Katso fruktoosi-intolerantikolle sopivat ja sopimattomat sokerit ja makeutusaineet ketjun toisesta viestistä.
Ei tätä keskustelua kenenkään kiusaksi ja pään sekoittamiseksi ole aloitettu vaan tiedon levittämiseksi, jotta diagnosoimattomat fruktoosi-intolerantikot tulisivat tietoisiksi vaivojensa aiheuttajasta ja pääsisivät niistä eroon ruokavalion avulla. - Ikävä totuus on sellainen, että erilaiset intoleranssit esiintyvät usein yhdessä samalla henkilöllä. Esim. keliaatikolla on usein laktoosi-intoleranssi.MInkälaista ruokavaliota ehdottaisit henkilölle joka ei voi syödä maitotuotteita, viljoja eikä hedelmiä, jolla on korkea kolesteroli ja verensokeri ja joka ei voi syödä lihatuotteita?
- 3-hyötybakteeria on
11+6 kirjoitti:
MInkälaista ruokavaliota ehdottaisit henkilölle joka ei voi syödä maitotuotteita, viljoja eikä hedelmiä, jolla on korkea kolesteroli ja verensokeri ja joka ei voi syödä lihatuotteita?
se salainen ase. Laktoosi-intoleranssi ja Migreeni ovat helpoimmin parannettavia sairauksia:
...........................jatkuu* Vaihe 2. Mutta jos et pysty käyttämään rasvaista lehmän-maitoa:
””Lainaus alkaa: (Usein kysytty Probiootti-bakteereista)
6. Kysymys:
- Mistä minä noita mhb.ta sitten saan jos en voi käyttää rasvaista maitoa esimerkiksi laktoosi-intoleranssi n ja/tai maitoallergia n takia?
Vastaus:
- *)On eräs poikkeus jolla toimenpiteellä saatat kestää maitotuotetta: Tee kotiviiliä suoraan maitotilalta haettuun raakamaitoon, jolloin 24-tunnin hapattamisen jälkeen viilissä oleva Probiootti-bakteeri määrä on 256-kertainen aloitustilanteeseen nähden:
Sivu avautuu uuteen ikkunaan, tai uuteen välilehteen:
http://maitohappobakteeri.omasivu.fi/mhb-maitohappoprobiootti-bakteerit-pahkinankuoressa-vaiheittain-lyhyesti/mhb-koti-viili-natural-yoghurt-teko-ohjeprobiootti-bakteerien-monistus-kotona/
*) Varoitus: Tätä toimenpidettä et saa tehdä jos sinulla on anafylaksian (=vakava allerginen reaktio) vaara!........................................
http://maitohappobakteeri.omasivu.fi/mhb-maitohappoprobiootti-bakteerit-pahkinankuoressa-vaiheittain-lyhyesti/ - 3+6
11+6 kirjoitti:
MInkälaista ruokavaliota ehdottaisit henkilölle joka ei voi syödä maitotuotteita, viljoja eikä hedelmiä, jolla on korkea kolesteroli ja verensokeri ja joka ei voi syödä lihatuotteita?
Sinulla ei ole moisia oireita.
Verensokeri nousee sokerilla ja jos sitä ei syö, niin se ei voi olla korkea.
Sokeri nostaa huonoa eli LDL sokeria.
Taidat olla joku trolli. - mikähöpö
Ei ole laittaa tieteellistä tekstiä, mutta minulla fruktoosi-intoleranssi on todettu Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, jossa maksasta otettiin koepala. Fruktoosi-intoleranssi ei ole siis allergia, vaan näillä potilailla on synnynnäinen aineenvaihduntasairaus, maksasta puuttuu entsyymi joka hajottaa sokeria.
- LenaW
Minulla on vaikeuksia monien kaksi- ja useamoiketjuisten sokereiden kanssa ja saan niistä ripulin ja mahpuruja. Tiedämme, että laktaasin puute aiheuttaa laktoosi-intoleranssia, maltaasin puute tärkkelysintoleranssia jne.
Itse asiassa ainut sokeri, joka minulle ei aiheuta mitään ongelmia, on puhdas glukoosi. Fruktoosi saa ravintoni ikään kuin lahoamaan, eli ei imeydy ainakaan normaalisti. - Mikä entsyymi puuttuu, kun fruktoosi ei imeydy?
- höh höh
Tää oli ilmeisesti tarkoitettu provokaatioksi, mutta vastataan kuitenkin. Vaikka aika mahdottomalta vaikuttaa, jos oikein huono tsägä käy, ihmisellä voi olla monia ruokaongelmia.
Eli voi syödä kaikkea muuta kuin noita edellä mainittuja esim:
peruna (säilytä huoneen lämmössä n. 10 vrk, keitä kaikki muut kuorittuna väljässä vedessä)
pinaatti, avokado, sienet, retiisi
keräsalaatti, jäävuorisalaatti, lehtisalaatti, persilja, tilli, nokkonen
purjo, ruohosipuli, sipuli (mausteena),
hapankaali, kurkku, kesäkurpitsa
kiinankaali, paprika, lehtiselleri
parsakaali, raparperi, linssit
kukkakaali, ruusukaali
parsa, alfa alfan idut
kalaa, kananmunia
muita kuin kotimaisia viljoja kuten riisi, tattari, hirssi, maissi
viljatuotteita, joista gluteeni poistettu
kvinoa
sitruuna
öljy
kahvi, tee, kaakaojauhe
suola, mausteet, yrttimausteet
etikka, esanssit, kivennäisvedet
liha-, kala-, kanaliemikuutio
vaniljatanko
perunalastut, pop corn
liivate
Laktoosittomia maitotuotteita, jos maitotuotteiden sopimattomuus perustuu laktoosiin. - :-D:-D:-D:-D
Aika ihmeellistä, että EU on antanut elintarviketeollisuudelle vuoden 2014 alusta markkinoida fruktoosilla makeutettuja tuotteita terveysväittämällä, vaikka fruktoosin on todettu olevan haitallista aineenvaihdunnalle. Se altistaa esimerkiksi diabetekselle ja lihottaa. Tämä koskee kaikkia ihmisiä eikä sinänsä liity keskustelun otsikkoon fruktoosi-intoleranssi. Toivottavasti teollisuus ei ala lisätä glukoosi-fruktoosisiirapin käyttöä entisestään. Jo nyt sitä löytyy jo tuotteesta kuin tuotteesta.
- mielenkiintoista2014
Onko teillä fruktoosi-intolerantikoilla IgE arvo koholla ja mitä muita veriarvoja liittyy tähän?
- Fruktooosi
IgE liityy allergioihin. Fruktoosin imeytymishäiriö ei ole allergiaa niinkuin ei laktoosi-intoleranssikaan. Maidon proteiineille voi olla allerginen, mutta laktoosi-intoleranssia ei pidä sotkea siihen.
- Näin hoidat FI
Täällä on erittäin hyvät tiedot saksaksi: http://www.zentrum-der-gesundheit.de/fructose-intoleranz-ia.html
Kun kärsii fruktoosi-intoleranssista voi sen sivun mukaan seuraavat tuotteet:
Sieniä, avokadoja, vihreitä lehtikasviksia, kesäkurpitsaa, juuriselleriä (pallo, ei varsiselleriä), pieniä määriä muista kasviksista, mutta allussa ei purjoa, sipulia eikä palkoja (herneitä, papuja, linssiä?, soja jne.), koska ne saattaisi ärsyttää suolia. Linsistä en ole nyt varmaa, koska niitä sulataan helpommin kuin muut palkot.
Pähkinöitä, manteli, kookospähkinää ja siemeniä (aurinkokukkas., kurpitsas., hamppus jne.)
Perunoita
Maissi (ei geenimanipuloitu), tattaria, hirssi, kvinoa (quinoa), Riisi
Täysjyvätuotteitä ilman fructoosia, mutta pieniä määriä
Lihaa, kalaa, tuoreita munia
Ei suositella maitotuotteita, koska fruktoosiintoleranssi voi aiheuttaa laktoosiintoleranssia ja muista syistä.
Google kääntää koko tekstin tai ottakaa yhteyttä siihen, joku voi varmaan neuvoa englanniksi, ja ken ties, onko joku suomen-/ruotsikielinen ravitsemusneuvoja heillä tiedossa?
Näitä aineita syöt muutamaksi kuukaudeksi, jopa vuodeksi, ja sitten voi aloittaa kokeilla pieniä määriä esim. aprikoosia, jossa on vain vähän fructoosia. Ei heti omenia tai päärynää. Kokeile, miten elimistösi reagoi.
Siinä aikana on tärkeä sulkea pois laktoosi-, glukoosi-, histamiini-, sorbiittiintoleranssia. Tärkeä on myös hoitaa suolistoa, eli dysbioosi hyvillä probiootilla ja maitohappobakeerilla, ja candidaa-sieniä suolistossa.
Mutta lukekaa tarkaan sitä tekstiä saksaksi, on väliä kysyä saksankieliseltä kaverilta tai opettajalta, tai ottakaa yhteyttä.
Histamiini-, sorbiitti- ja fruktoositesti tehdän puhelustestilla. Valitettavasti en saanut vielä selväksi, onko Suomessa lääkäri, joka ottaa niitä testejä. Sveitsissä tiedän yhden Sissachissä. Paremmin tiedävät Sveitsissä luotaislääkärit (Naturarzt), mutta ammatti ei ole olemassa Suomessa valitettavasti.- Erikoistunut lääkäri
Sveitsissä (Sissachissa, Kanton Basel-Landschaft) on erikoistunut lääkäri Dr. med. Verena Meier-Hirschi. Hän puhuu englantiakin. Mietin itse ottaa yhteyttä siihen.
Hän väittää selviää iso osa ärsynystä suolista. Joku allergia, vajatoiminta tai intoleranssi se melkein aine ole. Hänellä on kokemusta, tietoja ja taitoja. [email protected]
- Sokeriton-elämä
Minulla on ollut fruktoosi-intoleranssi jo 63 vuotta. Olin 8. tapaus Suomessa. Jos joku on huolestunut asiasta, minulta voi kysyä neuvoja. Olen mukana Facebookin norjankielisessä fruktoosi-intoleranssi ryhmässä. Jos joku haluaa ottaa minuun yhteyttä, niin sen ryhmän kautta saa yhteyden. Fruktoosi-intoleranssi ei ole mielestäni sairaus, vaan ominaisuus, jonka kanssa voi oppia elämään.
- Fruktoosiselviytyjä
Minulla nyt 40v ja siskolla joka on 36v, molemmilla on hereditäärinen frultoosi-intoleranssi. Emme ole syönny koskaan mitään sokeria sisältävää 100g/0.24g
Ei ole ollut ongelmia eri sokeri muotojen välttelyssä paitsi 2000 luvulla kun ruoan tuottajat ovat alkaneet työntää sokeria kaikkeen ns.säilyvyyden takia. Syömme punasista lihaa, possua, kanaa ja kalaa mutta ei valmiiksi marinoituna vain
au naturel suola ja pippuri mausteena. Olimme 1980-1999 koekaniineina kyseisestä allergiasta HUOM allergiasta EI sairaudesta niinkuin koko muu maailma asian näkee. Suomessa lääkäri kuka tietää tästä enemmän kuin kukaan muu on ilkka sipilä nyt eläkkeellä, oli meidän lääkäri. Kun hän lopetti lopetettiin mekin käynnit sairaalassa ja hyvin ollaan pärjätty. Enään en mene tutkimuksiin koska olen ollut tarpeeksi testattavana, jonkun muun vuoro. Sinulle joka alkaa testi leikkeihin toivotan sinulle kaikkea hyvää koska se mitä sinulle tullaan tekemään ei varmasti ole samanlaista kuin 80-luvulla tehtiin meille. - Anonyymi
Allergiat ja yliherkkyydet monille ruoka-aineille, ovat vain kasvussa ja jotenkin vaikuttaa siltä, ettei "terveys-lääke"bisnes ole valmis ottamaan vastaan, ihmisten omia tuntemuksia ja näkemyksiä herkistymisistä, vaan pitäytyvät tekemissään poteroissa, että esim. fruktoosi-intoleranssiin ei voisi sairastua aikuisiällä ja esim. yleisen ruoka-aineallergioitten ja yliherkistymisen yhteydessä.
Geeniperäisyys on tutkittu, mutta sitä, että fruktoosille voisi herkistyä ei-geeniperäisesti tuskin on.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik123760MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar761980Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5421608Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin831267Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671077Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331018Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt214898Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60873- 171844
Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3788