äitiys/vanhempainlomasta

tintti-85

Mun täytyis täyttää Kelan lomake työnantajan palkanmaksusta äitiysloman rahoja varten. Törmäsin heti alussa kysymykseen työstäpoissaolo ajasta. Oli alku ja loppupäivämäärä kohdatkin valmiina. Olen ihan pihalla näistä Kelan jutuista kun nettisivuillakin jauhetaan asioita mahdollisimman hankalasti, josta pieni pää on sitten aivan pyörällä. Kysymykseni siis kuuluukin:

1. Täytyykö jo nyt tietää tarkka päivämäärä koska mahdollisesti olisi tulossa takaisin töihin? Ja entä jos haluaa jatkaa äitiys vanhempainvapaata hoitovapaalla? Täytyykö sekin jo ilmoittaa nyt? Eli jos olisin esim. 2 vuotta pois töistä, ilmoittaisin jonkun päivämäärän kahden vuoden päästä?

2. Jos isä haluaa pitää isäkuukauden, se vähentyy mun vanhempainlomastani, eikö? Voinko pitää silloin esim. kaikki kesälomani eli "palaisin töihin" kesäloman merkeissä ja kaikki lomailisimme yhtä aikaa ja jatkaisin tämän jälkeen vaikka tällä hoitovapaalla?

3. Jos olen ilmoittanut pitäväni itse koko vanhempainloman ja tuleekin jotain muutoksia esim. isä lomautetaan ja mun täytyy palata töihin, voiko vanhempainloman siirtää isälle?

Olisin ikuisesti kiitollinen jos joku viisaampi vaivautuisi vastaamaan!

3

775

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lisää papereita

      Sun täytyy niiden Kelan papereiden lisäksi ilmoittaa työnantajalle äityisvapaan, vanhempainvapaan ja hoitovapaan pitämisestä. Ota lomakkeet tämän sivun lopusta ja täytä http://www.sak.fi/suomi/tyossa.jsp?lang=fi&location1=2&id=29895&sl2=7&sl3=4

      Ilmoitukset pitää olla työnantajalla 2 kk ennen kunkin vapaan alkua. Jos olet päättänyt olla poissa ainakin sen ajan kuin saat päivärahoja, niin voit ilmoita äitiysvapaan (äitiysrahakausi) ja vanhempainvapaan (vanhempainrahakaudella) nyt saman tien. Jätä vanhempainvapaan lopusta pois 12 viimeistä vanhempainrahakauden arkipäivää mahdollista isäkuukautta varten. Puhu vuosiloman ajankohdasta valmiiksi työnantajan kanssa. Jos isä ei sitten pidäkään isäkuukautta, voit ilmoittaa loppupätkästä myöhemmin.

      Hoitovapaan pitämisen voit päättää myöhemmin. Viimeistään 2 kk ennen kuin aloitat.

      Vanhempainvapaan ajankohtaa on oikeus muuttaa vain perustellusta syystä, joka on semmoinen, että lasta ei voi enää hoitaa kotona esim. kuolema tai avioero. Toisen puolison työttömyys ei ole sellainen syy, että työnantajan pitäsi suostua vapaan perumiseen. Toisinaan se kyllä on mahdollista. Riippuu työnantajasta ja siitä onko sijaista hoitamassa sun töitä. Sitä sijaista ei voi nimittäin silloin irtisanoa laillisesti.

      Palkanlaskija voi auttaa näiden ilmoitusten kanssa.

      • ...

        Työntekijällä on oikeus muuttaa hoitovapaan ajankohtaa ainoastaan perustellusta syystä. Perusteltuna syynä ymmärretään sellaista lapsen hoitamisedellytyksissä tapahtunutta ennalta arvaamatonta ja oleellista muutosta, jota työntekijä ei ole voinut ottaa huomioon tehdessään ilmoitusta vapaan ajankohdasta. Perusteltu syy on esimerkiksi lapsen tai lapsen toisen vanhemman vakava ja pitkäaikainen sairastuminen tai kuolema tai lapsen vanhempien erilleen muuttaminen tai avioero tai muu lapsen hoitoedellytyksissä tapahtunut olennainen muutos, kuten uusi raskaus, joka siis oikeuttaa keskeyttämään hoitovapaan. Äitiysvapaan palkallisuus määräytyy tällaisessa tilanteessa työehtosopimuksen mukaan.

        Perusteltua syytä on Suomen oikeuskäytännössä tulkittu varsin ankarasti. Esimerkiksi vanhempien taloudellisissa olosuhteissa tapahtuneet muutokset eivät korkeimman oikeuden mukaan oikeuttaneet keskeyttämään hoitovapaajaksoa ennenaikaisesti. Myöskään virkamiehen äidin työkyvyttömyyseläkkeelle jääminen ja tästä johtunut mahdollisuus tulla hoitamaan virkamiehen lapsia ei ollut sellainen virkaehtosopimuksessa tarkoitettu perusteltu syy, joka olisi oikeuttanut virkamiehen muuttamaan hänelle myönnetyn hoitovapaan ajankohtaa. Sen sijaan kunnallisen hoitopaikan saamista on pidetty työsopimuslain tarkoittamana perusteltuna syynä, kun hoitovapaan pituus on nimenomaan riippunut hoitopaikan saamisesta.
        Lähde SAK Perhevapaat Opas luottamusmiehille


    • ???

      Tuohon kohtaan 1 lisäisin vielä, että hoitovapaan voi pitää kahdessa osassa (tähän siis työnantajan pitää lain mukaan suostua: työnantaja saa toki suostua useampaankin jaksoon). Kummastakin jaksosta pitää ilmoittaa työnantajalle 2 kk ennen jakson aloittamista. Kelalta puolestaan voi anoa kotihoidontuen hoitorahaa takautuvasti 6 kk ajalta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe