Mielenkiintoinen käyttöjärjestelmäsyksy

Umpahpah

Tämä syksy on ollut mielenkiintoinen käyttöjärjestelmien kannalta. Ensin julkaistiin Mac OS X Snowleopard, sitten Windows 7, ja perään tuli uudet versiot useammasta Linux-distrosta: Ubuntu 9.10, Mandriva 2010, openSUSE 11.2 ja marraskuun lopussa tulee Fedora 12.

Tulin itse hankkineeksi hiljattain uuden läppärin Windows Vistalla, joten pitihän siihen tilata ilmainen ( postikulut) päivitys Seiskaksi. Sitä odotellessa asensin Ubuntu 9.10:n, joka upposi koneeseen ongelmitta. No, Dell tukee hyvin Linuxia, tosin ATI:n näytönohjaimen kanssa voi joskus olla ongelmia. Ei ollut. Aikaisemmin käytössä oli Fedora 11, ajattelin nyt testata Ubuntua.

Jos aikaa riittäisi, niin olisi kyllä mukavaa testata ja verrata noita muitakin. Vista oli ihan positiivinen yllätys ja tuntuu että sitä on ehkä hieman syyttä haukuttu, en tiedä. Tosin olenkin käyttänyt Windowseja vain satunnaisesti viimeiset kymmenen vuotta, vaikka vanhassakin koneessa on XP Fedoran rinnalla. Vista toimi ja vaikutti kaikin puolin parannukselta XP:hen, joten hyvä niin.

Mielenkiintoista tulee olemaan nähdä miten Seiska toimii käytännöstä. Vistasta puuttui edelleen kunnollinen terminaali ja shell, mikä aina ollut se ainoa oikea tapa käyttää tietokonetta meikäläiselle. Ohjelmointi ja skriptaus on toivotonta ilman kunnon shelliä, joten saa nähdä miten Seiskan Powershell pärjää.

Fedoran ja Ubuntun erot ovat olleen aika pieniä, mitä nyt välillä pitää etsiä mistä tiettyjä asetuksia saa muutettua. Pieni ihmetyksen aihe oli kunnollisen GUI-pohjaisen service managerin puuttuminen Ubuntusta, Fedorassa ja vanhoissa Mandrivoissa tällainen on ollut "aina".

Snowleopardia ei valitettavasti pääse kunnolla kokeilemaan ostamatta Maccia. Ne taas ovat kalliita enkä minä nyt joka vuosi ala uutta konetta ostamaan, joten se jää testaamatta.

Fedora 12:sta voisin testata vielä vanhaan koneeseen, nyt kun on varaa pitää se pois käytöstä muutaman päivän. Yleinen kokemukseni Fedoroista on, että Fedora n:ään voi päivittää kun n 1 ilmestyy.

Ubuntun ajattelin kuitenkin pitää pääkäyttiksenä uudessa koneessa toistaiseksi. Kunnon ssh ja X11-forwarding on sen verran pakollista, että käyttis pysyy edelleen jonakin Linuxina.

2

522

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tutkiva juorunalisti

      Pakka menee sekaisin varsinkin eri linux-distrojen välillä. Ubuntun hehkutus loi suuria odotusarvoja sen ympärille ja kaikki olettivat suuntauksen jatkuvan loistavan 9.04:n jälkeen. Kuitenkin monille 9.10 on ollut pettymys juuri sen keskeneräisyyden vuoksi, josta johtuen ubuntun suositteleminen joillekkin aloittelevalle linux-käyttäjälle on kaksipiippuinen juttu - jos heti homma menee bugien kanssa äheltämiseksi, niin todennäköisesti seurauksena on vain vihaisia ex-linux-käyttäjiä.

      Kokeneemmat käyttäjät ymmärtävät kuitenkin, että 9.10 on vain lyhyen tuen versio, jonka pääasiallinen tarkoitus on vain toimia testikenttänä tulevia lts-versioita varten. Kaikesta huolimatta ubuntun imago on saanut pahan kolauksen.

      Ihan vastaavia ongelmia on myös muissa käyttöjäjestelmissä, kuten windows seiskassa, mutta microsoftin markkinointipuoli pitää huolen siitä, että tuotteen mielikuva säilyy hyvänä, vaikka välttämättä ei olisikaan mitään aihetta. Windows starter tulee likaamaan microsoftin mainetta vähän samalla tavalla kuin 9.10 ubuntun mainetta. Ubuntulle maineen menetys on kuitenkin kohtalokkaampaa, sillä linux-distrojen käyttäjät ovat tietoisempia eri vaihtoehdoista, joten varmasti käyttäjiä siirtyy runsaasti esimerkiksi hyvin onnistuneen mandrivan käyttäjiksi.

      Macin ja eri linux-distrojen markkinaosuus lisääntyy kuitenkin hitaasti mutta varmasti. Jos tuulipukukansa huomaa, että windows 7 onkin vain hieman kevennetty vista, niin microsoftin alamäki alkaa jyrketä yhä kiihtyvällä nopeudella, mutta toisaalta vahva markkinointi ja cittarin pakettikoneet pitävät kuitenkin microsoftin markkinaosuuden ihan kohtuullisissa lukemissa.

      • ..hippis..

        "Ubuntun hehkutus loi suuria odotusarvoja sen ympärille ja kaikki olettivat suuntauksen jatkuvan loistavan 9.04:n jälkeen. Kuitenkin monille 9.10 on ollut pettymys juuri sen keskeneräisyyden vuoksi, josta johtuen"

        Ihmettelen miksi nämä ihmiset jotka haluavat vakautta eivät käytä Ubuntun LTS versioita? Nuo puolivuosittais versiot onkin niille jotka haluavat uusimmat jutut nyt ja heti vaikka sitten hiukan epävakaamman järjestelmän. Vaikka tuosta joka vaiheessa muistutetaan niin silti on kuitenkin saatava se "uusin" versio.

        Uusin LTS on 8.04 ja keväällä tulee 10.04 LTS johon tuki 2013 asti... mutta veikkaan useimpien kuitenkin päivittelevän puolivuosittain kun tarjolla on uusimpia juttuja...kolme vuotta on niiiin pitkä aika. Näyttää siltä, että valitaan mieluummin epävakauden riski kuin vakaus.

        Itse en ole havainnut 9.10:ssä mitään vikaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      136
      3792
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      116
      1480
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1350
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1289
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1184
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1101
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1068
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      59
      1051
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1046
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      56
      977
    Aihe