Mielenkiintoinen käyttöjärjestelmäsyksy

Umpahpah

Tämä syksy on ollut mielenkiintoinen käyttöjärjestelmien kannalta. Ensin julkaistiin Mac OS X Snowleopard, sitten Windows 7, ja perään tuli uudet versiot useammasta Linux-distrosta: Ubuntu 9.10, Mandriva 2010, openSUSE 11.2 ja marraskuun lopussa tulee Fedora 12.

Tulin itse hankkineeksi hiljattain uuden läppärin Windows Vistalla, joten pitihän siihen tilata ilmainen ( postikulut) päivitys Seiskaksi. Sitä odotellessa asensin Ubuntu 9.10:n, joka upposi koneeseen ongelmitta. No, Dell tukee hyvin Linuxia, tosin ATI:n näytönohjaimen kanssa voi joskus olla ongelmia. Ei ollut. Aikaisemmin käytössä oli Fedora 11, ajattelin nyt testata Ubuntua.

Jos aikaa riittäisi, niin olisi kyllä mukavaa testata ja verrata noita muitakin. Vista oli ihan positiivinen yllätys ja tuntuu että sitä on ehkä hieman syyttä haukuttu, en tiedä. Tosin olenkin käyttänyt Windowseja vain satunnaisesti viimeiset kymmenen vuotta, vaikka vanhassakin koneessa on XP Fedoran rinnalla. Vista toimi ja vaikutti kaikin puolin parannukselta XP:hen, joten hyvä niin.

Mielenkiintoista tulee olemaan nähdä miten Seiska toimii käytännöstä. Vistasta puuttui edelleen kunnollinen terminaali ja shell, mikä aina ollut se ainoa oikea tapa käyttää tietokonetta meikäläiselle. Ohjelmointi ja skriptaus on toivotonta ilman kunnon shelliä, joten saa nähdä miten Seiskan Powershell pärjää.

Fedoran ja Ubuntun erot ovat olleen aika pieniä, mitä nyt välillä pitää etsiä mistä tiettyjä asetuksia saa muutettua. Pieni ihmetyksen aihe oli kunnollisen GUI-pohjaisen service managerin puuttuminen Ubuntusta, Fedorassa ja vanhoissa Mandrivoissa tällainen on ollut "aina".

Snowleopardia ei valitettavasti pääse kunnolla kokeilemaan ostamatta Maccia. Ne taas ovat kalliita enkä minä nyt joka vuosi ala uutta konetta ostamaan, joten se jää testaamatta.

Fedora 12:sta voisin testata vielä vanhaan koneeseen, nyt kun on varaa pitää se pois käytöstä muutaman päivän. Yleinen kokemukseni Fedoroista on, että Fedora n:ään voi päivittää kun n 1 ilmestyy.

Ubuntun ajattelin kuitenkin pitää pääkäyttiksenä uudessa koneessa toistaiseksi. Kunnon ssh ja X11-forwarding on sen verran pakollista, että käyttis pysyy edelleen jonakin Linuxina.

2

517

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tutkiva juorunalisti

      Pakka menee sekaisin varsinkin eri linux-distrojen välillä. Ubuntun hehkutus loi suuria odotusarvoja sen ympärille ja kaikki olettivat suuntauksen jatkuvan loistavan 9.04:n jälkeen. Kuitenkin monille 9.10 on ollut pettymys juuri sen keskeneräisyyden vuoksi, josta johtuen ubuntun suositteleminen joillekkin aloittelevalle linux-käyttäjälle on kaksipiippuinen juttu - jos heti homma menee bugien kanssa äheltämiseksi, niin todennäköisesti seurauksena on vain vihaisia ex-linux-käyttäjiä.

      Kokeneemmat käyttäjät ymmärtävät kuitenkin, että 9.10 on vain lyhyen tuen versio, jonka pääasiallinen tarkoitus on vain toimia testikenttänä tulevia lts-versioita varten. Kaikesta huolimatta ubuntun imago on saanut pahan kolauksen.

      Ihan vastaavia ongelmia on myös muissa käyttöjäjestelmissä, kuten windows seiskassa, mutta microsoftin markkinointipuoli pitää huolen siitä, että tuotteen mielikuva säilyy hyvänä, vaikka välttämättä ei olisikaan mitään aihetta. Windows starter tulee likaamaan microsoftin mainetta vähän samalla tavalla kuin 9.10 ubuntun mainetta. Ubuntulle maineen menetys on kuitenkin kohtalokkaampaa, sillä linux-distrojen käyttäjät ovat tietoisempia eri vaihtoehdoista, joten varmasti käyttäjiä siirtyy runsaasti esimerkiksi hyvin onnistuneen mandrivan käyttäjiksi.

      Macin ja eri linux-distrojen markkinaosuus lisääntyy kuitenkin hitaasti mutta varmasti. Jos tuulipukukansa huomaa, että windows 7 onkin vain hieman kevennetty vista, niin microsoftin alamäki alkaa jyrketä yhä kiihtyvällä nopeudella, mutta toisaalta vahva markkinointi ja cittarin pakettikoneet pitävät kuitenkin microsoftin markkinaosuuden ihan kohtuullisissa lukemissa.

      • ..hippis..

        "Ubuntun hehkutus loi suuria odotusarvoja sen ympärille ja kaikki olettivat suuntauksen jatkuvan loistavan 9.04:n jälkeen. Kuitenkin monille 9.10 on ollut pettymys juuri sen keskeneräisyyden vuoksi, josta johtuen"

        Ihmettelen miksi nämä ihmiset jotka haluavat vakautta eivät käytä Ubuntun LTS versioita? Nuo puolivuosittais versiot onkin niille jotka haluavat uusimmat jutut nyt ja heti vaikka sitten hiukan epävakaamman järjestelmän. Vaikka tuosta joka vaiheessa muistutetaan niin silti on kuitenkin saatava se "uusin" versio.

        Uusin LTS on 8.04 ja keväällä tulee 10.04 LTS johon tuki 2013 asti... mutta veikkaan useimpien kuitenkin päivittelevän puolivuosittain kun tarjolla on uusimpia juttuja...kolme vuotta on niiiin pitkä aika. Näyttää siltä, että valitaan mieluummin epävakauden riski kuin vakaus.

        Itse en ole havainnut 9.10:ssä mitään vikaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      75
      1336
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1195
    3. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      55
      914
    4. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      906
    5. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      77
      819
    6. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      31
      784
    7. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      162
      773
    8. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      766
    9. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      59
      754
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      76
      675
    Aihe